събота, 12 март 2011 г.

Неделя първа на Великия пост - Тържество на Православието (текстовете от Триода)


На Господи воззвахъ, стихири на глас 6:

За Тебе, Господи - Непостижимия, безначално възсиял преди утринната звезда от невеществената и безплътна утроба на Родителя, вдъхновените от Твоя Дух пророци предсказаха, че ще станеш Младенец, въплъщавайки Се от непознала брак Девица, ще Се съединиш с човеците и за живеещите на земята ще станеш видим; затова като Милосърден удостой с Твоето просвещение тия, които възпяват неизказаното Ти и свято Възкресение.

Богословесните пророци, които Те проповядваха със слово и Те почетоха с дела, пожънаха безкрайния живот; защото те не изтърпяха служение на творението вместо на Теб - Създателя, Владико, но по евангелски се отвратиха от целия свят и станаха съ-óбразни на Твоето страдание, за което и сами предвъзвестиха; по техните молитви удостой ни непорочно да преминем попрището на въздържанието, единствен Многомилостиви.

Неизобразим по Твоето Божество, въплъщавайки Се в последните времена, Владико, Ти благоволи да станеш изобразим, защото с възприемането на плътта, Ти всичките й свойства придоби. Затова рисувайки Твоя образ, ние го целуваме както подобава, въздигани към Твоята любов и черпим благодат на изцеления от него, следвайки апостолските и божествени предания.

Като драгоценно украшение Църквата Христова прие най-сияйното възстановяване на свещените икони на Спасителя Христа, Богомайката и всички светии; заради него тя се украсява и озарява с благодат и отхвърля еретическото пълчище; и радвайки се слави Човеколюбеца Бога, Който заради нея претърпя доброволните страдания.

Слава, глас 2: Възсия благодатта на истината: предизобразеното в древност като сянка, сега явно се изпълни; защото ето, Църквата се облича в телесния образ на Христа като в най-прекрасна премяна, уподобявайки се образно на свидетелството на скинията и съхранява православната вяра, та и ние като почитаме Този, Чийто образ държим, да не се заблудим. Нека със срам се покрият тия, които не вярват така, защото нашата слава е обликът на Въплътилия Се Бог, достоен за благочестиво поклонение, но не и обожествяване. Като го целуваме, верни, нека да възкликнем: „Боже, спаси Твоя народ и благослови наследството Си!”.

На литията:

Слава, глас 2: Радвайте се, честни пророци, които добре положихте закона Господен, превръщайки се в непоколебими и непоклатими стълбове на вярата, защото вие станахте посредници на Новия Христов Завет; и преселени на небесата, молете Го да умири света и да спаси нашите души.

И ныне: Всичкото си упование на Тебе възлагам, Майко Божия, запази ме под Твоя покров.

На стиховните:

Слава, глас 2: Като преминахме от нечестие към благочестие и просветени със светлината на познанието, както е писано в псалома, нека запляскаме с ръце, принасяйки благодарствено хвала на Бога и на изобразените на стени, дъски и свещени съсъди свещени образи на Христа, на Пречистата и на всички светии с почит да се поклоним, отхвърляйки нечестивата вяра на безславните еретици, защото честта, отдавана на образа, както казва свети Василий, преминава към първообраза; и просейки молитвите на пречистата Ти Майка и на всички светии, Христе Боже наш, дари ни с велика милост.

И ныне, глас 2: О, ново чудо, по-велико от всички древни чудеса! Защото кой е чувал за Майка родила без мъж, носеща в обятията си Този, Който държи цялото творение? Божие изволение е Той да Се роди, а Ти, Пречиста, Го носиш на ръце като Младенец и имайки пред Него майчинско дързновение, не преставай да Го молиш за нас, които Те почитаме, да ни помилва и да спаси душите ни.

Тропари:

Слава, глас 2: На пречистия Ти образ се покланяме, Благий, като просим прошка за прегрешенията ни, Христе Боже. Защото Ти доброволно Си приел по плът да Се издигнеш на Кръста, за да избавиш нас, които Си създал, от робството на врага. Затова благодарно Ти зовем: „Ти изпълни с радост всички като дойде, за да спасиш света!”.

И ныне, глас 2: Всички Твои тайни, Богородице, са преславни и превишават ума; с чистота запечатана и със запазено девство, Ти си знайна като Майка, родила истинския Бог: Него моли да се спасят душите ни.

Канон на празника от Теофан, глас 4.
Песен 1
Ирмос: По дъното на Червено море в древност премина със сухи стъпала Израил и чрез кръстообразно извисените ръце на Мойсей победи в пустинята войнството на Амалик.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Днес празнуваме с веселие, о верни, и нека викнем: „Колко чудни са Твоите дела и колко велика е Твоята сила, Христе, Който устрои нашето съгласие и единомислие!”.
Елате да се насладим на радостния ден, богомъдри: сега се веселят небето и земята, ангелските войнства и човешките множества, които особено тържествено празнуват.
Виждайки преголямото благодеяние, да запляскаме с ръце, отделни Христови членове, събрани в единство, и да възхвалим Бога, Който ни дарява с мир.
В тоя ден, по Божие решение и знак, на Църквата са подарени победни дарове - Михаил и Теодора, удържащите благочестивата вяра наши царе.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Изчезнаха оръжията на нечестивите ереси, защото като съзерцаваме с благоговение украсения с образи твой храм, Пречиста и Непорочна, ние сега се радваме в свещена радост.
Песен 3
Ирмос: Весели се за Тебе Твоята Църква, Христе, зовейки: „Ти Си моя сила, Господи, прибежище и утвърждение!”.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Не ще повдигат вече надменно вежди нечестивите еретици, защото Божията сила укрепи православието.
По пророческото слово, нека облаците днес да ни поръсят с роса животворяща от небето, за въздигане на вярата.
Благозвучните тайнствени тръби на Христовите апостоли свръхестествено да възгласят за възстановяването на честните икони.
Да възпеем Христа, Който ни показа благочестива и Христолюбива царица с нейния боговенчан отрок.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Достигайки свещената ти скиния, Пречиста, ние верните сега се молим да се озарим от световидна благодат.
Седален, глас 1: 
Като изобразяваме на икона Твоя божествен облик, о Христе, ние ясно възгласяваме за Твоето рождение, за неизказаните чудеса и доброволното разпятие. От това бесовете се разпръсват в страх и неправославните в униние ридаят като техни съпричастници.
Слава: С образите на пророците, с ликовете на апостолите, на светите мъченици и всички светии свещено се изографисват икони и изображения, а с невеществените краски на Духовния Жених и Невестата се украсява нашата Майка Църквата - горния Сион.
И ныне: Бъди пазителка и могъщо покровителство за тия, които с любов почитат твоята свята икона, провъзгласяват те единомислено за Божия Майка и с вяра ти се покланят, като отблъскваш всяка трудност далеч от тях, понеже всичко можеш, Чиста.
Песен 4
Ирмос: Виждайки Те издигнат на Кръста, о Слънце на правдата, Църквата застана в благолепие и подобаващо запя: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
С божественото наитие на Утешителя освети Твоя храм и чрез пришествието Му прогонѝ еретическото заблуждение, Многомилостиви Слове Божи.
Избавяйки от най-страшно злочестие Твоя народ, покажи го разпален с ревността на благочестието и зовящ с вяра: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Пред свещенообразните икони, съзерцавайки образите на Христа и Богородица, и сияещите божествени селения ние се радваме със свята радост.
Царицата, украсена с венец, пожелавайки истинското Христово Царство, изрисува Неговия пречист образ и светите изображения.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Раждайки въплътеното и божествено Слово ти яви, Благодатна, Неговата боголепна святост; затова ние обновяваме твоя световиден храм.
Песен 5
Ирмос: Ти, Господи мой, със светлина дойде в света, о свята Светлина, извеждайки от тъмнината на незнанието тия, които с вяра Те възпяват.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Утвърди, Господи, Твоята Църква със сила, за да пребъде непоколебима във вековете от еретическите смутове.
По цялата земя радост възсия за свише дадените на верните веселие и божествена подкрепа.
Единствен Благий и Източниче на благост, Сам Ти възвиси силата на православните царе, които почитат Твоя образ.
Непристъпната светлина изгря за нас при богомъдрото повеление на боговдъхновените верни царе.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Обнови ни с древното благолепие, Всенепорочна Богомайко, и този твой дом освети с твоята благодат.
Песен 6
Ирмос: „Ще Ти принеса жертва с глас на възхвала” - вика към Тебе Твоята Църква, Господи, очистена от бесовската нечистота чрез кръвта, която милостиво изтече от Твоите ребра.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Рисува се и се почита с вяра достойният за поклонение образ на Владиката и Църквата отново се облича в дръзновение, прославяйки благочестиво Спасителя.
Христовата Църква снема от себе си скръбта и тъмата на ересите и носи одежда на веселие, и се покрива с божествена и светоносна благодат.
Предишния блясък и слава получи православното множество от царица Теодора и нейния син, благочестивия Михаил самодържец.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Този, Който в древност заповяда скинията да бъде за свидетелство, като в духовна скиния в теб живее – Единственият препрославен – Той прославя, Дево, твоя храм с чудеса.
Кондак, глас 2: 
Неизобразимото Слово на Отца при въплъщението от тебе, Богородице, Се изобрази и изписвайки осквернения образ в първоначалния му вид, го съедини с божествената красота. Като изповядваме нашето спасение, ние с дело и слово Го изобразяваме.
Икос: По Божие вдъхновение заради нас, в древност пророците достигнаха със своя взор до края на вековете и предвъзвестиха това тайнство на домостроителството, получавайки от него те самите озарение. И тъй, приемайки от него божествена премъдрост, ние познаваме Господа Бога, Комуто се покланяме в три Ипостаси и служейки единствено на Него, имаме едно кръщение и една вяра, облечени в Христа. Като изповядваме нашето спасение, ние с дело и слово Го изобразяваме.
Синаксар на Неделя Православна - тук
Песен 7
Ирмос: Отроците Авраамови, хвърлени в персийската пещ и разпалвани повече от любовта към благочестието, отколкото от пламъка, викаха: „Благословен Си Ти в храма на Твоята слава, Господи!”.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Нека да ликува заедно с Църквата ангелското войнство, което с божествена любов възпява богомъдро: „Благословен Си Ти в храма на Твоята слава, Господи!”.
Църквата на първородните и тържествуващият събор на светиите се радва, виждайки сега Божия народ едномислено да пее: „Благословен Си Ти в храма на Твоята слава, Господи!”.
Избавени от предишния еретически мрак чрез повелението на Теодора, достолепната царица, ние пеем: „Благословен Си Ти в храма на Твоята слава, Господи!”.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
По-високо от небесните ликове се възнесе ти, Всечиста, станала единствена Майка на Твореца. И ето ние радостно зовем: „Благословена си ти между жените, всенепорочна Владичице!”.
Песен 8
Ирмос: Простирайки ръце, Даниил затвори челюстите на лъвовете в рова; а препасани с добродетели отроците – подвижници на благочестието, угасиха огнената сила и викаха: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Пазейки отеческите закони на Църквата, ние рисуваме и целуваме с уста, сърца и с цялата си воля иконите на Христа и Неговите светии, зовейки: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.
Като възвеждаме към Първообраза честа и поклонението, въздавани на иконата, ние я почитаме, следвайки богословесните учения и към Христа зовем с вяра: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.
Озарила своя ум с просвещението на Божествения Дух, почтената царица, богата на плодове от Божествената Премъдрост, възлюби благолепието и красотата на Църквата Христова, благославяйки заедно с верните Богочовека Христа.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Озарен от лъчите на невеществената светлина, твоя божествен дом осенява сега всички с облака на Духа и освещава верните, които в един глас пеят: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.
Песен 9
Ирмос: Крайъгълен камък Се отсече от теб не с човешка ръка, Дево, девствена Планино; Той бе Христос, Който събра разделените естества; затова с радост, Богородице, те величаем.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Виждайки светата Църква отново украсена със свещено изрисувани икони, нека всички с благоговение да дойдем при Бога и да Го възпеем: „Величаем те, Трисветий!”.
Облечена в чест и слава – Твоя Кръст, честните икони и свети изображения, Църквата с веселие и радост Теб, Владико, величае.
Осияй с божествената Твоя слава нашите царе, Милосърдни, и с ангелските опълчения и всеоръжие ги огради, покорявайки им дързостта на народите, Владико.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Отмени се осъждането на пра-майката ни Ева, защото ти, пречиста Богородице, роди неизразимо Владиката на всичко, Чийто образ сега на иконите целуваме.

Светилни:

Слава: Възкликнете и запляскайте с ръце и весело възпейте, викайки: „Колко чудни са Твоите дела, Христе!”. И кой може да изкаже Твоето могъщество, Спасителю, Който ни събра в единомислие и съгласие в едната Църква?

И ныне: Оръжието на враждебната ерес бе унищожено и споменът за нея изчезна с шум, защото виждайки Твоя храм в пълна слава, Пречиста, украсен с благолепието на честните икони, ние всички се изпълваме с радост.

На хвалитните, стихири на глас 4:

Стих: Хвалите Его в кимвалех доброгласных, хвалите Его в кимвалех восклицания, всякое дыхание да хвалит Господа.

В Теб сега се радва Църквата, Човеколюбче, в своя Жених и Създател, Който по божествената Си воля я избави от идолската измама и я сгоди за Себе Си чрез драгоценната Си Кръв. Тя приема с веселие свещеното възстановяване на иконите и радвайки се Те възпява и Те слави с вяра.

Стих: Исповемся Тебе, Господи, всем сердцем моим, повем вся чудеса Твоя.

Като възстановяваме Твоето изображение в плът, Господи, ние го целуваме с любов, изяснявайки си великото тайнство на Твоето домостроителство; защото Ти ни Се яви не призрачно, както говорят богоборните синове на Мани, а истинно и в естеството на плътта и така ни възвеждаш към Твоята любов и стремежа към Тебе.

Стих: Возвеселюся и возрадуюся о Тебе, пою Имени Твоему, Вышний.

Днес е ден, изпълнен с радост и веселие, защото заблестя светлината на най-истинските догмати и сияе Църквата Христова, украсена сега с възстановените свети икони и изображения, и чрез блясъка на красотата им се осъществява богоугодното единомислие на верните.

Стих: Воскресни, Господи Боже мой, да вознесется рука Твоя, не забуди убогих Твоих до конца.

Глас 6: Моисей получи Закона по време на пост и привлече народа към Бога; Илия също постейки заключи небесата, а тримата отроци, чеда Авраамови, победиха беззаконния тиранин с пост. Чрез него, Спасителю, удостой да достигнем Възкресението и ние, които викаме така: „Светий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй ни!”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар