петък, 21 май 2010 г.

За авторитетите

"Онези, които се опитват да противопоставят тъй нареченото „живо предание на Църквата” (тоест мненията на почитани съвремени духовници и богослови) на учението на Христа и ранната Църква се намират в сериозна опасност да изпаднат в заблуда. Ако някой уважаван (независимо заслужено или не) сред вярващите човек е поддържал някакво погрешно мнение, а неговите почитатели в качеството на критерий за истинност използват не силата на доводите, а мнението на уважавания от тях човек, то погрешното мнение се разпространява и сред неговите последователи. По-нататък, мнението на уважаваните хора от числото на тези последователи става авторитетно за следващото поколение и така се образува цяла школа, изповядваща погрешно мнение. Постепенно такива заблуждения се натрупват и в резултат може да възникне учение, което съвсем малко напомня на автентичното православие. Като че ли именно това става в съвременния православен свят и това са горчивите плодове от забравянето на Христовите думи, призоваващи християните да нямат други наставници.

При такъв подход учението на Христа се противопоставя на мнението за „непогрешимостта на църквата” и същите натрупали се заблуди фактически се догматизират и стават общозадължителни. Такъв път лесно може да доведе до лъже-църквата на антихриста, която със своя авторитет и численост иска да заглуши слабия глас на онези, които се противопоставят на нововъведенията и следват автентичното християнско учение – тях ги наричат еретици и разколници. Но онзи, който, по милост Божия, е твърд във вярата, лесно разпознава лъжите на надменните лъжеучители – извращението на вярата ги води към явни извращения в живота и горчивите плодове изобличават гнилостта на принеслото ги дърво."

Наистина православният християнин трябва много да внимава какво чете, чии мнения възприема за правилни, православни и църковни, за да не се окаже в един момент, че изповядва нещо съвсем различно от Православието.
Липсата на духовен опит и богословски разум нерядко води до безкритичното възприемане на възгледи, изказани и поддържани от авторитетни духовници, които обаче не са в съгласие с православното Предание и изведнъж то се замъглява и отхвърля. 

1 коментар:

  1. "Липса на духовен опит и богословски разум"-самооценка ли е за автора ?

    ОтговорИзтриване