петък, 13 юли 2012 г.

1/14 юли - Възвръщане мощите на преп. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир и памет на св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Римски

На Великата вечерня, 1-ви антифон на 1-ва катизма.

На Господи воззвахъ, стихири на 8, глас 5. Подобен: Преподо1бне о1тче

Преподобни отче, богомъдри Йоане, разпалван от стремежа към свръхразумното блаженство и отричайки се от светската суета, ти се всели в Рилската пустиня, където твоя храна стана свръхестественото въздържание, бедността ти – истинско богатство, смирението ти – надвишаващо всичко прославление, а многообразните скърби и бесовските изкушения ти счете за покой. И сега, достигнал чрез тия добродетели до желания край, изпроси за нас мир и голяма милост.

Преподобни отче, всечестни Йоане, събрани около светите ти мощи, хвалим твоите страдания и трудове, славим равноангелското ти въздържание, облажаваме скитничеството ти по околните пустини, удивляваме се на чудесата, с които се обогати, почитаме светата ти памет, възвестяваме почетните ти пренасяния, усърдно възпяваме днес и завръщането ти и в един глас зовем в твоя всечестен храм: изпроси за нас мир и голяма милост.

Преподобни отче, равноангелни Йоане, с голямо търпение ти хранеше тялото с плодовете на гората, душата пък просвещаваше с непрестанната молитва, докато се доближи до Бога; започна с деятелност и завърши със съзерцание, и така възнесе своя дух в блажените селения, а на земята тялото ти запази се нетленно; като почитаме с любов неговото завръщане, днес викаме към теб: изпроси за нас мир и голяма милост.

Стихири, глас 1. Подобен: Небeсныхъ чинHвъ:

Ти остави временните неща на ония, които ги желаят и отхвърли любовта към тленното като скоропреходна; възненавидя телесните сласти и в пустинята се посели, отричайки се от света и отдаден на пълно въздържание, превърна се в земен ангел, богоносни отче.

Разпалван от стремежа към вечните неща и възприел Божия призив към Авраам, като отправен към самия теб, ти остави света и се посели в пустинята, където просвети своя ум с богообщението, и като очисти душата си с въздържание се сподоби с изпълнение на блáгата надежда, богоносни отче.

Като обузда гнева на душата с любов към Бога, изсуши похотта с голямо въздържание и впери ума си към небето чрез чистата молитва, ти угоди на своя Владика Бога, Който те прослави на земята със сила да вършиш чудеса и те всели в райските селения, богоблажени отче.

Справедливо Духът Божи се всели в тебе, отче Йоане – чист по сърце според евангелското слово, смирен в мъдростта и дръзновен в молитвите, богат на сълзи и коленопреклонения, със свръхестествено и чудно въздържание, изпълнен с кротост и любов и възвисен към съзерцания.

Глас 6: Като се отстрани от светския метеж, ти се показа като усърден пътешественик към небесата, изкачвайки се по стълбата с много добродетели; с живота си удиви и възвесели ангелите, а бесовете ужаси и посрами, явявайки се като съвършен извършител на чудеса. И сега като предстоиш пред Троичния Бог заедно с ангелските ликове, Йоане досточудни, изпроси за нас, които с вяра се покланяме на рáката с твоите мощи, големи и богати милости.

Слава, глас 6: Елате да се съберем около многоотруденото тяло на дивния Йоан, посрамило бесовете и възвеселило ангелите, угодило на Бога със суров живот, и въпреки годините, неподложено на тление. Веселете се монаси, населяващи Рила планина, защото ето, преподобният дойде отново да живее с вас, и доблестно борете се със страстите, имайки наставник, който невидимо ви укрепява със своите молитви; нека викнем всички заедно към него с думите: „Радвай се, Йоане, свята обител на Троичния Бог, жител на рая и наследник на Христовото Царство. Радвай се, източник, обогатен с множество чудеса от Христа, нашия Бог, молитвеник и горещ наш застъпник. Но като имаш голямо дръзновение пред Господа, не преставай да се молиш за тези, които с вяра и любов почитат твоята свята памет.

И ныне, глас 6: Кой няма да Те нарече блажена, Пресвета Дево? И кой ли не ще възпее Твоето пречисто Детерождение? Защото Единородният Син, възсиял от Отца извън времето, Същият от Тебе, Чиста, произлезе и неизказано Се въплъти; бидейки Бог по естество, Той по естество стана човек заради нас, но не разделян в две лица, а познаван в две неслитни естества; моли Го, Чиста, Всеблажена, за помилването на нашите души.

Вход. Прокимен на деня и паримии.

На литията, самогласни стихири, глас 1:

От детинство стана ученик Господен, преподобни, защото като взе на рамо кръста си и тръгна по тесния път, счете всичко за смет, за да придобиеш Христа. Подражавайки на ангелите с въздържание и молитва, ти мъжествено се възпротиви на бесовете, Йоане богомъдри, молитвеник за нашите души.

Глас 2: Съзерцавайки ясно сиянието на Божествения Дух, блажени отче, ти прогонваш лукавите духове и се явяваш като светла звезда за света с чудодействията си, просвещавайки намиращите се в нощта на греха и даваш просимото на ония, които прибягват към тебе с вяра и почитат твоя светоносен празник, Йоане преподобни, украшение за монасите.

Глас 4: Като освети живота си със светлината на добродетелите и душата просвети със зарите на божествената светлина, светло премина през житейското поприще; и достигайки в светлите обители на светиите пребъдваш заедно с ангелските чинове в предвечната Светлина; затова избавяй ни от греховната тъмнина, богоносни отче Йоане, просвещавайки ни със светлината на благодатта и правейки ни причастници на незалязващата Светлина чрез твоите молитви.

Глас 6: Обогатен с извършването на преславни чудеса, приснопаметни отче, приживе и след смъртта прогонваш бесовете, изцеляваш болните, неверните плашиш с наказания, а верните пък укрепяваш с чудеса и така по цялата земя се разчу за множеството твои подвизи и славата ти се навсякъде разнесе. Затова събрани в твоя всечестен храм и почитайки връщането на светите ти мощи, молим те усърдно: моли се да се спасят нашите души.

Ти поживя за радост на ангелите и за изобличение на бесовете, преподобни отче, за подражание и похвала на любещите Бога, за ликуване на светиите и за веселие на нас, твоите чеда.

Слава, глас 3: Днес сияе като слънце празникът на възвръщането мощите на богоносния Йоан, който просвещава идващите с вяра и на всекиго молбите изпълнява! Затова събрани, облажавайки го, нека викнем в един глас към Христа нашия Бог: „Владико Човеколюбче, въздигни падналата Скиния и не я предавай на крайно запустение, защото Ти си рекъл, че портите адови няма да й надделеят. Нека нашите беззакония да не превъзмогнат дълбината на Твоите милости, но поради Своята благост помилвай народа Си по молитвите на Твоите светии.“

И ныне, глас 3: Безсеменно от божествения Дух, по волята на Отца Ти зачена Сина Божи, Който предвечно съществува, раждайки Се от Отца без майка; Ти по плът роди и с мляко откърми като Младенец Този, Който заради нас от Тебе произлезе без баща; затова непрестанно се моли от беди да се избавят нашите души.

Стиховни стихири, самогласни, глас 1:

Радвай се, Рилска планино, защото просветилия те твой жител, от когото много време бе лишена, сега отново иде при тебе! Радвайте се, отрекли се от света монаси, защото както някога, когато остави света, сега вашият наставник отново оставя града и при вас в пустинята се връща! Запляскайте радостно с ръце, христоименити люде, и нека всички заедно да паднем пред рáката с мощите на богоносния отец, целувайки ги с любов и славейки Христа.

Стих: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии.

Неотклонно ходейки по тесния и скръбен път, преподобни отче, ти достойно влезе във вечния живот и на всички завеща да се отклоняват от широкия път, водещ към погибел; и като подражаваше на древните отци с всякакви добродетели, ти се сподоби с техните дарования. Затова и сега, когато на небесата пребъдваш, с твоите молитви към Бога избавяй всички нас от греховните беди.

Стих: Блажен е човекът, който се бои от Господа, той крепко ще възлюби Неговите заповеди.

Прославяме те като чист по душа и тяло, преподобни отче, понеже стана земен ангел с въздържанието си и небесен човек с непрестанното славословие на Бога и въздигането на ума към небесните обители, накъдето винаги бе насочена твоята любов, и като прие оттам озарение, обогати се с наследяване на Царството Небесно от Христа Бога. Моли Го сега да се спасят тези, които празнуват завръщането на твоите мощи.

Слава, глас 8: Като пожела да угодиш на Царя на царете, ти отказа да се видиш със земния цар, преблажени; не се поблазни от нищо, което щеше да те раздели от божествената любов и не прие царските дарове; така ти стана образец на смиреномъдрие и всеизряден пустиножител, който покори долното на горното, пороби плътта на духа и съхрани у себе си неповреден Божия образ. И сега като те почитаме заедно с преподобните, Йоане всеблажени, молим те усъдрно да се молиш за спасението на нашите души.

И ныне, глас 8: Непознала брак Девице, Която неизказано зачена Бога по плът, Майко на всевишния Бог, приеми молбите на Твоите раби, Всенепорочна, и на всички дай очистване от прегрешенията; приемайки сега нашите моления, моли се всички да се спасим.

На петохлебието - тропар на преподобния (2) и Богородице Дево (1)

Тропар на преподобния, глас 4:

Твоих мощей возвращением / обитель твоя обогатися, / церковь же твоя, приемши я, просветися / и, красящися, верных созывает с веселием / светоносный твой светло праздновати день, / грядите, глаголющи, / и приимите благодатей дарования.

С възвръщането на светите ти мощи твоята обител се обогати, а приемайки ги твоят храм се просвети и украсен с тях призовава с веселие верните да празнуват радостно светоносния ти ден, казвайки: „Елате и приемете дарованията на благодатта!”.

На Утренята, на Бог Господ, тропара на преподобния (2)

Слава, тропар на св. безср. Козма и Дамян, глас 8:

Святии безсребреницы и чудотворцы Космо и Дамиане, / посетите немощи наша: / туне приясте, туне дадите нам.

Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамяне, посетете немощите наши; даром получихте, даром ни давайте.

И ныне, Богородичен, глас 8: Ти, Който заради нас Се роди от Дева и разпятие претърпя, Благий, обезоръжи със смърт смъртта и възкресение яви като Бог, не презирай тия, които създал Си с Твоята ръка; яви човеколюбието Си, Милостиви, и приеми родилата Те Богородица, молеща се за нас и спаси, Спасителю наш, отчаяните люде.

Първи седални, на безсребърниците, глас 1. Подобен: Небeсныхъ чинHвъ:

С лъчи на чудеса разпръснете всеки наш болезнен недъг, преподавайки ни безвъзмездно благодат и ни обогатете с даровете на Учителя, Който понесе на раменете Си страданията на земните смъртни.

Слава на преподобния, глас 3, подобен: Красотэ2 дэ1вства: Копнеейки за божествените красоти и загърбвайки хубостите на суетния свят, ти удиви ангели и човеци с въздържание и молитва. Затова кончината ти бе упокоение, чрез което, като премина към вечното блаженство, свише наглеждай твоите люде, просейки от Бога за нас велики и богати милости.

И ныне, Богородичен, глас 3: Удивен от красотата на Твоето девство и от пресветлата Ти чистота, Гавриил викаше към Тебе, Богородице: „Каква достойна похвала да Ти принеса? Как да Те назова? Недоумявам и се ужасявам; затова както ми е повелено, Ти зова: „Радвай се, Благодатна!””.

Втори седални, на безсребърниците, глас 4. Подобен: Дaлъ є3си2 знaменіе:

Вашият божествен храм се разкри като светозарно небе на спасението, в което сияят като звезди спасителните чудеса и като светло слънце – божествената изцеряваща сила; о, преблажени Козма и Дамяне преславни, вие сте служители Господни и молители за нашите души.

Слава, на преподобния, глас 4, подобен Uдиви1сz Їw1сифъ: Ангелите се удивиха на твоите свръхестествени подвизи: на потока сълзи от твоите очи и на всенощното ти стоене на молитва; на заселването ти в тъмна пещера и на търпението ти на бесовските козни, чрез които твоя дух достойно стигна небесните селения, а светите ти мощи нетленно предстоят пред твоите чеда; празнувайки с любов тяхното възвръщане ние тебе облажаваме, Йоане, отче наш.

И ныне, глас 4: Удиви се Йосиф, виждайки Твоето свръхестествено и надвишаващо ума безсеменно зачатие, Богородице, и размисляйки за росата върху руното, за неизгарящата в огъня къпина и за разцъфналия Ааронов жезъл, Твоят обручник и пазител свидетелстваше пред свещениците с думите: „Девата ражда и след раждането пак Дева остава!”.

Полиелей, величание и избран псалом на преподобния.

Седални след полиелея, на безсребърниците, глас 6, подобен: ВсE tл0жше:

Безкрайна е благодатта на светиите, която те приеха от Христа, затова и мощите им постоянно вършат чудеса чрез Божията сила и имената им, когато бъдат призовани с вяра, изцеляват нелечими болести. Чрез тях, Господи, и нас освободи от душевните и телесните страсти, като Човеколюбец.

Слава, на преподобния, глас 8, подобен: Прему1дрость и Сло1во: Като остави от младини всички житейски хубости и красоти, ти усърдно тръгна след Призовалия те, преподобни отче, изнурявайки в пости и подвизи своето тяло и постоянно въздигайки се към по-доброто и така прие благодат да изцеряваш страдащите и да прогонваш страстите. Йоане преблажени, моли Христа Бога да даде прошка на греховете на тия, които с любов почитат твоята свята памет.

И ныне, Богородичен, глас 8: Всички родове човешки Те облажаваме като Дева и единствена сред жените, родила Бога по плът, защото в Тебе се всели огънят на Божеството и Ти с мляко кърми като младенец Всесъздателя и Господа. Затова като Те прославяме достойно, в един глас зовем към Тебе: „Моли Христа Бога да даде прошка на греховете на тия, които с вяра се покланят на всесветото Твое детерождение!”.

Степенни, 1-ви антифон на 4-ти глас.

Прокимен, глас 4: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. Стих: Какво да въздам на Господа за всичко, което ми е дал?

Стихира след 50 псалом, самогласна, глас 6:

Събрани днес от благодатта на Светия Дух, христоименити люде, нека да съставим хор в светия храм на нашия отец и славейки преблагия Владика към преподобния молитвено да призовем: „Моли се прилежно на Господа да се избавят от всяка душевна вреда тия, които с любов празнуват светлия празник на завръщането на твоите свети мощи!”.

Канон на преподобния, глас 1, с акростих в славянския оригинал: Похвалу ти, отче Йоане, плету Димитрий; и на безсребърниците, глас 4.

Песен 1

Ирмос: Твоята крепка десница боголепно в сила се прослави, Безсмъртни, защото тя като всемогъща сломи противника и за израилтяните проправи нов път по морското дъно.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Слово ми дари, за да отворя уста и да запея тази кратка песен за връщането мощите на Твоя угодник, Христе, и да го прославя достойно, Човеколюбче!

Озари ме с разум за тази песен чрез твоите молитви, отче Йоане, и да ти възвестя слова като на жив в похвала на твоята святост, защото всички праведници са живи у Бога!

Възхвалявам твоето пребиваване в пустинята, облажавам подвизите ти в нея, прославям ангелоподобното ти въздържание, почитам паметта ти, възпявам и връщането на твоите свети мощи.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Всички ангелски и човешки умове не могат достойно да Те възхвалят, Дево, защото свръхразумно и неизразимо Бога си родила.

Ирмос: Моля Теб, Родения от Девата, да потопиш в дълбините на безстрастието трисъставната ми душа, както потопи египетските колесници с по трима воини, та умъртвявайки телесните страсти да Те възпея като на тимпан с победна песен.

Припев: Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамяне, молете Бога за нас.

О, световидна двоице мъдри безсребърници, като стоите заедно с всички избрани пред всепочитания Бог - Троица, молете Му се да просвети с божественото сияние на Духа тези, които честват сега вашата светоносна памет.

Проявявайки се като премъдри с издигнати умове високо над земните неща, вие приехте невещественото сияние на Духа; затова винаги разпръсвате тъмата на недъзите с божествените си посещения, о свети безсребърници.

Слава: Като придобихте незаспиващи духовни очи, в божествено изпълнение на заповедите Божии вие пробуждате с Неговата благодат заспалите в недъзите и ги възстановявате в добро здраве, о славни милостиви и богоносни безсребърници.

И ныне: От твоята пречиста кръв Ти даде плът на нашия Спасител и Бог, Който чрез Духа ни показа почтените и безсребърни застъпници като лекари на нашите души, спасителни и пламенни помощници, о Пречиста Дево.

Песен 3

Ирмос: Ти единствен знаеш слабостта на човешката природа и милостиво в нея Се облече; препаши ме със сила от горе, за да мога да въззова към Тебе: „Свят е одушевеният Храм на Твоята неизказана слава, Човеколюбче!”

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Ти пожела да подражаваш на живота на великия Антоний и другите просияли в древност отци, преподобни отче, и на техните чудеса чрез божествената благодат стана извършител, затова те облажаваме както подобава.

Като счете за нищо многото нападения на лукавите бесове в пустинята, блажени, ти превърна добродетелите в стълба, по която се изкачи на небесата при твоя многожелан Владика Христа.

Отдалечи се от човеците и се приближи до Бога; тленния живот остави и придоби нетленния; тук Бог те прослави с чудеса, а там те обогати с небесното Царство.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Теб от род в род възхваляваме, Владичице, но не можем да го сторим според Твоето достойнство, защото Ти единствена вмести Господа и неопалимо понесе в Твоята утроба огъня на Божеството.

Ирмос: Не с мъдрост, сила и богатство се хвалим, но с тебе, Ипостана Премъдрост на Отца, Христе, защото няма по-свят от Тебе, Човеколюбче.

Припев: Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамяне, молете Бога за нас.

Вашият божествен храм свято източва в духовни потоци благоуханно миро на изцеления и винаги отмива злосмрадните страсти.

Въдворени завинаги в небесните селения, о премъдри, вие винаги явявате вашето светилище като източник на изцеления чрез благодатта на Вседържителя.

Слава: Обуздали плътските страсти с юздите на въздържанието, обилно приехте духовни зари и затова обогатявате света с изцеления.

И ныне: Бог, Който пребъдва в Своите светии, Те избра като най-красива измежду жените, о Пречиста, и благоволи да Се роди по плът от Тебе.

Кондак на безсребърниците, глас 2:

Приели благодатта на изцеленията, вие дарявате здраве на нуждаещите се, о преславни лечители и чудотворци, и с вашето посещение смажете дързостта на врага, изцелявайки света с чудеса.

Икос: Проповедта на мъдрите лекари превъзхожда всеки ум и мъдрост и подава разум на всички, защото приемайки благодат от Всевишния, те невидимо даряват всеобщо здраве; поради това и на мен се даде благодатта да пея за изобилието на изцеления, които извършват богоносните угодници  и Христови служители; защото те избавят всички от болести, изцелявайки света с чудеса.

Седални, глас 8, подобен: Прему1дрость и Сло1во:

Обогатен с името на този, който склони глава на гърдите на Премъдростта и на другия, който бе най-велик сред родените от жени, ти пожела да подражаваш на техния живот със сърдечна чистота, с пребиваване в пустинята и свръхестествено въздържание. Така ти стана обител на Светия Дух и се прослави с извършване на чудеса. Йоане преподобни, моли Христа Бога да дари опрощаване на греховете на тия, които с любов празнуват твоята свята памет.

Слава, на безсребърниците, глас 8: Възсиявайки лъчи на изцерения за живеещите на земята, божествени чудотворци, вие явно отблъсквате човешките недъзи, наистина придобили в себе си незалязващото Слънце Христа, нашия Бог. Затова достойно събрани, почитаме вашата славна и честна памет, богоносни безсребърници; молете Христа Бога да даде опрощение на греховете на тия, които с любов почитат вашата свята памет.

И ныне, глас 8: Раждайки Премъдростта и Словото – Христа, нашия Бог, едничка всенепорочна Богоневесто, Ти се яви като благоуханна лилия, израснала от долините на човешкото смирение и като слънцевиден облак, открил на земята божествената Светлина. Затова приеми като благовоние от духовно миро вопъла на моето сърце: „Моли Този, Когото роди да даде опрощение на греховете на тия, които достойно възпяват Твоята слава!”.

Песен 4

Ирмос: С прозорливи очи Авакум Те видя като планина, осенена с Божията благодат, от Която Светият Израилев ще произлезе за нашето спасение и обновление.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Монашеско съсловие и всички православни от сегашното поколение, като се стечем усърдно, нека паднем пред рáката на дивния Йоан и всеки да приеме дар според собственото си усърдие.

Осиявайки като слънце твоето отечество и просиявайки с чудеса сред чужди народи, ти Средец и Търново облагодетелства и пак се върна в пустинята, в която бе живял угодно на своя Владика.

Като те видя днес да се завръщаш сякаш жив в нея, твоята обител се възрадва неизказано и с голяма любов те прие като свой отец и горещ застъпник.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Чиста и благословена Дево и Майко Марийо, Която единствена освободи всички от проклятието, заедно с апостолите и мъчениците и пророците моли Произлезлия от Твоята утроба да спаси тия, които Те възпяват.

Ирмос: Седящ в славата на божествения престол, на облак лек дойде Пребожественият Иисус, носен на нетленната длан – Богородица, и спаси ония, които викат: „Слава на Твоята сила, Христе!”.

Припев: Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамяне, молете Бога за нас.

С живоносни действия и по всякакви начини изцелявате смъртоносните страдания на човеците, о световидни стълбове, неподвижни крепости, божествени клонки на истинската Лоза.

Нека с радостни песни се възхвалят безсребърниците, които като гърди на Църквата източват млякото на изцеленията и отхранват всички с божествената храна на просвещението.

Слава: Вашият храм се показа като извор на изцеления, о светии, тихо и спасително пристанище за попадналите в буря; като се стичаме към него, всички получаваме спокойствие и избавление от злините.

И ныне: Сподоби ме с милостта, която е у Тебе, Дево, защото Ти наистина роди милостивото Слово, Което единствено яви до краищата на земята милостивите целители и чудотворци.

Песен 5

Ирмос: О, Христе, Ти просвети краищата на вселената със сиянието на Твоето пришествие и светлината на Твоя Кръст; просвети със светлината на Твоето богопознание и сърцата на тия, които православно Те възпяват.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Желаейки сам да събеседваш с Единия Бог, подобно Мойсей на планината се отдалечи в пустините и вглъбявайки целия си ум в богомислие, ти просия с блясъка на чудесата и с голяма слава.

Всесвети и равноангелни Йоане, като почитаме завръщането на твоите мощи ние с вяра се веселим духом, подражавайки на Давид, който в древност радостно играеше пред Ковчега на Завета.

В твоята многожелана Рилска пустиня, богоблажени отче, ти сега възвръщаш многострадалното и свето твое тяло.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

В древност Авакум пророчески духом Те видя като духовна Планина и Покров на добродетелите, Пречиста, и проповядваше, че от юг ще дойде Словото и от Тебе ще приеме плът.

Ирмос: Изуми се всичко от Твоята божествена слава, защото Ти, непознала брак Дево, носи в Твоята утроба Всевишния Бог и роди надвременния Син, Който дарява с мир всички, които Те възпяват.

Припев: Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамяне, молете Бога за нас.

Явно озарени с божествено великолепие, вие обхождате целия свят, за да просвещавате всички човеци, да разпръскате тъмнината на страстите и демоните да прогонвате, богоносни безсребърници.

Като два светилника просвещавате света, богоносци, и движени от Духа обикаляте цялото творение, посещавайки лежащите на болничен одър, избавяйки ги от беди.

Слава: Безвъзмездно подавайки на немощните изцеление, Бог ви яви като застъпници и велики помощници за всички, богоносни безсребърници.

И ныне: Ти, Пречиста Дево Богородице, роди ипостасната Премъдрост Божия, Която показа Своите светии като най-мъдри; чрез тях дързостта и злите замисли на лукавия се провалиха.

Песен 6

Ирмос: Най-дълбока бездна ни погълна и няма кой да ни избави, станахме като овци на заколение; спаси Твоите люде, Боже наш, защото Ти Си сила и обновление на немощните.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Подвизавайки се мъжествено против страстите, отче, ти доблестно се съпротивляваше на бесовете и като покори плътта на духа, яде ангелски хляб според писаното в Псалтира и достигна вечното блаженство.

Като укрепи със свръхестествено желание и любов към Бога немощта на естеството, отче, ти стана суров жител на пустинята и се прояви като боговдъхновен молитвеник за твоето отечество.

Празнувайки днес връщането на твоите мощи от Търново, проявяваме особена любов към тебе и с похвални песни усърдно те облажаваме, като просим да получим Божията милост по твоите молитви.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Покрий стадото на Твоя Син с покрова на Твоята благост, Владициче, като го избавяш от всякакъв гняв, зло обстоятелство и от вечните мъки чрез Твоето застъпничество.

Ирмос: „Ще Ти принеса жертва с глас на възхвала” - вика към Тебе Твоята Църква, Господи, очистена от бесовската нечистота чрез кръвта, която милостиво изтече от Твоите ребра.

Припев: Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамяне, молете Бога за нас.

Не с човешки умения, но с божествената благодат очиствате недъзите на човеците, о славни, затова събрани сега ви облажаваме, както подобава.

Свръзани с любовта към Христа, о богоносци, чрез божествената благодат разрушавате цялата злоба на демоните, затова празнуваме вашето светло тържество.

Слава: Като филизи на божествената лоза източвате лековито вино за нас, обхванатите от тъгата на страданията и ни изпълвате с веселие, безсребърници.

И ныне: Пречистото Слово те направи пречист Храм, Владичице; То завинаги прослави и божествения храм на безсребърниците с чудеса и знамения.

Кондак на преподобния, глас 2, подобен: Въ моли1твахъ неусыпaющую:

Като пребори с възвишен ум и непрестанни молитви всепагубната сила на страшния враг докрай, ти достойно бе прославен от Христа, Йоане всеблажени; затова като извършваме с веселие днес светлия празник на връщането на твоите мощи, в един глас зовем към тебе: „За твоето стадо и твоя народ, заедно с Бога, отче преподобни, си похвала и опора!”.

Икос: Почитайки с песни преподобния Йоан и празнувайки радостно завръщането на светите му мощи при нас, към него викаме така: „Блажен си, отче, че от младини се потруди за Господа и не предпочете нищо пред Неговата любов, но счете всичко за смет, за да придобиеш Христа, Който те хранеше с непосято семе и ангелски хляб, обогати те обилно с дара на чудесата, породи у царя голямо желание да те види, а след смъртта ти прослави с нетление твоето тяло и от място на място с пренасяне те почете и те направи навсякъде сияещ с чудеса светилник; и най-накрая пак те върна в твоята обител, като истинска похвала и опора на твоето стадо и твоя народ.

Песен 7

Ирмос: Ние верните Те приемаме за духовна пещ, Богородице, защото както Всевишният Бог спаси тримата отроци, така в Твоята утроба Той целия ме обнови - всехвалният и препрославен Бог на нашите отци.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Разпалван от божествената любов ти се отрече от светската любов и като взе на рамо кръста си, последва Христа, зовейки: „Боже на отците ни, благословен Си!”.

На Бога, Когото всесърдечно възлюби от младини, ти усърдно послужи през целия си живот, преподобни отче, зовейки винаги към Него: „Боже на отците ни, благословен Си!”.

Завръщането на твоите свети мощи при нас ни подтикна към твоята любов, преподобни отче, за песнопения ни вдъхнови и ни научи да зовем: „Боже на отците ни, благословен Си!”.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Ангелските чинове Те славят горе в небесата, Дево чиста, а долу на земята човешките родове Те облажават, радостно зовейки винаги към Твоя Син: „Боже на отците ни, благословен Си!”.

Ирмос: Отроците Авраамови, хвърлени в персийската пещ и разпалвани повече от любовта към благочестието, отколкото от пламъка, викаха: „Благословен Си Ти в храма на Твоята слава, Господи!”.

Припев: Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамяне, молете Бога за нас.

Разкривайки богодаден извор, о светии, за всички източвате реки от изцеления, които отмиват оскверняването от страстите и всепагубната злоба на демоните.

Укрепвана от благодатта на Вседържителя Духа, Твоята достойна за възхищение двоица безсребърници винаги дава изцеление на болните, о Слове Божи, Който Си Божия Премъдрост и Сила.

Слава: Само Ти Си свят, Който прославяш Твоите светии, защото чрез тях избавяш света  от беди и просвещаваш тия, които зоват: „Благословен Си в храма на Твоята слава, Господи!“.

И ныне: Ти стана разцъфналият Жезъл от корена Йесеев, о Марийо, раждайки Христа, Който украси с чудеса като с цветя Своите безсребърни угодници.

Песен 8

Ирмос: В пещта като в горнило отроците Израилеви блестяха по-чисти от злато с красотата на благочестието, пеейки: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа, пейте и превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Твоите добродетели се издигнаха към Бога като благовонно кадило, затова нетленното ти тяло бе почетено с благоухание; и сега, като празнуваме неговото връщане, зовем: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!

Този, който земята и морето се хвали, че може да унищожи, като се приближи до тебе бе посрамен, преподобни отче, и бе победен докрай; затова, веселейки се духом, ти си викал: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!

Като добре премина с кораба на въздържанието морето на суетния живот, насочван от кормилото на вярата и движен от платната на Христовата любов, ти достигна до пристанището, зовейки: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Нямайки надежда за спасение поради своите дела, ние прибягваме към Твоите милости, Владичице, и се молим да получим чрез Тебе опрощение на греховете, зовейки: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!

Ирмос: Простирайки ръце, Даниил затвори челюстите на лъвовете в рова; а препасани с добродетели отроците - подвижници на благочестието, угасиха огнената сила и викаха: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

Припев: Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамяне, молете Бога за нас.

Божественият Дух ви показа напълно лишени от всякакво зло, о светии, и станахте спасителна одежда, причина за опрощение и избягване на злините за нас, които зовем: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

Като станахте синове Божи чрез общението си с Бога,  Дамяне и Козма, чрез вярата сега наистина придобихте отеческия жребий – небесна наслада и сияйно чудотворство; и затова зовете: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

С боголепните капки на вашата кръв омийте сквернотата на нашите души, прогонете болезнените страдания и отблъсквайте нападенията на бесовете, като наши застъпници и милостиви целители, о светии.

Слава: Като лилии, духовни цветя и рози, украсени от Духа, о светии, вие ни обгръщате със сладко благоухание и пропъждате смрадта на страстите за нас, които викаме: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

И ныне: Умъртвена бе смъртта чрез Теб, Пречиста, защото Ти роди ипостасния Живот – Христа Бога, явил безсребърниците като лечители и застъпници за нас, които викаме: „Благословен е Плодът на Твоята утроба, о Пречиста!“.

Песен 9

Ирмос: Горящата, но неизгаряща къпина бе предобраз на Твоето пречисто Детерождение; затова сега се молим да угасиш яростната пещ на изкушенията, та да Те славим непрестанно, Богородице.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Христос те прослави с чудесни дарования докато жив беше още на земята, отче, и те отхрани с неръкотворна храна, а след смъртта запази нетленно тялото ти, чието връщане според силите си ние днес достойно възхваляваме.

Заради множеството мои грехове и дързостта ми да те хваля, не ме отхвърляй заедно с тази моя малка песен, но като ученик на благия Владика благодат подай на извършителя на тоя малък труд, според колкото ти е угодно.

Йоане всесвети, съхранявай Църквата и намиращите се в нея твои чеда от видимите и невидимите врагове, насочвайки ги към спасение, а в страшния ден на Съда ги приеми заедно със себе си в небесните селения.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Православно живелите из планини и пустини по целия свят иноци Те придобиха като Надежда и Застъпница за спасение, одушевена Божия Планино, Похвала и непосрамващо Упование за верните, пренепорочна Владичице!

Ирмос: Заради недъга на непослушанието Ева ни навлече проклятието на греха, но Твоята утроба, Богородице Дево, роди Плода, от Когото процъфтя благословение за света; затова всички Тебе величаем.

Припев: Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамяне, молете Бога за нас.

Ето, наистина както е писано, има ли нещо по-хубаво или по-красиво от това братя да живеят заедно в единомислие, в място светозарно, в небесните селения, в неувяхваща слава? Затова по достойнство ви възхваляваме.

Колко велик е храмът, украсяван винаги с чудеса, където винаги отиваме, досточудни Козма и Дамяне, защото там раздавате здраве на нуждаещите и затова достойно сте прославяни.

Днес ангелите, божествените апостоли, пророците, преподобните и всички праведници с нас се радват на вашия празник, о  блажени,защото пребивавайки радостно с тях вие се молите за целия свят.

Слава: Божествена и светозарна двоице безсребърници и всечестни богоносци, изпросете опрощение на съгрешенията,изправяне на живота и избавление от всякакви злини тези, които винаги ви хвалят.

И ныне: О, единствена Пречиста Приснодево, Ти стана обител на Светлината, Която всичко озари и яви светоносните светии, които сега отблъскват тъмнината на душетленните страсти чрез Духа.

Светилни, глас 3. Подобен: Нб7о ѕвэздaми:

Кое ли слово може достойно да опише изцеляващата благодат на безсребърниците? Защото след Бога, те са спасители и лекари на целия свят.

Слава, на преподобния, глас 3, подобен: Посэти1лъ ны есть: С милост посети ни нашият Спасител при връщането на твоите свети мощи, Йоане всеблажени; затова събрани днес те молим: „Моли се на Христа Бога за всички нас!”.

И ныне, Богородичен, глас 3: Приела божествената и предвечна Светлина в утробата си, Пречиста Богородице, просвети Твоите раби, защото от Тебе се роди Бог, Който единствен просвещава намиращите се в тъмнина.

Хвалитни стихири на 6 – 3 на преподобния, глас 5:

Радвай се, преблажени Йоане, истинско украшение на монасите, почтен храм на Всесветия Дух, чиста обител на Христа и Отца, наследник на Царството Небесно и извор на предивни чудеса! Но като придобил дръзновение пред Господа изпроси за празнуващите възвръщането на твоите свети мощи мир и велика милост.

Радвай се, преблажени Йоане, първи заселник на Рилската пустиня, угодник на Христа, нашия Бог, кротък ученик на кроткия Учител, оставил земните неща на земните и наследил небесните блага с небесните. Но, о похвала и украшение на твоя народ, изпроси за празнуващите възвръщането на твоите свети мощи мир и велика милост.

Радвай се, преблажени Йоане, който живя ангелски живот на земята и покори плътта на духа, и чрез въздържанието се превърна в светилник за света, правейки от себе си обител на Светата Троица; удостоен с дара на чудотворството да изцеряваш недъзите, дари празнуващите възвръщането на твоите свети мощи с мир и велика милост.

И 3 стихири на безсребърниците, глас 2, от патр. Герман:

Удостоени с велики дарования, о прехвални, вие живяхте скромно на земята и като обикаляхте навсякъде даром изцелявахте страданията на болните, ставайки така събеседници на ангелите; о, прекрасни братя, мъдри Козма и Дамяне, и нашите страдания изцелете с вашите молитви.

Стих: В светиите, които обитават Неговата земя - в тях Господ яви дивно всички Свои желания.

Лековитият извор изцеляваше само по един човек годишно, но храмът на безсребърниците изцелява цялото множество бони , защото неоскъдно и несвършващо е богатството на светиите. По техните молитви Христе, помилуй ни.

Стих: Има ли нещо по-хубаво или по-красиво от това братя да живеят заедно?

Во веки радва се ликът на светиите, защото те наследиха Царството Небесно; и земята, приела техните мощи изпуска сладко благоухание, защото те са Христови раби, сподобили се с вечния живот.

Слава, глас 3: Христос Бог дари Рилската обител с ново празненство – връщането мощите на блажения Йоан. Затова като облажúм с песни преподобния, нека в един глас прославим Христа и усърдно всички да извикаме така: „Владико Човеколюбче, по молитвите на Твоя угодник и на всички светии, дай изправление на Твоята Църква, която Си изкупил с драгоценната Си кръв и дари православните люде с опрощение на греховете и велика милост!“.

И ныне, глас 3: Чрез Твоето крепко застъпничество от бурния пламък избави мен, който твърде много съгрешавам и ме поправи, Пречиста, с Твоите молби, насочвайки ме към спасителния път с майчинските Ти молитви.

Велико славословие, тропари и отпуст.

На Литургията, блаженства на 8 – 4 от 3-та песен на преподобния и 4 от 6-та песен на безсребърниците.

Тропари:

Глас 4: С възвръщането на светите ти мощи твоята обител се обогати, а приемайки ги твоят храм се просвети и украсен с тях призовава с веселие верните да празнуват радостно светоносния ти ден, казвайки: „Елате и приемете дарованията на благодатта!”.

Глас 8: Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамяне, посетете немощите наши; даром получихте, даром ни давайте.

Кондаци, глас 2:

Приели благодатта на изцеленията, вие дарявате здраве на нуждаещите се, о преславни лечители и чудотворци, и с вашето посещение смажете дързостта на врага, изцелявайки света с чудеса.

Като пребори с възвишен ум и непрестанни молитви всепагубната сила на страшния враг докрай, ти достойно бе прославен от Христа, Йоане всеблажени; затова като извършваме с веселие днес светлия празник на връщането на твоите мощи, в един глас зовем към тебе: „За твоето стадо и твоя народ, заедно с Бога, отче преподобни, си похвала и опора!”.

След Апостола:

Алилуя, глас 8: Блажен е човекът, който се бои от Господа, той крепко ще възлюби Неговите заповеди. Стих: Силно на земята ще бъде потомството му.

Алилуя, глас 4: Има ли нещо по-хубаво или по-красиво от това братя да живеят заедно?

петък, 6 юли 2012 г.

Рождество на св. Йоан Предтеча (24 юни/7 юли)


На Великата нечерня, 1-ви антифон на 1-ва катизма. На Господи воззвах, стихири на 8, глас 4, самогласни:
Родилият се Йоан прекратява мълчанието на Захария, защото не подобаваше на бащата да мълчи, когато произлезе Гласът; но както преди заради неверието той свърза езика му, така сега се яви, за да даде на баща си освобождение – на този, комуто се благовести и от когото се роди Гласът на Словото и Предтечата на Светлината, ходатайстващ за нашите души. (2)

Днес Гласът на Словото развързва отеческия глас, отнет заради неверието и явява многочадието на Църквата, развързвайки веригите на майчиното си безплодие; Светилникът на Светлината идва и сиянието му възвестява пришествието на Слънцето на Правдата за възсъздаване на всички и за спасение на нашите души.
От Анатолий: Когато Божието Слово пожела да Се роди от Девата, ангелът произлезе от старчески чресла - велик сред родените от жени и повече от пророк, защото подобаваше Божествените дела да имат необикновено начало: раждане в старческа възраст и зачатие безсеменно. Ти, Който твориш чудеса за наше спасение, слава Тебе!
От Андрей Критски: Яви се днес великият Предтеча, произхождайки от безплодните недра на Елисавета, пророк по-голям от всички пророци, комуто няма подобен и друг такъв не се е явил, защото след светилника – Предтечата – следва пресветлата Светлина - Христос, и подир Гласа иде Словото, и след невестоводителя пристъпва Женихът; той приготвяше за Господа народ избран и за Духа го предочистваше с вода – Захариевият цвят и прекрасен възпитаник на пустинята, проповедникът на покаянието, очистване на съгрешенията, благовестилият на пребъдващите в ада за възкресението от мъртвите, молещ се за нашите души.
Още от утроба ти се прояви като Пророк и Предтеча, Кръстителю Христов Йоане, играейки и радвайки се в лоното на майка си, когато видя носещата Надвременния и Родения от Отца без майка Царица, дошла при рабинята и при тебе, възсиялия от безплодната и от стареца според обещанието. Моли Го да помилва нашите души.
О, преславно чудо! Този, който не повярва на ангелското слово, възвестило му, че Елисавета ще зачене и ще роди син; този, който рече: „Как тя ще роди? Та нали и аз се състарих и нейните членове се умъртвиха?”; този, който бе осъден да мълчи заради своето неверие днес вижда обещаното раждане и освобождвайки се от немотата влиза във веселието, викайки: „Благословен е Господ, Бог Израилев, че посети и избави Своя народ, дарявайки света с велика милост!”.
Йоане всехвални и вселенски апостоле, Гавриилово благовестие и плод на неплодната, прекрасен възпитаник на пустинята и искрен друже на Жениха Христа, моли Го за помилването на нашите души.
Слава, глас 6: Днес светилникът на Светлината като светла звезда подготвя пътя за пришествието на Божието Слово; днес езикът на Захария се развързва, замлъкнал преди по повелението на Ангела; защото подобаваше бащата на Гласа да не пази повече мълчание, когато той произлезе от утробата на неплодната и благовести с голямо дръзновение за избавлението на целия свят.
И ныне, глас 6: Елисавета зачена Предтечата на благодатта, а Девата – Господа на славата; целунаха се двете майки и младенецът проигра, защото в утробата слугата възхваляваше Владиката; удивена, Предтечевата майка викна: „Откъде ми е това, да дойде при мене Майката на моя Господ? – Да, тъй стана, защото Господ спаси отчаяните люде, имайки велика милост!”.
Вход. Прокимен на деня. И паримийте на празника. 

Стихири на литията, самогласни, глас 1: 

Източете сладост, планини, и вие, хълмове, заиграйте като агнета, защото се  роди от Елисавета този, който желае да се въдвори с нас – Господният Предтеча, прекратил с раждането си немотата на баща си. Затова и ние му зовем: „Кръстителю Христов, моли да се спасят нашите души!”.
Ознаменуван от Бога Гласе, светилниче на Светлината, Господен Предтечо, засвидетелстван от Христа като пръв сред пророците, молейки се за света, помени особено твоето паство и го запази невредимо.
Ти бе Проповедник на Агнеца Божий и Словото, Йоане пророче и Предтечо, като пророчестваше за бъдещето и предсказваше на всички земни краища: „Ето Агнецът Божий, Който взима греха на света и на всички дарява велика милост!”.
Слава, глас 5, от Андрей Критски: Предела на пророците и началото на апостолите, земния ангел и човека небесен, Гласа на Словото, воина и Предтечата на Христа, според обещанието проиграл предварително и проповядвал още преди своето рождение за Слънцето на Правдата, днес Елисавета ражда и се радва, и чуди се Захарий в старостта си, разкъсвайки мълчанието като риза и като родител на Гласа той пророчества най-ясно: „И ти, младенецо, ще се наречеш пророк на Всевишния и ще вървиш пред Него, за да приготвиш Неговите пътища!”. Затова, ангеле, пророче, апостоле, воине, Предтечо, Кръстителю и проповедниче на покаянието, наставниче към Светлината, като глас на Словото, непрестанно се моли за нас, които с вяра извършваме твоята памет.
И ныне, глас 5: Ти си храм и врата, палат и царски престол, всечестна Дево, чрез която моят Избавител, Христос Господ, се яви на спящите в тъмнина като Слънце на правдата, желаейки да просвети тези, които създаде с ръката Си по Свой образ; затова, Всевъзпявана, като имаш пред Него майчинско дръзновение, непрестанно моли да се спасят нашите души.

Стиховни стихири, самогласни, глас 2:

Родения от пророка пророк и плода на неплодната, най-великия сред родените от жени, пустинния гражданин, славния Йоан с псалми и химни и песни духовни да възхвалим, зовейки към него: „Кръстителю Спасов и Предтечо, като имаш дръзновение, в деня на твоето свещено рождество умоли Христа да дари на света мир и на душите ни велика милост!”.

Стих: Благословeн Господ Бог Израилев, яко посети и сотвори избавление людем Своим.
Дойде Гласът на благодатното Слово, проповедникът на Слънцето, роден днес от неплодната и бездетната, според обещанието – Йоан Предтеча; люде, радвайте се: той дойде да ни приготви път за спасение, проигравайки още в утробата на майка си и така се поклони на Агнеца, Който взима греховете на света и ни дава велика милост.
Стих: И ти, отроча, прор0к Вышняго наречeшися.
Осветен от майчина утроба и станал изпълнение на пророчеството, Йоан днес от неплодната се ражда, проповядвайки ясно пришествието Господне: „Покайте се, защото се приближи Царството Небесно!”.
Слава, глас 8, от преп. Касия: Днес, при раждането на най-великия сред пророците Йоан, се изпълни словото на пророк Исая, който казва: „Ето, ще пратя Моя ангел пред лицето Ти, който ще приготови Твоя път пред Тебе”. И този воин на Небесния Цар, като побърза да Го предвари, наистина изправяше пътищата на нашия Бог; човек бе той по естество, но ангел по живот, защото като възлюби съвършената чистота и целомъдрието, имаше онова, което е според естеството, а избегна това, що е против естеството, подвизавайки се свръхестествено. Като му подражаваме в добродетелите ние - всички верни го молим да се застъпи за спасението на нашите души.
И ныне, глас 8: Виж Елисавета, която рече на Дева Мария: „Защо си дошла при мене, Майко на моя Господ? Ти носиш Царя, а аз – воина. Ти – Законодателя, а аз – проповядващия закона. Ти – Словото, а аз – гласа, проповядващ Царството Небесно!”.



На Утренята, на Бог Господ:
Тропар, глас 4: Пророче и Предтече на Христовото пришествие, почитаме те с любов, но достойно да те възхвалим не можем, защото чрез славното и свято твое рождество се прекратиха безплодието на тая, която те роди и немотата на твоя баща, и Въплъщението на Сина Божи се възвестява на света. (2)
Слава, и ныне, Богородичен: От века скритото и непостижимо за ангелите тайнство, чрез Тебе, Богородице, се откри на живеещите на земята – Бог Се въплъти в неслитно съединение на двете естества и прие доброволно Кръст заради нас; така Той възкреси първосъздадения Адам и спаси от смърт нашите души.
Първи седални, глас 4.  Днес израсна за нас Захариевият плод и весели духовно мислите на верните, украшение на пустинята и основа на пророците; затова той се яви като Предтеча на Христа и истинен свидетел на Неговото пришествие. И тъй, нека с духовни песни в един глас да викнем към Кръстителя: „Пророче и проповедниче на Истината, моли да се спасим!” (2)
Слава, и ныне, Богородичен: Удиви се Йосиф, виждайки Твоето свръхестествено и надвишаващо ума безсеменно зачатие, Богородице, и размисляйки за росата върху руното, за неизгарящата в огъня къпина и за разцъфналия Ааронов жезъл, Твоят обручник и пазител свидетелстваше пред свещениците с думите: „Девата ражда и след раждането пак Дева остава!”.
Втори седални, глас 8.  Пръв плод на Христовото пришествие, наистина необикновено е твоето рождение, Йоане всехвални, най-главен сред пророците; ти, като глас на Словото зовеше: „Покайте се, приближи се Царството Небесно!” Затова, приготвяйки пътя Господен, ти се яви като Предтеча на благодатта по краищата на земята, Кръстителю и апостоле, моли Христа Бога да дари прошка на съгрешенията на тия, които празнуват с любов твоята свята памет. (2)
Слава, и ныне, Богородичен: Всесвета Дево, Майко Божия, моля Те изцели душата ми от страшните страсти и дай прошка на моите съгрешения, които аз, окаяният, в безумие извърших, осквернявайки душата и тялото си. Горко ми, какво ще правя в оня час, когато ангелите ще разлъчат душата от страстното ми тяло? Тогава ми бъди помощница и най-гореща застъпница, защото Тебе имам за надежда аз, недостойният Твой раб.
Седални след полиелея, глас 8. Нека бащата да се радва, весели се и ти, майко, задето днес си родила пророк на земята, призвания от Бога Предтеча според обещанието. Безплодната кърми младенеца Кръстителя, а Захария се радва, казвайки на новородения: „Развърза се езикът ми с твоето пришествие на земята, светилниче на великата Светлина! Наистина преславно чудо!” (2)
Слава, и ныне, Богородичен: Винаги Ти благодарим, Богородице Пречиста, величаем Те и се покланяме, възпявайки Твоя Плод Христа, Благодатна, зовейки непрестанно: „Спаси ни като блага, Дево Всемилостива, и избави ни от страшното пререкание с демоните в часа на изпитанието, та да се не посрамим ние, Твоите раби!”
Степенни, 1-и антифон на 4-ти глас. 
Прокимен, глас 4: И ти, отроче, ще се наречеш пророк на Всевишния. Стих: Благословен Господ, Бог Израилев, задето посети и извърши изкупление на Своя народ.
Стихира след 50 псалом, глас 2: Осветен от майчина утроба и станал изпълнение на пророчеството, Йоан днес от неплодната се ражда, проповядвайки ясно пришествието Господне: „Покайте се, защото се приближи Царството Небесно!”.

Стихира след 50 псалом, глас 2: Осветен от майчина утроба и приел пълнотата на пророчеството, днес Йоан от безплодната се ражда, проповядвайки ясно пришествието Господне: „Покайте се, защото приближи се Царството Небесно!”.

Канони два: първият, творение на преп. Йоан Дамаскин, глас 4. Вторият канон, творение на преп. Андрей Критски, на същия глас.

Песен 1

Ирмос: Моля Теб, Родения от Девата, да потопиш в дълбините на безстрастието трисъставната моя душа, както потопи египетските колесници с по трима воини, та умъртвявайки телесните страсти да Те възпея като на тимпан с победна песен.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Като предшестващо Слънцето прекрасно утро, сега израстъкът на безплодната ясно проповядва на цялата вселена Носения в утробата на Девата, та да възсияе по краищата на земята просветата на благочестието и благодатта.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
 „Пророк на Всевишния ще се наречеш наистина, защото ще вървиш пред лицето на Христа, за да приготвиш пътя на Твореца!” – зове към тебе - своя син – Захария, воден от Пресветия Дух, Йоане всехвални.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Чувайки словата на Гавриил, изпълнени с божествено послание, Захария не им повярва и бе осъден на мълчание, но внезапно се изцери от него, защото се роди гласът на Словото – Йоан Предтеча.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Граде Божи, обител, вместила в себе си Бога, Царя на всичко, свещено съкровище, Богородице Пренепорочна, запази наследието си, което винаги Те възхвалява и почита с вяра Родения от Тебе.
Ирмос: Бог, Който в древност водеше избягалия от робството на фараона Израил и го хранеше в пустинята, - нашия Избавител, нека да възпеем, защото Се прослави.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Мълчанието на стареца е тайнствен образ на писания Закон, защото след идването на благодатта замлъкна Мойсей; тъй и при явяването на Съкровището на Премъдростта на всички подобава да замлъкнат.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Когато в храма свещеникът кадеше, ангел свише застана пред него и му рече: „Необичайно благовестие за раждане дойдох да ти донеса, старче, защото ти ще приемеш от безплодната плод на рождение – Христовия Кръстител!”.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Защо се чудиш, старче? Защо стоиш невярващ в думите на този, който ти говори това? Защото пред теб стои и ти възвестява ангел, макар и в образ на човек. Бъди ням временно до раждането на гласа на Словото.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Този, Който Захариевото мълчание направи образ на мълчанието на писания Закон и така ми показа проповедника, зовящ към покаяние, дава на неплодната син – гласа на викащия в пустинята.
Слава: О, преславни дела на Христовия Предтеча! Този, който още преди да е повит в пелени позна Разкъсалия нашите вериги и Освещаващият народите, днес раждайки се от Елисавета, възвръща гласа на своя баща.
И ныне: Теб, Божие вместилище и духовна стълба, по която слезе Бог и прие човешки образ, възвеждайки на небесата нашата природа, ние всички възхваляваме като Ходатайка за нашето спасение.

Песен 3

Ирмос: Не с мъдрост, сила и богатство се хвалим, но с Тебе – Ипостасната Премъдрост на Отца, Христе, защото няма по-свят от Теб, Човеколюбче.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Раждането на Владиката става от Девата, а на любимия слуга – от старата и безплодна майка, защото както подобава чудото от чудо се предваря.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Старицата и безплодната целува Девата Майка, познавайки истинно нейния Плод, защото по божественото благоволе-ние се развързаха връзките на безплодието.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Ти, която безмъжно роди въплътения Бог, укрепи мене, смущавания от нападенията на страстите, защото освен теб, Пречиста, нямам друга помощница!
Ирмос: Господи, Който утвърждаваш гърма и съзиждаш духа, утвърди и мене, за да Те възпявам истинно и да върша Твоята воля, защото няма свят като Тебе, Боже наш.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Елисавета, бидейки преди безплодна предизобразяваше, Христе, Твоята Църква, призвана от всички народи; и раждайки преславно, отново я показва многодетна - тази, която някога беше безплодна.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Изправяйки пътищата на Господа и подготвяйки стъпките Му, ти и плодовете на покаянието показа на човеците и ги научи на пътя на живота, пророче и проповедниче Христов.
Слава: Веселейки се днес Елисавета в старческите си обятия носи теб, Предтечата, и вика, хвалейки се: „Няма свят като Тебе, Господи, Боже наш!”
И ныне: Прекратила си скръбта на праотците, раждайки ни радостта – Подателя на живота и Изкупителя; Пречиста Богородице, моли Го усърдно за спасението на Твоето стадо.

Седален, глас 8: Раждайки се, Гласът на Словото – Предтечата, възвърна явно гласа на Захария и на всички показа безплодието на Закона, зовейки: „Покайте се вие, които живеете на земята, защото ето, дойде и се яви Иисус, желаейки да избави всички от древното проклятие, просвещавайки ги с кръщението. Наистина преславно чудо!”

Слава, глас 4:  Като светло слънце от утробата на Елисавета възсия за нас Захариевият син; и прекратява той немотата на баща си и към всички хора вика с велико дръзновение: „Пригответе пътя Господен, защото Той ще освободи и ще спаси тия, които прибягват към Него!” Моли Този, Когото проповядваше, Йоане, за спасението на нашите души.

И ныне, Богородичен: С божественото раждане от Тебе, Чиста, Ти обнови изтлялото мъртво естество на земнородните и въздигна всички от смъртта към нетленния живот; затова както подобава Те облажаваме, Дево препрославена, както Ти сама предрече.  

Песен 4

Ирмос: Седящ в славата на божествения престол, на облак лек дойде Пребожественият Иисус, носен на нетленната длан – Богородица, и спаси ония, които викат: „Слава на Твоята сила, Христе!”.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Неизказаните тайни предшества тайнството на обновлението на законите на естеството, Христе, предвъзвестявайки избавлението му от недъга, поправянето и обожението му.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Исая изрече пророчество от Отца за Сина, Комуто предстоеше да Се въплъти: „Ето, пращам пред Твоето лице равноангелен земен ангел, който вика: „Слава на Твоята сила, Христе!”.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Родих се да послужа като раб на Владиката; затова дойдох – да възвестя за Неговото пришествие, както и за това, безплодната старица, която преславно зачена плод, предварително да засвидетелства раждането от Девицата.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Светата Богородица, в която като в благоуханен дом благоволи да се всели свръх-божественото Слово на Отца, не изпита нито повреда на утробата, ни родилни мъки, защото роди Еманиул – Богочовека.
Ирмос: Чух за Твоя славен промисъл, Христе Боже, че Си Се родил от Девата, за да избавиш от заблудата тия, които викат: „Слава на Твоята сила, Господи!”
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
С твоето раждане се откри покаянието, Предтечо и Проповедениче, защото само ти проповядваше, зовейки: „Покайте се, приближи се Царството Небесно!”
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Девството се утвърждава и тържествува целомъдрието, пустинята се весели и светът празнува твоето рождение, Предтечо.
Слава: Радва се Елисавета, а Захария отново говори: ето, те двамата в старостта си внезапно се обновяват и просвещават от Йоановия глас.
И ныне: В древност законодателят Мойсей Те видя като неизгаряща къпина, а Даниил Те съзерцаваше като свята планина, единствена Майко и Дево, Владичице.

Песен 5

Ирмос: Сега ще възкръсна, пророчески рече Бог, сега ще Се прославя, сега ще Се възнеса, възприемайки падналия човек от Девата и ще го въздигна към духовната светлина на Моето божество.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Земята произведе проповедник, истинен във всичко, глас, който на езика на Духа проповядваше на всички за Сина на Девата, за Правдата, Която от небесата се принизи до нас във веществено тяло.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Господ те направи истинен във всичко Христов светилник, който просвещава всичко и вярно проповядва за Словото Божие – Бог Син и само враждуващите с Него облича в позор като в одежда.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Цялото творение се весели боговдъхновено за твоето рождение, защото ти се яви като земен ангел и човек небесен, предричайки ни въплъщението на Бога Небесен.
Пресвета Богородице, спаси нас.
От Теб се ражда Оня, Който е единосъщен на Отца и е неразлъчен от Него, Слово вечно и неразделно, като единороден Син; именно Той в последните времена се въплъти от Девата чрез наитието на Светия Дух.
Ирмос: Да изгрее за мен светлината на Твоите заповеди, Господи, защото от ранина моят дух към Теб е устремен и Те възпява: понеже Ти си наш Бог и към Тебе прибягвам, Царю на мира.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
О, Слънце на Правдата, Ти приготви звезда – Твоя Кръстител Йоан, роден днес според обещанието и развързал езика на своя родител.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Не говори, не противоречи, свещени старче, защото обръща се към тебе Гавриил, първият сред архангелите, откриващ тайните на Бога и снизхождането му към нас.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Старче, не бъди невярващ, защото Бог дава обещание, че в старостта си ще родиш син, от чието раждане мнозина ще се възрадват, защото той ще дойде със силата на Илия.
Слава: Пророче, проповедниче, Предтечо, израснал от безплодната, възвестителю на покаянието, овчица пустинна, светилник на Светлината, моли се за всички, които с вяра те почитат.
И ныне: Ние Те възпяваме като врата непроходима, неизгаряща къпина и неразсекаема планина, от Която се отсече Камък – Въплътилия Се от Теб, Владичице, Майко на Всесъздателя.

Песен 6

Ирмос: Потънах в дълбините морски и ме потопи бурята на многото ми прегрешения, но като Бог изведи от бездната душата ми, Многомилостиви!
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Ти, като пророк, позна Бога-Слово в утробата на майка си и чрез нейния език в тъмния чертог богословстваш, огрян и обожен от непристъпната Светлина.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Без да замлъкваш, като глас на Викащия – Изкупителя на света, не спирай да молиш да се прекрати душевното безплодие на тия, които възпяват твоето рождество, Кръстителю.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Пречиста Богородице, Твоята утроба стана вместилище на непристъпното Божество, към което дори небесните чинове не могат да гледат без страх.
Ирмос: Бурята на помислите ме застигна и ме завлича в дълбината на безмерните грехове, но Ти, добър Кормчию, скоро побързай и ме насочи като пророка Йона и ме спаси.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Днес се ражда пустиножителят Йоан, проповедникът на покаянието и истинският свидетел на благодатта, Предтечата на Словото и сияещата звезда преди явяването на Светлината.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Днес изкованата Секира предлага на душите отсичане на безплодието и насажда плодовете на добродетелите; ето, Тя се приближава неуклонно с твоето рождение, Предтечо.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Възрадва се Йордан преславно и се весели, разбирайки за случилото се, чувайки за родения от безплодна утроба Йоан, а морето ликува с играене на своите вълни.
Слава: Светилникът, който се яви преди пришествието на Светлината, проповядва Агнеца Божий, Спасителя, от Когото възсия светлина на земята, духовна жертва за цялото естество.
И ныне: Ти, Която роди Бездната на милостта, подай ми потоци сълзи от душа и така потопи бездната на моите страсти в морето на твоето състрадание, Богородителко Всенепорочна.
Кондак, глас 3: Тази, която преди бе безплодна, днес ражда Христовия Предтеча и той е изпълнението на всяко пророчество. Защото в Йордан той положи ръката си върху Този, за Когото проповядваха пророците, явявайки се като пророк на Словото Божие, проповедник и задно с това – Предтеча.
Икос: Да възхвалим сега Господния Предтеча, когото Елисавета роди на свещеника от безплодна утроба, но не без мъжко семе; защото единствено Христос премина през вместилището, както никой не е преминавал – а именно безсеменно. Йоан се роди от безплодната, но не без мъж, Иисус пък Се роди от чистата Дева чрез осенение от Отца и Божествения Дух. И тъй, на Родилия Се безсеменно Христос, Йоан, синът на безплодната, стана пророк, проповедник и задно с това – Предтеча .

Песен 7

Ирмос: Тримата юноши във Вавилон счетоха заповедта на мъчителя за празнословие и сред пламъците викаха: „Благословен Си, Господи, Боже на отците ни!”.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
В мрак бе преди цялото естество на земнородните, о Предтечо; но ти като утро се яви, зовейки: „Благословен Си, Господи, Боже на нашите отци!”
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Твоето славно рождение от безплодната, Предтечо, изцели страдащото естество и научи всички на пеят: „Благословен Си, Господи, Боже на нашите отци!”
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Роди се ти, Предтечо, от безплодната и ето, поради безплодието на Закона, наистина дойде благодатта, възпяваща Христа: „Благословен Си, Господи, Боже на нашите отци!”
Пресвета Богородице, спаси нас.
Благословена Дево, моли се за нас, които Ти се молим, защото на Тебе всички се надяваме и към Теб зовем: „Владичице, не пренебрегвай Твоите раби!”
Ирмос: Отроците Авраамови, хвърлени в персийската пещ и разпалвани повече от любовта към благочестието, отколкото от пламъка, викаха: „Благословен Си Ти в храма на Твоята слава, Господи!”.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Временно онемелият Захарий наруши мълчанието с писане и проговаряйки отново с твоето рождение, Предтечо, за благодатта на Духа преславно възвестява.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Безплодната и всепочитана Елисавета се уподобява на Църквата – тази, която преди бе помрачена от жертвоприношения и скверноти, сега се хвали с красота и раждане свише.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Днес на рождението на Предтечата се изостря духовната секира, с която се посичат всички надигания на страстите и тайнствено израстват плодовете на покаянието.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Почитаме те, Йоане Предтечо, като служител на Стария и Новия Завет, изправящ стъпките на Христа, Който с лопата духовна очиства гумното на съгрешенията.
Слава: Славния Йоан, Предтеча и проповедник на покаянието, произлязъл от безплодната старица, нека да възпеем като звезда, бързаща пред Слънцето – Христа, нашия Бог.
И ныне: Не преставай да се молиш за всички, Богородице, на Този, Който в Твоята утроба безсеменно Се всели и Се роди по неизказаното Си и безкрайно смирение.

Песен 8

Ирмос: Всесилни Изкупителю на всички, Ти слезе сред пламъка при благочестивите юноши и ги научи да пеят: „Всички творения Господни, благославяйте и възпявайте Господа!”.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Слуга бе законодателят Мойсей, а Иисус – Бог на Новия Завет. Сега пък Предтечата като посредник между единия и Другия възпява: „Всички творения Господни, благославяйте, Господа!”
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
От празна утроба дойде лястовица и като насадена от Бога горичка се принесе на Христовата Църква Предтечата, който възпява: „Всички творения Господни, благославяйте, Господа!”
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Богоносни люде, народ свят, уподобете се на лястовицата Христова и сладкогласно възпейте, живеейки в целомъдрие: „Всички творения Господни, благославяйте, Господа!”
Пресвета Троице, Боже наш, слава Тебе.
Озарявани от Троичната светлина, ние православно почитаме нетварното Едно Божество и с незамлъкващи уста зовем: „Всички творения Господни, благославяйте, Господа!”.
Ирмос: Владико, Ти със Своята Премъдрост всичко си създал и също земята си утвърдил, както само на Тебе е известно, поставяйки основите й на безкрайните води; затова всички в песни Те възпяваме: „Всички творения Господни, благославяйте непрестанно Господа!”.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Предтечо, ти позна Този, на Когото се поклони още преди твоето рождение и преди да бъдеш повит в пелени – Подателя на живота Христа; и Го посочи, заигравайки в утробата на майка си, чийто език взе назаем, за да Го наречеш свой Господ и да възпееш Христа, нашия Бог.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Днес празнуват краищата на вселената, радват се ангелите и душите на праведниците, живите се веселят за рождението на Йоан, тъй също и починалите, които чуха от него проповедта за Спасителя на всички, Господа.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Днес Йордан с речните си струи подражава на Йоан и преславно играе, чувайки за раждащия се от безплодната старица, който по живот е равен на ангелите, изправя пътеките и стъпките Господни и кръщава света.
Благославяме Отца и Сина и Светия Дух, Господа.
Днес Захария написа на дъсчица нареченото от Бога име на Пророка и Предтечата и в безмълвие извика: „Йоан да се нарече роденият в старостта ми; за родения по обещание подобава необикновено име!”
И ныне: Твоите люде Те наричат силно утешение и непосрамваща надежда, стена нерушима и божествено застъпничество; тези, които Те прославят, Дево, спасявани зоват усърдно: „Всички творения Господни, благославяйте непрестанно Господа!”.

Песен 9

Ирмос: Съкровеното и неизказано Божие тайнство явно в Тебе се извършва, Пречиста Дево, защото Бог от Теб Се въплъти поради милосърдието Си; затова Те величаем като Богородица.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Ето, гласът на Предтечата се обръща към безплодните и пусти сърца, зовейки: „Пригответе пътя на Христа сега, защото идва Той в слава!”. Като му се подчиняваме, ние величаем Господа.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Както в древност чрез Всесветия Дух, Предтечо, ти открито проповядва за Сина, Божия Агнец, Който взима греховете на света, така и сега изпроси за твоето стадо избавление от съгрешенията.
Пресвета Троице, Боже наш, слава Тебе.
Тричислената Единица, Единосъщната Троица, верни, православно да възпеем и прославим, Тя богодействено ни озарява и изпълва душите ни със сиянията на незалязващата Светлина.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Владетелко над всички творения, дай на Твоя народ победа, покори под нозете му врага, та всички да Те величаем като Богородица.
Ирмос: Защото Силният ми стори велико нещо и свято е Името Му и милостта Му е от рода в род на тия, които Му се боят.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Ето, над теб Бог извърши велико и преславно знамение, свещениче, защото в старостта ти и след умъртвяването на телесните членове ти раждаш син – Предтечата.
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Нека бездетните да чуят и да възпеят Бога, защото Елисавета вика: „В старостта ми и след умъртвяването телесните ми членове раждам аз Предтечата!”
Свети Йоане, Пророче, Предтече и Кръстителю, моли Бога за нас.
Весели се, Захария, и радвай се сега в Бога, защото ето, Елисавета в старостта кърми от гърдите си син и след умъртвяването на телесните членове ражда Предтечата.
Слава: Слава на Бога, Който даде на безплодната плод в старостта й, и на стареца и пророка – син – божествения Предтеча, приготвящ Му народ съвършен.
И ныне: В Теб Се всели Този, Който в недрата на Отца вечно Се ражда безстрастно и нетленно, и по Своето милосърдие ни приведе към Отца и Божествения Дух.
Светилен: Днес носещото радост Йоаново раждане прекратява тъгата на бащиното онемяване и безплодието на родилата го и възвестява вечната радост и веселие; затова и цялото творение го празнува весело. (2)
Слава, и ныне: Пророците проповядваха, апостолите учеха и мъчениците богомъдро ясно изповядваха Твоя Син, като Бог на всичко, Пречиста. Заедно с тях Те възвеличаваме и ние, които чрез Теб се избавихме от древното осъждане.

Хвалитни стихири на 4, глас 8:

О, преславно чудо! От престаряла майка, предвестникът на Божието Слово Йоан днес бърза да излезе; с проговарянето на завързания език той по най-ясен начин явява своето рождество. О, неизказан е Твоят промисъл, Владико! С него спаси душите ни, Христе, като единствен Милосърден.
О, преславно чудо! Превъзхождащият всички, родени от жена и най-великият сред пророците прекратява осъждането на майчиното безплодие, идвайки в духа и силата на Илия, за да приготви пътя на Господа. О, неизказано е Твоето милосърдие, Владико! С него спаси почитащите Твоя велик Предтеча, Христе.
О, преславно чудо! Този, който проповядва снизхождането на Христа при човеците, от Неговия глас е посочен като най-велик от всички и с божествена сила развързва безплодната утроба на родилата и езика на Захария. О, велики са Твоите чудеса, Владико! С тях спаси, Христе, почитащите Твоя велик Предтеча.
О, преславно чудо! Сред родените от жена Пророкът и Предтечата е най-велик, такъв е и сред пророците, бидейки предвестник на пришествието Христово, заигравайки пръв в утробата на майка си. О, най-велики са Твоите дарования, Човеколюбче! С тях спаси душите ни, Христе, като Всесилен.
Слава, глас 6: Най-ярката звезда – Предтечата днес се ражда на земята от безплодна утроба; възлюбеният от Бога Йоан явява Христовото сияние, изгряващото от Изток Светило, сочейки на верните правия път.
И ныне: Богородице, Ти си истинската Лоза, от която израсна за нас Плодът на живота; умоляваме Те да се застъпиш за нас, Владичице, заедно с апостолите и всички светии, за да бъдат помилвани душите ни.
Велико славословие, ектении и отпуст.

На литургията, блаженства на 8 – от 3-та песен на първия канон и от 6-та песен на втория.

След Апостола

Алилуя, глас 1: Благословен Господ, Бог Израилев, задето посети и извърши избавление на Своя народ. Стих: И ти, отроче, ще се наречеш пророк на Всевишния.