сряда, 5 януари 2011 г.

Светител Филарет (Вознесенски), Изповедник
Кратък наръчник на православния християнин

Помни: ти си син (дъщеря) на Православната Църква. Това не са празни думи. Помни колко те задължава това. Земният живот е скоротечен. Няма да усетиш как ще отмине. Но чрез него ще се определи вечната участ на твоята душа. Не забравяй това нито за миг.

Старай се да живееш благочестиво. Моли се на Бога в храма, моли Му се и у дома, благоговейно, с вяра, с отдаденост на волята Господня. Изпълнявай светите и спасителни правила на Църквата, нейните устави и заповеди. Извън Църквата и без послушание към нея, няма спасение.
Словото е велик Божий дар. Той облагородява човека, неизмеримо го въздига над всички други земни творения. Но как злоупотребява с него сега развратилото се човечество! Пази този дар и умей да се ползваш от словото по християнски.
Не осъждай, не празнослови. Като от огън се бой от сквернословието и от съблазнителни приказки. Не забравяй словата на Спасителя: по думите си ще бъдеш оправдан, и по думите си ще бъдеш осъден.” Мат. (12:37). Лъжа не допускай. Свещеното Писание страшно предупреждава: „Господ ще погуби тия, които говорят лъжа” (Пс. 5:7).
Обичай ближния си, като себе си, според заповедта Господня. Без любов няма християнство. Помни: християнската любов е самоотвержена, а не егоистична. Не пропускай случай да сториш дело на любов и милост.
Бъди скромен, чист и целомъдрен в делата, словата и мислите. Не подражавай на развратените. Не взимай пример от тях, отклонявай се от близост с тях. Без нужда нямай работа с невярващи – неверието е заразително. Съблюдавай скромност и приличие винаги и навсякъде, не се заразявай от безсрамните нрави на днешния ден.
Бой се от тщеславие и гордост и ги избягвай. Гордостта свали от небето най-висшия и силния сред ангелите. Помни: „пръст си и в пръст ще се върнеш.” (Бит. 3:19). Смири се дълбоко.
Основната задача на живота е да се спаси душата за вечността. Това трябва да бъде главна задача и грижа на твоя живот. Горко на погубилите душите си заради нерадение и безгрижие.
Господ да те благослови и да ти помогне.
 Твой духовен отец 
† Митрополит Филарет 1981 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар