неделя, 23 май 2010 г.

КАНОН НА УТРЕНЯТА НА СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ, ПЪРВОУЧИТЕЛИ СЛАВЯНСКИ 

Песен 1


Ирмос: Господ, Който в древност с божествена заповед събра водите в едно и за израилския народ раздели морето - Той е нашият препрославен Бог; Него възпяваме, защото Се прослави.

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

Желаейки да отхвърлиш светската суета, преподобни Методие, ти остави всички хубости на тоя свят и воювайки в ангелски образ с невидимите врагове послужи на единия Бог, възпявайки Го с радост: „Него единствен възпяваме, защото Се прослави!”

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

От пелени ти се показа като избран съсъд, Кириле блажени, и беше чужд на юношеските падения, възлюбвайки божествената мъдрост; и така просветен с ученията на православната Църква, сам стана за мнозина учител и просветител.

Слава: Обилно напоени с водата на вашите учения, славянските страни и до днес принасят на Владиката Христа благоприятни плодове. Затова ви облажава светата Църква и зове: „Избавете ни от беди, угодници Христови!”

И ныне: Водите на греха нахлуха в моята душа, Владичице, и затънах в тинята на страстите, но към тебе прибягвам, Всенепорочна, усмири бурята на нечистите ми помисли и ме дари с мирно устроение.

Песен 3

Ирмос: Всевишни Вседържителю, Който от небитие изведе цялото творение, сътворявайки го чрез Словото и усъвършенствайки го чрез Духа, утвърди ме в Твоята любов.

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

Като вложи в сърцето си Господните слова: „Който иска да върви след Мене, нека вземе кръста си...”, ти възложи на плещите си кръста на монашеския живот, преподобни Методие, и последва Христа; моли Го и мене – охладнелия духом да утвърди в Своята любов.

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

Този, Който в древност показа на Йаков в сънно видение стълбата възлизаща на небесата, Той Същият и тебе, свети Кириле, още като младенец в дивен сън те сгоди с девицата София, а тя бе седящата на Божия престол Премъдрост, Която те утвърди в любовта на Всевишния.

Слава: Бог всичко сътвори от нищо и вас, отроци достойни за удивление, от майчина утроба освети като избрани Свои съсъди, за да понесете Името Му пред народите. Затова празнувайки свещената ви памет, молим ви, Кириле и Методие, колебаещите се наши умове да утвърдите в правата вяра.

И ныне: Като дарила мир на света и родила Началника на тишината, укроти вълните на моите страсти, Пречиста, и ме утвърди на камъка на безстрастието.

Седален, глас 4: Светата и единосъщна Троица ти уподоби на слънцето, Кириле боговдъхновени, посочвайки, че то е сътворено на небето, за да бъде видим образ на Светата Троица, казвайки: „Подобие на Бог Отец е слънчевият кръг, който няма начало, нито край; и както от слънчевия кръг извират лъчите на светлината, просветлявайки света, така от Бог Отец Се ражда Синът – Сиянието на Отца; а топлината, която оживотворява вселената, изливаща се от същия кръг заедно с лъчите, е подобие на Светия Дух, Който изхожда от Същия Отец.” Слушайки твоето дивно учение и ние се покланяме на Единия Бог – Троица, облажавайки и твоята памет, всеблажени отче.

Песен 4

Ирмос: Ти яви Своята велика любов към нас, Господи, предавайки на смърт Единородния Си Син; затова с благодарност Ти зовем: слава на Твоята сила, Господи.

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

Положил си спазването на заповедите като крайъгълен камък, върху който изгради храма на своята душа, преподобни Методие, правейки я обител на Светия Дух; аз пък, бидейки обиталище на греха, към теб прибягвам, всеблажени, очисти ме с росата на твоите молитви, за да викам с благодарност: „Слава на Твоята сила, Господи!”

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

„Дай ми да разбера кое е угодно на Теб, Владико” – викаше ти, блажени Кириле, когато с младия цар се обучаваше на книжната наука. Заради това, заедно с външната философия, ти свише прие духа на Премъдростта и страха Божи, а счете за нищо земна мъдрост, викайки: „Слава на Твоята сила, Господи!”

Слава: Любовта към своя Създател ти положи като печат върху своето сърце, всеблажени. Затова отхвърли земната невеста и славата на тоя свят, Кириле, и като птица бягаща от мрежите на ловците, ти достигна в тихото пристанище на монашестващите и се облече в дрехата на радостта, пеейки с Методий: „Слава на Твоята сила, Господи!”

И ныне: Като положа пред себе си моите беззакония и неправди, виждам че те са повече от морския пясък. Към тебе прибягвам, Всенепорочна, изцели раните на моята душа, за да викна към Родения от тебе с благодарност: „Слава на Твоята сила, Господи!”

Песен 5

Ирмос: Като видя образно Бога превъзнесен на престол и носен от ангелите на славата, Исая викаше: „О, окаяният аз, видях въплъщаващия Се Бог, незалязващата Светлина, Която просвещава света!”

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

Като благоуханна лилия ти разцъфна в пустинята, преподобни Методие, украсявайки душата си с молитви, бдения и пост и като поживя равноангелно на земята, сега с ангелите светло съзерцаваш незалязващата Светлина, Която просвещава света.

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

Молейки се в пустинята на Оня, Който е носен от ангелите на славата, Кириле, ти бе върнат в царствения град, защото така бе потребно и се украси със сана на свещенството, за да покажеш пътя на спасението на човеците, просвещавайки ги със светлината на ученията и принасяйки безкръвната жертва за всички на незалязващата Светлина, Която просвещава света.

Слава: Като неизчерпаем извор на Премъдростта се яви ти, богоносни Кириле, когато бе изпратен от царя за прение със сарацините, хулещи Пресветата Троица, защото те не можаха да те потопят с мътните води на злото си учение, понеже ти свише беше озарен от незалязващата Светлина.

И ныне: Бидейки като безплодно дърво, как не се боя от страшното посичане, о окаяният аз? Скоро се притечи към Богоблагодатната, душо моя, защото, ако тя не се застъпи за тебе, няма да видиш незалязващата Светлина, Която озарява света!

Песен 6

Ирмос: Обгърна ме греховната бездна и изнемогва духът ми; но простри, Владико, Своята силна ръка и както Петър ме спаси.

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

„Ето, Божието естество е като морската бездна, непостижимо за ума и неизречимо със слова”, - рекъл си на мохамеданите, премъдри Кириле – „и който иска да преплува тая бездна без светото Евангелие потъва, не знаейки да пее: „Владико, както Петър ме спаси!”.

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

Потънали в бездната на лъжливия разум, мохамеданите тайно ти предложиха смъртоносна отрова, но Христос, Който в Евангелието каза: „Дори и нещо смъртоносно да изпиете, няма да ви навреди”, те запази жив и те върна с чест в царствения град. А ти, достойно облажаван от царя и патриарха, не се възгордя, но не престана да пееш: „Владико, както Петър ме спаси!”

Слава: В древност рече божественият Дух: „Отделете ми Варнава и Савел за делото, за което ги призовах!” Подобно и вас, преподобни отроци, Той повели да ви изпратят в славянските страни и така людете, седящи в тъмнина и смъртна сянка, да се просветят с вашите учения и да викнат: „Владико, както Петър Ти и нас си спасил!”

И ныне: Обгърна ме последната бездна на греховете и цял съм в трепет, ужасен от безконечното потъване! Затова ти принасям молитва, Пренепорочна, помилвай моята страстна душа, простри ръката си като блага и както твоя Син спаси Петър, така и мен, Владичице, спаси.

Кондак, глас 3: Нека почетем свещената двоица наши просветители, които с превода на божествените писания ни откриха извора на богопознанието; от него и до днес черпим неоскъдно и ви облажаваме, Кириле и Методие, които стоите пред престола на Всевишния и горещо се молите за нашите души.


Икос: Просиялите в добродетели проповедници на благочестието, истинските стълбове и основи на Църквата, тръби на божествените Христови догмати, богоносните отци Методий и Кирил, елате, верни, да възхвалим. Защото те отблъснаха от нас мрака на незнанието и изгориха нечестието на ересите с огъня на Духа; превеждайки Писанията, те претвориха славянския род от дива в благоплодна маслина и чрез божественото кръщение го приведоха във вярата Христова, изпълвайки вселената с множество чудеса. Затова днес те като венценосци предстоят пред Вседържителя Бога и ние викаме към тях: „Божествени отци и равноапостоли, чрез своето застъпничество дарете на всички славянски народи твърдост в правоверието и единомислие и горещо се молете за нашите души!”
Песен 7

Ирмос: В древност отроците не се поклониха на златния персийски идол, но посред пещта пееха: „Боже на отците ни, благословен Си!”

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

В началото пребъдвайки сам с Единия, ти претвори душата си като богонасаден рай, Методие, а после отивайки на апостолска проповед заедно с богомъдрия Кирил, ти се потруди и в славянските страни, където като неизгарящи от огъня на нечестието отроци възпявахте: „Боже на отците ни, благословен Си!”

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

Иудеи и сарацини ти обори, премъдри Кириле, и Хазарската страна просвети със светото кръщение, освобождавайки множество пленници и претворявайки в безводната пустиня горчивата вода в сладка. А людете, спасени чрез теб, възпяваха: „Боже на отците ни, благословен Си!”

Слава: Били сте избрани съсъди, отроци преподобни, да понесете името Господне пред народите, затова и други славянски страни пожелаха да се озарят от вашите учения. А вие, предпочели да замените насладата от безмълвието с апостолските трудове, та да придобиете за Христа множество души, задно с тях възпейте: „Боже на отците ни, благословен Си!”

И ныне: Съсъд изпълнен със страсти съм аз, пресвета Богородице Дево, и се боя от вечната смърт и огненото наказание. Но ти, Пречиста, спаси мене – загиващия, препаши със сила моя дух, та като разкъсам греховните вериги да възпея с благодарност: „Родителко на Избавителя на пленените, благословена си!”

Песен 8

Ирмос: Веществения огън с невеществен пламък изгориха богосъзерцателните отроци и пееха: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

Винаги озаряван от нетварната светлина на благодатта, ти прие сана на свещенството, блажени Кириле, и чрез подкрепящия те Дух Свети, ти извая славянските букви, за да се просветят народите, имайки преведени на сроден език боговдъхновените книги и да възпеят: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

Първо неземните слова на сина на гърма: „В начало бе Словото”, като начало на нашата вяра гръмко възвестихте, отци всехвални. После сладкогласния псалтир преведохте със славянски думи, чрез които и днес светата Църква радвайки се вика: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”

Слава: С невеществени съкровища ни обогатихте, отци дивни, защото божествената литургия на славянските езици започна от вас да се извършва. На тая благодат и ние до днес бидейки причастни, възпяваме Бога, казвайки: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”

И ныне: Обгърна ме огънят на изкушенията и злите беди, към тебе прибягвам, Богородице Дево, не пренебрегвай моленията на твоя раб, избави ме от задържащите ме в плен страсти, та благославяйки да те славословя и да превъзнасям името ти во веки.

Песен 9

Ирмос: Теб – неизгарящата къпина и свята Дева, Майка на Светлината и Богородица, надежда за всички нас, ние величаем.

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

Кой може по достойнство да те възхвали, Методие всеславни? Кой ще изброи подвизите и трудовете ти, които по апостолски понесе заради спасението на заблудените човеци, Кириле? Но ние, които от вас се научихме да славим всевишния Бог на сродни нам езици, единодушно и вас заедно с Него величаем.

Свети първоучители Кириле и Методие, молете Бога за нас.

Когато извърши делото и премина попрището на живота, Кириле блажени, свише ти получи известие за своята кончина, която прие и радостно запя: „За тия, които ми рекоха: „Да влезем в дворите Господни” се възвесели духът ми!” И жадуващ за небето, с душа се възнесе там, където заедно с небесните сили винаги възпяваш единосъщната Троица.

Слава: Приемайки епископството на моравската църква, преподобни Методие, ти понесе много трудове и подвизи, възвестявайки светата вяра и претърпя много беди и гонения; а сега заедно със свети Кирил, радвайки се на небето, молете се за нас, та винаги да ви величаем като наши застъпници и ходатаи.

И ныне: По-висша от ангелите и по-почитана от херувимите, чрез посредничеството на светите Кирил и Методий, смили се над нашето смирение, молим те, и изведи ни от греховната дълбина, избави ни от вечното осъждане, та заедно с тях тебе, Майко на Светлината и Богородице, надеждо за всички нас, да величаем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар