четвъртък, 5 май 2011 г.

23 април / 6 май - Св. Великомъченик, победоносец и чудотворец Георги

Из Утренята на празника

Тропар, глас 4:
Като освободител на пленените и защитник на бедните, като лекар на немощните и поборник на царете, победоносни великомъчениче Георги, моли Христа Бога да се спасят нашите души.

Седални, глас 1.
Ето, възсия с благодат пролетта и Христовото възкресение за всички заблестя; а сега заедно с тях възсиява светоносният и празнуван от всички ден на мъченика Георги; елате всички със запалени свещи светло да го отпразнуваме.

Като възненавидя земната войнска слава, мъчениче, ти пожела небесната и претърпя страдания и смърт; затова днес празнуваме твоята всесвята памет, принасяйки хвала на Христа, преблажени Георги.

Разпален с гореща любов към Господа, ти с мъжествена мъдрост съкруши съкровищата на прелестта и на съдилището изповяда Христа, победоносен и всеблажен Георги, преславни мъчениче, моли Христа Бога да ни дари велика милост.

Усърдно обработвайки семето на божествените заповеди, ти благочестиво раздаде цялото си богатство на бедните и вместо него придоби, преславни, Христовата слава. Затова ти смело отиде на подвиг и дълги страдания, мъчениче Георги, вкусвайки страданията и Възкресението на безстрастния Господ; и сега като причастник на Неговото царство, моли се за нас.

Стихира след 50 псалом, гл. 6:
Днес цялата вселена се просвещава с лъчите на страстотерпеца и Христовата църква, украсена с цветове, ти вика, Георги: угодник Христов и горещ застъпник, не преставай да се молиш за твоите раби.
Канон

Песен 1

Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Като предстоиш пред възвишения престол на Оня, Който владее над всичко, мъчениче Христов, венценосче Георги, съхрани чраз твоите молитви и ходатайства тия, които те призовават с гореща вяра и любов.
Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Ти се показа като плодородна земя, обработена с делата на мъченичеството и Вдъхновителят на твоите подвизи те възведе като преславно богатство в небесните съкровищници, понеже си преизящен в храбростта.
Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Твърдо и търпеливо ти се устреми към подвизи, преблажени Георги, и побеждавайки свирепото опълчение на мъчителите, ти стана застъпник за всички, които те почитат.
Слава:  Като възприе сега скрития в Христа блажен живот, славни Георги, за който ти до кръв се подвиза, моли се за тия, които с вяра те възпяват, да се избавят от всякакви беди.
И ныне: Ти стана духовно небе, Богомайко,  като вмести в твоята утроба небесното Слово, чрез Което всичко е станало, небето и земята и което е над тях; затова с дръзновение моли да се спасят, тия, които те възпяват.


Песен 3

Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Сияейки с венеца на страданията, славни, моли Избавителя и Бога да избави от всяка нужда тия, които благочестно те призовават.
Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Просвещаван с обилно сияние, премъдри, отстрани мрачната печал и мъглата на страстите от нас, които с вяра те възхваляме.
Слава: Утвърден в надеждата и любовта, ограден с вярата и укрепен със силата Христова, ти унищожи идолската измама.
И ныне: О, Пречиста, ти роди с плът Безплътния и събезначален на Отца, Който просвещава краищата на вселената; затова ние верните те почитаме като Богородица.

Седален
Мъжествено украсен със знаците на благочестието и отхвърляйки заблудата на нечестието, мъчениче, ти отблъсна нападенията на врага и постоянно разпалван от божествено желание ти угаси безбожната жестокост на мъчителите. Затова достойно прие венец като възмездие за мъките и подаваш изцеления на тия, които с вяра идват при тебе. Страстотерпче Георги, моли Христа Бога да дари опрощение на греховете на празнуващите с любов твоята свята памет.


Песен 4

Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Възпяваме твоите подвизи, преблажени Георги, с които разори идолослуженията и унищожи цялата демонска заблуда, преславни.
Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Умири смущенията от напастите и бедите и отблъсни всяко зло нападение на демоните от тия, които те възпяват като воин Христов, всехвални.
Слава: Ти възсия като светоносна звезда, Георги, с духовна доблест и твърдост във вярата, прогонвайки мрачната заблуда и спасявайки тия, които те възпяват.
И ныне: О, Дево, ти роди Спасението на всички, богатството на благостта – Христа, Който по природа е милостив и спасява човека, премахвайки тлението от естеството му.


Песен 5

Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Имайки мъченическо дръзновение пред Владиката, усърдно се моли за спасението на възпяващите те, преблажени Георги, лекувайки душевните недъзи с твоите молитви, мъчениче страстотерпче.
Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Заедно с ангелските войнства ликуваш като мъченик и се наслаждаваш на безсмъртната и блажена слава, венценосче, избави ни чрез твоя покров от всякакви греховни падения и житейски бури.
Слава: Избави ни от всяка нужда като милостив, прогонвайки многоразличните греховни смущения, Христе, като приемеш молитвите на Твоя угодник Георги.
И ныне: Ти върна дълга на пра-майката ни Ева, Богомайко, давайки плът на Родения от тебе Спасител на света, затова всички те облажаваме, възрадвана всенепорочна Дево.


Песен 6

Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Надхвърлят естеството, словото и мисълта храбрите проявления на твоята доблест, които заслужават непрестанно възпяване, преблажени мъчениче Георги.
Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Бидейки събеседник на небесното войнство и съзерцавайки доколкото е възможно божествената светлина, всеблажени, спасявай тия, които с вяра те почитат.
Слава: Уповаващ се на Бога във всичко и приел блясъка на чудотворството, ти раздаваш дарове на нуждаещите се, преблажени Георги.
И ныне: Сега към теб прибягвам, Пречиста, спаси ме с твоите молитви и ме запази, защото можеш всичко каквото поискаш, като Майка на Всемогъщия.

Кондак, глас 4:
Възпитан от Бога, явил си се съвършен подвижник на благочестието, събрал снопа на добродетелите; сял в сълзи, жънеш с веселие, пострадал до кръв приел си Христа, и с твоите молитви, свети Георги, даваш на всички прошка на греховете.
Икос: Пожелавайки Христа Царя, Който положи душата Си за живота на света, воинът побърза да умре за Него, имайки в сърцето си велика божествена ревност. Затова и ние всички с вяра възпяваме божествения Георги като горещ застъпник и славен Христов раб, уподобил се на своя Господар, който бърза за всеки дошъл при него с молитва да изпроси от Спасителя прошка на греховете.


Песен 7

Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Подражавайки на твоя Владика, мъчениче, ти доброволно пое към подвизите, о преславни, и удържайки победа, стана пазител на Църквата Христова; винаги я опазвай с твоето застъпничество.
Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Като мъченик непобедим, като страдалец, като непобедим защитник на вярата бъди сега непоколебим стълб за възпяващите те, премъдри Георги, ограждайки ги с твоите молитви.
Слава: Мъдро ти отгледа божественото семе и умножи плода му чрез напояване с твойте кърви, преблажени, с много страдания и различни рани; но така ти смири жестокостта на мъчителите.
И ныне: Ти остана Дева и след раждането, защото роди Бога, Който всичко насища и Който поради неизказаната Си милост и добросърдечие стана Човек, Пречиста; моли Го сега да се спасим.

Песен 8
Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Целият огрян от Троическата светлина, преблажени, като мъченик непобедим, поборник на благочестието и боговенчан победител спаси с твоите молитви, небесни жителю, тия които те почитат.
Слава: Украсен с духовния венец и царствената диадема, почетен със скиптър и облечен в багреницата на твоята кръв, блажени, ти царуваш заедно с Царя на силите.
И ныне: Раждащия Се извън времето от Отца и преди времето Възсиялия Творец на всичко видимо и невидимо, Дево Майко, си родила; затова всички народи те славим като Богородица.
Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Потока на лютите страсти и беди, житейските метежи и болестни падения, демонските козни и стремленията на злочестивите укроти с твоите молитви, увенчани Георги.


Песен 9

Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас.
Непрестанно моли Господа за нас, които те възпяваме, блажени, като мъченик Христов и победител на мъчителя, като прогонващ лукавите духове и незаспиващ пазител, и като непосрамващ застъпник.
Свети великомъчениче Георги, моли Бога за нас. 
Богато те възнагради за страданията Владиката на всичко, пред Когото стоиш с мъченическо дръзновение, трижди блажен мъчениче; запази тия, които с веселие те призовават.
Слава: Земята те скри и небето те прие, и отвориха се за теб дверите на рая, където радостно, страстотерпче, ликуваш и се веселиш; с твоите молитви запази тия, които с вяра те възпяват.
И ныне: Твой предобраз беше сянката на скинията, Пречиста, в която бяха скрижалите и стомната и златния кивот, защото ти вмести в утробата си въплъщаващото Се безначално Слово, Богородице.

Ексапостиларии:
Възсия за нас пролетта – светлото божествено възкресение на Владиката, което ни пренася от земята към небесната Пасха. С нея просиява и светозарната памет на всеславния мъченик Георги, когото радостно почитаме, за да се сподобим с божествената благодат от Спасителя Христа.
Слава: Като светоносно слънце с чудни зари просвещаваш цялото творение, страстотерпче Георги. Затова чествайки твоята памет, възпяваме Възкръсналия от гроба.

Хвалитни стихири
Елате всички, които светло тържествуваме в Празника на празниците – славното Христово възкресение, да се съберем отново за светлото тържество на мъченика Георги и да го увенчаем с пролетни цветя, като непобедим воин на Христа и така по неговите молитви да получим избавление от скърбите и съгрешенията.

Целия си се принесъл на Този, Който ти дари пълнотата на живота, всеблажени, като живо и одушевено всеплодие и благоприятна и пречиста жертва. Така ти, Георги, стана най-горещ молитвеник, който укротява бурите за тия, които с вяра те възпяват и зоват.

Мъчениче Христов, понесъл страданията, спаси намиращите се в беди чрез твоите молитви и ги избави от всяка нужда, прогонвайки душегубната печал, и изпроси за нас благодат и милост, Георги, та спасявани чрез твоето застъпничество всички с радост почитаме всечестните ти подвизи.

Усърдно отглеждайки семето, което Словото пося в твоята чиста душа, ти го умножи с болезнени страдания; и като влезе в небесните житници, премъдри, ти придоби наслада, с която бидейки сега изпълнен, блажени, спасявай с твоите молитви към Бога възпяващите те с вяра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар