събота, 29 май 2010 г.

Утреня в Неделята на Всички светии

Възкресен тропар, глас 8:
От висините слязъл Си, Добросърдечни, и тридневно погребение приел Си, за да ни освободиш от страстите, Животе и Възкресение наше, Господи, слава Тебе!
Слава, тропар на Всички светии, глас 4: 
Твоята Църква като с багреница и висон се украси с кръвта на Твоите мъченици по целия свят. Чрез тях тя Ти вика: „Христе Боже, изпрати на Твоите люде щедростите Си, дай мир на Твоя народ и на душите ни велика милост.”
И ныне, Богородичен, глас 4: 
От века скритото и непостижимо за ангелите тайнство, чрез тебе, Богородице, се откри на живеещите на земята – Бог Се въплъти в неслитно съединение на двете естества и прие доброволно Кръст заради нас; така Той възкреси първосъздадения Адам и спаси от смърт нашите души.
Първи седални, глас 8
Ти възкръсна от мъртвите, Животе на всичко, и светъл ангел каза на жените: „Спрете да плачете! Благовестете на апостолите и с песни възкликнете, че възкръсна Христос Господ, Който като Бог благоволи да спаси човешкия род.”
Стих: Воскресни, Господи Боже мой, да вознесeтся рука Твоя, не забyди убогихъ Твоихъ до конца.
Човеци запечатаха Твоя гроб, Спасителю, но ангел отмести камъка от входа; жените видяха Възкръсналия от мъртвите и благовестиха на Твоите ученици в Сион, че Си възкръснал, Животе на всичко, и разкъсаха се оковите на смъртта; Господи, слава Тебе!
Слава и ныне: Ти, Който заради нас Се роди от Дева и разпятие претърпя, Благий, обезоръжи със смърт смъртта и възкресение яви като Бог, не презирай тия, които създал Си с Твоята ръка; яви човеколюбието Си, Милостиви, и приеми родилата Те Богородица, молеща се за нас и спаси, Спасителю наш, отчаяните люде.
Втори седални, глас 8
Облечен в бяло, Гавриил сякаш като мълния застана сияещ пред гроба на Христа и отмести камъка от входа, и страх велик обхвана Твоите стражи, които внезапно до един станаха като мъртви. От стражите на гроба и от запечатания камък се засрамете, беззаконници, и разберете, че Христос възкръсна!
Стих: Исповемся Тебе, Господи, всем сeрдцем моим, повем вся чудеса Твоя.
Когато наистина възкръсна от гроба, Ти заповяда на благочестивите жени да възвестят за Възкресението на апостолите, както е писано; и бързоногият Петър застана при гроба и като видя в него светлина, се удиви; после виждайки повивките, без божественото тяло в тях, възкликна с вяра: „Слава Тебе, Христе Боже, Който всички спасяваш, понеже Си Сияние на Отца!”.
Слава и ныне: За Теб се радва, Благодатна, всяка твар, ангелският събор и човешкият род, осветени Храме и Рай духовен, на девиците похвала, от която Бог Се въплъти и Младенец стана нашият предвечен Бог; Той направи Твоите недра престол и утробата Ти по-широка от небесата; за Теб се радва, Благодатна, всяка твар, слава Тебе!
Седален след полиелея, глас 8:
Извършвайки светата памет на праотците, на отците, патриарсите, на апостолите, мъчениците, пророците, на Твоите светители и преподобни, на постниците и праведниците и на всяко име, записано в книгата на живота, Христе Боже, ние се молим на всички тях за застъпничество с думите: „Дай мир на Твоя свят по техните молитви, като Човеколюбец, за да Ти зовем: „Боже, прославян в сонма на Твоите светии, Ти наистина достойно Си прославил тяхната памет!”.
Канони - трите от Октоиха на глас 8, и на светиите, глас 8.
Песен 1
Ирмос: Някога Моисеевият чудотворен жезъл с кръстообразен удар раздели морето и потопи колесниците на фараона, спасявайки беглеца Израил, който пеш премина и възпя с песен Бога.
Припев: Всички светии, молете Бога за нас.
Възпявайки множеството на Твоите светии, аз моля да се озари душата ми от Твоята светлина по техните молитви, защото Ти Си непристъпна Светлина, Която прогонва мрака на незнанието чрез Твоите зари, Слове Божи, Подателю на светлината Христе. (2) 
Когато Се издигна на Дървото, Ти привлече към познание на Тебе цялото наследие на народите, Владико, и го просвети със светлината на Светата Троица чрез Твоите свети апостоли, които разпръснаха мъглата на измамата.
Обикнали Твоя закон, Христе, славните апостоли благочестиво отхвърлиха всичко земно и със светлината на благодатта озариха цялата вселена, проповядвайки благовестието за Тебе.
Слава: Взимайки с радост Твоя Кръст и неотклонно подражавайки на светите Ти страдания, доблестните мъченици не се уплашиха нито от заплахите на мъчителите, ни от огън, ни от меч, ни от рани, ни от глад, нито от смъртта дори.
И ныне: Изпълнени с мъжество, девиците непоколебимо претърпяха мъчителни страдания и, според псалома, следвайки подире Ти, Пречиста Дево, с боговдъхновена радост заедно се принесоха на Твоя Син – Царя на всичко.
Песен 3
Ирмос: О, Христе, Който премъдро утвърди в начало небесата и основа земята върху водите, утвърди и мене върху камъка на Твоите заповеди, защото никой не е свят освен Тебе, единствен Човеколюбче.
Свещениците и пастирите, облечени в свещения дар на свещенството, Христе, чрез него мъдро ръководеха и бяха за него достойно украшение, наистина обогатени свише със словото на учителството. (2)
Украсени с красотата на първоначалното благолепие и явени като неугасими светила, вие светии, направихте Църквата Христова подобна на небето, като всеки по своему я украсихте. (2)
Слава: Подчинявайки се на Твоя закон, множествата на блажените, озарени с многообразни добродетели, получиха наследството си с радост, достойно заемайки всеки своето място в небесните обители.
И ныне: От девствена утроба Ти ни роди, Богомайко, родения от Бога Бог - Слово, Когото чистите деви боголепно възлюбиха и всички, подражавайки на Теб, открито Го последваха.
Седален, глас 8: 
Извършвайки светата памет на праотците, на отците, патриарсите, на апостолите, мъчениците, пророците, на Твоите светители и преподобни, на постниците и праведниците и на всяко име, записано в книгата на живота, Христе Боже, ние се молим на всички тях за застъпничество с думите: „Дай мир на Твоя свят по техните молитви, като Човеколюбец, за да Ти зовем: „Боже прославян в сонма на Твоите светии, Ти наистина достойно Си прославил тяхната памет!”. 
Слава, същият. И ныне: Небесната Врата и Кивот, всесвятата Планина, светозарния Облак нека да възпеем, небесната Стълба, духовния Рай, Евиното Избавление, великото Съкровище на цялата вселена, защото чрез Нея се извърши спасението на света и опрощението на древните съгрешения. Затова Й зовем: „Моли Твоя Син и Бог да дарува опрощение на греховете на тия, които благочестиво се покланят на Твоето пречисто детерождение.”.
Песен 4
Ирмос: Ти Си моя крепост, Господи, Ти Си и моя сила, Ти Си моя радост и мой Бог, Който не остави недрата на Отца и посети нашата нищета; затова заедно с пророк Авакум Ти викам: „Слава на Твоята сила, Човеколюбче!”.
Събран от любовта, съборът на Твоите светии с истинска и чиста радост празнува заедно с ангелите нескончаемия празник на насладата, която е в Тебе, Всевиждащия Бог на всичко и Господ. (2)
В началото украсени с богодейственото помазание на свещенството, всеблажени и славни свещеномъченици, вие подобно на юношите се увенчахте с мъченически венец. И тъй, достойно приели двойни венци, сега вечно се радвате с Христа.
Вие наистина покорихте плътското мъдруване на Духа, богоносни, изсушавайки с пост неудържимите стремежи на плътта и сега, озарени със светлината на безстрастието, получихте за трудовете си награда.
Слава: Като свидетели на Първомъченика Христа, големи мъки претърпяхте, доблестно и търпеливо, сякаш страдащи в чужди тела, о славни, и сега бидейки наследници на Царството, източвате изцеления за верните.
И ныне: Ти стана Божия Невеста, Богородителко, защото ни роди телесно предвечното Слово на Бога, чрез Когото водиха свят живот жени, украсени чрез Теб с всевъзможни подвизи и така изправиха падението на пра-майката ни Ева.
Песен 5
Ирмос: Защо отхвърли ме от Своето лице, о Светлина неугасима, и чуждата тъма покри мен – окаяния? Но моля Те, обърни ме отново в светлината на Твоите заповеди и изправи моите пътища.
Подобно на божествени пророци удостоени предварително със съзерцание на бъдещите блага, вие възжелахте с душевно благородство да заживеете в чист живот, о богоносни, просвещавайки се със силата на Духа. (2)
Ликът на светиите днес блести с божествени дарования – живелите преди закона патриарси, пророците, апостолите и множествата на мъчениците, подвижниците и учителите, и праведниците със свещеномъчениците. (2)
Слава: Съзерцавайки днес събора на Твоите светии, сияещи в Твоята светлина, Спасителю, като неугасими светилници на благодатта, ние непрестанно възпяваме Твоето божествено богатство от блага и щедрости, Човеколюбче.
И ныне: Възлюбвайки предивния Плод на Твоето раждане, пречестните жени счетоха за нищо житейските радости, Всечиста, желаейки с любов единствено Неговата светлина и божествено озарение.
Песен 6
Ирмос: Моля Те, Спасителю, очисти ме от многото беззакония и изведи ме от дълбините на злините, защото Тебе призовах и чуй ме, Боже на моето спасение!
Твоите светии Те намериха, Владико, като непоклатима основа и драгоценен краеъгълен Камък, избран и положен на Сион и сами върху Теб като избрани камъни се съградиха. (2)
От Твоите прободени ребра се изляха капки кръв с боготворяща вода, които обновиха света и призоваха към Теб божествения събор на всички светии, Благодетелю. (2)
Слава: Всеблагоговейно възпяваме божествения облак на мъчениците, изпълнен с благодат и светло просиял с кървавата багреница на техните доблестни страдания.
И ныне: Всички Те знаем като истинска Майка Божия, Всенепорочна, чрез която избавеното женско естество пострада за Христа и благочестиво се изпълни с всяка добродетел.
Кондак, глас 8:
Господи, Насадителю на тварите, вселената Ти принесе като първи плодове на естеството богоносните мъченици. По техните молитви и заради Богородица, Многомилостиви, запази в дълбок мир Твоята Църква и Твоя народ,
Икос: Мъчените по цялата земя и преселилите се на небесата, подражавалите на Христовите страдания и избавящите ни от страсти светии днес тук се събират, явявайки Църквата на първородните, която носи небесен образ и зове към Христа: „Ти Си мой Бог, заради Богородица ме запази, Многомилостиви!”.
Песен 7
Ирмос: Някога във Вавилон огънят отстъпи в страх пред Божието снизхождане, затова отроците в пещта с радостни стъпки, играейки сякаш на поляна, пееха: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Множествата на светиите непрестанно възпяват Бога, Който върху тях почива и наслаждавайки се на божествената сладост, радостно ликуват с песен: „Благословен е Бог на нашите отци!”.
Озарени с божествени сияния, изливащи се от Трислънчевата Светлина, съборите на светиите благочестиво богословстват за Тричислената Единица – за безначалния Отец, за Сина и за Светия Дух.
Когато с неизказаната Твоя слава Се явиш като Бог сред богове, дарявайки на всеки полагащите се награди, венци и дарове, тогава, Спасе, сподоби ни да Ти пеем: „Благословен е Бог на нашите отци!”.
Слава: Радостно възпяваме събора на всички светии, съставен от всеки род, звание и образ и пеем заедно с тях: „Благословен е Бог на нашите отци!”.
И ныне: На пречистата Мария, пресвета Богородица и Отроковица, всички заедно в божествен хор велегласно възгласете: „Радвай се Ти, Която източваш за нас извор на радост!”.
Песен 8
Ирмос: Халдейският мъчител седмократно разпали силата на пещта за богопочитателите, но когато ги видя спасени от висшата сила, той викна към Твореца и Избавителя: „Отроци, благославяйте, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Радвайте се, мъченици, пророци, апостоли, свещеномъченици достойни за почитане, праведни и преподобни, божествен лик на учителите, които заедно с жените-мироносици сладостно зовете: „Отроци, благославяйте, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Господа във всички векове!”.
Насищани с превъзхождащо ума сияние и изпълнени с божествено веселие и радост, о светии, вие ставате богове в близостта си до Бога; и така приобщени към боготворящото сияние и просветени от лъчите на неизказаната слава, превъзнасяйте във всички векове Христа.
Припев: Благославяме Отца, Сина и Светия Дух, Господа.
Като ярки звезди, о светии, вие озарявате църковното небе с разнообразни дарования и различни красоти - с праведност, целомъдрие, мъжество и разум, пеейки: „Свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Христа во веки!”.
И ныне: Всички богомъдри жени, достигнали в Христа съвършенство чрез Духа, сега с веселие окръжават пречистата Дева – истинската Майка Божия, Която ни избави от проклятието на пра-майката ни Ева. Възпявайте Нейния Плод во веки!
Песен 9
Ирмос: Изуми се небето и ужасиха се краищата на земята от това, че Бог Се яви в плът на човеците и Твоята утроба стана по-необятна от небесата; затова Тебе, Богородице, ангелските войнства и човешките множества величаят.
Войнството на избраните, въоръжено с надеждата и любовта и оградено с вярата, претърпя с радост всички заплахи на мъчителите, изтезанията и раните, защото като първи свидетели на истината тяхното богатство бе Христос, Който дава победа в страданията.
Пристанището на спасението – Кръстителя, апостолите, пророците и мъчениците с подвижниците, божествените учители и свещеници, съборите на патриарсите и славните свещеномъченици, боголюбивите жени, преподобните и праведните, нека сега достойно да възхвалим.
Слава: Изпитани в огъня на изкушенията и непрелъстени от светските наслади, вие тържествувате с чиста радост, славни светии, стоейки пред световидния Господен престол на небесата, защото вече не гледате смътно, като през огледало, а сянката премина и ясно истината ви се откри.
И ныне: Ти си за разделените съединение, защото чрез Теб човеците наистина станаха съграждани на небесните ангели и за това свидетелстват чиновете на всички светии, които заедно с безплътните сега възпяват Родения от Тебе, Дево Богородице, с вечни песнопения.
Светилни:
Възкресен първи: Нека възлезем с учениците на планината Галилейска, за да видим с вяра Христа, Който приема власт над небесното и земното и да узнаем как Той учи да се кръщават всички народи в името на Отца и Сина и Светия Дух, обещавайки да пребъде с тайнослужителите до свършека на света.
Слава: Кръстителя и Предтечата, апостолите, пророците, мъчениците и свещеноначалниците, постниците и преподобните, свещеномъчениците заедно с боголюбивите жени, всички праведници и ангелските чинове, нека както подобава да увенчаем с песни, молейки се на Христа Спасителя да се удостоим с тяхната слава.
И ныне: Този, Който на небесата е прославян божествено от ангелите, без да отстъпва неизказано от недрата на Отца, заживя със земните, Пречиста; а ти стана служителка на това спасение, свръхразумно давайки Му плът от чистите ти кърви. Моли Христа да дари на твоите раби избавление от прегрешенията.
Хвалитни стихири на 8 – 5 на глас 8 от Октоиха:
Господи, макар и да застана като подсъдим пред съдилището на Пилат, Ти не отстъпи от Престола, на който заедно с Отца седиш и възкръсвайки от мъртвите, Ти освободи света от робството на неприятеля, като Щедър и Човеколюбец.
Господи, Ти ни даде Своя Кръст за оръжие против дявола, защото той се страхува и трепери, не можейки да гледа неговата сила. Кръстът възкресява мъртви и унищожи смъртта, затова се покланяме на Твоето погребение и възкресение.
Господи, макар че иудеите Те положиха като мъртвец в гроба, а войниците Те пазеха като спящ Цар и Те запечатаха с печат като Съкровищница на живота, но Ти възкръсна и подари нетление на нашите души.
Твоят ангел, Господи, проповядвайки за възкресението, стражата уплаши, а на жените възвести: „Защо търсите Живия сред мъртвите? Той възкръсна като истински Бог и дарува на вселената живот.”
Ти пострада на Кръста, бидейки безстрастен по божество и прие тридневно погребение, за да ни освободиш от робството на врага; и дарявайки ни с безсмъртие Ти ни оживотворяваш, Христе Боже, чрез Твоето възкресение, Човеколюбче.
И 3 стихири на светиите, глас 4
Господ направи дивни светиите на земята, защото те възприеха телесно Неговите страдания и рани и украсявайки се с тях, явно се изпълниха с божествените красоти; нека ги възпеем като неувяхващи цветя, като неугасващи звезди на Църквата и като доброволно принесли се жертви.
Стих: Воззваша праведнии, и Господь услыша ихъ.
Апостолите с пророците, учителите с преподобните, свещеномъчениците с всички праведни и пострадалите свети жени с множеството на подвизавалите се с любов и чиновете на преподобните, нека да възхвалим със свещени песни, като наследници на небесното Царство и като жители на рая.
Стих: Дивенъ Богъ во святыхъ Своихъ, Богъ Израилевъ.
Направилите земята подобна на небето със сиянието на добродетелите, подражавалите на смъртта Христова, вървелите по пътя, водещ към безсмъртието, очистилите страстите човешки чрез действието на благодатта и пострадалите единодушно по целия свят мъченици, нека доблестно да се възхвалят.
Слава, първа евангелска стихира, глас 1.
Пред възхождащите на планината ученици застана Господ, преди възнесението Си от земята. Покланяйки Му се, те узнаха за дадената Му повсеместна власт и бяха пратени да проповядват по вселената за възкресението Му от мъртвите и за възнесението Му на небесата, а Христос – истинският Бог и Спасител на нашите души, обеща да пребъде с тях во веки.
И ныне: Преблагословенна еси…

3 коментара:

  1. prekracno.blagodaria ot cartce.ne cam v balgaria,zatova pi6a na latinitca.Bog da pazi Bulgaria

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно!Отче благословете и Честит празник! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Бог да благослови и честит празник на цялото семейство! Липсвахте ни...

    ОтговорИзтриване