понеделник, 11 февруари 2013 г.

30 януари/12 февруари - Св. Трима Светители


Из службата на светите Трима светители – Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст

Стихири на Господи воззвах, глас 4:
Инструментите на благодатта, гуслите на Духа, всеизвестните тръби на проповедта, проехтели като гръм от небесата и разгласящи славата Божия по краищата на земята, трима велики проповедници на Троицата – Йоан и Василий заедно с Григорий достойно да прославим.
Нека достойно да се почетат защитниците на Светата Троица, стените на благочестието, тримата нови апостоли, присъединени към дванайсетте, реките, които от Едем източват жива вода и напояват лицето на земята с живителни божествени струи – Василий, Григорий и Йоан, които за вярата са като съзидателни стихии.
Нека с песни да възхвалим инструментите на Светия Дух, истинските тръби, риторите на Словото, и като последваме техните догмати да им се помолим като на имащи дръзновение пред Господа, та да даряват винаги с крепък мир вселената, а всички нас – с опрощение.
На литията: Слава, глас 6: О, любители на църковните празници, елате да се съберем, за да възпеем с песенни похвали Христовите светители, славата на отците, стълбовете на вярата, учителите и пазителите на верните и да кажем: „Радвай се, премъдри Василие - светило на Църквата и непоколебим стълбе! Радвай се, Богослове Григорие, ум небесен и най-велик архиерею! Радвай се, о златословесни и всезлатен Йоане, ярки проповедниче на покаяението! Но о, трижди богати отци, не преставайте винаги да се молите на Христа за тия, които с вяра и любов празнуват вашето всесвещено и божествено тържество.
На стиховните: Слава, глас 2: Днес душите на родените на земята се въздигат от земните неща, днес небесните почитат паметта на светиите, защото се отварят небесните врати и нам изричат се Господни тайни; словата проповядват Словото и езиците възпяват чудесата Му. А ние към Спасителя зовем: „Слава Тебе, Христе Боже, Който чрез тях стана Мир за верните.”

Тропар, глас 1: Трите най-велики светила на трислънчевото Божество, които просветиха вселената с лъчите на божествените догмати, реките на Премъдростта, източващи духовен мед, които напоиха цялото творение с водите на богопознанието – Василий Велики и Богослова Григорий заедно със славния Йоан със златословесния език, елате да почетем с песни, всички любители на техните слова, защото те винаги се молят на Троичния Бог за нас.

Седални на светиите от Утренята: Нека всички да възхвалим Василий - царско украшение на Църквата, като неоскъдняващо съкровище на догматите, с които той ни научи да почитаме Светата Троица, съединена по естество, но разделена по Ипостаси.
Стълб на Църквата си бил и си възсиял като неизчерпаемо богатство на благочестие, богослове Григорие, и осиявайки с безстрастие своя живот, си изяснил догматите за Троицата, преподобни отче, моли Христа Бога за спасението на нашите души.
Премъдрите вселенски учители, които прославиха на земята Бога с дела и слова, нека днес да възвеличим, като ходатаи за нашето спасение.
Слава: Днес Църквата празнува славното тържество на тримата учители, защото те утвърдиха Църквата със своите божествени догмати.
И нине: Непобедима Закрилнице на оскърбяваните и гореща Застъпнице за тия, които се уповават на Тебе, избави и мене от беди, защото Ти на всички си Помощница.
Кондак, глас 2: Светите и богословесни проповедници, върховните учители Си приел, Господи, да се наслаждават на Твоите блага и покой, защото прие техните трудове и смърт за нещо повече от всяко всеплодие – Ти, Който прославяш Твоите светии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар