петък, 1 декември 2023 г.

Св. Филарет Нови Изповедник, митр. Ню Йоркски (+1985)

 

Светителю отче Филарете, моли Бога за нас!


Жизнеописание на светителя

Скръбни послания

Кратък наръчник на православния християнин

Проповед за Първата неделя от Великия пост - Тържество на Православието

Богослужебни последования - вечерня и утреня 

Видеокадри със свт. Йоан (Максимович) и свт. Филарет (Вознесенски)


Видеозапис на проповедта на свт. Филарет на прославлението на Руските новомъченици

+++

Кратко житие на Свети Филарет Изповедник, митр. Нюйоркски

Светител Филарет (Вознесенски) е роден през 1903 г. в град Курск и е наречен в свето кръщение Георгий. По-късно, докато той е още малко дете, семейството му се преселва в Далечния изток. Бягайки от болшевишката революция в Русия, то се установява в гр Харбин, Манджурия (част от Китай), където Георгий израства и там по-късно завършва техническо образование. 

Сърцето на младия мъж обаче е насочено към монашеския живот и той посещава богословски курсове в института в Харбин. През 1931 г. Георгий е ръкоположен за свещеник и скоро постриган за монах с новото име Филарет. 

Отец Филарет става учител по Нов завет, пастирско богословие и омилетика и е много обичан от своите ученици. Хиляди хора идват в църквата в Дома на милосърдието, за да слушат проповедите на младия архимандрит и да споделят с него неволите си. Хората отвсякъде идват и се нареждаха пред килията му, за да говорят със светия свещеник.

В онези дни о. Филарет кореспондира с първойерарха на Руската задгранична църква митрополит Антоний, който учи и съветва младия архимандрит. О. Филарет щедро раздава милостиня, води строг аскетичен живот и става безстрашен изповедник на вярата. 

През 1944 г. японците, окупирали Манджурия, измъчват светеца, за да се поклони на един от техните идоли, но св. Филарет не се подчинява, дори когато го подлагат на обгаряне на плътта, и Бог по чудодеен начин го избавя.

Той винаги изобличава комунистите в своите проповеди и предупреждава всички срещу измамата на Сталинската съветска църква, наречена Московска патриаршия. Комунистите му отмъщават, опитвайки се да го убият, а през 1960 г. подпалват къщата му през нощта. О. Филарет оцелява, въпреки че е изгорен и претърпява трайно обезобразяване.

След пореден опит за убийство отец Филарет най-накрая успява да емигрира в Австралия през 1962 г., където се присъедниява към Руската задгранична православна църква (РПЦЗ) под ръководството на митрополит Анастасий. На следващата година бележитият и прочут архимандрит е ръкоположен за епископ на Бризбейн. Само година по-късно, през 1964 г., Филарет е избран за глава и първойерарх на РПЦЗ и скоро се сблъсква с най-голямата ерес, атакуваща Православната църква в наши дни. 

На 7 декември 1965 г. папа Павел VI и патриарх Атинагор Константинополски „свалят анатемите“ от 1054 г. и официално въвеждат ереста на икуменизма и великото вероотстъпничество. Всички православни патриаршии и автокефални църкви тръгват по този път на отстъпничество. Само Руската задгранична църква на митрополит Филарет и гръцките старокалендарци отказват да приемат тази ерес и прекъсват общение със световното „Православие“.

Единствен сред всички православни епископи, светецът пише поредица от „скръбни послания“, отворени писма, протестирайки срещу действията на Атинагор и призовава православните по света към покаяние. Първото послание той написва само осем дни след „вдигането на анатемите“. Св. Филарет каза: „Вие знаете какво е икуменизъм: това е ерес на ересите. Тя иска напълно да заличи понятието за православната Църква като пазител на истината и да създаде някаква нова, странна църква.“ 

В своите скръбни послания той казва още, че православните не трябва да участват в Световния съвет на църквите, тъй като неговите декларации са богохулни и целите му са несъвместими с истинската вяра. Но всички тези предупреждения и увещания са пренебрегнати. Въпреки това, малък остатък от  хора от световното „Православие“ отхвърля икуменизма и се присъединява към РПЦЗ от желание да следва истинското Православие. 

Синодът на вл. Филарет също постановява, че римокатолиците и протестантите, които се присъединяват към Църквата, трябва да бъдат кръстени с трикратно потапяне, което решение повишава престижа на РПЦЗ и мнозина, които търсят истината, се стичат при нея за убежище. Църквата продължава да расте и процъфтява в много страни по света под мъдрото ръководство на митрополит Филарет, но в рамките на самия синод светителят е саботиран от „лъже-братя“, недостойни епископи, които заговорничат срещу него. 

Свт. Филарет последователно учи, че Московската патриаршия е безблагодатна поради своята сергианска ерес. Освен това през 1983 г. той свиква събор, който окончателно анатемосва икуменизма, като също осъжда в него онези, „които не различават свещеничеството и тайнствата на Църквата от тези на еретиците“. „Отличителната характеристика на нашето време“, казва той, „е, че хората сега са все повече и повече обладани от безразличие към божествената истина... Нашият Господ Иисус Христос в Апокалипсиса ясно ни показва колко ужасно е безразличието към истината. Там Той се обръща към ангела, стоящ начело на Лаодикийската църква, и казва: „Знам делата ти, че не си нито студен, нито горещ. О, само ако беше горещ или студен! Но тъй като ти не си нито студен, нито горещ, (а хладък - нито едното, нито другото, защото истината не ти е скъпа), ще те избълвам от устата Си!' (Откр. 3:15, 16)... Нека помним, че това безразличие към истината е една от основните беди на нашата епоха на вероотстъпничество. Цени истината, о, човече! Бъди борец за истината... Поставяй истината по-високо от всичко останало в живота, о, човече, и никога не си позволявай да се отклониш по никакъв начин от истинския път!”.

Свт. Филарет Изповедник почива в Господа през 1985 г. на Празника на всички безплътни ангелски сили. През 1998 г. мощите му трябва да се пренесат в друга гробница в манастира Света Троица в Джорданвил, Ню Йорк. При отварянето на ковчега се вижда, че тялото на митрополит Филарет е напълно нетленно. Тогава нечестивият отстъпник архиепископ Лавър заповядва да затворят ковчега и не позволява на хората да целунат мощите. Той забранява дори да се разпространяват вече направените снимки на нетленното тяло на светеца. По-късно Лавър покрива гроба на светеца с бетон, така че никой никога повече да няма достъп до мощите. 

Свети Филарет е извършил много чудеса за тези, които го призовават в молитва. През 2001 г., светител Филарет е канонизиран, но вече от Руската православна автономна Църква, както и от други юрисдикции, появили се вследствие на окончателния разпад на РПЗЦ през 90-те и първото десетилетие на 21-век. А мощите на свт. Филарет остават и до днес закопани под земята и покрити с бетонна плоча. Сред истински православните християни по цялата вселена обаче митрополит Филарет с голямо усърдие се прославя като нов велик светец-изповедник.

По неговите молитви, Господи Иисусе Христе, помилвай ни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар