събота, 11 юни 2011 г.

Неделя на Светата Петдесетница

Вечерня на празника
Стихири на Господи воззвах:
Глас 1: Празнуваме Петде-сетница и пришествието на Духа, осъщественото обеща-ние и изпълнението на надеждата. О, какво тайнст-во! Толкова велико и досточтимо! Затова зовем към Тебе: „Създателю на всичко, Господи, слава Тебе!”.
С езиците на другородците, Христе, Ти обнови Своите ученици, за да Те проповядват пред тях като безсмъртно Слово и Бог, Който дава на душите ни велика милост.
Всичко дава Дух Свети: източва пророчества, свещеници поставя, неграмотните научи на мъдрост, рибарите яви като богослови, събира целия църковен събор. Единосъщен и съ-престолен на Отца и Сина, Утешителю, слава Тебе!
Глас 2: Видяхме истинската светлина, приехме Духа небесен, намерихме истинската вяра, покланяйки се на неразделната Троица, защото Тя ни спаси.
Чрез пророците Ти ни възвести път на спасение и в апостолите възсия, Спасителю наш, благодатта на Твоя Дух; Ти Си Бог пръв и последен, и во веки Ти Си наш Бог!
В Твоите двори ще възпея Теб, Спасителя на света и прекланяйки колена, ще се поклоня на Твоята непобедима сила; вечер, сутрин и по пладне, и по всяко време ще Те благославям, Господи!
В Твоите двори, Господи, ние верните, преклонили колената на душите и телата си, възпяваме Теб, безначалния Отец, съ-безначалния Син и съ-вечния и всесвят Дух, Който просвещава и освещава нашите души.
Троицата единосъщна нека да възпеем – Отца и Сина със Светия Дух, защото така проповядваха всички пророци и апостолите с мъчениците.
Слава и ныне, глас 8: Елате, народи, да се поклоним на Три-ипостасното Божество – на Сина в Отца със Светия Дух; защото Отец извън времето ражда съ-вечния и съ-престолен Син и Дух Свети е в Отца, прославян със Сина; една Сила, една Същност, едно Божество. Покланяйки Му се, всички казваме: „Свети Боже, Който всичко Си сътворил чрез Сина при съдействието на Светия Дух! Свети Крепки, чрез Когото познахме Отца и чрез Когото Дух Свети дойде в света! Свети Безсмъртни Утешителю – Душе, Който от Отца изхождаш и почиваш в Сина! Троице Свята, слава Тебе!”.
На литията:
Слава и ныне, глас 8: Когато Ти изпрати Своя Дух на събралите се апостоли, Господи, тогава еврейските деца, виждайки това, в страх се удивиха, защото ги чуваха да говорят на други, чужди езици, както им даваше Духът; защото бидейки неуки, те се изпълниха с мъдрост и улавяйки народите във вярата, проповядваха за божествените неща. Затова и ние ти зовем: „Господи, Който се яви на земята и ни спаси от заблудата, слава Тебе!”.
Стиховни стихири:
Народите, не разбирайки силите на всесветия Дух, които се проявиха в Твоите апостоли, Господи, счетоха изменението на езиците за опиянение. А ние, които от тях сме утвърдени, непрестанно повтаряме така: „Светия Твой Дух не отнемай от нас, молим Ти се, Човеколюбче!”.
Господи, слизането на Светия Дух, което изпълни Твоите апостоли, им даде да говорят на чужди езици. Затова преславното чудо на неверниците се струваше като пиянство, а за верните бе източник на спасение. Сподоби и нас с Неговото сияние, молим Те, Човеколюбче!
Царю Небесни, Утешителю, Душе на Истината, Който Си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота, дойди и Се всели в нас, и ни очисти от всяка сквернота, и спаси, Благий, нашите души.
Слава и ныне, глас 8: Някога езиците се смесиха заради дръзкото изграждане на кулата, а сега езиците се изпълниха с мъдрост заради славата на богопознанието. Там Бог осъди нечестивите за съгрешението, а тук Христос просвети рибарите чрез Духа. Тогава разногласието бе за наказание, а сега се обновява съгласието за спасението на нашите души.
Тропар, глас 8:
Благословен Си, Христе Боже наш, Който направи рибарите премъдри, изпращайки им Светия Дух, и чрез тях улови вселената, Човеколюбче, слава на Тебе!


Няма коментари:

Публикуване на коментар