неделя, 12 юли 2015 г.

Увещание на един епископ до негова духовна дъщеря, удостоила се с дара на св. Кръщение

Скъпа N., Бог да те благослови!

Молим се Бог да просвети лекарите, които ще те лекуват, за да ти помогнат по най-добрия възможен начин. … Моля те, бъди внимателна в избора си на лекар. Древните канони забраняват на християните да се лекуват при лекари иудеи, защото има случаи на злонамерена небрежност. Лично не съм го преживявал, но като вземем предвид твоето обръщане в християнството, съществува вероятност да станеш обект на нечия завист или гняв.

Но да оставим настрана временните опасения и да благодарим на нашия Господ за спасението, с което те дари. Ти премина дълъг път, изпълнен с болезнени провали и препятствия. Мнозина се отчайват, сблъсквайки се с такова бесовско противопоставяне, но твоята любов към истината, слава Богу, надделя.

С молитва чакам следващата ти среща с невярващите ти деца. Нека да те видят сега. Може би Бог ще отвори умовете и сърцата им, за да се обърнат към Него. Макар Православието да е било нещо чуждо и непознато за тях, сега ще го съзрат у човек, когото обичат и уважават. Те не ще могат лесно да отхвърлят това така очевидно за тях свидетелство.

Когато човек получи благодатта на светото Кръщение, Бог му изпраща седем ангели. Всеки ден по един от тях ще си тръгва от теб, отнасяйки в рая молитвите, които си отправила в този ден към Бога. На седмия ден, последният ангел ще остане с теб до края на живота ти. Той е твоят ангел пазител. Затова те моля да не ни забравяш в молитвите си, особено през следващата седмица, за да се смили Бог и над нас.

Светото Кръщение дава на всички, които го приемат опрощение на греховете им. Въпреки това, не всички получават еднаква благодат в допълнение към този щедър дар. Колкото по-ревностно човекът пристъпва към светото Кръщение, колкото по-големи са любовта и вярата му, толкова повече е благодатта, която получава. Затова възраствай в Божията любов, умножавайки дара на благодатта, която е буквално вътре в сърцето ти.

Щом човек се роди на този свят и започне да съгрешава още от младини, според мярата на греховете си отстъпва част от свободата си на дявола. Ако продължи да се движи в тази посока до краен предел, дяволът получава възможност да влезе в сърцето на  човека, да го тиранизира и да остане там. Това става с обсебените, бесноватите люде. Дяволът придобива власт над тях и може да ги принуждава да правят неща против волята им. Дяволът има свободен достъп до вътрешната част на сърцето им.

Когато обаче човек получи благодатта на светото Кръщение, дяволът бива изгонен от вътрешните кътчета на сърцето в неговите външни части. Точно това се случи и с теб сега. От външните части на сърцето дяволът може да ти говори, но не може да те тиранизира и владее; той не може да те принуди да направиш нещо. Причината да не може да влезе във вътрешните кътчета на сърцето ти е, че там, в буквален смисъл, вече се намира нетварната божествена светлина. Когато говоря за сърцето, имам предвид точно този орган, който бие в гърдите ти. Сърцето, а не главата, е средоточието на личността. Душата ти живее в тялото ти, но най-вече е съсредоточена в сърцето.

Затова колкото по-често се молиш и спазваш заповедите, толкова повече благодатта, която получи в светото Кръщение се усилва. Ако продължиш да я увеличаваш, ще отблъскваш дявола все по-далеч и по-далеч от себе си. Точно това трябва да правиш. Продължавай да усилваш благодатта на Светия Дух в сърцето си. Продължавай да обичаш Бога като дъщеря, която обича баща си. Бъди покорна на съвестта си. Каквото ти казва да правиш – прави, и каквото ти забранява - недей. Ако ти се случи да се двоумиш, имаш архиепископ N., о. N. и мен окаяния, за да ти помогнем да различиш правилния път.

Днес ти получи всичко необходимо за вечния живот. Всичко, което трябва да направиш е да запазиш това, което Бог ти даде.

Когато Господ дойде при второто Си пришествие, нетварната светлина на Неговата божественост ще блесне навсякъде в един миг. Тази светлина ще освети и очисти тези, които Го обичат и същевременно ще изгори онези, които Го мразят. Чрез тайнството на светото Кръщение тази  светлината сега е в теб. Когато Бог дойде, Той ще види в теб Своята божествена енергия и затова ще те възлюби, защото в действителност ти си част от Него, чрез причастността си на тази благодат. Ти също ще възлюбиш Бога, защото Божията любов вече е в твоето сърце. Ония пък, които са лишени от тази светлина, са лишени и от Божията любов.

Имам още много да ти пиша, но това е достатъчно за сега. След няколко часа о. N ще си замине, но ти не тъжи твърде много; с Божия помощ пак ще се видите.

С много любов в Христа

+ Епископ N