петък, 22 април 2011 г.

Велика Събота

Вечерня с изнасяне на св. Плащаница 
(в петък през деня)

На Господи воззвaхъ, стихири на 6, самогласни.

Глас 1: Цялото творение се измени от страх, виждайки Теб, Христе, висящ на Кръста, слънцето помръкна и се разклатиха земните основи, всичко на Твореца състрадаваше. Господи, Който доброволно всичко претърпя заради нас, слава Тебе! (2)

Глас 2: Защо злочестивият и беззаконен род замисля суетни неща? За какво осъди на смърт Живота на всичко? Велико е чудото, защото Творецът на света Се предава в ръцете на беззаконници и Човеколюбецът Се издига на Дървото, за да освободи окованите в ада, които зоват: „Дълготърпеливи Господи, слава Тебе!”.

Гледайки Те днес на Кръста да висиш, Слове, непорочната Дева ридаеше от дъното на майчината си утроба, горчиво страдаше в сърцето си и стенеше мъчително от дълбината на душата си в съкрушение. Затова, удряйки се в гърди жално викаше: „Горко Ми, божествено Чедо! Горко Ми, Светлина на света! Защо Се скри от Моите очи, Агънче Божи?”. Затова и безплътните войнства, обхванати от трепет, възгласиха: „Непостижими Господи, слава Тебе!”.

Виждайки Теб - Бога и Създателя на всичко да висиш на Дървото, Христе, Тази, Която Те роди безсеменно, горко плачеше: „Сине Мой, къде се скри красотата на Твоето лице? Не мога да търпя да Те гледам неправедно разпъван; но побързай, възкресни, за да мога и Аз да видя Твоето възкресение от мъртвите в третия ден!”.

Глас 6: Днес Владиката на творението застава пред Пилат и на Кръст се предава Творецът на всичко, като агнец, воден по Своя воля; с гвоздеи Се приковава и в ребрата Се пробожда и с гъба Се напоява Този, Който изля като дъжд манната; по лицето удрят Изкупителя на света и от собствените Му раби Се поругава Създателят на всичко. О, какво човеколюбие прояви Владиката! За разпъващите Го Той молеше Своя Отец, казвайки: „Прости им този грях, защото не знаят беззаконниците, че вършат неправда!”.

Слава, глас 6: О, как престъпното сборище осъди на смърт Царя на цялото творение без да се засрами от благодеянията, за които Той Самият им напомни, за да ги предпази, казвайки им: „Народе мой, какво ви сторих? Не изпълних ли с чудеса Иудея? Не възкресих ли само с дума мъртъвците ви? Не изцелих ли всяка немощ и болка? Как ми се отплащате? Защо не помните благодеянията, отвръщайки Ми за изцеленията с рани и за живота – с умъртвяване? Провесвате на Дървото своя Благодетел като злодей, Законодателя – като престъпник, Царя на всичко - като осъден!”. Дълготърпеливи Господи, слава Тебе!

И ныне, глас 6: Страшно и преславно тайнство днес се извършва пред очите ни: задържан е Неосезаемият, Освободилият Адам от проклятието е свързан; Изпитващият сърца и утроби е разпитван неправедно; в тъмница е затворен Този, Който затвори бездната; стои пред Пилат Този, пред Когото с трепет предстоят силите небесни; творението с ръката си удря своя Създател; на Дърво е осъден Съдията на живите и мъртвите; на гроб е предаден Разрушителят на ада. Ти, Който всичко търпиш милосърдно и всички спаси от проклятието, незлобив Господи, слава Тебе!

Вход с Евангелие. Свете тихий:

Прокимен, глас 4: Разделиха помежду си дрехите ми и за одеждата ми хвърлиха жребие. Стих: Боже мой, Боже мой! Чуй ме, защо си ме оставил?

Паримия от книга Изход.

Прокимен, глас 4: Застъпи се, Господи, в тъжбата с ония, които ме съдят, и обори борещите се с мене. Стих: Вземи щит и броня и дигни се мен на помощ.

И другите две паримии от книга Иов и пророчеството на Исая

Прокимен, глас 6: Ти ме тури в подземен ров, в мрак, в бездна. Стих: Господи, Боже на моето спасение, денем и нощем викам пред Тебе.

Апостол до Коринтяни, зач. 125 (1:18-2:2)

Алилуя, глас 1: Спаси ме, Боже, защото водите стигнаха до душата ми. Стих: Позорът съкруши сърцето ми, и аз изнемощях, очаквах състрадание, но го няма; утешители, ала не намирам. Стих: Да им се помрачат очите, та да не виждат.

Евангелие от Матея, зач. 110 (съставно: Мат. 27:1-38, Лк. 23:39-43, Мат. 27:39-54, Ин. 19:31-37, Мат. 27:55-61)

Сугуба ектения. Сподоби Господи… Просителна ектения

При пеенето на стиховните, свещенослужителите изнасят светата Плащаница от олтара и я полагат в средата на храма. Стиховни стихири, подобни:

Глас 2: Когато от Дървото Ариматеецът сне мъртъв Теб - Живота на всички, той със смирна и плащаница Те обви, Христе, и с любов сърдечна искаше да целува нетленното Ти тяло, но сдържайки се поради страх, радостно викаше към Тебе: „Слава на Твоето снизхождение, Човеколюбче!”.

Стихъ: Господ воцарися, в лепоту облечeся.

Когато Ти, Изкупителю, в нов гроб за всички Се положи, самодоволният и надменен ад Те видя и се ужаси, строшиха се ключалките, разбиха се вратите, гробовете се отвориха, мъртвите възкръснаха. Тогава Адам с благодарност радостно викаше към Тебе: „Слава на Твоето снисхождение, Човеколюбче!”.

Стихъ: Ибо утверди вселeнную, яже не подвижится.

Когато в гроба доброволно по плът Ти бе затворен, о Христе, оставайки по божествената Си природа вездесъщ и безпределен, Ти Си заключил дълбините на смъртта и Си опустошил чертозите на ада; тогава Си удостоил тази Събота с Твоето сияние, божествено благословение и слава.

Стихъ: Дому твоему подобaетъ светиня Господи, въ долготу дний.

Когато Силите небесни Те съзерцаваха, Христе, как лъжливо Си обвиняван от беззаконници като измамник и гледаха гробния камък, запечатан от ръцете, които Те прободоха, те се удивляваха на Твоето неизказано дълготърпение; но радвайки се за нашето спасение, викаха към Тебе: „Слава на Твоето снизхождение, Човеколюбче!”.

Слава и ныне, глас 5: Теб – Обличащия Се в светлината като с дреха, Йосиф заедно с Никодим сне от Кръстното Дърво и виждайки Те мъртъв, гол и непогребан, започна да плаче в дълбоко състрадание и с ридания говореше: „Горко ми, пресладки Иисусе! Слънцето Те гледаше висящ на Кръста и се обви в мрак, земята се тресеше в страх и завесата на храма се раздра. Но ето, аз сега виждам Теб, Който заради мен доброволно смърт прие. Как ще Те погреба, Боже мой, или с каква плащаница да Те обвия? С какви ръце ще се докосна до нетленното Ти тяло? Или с какви песни ще запея за Твоята кончина, Милосърдни? Величая Твоите страдания, възпявам и Твоето погребение с Възкресението, зовейки: „Господи, слава Тебе!”.

Тропари, глас 2:

Благообразният Йосиф от Кръста сне пречистото Ти тяло, с плащаница чиста го обви и с благоухания в нов гроб го положи.

На жените мироносици при гроба яви се ангел, говорейки: „Мирото подобава за мъртвите, а Христос на тлението е неподвластен!”.

Утреня на Велика Събота

Няма коментари:

Публикуване на коментар