петък, 9 септември 2011 г.

29 август / 11 септември Отсичане главата на светия Пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан

На Великата вечерня, на Господи воззвах, 8 самогласни стихири, глас 6, от Йоан монах:

На рождения ден на безсрамния Ирод се изпълни клетвата, дадена на скверната танцьорка: защото отсечената Предтечева глава донесоха на блюдо като ястие пред излегналите се на пира гости. О, мерзък пир, изпълнен с неблагочестиви деяния и убийство! Ние пък достойно почитаме Кръстителя, като най-велик сред родените от жени и го облажаваме. (2)

Игра последователката на вселукавия дявол и в награда взе твоята глава, Предтечо. О, пир, изпълнен с кръв! По-добре да не беше се клел, Ироде беззаконни, потомък на лъжата! Но дори и дал клетва, да не беше я изпълнил, защото по-добре неудържайки на думата си да получиш живот, отколкото да направиш, както обеща и да отсечеш главата на Предтечата. Ние пък достойно почитаме Кръстителя, като най-велик сред родените от жени и го облажаваме. (2)

Не ти подобаваше, о Ироде, заради сатанинското желание и разпалената блудна страст да осъдиш на смърт изобличителя на прелюбодеянието; не биваше заради клетвата да даваш всечестната му глава на беззаконната жена в отплата за танцуването. О, как дръзна да извършиш такова убийство! И как не изгоря скверната танцьорка, носейки на блюдо главата посред празненството! Ние пък достойно почитаме Кръстителя, като най-велик сред родените от жени и го облажаваме. (2)

Пак беснее Иродиада, отново тя е в смут. О, коварен танц и пир лъстив! Посечен бе Кръстителят и Ирод бе в смущение. Господи, по молитвите на Твоя Предтеча подай мир на нашите души. (2)

Слaва, глaс 6, първата стихира: На рождения ден на безсрамния Ирод…

И ныне, Богородичен догматик, глас 6: Кой няма да Те ублажи, Пресвета Дево? И кой ли не ще възпее твоето пречисто детерождение? Защото Единородният Син, възсиял от Отца извън времето, Същият от тебе, Чиста, произлезе и неизказано Се въплъти; бидейки Бог по естество, Той по естество стана човек заради нас, но не разделян в две лица, а познаван в две неслитни естества; Него моли, Чиста, Всеблажена, за помилването на нашите души.

Вход. Прокимен на деня. Паримии на празника:

Из пророчеството на Исая чтение

Така казва Господ: Утешавайте, утешавайте Моя народ, казва вашият Бог; говорете на Иерусалим, що му е по сърце, и възвестявайте му, че времето на неговата борба се изпълни, че за неправдата му е дадено удовлетворение, защото от ръката Господня получи двойно за всички свои грехове. Гласът на викащия в пустинята говори: пригответе път Господу, прави направете в пустинята пътеките за нашия Бог; всякой дол да се изпълни, и всяка планина и хълм да се снишат; кривините да се изправят, и неравните пътища да станат гладки; и ще се яви славата Господня, и всяка плът ще види (спасението Божие); защото устата Господни изрекоха това. Възлез на висока планина, благовестителю Сионе! възвиси силно гласа си, благовестителю Иерусалиме! възвиси, не бой се, кажи на градовете Иудини: ето вашия Бог! Аз, Господ, ще ги чуя, Аз, Бог Израилев, няма да ги оставя. Ще отворя реки навръх планини, и извори сред долини; пустинята ще направя езеро и сухата земя – водни извори. Росете, небеса, отгоре, и облаците да изливат правда; да се разтвори земята и да принася спасение, и да произрастя заедно правда. Аз, Господ, творя това. С радостен глас разгласяйте и проповядвайте това, разпространявайте тая вест до край-земя; казвайте: „Господ изкупи Своя раб Иакова“. И не жадуват те в пустините, през които ги водѝ. Развесели се, неплодна, ти, която не раждаш; възкликни и извикай ти, която не си изпитала родилни мъки; защото напустеницата има много повече деца от оная, която има мъж, казва Господ.

Из пророчеството на Малахия чтение

Така казва Господ Вседържител: Ето, Аз пращам Ангела Си пред Твоето лице, и той ще приготви пътя Ти пред Тебе, и внезапно ще дойде в храма Си Господ, Когото вие търсите. И кой ще издържи деня на дохождането Му? Защото Той е като огън, който разтопява, и като луга, която очистя; и ще ги претопи като злато и като сребро. И ще дойда при вас за съд и ще бъда бърз изобличител на магьосници и прелюбодеи, и на ония, които се кълнат лъжливо  в Мое име и задържат заплатата на наемника, притесняват вдовица и сираче и отблъсват пришълец, и от Мене се не боят, казва Господ Саваот. Защото Аз съм Господ, Аз се не изменям; затова вие, синове Иаковови, не бидохте унищожени. Обърнете се към Мене, и Аз ще се обърна към вас, казва Господ Вседържител и блажени ще ви наричат всички народи. И те ще бъдат Мои, казва Господ Саваот, Моя собственост в оня ден, който ще приготвя, и ще ги милувам, както милува човек сина си, който му служи. И тогава отново ще видите разликата между праведник и нечестивец, между оня, който служи Богу, и оня, който Му не служи. Помнете закона на Моисея, Моя раб, който Аз му заповядах на Хорив за целия Израил, както и правилата и наредбите. Ето, Аз ще пратя при вас пророка Илия, преди да настъпи денят Господен – велик и страшен. И той ще обърне сърцата на бащите към децата, и сърцата на децата към бащите им, та, след като дойда, да не поразя земята с проклятие, казва Господ Вседържител, Светият израилев Бог.

Из Премъдрост Соломонова чтение

Праведникът и да умре рано, ще бъде в покой,  умирайки, ще осъди живите нечестивци, защото те ще видят свършека на мъдрия и не ще разберат, какво е отредил Господ за него и защо го е поставил в безопасност; и след това ще бъдат безчестен труп и позор между умрелите навеки, защото Той ще ги повали да паднат ничком безгласно, — ще ги разтърси от основи, и те най-сетне ще запустеят, ще бъдат в скърби, и споменът им ще загине; съзнавайки греховете си, те ще застанат със страх, и техните беззакония ще ги осъдят в лицето им. Тогава праведникът ще застане с голяма смелост пред лицето на ония, които са го оскърбявали и презирали неговите подвизи; а те, като видят, ще се смутят от голям страх и ще се слисат от неочакваното негово спасение и, като се разкайват и въздишат от притеснение на духа, ще думат в себе си: това е оня същият, който беше някога си за присмех и за приказна гавра помежду ни. Безумни, ние смятахме живота му за лудост и смъртта му — безчестна! А как е причислен към Божиите синове, и жребият му е със светиите? И тъй, ние сме се отклонили от пътя на истината, и светлината на правдата не ни е светила, и слънце не ни е озарявало. Ние се изпълнихме с беззаконни и гибелни дела, ходихме по непроходни пустини, а Господния път не познахме“.

На литията, стихири самогласни, от патриарх Герман, глас 1:

Как да те наречем, пророче? Ангел, апостол или мъченик? Ангел, защото като безплътен си живял; апостол, защото си научил народите; мъченик, защото твоята глава за Христа бе отсечена. Него моли да помилва нашите души.

Днес спомняме отсечената глава на Предтечата, от която някога на блюдото течеше кръв, а сега по краищата на земята се изливат изцеления.

Днес нечестивата по нрав майка на убийството, която от незаконна връзка роди своята всескверна дъщеря, използва хитро против най-великия по Божие избиране пророк убийствен замисъл; защото, когато ненавистникът Ирод вдигна пир по случай своето беззаконно рождение, тя я подучи с клетва да поиска източващата чудеса свещена глава на Божия проповедник; така и стори безумният, давайки й я в награда за женския танц, поради клетвата си. Обаче служителят на тайната на Христовото пришествие не спря и след смъртта си да изобличава богомерзката им връзка, но викаше: „Не ти подобава да прелюбодействаш с жената на брат си Филип!” О, ден рожден, убил пророка и пир, изпълнен с кръв! Ние пък с благочестиви помисли за посичането на Предтечата, облечени в бяло, ще празнуваме, радвайки се като в знаменит ден и ще го помолим Троичния Бог да умилостиви, за да ни избави от скверните страсти и да спаси душите ни.

Глас 4: Ден рожден неблагочестив и най-безсрамен пир свика Ирод, защото услаждайки се от женско разпътство и подтикван от нечестива страст към жена, той отсече главата на Предтечата, но не отсече пророческия език, който изобличаваше неговото безумие. Проливайки невинна кръв, той искаше да прикрие греха беззаконен, но и така не спря гласа, зовящ всички към покаяние. Веселейки се той извърши убийство, а ние ще празнуваме с любов блаженото заколение на Кръстителя Йоан, защото той пръв слезе в ада, за да проповядва на пребиваващите в тъмнина и сянка смъртна за Живота – свише Изгряващото Слънце, Христос, нашия Бог, Който е единствен Многомилостив.

Елате, люде, да възхвалим Пророка и мъченика, Кръстителя на Спасителя, защото той се яви като ангел в плът и Ирода изобличи и го осъди за извършеното най-беззаконно прелюбодеяние. И заради беззакония танц се отсича свещената глава на този, който благовести на пребиваващите в ада за възкресението на мъртвите и прилежно се моли на Господа за спасението на нашите души.

Елате, люде, да възхвалим Пророка и мъченика, Кръстителя на Спасителя, защото бягайки от света, той се посели в пустинята, хранейки се с див мед и акриди и изобличи царя, вършещ беззаконие; а утешавайки нашето малодушие, той каза: „Покайте се, защото се приближи Царството Небесно!”.

Слава, глас 5, от Йоан монах: Замисляйки да избегне изобличението за беззаконното си дело, Ирод предаде на беззаконната жена твоята глава, Предтечо, защото не разбра окаяният, че опозорява себе си, позволявайки да я донесат на блюдо. Но като деятелен учител на чистота и спасителен наставник на покаянието моли се, Кръстителю Христов, да се избавим от скверните страсти.

И ныне, същия глас: Възпейте, люде, Майката на нашия Бог, възпейте Я, защото днес предава всесветлата си душа в пречистите ръце на Този, Който безсеменно Се въплъти от Нея и Когото Тя моли непрестанно да дари на вселената мир и велика милост.

Стиховни стихири, самогласни, глас 2:

Проповедниче на покаянието, Кръстителю Йоане, с отсичането на твоята глава ти земята освети, защото изясни закона Божий на верните и изтреби беззаконието. Като предстоиш пред престола на Небесния Цар Христа, моли Го да помилва нашите души.

Стих: Праведният цъфти като палма, издига се като кедър ливански.

Заради Закона Господен отсякоха главата ти, о всесвети Йоане! Ти изобличи с непорочно дръзновение нечестивия цар, вършещ беззаконие; затова ти се удивяват ангелските войнства, ликовете на апостолите и мъчениците те славят; почитаме и ние твоята ежегодна памет, всеславни, като прославяме увенчалата те Свята Троица, Предтечо блажени.

Стих: Ще се развесели праведникът в Господа и ще се уповава Нему.

Роденият от пророка пророк и станалият най-велик сред пророците, осветен от майчината си утроба за служение на Господа, днес бе обезглавен от беззаконния цар, и изобличавайки ясно преди отсичането и след това непристойно игралото момиче, той посрами пълчището на греха. И затова зовем: „Кръстителю Йоане, имайки дръзновение, усърдно се моли за нашите души!”.

Слава, глас 8: Предтечо на Спасителя, ти царя изобличаваше, за да не върши беззакония, затова танцът на беззаконната жена накара Ирод да отсече твоята глава; но затова от изгрев слънце до залез се възхвалява твоето име. Имайки дръзновение, усърдно се моли за нашите души.

И ныне, Богородичен: Непознала брак Девице, която неизказано зачена Бога по плът, Майко на всевишния Бог, приеми молбите на Твоите раби, Всенепорочна, и на всички дай очистване от прегрешенията; приемайки сега нашите моления, моли се всички да се спасим.

На благославянето на хлябовете, тропар на Предтечата (2) и Богородице Дево (1)

Утреня на празника - тук

1 коментар:

  1. Честит празник на всички служители и енориаши от храм "Св.Йоан Предтеча"!Нека небесният покровител
    ви закриля сега и во веки.
    "Елате, верни, да се съберем и единодушно да възхвалим посредника между закона и благодатта...
    живеейки с ангелите, той се моли на Христа да се спасим."

    ОтговорИзтриване