вторник, 16 февруари 2010 г.

За Въплъщението


Вярвам и изповядвам, че от момента на зачеването Си в утробата на Девата, Господ Иисус Христос е една Ипостас (Личност), но в две природи – човешката и божествената. Той е и никога не е преставал да бъде Бог и човек от момента на зачеването Си и така ще бъде във вечността.

Вярвам, че Пресветата Дева Мария наистина прие Огъня на Божеството в себе си, без да бъде изгорена от Него. Символ и предобраз на това в Стария Завет е горящата, но неизгаряща къпина на планината Синай. Вярвам и изповядвам, че тя наистина даде от своята плът и кръв на Въплътеното Слово и го кърми със своето мляко. Въплъщението на Христа е истинско и Неговото Тяло наистина е човешко тяло.

Вярвам и изповядвам, че Иисус Христос е роден извън времето от Отца без майка. Във времето, Той Се въплъти (бе заченат и се роди в плът) безмъжно (без участието на баща). Той е без майка по божествената си природа и без баща по човешката.

Затова, вярвам и изповядвам, че чрез Въплъщението Пресветата Дева Мария наистина стана Майка Божия във времето и историята. Тя е девица преди, по време и след раждането на нашия Спасител. Тайната на божественото Раждане е също толкова велика, както тайната на Христовото Възкресение и влизането Му през заключени врати при апостолите. Той премина през девствената утроба (Богородица не е изпитала обичайните родилни мъки) без да засегне девството на Мария. По подобен начин, Той възкръсна от гроба, въпреки че юдеите запечатаха камъка. После, Той влезе през заключените врати в стаята, където бяха събрани учениците Му. Богородица е вратата, през която Бог влезе в света, но която си остана затворена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар