събота, 18 юни 2011 г.

Неделя 1-ва след Петдесетница - на всички светии


Велика вечерня за празника
(съчетава се с възкресната служба на 8 глас от Октоиха)

Стихири на Господи воззвах, глас 6:
Духовните проповедници, учениците на Спасителя, чрез вярата станаха инструменти на Светия Дух и се разпръснаха по краищата на земята, сеейки православно свещената проповед; чрез божественото земеделие и благодат от нея процъфтяха войнствата на мъчениците, изобразяващи честните Христови страдания чрез многообразни рани от изтезания и огън; те с дръзновение се молят за нашите души.
Разпалвани от огъня на любовта Господня, свещените мъченици презряха огъня и възпламенявайки се като божествени въглени в Христа, изгориха като бурен надменната лъжа; те затвориха устите на зверовете чрез свещени призовавания; прекланяйки глави под меча, посякоха цялото вражеско опълчение и търпеливо проливайки потоци своя кръв, напоиха Църквата, просвещавана от вярата.
Сражаващи се със зверове, удряни с меч, разкъсвани от шипове, с отсечени ръце и изтезавани, безпощадно изгаряни от веществен огън, пробождани, насичани на части, непреклонните мъченици всичко претърпяха с най-голяма твърдост, предвиждайки бъдещия покой, нетленните венци и славата на Христа, Комуто с дръзновение се молят за нашите души.
Пострадалите с вяра по всички краища - апостоли, мъченици, богомъдри свещеници, свети жени, свещено събрание, нека да възхвалим както подобава със свещени песни, защото те – земните се съединиха с небесните и чрез страданията по благодатта Христова получиха безстрастие; и сега ни озаряват като най-светли звезди, молейки се с дръзновение за нашите души.
Слава, глас 6: Божествен събор на мъчениците, основание на Църквата, изпълнение на благовестието, вие на дело изпълнихте словата на Спасителя, защото чрез вас отворените против Църквата врати на ада се затвориха, проливането на кръвта ви изсуши идолските жертви и заколението ви породи църковната пълнота; вие удивихте безплътните ангели и предстоите като венценосци пред Бога; молете Го непрестанно за нашите души.
Литийни стихири, глас 1:
В единството на вярата, нека почетем всемирното тържество на тия, които от века благоугодиха Богу: свещения сонм на патриарсите и пророците, украшението на апостолите, събранието на мъчениците, похвалата на постниците; паметта на всички светии нека духовно да празнуваме, защото те се молят непрестанно да се дари мир на света и велика милост за душите ни.
Елате, всички верни, всеславната памет на всички светии в псалми и химни и песни духовни да възхвалим; Кръстителя на нашия Спасител, апостолите, пророците и мъчениците, йерарсите, учителите и преподобните, подвижниците и праведните, и боголюбивото събрание на светите жени, облажавайки достойно, нека единодушно да речем: „Преблаги Христе Боже наш, по техните молитви дай мир на Твоите църкви, на благочестивите царе - победи над враговете и на нашите души - велика милост!”.
Елате всички духовно да се възвеселим в деня, когато спомняме светиите, защото ето той настъпи, принасяйки ни обилно умножаващи се духовни дарове. Затова с радостен глас и чиста съвест да възкликнем, казвайки: „Радвайте се, събрания на пророците, възвестили на света пришествието Христово и предвидели далечното като близко! Радвайте се, апостолски ликове, които уловихте народите в мрежи и станахте ловци на човеци! Радвай се, събор на мъчениците, събран от краищата на земята в едната вяра, за която претърпя страдания и мъки и прие венец съвършен! Радвайте се, множества на отците, които с пост изнурихте телата си и умъртвихте плътските страсти! Окриляйки ума си с божествена любов, вие се въздигнахте на небесата и радвайки се с ангелите, възприехте вечните блага. Но о, пророци, апостоли и мъченици с постниците! Усърдно молете увенчалия ви Бог да се избавим от невидимите и видимите врагове ние, които с вяра и любов винаги почитаме вашата честна памет!”.
Слава, глас 5: Нека се сберем на сегашното тържество, верни, защото и нам се предлага духовната трапеза и тайнствената чаша, изпълнена със сладки ястия – радостта от добродетелите на мъчениците. Защото те, търпеливи по душа, събрани от краищата на земята от всяка възраст, бяха мъчени с различни телесни страдания и принесоха на Бога духовна жертва; едни – с посечени глави, други – раздирани по гърбовете, а трети – с отсечени ръце и всички телесни членове; така всички светии заедно станаха съобщници на Христовите страдания. Но, Господи, Който в награда за мъченията ги дари с венци, сподоби ни да следваме в живота си по техните стъпки, като Човеколюбец!
На стиховните:
Слава, глас 6: Елате, верни, днес да се съберем и благоговейно да възтържествуваме, почитайки преславната и свещена памет на всички светии с думите: „Радвайте се, славни апостоли, пророци, мъченици и йерарси! Радвайте се, събори на преподобните и праведниците! Радвайте се, ликове на светите жени, и молете Христа за света, да ни дари победи над враговете и на душите ни велика милост!”
Тропар, глас 4: 
Твоята Църква като с багреница и висон се украси с кръвта на Твоите мъченици по целия свят. Чрез тях тя Ти вика: „Христе Боже, изпрати на Твоите люде щедростите Си, дай мир на Твоя народ и на душите ни велика милост.”  



Няма коментари:

Публикуване на коментар