неделя, 11 юли 2010 г.

29 юни/12 юли Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел

На Великата вечерня, стихири на Господи воззвах, на 8, глас 2, от Андрей Пирски:

С какви похвални венци да увенчаем Петър и Павел, разделени телом, но съединени Духом, предстоятели сред Божиите проповедници? Единият – като предводител на апостолите, а другият – като най-потрудил се от всички. Защото с венците на безсмъртната слава наистина достойно ги венчава Самият Христос, нашият Бог, Който има велика милост. (3)
С какви прекрасни песнопения да възпеем Петър и Павел? Прелетели краищата на земята и възнесли се към небесата на крилете на богопознанието, ръце на Евангелието на благодатта, нозе на проповедта на истината, реки на премъдростта, сили на Кръста, с които надменността на демоните порази Христос, Който има велика милост. (3)
С какви духовни песни да възхвалим Петър и Павел, които заклаха немлъкващите уста на безбожието с острието на страшния меч на Духа? Сияещи украшения на Рим, наслада на цялата вселена, от Бога написани духовни скрижали на Новия Завет, които Христос призова в Сион, имайки велика милост. (2)
Слава, глас 4. От Йоан монах: С трикратното запитване: „Петре, обичаш ли ме?” Христос поправи трикратното отричане. Затова и Симон каза на Знаещия тайните: „Господи, Ти всичко знаеш, Ти знаеш, че Те обичам!”. Тогава Спасителят му рече: „Паси Моите овци, паси Моите избраници, паси агънцата Ми, които придобих със Своята кръв за спасение!”. Моли Го, богоблажени апостоле, да ни дари с велика милост.
И ныне: Божият праотец и пророк Давид с песен провъзгласи за Теб пред Оня, Който Ти стори велико нещо: „Застана Царица Тебе отдясно”, защото Бог Те яви като Майка и Ходатайка на живота, благоволявайки да Се въплъти от Тебе без баща, за да обнови в нас отново Своя образ, погубен от страстите; и като намери заблудената овца в планината, Той я взе на раменете Си, за да я приведе при Отца и да я съедини по Своя воля с небесните сили и да спаси света, Богородице, имайки велика и богата милост.
Вход. Прокимен на деня и паримиите на празника
Литийни стихири, глас 2:
От Андрей Йерусалимски: Елате днес, прекрасни събрания на верните, заедно да съставим радостен хор, за да увенчаем с подобаващи хваления избраните художници на благодатта Петър и Павел, защото те щедро посяха словото у всички и така преумножиха благодатта на Духа и бидейки лози на истинската Лоза, произраснаха за нас узрял грозд, който весели нашите сърца. Към тях с открити лица и чиста съвест нека викнем: „Радвайте се, разорители на неразумните дела и служители на одухотворения разум! Радвайте се, прекрасни избраници на Твореца и Промислителя! Радвайте се, податели на благата и прогонители на коварните замисли!”. Ще ги умоляваме винаги да молят своя Творец и Учител да дарува траен мир на света и на душите ни велика милост.
От Арсений: Нека да възхвалим Христовите ученици и истинските темели, стълбове и стени на Църквата, боговдъхновените тръби на Христовите учения и страдания, върховните Петър и Павел, като защитници на целия свят, защото те, обикаляйки цялата земя, като с рало посяха вярата и у всички посадиха богопознанието, явявайки учението за Троицата. О, Петре, камък и основа и Павле, избран съсъде! Вие като два впрегнати заедно Христови волове, привлякохте всички към богопознанието – народи, градове и острови, и приведохте евреите отново към Христа. Молете се да се спасят нашите души.
От Герман: Петре, глава на славните апостоли, камък на вярата и Павле чудни, на светите църкви ритор и светило! Като предстоите пред Божествения престол, молете се на Христа за нас.
Блажени Павле, уста Господня, основа на ученията, някога – гонител на Иисус Спасителя, но сега - първопрестолен сред апостолите! Ти съзерцава неизказани неща и възлизайки до трето небе, зовеше: „Елате с мен и не ще се лишим от блага!”
Глас 3, от Йоан монах: Гражданите на Горния Йерусалим, камъкът на вярата и риторът на Христовата Църква, двоицата на Светата Троица, ловците на света, в този ден оставиха земните неща и претърпявайки страдания отидоха при Бога и с дръзновение Го молят за спасението на нашите души.
Слава, глас 5. Византиево: Всехвални апостоли, както предрече в Евангелията Божията Премъдрост, Словото на Отца, вие сте многоплодни лози, вечно пребъдващи с Него, и на вашите клонки носите узрял и прекрасен грозд, от който вкусвайки, ние верните се наслаждаваме с веселие. Петре, камък на вярата, и Павле, вселенска похвало, утвърдете стадото, което придобихте с вашите учения!
И ныне, Богородичен: Облажаваме Те, Богородице Дево, и Те прославяме, както подобава – Граде непоколебими, Стена неразрушима, твърда Защитница и прибежище за нашите души.
Стиховни стихири от Андрей Критски, глас 1:
Кой ще разкаже за твоите вериги и скърби, които претърпя по всички градове, славни апостоле Павле? За трудовете, болките, бденията, страданията в глад и жажда, в студ и голота, за кошницата и ударите с пръчки, за замерянето с камъни и за пътешествията с корабокрушенията? Ти стана зрелище за ангели и за човеци. Всичко си претърпял заради укрепяващия те Христос, за да придобиеш света за Иисуса Христа, твоя Господ. Затова като празнуваме вярно твоята памет, ние те молим непрестанно да се молиш за спасението на нашите души.
Стих: Техният звук се носи по цялата земя и думите им по краищата на вселената.
Кой ще засвидетелства за твоите вериги и скърби, които претърпя по всички градове, славни апостоле Павле? Или кой ще опише твоите подвизи и трудове, с които се потруди за Христовото благовестие, та да придобиеш всички и да приведеш Църквата към Христа? Но проси за нея да съхранява твоето добро изповедание до последен дъх, Павле, апостоле и учителю на църквите!
Стих: Небесата проповядват славата на Бога и за делата на ръцете Му възвестява твърдта.
Да възхвалим великите светила на Църквата Петър и Павел, защото те засияха по-ярко от слънце в небето на вярата и със зарите на проповедта си изведоха народите от тъмнината на незнанието. Единият, прикован на кръст, на небето се възкачи, където получи от Христа ключовете на Царството, а другият, посечен с меч, отивайки при Спасителя, достойно се нарича блажен. И двамата възвестяват на Израил, че вдигна неправедно ръце срещу Самия Господ. Затова по техните молитви, Христе Боже наш, умири надигащите се срещу нас и утвърди православната вяра, като Човеколюбец.
Слава, глас 6. От Ефрем Карий: Днес по краищата на земята радостен празник възсия – всесветата памет на най-мъдрите и върховни апостоли Петър и Павел; затова и Рим също тържествува с радост; с песнопения и химни ще празнуваме и ние, братя, този всепочитан ден, викайки към тях: „Радвай се, апостоле Петре, истински приятел на твоя Учител, Христос, нашия Бог! Радвай се, вселюбими Павле, проповедник на вярата и учител на вселената! Като избрана свята двоица, имаща дръзновение, молете Христа, нашия Бог, за спасението на нашите души!”
И ныне: Моят Творец и Избавител, Пречиста, Христос Господ произлезе от Твоята утроба, в мен – човека - Се облече и от древното проклятие освободи Адам; затова към Теб, Всечиста, като към Божия Майка и истинска Дева „радвай се” непрестанно зовем с ангелския поздрав: „Радвай се, Владичице, защита, покров, и спасение на нашите души!”.
На благословението на хлябовете:
Тропар, глас 4: Първенствуващи сред апостолите и вселенски учители, молете Владиката на всичко да дари на вселената мир и на душите ни велика милост. (2)
Богородице Дево... (1)
На Утренята
На Бог Господ, тропар на апостолите (2),
Слава и ныне: Еже от века утаенное...

Първи седални, глас 8:

Оставяйки риболова в морската дълбина, ти от небето прие божественото откровение от Отца за въплъщението на Словото и с вяра дръзновено извика към твоя Създател: „Зная Те като Единосъщен Син Божи!” Затова по достойнство се прояви като камък на вярата и ключар на благодатта, Петре апостоле. Моли Христа Бога да дари прошка на греховете на тия, които празнуват с любов твоята свята памет.

Слава, глас 1: Нека достойно да възхвалим, верни, всехвалния Петър, камъка на Църквата и нейния защитник Павел - мрежа за света, като притежаващи ключовете от небето, защото чрез тях вселената се просвети с вярата в Светата Троица. Слава на Прославилия ви, слава на Укрепилия ви, слава на Дарувалия ни заради вас вечния живот.

И ныне, Богородичен: Като простреш Твоите божествени ръце, на които носеше въплътилия Се по Своята благост Създател, Пресвета Дево, моли Го да избави от изкушения, страсти и беди нас, които Те възхваляваме с любов и викаме: „Слава на Вселилия Се в Тебе! Слава на Произлезлия от Тебе! Слава на Освободилия ни, чрез Твоето детерождение!”

Втори седални, глас 8:

Приемайки от небесата Христовото призвание, ти стана проповедник на Светлината, озарявайки всички с благодатта на ученията; защото като изглади служението по буквата на Закона, ти озари верните със сиянието на Духа. Затова и заслужено възнесен до трето небе, ти достигна рая, апостоле Павле. Моли Христа Бога да дари прошка на греховете на тия, които празнуват с любов твоята свята памет.

Слава, глас 4: Със светозарни сияния вие, като звезди просвещавате краищата на земята с ученията чрез святата ви проповед, посветени в небесните тайни, Господни апостоли.

И ныне, Богородичен: Горещата Застъпница за пребъдващите в беди и нашата Помощница и Примирителка с Бога, чрез която се избавихме от тлението – Богородица, нека да възхвалим, верни.

Полиелей, величание и избран псалом.

Седални след полиелея, глас 8.

Да възхвалим проявилите се като върховни сред учениците, ярките и велики светилници - Петър и премъдрия Павел, защото просиявайки с огъня на божествения Дух, те изгориха всичката мъгла на заблужденията и така достойно станаха войни на горното Царство и съ-престол-ници на благодатта. Затова зовем: „Апостоли на Христа Бога, изпросете опрощаване на греховете за тия, които с любов празнуват вашата памет!”.

Слава, и ныне, Богородичен: Като всенепорочна Невеста на Твореца, като непознала мъж Майка на Изкупителя, като истинско Вместилище на Утешителя, Всехвална, мен, който поради беззаконията си съзнателно станах истинско обиталище на сквернотата и играчка на бесовете, побързай да ме избавиш от техните злодейства и да ме направиш светла обител на добродетелите, светоносна и нетленна Дево; прогони облака на страстите и ме удостой да бъда причастен на небесните блага и незалязващата светлина чрез Твоите молитви.

Степенни, 1-и антифон на 4-ти глас.

Прокимен, глас 4: Техният звук се носи по цялата земя и думите им по краищата на вселената. Стих: Небесата проповядват славата на Бога и за делата на ръцете Му възвестява твърдта.

Стихира след 50 псалом, глас 6:

Истинските проповедници на благочестието и пресветлите звезди на Църквата с похвални песни да почетем – Петър, камъкът на вярата и Павел, истинският учител и служител на тайните Христови; защото те посяха в сърцата на верните истинското слово, даряващо на всички плод и се молят на Христа Бога за спасението на нашите души.

Канони – два, творения на преп. Йоан Дамаскин. Първият – на ап. Петър, глас 4, вторият – на ап. Павел, глас 8. Катавасии: Отверзу уста моя…

Песен 1

Ирмос: Няма подобен на Тебе, препрославен Господи, защото Ти със силна ръка избави народа, когото придоби, Човеколюбче.

Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

Нека с боговдъхновени песни днес достойно да възпеем най-върховния сред апостолите, като първопризован от Христа.

Като те предузна, Предвечният те предопредели за застъпник и предстоятел на Своята Църква, всеблажени Петре.

Не плът и кръв, а Отец те вдъхнови да богословстваш за Христа като за Син на Всевишния Бог, апостоле.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Нека да възпеем светата Планина, издигащата се над всяка мисъл Колесница – Майката Божия, която и след раждането наистина остана Девица.

Ирмос: Отсеченото дърво разсече неразсекаемото море и слънцето видя земята, която не беше виждало, водата потопи жестокия враг, а Израил премина през непроходимо място и запя песента: „Да възпеем Господа, защото славно се прослави!”

Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.

Христос, Който зове несъществуващото като съществуващо, с божествен разум Сам те избра от майчината ти утроба, всеблажени Павле, да разнесеш сред народите Божественото Му Име, което е над всяко име, защото Той славно се прослави.

Като ти възвести бъдещото сияние на благочестието и очистването от заблудата и явявайки ти се в мълниевиден образ на планината, о Павле, Христос помрачи телесните ти очи, но ти отвори душевните за познанието на Троицата, защото Той славно се прослави.

Слава: Приел обрязване на осмия ден и бидейки ревнител на отеческите си предания, Павле от Израилевия род, от Вениаминовото коляно, по закон – фарисей, ти счете всичко това за смет и придоби Христа, защото Той славно се прослави.

И ныне: Чиста Майко на Бога Вседържителя, Владичице, израснала от царско коляно и родила свръхестествено по плът единия Бог, царуващ над всички, спаси от беди мен, който възпявам Твоя Син, защото Той славно се прослави.

Песен 3

Ирмос: Не се хвалим с мъдрост, сила и богатство, а с Тебе – Ипостасната Премъдрост на Отца, Христе, защото няма по-свят от Теб, Човеколюбче.

Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

Най-прекрасните уста на Христа Бога те нарекоха блажен и верен служител на Христовото царство, затова те възпяваме, Петре апостоле.

Върху камъка на твоето богословие Владиката Христос въздигна непоклатимата Църква, в която ние те възпяваме, Петре апостоле.

О, колко по-горен от ангелите е живеещият в тяло Петър! Защото Христос Бог каза, че той ще бъде съдия и ще седне заедно с Него при славното Му пришествие.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Непознала брак Майко, носила в утробата си въплътения Бог, утвърди мене - разкъсания от страстните помисли, защото нямам друга като Теб Помощница, Пречиста.

Ирмос: Ти Си утвърждение за прибягващите към Тебе, Господи, Ти Си светлина за помрачените и Теб възпява моят дух.

Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.

Ти положи за основа в душите на верните многоценния и краеъгълен Камък – Спасителя и Господа.

Всеблажени Павле, моли се Богу, та на основата, която ти положи да се съгради светлото здание на добродетелите на благочестивите.

Слава: Носейки съвършено винаги върху себе си мъртвостта на Господа Иисуса, о Павле, ти се удостои с истинския живот.

И ныне: Ние християните Те придобихме като прибежище и стена, непознала брак Невесто, затова Те славим непрестанно.

Ипакои, глас 8: Коя ли тъмница не те имаше за затворник? И коя ли църква не те имаше за ритор? Дамаск с тебе се гордее, Павле, защото научи как ти бе спрян от Светлината; Рим прие твоята кръв и с нея с хвали; но още повече се радва Тарс и с любов почита пелените ти. Петре, камък на вярата, Павле, вселенска похвало, от Рим събрани, утвърдете ни във вярата.

Песен 4

Ирмос: Ето Го нашият Бог, Който Се въплъти от Девата и обожи нашето естество! Като Го възпяваме, зовем: „Слава на Твоята сила, Господи!”.

Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

Както Сам обеща, Христос те направи божествен ловец на човеци и пръв на тебе връчи кормилото на Своята Църква.

Нека Подателят на живота Иисус, Който ти даде власт да връзваш и развързваш грехове, умоляван от теб, о, Петре, към мен да бъде милостив.

Усърдно се моли, о, Петре, да се отвори Царството Христово за тия, които с несъмнена вяра почитат твоята божествена памет.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Всевъзпявана Владичице, Божия Родителко, като очистиш с молитвите си моите помисли, покажи ме изпълнен с добри плодове, Майко на Бога на всички.

Ирмос: Ти възседна като силни коне Твоите апостоли, Господи, взимайки в ръце юздите им и Твоята езда стана спасение за тия, които с вяра пеят: „Слава на Твоята сила, Господи!”.

Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.

Някога Савел нападна като лъв Църквата Христова, опустошавайки я с ярост, но бе укротен от божествения глас на Божия Агнец и стадото, което гонеше, Той му повери като на пастир.

Ослепя този, комуто предстоеше да просвети вселената, но чрез божественото наставление Анания бе пратен при него да му дари душевно и телесно просвещение, явявайки го като избран от Бога съсъд.

Слава: Дамаск достойно се пои от Павел, защото от него, както някога от рая, произлезе този най-велик извор на божествени води и изпълни щедро цялата земя с богопознание.

И ныне: Господ свали силните от престоли, Дево и Майко, и с божествени блага изпълни гладните, които с вяра пеят: „Слава на Твоята сила, Господи!”.

Песен 5

Ирмос: Господи, Ти, Който с Кръвта Си придоби нас – избрания народ, дай ни Твоя мир, запазвайки в единомислие Твоето стадо.

Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

Достойно удивление предизвика рибарят и невежата, който заради любовта си получи дръзновение пред Бога и чрез Неговата благодат извърши преславни чудеса.

Твоят божествен апостол, Христе, от Теб получи не злато, ни сребро, а добродетели и се обогати с чудесна сила.

Оздравяваха нозе и ходила на хроми чрез действеното твое слово, защото Божественият Дух извършваше преславни неща.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

От Теб, Пречиста, Бог Се въплъти, съединявайки се в Ипостаста Си с плътта, но оставайки неизменен и безплътен по Своята божествена природа.

Ирмос: Просвети ни с Твоите повеления, Господи, и с високата Си ръка дай ни Твоя мир, Човеколюбче.

Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.

Ти избра истинската похвала, о Павле, носейки винаги Кръста на Царя Христа, като побѐден знак, апостоле.

За теб животът е Христос, а смъртта най-прекрасна придобивка, защото с любов ти се съ-разпъна с Разпъналия Се заради нас, преславни Павле.

Слава: Наистина сега се радваш в Господа, досточтими Павле, напуснал тялото и отишъл при Христа Бога, Подателя на живота.

И ныне: Винаги моли Твоя Син и наш Бог, непознала брак Пречиста Мария, да изпрати милост на нас, верните.

Песен 6

Ирмос: Оставайки три дни в кита, Христе, Иона предизобрази Теб Безсмъртния, Който доброволно остана три дни мъртъв в земните недра.

Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

Както в древност с десницата Си спаси ходещия по водата Петър, Христе, така и мене, потъващия в бурята на страшни изкушения изведи, като Милосърден.

Ти остави несъществените и суетни неща, о Петре, и постигна наистина същината на нещата и като някой търговец придоби многоценния Бисер - Христа.

Ти умъртви онези, които безумно помислиха да изкушават Всесветия Дух, за Когото ти пръв богословстваше, изповядвайки Го ясно като Бог.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Ти ни роди въплътено по-висшето от всяко същество Слово Божие, затова с уста и душа Те проповядваме като Богородица.

Ирмос: Молитвата си ще излея пред Господа и Нему ще разкажа мъката си, защото душата ми се изпълни с нещастия и животът ми се до ада приближи, затова се моля като Иона: „От тлението ме, Боже, изведи!”

Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.

Ти пренебрегна прелестите на тоя свят, уязвен от любовта към Владиката и желанието на общото спасение, пожелавайки да свидетелстваш за него, о, блажени Павле, и сега моли се за вселената.

Като най-прекрасен подражател на Владиката и облякъл се наистина в Него, Павле, ти стана всичко за всички, та да придобиеш всички и да спасиш човеците, и наистина ги спаси, улавяйки за Христа краищата на света.

Слава: Христос те дари по достойнство с жителство на Небесата, апостоле Павле, защото тук ти не пожела постоянен град, блажени, бидейки верен служител и разпоредник на Неговите тайнства.

И ныне: Господ погледна на Тебе, обновявайки моето естество като Силен, Божия Родителко, и велико нещо сътвори, както каза Ти, Всенепорочна, защото моят Бог чрез Тебе ме спаси от тлението, като Милосърден.

Кондак, глас 2:

Твърдите и богоречиви проповедници, върховните сред Твоите апостоли си приел, Господи, за да се наслаждават на Твоите блага и да имат покой, защото Ти, който знаеш какво е в сърцето, прие техните болки и смърт за нещо повече от всяко всеплодие.

Икос: Уясни езика ми, Спасителю мой, отвори устата ми и я изпълни, умили сърцето ми, за да следвам това, което говоря и за което поучавам, сам преди това да върша; защото Ти каза, че всеки, който извърши и поучи е велик. Ако пък говоря, но не върша, то ще бъда като мед, що звънти. Затова дарувай ми да говоря това, което подобава и да върша полезното, Единствен Сърцеведче.

Песен 7

Ирмос: Безначално Слово, съществуващо в началото с Отца и Духа, Сине Единородний, Ти Си благословен и превъзнасян Бог на нашите отци!

Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

За да се научиш да подражаваш на Христовото милосърдие, по Божи промисъл ти изпита бурята на отречението преди Неговите страдания.

Възкръсвайки от гроба Христос се яви първо на тебе като първопризован, твърде възлюбен и славен предстоятел на апостолите.

Изцерявайки те от трикратното ти отречение преди страданията Му, Владиката с трикратно богоизречения Си въпрос потвърди Своята любов към тебе.

За свидетел на твоята любов към Христа, о, Петре, ти призова Самото Всевиждащо Слово Божие, затова Той ти повери Своето възлюбено стадо.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Теб, Която зачена по плът в утробата си предвечният и възсиялия от Отца Бог - Слово, ние облажаваме, като Майка на Бога на всички.

Ирмос: Някога на поле Деир мъчителят постави пещ за мъчение на богоносците; в нея тримата отроци в песни славеха Единия Бог и възпявайки Го троично зовяха: „Боже на отците ни, благословен Си!”.

Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.

Печат и венец на Твоите апостоли, Христе, стана призования накрая, но надминал всички с усърдието си; заедно с него църковният народ Ти пее: „Боже на отците ни, благословен Си!”.

В началото Павел гонеше Твоята Църква, но след това ревността му по Тебе надмина предишната му дързост, защото той събра народите, Христе, които викат: „Боже на отците ни, благословен Си!”.

Ти от Йерусалим проповядва Евангелието на всички, обхващайки цялата земя, о Павле, и учейки даже до пределите на Илирик, зовял си: „Боже на отците ни, благословен си!”.

Слава: В изумление ти бе взет и достигна до трето небе, всеблажени, и чул неизказани думи зовеш: „Слава на всевишния Отец и на съ-престолното сияние – Сина и на Духа, проникващ ясно в Божиите дълбини!”.

И ныне: Христос Бог слезе върху Тебе като дъжд на руно, Дево, и от Тебе произлезе облечен в плът, съединявайки разделеното преди и мир дари на земята и небето благословеният Бог на нашите отци.

Песен 8

Ирмос: Носейки цялото творение с неизказаната Си сила, Христе, Ти ороси Твоите свети отроци в пламъка, които викаха: „Благославяйте, творения Господни, Господа!”.

Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

„Ще прострат ръцете ти и на кръст ще те привържат” – предричайки ти това, Петре, Владиката повелява да Го следваш, зовейки: „Благославяйте, творения Господни, Господа!”.

Вършейки благодатни чудеса чрез слово ти въздигна тежко разслабения Еней и мъртвата Тавита, които викат: „Благославяйте, творения Господни, Господа!”.

Христе Боже, Който чрез Петър откри очистването за езичниците, със сиянието на Духа очисти и моите помисли, за да зова: „Благославяйте, творения Господни, Господа!”.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Всесвята Дево, Която роди по плът Бог Слово, с Твоите молитви прогони мрака на моята душа и ме просвети, за да зова: „Благославяйте, творения Господни, Господа!”.

Ирмос: Господ, Който Се прослави на светата планина и в горящата къпина разкри на Мойсей тайната на Приснодевата – Него възпявайте и превъзнасяйте във всички векове.

Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.

Като се съедини с Твоята любов, Щедри Господи, Павел се измени по начин най-прекрасен – защото вече не за себе си живееше преславният, а имаше Тебе в него живеещ през всички векове.

Ти сгоди Църквата като Невеста, за да я представиш на Жениха Христа, защото се показа като неин невестоводител, Павле богоносецо; затова тя те слави във всички векове.

Слава: С добрия подвиг се подвиза, законния си път завърши и съкровището на вярата опази; затова се удостои с венеца на правдата, о Павле.

И ныне: Радвай се, Дево, огневиден Престоле Господен; радвай се, Невесто непознала брак; радвай се, Облаче, откъдето възсия Слънцето на правдата, Което превъзнасяме във всички векове.

Песен 9

Ирмос: Теб – преславната Невеста и Всесвята Богородица, родила Твореца на всичко видимо и невидимо, ние с песни величаем.

Припев: Свети апостоле Петре, моли Бога за нас.

Твоята преизобилна благодат достойно се прославя, защото дори сянката ти прогонваше страданията на немощните, Петре, затова те величаем.

Облажаваме Петър, защото с неизказана Божествена сила той разори богобореца Сúмон влъхв, който възмечта да се превъзнесе към небесните висоти.

Прошка на съгрешенията, просвещение на сърцата и духовно веселие с твоите молитви подай на тия, които възпяват твоята памет, апостоле.

Всичко твое, Петре, е изпълнено със слава, освещение и чудеса: словата, мощите, прахът и божествените ти вериги, на които с вяра и любов ние се покланяме.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Заченала Бога в утробата си, Ти се наричаш Родителка на Господа, затова ние верните, славейки Те по достойнство, величаем Те с песни.

Ирмос: Ти надмогна законите на естеството, като зачена Създателя и Господа и стана Двер на спасението за света; затова Тебе, Богородице, ние величаем непрестанно.

Припев: Свети апостоле Павле, моли Бога за нас.

Покланяме се на твоите вериги, които за Христа, като злодей си носил; прегръщаме и раните ти, които носиш на своето славно и победоносно тяло.

Сега ти, апостоле, се освободи, отивайки при винаги Желания от теб и пребъдвайки с Него като служител със своите непрестанни молитви привлечи към себе си тия, които ти се молят.

Слава: Сега вече не смътно, нито като през огледало Христос ти се явява, а напротив съзерцаваш Го лице в лице, откривайки ти съвършено познанието на Божеството.

И ныне: Ти, Пресвята Богомайко, си похвала за Христовите апостоли, слава на мъчениците и основа на пророците; затова ние - всички верни, Те величаем както подобава.

Светилни: 

Нека всички да възпеем върховните апостоли Петър и Павел, божествени светила на вселената, проповедници на вярата, тръби на богословието, изяснители на догматите, стълбове на Църквата и разорители на заблужденията. (2)

Слава, и ныне, Богородичен: Великото и преславно тайнство на раждането на Христа от Теб, възрадвана от Бога Отроковице и Богомайко - Дево, проповядваха пророците, апостолите учеха, мъчениците изповядваха; него възпяват и ангелите, а човеците му се покланят.

Хвалитни стихири на 4, глас 4: 

Когато Спасителят запита дванайсетте апостоли: „За кого ме мислят човеците?”, тогава най-изрядният сред апостолите Петър, приемайки благодат свише, богословстваше и ясно обяви: „Ти Си Христос, Синът на живия Бог!”. Затова той достойно се нарича блажен, като получил свише откровение и приел власт да свързва и развързва греховете.

От Отца явилото Се Божие Слово – Христос запита: „За кого ме мислите?”. „Ти Си Синът на Живия Отец!” – като уста на всички с боговдъхновен глас веднага викна ти; затова в награда се удостои да чуеш: „Блажен си ти, Симоне, сине Йонин!”. Защото Бог прославя ония, които вярно Го прославят и щедро ги дарява с награда, а теб Той положи за непосрамен камък, опора и основа на Църквата.

Не от човеци, а свише призван, Павле апостоле, когато земната тъма помрачи твоите телесни очи, изобличавайки тъгата на нечестието, тогава небесната светлина озари твоите духовни очи, откривайки красотата на благочестието; затова ти позна нашия Бог Христос, Който извежда светлина от тъмнината. Него моли да спаси и просвети нашите души.

Христов проповедник, носещ похвалата на Кръста, ти искрено пред всичко предпочете многожеланата Божествена любов, която свързва любещите с Любимия. Затова се и нарече окованник за Христа, избрал тежестта на изпитанията, като най-сладка храна и се удостои с освобождение и свята кончина, за да пребъдеш с твоя Владика; Него моли да спаси и просвети нашите души.

Слава, глас 6, от монах Козма: Всесветият празник на апостолите настъпи в Църквата Христова, принасяйки спасение за всички нас. И начевайки тайнствено да пляскаме с ръце, нека викнем: „Радвайте се, светила, пребиваващи в тъмнината, светещи със зарите на духовното Слънце! Радвайте се, Петре и Павле, нерушими основи на божествените учения, приятели Христови, съсъди скъпоценни! Невидимо застанете посред нас, които възхваляваме вашия празник с песнопения, и ни удостойте с невеществени дарове. 

И ныне, Богородичен: Богородице, Ти си истинската Лоза, от която израсна за нас Плодът на живота; умоляваме Те да се застъпиш за нас, Владичице, заедно с апостолите и всички светии, за да бъдат помилвани душите ни.

Велико славословие и тропар.

На Литургията, блаженства на 8 – 4 от 3-та песен на първия канон и 4 от 6-та песен на втория канон.

След Апостола:

Алилуя, глас 4: Ще изповядат небесата Твоите чудеса, Господи, и Твоята истина в събранието на светиите. Стих: Бог е прославян всред събора на светиите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар