събота, 28 май 2011 г.

Неделя шеста след Пасха - на слепия




  Из богослужението на празника

Стихири на Господи воззвах, глас 2:

Слепороденият размисляше в себе си така: „Нима заради греховете на родителите ми родих се без очи? Или заради неверието на народите се родих за тяхно изобличение? Дори не искам и да се питам кога е нощ, кога е ден; нозете ми вече нямат сила и о камък да се препънат, защото не съм видял ни сияещото слънце, ни моя Създател в човешки образ. Но моля Те, Христе Боже, виж ме и ме помилуй!”.
Идвайки от светилището, Иисус видя един човек, сляп по рождение и като Се смили наложи калчица на очите му и рече: „Иди, умий се в Силоам!”. И като се уми, той прогледна, въздавайки слава на Бога. А близките му казваха: „Кой ти отвори очите, които никой от зрящите не можеше да изцели?”. Той викна и рече: „Човек на име Иисус ми каза да се умия в Силоам и аз прогледнах. Той е Този, за Когото Мойсей говори в Закона като за Христос – Месията! Той е Спасителят на нашите души!”.
Слава, глас 5: Господи, вървейки по пътя, ти намери човек, сляп по рождение и удивени учениците Те питаха: „Учителю, кой съгреши – той или родителите му, за да се роди сляп?”. А Ти, Спасителю мой, им рече: „Нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му. Аз трябва да върша делата на Тогова, Който Ме е пратил и които никой не може да върши.” Това като каза, плюна на земята, направи калчица от плюнката и намаза с нея очите на слепия, и му рече: „Иди се умий в къпалнята Силоам!”. А той, като се уми, оздравя и Ти се поклони, викайки: „Вярвам, Господи!”. Затова и ние зовем: „Помилуй ни!”.


Слава на стиховните, глас 8: Духовно Слънце на правдата, Христе Боже, Ти просвети лишения от светлина от майчина утроба с Твоето пречисто съприкосновение по двойствен начин! Като озариш и нашите духовни очи, яви ни синове на деня, та с вяра да зовем към Тебе: „Голямо и неизразимо е Твоето добросърдечие към нас, Човеколюбче, слава Тебе!”.

Канони на Пасхата и на слепия, от Йосиф Солунски, глас 5:

Песен 1
Ирмос: По земята, която никога не бе видяла слънце и по бездната, която никога не бе открита под небесната шир, Израил премина, без да намокри нозете си, Господи, и Ти го възведе на Твоята свята планина, а той пееше и свиреше победна песен.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Приемайки доброволно разпятие по плът, Спасителю, Ти източи за света благословение и живот, Владико едничък Всеблагословени и Създателю на всичко. Затова Те благославяме, възпяваме и славим, пеейки победна песен.
Когато Ти умря, дълготърпеливи Христе, благообразният Йосиф Те положи в най-дълбок ров и постави камък пред дверите на гроба. Но Ти възкръсна, Славни, и въздигна със Себе Си света, който пее победна песен.
 „Защо носите миро, смесено със сълзи?” – говореше явилият се ангел на почтените жени, – „Христос възкръсна! Тичайте да възвестите на боговидците - ученици, ридаещи и плачещи, за да се възрадват и възтържествуват!”.
Извършвайки преславни чудеса, Избавителят изцели и слепородения, помазвайки го с калчица и му рече: „Иди и се умий в Силоам, за да познаеш Мене - Бога, ходещ по земята, облечен в плът поради щедрото Си милосърдие.”
Слава: Почитайки Едното Същество в Три Лица, нека да прославим, верни, Отца и Сина и правия Дух, Твореца и Господа, Изкупителя на всички, единствения несъздаден Бог, и заедно с безплътните да викнем: „Свят, Свят, Свят Си Ти, Царю!”.
И ныне: Господ Се всели в Твоята непознала брак утроба, Пречиста, поради щедрото Си милосърдие, искайки да спаси човека, погинал от вражите козни. Моли Го да спаси тоя град от плен и всяко вражеско нашествие.
Песен 3
Ирмос: Господи утвърди в Твоето тихо пристанище моето сърце, размятано от житейските вълни, наставлявайки ме като Бог.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Ти утвърди колебаещите се сърца, разтърсвайки цялата земя, Дълготърпеливи, със свещеното разпятие, което претърпя по плът.
В нов гроб Те положи благообразният Йосиф, Милосърдни, но Ти възкръсна от мъртвите на третия ден и ни обнови.
„Защо търсите като мъртъв Господа? Той възкръсна, както обеща” – говореше на жените ангелът, облечен в божествено сияние.
Пристъпилия някога към Теб слепороден Ти изцели, Всещедри, и той прослави Твоя промисъл и чудеса.
Слава: Покланяме се на пребезначалния Бог Отец, на Сина и на божествения Дух, на несъздаденото Естество в три Ипостаси, единия Бог на всичко.
И ныне: От девическа утроба си родила въплътения Бог; моли Го, всесвята Владичице, да ни яви Своята милост.
Седален на слепия, глас 8:
Като минаваше наблизо Владиката и Творецът намери седящия на пътя слепец, който плачеше и казваше: „В живота си никога не съм видял сияещото слънце, ни луната, озаряваща със светлина. Затова към Тебе викам: „Ти, Който Се роди от Дева, за да просветиш всички, просвети и мене, като Добросърдечен, за да зова падайки пред Теб, Владико Христе Боже: дай ни прошка на съгрешенията по голямата Си милост, единствен Човеколюбче!”.
Песен 4
Ирмос: Чух, Господи, вест за Тебе и се уплаших, разбрах Твоя промисъл и Те прославих, единствен Човеколюбче!
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Мен - загиналия поради вкусването от дървото, Ти Животе, отново оживи, разпъвайки Се на Дървото по великата Си милост; затова, Слове, Те прославям.
Влизайки по чуден начин при учениците, Господи, Ти им рече: „Идете и навсякъде проповядвайте Моето възкресение!”.
Уверявайки любещите Те в Твоето възкресение от гроба, Господи, Ти в течение на много дни им се явяваше, изпълвайки ги с радост.
Дал Си, Господи, очи на слепия от утроба човек, казвайки му: „Иди, умий се, и прогледай, славейки Моето божество!”.
Слава: Равночестна, безначална Троице, неразделна по естество, но разделена по Ипостаси, спасявай всички, които със страх вярно Те прославят.
И ныне: Свръхестественото Детерождение от Тебе, Чиста, ние славословим облажавайки Те с вяра, Пренепорочна, като Родителка на Бога на всички.
Песен 5
Ирмос: Побързай да помилваш окаяната ми душа, която нощем се бори с тъмнината на страстите, о духовно Слънце, и ме огрей със Своите дневни зари, за да се смени нощта със светъл ден.  
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Издигайки Се на Дървото, Щедри, Ти съ-въздигна всички човеци и умъртви змията – враг, оживявайки творението на Своите ръце, като единствен Бог на всичко.
Доброволно Се положи в гроба, Царю безсмъртни, и опустоши чертозите на ада, въздигайки мъртвите с Твоето възкресение.
Беззаконните човеци убиха Теб - Словото, вършещо велики чудеса на земята, но Сам Ти, Господи, единствен Всесилни, както предрече, възкръсна от мъртвите, Христе.
Ти отвори очите на човека, невидял естествената светлина и му просвети душевните зеници, правейки го способен да слави Теб, в Когото позна Твореца, станал по добросърдечието Си Човек.
Слава: Троицата в Единица и Единицата в Троица всички верни славословим: Отец и Син и правия Дух, единия Бог, наистина Творец на всички.
И ныне: Как роди, богоблагодатна Дево - Майко чиста, непознала общение с мъж? Как храниш Този, Който насища цялото творение? – Както Сам Той знае, Бог Творец на всички.
Песен 6
Ирмос: Както избави пророка от звяра, Господи, така и мене изведи от дълбината на неудържимите страсти, за да мога да съзерцавам светия Твой храм.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Разпъвайки Се с разбойниците, Владико, Ти избави от лукавите разбойници – душепагубните страсти, всички, които възпяват единодушно Твоето разпятие и възкресение, човеколюбиви Господи.
Положиха Те мъртъв и бездиханен в гроба, о Христе, Който на всички мъртви вдъхваш живот, Господи, но Ти възкръсна, Слове, опразвайки гробовете чрез божественото Си могъщество.
След възкресението, Христе, Ти казваше на Своите приятели: „Стойте в Йерусалим, докато се облечете свише със сила непобедима и надеждна помощ!”.
Правейки калчица от земята, Ти помаза очите на слепородения и му даде да прогледне, за да възпява неизречената Твоя сила, Слове, чрез която Ти спаси света.
Слава: Триипостасна Единице, Отче неродени, роден Сине и изходящ Душе, трисвети Господи, едно Същество и Сила, спасявай всички Твои люде!
И ныне: Кой ще разкаже за Твоето величие, Пречиста? Защото Ти роди свръхестествено Бога в плът, Който чрез Тебе, Дево Всенепорочна, избавя от всеки грях.
Кондак, глас 4: С ослепели душевни очи идвам при Тебе, Христе, и като слепородения в покаяние зова: „Ти Си пресветла светлина за пребъдващите в тъмнина!”
Икос: Дари ме с потока на неизречената премъдрост и познанието свише, Христе, Светлина за пребъдващите в тъмнина и на заблудените Наставник, за да мога и аз окаяният да разкажа за Твоите чудеса, които възвести божествената книга на Евангелието на мира, тоест за чудото със слепия: как той, бидейки сляп по рождение, получава не само телесни очи, но и душевни, викайки с вяра: „Ти Си пресветла Светлина за пребъдващите в тъмнина!”.
Песен 7
Ирмос: Молитвата на отроците угаси огъня, а оросената пещ проповядва чудото, като не пари, нито изгаря тия, които възпяват Бога на нашите отци.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Когато Ти бе повесен на Дървото, Спасе, угасна слънцето, раздвижи се земята, потресе се цялото творение и мъртвите ставаха от гробовете.
Когато Ти възкръсна от мъртвите, Царю, съ-възкръснаха с Тебе затворените в преизподнята души, славейки Твоята сила, чрез която се разкъсаха смъртните вериги.
Рано дойде да Те помаже с миро ликът на жените, но узнавайки, че Си възкръснал, Господи, те се радваха със свещените ученици; чрез тях ни очисти от всяко зло.
С кал помаза очите на слепия и му заповяда да отиде в Силоам, а той умивайки се прогледна, възпявайки Те, Христе, Царю на всички.
Слава: Отца безначален със съ-безначалния Син и Светия Дух нека да прославим в песни: „Свят, Свят, Свят Си, Боже, Царю на всичко!”.
И ныне: След раждането Ти остана Дева, Чиста, защото роди Бога, Който обнови естеството чрез Своята сила, Пречиста; моли Го всички да се спасим.
Песен 8
Ирмос: Царя и Създателя на всичко, възпявайте ангелски ликове, човешки множества и свещеници, благословяйте, левити, люде, превъзнасяйте във всички векове!
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Като Те видяха да висиш на Кръста, Христе Царю на всичко, ангелските чинове и цялото творение се поразиха в трепет и с изумление възпяха Твоето човеколюбие.
Виждайки те долу адът стенеше и бързо връщаше мъртвите, държани там от века, Христе, които възпяваха Твоето човеколюбие.
Вършейки необикновени чудеса, Христе, Ти доброволно издигна Се на Кръста и Се приобщи към мъртвите, умъртвявайки ада и с мъжество освободи всички окованици.
Ти дари очи на слепия, който пристъпи към Тебе, Христе, и му заповяда да отиде на извора Силоам, да се умие и прогледне и да Те проповядва като Бог явил Се в плът за спасението на света.
Припев: Благославяме Отца, и Сина, и Светия Дух, Господа.
Троице неразделна, неслитна Единице, Боже и Творче на всичко, спасявай от всякакви изкушения тези, които с вяра възпяват и се покланят на Твоята власт.
И ныне: Дево Пречиста, богоблагодатна, винаги моли своя Син да не ме посрами в Съдния ден, но да ме причисли към избраните овце.
Песен 9
Ирмос: Силният Ти стори велико нещо, явявайки Те чиста Дева и след раждането, защото Ти роди безсеменно своя Творец; затова, Богородице, Те величаем.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
На Кръстното дърво бе прикован, Христе Боже, и победи всички противни вражески началства и унищожи предишното проклятие, Спасителю; затова Те величаем, както подобава.
Когато адът Те съзря слязъл в преизподнята с душата Си, Слове, той въздъхна и със страх пусна всички мъртви, познали силата на Твоята власт; затова Те величаем, както подобава.
Виждайки Те да вършиш знамения и страшни чудеса, еврейското сборище по завист уби Теб – Пленителя на ада, Който чрез възкресението Си съ-въздигна всички като Всесилен.
Подателю на живота, Ти възкръсна от мъртвите, както предрече и Се яви на светите ученици след възкресението, Ти, Който извърши знамения и даде очи на слепия; заедно с него и ние величаем Те во веки.
Слава: Почитам Светлината – Отца, славя и Светлината – Сина, възпявам Светлината – правия Дух, едната неразделна Светлина, познаваема в три Лица – Бога, Царя на цялото творение.
И ныне: Явявайки се като по-необятна от небесата, Дево чиста, Ти вмести по плът неописуемия Бог и роди Избавлението на всички, които с несъмнена вяра Те възпяват.
Светилни:
Духовните ми очи, ослепели от помрачаващия грях, Ти, Господи, просвети, влагайки в мен смирение, Щедри, и ме умий с покайните сълзи.

Минавайки наблизо, нашият Спасител срещна слепец без очи. Тогава плюна на земята и като направи калчица, помаза го и го изпрати в Силоам да се умие. И той, умивайки се, дойде съзерцавайки Твоята светлина, Христе мой.

Хвалитна стихира, глас 8:

По милостта на добросърдечието Си Ти Се въплъти, Христе Боже, и лишения от светлина от майчина утроба по неизказаното милосърдие на Твоята щедрост Ти удостои с божественото сияние, докосвайки с Твоите творчески пръсти зениците му, създавайки ги от прахта; Сам и сега, Подателю на светлината, и нашите душевни чувства озари, като единствен щедър Дарител.

Слава, глас 8: Кой ще разкаже за Твоите сили, Христе, или кой ще изчисли множеството Твои чудеса? Защото както в две природи Се яви на земята по Своята благост, така Ти и двойни изцеления даряваше на страдащите – не само телесните очи отвори на слепородения, но и духовните. Затова той Те изповяда като Бог съкровен, Който на всички дарява велика милост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар