четвъртък, 23 декември 2010 г.

Новото богословие на икуменизма. Икуменическата ерес в действие

Вартоломей I: Ние ще продължим диалога с папата и исляма



Вселенският патриарх защитава избора за диалог с католици, евреи и мюсюлмани, въпреки критиките от страна на православните традиционалисти.



Истанбул (AsiaNews) - В навечерието на коледните празници, Вартоломей I изнесе реч пред високопоставена аудитория от православния свят, защитавайки избора на Вселенската патриаршия за диалог между религиите. 

"Ние ще настояваме за диалог, въпреки критиките, които получаваме", каза той. "Има, за съжаление, определен религиозен фундаментализъм, трагично явление, което съществува сред православни и католици, мюсюлмани и евреи. Това са хора, които смятат, че само те имат право да съществуват на земята, сякаш само те имат право да владеят нашата планета според Стария Завет. Те казват, че няма място за никой друг и затова се противопоставят на всеки диалог. "

Патриархът продължава: "Ние сме обект на критика и атака, тъй като поддържаме връзки с папата (защото ние сме силни поддръжници на икуменическия диалог между православни и католици), с исляма и юдаизма. Но ние ще продължим напред по нашия път, така както ни завещаха нашите предшественици, независимо от критиките, на които сме подложени. Тези наши критици с крайни възгледи, са навсякъде. Поради това е естествено да търпим критиките им, защото те действат според идеологическия си диктат, а ние се опитваме да разширим хоризонтите и да имаме богословска гледна точка за нещата. Защото ние искаме мирно съвместно съществуване на всички, въз основа принципите на милосърдието и приятелството. "

Вартоломей I добави: "Това е кредото на Вселенската патриаршия и аз искам да припомня, че през 1920 г. Местоблюстителят на патриаршеския престол заедно със Синода се обърна към католиците и протестантите с енциклика, наречена "Общението на църквите„, по линия на новосъздаденото "Общество на народите". Днес Световният съвет на църквите счита тази енциклика за "Хартата" на икуменическото движение на нашето време. Това е известен факт на заинтересованите, но е добре да се направи широко достояние на възможно повече хора ".

По-нататък Вартоломей I продължава: "По отношение на междурелигиозния диалог, това е нашата вяра, нашето кредо, защото трябва да се опознаем по-добре, да работим заедно при зачитане на религиозните убеждения на другите, на тяхната културна идентичност, без потискане. Това е единственият начин да живеем в мир. Поради тази причина, Патриаршията, в допълнение към диалога с другите църкви и християнски вероизповедания, през последните 25 години започна и диалог с исляма и юдаизма. Имахме няколко успешни срещи . С мюсюлманите и евреите, нашите братя, ние не обсъждаме чисто богословски въпроси, тъй като това би предизвикало трудности. Но ние говорим за социални проблеми, социални въпроси, които се отразят на всички хора, на цялото човечество, на целия свят. "


1 коментар: