събота, 20 март 2010 г.

ПЕТА НЕДЕЛЯ ОТ ВЕЛИКИЯ ПОСТ – НА ПРЕПОДОБНА МАРИЯ ЕГИПЕТСКА

Стихири на Господи воззвах, глас 6:
 
Осквернението от предишните скверноти ти пречеше да гледаш към светинята, но твоето чувство и съзнание за стореното, богомъдра, доведоха до обръщането ти към по-доброто. Защото като погледна към иконата на благословената Богоотроковица, ти се покая за всички свои предишни съгрешения, всехвална, и с дръзновение се поклони на свещеното Дърво.
 
Поклонила се с радост на Светите Места и приела оттам спасително напътствие за добродетелен живот, ти дръзновено тръгна по прекрасен път – премина Йорданските струи и с усърдие се посели в обиталището на Предтечата; там чрез своя начин на живот ти укроти необуздаността на страстите, като с дръзновение изтъняваше излишеството на плътта, приснопаметна майко.
 
Заселвайки се в пустинята, ти изтри напълно от душата си образите на страстите и изписа в нея боговидното изображение с всяка добродетел, и така просия, че и по водите леко преминаваше, блажена, и от земята се издигаше в своите моления към Бога; и сега като стоиш с дръзновение пред Христа, всеславна Марийо, моли се за нашите души.
 
Слава, глас 4: Силата на Твоя Кръст, Христе, стори чудо, като предишната блудница се подвиза с постнически подвиг и така, отхвърляйки немощта, тя доблестно противопостави се на дявола. Затова получила награда, сега се моли за нашите души.
 
От канона:
 
Неописуемият и предвечен Бог, всезнаещият Господ, бидейки в плът отиде при египтяните, а сега от Египет те показва като всесветла звезда.
 
Жената, която преди беше оръдие на греха, дълготърпеливи Господи, Ти показа като оръдие на поклонението пред Твоя божествен Кръст; така тя победи всички оръжия и козни на бесовете, Добросърдечни.
 
Жадувайки като псалмопевеца да съзре благолепието на Твоя храм и духовната скиния на Твоята слава тази, която оскверни храма на своето тяло викаше: „Христе, по духовните молитви на Девата, която стана Твой храм, направи ме храм на Всесъздателя Духа!”.
 
Тази, която с тялото си улавяше погледите на много мъже и ги правеше храна на дявола чрез краткотрайната плътска наслада, сега самата бе уловена от божествената благодат на Честния Кръст; и стана сладко духовно приношение пред Христа.
 
Укрепявана от Христовата сила, ти, майко, претърпя по-лесно подвига в пустинята; скверните помисли, които се разгаряха в тебе, ти угаси със струите на божествените сълзи, чиста, постническа висота и на преподобните похвала.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар