понеделник, 11 юли 2011 г.

29 юни / 12 юли - Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел

Канони на Утренята, творения на преп. Йоан Дамаскин. Първият – на ап. Петър, глас 4, вторият – на ап. Павел, глас 8.

Песен 1
Ирмос: Няма подобен на Тебе, препрославен Господи, защото Ти със силна ръка избави народа, когото придоби, Човеколюбче.
Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.
Нека с боговдъхновени песни днес достойно да възпеем най-върховния сред апостолите, като първопризован от Христа.
Като те предузна, Предвечният те предопредели за застъпник и предстоятел на Своята Църква, всеблажени Петре.
Не плът и кръв, а Отец те вдъхнови да богословстваш за Христа като за Син на Всевишния Бог, апостоле.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Нека да възпеем светата Планина, издигащата се над всяка мисъл Колесница – Майката Божия, която и след раждането наистина остана Девица.
Ирмос: Отсеченото дърво разсече неразсекаемото море и слънцето видя земята, която не беше виждало, водата потопи жестокия враг, а Израил премина през непроходимо място и запя песента: „Да възпеем Господа, защото славно се прослави!”
Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.
Христос, Който зове несъществуващото като съществуващо, с божествен разум Сам те избра от майчина утроба, всеблажени Павле, да разнесеш сред народите Божественото Му Име, което е над всяко име, защото славно Се прослави.
Като ти възвести бъдещото сияние на благочестието и очистването от заблудата и явявайки ти се в мълниевиден образ на планината, о Павле, Христос помрачи телесните ти очи, но ти отвори душевните за познанието на Троицата, защото славно Се прослави.
Приел обрязване на осмия ден и бидейки ревнител на отеческите си предания, Павле от Израилевия род, от Вениаминовото коляно, по закон – фарисей, ти счете всичко това за смет и придоби Христа, защото славно Се прослави.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Чиста Майко на Бога Вседържителя, Владичице, израснала от царско коляно и родила свръхестествено по плът единия Бог, царуващ над всички, спаси от беди мен, който възпявам Твоя Син, защото славно Се прослави.
Песен 3
Ирмос: Не се хвалим с мъдрост, сила и богатство, а с Тебе – Ипостасната Премъдрост на Отца, Христе, защото няма по-свят от Теб, Човеколюбче.
Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.
Най-прекрасните уста на Христа Бога те нарекоха блажен и верен служител на Христовото царство, затова те възпяваме, Петре апостоле.
Върху камъка на твоето богословие Владиката Христос въздигна непоклатимата Църква, в която ние те възпяваме, Петре апостоле.
О, колко по-горен от ангелите е живеещият в тяло Петър! Защото Христос Бог каза, че той ще бъде съдия и ще седне заедно с Него при славното Му пришествие.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Непознала брак Майко, носила в утробата си въплътения Бог, утвърди мене - разкъсания от страстните помисли, защото нямам друга като Теб Помощница, Пречиста.
Ирмос: Ти си утвърждение за прибягващите към Тебе, Господи, Ти си светлина за помрачените и Теб възпява моят дух.
Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.
Ти положи за основа в душите на верните многоценния и краеъгълен Камък – Спасителя и Господа.
Всеблажени Павле, моли се Богу, та на основата, която ти положи да се съгради светлото здание на добродетелите на благочестивите.
Носейки съвършено винаги върху себе си мъртвостта на Господа Иисуса, о Павле, ти се удостои с истинския живот.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Ние християните Те придобихме като прибежище и стена, непознала брак Невесто, затова Те славим непрестанно.
Ипакои, глас 8: Коя ли тъмница не те имаше за затворник? И коя ли църква не те имаше за ритор? Дамаск с тебе се гордее, Павле, защото научи как ти бе спрян от Светлината; Рим прие твоята кръв и с нея с хвали; но още повече се радва Тарс и с любов почита пелените ти. Петре, камък на вярата, Павле, вселенска похвало, от Рим събрани, утвърдете ни във вярата.
Песен 4
Ирмос: Ето Го нашият Бог, Който се въплъти от Девата и обожи нашето естество! Като Го възпяваме, зовем: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.
Както Сам обеща, Христос те направи божествен ловец на човеци и пръв на тебе връчи кормилото на Своята Църква.
Нека Подателят на живота Иисус, Който ти даде власт да връзваш и развързваш грехове, умоляван от теб, о Петре, към мен да бъде милостив.
Усърдно се моли, о Петре, да се отвори Царството Христово за тия, които с несъмнена вяра почитат твоята божествена памет.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Всевъзпявана Владичице, Божия Родителко, като очистиш с молитвите си моите помисли, покажи ме изпълнен с добри плодове, Майко на Бога на всички.
Ирмос: Ти възседна като силни коне Твоите апостоли, Господи, взимайки в ръце юздите им и Твоята езда стана спасение за тия, които с вяра пеят: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.
Някога Савел нападна като лъв Църквата Христова, опустошавайки я с ярост, но бе укротен от божествения глас на Божия Агнец и стадото, което гонеше, Той му повери като на пастир.
Ослепя този, комуто предстоеше да просвети вселената, но чрез божественото наставление Ананий бе пратен при него да му дари душевно и телесно просвещение, явявайки го като избран от Бога съсъд.
Дамаск достойно се напоява от Павел, защото от него, както някога от рая, произлезе този най-велик извор на божествени води и изпълни щедро цялата земя с богопознание.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Господ свали силните от престоли, Дево и Майко, и с божествени блага изпълни гладните, които с вяра пеят: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Песен 5
Ирмос: Господи, Ти, Който с Кръвта Си придоби нас – избрания народ, дай ни Твоя мир, запазвайки в единомислие Твоето стадо.
Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.
Достойно удивление предизвика рибарят и невежата, който заради любовта си получи дръзновение пред Бога и чрез Неговата благодат извърши преславни чудеса.
Твоят божествен апостол, Христе, не получи ни злато, ни сребро от Теб, а добродетели и се обогати с чудесна сила.
Оздравяваха нозе и ходила на хроми, защото чрез действеното твое слово Божественият Дух извършваше преславни неща.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
От теб, Пречиста, Бог Се въплъти, съединявайки се в Ипостаста Си с плътта, но оставайки неизменен и безплътен по Своята божествена природа.
Ирмос: Просвети ни с Твоите повеления, Господи, и с високата Си ръка дай ни Твоя мир, Човеколюбче.
Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.
Ти избра истинската похвала, носейки винаги като победен знак Кръста на Царя Христа, Павле апостоле.
За теб животът е Христос, а смъртта най-прекрасна придобивка, преславни Павле, защото с любов се съ-разпъна с Този, Който Се разпна заради нас.
Наистина сега се радваш в Господа, досточтими Павле, напуснал тялото и отишъл при Христа Бога, Подателя на живота.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Винаги моли Твоя Син и наш Бог, непознала брак Пречиста Мария, да изпрати милост на нас, верните.
Песен 6
Ирмос: Оставайки три дни в кита, Христе, Иона предизобрази Теб Безсмъртния, Който доброволно остана три дни мъртъв в земните недра.
Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.
Както в древност с десницата Си спаси ходещия по водата Петър, Христе, така и мене, потъващия в бурята на страшни изкушения изведи, като Милосърден.
Ти остави несъществените и суетни неща, о Петре, и постигна наистина същината на нещата и като някой мъдър търговец придоби многоценния бисер Христа.
Ти умъртви онези, които безумно помислиха да изкушават Всесветия Дух, за Когото ти пръв богословстваше, изповядвайки Го ясно като Бог.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Ти ни роди в плът превъзхождащото всяко същество Слово Божие, затова с уста и душа Те проповядваме като Богородица.
Ирмос: Молитвата си ще излея пред Господа и Нему ще разкажа мъката си, защото душата ми се изпълни с нещастия и животът ми се до ада приближи, затова се моля като Иона: „От тлението ме, Боже, изведи!”
Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.
Ти пренебрегна прелестите на тоя свят, уязвен от любовта към Владиката и желанието на общото спасение, пожелавайки да свидетелстваш за него, о блажени Павле, и сега моли се за вселената.
Като най-прекрасен подражател на Владиката и облякъл се наистина в Него, Павле, ти стана всичко за всички, та да придобиеш всички и да спасиш човеците, и наистина ги спаси, улавяйки за Христа краищата на света.
Христос те дари по достойнство с жителство на Небесата, апостоле Павле, защото тук ти не пожела постоянен град, блажени, бидейки верен служител и разпоредник на Неговите тайнства.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Господ погледна на Тебе, обновявайки моето естество като Силен, Божия Родителко, и по думите ти стори наистина велико нещо, защото моят Бог чрез Теб, Всенепорочна, ме спаси от тлението, като Милосърден.
Кондак, глас 2: Твърдите и богоречиви проповедници, върховните сред Твоите апостоли си приел, Господи, за да се наслаждават на Твоите блага и да имат покой, защото Ти, който знаеш какво е в сърцето, прие техните болки и смърт за нещо повече от всяко всеплодие.
Икос: Уясни езика ми, Спасителю мой, отвори устата ми и я изпълни, умили сърцето ми, за да следвам това, което говоря и за което поучавам, сам преди това да върша; защото Ти каза, че всеки, който извърши и поучи е велик. Ако пък говоря, но не върша, то ще бъда като мед, що звънти. Затова дарувай ми да говоря това, което подобава и да върша полезното, Единствен Сърцеведче.
Песен 7
Ирмос: Безначално Слово, съществуващо в началото с Отца и Духа, Сине Единородний, Ти Си благословен и превъзнасян Бог на нашите отци!
Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.
За да се научиш да подражаваш на Христовото милосърдие, по Божи промисъл ти изпита бурята на отречението преди Неговите страдания.
Възкръсвайки от гроба Христос се яви първо на тебе като първопризован, твърде възлюбен и славен предстоятел на апостолите.
Изцерявайки те от трикратното ти отречение преди страданията Му, Владиката с трикратно богоизречения Си въпрос потвърди Своята любов към тебе.
За свидетел на твоята любов към Христа, о Петре, ти призова Самото Всевиждащо Слово Божие, затова Той ти повери Своето възлюбено стадо.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Ние Те облажаваме като Майка на Бога на всички, заченала по плът в утробата предвечния и възсиялия от Отца Бог Слово.
Ирмос: Някога на поле Деир мъчителят постави пещ за мъчение на богоносците; в нея тримата отроци в песни славеха Единия Бог и възпявайки Го троично зовяха: „Боже на отците ни, благословен Си!”.
Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.
Този, който бе призовен последен, но надмина всички с усърдието си, стана печат и венец на Твоите апостоли, Христе; заедно с него църковният народ Ти пее: „Боже на отците ни, благословен Си!”.
В началото Павел гонеше Твоята Църква, но после ревността му по Теб надмина предишната му дързост, защото той събра народите, Христе, които викат: „Боже на отците ни, благословен Си!”.
Ти от Йерусалим проповядва Евангелието на всички, обхващайки цялата земя, о Павле, и учейки даже до пределите на Илирик, зовял си: „Боже на отците ни, благословен си!”.
В изумление бе взет и достигна до трето небе, всеблажени, и като чу неизказани слова зовеш: „Слава на всевишния Отец и на съ-престолното сияние – Сина и на Духа, проникващ ясно в Божиите дълбини!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Христос Бог слезе върху Тебе като дъжд на руно, Дево, и от Тебе произлезе облечен в плът, съединявайки разделеното преди и мир дари на земята и небето благословеният Бог на нашите отци.
Песен 8
Ирмос: Носейки цялото творение с неизказаната Си сила, Христе, Ти ороси в пламъка Твоите свети отроци, които викаха: „Благославяйте, творения Господни, Господа!”.
Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.
„Ще прострат ръцете ти и на кръст ще те привържат” – като ти предрече това, Петре, Владиката повелява да Го следваш, зовейки: „Благославяйте, творения Господни, Господа!”.
Вършейки благодатни чудеса, с дума ти въздигна тежко разслабения Еней и мъртвата Тавита, които викат: „Благославяйте, творения Господни, Господа!”.
Христе Боже, Който чрез Петър откри очистването за езичниците, със сиянието на Духа очисти и моите помисли, за да зова: „Благославяйте, творения Господни, Господа!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Всесвята Дево, която роди по плът Бог Слово, с Твоите молитви прогони мрака на моята душа и ме просвети, за да зова: „Благославяйте, творения Господни, Господа!”.
Ирмос: Господ, Който Се прослави на светата планина и в горящата къпина разкри на Мойсей тайната на Приснодевата – възпявайте Го и превъзнасяйте Го във всички векове.
Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.
Като се съедини с Твоята любов, Щедри Господи, Павел се измени по най-прекрасен начин – защото вече не за себе си живееше преславният, а имаше Тебе в него живеещ през всички векове.
Ти сгоди Църквата като Невеста, за да я представиш на Жениха Христа, защото се показа като неин невестоводител, Павле богоносецо; затова тя те слави във всички векове.
С добрия подвиг се подвиза, законния си път завърши и съкровището на вярата опази; затова се удостои с венеца на правдата, о Павле.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Радвай се, огневиден Престоле Господен; радвай се, Невесто непознала брак; радвай се, Облаче, от което възсия Слънцето на правдата, Което превъзнасяме във всички векове.
Песен 9
Ирмос: С песни величаем Теб – преславната Невеста и Всесвята Богородица, родила Твореца на всичко видимо и невидимо.
Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.
Твоята преизобилна благодат достойно се прославя, защото дори сянката ти прогонваше страданията на немощните, Петре, затова те величаем.
Облажаваме Петър, защото с неизказана Божествена сила той разори богобореца Симеон влъхв, който възмечта да се превъзнесе към небесните висоти.
Прошка на съгрешенията, просвещение на сърцата и духовно веселие с твоите молитви подай на тия, които възпяват твоята памет, апостоле.
Всичко твое, Петре, е изпълнено със слава, освещение и чудеса: словата, мощите, прахът и божествените ти вериги, на които с вяра и любов ние се покланяме.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Заченала Бога в утробата си, Ти се наричаш Родителка на Господа, затова ние верните, славейки Те по достойнство, величаем Те с песни.
Ирмос: Ти надмогна законите на естеството, като зачена Създателя и Господа и стана Двер на спасението за света; затова Те величаем непрестанно, Богородице.
Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.
Покланяме се на твоите вериги, които за Христа, като злодей си носил; прегръщаме и раните ти, които носиш на своето славно и победоносно тяло.
Сега ти, апостоле, се освободи, отивайки при винаги Желания от теб и пребъдвайки с Него като служител със своите непрестанни молитви привлечи към себе си тия, които ти се молят.
Вече не смътно, нито като през огледало ти се явява Христос, а напротив - съзерцаваш Го лице в лице, откривайки ти съвършено познанието на Божеството.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Ти, Пресвята Богомайко, си била похвала за Христовите апостоли, слава на мъчениците и основа на пророците; затова ние - всички верни, Те величаем както подобава.

Вечернята и Утренята без каноните виж тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар