събота, 25 юни 2011 г.

Неделя 2-ра след Петдесетница - на всички български светии

Велика вечерня - тук


Утреня - тук 

Канон на българските светии 
Песен 1
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Боже, Светий над светиите, дай ми свише благодат, за да възпея достойно светиите, които благоволи да приемеш из сред българите с обещание на бъдещите блага и които Те възпяват: „Дивен Си, Боже, Творец на славни чудеса!”.
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Бог въздигна цар Борис като втори Мойсей за българския род, за да го изведе от Египет – мрака на идолослужението, и през морето на Кръщението да го посели в обетованата земя на благочестието, където да възпява: „Дивен Си, Боже, Творец на славни чудеса!”.
Слава: Уловени в мрежата на Промисъла Божи, Методий и Кирил с учениците им, подобно на Аарон, чрез свещенодействието на словото и тайнствата на благочестието, проповядваха на славяните Синайския закон и най-вече Закона от Сион, възпявайки Господа: „Дивен Си, Боже, Творец на славни чудеса!”.
И ныне: Кой ще разкаже за всички твои милости, Пречиста? Чрез твоето застъпничество ти извеждаш като от морска бездна мнозина от дълбините на греха, а те възпяват: „Дивен Си, Боже, Творец на славни чудеса!”.
Песен 3
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Първият от българите, който изповяда Бога и духом предрече, че земята българска ще процъфти с благочестие, бе Боян, княз Енравота, който след братовия съд проля кръвта си за Христа и така пръв се сподоби с венеца на славата.
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Христовото лозе на българска земя принесе на Бога узрелия грозд – преподобния Йоан Рилски, който чрез уединен живот в пустинята достигна в най-добрата мяра на Христовата възраст и се сподоби с най-светлия венец на славата.
Слава: Редом с него, нека споменем и Йоаким Осоговски, Гавриил Лесновски и Прохор Пшински, които от същия огън на божествената благодат запалиха своите светилници и се сподобиха с венците на славата.
И ныне: Чрез твоето безсеменно раждане ти ни избави от всеобщите беди на грехопадението Адамово, Майко и Дево, като чрез твоето застъпничество въздигаш достойните и ги удостояваш с венците на славата.
Седален на светиите, глас 2: С милосърдие и благост Ти погледна към нашата Църква и народа ни, поръсвайки нас грешните с благодат и осиявайки ни със Слънцето на Твоята правда; Ти възведе светиите до състояние на мъже съвършени и прие принасянето на духовния плод от нашия род в небесните житници; по техните молитви, Боже, и ние молим да Се смилиш над нас.
Слава, и ныне: Бидейки извор на милосърдието, не ни лишавай от твоята милост, Богородице, но молейки се непрестанно на Господа заедно с всички светии, от българите просияли, освободи ни от воюващите против нас врагове, утвърди ни в православното благочестие и ни въведи в тихото пристанище на спасението на нашите души.
Песен 4
Светии от българския род, молете Бога за нас.
В древност, бягайки от Никея и от Христопротивната злоба на отстъпника Юлиан, епископите Теодор и Тимотей, заедно с Комасий и Евсевий достигнаха в Тивериопол, където намериха ученици в благочестието и всичките петнадесет за Христа мъченически победиха враговете, пеейки: „Слава на Твоята сила, Христе!”.
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Андрей, юродствайки в Константинопол, се възнесе до трето небе чрез добродетелите си и видя Покрова на Божията Майка над християнския род; и побеждавайки докрай лукавия, зовеше: „Слава на Твоята сила, Христе!”.
Слава: Като трънлив шипков храст израсна някога в нашата земя света Варвара, но нейният безбожен баща, узнавайки, че е приела Христовата вяра, със собствените си ръце я предаде на заколение, превръщайки я в Богоприятна жертва, която зове към Господа: „Слава на Твоята сила, Христе!”.
И ныне: Богородице Марийо, ти си облак лек, чрез който при нас дойде Пребожественият Иисус за нашето спасение; не преставай да се молиш за нас да бъдем помилвани ние, които зовем: „Слава на Твоята сила, Христе!”.
Песен 5
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Разпалвани от Божията любов в монашеския подвиг, небесна слава получиха Козма Зографски, чието тяло не бе открито в гроба, и Димитър Басарбовски, чиито мощи почиват нетленни и извършват чудеса.
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Украсявайки църквите чрез музиката, Пимен Зографски в душата си извая образа на Господа, а Йоан Кукузел, възпявайки ангелски Господа и Пречистата Богородица, постигна ангелско достойнство.
Слава: Макар и жени по естество, Петка Епиватска и Филотея Търновска чрез подвижничеството удържаха победа над врага, а Злата Мъгленска и света Неделя с мъченичество прославиха Жениха си Христа и влязоха в Чертога на радостта.
И ныне: Изворе на радост, Богородице, зарадвай окаяната ми душа, като ме научиш на Божията правда и сред бурята на страстите ми ме дари с мир; направи ме син и наследник на Божието Царство.
Песен 6
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Подвизите на светителството, на подвижническия живот и на безкръвното мъченичество понесе патриарх Евтимий и се сподоби с множество венци, а Иларион Мъгленски, надвивайки над еретиците, от нетленните си мощи източва чудеса.
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Като научи от преподобни Григорий Синаит монашеското правило и благочестие, Теодосий Търновски сам научи мнозина други и ги утвърди в Православието, а по време на молитва стана като огнен стълб и преминавайки в горното Отечество, бе възпят от небесните ангели.
Слава: Ангелите се удивиха на дръзновението на преподобните мъченици Игнатий Старозагорски, Дамаскин Габровски, Лука Адрианополски, Сергий Къпински и Никита Серски, които бидейки обесени заради Христа, се удостоиха със скоро възшествие към небесата.
И ныне: Духовни граде, в който Се всели Синът Божи, за да живее сред човеците, бидейки на върха на съвършенството, не се укривай от моите недостойни очи, но ме напътствай към горния Йерусалим.
Кондак на светиите, глас 2:
В непрестанни молитви и застъпничества, омилостивявайте Господа към нас, о светии от българите просияли, та да празнуваме вашата памет с радост до Второто пришествие на Съдията и всеобщото възкресение.
Икос: Благ Си Ти, Господи, но страшни са Твоите съдби, защото срещу грешниците е Твоята заплаха. И кой ще изтърпи гнева Ти или кой ще устои, ако забелязваш беззаконията? Но милостиво приеми и застъпничеството на Твоите раби, които Си приел из сред българите, в насладата от Твоите блага. Затова Те молим: смили се над нас по техните молитви и запази рода ни невредим от нападенията на враговете, дори до Второто Твое пришествие и всеобщото възкресение.
Синаксар: В тоя ден – Неделя втора след Петдесетница, празнуваме паметта на всички светии, просияли в българската земя. По техните молитви, Христе Боже, помилуй ни и ни спаси. Амин.
Песен 7
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Изгорени с огън от римокатолиците за твърдото си православие, двадесет и шестте Зографски мъченици горяха повече в огъня на любовта към благочестието и тъй получиха възмездие за своето мъченичество и подвижничество, зовейки: „Превъзнасян Господи и Боже, благословен Си!”.
Светии от българския род, молете Бога за нас.
С дара на чудотворството преподобният Йаков от Костур хвърли в смут мохамеданите, които се разбесняха люто против него, а той предрече смъртта на царя-мъчител, мъки претърпя, причасти се със Светите дарове и предавайки духа си бе обесен заедно с другия Йаков и Дионисий, пеейки: „Превъзнасян Господи и Боже, благословен Си!”.
Слава: Както огънят не се докосна до тялото на Георги Нови, който стана прослава на град София, тъй и тлението не се допря до обесения от три дни Георги Най-нови и до Николай, убит с камъни и изгорен, станал богоугодно всесъжение; и тримата възпяват Троицата, зовейки: „Превъзнасян Господи и Боже, благословен Си!”.
И ныне: Възхвалявайки Богородица, която пророк Даниил предвидя като несекома планина, нека се поклоним на отсечения от нея без човешка ръка Камък – Христос и да пеем: „Превъзнасян Господи и Боже, благословен Си!”.
Песен 8
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Правда стори цар Управда – Юстиниан Велики, като възлюби благочестието и въздигна храмове на Бога; благоверният пък Петър умря за земното царство и заживя в монашество, а княз Йоан Владимир невинен претърпя посичане поради роднинска злост; но сега всички заедно зоват: „Възпявайте Господа, твари, и Го превъзнасяйте во веки!”.
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Мохамедански меч посече заради благочестието в различни времена преподобните мъченици: Георги Софийски, Онуфрий Габровски, Акакий Серски, Райко Шуменски, Йоан Търновски, Константин Софийски, Прокопий Варненски, а към тях и Христо мъченик и Йоан Българин, които пеят: „Възпявайте Господа, твари, и Го превъзнасяйте во веки!”.
Благославяме Отца и Сина и Светия Дух, Господа.
Ромил Бдински и Роман Търновски усвоиха подвижничеството при Григорий Синаит, и обдарени с благодат извършиха велики чудеса и влязоха в небесната радост, пеейки: „Възпявайте Господа, твари, и Го превъзнасяйте во веки!”.
И ныне: Твоите молитви възнеси като тамян благоуханен към твоя Син, Богородице, та спасявани от робството под врага и възвеждани в небесното Отечество, заедно с теб и всички светии от нашия род да пеем: „Възпявайте Господа, твари, и Го превъзнасяйте во веки!”.
Песен 9
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Нека още споменем свещеномъчениците Висарион Смолянски и Симеон Самоковски, преподобните Нектарий Битолски, Софроний Софийски, Дионисий Костурски, Теофил Мироточиви и към тях праведния Михаил воин и мъчениците: Анастасий Струмишки, Лазар Български, Ангел Лерински, Димитър Сливенски, които заедно се молят за нас.
Светии от българския род, молете Бога за нас.
Нека споменем и Филипополските, Доростолските и Адрианополските мъченици, пострадали в древност по тия земи още преди населването им от българите; и най-вече да си спомним синовете и дъщерите на българския род, чиито множества бяха избити от мохамеданите за Христа в планините Пирин и Родопа, за да се помолят за нас. 
Слава: О, светии, които просияхте от българския род и чиято обща памет сега празнуваме, като имате голямо дръзновение пред Господа, не забравяйте сродниците ви по плът, но молейки се непрестанно, избавяйте ни от вражеските мрежи на лукавия и от всякакви падения.
И ныне: Ти си извор на спасението, Богородице, защото чрез тебе Се роди нашият Спасител, Христос Господ. Затова към теб обръщаме очи с молитва: моли се заедно с всички светии от нашия род, да получим вечните блага, като живеем в мир и всяко благочестие.

2 коментара: