събота, 28 април 2018 г.

Из Утренята на 4-та Неделя след Пасха, за изцелението на разслабения

Текстове от Цветния триод за вечернята на 4-та неделя след пасха - тук 

Канон от Йосиф Солунски, глас 3
Песен 1
Ирмос: Боже, дивен Творче на славни чудеса, Ти претвори бездната в земя, покри с вода колесниците и спаси народа, който Те възпява като наш Избавител и Бог.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Ти по Своя воля като милосърден претърпя Кръст и със смърт смъртта умъртви, единствен Царю, и творейки знамения и чудеса нас оживотвори.
Нека днес да се възрадваме във възкресението Христово с вяра, люде; пленен бе адът и възвърна бързо намиращите се под неговата власт затворници, които възпяха Божието величие.
Ти някога с божествена сила укрепи разслабения чрез Твоето слово, Христе, и му заповяда да вземе одъра си; изцели и моята душа, която от много време е в немощ.
Някога в къпалнята при Овчи порти слизаше ангел и всяка година изцеляваше по един страдалец; а сега с божественото кръщение Христос очиства безчислени множества.
Припев: Свети архангеле Михаиле, моли Бога за нас.
Началниче на ангелите, архистратиже на горните служители, покрий и запази от всякакви изкушения събралите се в твоя свещен храм, които възпяват Бога.
Слава: Триипостасния, но Един по естество и безначален Бог заедно с безплътните непрестанно възпяваме - Отец, Слово и Дух, с неразделно Царство и власт.
И ныне: Този Твой град, Пречиста, който винаги с вяра Те почита, спасявай от беди, от варварско превземане, междуособни войни, меч и от всяка друга опасност.
Песен 3
Ирмос: Безплодна и бездетна душо, придобий благословен плод и с веселие извикай: „Утвърди се моето сърце, няма свят, няма праведен, освен Тебе, Господи!”.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Като Те видя да висиш на Дървото, Слове, слънцето скри светлината си и цялата земя се потресе, мъртви възкръснаха, когато Ти се причисли към мъртвите, Всесилни.
Когато Ти с душата Си слезе в земната утроба, адът бързо върна душите, които беше завладял, а те възпяха с благодарствена песен Твоята власт, единствен Господи.
Изцели душата ми, която люто страда от много години, Преблагий, както някога изцели разслабения, за да тръгна по Твоите пътища, които Ти показа на любещите Те.
Припев: Свети архангеле Михаиле, моли Бога за нас.
Заедно с небесните сили, Архангеле Божий, помоли се за възпяващите те с вяра, запазвайки и съхранявайки нас, които сме нападани от житейските страсти.
Слава: Нека викнем: „Слава на Отца, Сина и Духа!” – защото Той е Бог един по естество, Когото всички небесни сили със страх прославят, пеейки: „Свят, Свят, Свят!”.
И ныне: Безсеменно беше Твоето зачатие и свръхразумно бе раждането, Дево - Майко чиста, дело страшно, чудо най-велико, почитано от ангелите и прославяно от човеците, Отроковице Владичице!
Седален, глас 3
Една дума стегна крайниците на разслабения, когато прозвуча всемирното слово на Този, Който заради нас Се яви на земята по добросърдечието Си. И тъй болният тръгна, носейки одъра си, макар книжниците да не можеха да понесат гледката на станалото, изпълнени със завист, сковаваща душите им.
Песен 4
Ирмос: В сенчестата планина Авакум провидя Твоята пречиста утроба, Чиста. Затова и викаше: „От Теман ще дойде Бог и Светият – от сенчестата и тучна Планина!”.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Еврейското сборище, разяждано от завист, на Дървото Те разпъна, Господи, но отменяйки осъждането ни на смърт, Ти възкръсна като силен, въздигайки със Себе си света.
„Защо, жени, с благовонно миро търсите неизчерпаемото Миро? – рече на мироносиците ангелът в светли дрехи - Той възкръсна и изпълни целия свят с духовно благоухание!”.
Носейки образ на раб по голямото Си добросърдечие Ти, Слове, Сам дойде и здрав направи оня, който дълги години лежеше, заповядвайки му да вземе своя одър.
Ангел Господен, слизайки всяка година в Овчата къпалня, раздвижваше водата, правейки здрав един единствен, но чрез божественото кръщение Христос спасява безбройни множества.
Припев: Свети архангеле Михаиле, моли Бога за нас.
Началниче на ангелите и наставниче на заблуждаващите се, архистратиже Господен, ела в този час сред нас и принеси молитвите на всички пред Единия Творец и Владика.
Слава: Съединена по естество и разделена по Лица е Светата Троица: Отец е над всяка същност, Синът е съ-вечен и Духът е свят, единствен и всесилен.
И ныне: „О, Пречиста, как с мляко кърмиш? И как роди Младенец, по-древен от Адам? Как в обятията носиш Сина, Който е носен на рамената херувимски?” – „Както Сам Той знае, както само Нему е известно, Този, Който приведе всичко в битие!”.
Песен 5
Ирмос: Със Своята незалязваща светлина, Христе Боже, озари моята смирена душа и ме научи на Твоя страх, защото Твоите заповеди са светлина.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Възнесен на Кръстното дърво Ти въздигна със Себе Си целия свят и причислявайки Се към умрелите, Боже, Ти въздигна мъртвите от века.
Христос възкръсна, както предрече, опустошавайки всички царства на ада и Се яви на апостолите, дарявайки вечната радост.
В бели одежди сияйният ангел се яви на жените и рече: „Не плачете, вашият Живот възкръсна, оживявайки пребъдващите в гробовете мъртъвци!”.
Както вдигна разслабения, Христе, тъй оздрави и моята душа, разслабена от нейните престъпления и помогни ми да ходя по Твоите прави пътища.
Припев: Свети архангеле Михаиле, моли Бога за нас.
Наставниче на ангелите, Михаиле, спаси събиращите се днес в твоя храм люде, които проповядват за великите Божии дела.
Слава: Отец, Син и божественият Дух са равночестна и тричислена Единица, наистина разделена по Ипостаси, но съединена по естество.
И ныне: Твоето безсеменно детерождение – непостижимото Христово раждане, възпяваме, Пречиста, облажавайки Те като Майка на Твореца и Владиката на всичко.
Песен 6
Ирмос: Бездната на страстите, бурята на противните ветрове въстана срещу мене, но скоро, Спасе, ме спаси и избави от гибел, както спаси пророка от звяра.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Доброволно възкачен на Кръста и като мъртвец положен в гроба Ти, Христе, оживи всички мъртъвци, пребъдващи в ада и ги възкреси с божествена сила.
Огорчи се адът, когато Те срещна в преизподнята и възвърна бързо окованите, които възпяваха с неспирни гласове Твоето страшно възкресение, милостиви Спасителю.
Божествените ученици, виждайки Христа – Животът на всички, възкръснал от гроба, с голяма любов, чисти сърца и душевна радост Му се поклониха.
Този, който някога много години лежа на одъра на страданията, но чрез Твоето повеление, Христе, се изцели, сега с песни слави Твоето милосърдие, Подателю на живота.
Припев: Свети архангеле Михаиле, моли Бога за нас.
Наставниче на ангелите Михаиле, като предстоиш пред престола на Владиката, дойди сред нас и насочи ни по пътя на живота, понеже те придобихме за горещ застъпник.
Слава: Заедно със страшните небесни войнства Те почитам като Троица по Лица и Те проповядвам като Единица по природа, безначални Отче, Сине и правий Душе, Боже на всички.
И ныне: Този, Който всичко държи е носен на Твоите обятия, Богородице Дево, избавяйки като Милосърден всички ни от ръцете и робството на лукавия.
Кондак, глас 3
Душата ми, Господи, разслабена тежко от всякакви грехове и противоестествени дела, въздигни чрез Твоята божествена грижа, както някога въздигна разслабения, та спасяван да Ти викам: „Слава, милостиви Христе, на Твоята сила!”.
Икос: Иисусе Боже, Който с ръцете Си обгръщаш краищата на земята и Си съ-безначален на Отца и с Духа Свети владичестваш над всичко, Ти Се яви в плът, за да изцериш недъзите и да прогониш страстите. Ти просвети слепците и чрез божественото Си слово вдигна разслабения, повелявайки му изведнъж да ходи и да вдигне на рамо одъра, на който дотогава лежеше. Затова всички ние заедно с него възпяваме и зовем: „Слава, милостиви Христе, на Твоята сила!”.
Песен 7
Ирмос: Ти ороси пламъка на пещта и запази отроците невредими, благословен Си во веки, Господи, Боже на нашите отци!
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Щом Те съзря разпнат на Дървото, слънцето скри свойта светлина, не можейки да свети над света, когато Ти, Царю на всичко, доброволно идваш, за да просветиш всички народи.
Възкръсна Ти, опразвайки гробовете и пленявайки ада чрез Своята всесилна мощ; затова възпяваме, Христе, Твоето славно и божествено възкресение.
„Защо търсите Живия сред мъртвите? Той възкръсна, няма Го в гроба!” – викаше някога към мироносиците сияещият в божествен образ ангел.
Ти със слово изцели разслабения, лежащ от много време, и му рече: „Вземи одъра си и ходи, възпявайки Божието величие!”.
Припев: Свети архангеле Михаиле, моли Бога за нас.
Михаиле, архистратиже Господен, тия, които с вяра се събират в твоя божествен храм наставлявай в хвалението Божие и покрий от всякакви беди с твоето ходатайство.
Слава: О, Троице, спасявай от всякакви злини тия, които с вяра Те възпяват като Бог на всичко и ги направи причастници на Твоите блага.
И ныне: Ти пребъдваш Дева, раждайки нетленно и свръх разума Оня, Който преди всички векове Се ражда от безначалния Отец; затова Те облажаваме, Пречиста.
Песен 8
Ирмос: Бога, Когото ангелите в небесата безспирно славят, небе на небесата, земя и планини, хълмове и дълбини и цял човешки роде, с песни като Творец и Изкупител благославяйте и превъзнасяйте във всички векове!
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Раздра се завесата на храма при Твоето разпъване, Спасителю, смъртта отдаде погълнатите от нея мъртъвци и адът опустя, виждайки Те в земната преизподня.
Где ти е смърте, жилото? Где ти е, аде, победата? При възкресението на Царя ти бе умъртвен и погина и повече не властваш, защото Силният ти отне тия, които бяха твои затворници.
„Тичайте скоро, възвестете на апостолите за възкресението - говореше явилият се юноша на мироносиците – възкръсна Владиката преславно и заедно с Него - мъртвите от века!”.
Лежащият от много години разслабен викаше: „Избавителю, помилвай мене, измъчения от страданията!”. А Той му заповяда да вземе скоро своя одър и да тръгне изправен.
Припев: Свети архангеле Михаиле, моли Бога за нас.
Като предводител на невеществените сили, Архистратиже, заедно с тях ни изпроси избавление от съгрешенията, изправление на живота и наслаждение на вечните блага.
Благославяме Отца и Сина и Светия Дух, Господа.
Несътворената и неразделна Същност, триипостасното Божество – Отца и Бога безначален, и Сина и Духа Свети да възпеем единогласно със страшната серафимска песен.
И ныне: В древност Исая Те видя като свитък, Приснодево, в който пръстът на Отца изписа вечното Слово, за да спаси от всяко неразумие нас – възпяващите Те със свещени слова.
Песен 9
Ирмос: В къпината на планина Синай Мойсей съзря Теб, заченала в утробата си огъня на Божеството без да изгориш, Даниил Те видя като неразломима планина, а Исая проповядваше за жезъла, разцъфнал от корена Давидов.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Иисусе, издиган на Дървото, Ти възнесе със Себе Си и нас и доброволно Се положи в гроба, възкресявайки от гробовете всички мъртви, които възпяха Твоята непостижима власт и непобедимата Ти сила.
Ти възсия най-прекрасен от гроба, като Жених от брачен чертог, най-прекрасний Слове, Ти разпръсна адския мрак и изведе окованите, които заедно зовяха: „Слава на Твоята сила, Иисусе Боже, слава на Твоето възкресение!”.
Въздишки и сълзи заедно с благовонията принесоха жените, идвайки при все светия гроб, но бяха научени да вярват в славното Христово възкресение, което честваме с веселие и духовна радост.
Заповедта Ти бе последвана от телесно оздравяване, Христе, и всички видяха как разслабеният става бързо и вдига одъра си, на който от много години лежеше и как възпява голямата Ти сила.
Припев: Свети архангеле Михаиле, моли Бога за нас.
Достоен за похвала великий архистратиже, като стоиш винаги пред великата Светлина, изпроси ни просвещение и омиротвори нашия живот, който постоянно е разтърсван от непрестанни нападения на дявола и трудности житейски!
Слава: Като Светлина и Светлини, Живот и Животи Те прославям с благоговение, Отче, Слове и Душе Светий, триипостасна Единице, неразделимо Господство, Божество неслитно, и викам с небесните сили: „Свят, Свят, Свят!”.
И ныне: От Твоята светоносна утроба произлезе великото Слънце – Христос и просвети света, Пречиста, със светли сияния, разпръсвайки тъмнината на престъплението; затова Те и възпяваме като причина за всички блага, Божия Невесто.
Светилен, глас 2
Дойде Човеколюбецът и всемилостивият Господ в къпалнята при Овчи порти, за да изцели недъзите; намери там човек, лежащ от много години и му рече: „Вземи си одъра и върви по пътищата на правдата!”.
Слава на хвалитните, глас 8: 
Господи, не къпалнята изцери разслабения, а го обнови Твоето слово, на което не попречи даже многолетния недъг, защото действието се оказа по-бързо от гласа Ти и човекът се освободи от непоносимата тежест, взимайки одъра си за свидетелство на многото Ти милости! Слава Тебе!

Няма коментари:

Публикуване на коментар