събота, 16 април 2011 г.

Възкресяване на праведния Лазар

В петък, на вечернята с Литургия на предварително осветените Дарове, на Господи воззвах, стихири на 10. Самогласна стихира на деня, глас 8:

След като завършихме душеполезната Четиридесетница, * умоляваме Те Човеколюбче, * дай ни да видим и светата седмица на Твоите страдания, * за да можем да прославим в нея Твоите велики дела * и неизказания Ти промисъл за нас, * които единомислено пеем: * „Господи, слава на Тебе”. (2)

Стихира на светите мъченици, глас 8:

О, Господни мъченици, молим ви да се молите за нас на нашия Бог и да изпросите от Него изобилни милости за нашите души и очистване на многото ни прегрешения.

Стихири на праведния Лазар, самогласни, творение на император Лъв Мъдри, глас 6:

Господи, Който доброволно пожела да бъдеш положен в гроб, Ти поиска да видиш гроба на Лазар и запита: Къде сте го положили? И като научи това, което не Ти беше неизвестно, извика към Твоя възлюбен приятел: Лазаре, излез вън! И бездиханният послуша Тебе, Даряващия го с дихание и Спасителя на нашите души. (2)

Господи, Ти дойде на гроба на четиридневния Лазар и проливайки сълзи за него, въздигна четиридневния мъртвец, о животворен житен Клас, и така смъртта бе вързана от Твоя глас, а гробните повивки се развързаха от Твоите ръце. Тогава множеството Твои ученици се изпълни с радост и с един гласна викна: благословен Си, Спасителю, помилвай ни. (2)

Господи, Твоят глас разруши царството на ада и властната Ти дума въздигна от гроба онзи, който беше мъртъв вече четири дни, и така Лазар стана първи плод на спасителното преобразяване на света. Всичко за Тебе е възможно, Владико и Царю на всички, дай на Твоите раби опрощение и велика милост.

Господи, искайки да увериш Своите ученици във възкресението Ти от мъртвите, дойде на Лазаревия гроб и като го повика по име, опустоши се адът и отпусна четиридневния мъртвец, който викаше към Тебе: благословен Господи, слава Тебе.

Господи, като взе Своите ученици, Ти дойде във Витания, за да въздигнеш Лазаря: и просълзи се за него по закона на човешкото Си естество, но като Бог въздигна четиридневния мъртвец, а той към Тебе викна, Спасе: благословен Господи, слава Тебе.

Слава, глас 8: Застанал пред гроба на Лазар, Спасителю наш, * Ти извика мъртвия и го вдигна като от сън. * Той отърси се от тлението чрез нетленното Ти разпореждане * и по думата Ти излезе вън, обвит в погребалните повивки. * Всичко за Тебе е възможно, всичко на Тебе служи,  Човеколюбче, * всичко Ти се подчинява, * Спасителю наш, слава на Тебе.

И ныне, глас 8: Като завършихме душеполезната Четиридесетница, нека викнем: * Радвай се, граде Витания, отечество Лазарево. * Радвайте се, Марто и Марийо, негови сестри. * Утре Христос ще дойде, за да оживи мъртвия ви брат чрез Своето слово. * Чувайки гласа Му, горчивият и ненаситен ад * ще се разтрепери в страх и ще застене с висок глас * и ще отпусне Лазар, увит в погребалните повивки. * Удивени от чудото, еврейските множества * ще дойдат да посрещнат Христа  с палмови листа и клонки; * и въпреки че бащите им ще Го гледат с презрение, * децата ще Му запеят похвала: * „Благословен е Идещият в Името Господне, Царят Израйлев”.

Вход. Свете тихий:

Прокимен, псалом 123, глас 6: Нашата помощ е в Името на Господа, Който сътвори небето и земята. Стих: Ако Господ не беше в нас, нека каже сега Израил.

Паримия от книга Битие 49:33,50:126

Прокимен, псалом 124, глас 4: Надяващите се на Господа са като планина Сион, навеки не ще се поклатят. Стих: Защото няма да остави Господ жезъла на грешниците върху жребия на праведните.

Паримия от Притчи Соломонови 31:8–32

И нататък по реда на светата Литургия на предварително осветените Дарове


На Утренята, тропар на празника, глас 1: 
Уверявайки ни в общото възкресение на мъртвите, преди Твоите страдания Ти въздигна от мъртвите Лазар, Христе Боже. Затова и ние като деца, носещи знаците на победата, на Теб – Победителя на смъртта, пеем: „Осанна във висините, благословен идещия в името Господне!”. (3)
Седални, глас 1:
Смилявайки се над Мартините и Мариините сълзи, Ти заповяда да отместят гробния камък, Христе Боже, и като повика мъртвия го възкреси, Подателю на живота, уверявайки ни във възкресението. Слава на силата Ти, Спасе, слава на Твоята власт, слава на Тебе, Който чрез словото Си всичко сътвори.
Глас 5: Ти, Който си Източник на премъдростта и предзнанието, отивайки във Витания, попита ония, които бяха с Марта: „Къде положихте приятеля ми Лазар?”. И  просълзявайки се за лежащия от четири дни във гроба, Добросърдечни, Ти го възкреси чрез Своя глас, Човеколюбче, понеже Си Животодател и Господ. 
Канони от Теофан Изповедник и Козма Маюмски, а след 6-та песен - четверопеснец от Козма Маюмски и Йоан Дамаскин, глас 8 
Песен 1
Ирмос: Да възпеем Господа, Който преведе своя народ през Червено море, защото Той единствен славно Се прослави.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
С божествено повеление Ти възкреси, като Създател и Съкровище на живота умрелия Лазар, Човеколюбче.
Чрез словото Си Ти въздигна четиридневния Лазар, Безсмъртни, разрушавайки мрачния образ на адското царство.
Като възкреси от мъртвите четиридневния Лазар, Владико, Ти на всички разкри познанието на свръхбожественото Божество.
Днес Витания предвъзвестява Възкресението на Жизнеподателя Христа, ликувайки за възкресението на Лазар.
Ирмос: Като мина през морето като по суша и избягна египетското зло, израилтянинът викаше: „Да възпеем нашия Избавител и Бог!”.
Ти, Който сътвори от нищо всяка твар и знаеш дълбините на сърцата, сега като Владика предсказваш на Твоите ученици Лазаровото успение.
Като прие от Девата човешко естество, Ти като Човек попита къде е погребан Лазар, бидейки всезнаещ като Бог.
Слава: Ти наистина възкреси от гроба вече злосмрадния четиридневен мъртвец, вдигайки го сякаш от сън, уверявайки ни, Слове, в Твоето Възкресение.
И ныне: Ангелските чинове и човеците, безневестна Майко, те хвалят непрестанно, защото в обятията носиш техния Създател като Младенец.
Песен 3
Ирмос: Ти си утвърждение на прибягващите към Тебе, Господи, Ти Си светлина за омрачените, и Теб възпява моя дух.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Показвайки двете Твои действия, Ти разкри и двете естества, Спасителю, защото Ти Си Бог и Човек.
Бидейки бездънен Разум, Ти питаш: „Къде положихте мъртвия?” – желаейки да го възкресиш, като Подател на живота.
Ти Си Бог неизобразим и всичко изпълваш, но се яви като изобразим, ставайки Човек.
Ти вдигна Лазар с Твоето божествено слово, Христе; моля Те, вдигни и мене умъртвения от множество прегрешения.
Ирмос: Творче на небесния свод, Господи и Създателю на Църквата, Ти, Който Си край на желанията, опора на верните, утвърди ме в Твоята любов, единствен Човеколюбче.
Заставайки пред гроба във Витания, Чудотворче Господи, Ти се просълзи над Лазар, според както е привично на човешката природа, Иисусе Боже мой, уверявайки всички, че Си възприел истинска плът.
Плачá на Марта и Мария Ти веднага утеши, Спасителю, проявявайки Своето всемогъщество; Ти Сам рече, че Си Възкресението и Животът, Истина и Господ на всичко.
Слава: Ти изведе от тъмния ад обвития в плащаница любим Лазар, Господи, и чрез Твоето всемощно слово разби дверите на царството на смъртта.
И ныне: Ти Се всели в Девата по плът, Господи, и стана видим за всички Човек; нея пък показа като истинска Богородица, помощница на верните, единствен Човеколюбче.
Седален, глас 4: 
С горчиви сълзи, плачейки за своя брат, Лазаровите сестри заедно застанаха пред Христа и рекоха: „Господи, Лазар умря!”. А Той, знаейки това като Бог, като Човек запита: „Къде го положихте?”. И пристъпвайки към гроба, повика четиридневния Лазар. Той веднага стана и се поклони на Възкресилия го.
Слава и ныне, глас 8: Като Творец, имайки предзнание за всичко, Ти предрече на Твоите ученици още преди Витания: „Днес умря нашият приятел Лазар.” И макар да знаеше, попита: „Къде го положихте?”. Просълзен като Човек се помоли на Отца и викна, за да възкресиш от ада четиридневния Лазар, когото обичаше; затова и Ти зовем: „Приеми, Христе Боже, тия, които дръзват да Ти принасят хваление и сподоби всички с Твоята слава!”.
Песен 4
Ирмос: Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл, разбрах Твоите дела и прославих Твоето Божество.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Като се помоли, Ти възкреси четиридневния мъртвец, Всесилни, изпълнявайки неизречения промисъл.
На Отца съ-вечното Слово и Бог сега като Човек се моли, макар да е Този, Който приема молитвите на всички.
Твоят глас разруши цялата сила на смъртта, Спасе, и основите на ада се разклатиха от Твоята Божествена сила.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Да възпеем Девата, останала девица и след рождеството на Христа Бога, Който избави света от измамата.
Ирмос: Ти си моя крепост, Господи, Ти си моя сила, Ти си мой Бог и моя радост; без да Се отделяш от недрата на Отца, Ти посети нашата нищета, затова заедно с пророк Авакум зова: „Слава на Твоята сила, Човеколюбче!”.
Христе Творче, Ти като пастир избави четиридневния мъртвец от свирепия и ненаситен духовен звяр; така Ти прояви като всесилен Господ всемирната слава на Твоето възкресение.
Като видяха Теб – Живота тия, които бяха с Марта рекоха: „Ако Ти беше тук, Господи – просвещение за всички и Живот, Лазар нямаше да умре.” Ти Си за мъртвите живот, Човеколюбче, защото обръщаш на радост техния плач.
Слава: Бездните боят се от Твоето присъствие, Господи, всички води Ти служат; от Теб треперят адските врати, Христе, и от Твоята сила те се разрушават, всесилни Спасе Човеколюбче, Който възкреси Лазар с Твоя глас.
И ныне: Ти си похвала на верните, Невесто невкусила брак, ти си застъпница и прибежище на християните, стена и пристанище: към твоя Син ти принасяш молби и спасяваш от беди тия, които с вяра и любов те знаят като чиста Богородица.
Песен 5
Ирмос: Защо ме отхвърли от Твоето лице, о незалязваща Светлина, и покри ме, окаяния, чуждата тъма? Но, моля Те, обърни ме и отправи стъпките ми към изпълнение на Твоите заповеди.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Като застана пред Лазаровия гроб, Ти извика и дари живот на Лазаря, понеже Ти Си безсмъртен Живот за всички човеци и като Бог предизобразяваш явно бъдещото възкресение.
С овързани нозе вървеше Лазар, явявайки чудото на чудесата, което стори Христос; на Неговото слово, като на Бог и Владика, се покорява цялото творение.
Христе, Който въздигна изтляващия четиридневен мъртвец Лазар, вдигни и мене – умъртвения сега поради моите грехове и положения в ров – в тъмнината на смъртната сянка, и като добросърдечен ме избави и спаси.
Ирмос: същия
В молитва Ти въздаде слава и благодарение на Отца и утвърждавайки във вярата наобиколилия Те народ, Дълготърпеливи Господи, Ти с повеление въздигна Лазар.
О, каква е божествената сила на Твоята власт, Спасителю! С богоизречени слова Ти съкруши всепоглъщащите двери на смъртта; но избави ме от моите страсти, както избави преди Твоя приятел четиридневния Лазар.
Слава: По молитвите на Лазар, Марта и Мария, сподоби и нас да видим Твоя Кръст и Твоите страдания, Господи, и светоносната царица на дните – Твоето Възкресение, Човеколюбче.
И ныне: Имайки майчино дръзновение пред твоя Син, Пречиста, не презирай молитвите на нас - твоите раби, Владичице, които ти принасяме благопритна жертва.
Песен 6
Ирмос: Иона сам в кита си поставил, Господи, а мене свързания от вражеските мрежи, както него от смъртта, спаси.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Любовта Те отведе във Витания при Лазар, Господи, и него - вече зловонен Ти възкреси като Бог, и от адските окови го спаси.
Марта бе отчаяна, виждайки Лазар от четири дни в гроба, но като Бог Христос възкреси изтляващия и чрез слово го върна към живота.
Ирмос: Очисти ме, Спасе, защото много са беззаконията ми и ме изведи от греховната дълбина; към Тебе викнах, чуй ме, Боже на моето спасение.
Ти Си Бог истинен; знаейки за Лазаровото успение и превъзвестявайки го на Твоите ученици, Ти уверяваш всички в безпределната сила на Своето Божество.
По плът си описуем, о Неописуеми; Ти дойде във Витания и като Човек, Владико, плачеш над Лазар, но като Бог възкресяваш четиридневния мъртвец.
Кондак, глас 2: 
Христос, Който е за всички радост, истина, светлина, живот и възкресение на света, Се яви на човеците и бидейки образ на Възкресението, на всички дарява божествено опрощение.
Икос: Създателят предсказа всичко на учениците, показвайки им, че е всезнаещ Творец на всичко, като рече: „Братя и познати, нашият приятел умря; да отидем и да видим странното погребение и Марийното ридание, и да видим Лазаревия гроб; там желая да сторя чудо, начевайки делото, което ще завърша на Кръста, дарявайки на всички божествено опрощение!”.
Синаксар - тук
Песен 7
Ирмос: Еврейските отроци в пещта дръзновено угасиха пламъка и превърнаха в роса огъня, викайки: „Благословен Си, Господи Боже, во веки!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Като Човек Ти се просълзи, Щедри, но като Бог възкреси мъртвеца от гроба; и освободен от ада, Лазар викаше: „Благословен Си, Господи Боже, во веки!”.
Излезе Лазар, завързан в повивки и избегнал бездната на ада и тъмнината чрез словото на Господа, зовеше: „Благословен Си, Господи Боже, во веки!”.
Ирмос: Дошлите някога от Иудея във Вавилон отроци с вярата в Светата Троица победиха пламъка на пещта, пеейки: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Просълзявайки се за приятеля Си, Ти утеши и Мартините сълзи, Щедри Господи, и с доброволните страдания изтри от лицата на Твоите люде всяка сълза; благословен Си, Боже на нашите отци.
О, Съкровище на живота, Ти въздигна мъртвия като от сън и със слово разкъса адската утроба, възкресявайки всички, които пеят: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Зловонният мъртвец, увит в повивки, Владико, Ти въздигна, възкреси и мене свързания с много прегрешения, за да пея: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Песен 8
Ирмос: Когато зазвучаха музикални инструменти безбройно множество се поклони на образа на царя във Вавилон, но тримата отроци не се подчиниха, но възпяваха Господа и Го славословеха во веки.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Като Пастир си потърсил агнето и Си го измъкнал от пагубния звяр – духовния вълк; и макар да бе разложен Лазар, ти го обнови, а той Ти пее: „Пейте и превъзнасяйте Господа во веки!”.
Като Човек Ти търсеше гроба на Лазар, а като Творец възкреси умрелия, чрез Твоята божествена заповед, от която адът се ужаси; затова Ти пеем: „Пейте и превъзнасяйте Господа во веки!”.
Ирмос: Небесният Цар, Когото възпяват ангелските войнства, хвалете и превъзнасяйте във всички векове.
Питаш като Човек, а възкресяваш като Бог чрез слово четиридневния мъртвец; затова Те възпяваме и превъзнасяме във всички векове.
С благодарност Мария Ти принася миро, Владико, както е необходимо преди погребение, възпявайки Те във всички векове.
Като Човек Ти призоваваш Отца, а като Бог въздигаш Лазар; затова Те възпяваме, Христе, и превъзнасяме във всички векове.
Песен 9
Ирмос: Да почетем преславно чистата Богородица, която неопалимо прие в утробата си Божествения огън.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Хората, виждайки ходещия четиридневен мъртвец, се удивиха на чудото и викаха към Избавителя: „Боже, с песни Те възвеличаваме!”.
Предизобразявайки Твоето славно възкресение, Ти въздигна от ада четиридневния мъртвец Лазар, който с песни Те възпява.
Ирмос: Ние, спасените чрез тебе, Дево чиста, признаваме те, че си наистина Богородица, като те величаем с безплътните ликове.
Почитайки Своя Отец и показвайки, че не Си богопротивен, Ти Христе, самовластно възкреси четиридневния.
Като въздигна от гроба четиридневния Лазар, Христе, Ти го направи най-истински свидетел на Твоето тридневно Възкресение.
Като вървеше, плачеше и говореше, Спасителю, Ти показа Своето човешко действие; а Божественото прояви, възкресявайки Лазаря.
Ти неизказано извърши моето спасение, Владико Спасе мой, чрез двете Твои естества и по Твоето самовластно произволение.
Светилни, глас 3:

Чрез Твоето слово, Слове Божи, сега Лазар е върнат към живота и хората с палмови клонки Те почитат, Всемогъщи Господи, защото в края Ти ще погубиш ада чрез Своята смърт.

Слава и ныне: Чрез Лазар Христос вече те разрушава, смърте! И къде е победата ти, аде? Плачът от Витания остава за теб, а ние нека с победни клонки Господа да почетем!

Хвалитни стихири, глас 1:

За човеците Ти Си възкресение и живот, Христе! Ти застана пред гроба на Лазар, Дълготърпеливи, и ни увери, че две са Твоите природи - Бог и Човек, роден от пречистата Дева. Като човек попита: „Къде е погребан?”, а като Бог го възкреси с живоносна заповед на четвъртия ден.

Възкресявайки четиридневния Лазар от ада, Христе, Ти разтърси властта на смъртта преди Твоята смърт и чрез един любим човек предвъзвести освобождението на всички човеци от тлението. Затова като се покланяме на Твоята всесилна власт, зовем: „Благословен Си, Спасителю, помилуй ни!”.

Марта и Мария рекоха на Господа: „Ако Ти беше тук, Господи, Лазар нямаше да умре!”, а Христос – Възкресението на мъртвите, възкреси четиридневния мъртвец; елате, всички верни, да се поклоним на Идващия в слава да спаси нашите души!

Ти разкриваше божествения Си образ на учениците, докато прикриваше Своето величие в тълпата поради смирение; и пак на апостолите, като предзнаещ Бог, предрече смъртта на Лазар. Но в присъствието на много хора във Витания, Ти като човек попита сякаш не знаеше къде е гробът на Твоя приятел и възкресявайки четиридневния мъртвец, яви Своята Божествена власт; всесилни Господи, слава Тебе!

Глас 4: Възкресявайки Своя приятел, който от четири дни бе в гроба, Ти утеши риданието на Марта и Мария, Христе, и на всички показа, че вършиш всичко с божествена сила и свободно произволение. На Теб херувимите непрестанно пеят: „Осанна във висините! Благословен Си, Боже на всичко, слава Тебе!”

Марта рече на Мария: „Учителят е дошъл и те вика.”. А тя отиде бързо, където беше Господ и като Го видя, падна в пречистите Му нозе и като ги целуваше, говореше: „Господи, ако Ти беше тук брат ни нямаше да умре!”.

Глас 8: Ти възкреси мъртвия Лазар от Витания в четвъртия ден; щом застана пред гроба, гласът Ти оживотвори мъртвеца и като въздъхна силно, адът го отпусна в страх. О, какво велико чудо! Многомилостиви Господи, слава Тебе!

Ти изпълни на дело словата: „Аз Съм Възкресението!”, които каза на Марта, Господи, възкресявайки Лазаря; затова се моля и мен – умъртвения от страстите състрадателно да възкресиш!

Слава, глас 2: Велико и преславно чудо стана днес – Христос повика четиридневния мъртвец от гроба и възкреси приятеля! Нека да Го славословим като Бог, Комуто подобава най-голяма похвала, та по молитвите на праведния Лазар да спаси душите ни.

И ныне: Преблагословена си, Богородице, Дево...

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар