четвъртък, 1 юли 2010 г.


На 19 юни по църковния календар празнуваме паметта на светият наш отец Йоан Шанхайски и Сан-Франциски Чудотворец (+ 1966)

   


Светителю отче Йоане, моли Бога за нас!

Тропар, глас 1: 
Светительства даръ преумножилъ еси, слова проповеданиемъ апостоломъ поревновавъ, бдениемъ же и постомъ и молитвою с преподобными вменилсz еси, клевету и поношениz с кротостию приемлz. Сего ради Христос тz прослави чудесы, ихже обильно изливаеши на всехъ с верою притекающихъ къ тебе: и ныне спасай насъ молитвами твоими, Иоанне досточудне, свzтителю Христов.

Седални:
Бидейки горещ ревнител на прославата на древните светии, незнайни на изток и забравени на запад, ти вървя по техните стъпки и покриван от тяхното застъпничество, след смъртта стана им съгражданин, а ние сега прибягваме към твоята закрила: „Не отхвърляй нас бедните, отче Йоане, но ни въведи в това свято събрание, та като работниците от единадесетия час, да влезем последни сред тържествуващите първородни светии на Църквата.
Богородичен: Събрани днес празнуваме тържеството на дивния светител Йоан, който въздигна храм, посветен на теб, Владичице, защото ти си радост за всички скърбящи и помощ и изцеление на немощните; към теб прибягваме, имайки и него за застъпник: помогни на нас, които страдаме от немощи и сме обременени с много грехове, та чрез твоите молитви да се сдобием с милост от твоя Син и наш Бог.
Канон. Песен 1
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
Благо е да се възпяват Божиите угодници, сред които радостно сияе свети Йоан, утешител и лекар за призоваващите го, който чрез твърде отрудения си живот ни учи да се грижим за изпадналите в беди.
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
О, желание на боголюбивото сърце! Ти пожела още от детска възраст да бъдеш поборник на истината, защото се заплени от разказите за множество дивни светии, не пощадили живота си за Божията правда.
Слава: Временно ти бе в двоумение дали воинския или светския път да избереш, но в душата ти назряваше по-силното желание целия себе си да предадеш в служение на светата Христова Църква.
И ныне: Величае душата ти, Владичице, нашия Господ и се радва твоя дух в Бога своя Спасител и Син! И как бихме посмели да пеем твоята песен, ако ти сама не бе благоволила пророчески да кажеш, че ще те облажават всички родове.
Песен 3
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
С веселие извършваме твоята памет, архипастирю наш и наставниче, и се покланяме на твоите свети и нетленни мощи, просейки твоите молитви.
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
Ти възприе ангелския образ на монашеството и се облече във всеоръжието Божие, и опълчвайки се против поднебесните духове на злобата, ги побеждаваше.
Слава: Ти не предаваше очите си на много сън, ни за почивка лягаше на одър, уподобявайки се на древните отци, о подвижниче!
И ныне: Богоизбрана Отроковице, доведена в храма Господен и възпитана в неговата Светая Светих, ти наистина си по-висша от всички, Дево чиста.

Седален: Твоята молитва, отче Йоане, бе като огнен стълб до небесата, пътеводител на новия Израил в житейското странстване, затова на почитащите те дарувай търпение и насади в сърцата ни благодарност към Господа, за да не се оприличим на древните роптаещи израилтяни, любители на египетското месо и да бъдем осъдени като тях, но да се сподобим с наслада от нетленните блага на Обетованата земя.

Кондак, глас 4: Като последва Началника на пастирите Христа, ти стана най-изряден сред светителите, защото спаси твоите овци от издевателствата на безбожниците и мирен пристан им осигури; имайки постоянна грижа за паството си, ти лекуваше душевните и телесните недъзи, а сега и за нас, които падаме пред твоите честни мощи, моли Христа Бога, отче Йоане, да се спасят нашите души в мир.

Икос: Сега с нас се радват небесата и ликовете на светиите приемат ново и преславно украшение: апостолите целуват всемирния проповедник, древните мъченици дивно възхваляват прославилия тяхната памет, светителите събеседват с равния в слова и премъдрост, преподобните се удивяват на пребъдващия в бдения подвижник, светите царе почитат дивния молитвеник за възстановяването на православното царство, безсребърниците споделят с неприемащия отплата целител нетленната и неделима отплата. Колкото славно бе твоето служение, отче Йоане, толкова и множество венци ти се изплетоха, но моли се заедно с ликовете на светиите на Христа Бога за нас, които падаме пред твоите свети мощи, да се спасят нашите души в мир.

Песен 4
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
Ти бе в подвизите всеотдаен, свети Йоане, източник на чудеса, поборник на Православието и истински светител.
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
„Ако искате да видите жив светия, люде, побързайте към град Битоля и вижте там отец Йоан!” Тъй говореше сръбският архипастир, възхитен от нрава и делата Йоанови.
Слава: Карпато-руските юноши, питомци на битолската семинария, с велико умиление разказваха за тебе, за строгостта към себе си и за всеотдайната любов към тях, заради която ти ги осеняваше с кръстното знамение докато спят, грижейки се за техния покой.
И ныне: Пречиста Майко на нашия Господ и Дево, милваща и най-грешните свои раби, като пребогата съкровищница на милосърдието обнови нас - безмерно обеднелите, Застъпнице и Радосте на всички скърбящи!
Песен 5
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
Истински подражател на Христа си бил, светителю, полагайки душата си за своето паство, и непосрамен си се представил пред Началника на пастирите.
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
Дар на изцеления ти се даде още в свещенството, в дните на светителството ти го преумножи, а сега го усъвършенстваш във вечния живот.
Слава:  На преподобния Наум си бил съдейственик в изцеленията, посещавайки с неговата свята икона домовете на страдащите хора.
И ныне: Богородице Дево, блага Помощнице за вселената, Целителко на нашите души и тела, чуй нас, които и в този ден молитвено те призоваваме.
Песен 6
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
Чудни светителю, Владиката Христос те направи строител и учител на Своята Свята Църква, облагодетелстван с даровете на утешението и изцеленията.
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
И в домовете на страдащите и в болниците при недъгавите, където те пращаше Господ, ти бързаше да отидеш като подател на Неговите Пречисти Тайни.
Слава: За здравето на боледуващите младенци ти бе ходатай, свети Йоане, превръщайки скръбта в душите на родителите им в радост и на хората от всяка възраст ти се показа като желан помощник.
И ныне: За тебе, Богородице Дево, всички светии радостно празнуват и ние – многогрешните твои раби на теб се уповаваме; весели се и радвай се, Майко на Христа Вседържителя.
Песен 7
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
Благодатта наистина те направи син на светлината и деня, защото всеки ден укрепяван и обожествяван със светите Тайни ти утвърди своето сърце в Господа.
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
Бързайки при страдащите, ти винаги полагаше душата си за своите овци, затова и ти се даде дара на чудотворство, та чрез твоите молитви немощните да се препашат със сила и бедните на добродетели да се вдигнат от гноището на страстите.
Слава:  За людете от твоето паство ти просия като пресветъл лъч, отче Йоане, когато се смутиха душите им по време на Божия гняв, но Господ Си спомни Своята милост и чрез тебе утеши смирените.
И ныне: Всички ние се лишихме от православно отечество, Владичице, когато над него преминаха вълните на гнева Господен, понеже се оказахме напразни и лъжливи пазители на Православието; но когато дойде денят на смъртта ни, нека да си спомним Господа и чрез тебе нашата молитва и песен да стигне до Него.
Песен 8
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
Твоето сърце бе обърнато към всички, които с любов се молят, светителю Йоане, и които спомнят подвига на твоя многотруден живот и безболезненото и леко твое упокоение, верен служителю на пречистата Одигитрия.
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
Нищо не можеше да ти попречи, добри пастирю, да посещаваш в болниците твоите чеда, ни дъжд, ни буря, ни нощната тъма, понякога без да бъдеш призован, но духом предвиждайки нуждите им, подкрепян и упътван от Господа, та всички да прославят Бога на нашите отци.
Слава:  Когато православните царства на земята паднаха и бяха предадени на забвение, ти не престана да просиш победи за благоверните царе неизменно според древните песнопения, защото властта им е наистина благословена от Бога на нашите отци.
И ныне: Душата ти величае нашия Господ, Владичице, и духът ти се радва за Бога Спасителя и твой Син. И как бихме смели да пеем твоята песен, ако ти сама не бе благоволила да пророчестваш, че ще те облажават всички родове.
Песен 9
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
От твоето милостиво застъпничество верни и неверни се ползваха и приемаха благодатни дарове, а ти раздавайки несвидно изцеления не оставяше заблудените да пребъдват в тъмнината на прелестта, но ги учеше православно да възпяват единствения Цар на славата във всички векове.
Светителю отче Йоане, моли Бога за нас.
По чуден начин Господ избави своите прогонени люде, въздигайки те като рог на спасение, светителю Йоане, но ти и сега ни опази от невидимите наши врагове и от ръцете на ненавиждащите ни.
Слава: Насочи пътищата ни към Божието Царство, понеже през целия си живот ти служеше на Бога с подвижничество и правда, настави разума на твоите люде към спасение и просвети седящите в тъма и сянка смъртна, отче блажени Йоане, та пеейки с радост да извършим твоята памет.
И ныне: Насочи нозете ни по мирен път, Пречиста Владичице, която дари човеците с истинския Мир – твоят Син, Който чрез Кръста премахна враждата и низложи победно древния враг.
Ексапостиларий:
Йоане, прекрасно слънце на руската диаспора, бидейки близо до залеза на своя земен живот, ти видя изгрева на новото слънце и благослови богословесния светител Филарет, който пропъди от Църквата икуменическите вълци. Затова, като два ангела на руското разсеяние и пресветли светилници на руската църква, непрестанно молете Господа да ни утвърди в православието.
Из хвалитните стихири:
Нека всяка твар с псалми да възхвали Бога, Който е дивен в своите светии, защото Той в края на времената ни изпрати чудно утешение – всемирния светител Йоан, крепко утвърждение на истината, той остана непоклатим посред бурите на всякакви лъжи, избавяйки всички от мрака на прелестта и привеждайки ни към спасение.
Чуден изворе на изцеления, изцели нас падналите в грехове, Йоане дивни целителю, изцелявайки недъзите на нашите души и тела, та с надежда да зовем: „Господ те изпрати на Църквата като Божи угодник, за да спаси от беди Своя народ!”


1 коментар: