сряда, 17 февруари 2010 г.

За различните видове беди

За различните видове беди

Понякога ни се случват неочаквани беди и ние се питаме защо. Бедите връхлитат едни хора, за да ги подтикнат към покаяние, а други – за да се удостоят с венци, като Лазар и Иов.

Императрица Евдокия тайно симпатизирала на евтихианската ерес, вслушвайки се в съветите на коварния евнух Хрисафий. Внезапно я връхлетяла страшна беда. Едни ден съпругът й император Теодосий ІІ й донесъл голяма ябълка. Императрицата изпратила ябълката на болния сенатор Павлин. Той пък, от любов към императора, изпратил същата ябълка в дар на Теодосий. У него веднага възникнали подозрения към съпругата му и сенатора. Той веднага я попитал къде е ябълката, която й подарил. Тя го излъгала, казвайки му, че я е изяла. Това засилило подозренията на императора и той заточил Евдокия в Палестина. След време Евдокия отхвърлила ереста и изпълнявайки съвета на великите палестински духовни отци се върнала чистосърдечно към Православието. Нещастието връхлетяло императрицата не заради изневяра със сенатора Павлин (в това тя била напълно невинна), а заради нейните еретически заблуди.

Един друг, различен пример: веднъж бъдещият император Маркиан, бидейки още военачалник, минавал близо до Филипопол и видял на пътя труп на мъж. От състрадание, той слязъл от коня и започнал да погребва мъртвеца. В това време обаче бил забелязан от хора и изведнъж се оказал обвинен в убийство. Маркиан щял да бъде осъден на смърт, но Бог бързо разкрил истинския убиец. Тук бедата е от втория вид – изпитанието увенчало милосърдния Маркиан, който скоро бил коронован за император.

Няма коментари:

Публикуване на коментар