събота, 19 март 2011 г.

Втора Неделя на Великия пост - на св. Григорий Палама

В тази неделя от св. Четиридесетница, Църквата продължава празнуването тържеството на Светото Православие, като спомня живота и богословието на тоя дивен Божи угодник св. Григорий Палама, архиепископ Солунски. Със своя свят живот и боговдъхновено учение, той утвърди Православната вяра и ни обясни що значи 
"вече не аз живея, а Христос живее в мене".

По неговите молитви, Христе Боже наш, помилуй и спаси нас, амин.

Стихири на Господи воззвахъ, глас 2:

С какви похвални песни да възпеем този йерарх - тръба на богословието, огнедишаща уста на благодатта, свещено вместилище на Духа, непоколебим стълб на Църквата, велико украшение на вселената, река на премъдростта, светилник на Светлината, ярка звезда, която просвещава цялото творение?

С какви цветя от песнопения да увенчаем този йерарх, поборник на благочестието и противник на нечестието, горещ защитник на вярата, велик наставник и учител, най-прекрасна лира на Духа, златосияен език, извор, изливащ потоци на изцеления за верните, великия и досточуден Григорий?

С какви усти ние, земните, да възхвалим този йерарх, учител на Църквата, проповедник на божествената светлина, посветен в небесните тайни на Троицата, велико украшение на монашестващите, просиял с дела и съзерцание, солунска похвала, който има за свой съгражданин на небесата божествения мироточив и пречуден Димитрий?

Слава, глас 6: Преподобний, трижди блажен, светейши отче, добри пастирю и на Архипастира Христа ученик, който положи душата си за овците! Сам сега, отче наш, богоносни Григорие, изпроси от Него чрез твоите молитви да ни дари с велика милост.

На стиховните стихири:

Слава, глас 8: Бодър за учителство е твоят език, който стига до сърдечните уши, въздигайки ленивите души и с твоите боговдъхновени слова се превръща в стълба, която издига от земята към Бога. Затова, Григорие, солунско чудо, непрестанно се моли на Христа да се просветят с божествената светлина тия, които те почитат.

И ныне: Непознала брак Девице, Която неизказано зачена Бога по плът, Майко на всевишния Бог, приеми молбите на Твоите раби, Всенепорочна, и на всички дай очистване от прегрешенията; приемайки сега нашите моления, моли се всички да се спасим.

Тропари – възкресен и на светията:

Слава, глас 8: Светилниче на Православието, утвърждение и учителю на Църквата, украшение на монасите, непобедим поборник на богословите, чудотворче Григорие, солунска похвало, проповедниче на благодатта, моли се непрестанно за спасението на нашите души.

И ныне: Ти, Който заради нас Се роди от Дева и разпятие претърпя, Благи, обезоръжи със смърт смъртта и възкресение яви като Бог, не презирай тия, които създал Си с Твоята ръка; яви човеколюбието Си, Милостиви, и приеми родилата Те Богородица, молеща се за нас и спаси, Спасителю наш, отчаяните люде.

Канони на Утренята, възкресен и следните два от Триода, глас 8:

Песен 1

Ирмос: Някога Моисеевият чудотворен жезъл с кръстообразен удар раздели морето и потопи колесниците на фараона, спасявайки беглеца Израил, който пеш премина и възпя с песен Бога.

Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Проливайки горещи сълзи, нека паднем пред Тебе, Отче и Боже на всички, и да викнем заедно с блудния син: съгрешихме, като се отделихме от Тебе и станахме роби на заблудата, приеми нашето покаяние.

Презрях царското наследство, което ми дари Ти, Слове, ставайки заради мен Човек; и заради вкусването на греха, тежко се осъдих на грижа за свинете – греховните страсти; но по Твоето милосърдие, Спасителю, пощади ме.

Падам на колене, Владико и Господи, а Ти побързай да ме приемеш в обятията Си като блудния син и отвори ми пътя на Твоето спасение, правейки ме вместо наемник отново Твой син, Човеколюбче.

Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.

Човешкото естество се сподоби с Богоявлението чрез Тебе, Дево изпълнена с благодат; защото Ти бе единствена ходатайка между Бога и човеците, затова и всички Те славим като Богородица.

Ирмос: Ще отворя уста и тя ще се изпълни с Дух и ще изрека слово за Царицата Майка, и ще се явя светло тържествуващ и ще възпея с радост Нейните чудеса.

Припев: Светителю отче Григорие, моли Бога за нас.

Божествени проповедници, избрани богослови и всички вдъхновени от Бога езици, елате и се съберете в едно, за да възпеете достойно божествения Григорий, проповедника на Духа.

Нека възпея великия Григорий - стълбът на вярата, защитникът на Църквата, добрият солунски пастир и истинска слава за архиерейския чин.

Слава: От детство пожела възвишен живот и от младини възлюби съвършеното богомислие, явявайки се като истинен последовател и единомишленик на твоя съименник, отче Григорие.

И ныне: Бъди ми, Всенепорочна, път на живота, водейки ме към божествените обители; защото се прелъстих и паднах в пропастта на злото; от там ме възведи чрез Твоето ходатайство.

Песен 3

Ирмос: О, Христе, Който премъдро утвърди в начало небесата и основа земята върху водите, утвърди и мене върху камъка на Твоите заповеди, защото никой не е свят освен Тебе, единствен Човеколюбче.

Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Осъзнавайки своите деяния, напускането на дома и разхищението на Твоето богатство, което пропилях в блудни пожелания, викам в покаяние към Тебе, моя Отец и Бог: „Съгреших, спаси ме!”.

Като греша на земята, страхувам се от небето, защото то ще ми бъде обвинител в последния ден, когато всички твари ще застанат пред Тебе, Слове, за да бъдат съдени според Твоя праведен съд.

Хранех се с мрачни и скверни помисли, когато блудният аз бях далеч от Тебе, а сега Ти викам: „Съгреших, съгреших, спаси ме, горещо прося Твоето милосърдие!”.

Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.

Адамовото естество прие обожение, Дево, когато Бог, без да Се изменя прие плът от Твоята утроба; и ние, които в древност бяхме излъгани в надеждата да станем богове, сега се освободихме от древното осъждане.

Ирмос: Богородице, жив и изобилен Изворе, Твоите певци, събрани в хор, духовно укрепи в божествената Твоя слава и ги удостой с венците на славата.

Припев: Светителю отче Григорие, моли Бога за нас.

Като съхраняваме струите на твоите божествени учения, ние отхвърляме всички козни на злославните еретици и чрез твоите свещени писания обръщаме в бягство техните пълчища, Григорие.

Безумната мъдрост на злославните еретици ти обори, блажени, имайки в своето сърце Ипостасната Божия Премъдрост, чрез Която шумно порази упоритата им гордост.

Слава: Ти умъртви всяко сладострастие на тленната плът, премъдри, и оживявайки душата си чрез делата на подвижничеството, я направи божествен орган на богословието.

И ныне: Съзнателно и доброволно възлюбих страстно срамния и блуден живот; но чрез Твоите молитви, Дево Богоневесто, обгърни с божествена любов моето сърце.

Кондак, глас 4:

Сега настана време за дела, съдът е на прага, затова нека станем и постейки да раздадем милостиня с покайни сълзи, викайки: „Греховете ни са повече от морския пясък, но прости ни, Творче на всичко, та да приемем нетленни венци!”.

Седален, глас 4:

Прелестта на еретиците ти унищожи, премъдри, и добре изясни вярата на православните, просвещавайки така целия свят. Затова ти прие венците на победата, стана стълб на Църквата и истинен йерарх; моли непрестанно Христа, всички да се спасим.

Слава, същият. И ныне: Скоро приеми, Владичице, нашите молитви и ги принеси на Твоя Син и Бог, Всенепорочна; прекрати нападенията на злоречивите хулители срещу Твоите раби, премахни козните им и унижи дързостта на безбожниците, Пречиста.

Песен 4

Ирмос: Ти Си моя крепост, Господи, Ти Си и моя сила, Ти Си моя радост и мой Бог, Който не остави недрата на Отца и посети нашата нищета; затова заедно с пророк Авакум Ти викам: „Слава на Твоята сила, Човеколюбче!”.

Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Отхвърлих Твоите Отечески заповеди и в сладострастие пропилях подареното от Теб богатство, лишавайки се от божествените дарования. Като се разкайвам за това, изповядвам Ти греха си, не ме отхвърляй, Господи Владико. 

Ти възприе моята нищета, както подобаваше на Бог, и така отново привлече към Себе Си мене – отдавна отдалечилия се от Тебе, Слове, и ми даде Своето божествено Тяло за извор на веселие и призив към спасение.

С непрестанни сълзи да се избавим от вечните мъки, които Бог е приготвил за лукавите духове, и подобно на блудния син, нека викнем: „Съгрешихме против Тебе, Отче, но приеми всички, които прибягват към Твоята милост!”.

Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.

Съ-безначалното на Отца и Духа Слово се ражда от непозналата мъж Дева не според природния закон; оставайки какъвто е, Той завинаги пребъдва с естеството, която прие от нас. Защото Той е един Син в две естества, запазвайки свойствата и на двете неизменни.

Ирмос: Удивявайки се на неизказания Божи промисъл за въплъщението Ти от Девата, Всевишни, пророк Авакум зовеше: „Слава на Твоята сила, Господи!”.

Припев: Светителю отче Григорие, моли Бога за нас.

Ти отвори устата си, премъдри отче, за да проповядваш божествената Премъдрост, от Която винаги се поучаваше в своето сърце, и тъй ти изобличи празнословеца Варлаам като безразсъден и безумен.

Ти залезе като слънце в земята, о пресладки, според природния закон, но в утрото изгряваш с Христа - незалязващото Слънце, съгрявайки и пазейки всички със своите молитви.

Слава: Божествената благодат, о блажени, те направи похвалá и велика опора на православните, добър пастир, втори Григорий Богослов и бдителен пазител на своето паство.

И ныне: Отвори душевния ми слух, Майко Божия, родила Оня, Който отвори ушите на глухия и ме сподоби да слушам и изпълнявам божествените слова.

Песен 5

Ирмос: Защо отхвърли ме от Своето лице, о Светлина неугасима, и мен окаяния покри ме чуждата тъма? Но моля се, обърни ме отново в светлината на Твоите заповеди и изправи моите пътища.

Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Лиших се от божествените богатства и дарования и отидох в чуждата страна, гладувайки за животворните блага; но, Отче, заради Твоето добросърдечие, като благ ме изпълни с предишната слава и наслада.

Възприемайки помисъла на блудния син, прекарал в блуд живота си, нека прибегнем към милостивия Отец с несъмнена вяра и съкрушени сърца, за да получим прошка на съгрешенията.

Не се бави, душо моя, пребиваваща в далечната страна, но побързай скоро да се изповядаш пред твоя Бог и Отец, за да получиш опрощение за злините, които си сторила, пропилявайки живота си.

Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.

Ти си светъл облак, носещ Слънцето на правдата, Пречиста Дево, който разпръсва тъмата на безразсъдното идолослужение и с истинен разум всички просвещава.

Ирмос: Изуми се всичко от Твоята божествена слава, защото Ти, непознала брак Дево, носи в Твоята утроба Всевишния Бог и роди надвременния Син, Който дарява с мир всички, които Те възпяват.

Припев: Светителю отче Григорие, моли Бога за нас.

Със сърпа на твоите слова и свещени писания ти изкорени тръните на ересите и плевелите на лъжата и пося семената на православното благочестие, свещеноначални Григорие.

Твоите слова и светите ти писания за тия, които ги четат са чиста небесна роса, мед от скалата, ангелски хляб, питие, храна, сладост и наслада и извор на жива вода, о премъдри Григорие.

Слава: Земята и морето те признават за свой учител, като свещен стълб на Православието, славна ризница на божествените догмати, свещен и премъдър богослов, съжител и единонравен събеседник на апостолите.

И ныне: Отмий сквернотата на моето сърце, непорочна Дево, със струите на умилението и ми дай начин на покаяние чрез Твоите свети молитви към милостивия Бог, Когото неизказано роди.

Песен 6

Ирмос: Молитвата си ще излея пред Господа и Нему ще разкажа скърбите си, защото душата ми се изпълни с нещастия и животът ми се приближи до преизподнята; но се моля като Йона: „От тлението ме, Боже, изведи!”.

Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Прахосвайки богатството, с което ме дари, аз станах като по-младия Твой син и се отклоних в пагубен живот; и лишен от Твоите блага, Човеколюбче, сега се връщам при Теб, моя Бог и Отец, молейки за опрощение.

Постигна ме горчивата участ на изгнаник и бях осъден да паса свинете, защото разпилях моето богатство, което Ти милостиво веднага ми отдаде и оголях от всичко, но Ти се смили над мене като Бог.

Съгреших против небето и не смея да погледна към безкрайните му висини, Човеколюбче, нито смея да се нарека Твой син, аз блудният; но смили се над мене даром, бидейки безкрайно Милостив.

Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.

Неизказана и неописуема с човешки думи е Твоята Рожба, Девице, защото раждаш Бога по начин, който надвишава всеки ум, запазвайки девството си непорочно; затова като истинска Богородица всички достойно Те прославяме.

Ирмос: Елате да празнуваме божествения и всепочитан празник на Богомайката, богомъдри, и с ръце да запляскаме, славейки родения от Нея Бог.

Припев: Светителю отче Григорие, моли Бога за нас.

Разбита бе суетната гордост и безумния език на Варлаам от словата, поученията и проницателния ум на премъдрия цар и на великия Григорий.

Божествената лира на Духа, тръбата, проповядваща ясно божествените тайни, солунския предстоятел и богословския език елате с песни да възпеем.

Слава: Предвождайки народа като огнен стълб, ти изгори враговете на вярата и просвети събранията на верните, богомъдри отче Григорие.

И ныне: Бъди ми, Всечиста Владичице, тишина и прибежище на утешение, като укротиш моите страсти и ме приведеш в спасителното божествено пристанище.

Кондак на светителя, глас 8:

Като свещен и божествен орган на Премъдростта и радостна тръба на богословието ние единодушно те възпяваме, богословесни Григорие, но като ум, близък на Първоначалния Ум, приведи и нашите умове към Него, та да ти викаме: „Радвай се, проповедниче на благодатта!”.

Икос: Като ангел ти се яви на земята, възвестявайки на човеците тайните Божии, защото, макар да притежаваше човешки ум и плът, ти ни удиви със слова прилични за безплътните, боговдъхновений, и ни научи да ти викаме така: „Радвай се, защото чрез тебе бе прогонена тъмата; радвай се, защото чрез тебе се върна светлината. Радвай се, вестителю на нетварното Божество; радвай се, истинни изобличителю на безумното учение за тварна благодат. Радвай се, непостижима висота, която свидетелства за божественото Естество; радвай се, неизмерима дълбино, говореща за Неговото действие. Радвай се, защото ти прекрасно възвести за славата Божия; радвай се, защото ти отхвърли мненията на зломислещите. Радвай се, светилниче, който ни показваш Слънцето; радвай се, чашо, напояваща с божествено питие. Радвай се, защото чрез теб сияе истината; радвай се, защото чрез теб помръкна лъжата. Радвай се, проповедниче на благодатта!”.

Синаксар

Песен 7

Ирмос: Дошлите някога от Иудея във Вавилон отроци с вяра в Троицата потъпкаха пламъка на пещта, пеейки: „Боже на отците ни, благословен Си!”.

Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Не смея да се нарека Твой син, Отче Човеколюбче, но Те моля да бъда като един от Твоите наемници. Не отхвърляй мене, който викам: „Благословен си, Боже на нашите отци!”.

Загубили първоначалното благородство и осквернили живота си, нека побързаме с покаяние към Единия Отец и наш Бог, за да получим спасение.

Нещастният аз съм осъден да слугувам на жесток господар; страдам от силен и нетърпим глад, докато храня свинете, но обръщайки се с покаяние, моля Спасителя: „Помилуй ме!”.

Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.

Ти, Която роди Едничкия Живот оживотвори умъртвеното ни естество, Дево Богородице; затова ние, верните, Те имаме за спасение, понеже Ти роди по плът Бога на нашите отци.

Ирмос: Богомъдрите отроци не почетоха творението повече от Твореца, но като потъпкаха мъжествено застрашаващия ги огън, радостно възпяха: „Благословен Си Ти, преславният Господ и Бог на нашите отци!”.

Припев: Светителю отче Григорие, моли Бога за нас.

Всички, които изучават твоите слова и писания, Григорие, се просвещават с богопознание и се изпълват духовна премъдрост, богословствайки за нетварната благодат и божествената енергия.

Ти напълно съкруши меча и стрелите на злославните и както камък разкъсва паяжина ти разкъса гордостта Варлаам и цялата сила на еретиците, светителю.

Слава: С твоите слова и догмати се запечата вярата на благочестивите, Григорие, и еретическата дързост беше унизена; прекрати се разрушението на Православието и се сломи силата на еретиците.

И ныне: Повехнали от болестите на страстите, ние наистина намерихме в Теб извор, от който да черпим спасение и божествени струи; затова Ти викаме: „Всечиста, благословен е плодът на Твоята утроба!”.

Песен 8

Ирмос: Халдейският мъчител седмократно разпали силата на пещта за богопочитателите, но когато ги видя спасени от висшата сила, той викна към Твореца и Избавителя: „Отроци, благославяйте, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Ние, които вярваме в Тебе, знаем богатството на Твоето неизмеримо милосърдие. Затова, заедно с блудния син, падаме искрено пред Тебе: приеми съгрешилите, които прибягваме към Тебе, Щедрий, защото няма грях, който да надвие Твоето човеколюбие.

Ти Се смири поради Своето милосърдие, Владико, и Се приближи до падналите Свои синове, защото Сам, Човеколюбче, срещна падналите и целувайки ги, даряваш им спасение. И да падне някой, Ти не се гневиш, защото Си многомилостив, като Човеколюбец.

Най-страшен съд ще ме постигне, о Владико, защото макар виждайки, че Си Човеколюбив и дълготърпелив, не прибягвам към Тебе с думите на блудния син, а в леност прекарвам своя живот. Но Ти бъди милостив към мене и ме избави от това осъждане, о Милосърдни, заради моето покаяние.

Припев: Всесвята Троице, Боже наш, слава Тебе.

Ние прославяме не трима богове, а едно Божество; но наистина почитаме три Ипостаси – неродения Отец, родения от Отца Син, и Светия Дух, Който изхожда от Отца, Един Бог-Троица, като Всекиго от Тях вярно славословим като Бог Един.

Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.

Сломен от много несгоди и потопен от бурята на моята печал, Всенепорочна, в спасителното пристанище ме приведи чрез Твоите молитви и ме избави от всякакви беди, та достойно да Те прославям, Богородице, като моя твърда защита във всички векове.

Ирмос: Благочестивите отроци в пещта бяха спасени от Отрока на Богородица: тогава – предизобразяван, а сега – действителен; Той свиква цялата вселена да Ти пее: „Всички твари, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове!”.

Припев: Светителю отче Григорие, моли Бога за нас.

Ти сега предстоиш пред престола на Всещедрия Бог като един от великите богослови, защото бе тям единонравен, премъдри Григорие, солунски предстоятелю, архиерейска красота; сияйно украсен със славата на свещеноначалието, ти и сега служиш на Бога.

Още преди зачеването ти в утробата, Бог знаеше чистотата на твоя разум и Той откри ясно на боголюбивия цар, че си непобедим защитник на Църквата; затова по неизменните канони ти бе запечатан с мирото на  архиерейството.

Слава: Вредното Акиндиново събрание бе победено и претърпя беди от твоите мъдри слова, преславни Григорие, солунски предстоятелю; както димът изчезва, така изчезна и тяхното гнусно безумие от твоя гръмогласен и богословесен език.

И ныне: В тебе, Дево, Божественото слово преобрази човешкото естество, затънало в страстите, чрез безкрайната си благост и цялото го обнови и освети; затова, спасени чрез Тебе, ние Те възпяваме във всички векове.

Песен 9

Ирмос: Изуми се небето и ужасиха се краищата на земята от това, че Бог Се яви в плът на човеците и Твоята утроба стана по-широка от небесата; затова Тебе, Богородице, ангелските войнства и човешките множества величаят.

Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

С радост и веселие изпълни моята жадуваща душа сега, когато заради мен е заклано угоеното теле, о Боже; загубен бях и се намерих, и мъртъв бях – оживотвори ме и ме облечи в нетление, дарявайки ме с божествената одежда на спасението.

Души, отделени от Бога и лишени от божествените дарове, елате да последваме обръщането на блудния син и искрено да въззовем: „Отче благий, Който Си на небесата, всички пред Тебе съгрешихме, очисти и спаси прибягващите към Твоята велика милост!”.

Господи, Господи, богат на милосърдие, не презирай мене, който в множество наслади разпилях богатството си; сега идвам и викам заедно с блудния син: „Съгреших Ти, спаси мене, който прибягвам към Твоята велика милост!”.

Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.

Ти си пристан на спасението, наставница и защитница на твоя раб, защото чрез Твоите молитви към Бога, Блага, се избавям от всички тежки изпитания; затова на Тебе, Владичице, възлагам с любов цялата си надежда и Те величая с вяра.

Ирмос: Нека всеки, роден на земята, да ликува, просвещаван от Духа; да тържествува и естеството на безплътните умове, почитайки свещеното тържество на Богомайката и да зове: „Радвай се, Всеблажена Богородице, чиста Приснодево!”.

Припев: Светителю отче Григорие, моли Бога за нас.

Ти стана божествено огледало, Григорие, защото непорочно съхрани създаденото по Божи образ естество, мъжествено поставяйки ума си за господар над страстите, което по подобие от Бога възприе. Затова и стана светла обител на Светата Троица.

Като крилат ангел в помощ на благочестивия цар, ти бе изпълнен с Дух Свети и сражавайки се с празнословеца Варлаам, който похули в своето безумие славата Божия, справедливо ти го победи.

Слава: Целият изпълнен с небесна мъдрост, ти просвети света със светлина, преславни, изяснявайки догматите на Православието. И бидейки привързан към истинското любомъдрие, премъдри, ти зачена в себе си страха Божи и роди словата на Духа.

И ныне: Ние верните в съгласие Ти принасяме благодарствена песен, защото Ти разруши нашето древно проклятие, Богородителко, и чрез Тебе всички получаваме плодовете на Божието благословение: спасение, просвещение, милост и вечната радост.

Светилни:

Слава: Радвай се, отеческа похвало, уста на богословите, обител на безмълвието, доме на Премъдростта, връх на учителите, словесна дълбочина. Радвай се орган на деятелността, предел на съзерцанието и изцелителю на човешките недъзи. Радвай се, отче, храме на Духа, какъвто бе и в живота и след смъртта.

И ныне: Владичице на всичко, по-висша от всички твари и превъзхождаща небесните войнства, простри силната си ръка и съхрани света, благослови свещениците, които Ти свещенодействат, прости монасите, които Ти се молят; умири всички човеци, благочестивите управници и запази този град, пресвята Богородице. И сега, Владичице на ангелите, сподоби ни да видим небесното Царство и райските двери, когато Съдията седне да съди вселената при втория и страшен Съд.

Хвалитни стихири, глас 1:

Ти завърши своя блажен живот в света и сега се радваш в събора на блажените и като кротък наследи земята на кротките, светителю Григорие, и богатееш с чудеса от Бога чрез благодатта, дарявайки я на всички, които те почитат.

Ти насади догматите на Православието, изкоренявайки, блажени, тръните на ересите и умножавайки семената на вярата с потока на твоите слова, ти принесе като трудолюбив земеделец стократен плод на Бога.  

Сиянието на твоя непорочен живот, блажени, удиви и ангели и човеци, защото ти стана доброволно твърд подвижник, постник и йерарх, достоен Божи служител и Негов истинен приятел.

За ходещите в тъмата на съгрешенията, Ти запали светлина, Христе, във времето на поста; покажи ни и благоухания ден на Твоите страдания, за да викнем към Тебе: „Възкресни, Боже, и ни помилуй!”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар