понеделник, 23 май 2011 г.

11 / 24 май - св. равноапостолни Кирил и Методий

Из богослужението на празника

Седални на утренята:

На живоначалната Троица, Която непрестанно славят ангелските сили и Която велегласно проповядвахте сред народите и пред Която сега стоите в непристъпна светлина, молете се усърдно, Кириле и Методие, да ни дари опрощение на дълговете и да избави от вечното осъждане нас, които с любов почитаме вашата памет.

Нека днес се радват славянските народи, празнувайки светло свещената памет на богомъдрите учители, защото чрез тях се начена да се извършва божествената литургия и цялото църковно служение на сродните нам славянски езици и така ни се даде неизчерпаемия извор на водата, течаща към вечния живот; пиейки от нея няма да престанем да ви величаем, Кириле и Методие. А вие, радвайки се в славата на светиите, молете се усърдно да се спасят нашите души.

Елате велегласно с хвалби да почетем нашите просветители, защото те нахраниха с манната на богомъдрото учение славянските народи, които дотогава погиваха от глад по словото Божие и ги просветиха подобно слънчев лъч, превеждайки им Благовестието на сина на гърма на сроден тям език. И ние, приемайки от тях озарение, с благодарност им зовем: „Радвайте се, Кириле и Методие винаги прославяни!”


Ексапостиларий:
Учители свети, празнувайки вашата светла памет, молим ви усърдно – народите, които обогатихте със съкровищата на благовестието, утвърдете върху камъка на вярата Христова и запазете в мир живота ни.

Хвалитни стихири:
Кириле и Методие богомъдри, следвайки апостолските стъпки и тръгвайки единомислено да търсите заблудените души, вие като бързо летящи орли обиколихте славянските страни, които озарихте със светлината на богопознанието и преведохте към Иисус Човеколюбеца и Спасителя на нашите души.

Работници на Христовото лозе, насадители на благочестието, трудейки се с усърдие вие намерихте като загубената драхма славянските народи, които прие в съкровищницата на вечния живот и Се възрадва с ангелите Иисус Човеколюбецът и Спасителят на нашите души.

Поборници на Светата Троица и наставници на заблудените, оборвайки мохамеданското злословие и посрамвайки иудейското нечестие, побързайте да съхраните Църквата, в която принесохте вашите богоугодни трудове, невредима от вражите нападения и благоприятна за Иисус Човеколюбеца и Спасителя на нашите души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар