петък, 3 декември 2010 г.

21 ноември / 4 декември Въведение на Пресвета Богородица в храма


Утреня на Въведение Бородично

Тропар, глас 4:

Днес е предзнаменованието на Божието благоволение и проповядването на човешкото спасение: в храма Божи Девата тържествено се явява и Христа на всички предвъзвестява; към Нея нека и ние велегласно да призовем: радвай се Ти, Която си изпълнение на Творческия промисъл.

Първи седален, глас 1 :

Плодът на праведните Йоаким и Анна се принася Богу в светото свети­ли­ще; макар дете по плът, Тя е пазителка на нашия живот; нека всички ние да прославим като Майка Божия Тази, Която свещеникът Захарий благослови. Слава и ныне, същият.

Втори седален:

Преди да си зачената, о Чиста, Ти на Бога беше посветена, и раждайки се на земята, сега в дар на Него се принесе, изпълнявайки обещанието към праотците; в божествения храм със запалени свещи бе заведена Ти, Която сама си храм на Бога, пребъдвайки от детинство в чистота и се прояви като обиталище на непристъпната божествена светлина; наистина велико е Твоето влизане в храма, единствена Богоневесто и Приснодево. 

Слава и ныне, същият.

Седален след полиелея:

Нека да се радва песнописецът Давид и Йоаким да ликува заедно с Анна, защото от тях произлезе свят плод - Мария, светоносната божествена Свещ, Която се радва, влизайки в храма; и като Я видя Варахиевият син, благослови Я и радостно извика: Радвай се, всемирно Чудо! Слава и ныне, същият.

Прокимен, глас 4: Чуй, дъще, и виж и наклони ухото си. Стих: Изля сърцето ми благо слово, делата свои разказвам аз на Царя.

След 50 псалом:

Слава: Днес одушевеният храм на Великия Цар влиза в храма, за да му се при­гот­ви като Божествено жилище: люде, веселете се! И ныне: същият. 

Стихира самогласна, глас 4: Днес Боговместимият храм – Богородица, се довежда в храма Господен и Захарий Я приема; днес Свeтая Святих се радва и хорът на ангелите тайнстве­но тържествува. Празнувайки днес и ние с тях, нека викнем заедно с Гавриил: Рад­вай се, Благодатна, с Тебе е Господ, Който има велика милост!

Канони - два на 1 и 4 глас. Катавасии: Христос раждaется:

Песен 1

Ирмос: Ще отворя уста и тя ще се изпълни с Дух Свети, ще изрека слово за Царицата Майка и в светло тържество ще възпея въведението й в храма.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Знаем Те като съкровище на Премъдростта, Пречиста, и като непресъхващ извор на разума, източващ благодат; затова Те молим да ни оросиш с твоите струи, Владичице, за да Те възпяваме во веки. 

Бидейки храм и палат по-висок от небесата, Пречиста, Ти влезе в храма на Бога, за да се приготвиш като божествено жилище на Неговото пришествие.

Богородица възсия с благодатна светлина и просвети всички, събирайки ги да украсят Нейното пресветло тържество с песни; елате при Нея да се съберем.

Преславната Двер, непроходима с човешки помисли, сега отваря дверите на Божия храм и ни заповядва да се съберем и да се насладим на Нейните божествени чудеса.

Ирмос: Победна песен да запеем всички за Бога, Който сътвори дивни чудеса със силна ръка и спаси Израиля, защото се прослави.

Нека днес се съберем, за да почетем с песни Богородица, празнувайки с духовно тържество, защото Тя в храма в дар на Бога се принася.

С песни да възпеем славното шествие на Богородица; защото Тя, която е Божи храм, днес се въвежда в храма като многоценен дар, изпълнявайки пророчествата.

Непорочната Анна майчински се радваше, принасяйки на Бога многоценен дар в храма; и Йоаким с нея светло тържествува.

Твоят праотец Давид в древност Те възпя, Богоневесто Дево, наричайки Те дъщеря на Царя Христа, Когото роди и кърми както майка - своя младенец.

Тригодишната Богородица се принася на Господа, а Божият свещеник Захария Я приема с радост и в храма Я въвежда.

Ликувайте, деви, свещоносици запейте днес и вие, майки, възпейте Царицата Майка, идваща в храма на Царя Христа.

Слава: Троица Единосъщна – Отец, Слово и Дух Свети! Славим Те верно като Творец на всичко и с благоговение зовем към Тебе: спаси ни, Боже.

И ныне: О, Пречиста! Царят – Бог през Теб премина и Се облече в пурпур от Твоите кърви, за да обнови целия човешки род по Своето добросърдечие.

Песен 3

Ирмос: Богородице, жив и изобилен изворе, Твоите певци, събрани в хор духовно утвърди и в Твоето всечестно въвеждане ги удостой с венците на славата.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Храмът стана днес прекрасно украшение на Невестата и чертог за Девата, приемайки одушевения Божи Чертог – най-чистата и непорочна и най-светлата от всички творения.

Давид, започвайки ликуването, тържествува и се радва с нас и провъзгласява Теб, Пречиста, за прекрасна Царица, която стои в храма на Царя и Бога, Всечиста.

От Ева, от която в древност произлезе престъплението в рода човешки, процъфтя изправлението и нетлението – Богородица, Която днес се привежда в Божия дом.

Тържествуват ангелските войнства и цялото човешко множество и пред Твоето лице, Пречиста, като свещоносици вървят, провъзгласявайки Твоето величие в Божия дом.

Ирмос: Нека се утвърди сърцето ми в Твоята воля, всесилни Христе Боже, утвърдил над водите второ небе и земята основал на водите.

Нека тържествуваме всички, които обичаме празниците и да се възрадваме духом, приемайки днес угощение на светия празник на царската Дъщеря и Майка на нашия Бог.

Радвай се днес, Йоакиме, и весели се духом, Анно, привеждайки при Господа родилата се от вас тригодишна Отроковица, свята и непорочна.

В светия храм се води Божието селение - Богородица Мария, тригодишна по плът, и девици със свещи тичат пред нея.

Непорочната Божия Агница, неопетнената Гълъбица, боговместяващата Скиния, освещение на славата, избра за себе си да обитава в Светата Скиния.

Тригодишната по тяло и многолетната по дух, по-широка от небесата и по-висша от ангелските сили – Богоневестата, нека се прослави с песни.

Празнувайки встъпването на Богородица в недостъпното място на храма, и ние днес със свещи в духовно веселие да се приближим с девиците към храма.

Свещеници Божии, облечете се в правда чрез благодатта и радостно посрещнете Дъщерята на Царя и Бога, откривайки й входа към най-святото място.

Слава: Отец е светлина, светлина е и Неговият Син, светлина е и Духът Утешител, защото като от едно Слънце сияе Троицата и божествено озарява и запазва нашите души.

И ныне: За тебе, Чиста, пророците проповядваха като за Ковчег на светинята, златна Кадилница, Свещник, Трапеза, и ние Те възпяваме като боговместима Скиния.

Седални на празника, глас 4:

Възкликни, Давиде, какъв е този днешен празник в чест на Тази, Която ти някога възпя в книгата на псалмите като Дъщеря Богоотроковица и Дева? Ще отидат, рече ти, при Царя тайнствено след Нея девици и близки; и дивен и всемирен празник ще настъпи за тези, които викат: начело застана Богродица, Която е ходатайка за нашето спасение.

Слава и ныне: Непорочната Агница и неоскверненият чертог Богородица Мария с веселие се въвежда преславно в Божия дом; Нея верно окръжават копиеносни ангели и всички верни непрестанно Я облажават и с благодарност Й пеят велегласно: Ти си наша слава и спасение, Всенепорочна.

Песен 4

Ирмос: Съзерцавайки неизследимия Божи съвет, за Твоето, Всевишни, въплъщение от Девата, пророк Авакум зовеше: слава на Твоята сила, Господи.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Божият дом, приемайки днес непроходимата Врата, прекрати всяко служение на закона, защото наистина се яви Истината на живеещите на земята.

Осенената Планина, която в древност предвидя Авакум, предвъзвести Поселилата се в непристъпното място на храма, и процъфтявайки с добродетели, Тя осенява краищата на вселената.

Виждайки необичайни, странни и дивни неща, как Девата приема храна от ангела, цялата земя приема знамението на божествения промисъл.

Явила си се храм, дворец и небе одушевено, Царска Богоневесто, Ти довеждаш се в храма, който беше под закона, за да се съхраниш за Христа, Пречиста.

Ирмос: Провиждайки духом въплъщението на Словото, ти, пророче Авакуме, проповядваше с думите: когато наближат годините, ще бъдеш разпознат; когато дойде времето, ще Се явиш; слава на Твоята сила, Господи.

Пророче Исаия, проречи ни: Кой е Този, Който е в утробата на Девата? Това е израсналият от корена Иудин и родилият Се от царя Давида славен Плод от свято семе.

Започнете да пеете песни, девици, държейки в ръце свещи, възхвалявайте и заедно с нас празнувайте шествието на чистата Богородица, Която сега отива в храма Божий.

Йоакиме и Анно, веселете се сега, довеждайки в храма Господен чистата бъдеща Майка на Христа Бога, Царя на всичко, Която от вас се роди, като тригодишна телица.

Бидейки най-свята от светиите, Пречиста, Ти предпочете да се поселиш в светия храм и да пребъдваш в беседа с ангелите, получавайки по чуден начин хляб от небето, Пазителко на живота.

Раждайки свръх всяка надежда пречистата Дева, Йоаким и Анна благочестиво обещаха да Я принесат на Бога и изпълняват това, давайки Я в дома Божий, като жертва, родена от тях.

Процъфтя някога Аароновият жезъл, предизобразявайки Твоето божествено детерождение, Пречиста, - че Ти безсеменно ще заченеш, ще пребъдеш нетленна и след раждането девица ще останеш, хранейки като младенец Бога на всичко.

Благоговейно съберете се да почетете с нас: девици - Девата, майки - Майката, - родена, като непорочна жертва, и след рождението принасяна като плод на Бога; нека всички светло да празнуваме.

Слава: Благоговейно да прославим Троичния по лица и Единия по естество Бог истинен, Когото като Владика на творенията верно възпяват ангелските и архангелските чиноначалия и Комуто людете винаги се кланят.

И ныне: Моли непрестанно, Пресвята Чиста, Твоя Син и Бог, Когото Ти роди по плът, да избави всички Твои раби от разнообразните дяволски мрежи и от всички изкушения.

Песен 5

Ирмос: Всичко се ужаси при Твоето свещено влизане; защото Ти, невкусилата брак Девица, влезе вътре в храма Божий, като най-чист храм, дарявайки мир на всички, които Те възпяват.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Славна светиня и свещено приношение, пречистата Дева принесена Богу днес в храма, се запазва за жилище на единия Всецар нашия Бог, както само Нему е известно.

Захария, съзерцавайки някога красотата на Твоята душа, Пречиста, с вяра възкликна: Ти си избавление, Ти си радост за всички, Ти си нашето възстановяване; чрез Тебе Невместимият ще стане вместим заради мене.

О, Твоите чудеса превъзхождат ума, Всечиста; необикновено е Твоето рождение, необикновен е начинът на Твоето израстване; странно, непонятно и необяснимо за човеците е всичко в Теб, Богоневесто.

Бидейки многосветъл светилник, Богоневесто, Ти днес възсия в дома Господен и нас озаряваш със свещените дарове, Пречиста, на Твоите чудеса, о възпявана от всички Богородице.

Ирмос: С ярката вечна светлина осияй нас, които от ранина следваме Твоите заповеди, Владико Човеколюбче Христе, Боже наш.

Да се облечем в светли одежди, православни, събирайки се всички и славейки Богомайката, защото при Господа в този ден Тя се довежда, като приятна жертва.

Да се веселят днес праотците, Владичице, и да се радва родилата Те заедно с Твоя баща, че техния плод Богу се принася.

Многоименитата и славна непорочна Телица, като родила по плът божествения Телец, всички да възпеем, празнувайки с вяра.

В този ден записват се в дома Господен божествените знамения, които превишават всеки ум, че Ти, Дево чиста, си Невеста Божия за славното раждане чрез Дух Свети.

Нека се отворят преддверията на славата на нашия Бог и да приемат непозналата брак Божия Майка, като чужда на сквернотата тригодишна телица.

Нека да възпеем многопочитаната и сенчеста планина, Приснодевата станала Божия Майка, защото Тя озари краищата на вселената.

Слава: Прославяйки по-висшето от всяко начало и вечното единно Божество, да Му се поклоним в три Лица, неразделни по естество и равнопочитани по слава.

И ныне: Като тихо пристанище и неразрушима стена придобихме Твоето ходатайство в напасти, Божия Родителко, като винаги чрез Тебе се избавяме от беди и скърби.

Песен 6

Ирмос: Божествения и почитан от всички празник на Богомайката елате да празнуваме, богомъдри, и с ръце да запляскаме, славейки родения от Нея Бог.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Този, Който всичко държи чрез словото Си чу молитвата на праведните; затова прекратявайки болестта на безплодието, като милосърден, Той им дарува Причинителката на радостта.

Господ, искайки да покаже на народите Своето спасение, прие сега от човеците непозналата брак в знак на примирението и обновлението.

Явявайки се като дом на благодатта, в който са положени съкровищата на неизреченото Божие домостроителство, Ти, Всечиста, се приобщи в храма към нетленната наслада.

Храмът Те прие, Богоневесто, като царска диадема и се озари и украси, виждайки в Тебе изпълнение на предсказаното.

Ирмос: Подражавайки на пророка Иона аз зова: живота ми, Благий, от гибел избави и спаси ме, Спасителю на света, който Ти викам: слава Тебе!

Да празнуваме, верни, духовния празник, възпявайки благоговейно Божията Майка, защото Тя е по-свята от небесните ангели.

В песни духовни да възхвалим, верни, Майката на Светлината, защото Тя в този ден ни се яви влизаща в дома Господен.

Чуждата на всяка сквернота Агница и чиста Гълъбица, приведена за обитаване в Божия дом, е предназначена като непорочна да стане Божия Майка.

В храма на закона влиза Храмът Божий, небесната Скиния, от която за нас, намиращите се в мрак, възсия светлина.

Невръстна по плът и съвършена по душа, светият Ковчег влиза в Божия дом, за да се наслади на божествената благодат.

От всякакви изкушения и опасности душевни освободи нас, които прибягваме към Тебе, чрез Твоите ходатайства, всехвална Майко на Христа Бога.

Слава: Отче, Сине и правий Душе, Единство в три Лица и неразделна Троице, помилуй покланящите се на Твоята божествена власт.

И ныне: Този, Който и целият свят не може да вмести, се вмести в Твоята утроба, Богомайко, и от Тебе произлезе, Всенепорочна, в две природи - Бог и Човек.

Кондак на празника, глас 4:

Пречистият Храм на Спасителя, драгоценният Чертог и Дева, свещеното Съкровище на Божията слава, днес се въвежда в дома Господен, като въвежда със себе си благодатта, която е в Божествения Дух; Нея Божиите ангели възпяват: Тя е Небесната Обител!

Икос: Като гледам неизречените и Божествени тайни, които видимо и явно изпълват Девата, се радвам и недоумявам да разбера странният и неизказан образ: как Пречистата се яви единствена избрана от всички видими и разумни твари? Затова като искам да Я възхваля, твърде много се смущавам с ум и слово, но като дръзвам, проповядвам Я и величая: Тя е Небесната Обител!

В месец ноември, в двадесет и първия ден, празнуваме Въвеждането в храма на пресветата Владичица наша Богородица и Приснодева Мария. По нейните свети молитви, Господи, помилуй и спаси ни! Амин.

Песен 7

Ирмос: Богомъдрите отроци не почетоха творението повече отколкото Твореца, но мъжествено потъпкаха застрашаващия ги огън и радостно запяха: всехвални Господи и Боже на отците ни, благословен Си!

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Ето днес засия до краищата на вселената радостната пролет, която просвещава нашите души, помисли и умове с благодатта на Богородичното тържество; нека в този ден да участваме в пира на тайнството.

Всичко днес нека въздаде чест на Царицата Майка: небе и земя, ангелските войнства и човешкото множество, и всички да извикат: в храма се въвежда радостта и избавлението. 

Писаният закон премина и изчезна като сянка и в храма Божи засияха лъчите на благодатта с Твоето встъпване в него, Дево Майко чиста, Която си благословена во веки.

На Родения от Теб, Всечиста, се подчиниха небето, земята и преизподнята като на Творец и Бог, и всеки човешки език да изповяда, че се яви Господ, Спасителят на нашите души.

Ирмос: Пещта се ороси, Спасителю, и отроците ликувайки запяха: Боже на отците ни, благословен Си.

Да се възрадваме в този ден всички, които обичаме духовното празнуване и да възпеем всечистата Владичица, почитайки достойно Йоаким и Анна.

Пророчествай, Давиде, говорейки чрез Духа: ще се поведат девици след Тебе и ще се доведат в храма на Царицата Майка.

Радват се ангелските войнства и веселят се духовете на праведните, защото Майката Божия в Светилището се въвежда.

Приемайки небесна храна, преуспяваше в премъдростта и благодатта Тази, Която стана Майка по плът на Спасителя Христа.

И телом и духом се радваше непорочната Мария, живеейки в храма Божи, като най-свещен съсъд.

Твоите целомъдрени родители, Пречиста, въведоха Те в най-вътрешното място на храма, където тайнствено да израстеш като вместилище на Христа Бога.

Слава: Да прославим Троицата неразделна и да възпеем единното Божество: заедно с Отец и Словото и Всесветия Дух.

И ныне: Божия Родителко, моли Господа, Когото роди, като милосърден по природа, да спаси душите на тези, които Те възпяват.

Песен 8

Ирмос: Чуй, Отроковице Дево чиста, нека изрече Гавриил истинския изначален замисъл на Всевишния: "Бъди готова да приемеш Бога; защото чрез Тебе Невместимият ще заживее сред човеците; затова и аз радостно зова: благославяйте, всички творения Господни, Господа!”

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Като доведе някога Пречистия Храм в Божия дом, Анна с вяра каза на свещеника: приеми сега детето, дадено ми от Бога и въведи го в храма на твоя Създател и радостно Му пей: благославяйте, всички творения Господни, Господа!

Захарий каза някога на Анна, провиждайки духом: ти въвеждаш истинската Майка на Живота, която ясно провъзгласиха за Богородица Божиите пророци; но как храмът ще Я вмести? Затова с удивление зова: благославяйте, всички творения Господни, Господа!

Аз бях Божия рабиня, отговори му Анна, която Бога призова с вяра и молитва, за да получа плод от моето страдание и след раждането да принеса родената на Този, Който ми Я даде; затова с ликуване зова: благославяйте, всички творения Господни, Господа!

Наистина това е законно дело, рече й свещеникът, но за мен е твърде чудно когато виждам, че Приведената в дома Господен странно превъзхожда по благодат Светилището; затова и радостно зова: благославяйте, всички творения Господни, Господа!

Насърчавам се, му рече Анна, като вниквам в твоите слова, защото ти разбра чрез Божия Дух това, което ясно провъзгласи за Девата; приеми Пречистата в храма на твоя Създател и радостно Му пей: благославяйте, всички творения Господни, Господа!

Светоносен светилник, викна свещеникът, запали за нас радост най-велика, блеснала в храма; нека душите на пророците с мен се веселят, съзерцавайки колко чудни дела се вършат в дома Божий, и да възкликнат сега: благославяйте, всички творения Господни, Господа!

Ирмос: Този, от Когото се ужасяват ангелите и всички войнства, като Творец и Господ, възпейте свещеници, прославете отроци, благословете люде и превъзнесете Го във всички векове.

Весели се днес светло Иоаким и непорочната Анна на Господа Бога принася в жертва дадената й съгласно обещанието свята Дъщеря.

Хвалят се светите Давид и Иесей, и се превъзнася Иуда, защото от техния корен израсна плод - Дева чиста, от Която Се роди предвечният Бог.

Мария, пречиста и одушевена Скиния, се довежда в този ден в дома Божий, и Захария Я према в ръце, като осветено съкровище Господне.

Като спасителна Врата и духовна Планина, като одушевена Стълбица нека да почетем ние, верните, истинската Дева и Майка Божия, благословена от ръцете на свещениците.

Пророци, апостоли и мъченици Христови, войнства ангелски и всички родени на земята нека почетем с песни чистата Дева, като благословена Майка на Всевишния.

В храма Те доведоха, Всенепорочна Чиста, божествено родилите Те, като жертва чиста и по чуден начин Ти се въдворяваш в недостъпните места у Бога, подготвяйки се за обитанието на Словото.

Слава: Нека се възпява Трисветият Бог: Отец, Син и Дух Свети, неразделното Единство, едното Божество, държащо на длан цялото творение във всички векове.

И ныне: Безначалното Слово по плът приема начало, раждайки се както Сам благоволи, Бог и заедно с това Човек от Девата-Отроковица, възсъздавайки нас, които паднахме преди, по Своето крайно милосърдие.

Не се пее Честнейшую..., а девета песен с припевите на празника.

Песен 9

Ирмос: Нека до одушевения Божи Ковчег отсега нататък да не се докосва ръка на непосветени, но устите на верните да не замлъкват, пеейки ангелския възглас и в радост да зоват към Богородица: наистина Ти всичко превъзходаш, Дево чиста!

Ангелите гледаха въвеждането на Всечистата в храма и се удивляваха как тя със слава влезе в Светая Светих.

Като имаш пресветлата красота на душевната чистота и си изпълвана с благодат Божия от небесата, Богородице чиста, Ти непрестанно озаряваш с вечна светлина тези, които с радост викат:  наистина Ти всичко превъзхождаш, Дево чиста!

Ангелите гледаха въвеждането на Девата в храма и се удивляваха как тя със слава влезе в Светая Светих.

Твоето чудо, Богородице чиста, надхвърля силата на думите; защото признавам в Тебе превъзхождащо разума тяло, недостъпно за греховния поток, затова благодарно Ти зова: наистина Ти всичко превъзхождаш, Дево чиста!

Ангели и човеци, нека почетем въвеждането на Девата в храма, защото Тя със слава влезе в Светая Светих.

Законът чудно Те предизобрази, Чиста, като Скиния и божествен Съд с мана, дивен Ковчег и Завеса, и Жезъл, Храм неразрушим и Божия Врата; така той ни учи да Ти зовем: наистина Ти всичко превъзхождаш, Дево чиста!

Ангелите гледаха въвеждането на Девата в храма и се удивяваха как Тя богоугодно влезе в Светая Светих.

Давид, възпявайки нарече Те дъщеря на Царя, когато Те видя по красота на добродетелите предстояща отдясно на Бога; затова той пророчески зовеше: наистина Ти всичко превъзхождаш, Дево чиста!

Ангели, със светиите тържествувайте, девици, заедно ликувайте, защото Богоотроковицата влезе в Светая Светих.

Соломон, провиждайки, че Ти ще приемеш в себе си Бога, Те уподоби, Богородице, на царско ложе и на жив запечатан извор, от който излезе чиста вода за нас, които с вяра зовем: наистина Ти всичко превъзхождаш, Дево чиста!

Ангели и човеци, нека възвеличим с песни Девата, защото боголепно влезе в Светая Светих.

Ти даряваш Твоята тишина на моята душа, Богородице, източвайки живот за почитащите Те достойно, грижейки се сама за тях, покривайки ги и пазейки ги, за да Ти зоват: наистина Ти всичко превъзхождаш, Дево чиста!

Ирмос: Светоносният облак, върху който Владиката на всичко слезе от небето като дъжд на руно и чрез който Безначалният се въплъти, ставайки Човек заради нас, всички ние величаем, като пречиста Майка на нашия Бог.

Величай, душо моя, доведената в храма Господен и благословената от ръцете свещенически.

От праведните Йоаким и Анна произлезе плодът на обещанието - Мария Божията Отроковица; и като благоуханен тамян Тя, още като малко дете по плът, се привежда в светия храм, за да обитава в светилището като свята.

Величай, душо моя, доведената в храма Господен и благословената от ръцете свещенически.

Нека да възхвалим с песни Детето по естество и свръхестествено явилата се като Майка Божия, защото Тя в този ден в храма подзаконен при Господа се води като благоухание приятно и като духовен плод на праведните.

Величай, душо моя, доведената в храма Господен и благословената от ръцете свещенически.

Нека заедно с ангела да възкликнем, верни, “Радвай се, Богородице”, както подобава: радвай се, прекрасна Невесто; радвай се, светли Облаче, от който възсия Господ за нас, пребъдващите в тъмнината на незнанието; радвай се, Надеждо на всички.

Величай, душо моя, доведената в храма Господен и благословената от ръцете свещенически.

Светая светих и Богомайко Мария, чрез Твоите молитви, Чиста, освободи от мрежите на врага, и от всяка ерес и скръб нас, които с вяра се покланяме на Твоя свят образ.

Величай, душо моя, доведената в храма Господен и благословената от ръцете свещенически.

Най-достойна песен възгласява за Богородица цялото творение, викайки заедно с архангел Гавриил: радвай се, всенепорочна Майко Божия, заради Която се избавихме от древното проклятие, ставайки причастни на нетлението.

Величай, душо моя, доведената в храма Господен и благословената от ръцете свещенически.

Превъзхождаща херувимите, по-висша от серафимите и по-широка от небесата се яви Ти, Дево, като вмести в утробата си и роди неизказано съвършено невместимия наш Бог; моли Го усърдно за нас.

Величай, душо моя, властта на Триипостасното и неразделно Божество.

Едно естество в три Лица и неразделна слава, непрестанно възпявана в единството на Божеството, на небето и земята - Троица неразлъчна; заедно със Сина, Отца и Духа да прославим, покланяйки се с благоговение.

Величай, душо моя, по-почитаната и по-славната от небесните войнства Пречиста Дева, Богородица.

Моли, Дево Богомайко, за избавление от гибел и беди и от всякакви изкушения на тези, които с вяра прибягват към Твоето милосърдие и благоговейно се покланят на Твоя Син, като на Бог и Господ на целия свят.

Първият припев и последната катавасия.

 Ексапостиларий:

Да възхвалим с вяра Мария, Божието Дете, Която в древност съслови­ето на пророците предвъзвести като Стомна и Жезъл, Скрижал и неразломима Планина, защото днес се въвежда в Святая Святих, за да се възпитава в Господа. (3)

Хвалитни стихири на 4, гл. 1, по Небесных чинов...

Свещоносиците деви радостно съпровождат Приснодевата и пророчестват чрез Духа за бъдещето: макар самата Богородица да е Божи храм, Тя се въвежда в храма като малко дете със славата на девството.

Богородица наистина се яви на света като обещание на Светия и като благославен плод, който превъзхожда всички; Тя благочестно се привежда в храма Божий, изпълнявайки молитвеното обещание на родителите си, опазвана от Божествения Дух.

Отхранена наистина с небесен хляб в храма Господен, Дево, Ти роди за света Хляба на живота – Словото, за Когото като храм избран и всенепорочен тайнствено си предизбрана от Духа, сгодена от Бога и Отца.

Да се отвори вратата на богоприятния храм, храмът и престолът на Царя на всички, защото Той днес със слава приема от Него избраната за своя Майка, Която Йоаким принася да се освети от Господа.

Слава и ныне, глас 2: Днес в храма се привежда всенепорочната Дева, в дома на Царя на всичко – Бога, и Хранителя на целия наш живот: днес най-чистата светиня, като тригодишна телица се въвежда в Светая Святих; нека Я възпеем като ангела: радвай се, единствена Благословена между жените!

Велико славословие

Няма коментари:

Публикуване на коментар