събота, 16 декември 2023 г.

4/17 декември - Св. Вмчца Варвара и преп. Йоан Дамаскин

 

На вечернята, на Господи, воззвахъ: 6 стихири – 3 на великомъченицата, глас 2, под.: Егда от Древа:

Когато пред страшното съдилище * всеблажената Юлиания гледаше * мъченицата Варвара славна, * покрита с рани * и цялото й тяло, разкъсвано от различните мъчения, * викна, проливайки горещи сълзи: * „О, Слове Божий, * сподоби и мен сега с нейните страдания, Човеколюбче!“.

Света Варвара и Юлиания, * обзети от еднакъв копнеж към благочестието, * сбориха се с врага и като го победиха крепко, * удостоиха се със слава от Христа Бога. * И така, потъпкали вредата от пагубните страсти, * те на всички верни даряват изцеления.

Когато над тебе, мъченице, * всепочитана Варваро, * се произнесе сладка смърт, * ти, бързайки, радостно завърши пътя си; * и заклана от пребеззаконните ръце на твоя нечестив баща, * принесе себе си като плод на Бога. * Затова, наистина причислена към лика на мъдрите девици, * ти съзерцаваш сиянието на Христа, твоя Жених.

И 3 стихири на преподобния, глас 8, под.: О, преславнаго чудесе:

Отче Йоане премъдри, * ти украси Църквата Христова с песни, * сладкогласно възпявайки свръх-божествените неща * чрез действието на Духа, всеславни отче, * свирейки на твоята арфа в подражание на цар Давид. * И чрез нейните струни * ти привлече всички с божествените химни.

Отче Йоане славни, * изоставяйки бурните метежи на света, * ти побърза към Христовия покой, преподобни, * и с божествени видения и дела * наистина се обогати, * явявайки най-богато великолепие, * и преподаде го на верните * сияейки с богоукрасен живот, о, най-блажени.

Елате, земни родове, * с благочестиви песни да възпеем днес * свещения и  почтен празник на преподобния Йоан, * защото той наистина се сподоби * да получи божественото просветление. * О, неизказано е Твоето добросърдечие, Господи, * защото чрез него и ние се научихме * да Те прославяме, Преблагий.

Слава, на великомъченицата, глас 6: Оставяйки отечество, род и наследство, о, Варваро, * и като презря своя безбожен баща, * ти се уподоби на добрия търговец, * обиквайки Бога, * Комуто стана невеста; * моли Го да се спасят нашите души.

И ныне, Богородичен догматик, глас 6: Кой няма да Те нарече блажена, Пресвета Дево? И кой ли не ще възпее Твоята пречиста Рожба? Защото Единородният Син, възсиял от Отца извън времето, Същият от Тебе, Чиста, произлезе и неизказано Се въплъти; бидейки Бог по естество, Той по естество стана човек заради нас, но не разделян в две лица, а познаван в две неслитни естества; моли Го, Чиста, Всеблажена, за помилването на нашите души.

Или Кръстобогородичен, под.: Тридневен: Твоята Пречиста Майка – Девата * гледаше как най-беззаконният народ * неправедно Те приковава на Дървото * и, както предрече Симеон, * меч пронизваше душата й, о, Спасе.

На стиховните – стихири от Октоиха

Слава, на преподобния, глас 6: Преподобни отче, * по цялата земя се разчу за твоите подвизи; * и като получи награда за трудовете си на небесата, * ти погуби демонските пълчища * и достигна ангелските чинове, * на чиито живот безпорочно подражава. * Като имаш дръзновение пред Христа Бога, * изпроси мир за нашите души.

И ныне, Богородичен, глас 6: Богородице, Ти си истинската лоза, от която за нас израсна Плодът на живота, на Тебе се молим, моли се, Владичице, заедно със светите свещеномъченици да бъдат помилвани душите ни.

Или Кръстобогородичен: Виждайки Те разпъван, Христе, * Тази, Която Те роди зовеше: * каква е тая странна тайна, която виждам, Сине Мой, * как умираш разпънат по плът на Дървото, * Подателю на живота?

Тропари, глас 8:

На великомъченицата: Света Варвара да почетем: * тя вражеските мрежи съкруши * и, като птица, избави се от тях * с помощта и оръжието на Кръста, като всепочитана.

Слава, тропар на преподобния, глас 8: Наставниче на православието, * учителю на благочестието и чистотата, * светилниче на вселената, * боговдъхновено украшение на монасите, Йоане премъдри: * с твоите учения всички си просветил като духовна флейта, * моли Христа Бога да се спасят нашите души.

И ныне, Богородичен или Кръстобогородичен.

На утренята, канони – на Пресвета Богородица от Октоиха, и два на светиите от Стефан Саваит с едни и същи ирмоси, глас 2:

Песен 1

Ирмос: Съкрушителната Божия сила някога повали в морската дълбина фараонската войска, а сега въплътилото Се Слово унищожи зловредния грях; Той е преславният Господ, Който славно Се прослави.

Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас.

Всепочитана, Свръх-божествена Троице, Която даваш свръх-разумни дарове на Твоите раби, вдъхни светоносен лъч и в моя помрачен ум, за да възхваля Варвара, приснопаметната мъченица. (2)

Славата на твоите мъченици наистина е отвъд всякакъв предел на възхвала, Човеколюбче, но като приемеш вярното ни хваление според нашите сили, подай ни свише, Господи, щедри дарове.

Най-красива роза поникна от трънлив корен и благоухае в Църквата Христова: славната Варвара, която обагри одеждите си със страдалческите кърви, достойно да възпеем.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

На мен, желаещия да започна хваления за тебе, преподобни отче Йоане, дай сега медоточния си глас, с който освети Православната Църква, почитаща твоята памет. (2)

Възприемайки най-съвършено естеството на нещата като мъдър съдия с остър ум, ти предпочете вечните неща пред временните и размени преходното с непреходното, о, Йоане, затова сега си прославен от Христа.

Богородичен: Ти се прояви като превъзхождаща цялото творение, видимо и невидимо, Чиста Приснодево, защото роди Създателя, Който благоволи да Се въплъти в Твоята утроба. С дръзновение Го моли да спаси тези, които Те възпяват.

Песен 3

Ирмос: Като лилия разцъфтя пустинята - безплодната църква на езичниците при Твоето пришествие, Господи; в нея се утвърди и моето сърце.

Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас.

Проникната от любовта към Теб, нейния Жених, Владико, търпящата страдания Варвара с неудържим стремеж презря изцяло бащиното си безбожие.

Нито сладката красота и прелест на цветята, нито богатството, ни сладостта на младостта те усладиха, добра девице, Варваро славна, станала невеста на Христа.

Нито слабостта на женската природа, ни младежката й възраст попречиха на съвършения й подвиг, о, Христе, защото Варвара бе укрепявана от невидимата Твоя сила.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Ти раздаде богатството си, връщайки го така на Бога, о, Йоане, затова ти е приготвено Царство в небесата, но ти и сега получаваш изобилни дарове.

Получавайки таланта на премъдростта, Йоане, ти украси Църквата Христова с прекрасните си трудове, и след като го умножи многократно, напусна този временен живот.

Богородичен: Ангелските чинове се удивиха и сърцата на човеците се изпълниха със страхопочитание пред Твоя Плод, Пречиста; затова Те почитаме, с вяра като Богородица.

Кондак на преподобния, глас 4, под.: Вознесыйся на Крестъ:

Да възпеем почетния богословесен оратор и химнограф Йоан, * наставника и учителя на Църквата, * противника на враговете; * защото като взе оръжието на Господния Кръст, * той посече цялата измама на ересите * и като ревностен застъпник пред Бога, * за всички дарява опрощение на прегрешенията.

Икос: Нека в един глас да извикаме към наставника, учителя и свещеника на Църквата, посветен в неизказаните тайни: чрез твоите молитви към Бога отвори устата ни и дай ни да говорим със словата на твоите учения, защото ти се яви като съпричастник на Светата Троица, сияещ като второ слънце в света, блестящо с чудеса и поучения; и поучавайки се винаги в Закона Господен, подобно на Мойсей, ти стана светилник и в словата и в делата, молейки се непрестанно да се даде на всички опрощаване на греховете.

Седален на великомъченицата, глас 3, под.: Красоте девства:

В страданието си ти всички удиви, * защото претърпя от мъчителите рани, * окови, мъки и тъмница, Варваро всехвална. * Затова Христос ти даде небесен венец * и ти към Него се затича, желаейки го най-усърдно. * Той пък те дари с благодат, мъченице, * да изливаш изцеления върху човеците.

Слава, седален на преподобния, глас 3: Ти ни се яви като мелодична и осветена тръба, о, най-свещени, * озвучаваща песенно Господните учения до краищата на земята * и с думите си просвети света, Йоане преподобни, * моли Христа Бога да ни дари велика милост.

И ныне, Богородичен, глас 3: Ти бе божествената Скиния на Словото, * единствена Пречиста Майко и Дево, Която надмина ангелите по чистота. * С божествените води на Твоите молитви, о, Пречиста, * очисти мене, който повече от всички съм пръст, * осквернен от плътски прегрешения, * и дай ми велика милост.

Или Кръстобогородичен на същия глас: Неопетнената Агница на Словото, нетленната Дева и Майка, * гледайки Този, Който разцъфтя от Нея без болка * да виси на Кръста, * майчински ридаейки извика: * „Горко ми, Чедо мое! * Как страдаш доброволно, * желаейки да избавиш човека от унижението на страстите?”

Песен 4

Ирмос: От Девата Се роди не ходатай, ни ангел, но Самият въплътил Се Господ и спаси цялото ми естество; затова и Ти викам: „Слава на Твоята сила, Господи!”.

Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас.

Ти, Който Се роди от Девата, даде на девиците дръзновение да повалят измамника; затова и добропобедната Варвара посрами неговата гордост.

Нашата прамайка в древност се прелъсти от козните на измамника и се лиши от райската храна, но Варвара, като го посрами, сега обитава в небесните чертози.

Ти унищожи властта на смъртта чрез Твоя Кръст, Христе, затова девойката Варвара, без да щади тялото си, най-храбро понесе раните с непоколебим ум.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Подчинявайки се на заповедта Христова, ти се отказа от красотите, богатствата, сладостите и блясъка на света; и като взе заради Христа кръста си, ти Го последва, премъдри Йоане.

Обеднявайки заради Христа, Който обедня заради нашето спасение, ти се прослави заедно с Него, както Той обеща, и сега царуваш с Този, Който царува вечно, о, Йоане.

Богородичен: Всички ние, верните, знаем, че Ти си Пристан на спасението и неразрушима Стена, Богородице Владичице, защото чрез Твоите молитви избавяш от беди нашите души.

Песен 5

Ирмос: Ходатай между Бога и човеците Си бил, Христе Боже, защото чрез Тебе бяхме приведени от нощта на незнанието към Твоя Отец – Изворът на светлината.

Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас.

Заповядвайки банята да бъде осветена от три прозореца, Варваро, ти описа тайнствено Кръщението, което чрез Троичната светлина бе сияйно очистване на твоята душа. (2)

Пламнала от ревност по истинския Бог, всехвалната Варвара заплю гнусните лица на лъжливите богове, посрамвайки княза на този свят.

Както някога с приснопаметната първомъченица Текла, Христос и сега извърши чудо, когато планината се отвори и скри в себе си Варвара, която бягаше от свирепостта на жестокия баща.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Утвърден в божествения живот чрез страха Христов, отче Йоане, ти покори изцяло плътското мъдруване на духа, като очисти сетивата си.

След като усърдно очисти тялото, ума и душата си от всяка сквернота, богомъдри Йоане, ти прие трислънчевата светлина, която те обогати със сияйни дарове.

Богородичен: Пречиста Дево, моли Твоя Син и Господ да даде избавление от вражеските нападения на всички пленници и мир на онези, които на Тебе се надяват.

Песен 6

Ирмос: В дълбините на греха, Спасителю, съм притиснат от морето на живота, но както Йона бе избавен от кита, така и мене избави от страстите и ме спаси.

Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас.

Както обеща да даваш боговдъхновена мъдрост на онези, които се изправят пред мъчители заради Тебе, Спасе, така и мъченицата Варвара бе изпълнена с нея. (2)

С богомъдри слова ти изобличи лъжата на безбожниците, Варваро славна, и като претърпя мъченията, мъдрите учуди.

Непрочната страдалка предаде тялото си да бъде безмилостно измъчвано с рани и бито безпощадно с камшици от волски жили заради Христа.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Просветен от благодатта на Духа и обогатен от познанието за Божествените и човешките неща, ти щедро раздаде богатството си на нуждаещите се, Йоане.

Подобно на небесните ликове ти украси Църквата по православен начин, пеейки божествени мелодични химни на Троичния Бог.

Богородичен: Ти роди, без да познаеш мъж, о, Дево, и остана завинаги Дева, разкривайки в образи истинското Божество на Твоя Син и Бог.

Кондак на великомъченицата, глас 4, под.: Вознесыйся на Крестъ:

Последвала Бога, благочестиво възпяван в Троица, * ти потъпка, страдалнице, идолските капища. * Страдайки сред подвизите, Варваро, * ти не се уплаши от заплахите на мъчителите, и като мъжествена и мъдра * велегласно и непрестанно пееш: * „Покланям се на Троицата – Единия Бог.“

Икос: Събирайки се, нека достойно почетем Варвара, която чрез мъченичеството си стана невеста на Христа, та по нейните молитви да се избавим от опасности, които покваряват душите, от разорения, трусове и беди, да преминем живота си в мир и по Твоите милости, Спасителю, да се сподобим заедно с всички светии, които от века са Ти угодили, да ходим в светлината и да Те възпяваме заедно с тях. А Ти удивляваш всички, които изповядват с вяра така: „Покланяме се на Троицата – Единия Бог.“

Песен 7

Ирмос: Богопротивната заповед на беззаконния мъчител разпали силен пламък; но Христос поръси благочестивите отроци с росата на Духа, затова Той е благословен и препрославен. 

Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас.

Мъчителят, който напразно се стреми да погуби земята и да унищожи морето, лежи като играчка под краката на девойката Варвара; защото, стъпвайки го, Христос го свърза като противна птица. (2)

Когато цялото ти тяло бе измъчвано от непоносими рани и обагряно от струите на твоята кръв, всехвална мъченице, ти претърпя и опалване със свещи на ребрата, благодарейки на Христа, Варваро славна.

О, нечовешка и безмилостна жестокост и крайно безбожие! Защото мъчителите с мечове свирепо сечаха гърдите на мъченицата като в кланица, но умът й бе непоколебимо устремен към Подвигоположника Христа.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Разпален от ревност, ти унищожи всички лъжливи мъдрувания на богоборните ереси с твоите блестящи писания, Йоане, ясно разкривайки това, което в древност е било посято и внимателно написано от мъдреците.

С беседите и догматите, изказани от тебе, ти пламенно изобличи богохулното безбожие на скверните последователи на Мани, които се опитаха да развратят Църквата Христова, о, Йоане.

Богородичен: О, нескверна Дево, Майко непознала мъж, ние Те знаем като по-свята от светиите, защото само Ти роди неизменния Бог и изля нетление за всички верни чрез Твоето божествено Детерождение.

Песен 8

Ирмос: Някога по Божествена заповед огнената пещ във Вавилон прояви различни действия, изгаряйки халдеите и разхлаждайки верните, които пееха: „Благословете Господа, всички Негови дела!”.

Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас.

Христос в непристъпна светлина ти се яви заключена в тъмницата, Варваро, повелявайки ти да бъдеш дръзновена, раните ти изцели и те дари с радост; затова, окрилена от любов, ти се устреми към своя Жених.

Явно се изпълни Твоето пророчество, Христе, защото бащата предаде собственото си дете на смърт и окаяният родител саморъчно извърши заколението на Твоята мъченица; затова бе поразен с огън от небето.

Светъл Ангел те облече в светла одежда като невеста, о, Варваро, когато беше разсъблечена заради Христа и на страдания подложена; защото след събличането на одеждите, ти облече се в божествено преображение.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Чрез единствената права вяра, ти открито изобличи Несториевото разделение, проповядващо две лица в Христа, Севировото сливане на божествената и човешката природа в Него, и монотелитското безумие, говорещо за една воля у Спасителя, трижди блажени Йоане, сияещ с блясъка на Православието по краищата на земята.

Врагът щедро пося еретическите плевели в Христовата Църква, за да бъде премахнато поклонението на Христа в Неговите почитани икони, но се натъкна на тебе бдящ и буден, всеблажени Йоане, изкореняващ всяко зловредно семе.

Богородичен: Безсеменно си заченала Този, Който е неотделим от Отца и живееше в Твоята утроба като Бог и човек, и Го роди неизказано, Богородителко Пречиста; затова Те изповядваме като спасение за всички нас.

Песен 9

Ирмос: Синът на безначалния Отец, Бог и Господ, въплъщавайки Се от Девата, ни Се яви, за да просвети помрачените и да събере разпръснатите; затова Те величаем, всевъзпявана Богородице.

Припев: Света великомъченице Варваро, моли Бога за нас.

Посрещайки славния край на твоето мъченичество под меча, о, Варваро, и удостоена с мъченически венец заедно с Юлиания, ти чу Божия глас, изпълняващ твоите молитви.

Съчетана сега с Царя на всичко Христа, твоя Жених, и сияеща в небесните чертози със славата на божествената светлина, Варваро, погледни отгоре към тези, които те възпяват, облекчавайки нашите страдания и водейки ни към живия Бог.

Христос, изпълнявайки молбите ти, Варваро, дава изцеления на тези, които с вяра празнуват твоята ежегодна памет; защото наистина повече от морския пясък са твоите славни чудеса.

Припев: Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас.

Ти научи всички чеда на Църквата да възпяват православно Всепочитаната Троица в Единица и ясно да богословстват за божественото въплъщение на Словото, Йоане, като изясни на мнозина трудните за разбиране места в Свещените Писания.

След като възпя ликовете на светиите, Пречистата Богородица, Христовия Предтеча, също и апостолите, пророците, постниците и мъдрите учители, праведните и мъчениците, преподобни Йоане, сега ти пребиваваш в техните обители.

Богородичен: По непостижим начин, Дево Богородителко, Ти стана Чертог на въплъщението на Словото, облечена и изпъстрена със славата на добродетелите; затова те наричаме Богородица, Всенепорочна.

Светилни - на Великомъченицата, под.: Жены, услышите:

Като най-красива роза, * обагрена с кръвта на твоите свети страдания, * ти поникна от трънлив корен, дево мъченице Варваро, * а сега с любов спасявай от беди тези, които празнуват твоята божествена памет.

Слава, на преподобния: Като божествена светлина, отче наш, ти възсия над Църквата, * озарявайки я с великолепието на твоите химни * и с блясъка на твоя нрав се яви украсен с догматите на Христа, * Когото не преставай да молиш за нас, Йоане.

И ныне, Богородичен: Спасявани чрез Теб, ние Те изповядваме като истинска Богородица, Владичице; защото неизказано роди Бога, унищожил смъртта с Кръста и привлече към Себе Си събранията на преподобните, с които те възхваляваме, о, Дево.

4 хвалитни стихири на великомъченицата, глас 1:

От Анатолий, самогласна: Като презря сладостта на земната храна * и бащиното си богатство, * и славата намрази, * ти обикна Небесния Жених, * Варваро всехвална; * защото, обезглавена от меч, * ти влезе при Младоженеца Христа заедно с мъдрите девици. * Затова, разпръсквайки смъртоносната зараза, * ти изцеляваш верните чрез действието на Светия Дух, * като се молиш непрестанно за нашите души.

От Византиеца, глас 2: Нечестивият враг бе посрамен, * победен от жена, * макар че бе подмамил нашата прамайка към греха; * защото Христос, Словото на Отца, * въплътило Се от Девата без промяна или смесване, * както само Нему е известно, * сне проклятието от Ева и Адам, * и  достойно увенча мъченицата Варвара, * и заради нея дарява на света очистване и велика милост.

Богопризованата мъченица Варвара, * страдайки в съдилището, рече: * „Люти са настоящите ми мъки, о, мъчители, * но радостно ще бъде получаването на вечния живот! * Аз никога не ще предпочета земните пред небесните неща! * Затуй режете, * разкъсвайте плътта ми и на огън ме предайте, * за да мога, радвайки се, да отида при Христа, моя Жених!“ * По нейните молитви, Христе Боже, * изпрати Своите милости * и спаси нас, които с вяра празнуваме нейните страдания.

Елате, люде, да възпеем днес празника * на претърпялата страдания Варвара; * защото нито меч, ни огън, ни друго мъчение, * нито коварните примки на Велиар не можаха да я победят. * Към нея викаме с вяра: * „Моли Христа, добра и всеславна мъченице, * да ни дари с велика милост.“

Слава, глас 6, от Йоан монах: Вървейки по пътя на страданието, * всепочитана Варваро, ти избегна съветите на твоя баща * и носейки светилника си като мъдра девица, * влезе в дворите на твоя Господ * и като мъжествена мъченица * получи благодатта да лекуваш плътските страсти. * Избави и всички нас, които те възпяваме, * от душевни болести чрез твоите към Бога молитви.

И ныне, Богородичен, глас 6: Никой, който прибягва при Теб, пречиста Дево Богородице, * не си отива посрамен; * защото този, който проси благодат от Тебе, * винаги получава дар за своята полезна молба.

Или Кръстобогородичен, глас 6: Като Те видя да висиш на Кръста * Всечистата, плачейки, викаше от майчина скръб: * „Сине мой и Боже мой, най-сладко Мое Чедо, * как понасяш това позорно страдание?“.

Стиховни стихири от Октоиха

Слава, на преподобния, глас 8: Монашеското множество те почита като наставник, отче наш Йоане, защото чрез твоите стъпки наистина се научихме да вървим по правия път. Блажен си ти, който, трудейки се за Христа, изобличи властта на врага, събеседниче на ангелите, съпричастник на преподобните и праведните; заедно с тях се моли на Господа да бъдат помилвани нашите души.

И ныне, Богородичен или Кръстобогородичен, глас 8, под.: О, преславное чудесе: „Не мога да търпя, о, Чедо, да гледам, * увиснал на Дървото, Теб, * Който на всички даваш живот, * та и онези, които в древност бяха приспани в смъртен сън * от плода на престъплението, * да събудиш с божествено и спасително ободрение“ * - така, плачейки, говореше Девата, * Която ние величаем.

На Литургията, след Апостола:

Алилуя, глас 1: Търпеливо се надявах на Господа и Той обърна ухо към мен и чу молитвата ми. Стих: И ме изведе от ямата на страстите и от тлението на тинята и тури върху камък нозете ми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар