четвъртък, 8 септември 2011 г.

15/28 август ВСЕБЛАЖЕНО УСПЕНИЕ НА ПРЕНЕПОРОЧНАТА ВЛАДИЧИЦА НАША БОГОРОДИЦА И ПРИСНОДЕВА МАРИЯ (обновено)


На Великата вечерня, на „Господи воззвах” стихири на 8, глас 1

О, дивно чудо! В гроб се полага Източника на Живота и Стълбата към небесата става гробница; весели се, Гетсимания, свята Богородична обител! Да викнем, верни, имайки Гавриил за предводител: „Благодатна, радвай се, с Теб е Господ, Който чрез Тебе дава на света велика милост!” (3)
Дивни са Твоите тайни, Богородице! Ти се яви Престол на Всевишния, Владичице и днес се пресели от земята на небето. Божествено прекрасна е Твоята слава, сияеща с богоподобни чудеса. Деви, възнесете се високо заедно с Майката на Царя. Благодатна, радвай се, с Теб е Господ, Който чрез Тебе дава на света велика милост! (3)
Славят Твоето успение Власти и Престоли, Началства и Господства, Сили и Херувими и страшните Серафими; радват се родените на земята, украсявайки се с Твоята божествена слава; царете пред Тебе падат и с архангелите и ангелите пеят: „Благодатна, радвай се, с Теб е Господ, Който чрез Тебе дава на света велика милост!” (2)
Слава и ныне, глас 1: По властна божествена заповед богоносните апостоли бяха понесени отвсякъде високо на облаци и достигайки при пречистото и живоначално Твое тяло, целуваха го с най-голяма почит. А най-горните небесни Сили, дошли със своя Владика, обзети от боязън съпровождаха в неземно шествие пречистото и приелото Бога Твое тяло и невидимо зовяха към по-горните небесни чинове: „Ето, дойде Царицата на всички, Божията Отроковица; повдигнете портите и приемете по начин надвишаващ всичко земно Майката на вечно-съществуващата Светлина, защото чрез Нея се извърши спасението на всички родове човешки; не можем да гледаме към Нея и невъзможно ни е да Й въздадем достойна почит, защото достойнството Й надхвърля всяка мисъл!” Затова, пречиста Богородице, която пребъдваш с живоносния Цар и Твой Син, непрестанно се моли Твоят нов народ да се запази и спаси от всяко вражеско нападение, защото Твоето покровителство придобихме и Тебе бляскаво прославяме во веки!
Вход. Прокимен на деня и паримии на празника.
Стихири на литията, самогласни, глас 1:
На очевидците и служителите на Словото подобаваше да видят и успението по плът на Неговата Майка, защото то бе последното извършено над Нея тайнство; та да видят не само възхождането на Спасителя от земята, но и да свидетелстват за преставянето на Родилата Го. Затова пренесени отвсякъде и събрани чрез Божествената сила, те достигнаха Сион и съпроводиха отиваща на небето Тази, Която е по-висша от херувимите; заедно с тях и ние Й се покланяме, като молитвеница се за нашите души.
От Анатолий, глас 2: По-въздигнатата от небесата и по-славната от херувимите, превъзхождащата по чест цялото творение, Тази, Която заради превеликата си чистота стана обител на вечното Същество, днес предава пресветата си душа в ръцете на Сина и заедно с Нея с радост се изпълва цялата вселена и нам се дарява велика милост.
От Йоан Дамаскин, глас 2: Всенепорочната Невеста и Майка на Благоволението на Отца, предназначена от Бога да стане Негово жилище при неслитното Му съединение с човешката природа, днес предава на Твореца и Бога пречистата си душа, която безплътните сили боголепно приемат и към живота се преселва Тази, Която е истинска Майка на Живота, светилник на непристъпната Светлина, спасение на верните и упование за нашите души.
От патриарх Герман, глас 3: Елате, всички земни краища, да възхвалим свещеното преставяне на Богомайката, защото Тя предаде в ръцете на своя Син непорочната си душа; затова чрез нейното успение светът се оживотвори и в псалми, химни и песни духовни с безплътните и апостолите светло празнува!
Слава, глас 5, от Теофан Начертани, еп. Никейски: Ела, събрание на празниколюбците, елате да се съберем в хор, елате да увенчаем с песни Църквата за упокоението на Божия Ковчег; защото днес небето простира недрата си, за да приеме Тази, която роди Невместимия от целия свят; и земята, като отдава Източника на Живота се украсява с благословение и благолепие. Ангелите се събират в хор с апостолите, съзерцавайки с трепет Преселващата си от живота към живота, Родилата Началника на живота. Нека всички й се поклоним, молейки се: „Не забравяй, Владичице, близкото си родство с нас, които с вяра празнуваме всесветото Твое успение!”.
И ныне, глас 5: Възпейте, люде, Майката на нашия Бог, възпейте Я, защото днес Тя предава всесветлата си душа в пречистите ръце на Този, Който безсеменно Се въплъти от Нея и Когото Тя моли непрестанно да дари на вселената мир и велика милост.

Стиховни стихири, самогласни, глас 4:

Елате да възпеем, люде, пресветата чиста Дева, от която неизказано се въплъти Словото на Отца, и зовейки Я да кажем: „Благословена си Ти между жените, блажена Утробо, вместила Христа!”. Предавайки пречистата си душа в Неговите свети ръце, моли се, Пречиста, за спасението на нашите души.
Стих: Воскресни, Господи, в покой твой, ты и ківот святыни твоея.
Нека днес запеем, люде, Давидова песен на Христа Бога: „Ще се доведат при Царя, рече той , девици след нея, ще се доведат във веселие и радост.” Защото Тази, която е от Давидово семе и заради която ние се обожихме, в ръцете на своя Син и Владика славно и свръх всяко слово се предава; възпявайки я като Майка Божия, ние викаме и казваме: „Спаси от всякаква злина нас, които Те изповядваме за Богородица, и избави от беди душите ни!”.
Стих: Клятся Господ Давиду истиною, и не отвeржется ея.
Всесвещеното Твое успение, всесвета Дево чиста, ангелските множества на небесата и ние, родът човешки на земята прославяме, защото Ти стана Майка на Твореца на всичко, Христа Бога. Непрестанно Го моли за нас, които след Бога надеждата си на Тебе възложихме, Богородице всехвална и непознала брак.
Слава, и ныне, глас 4: Когато Ти, Богородице Дево, отиде при Родилия Се неизказано от Тебе, там присъстваше Йаков, братът Божий и първи свещеноначалник, а също тъй и Петър, най-почетният първовърховен апостол и началник на богословите; и целият божествен апостолски лик по най-ясен начин богословстваше, възпявайки божественото и страшно тайнство на домостроителството на Христа Бога. И погребвайки Твоето живоначално и приело Бога тяло, те се радваха, Всевъзпявана; а свише всесветите и най-главни ангелски Сили, поразени от чудото, прикланяйки се едни към други казваха: „Повдигнете портите си и приемете Тази, Която роди Твореца на небето и земята! Нека възпеем в славословия свещеното и свято тяло, което вмести за нас Невидимия Господ!”. Затова и ние, като празнуваме Твоята памет, зовем към Теб, Всехвална: „Въздигни силата на християните и спаси нашите души!”.
Тропар, глас 1: При раждането на Христа Ти девството си съхранила и след смъртта света не си оставила, Богородице; Ти премина към живота, като Майка на Живота и чрез Твоите молитви избавяш от смърт нашите души. (3)

На Утренята

На Бог Господ: тропар на празника, три пъти.

Първи седален, глас 1

Всепочтеният лик на премъдрите апостоли по чудесен начин се събра да погребе със слава Твоето пречисто тяло, всевъзпявана Богородице; заедно с тях и ангелското множество запя, благоговейно възхвалявайки Твоето преставяне, което ние празнуваме с вяра.

Втори седален, глас 3
При раждането на Христа от Тебе зачатието бе безсеменно, а при Твоето успение – мъртвостта е без тление; чудо с чудо се съедини в двойно чудо, Богородице! Защото как, без да си познала мъж кърмиш Младенец, оставайки чиста? И как, като Майка Божия, Те носят мъртва, а Ти благоухаеш? Затова заедно с ангелите Ти зовем: „Радвай се, Благодатна!”.
Седален след полиелея, глас 4
 Давиде, възкликни: „Какъв е този празник? Същият, който някога възпях в книгата на псалмите, казва той, и в който Христос, роден безсеменно от Дъщерята - Божията Отроковица и Дева, я пренесе в бъдещите обители. И затова майки и дъщери и невестите Христови ликуват, викайки: „Радвай се, Ти, Която се пресели в горното Царство!”. Слава и ныне, същият
Прокимен, глас 4: Ще възпявам Твоето име от род в род. Стих: Чуй, Дъще, и виж и приклони ухото си.   

Стихира след 50 псалом, глас 6:

Когато се подготвяше преставянето на пречистото Ти тяло, тогава апостолите, събрани около одъра с трепет гледаха към Тебе; и вглеждайки се в тялото Ти, ужас ги обхвана, а Петър със сълзи викаше към Тебе: „О, Дево, виждам Теб, която си живот за всички, да лежиш сега и се удивявам, защото в Тебе се всели Насладата на вечния живот!”. Но, о Пречиста, моли усърдно Твоя Син и Бог да се запази Твоят град невредим.

Канони от св. Козма Маюмски, глас 1 и от св. Климент Охридски, глас 4 (взет с известни корекции от изданието „Св. Климент Охридски, Слова и служби”. Университетско издателство, С. 2009.)

Песен 1

Ирмос: Преукрасена с божествена слава, Дево, Твоята свещена и славна памет събра всички верни за веселие, та предвождани от Мариам с песни и тимпани да възпяват Твоя единороден Син, защото славно се прослави.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Невеществените чинове окръжаваха божественото Твое тяло на Сион, а апостолското множество внезапно се събра от краищата на земята и пред Теб застана, Богородице; заедно с тях и ние, Чиста, Твоята свещена памет славим.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Ти получи почести за победата над естеството, Чиста, защото носи в утробата си Бога; но подражавайки на Твоя Творец и Син, Ти свръхестествено се подчиняваш на законите на естеството, затова и умирайки, възкръсваш за вечен живот със своя Син.
Ирмос: Ще отворя уста и тя ще се изпълни с Дух Свети, ще изрека слово за Царицата Майка и в светло тържество ще възпея Нейното успение.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Веселете се, небеса, приели Божията обител – единствената свята Дева, всевъзрадваната, която днес напуска света и се въздига към вишните жилища.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Пресветъл облак събира апостолите от всички земни краища, за да видят, Богородице, пресветото Ти успение, което ние днес радостно почитаме.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Възвеселете се, всички родове, патриарси и пророци, защото Давидовата внучка днес остави земния свят и се въздига в небесата, отваряйки вечните двери на рая.

Песен 3

Ирмос: О, Христе, Божия Премъдрост и Сила, Който твориш и поддържаш всичко, утвърди Църквата непоколебима и непоклатима, защото само Ти Си свят и сред светиите почиваш.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Знаейки Те, като смъртна жена, но и свръхестествено като Майка Божия, Всенепорочна, славните апостоли с трепетни ръце се докосваха до Тебе, сияеща в слава, гледайки Те, като приела Бога скиния.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Божието правосъдие постигна наглите ръце на дръзкия Атоний, като ги подложи на посичане и така заради славата на Божеството съхрани честта на одушевения Ковчег, в който Словото стана плът.
Ирмос: Богородице, жив и изобилен Изворе, твоите певци, събрани в хор, духовно утвърди и в твоята божествена памет ги удостой с венците на славата.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Радостно се весели всяка твар, почитайки днес светлото успение на Господарката. Избави ни, Владичице, от греховете ни!
Пресвета Богородице, спаси нас.
Отхранена в Светая Светих с вечната храна и родила Хранителя на света, днес към Него се отправяш и с милостта си земните човеци от страдания избавяш.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Ликът на богословите от краищата на вселената, а ангелското множество – отгоре, отиваха в Сион, събрани от всесилната воля, за да послужат достойно на Твоето преставяне, Владичице.
Ипакои, глас 8: Облажаваме те всички родове, Богородице Дево, защото невместимият наш Бог Христос благоволи в Тебе да се вмести. Блажени сме и ние, имайки Тебе за закрилница, защото ден и нощ се молиш за нас и с Твоите молитви скиптрите на царствата се утвърждават. Затова, възпявайки Те, викаме към Тебе: „Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!”.

Песен 4

Ирмос: Словата и загадките на пророците предвъзвестиха Твоето въплъщение от Девата, Христе, и сиянието на Твоя блясък, което ще се яви като светлина за народите; и бездната с радост зове към Теб: „Слава на Твоята сила, Човеколюбче!”.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Вижте, народи, и се удивете, защото святата и най-славна Божия Планина се въздига по-високо от небесните хълмове; земното Небе – Богородица се поселва в нетленната и небесна обител.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Твоята смърт стана преход към вечния и по-добър живот, Пречиста, пренасяйки Те от временния към наистина божествения и непреходен живот, Пренепорочна, та с веселие да съзерцаваш Твоя Син и Господ.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Вдигнаха се небесните врати, ангелите запяха и Христос прие девственото съкровище на Своята Майка; херувимите с веселие се преклониха пред Теб, а серафимите Те славят с радост.
Ирмос: Съзерцавайки неизследимия Божи съвет, за Твоето, Всевишни, въплъщение от Девата, пророк Авакум зовеше: слава на Твоята сила, Господи.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Ангелските войнства в трепет се дивят на чудото и сега покриват Твоето пресвето тяло, Пречиста Богородице, и на небето го отнасят.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Запей сега духовни песни, Давиде, пророкувайки за Йакововота красота, в която като дъжд слезе Владиката на всичко Христос и сега я преставя на небесата.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Мойсей видя страшното чудо на Твоето раждане, Пречиста, в предобраза на неизгарящата в божествения огън къпина на Синай.

Песен 5

Ирмос: Изповядваме божествената и неизразима красота на Твоите добродетели, Христе, защото Ти възсия от вечно-съществуващата Слава като съ-вечно и ипостасно Сияние и въплъщавайки Се от девствената утроба, за намиращите се в тъмнина и сянка Ти възсия като Слънце.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Апостолският лик, носен сякаш на облаци, се събра от краищата на земята в Сион, за да послужи на Тебе, Дево – облак лек, от който за намиращите се в тъмнина и сянка изгря Всевишният Бог, като Слънце на правдата.
Пресвета Богородице, спаси нас.
По-звучни от тръби бяха боговдъхновените езици на богословстващите мъже, които към Богородица зовяха, пеейки чрез Духа надгробна песен: „Радвай се, нетленен Източник на живоначалното и спасително за всички Божие въплъщение!”.
Ирмос: Всички твари се изумиха при Твоето почетно успение; защото ти, невкусилата брак Девица, се престави от земята към вечните обители и безкрайния живот, дарявайки спасение на всички, които те възпяват.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Разцъфналият Ааронов жезъл, Дево, е предобраз на безсеменно прорасналия прекрасен Плод на Твоята пречиста утроба; Него днес безплътните войнства почитат и Тебе облажават.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Йаков Те видя като стълба, Дево, по която Божието Слово слезе в утробата Ти безсеменно и Те запази нетленна и след раждането, а сега в небесата Те преставя.
Пресвета Богородице, спаси нас.
В древност пророкът Те предрече като планина осеняваща и закрилница, от която изгря Слънцето на правдата, Пресвета Владичице, Което с раждането Си от Тебе просвети целия свят, за да Те възвеличава.

Песен 6

Ирмос: Огънят в обитаващия морските дълбини кит бе предобраз на Твоето тридневно погребение, на което Йона стана пророк, защото спасен и невредим, сякаш непоглъщан никога, той зовеше: „Жертва ще Ти при-
неса с хвалебен глас, Господи!
Пресвета Богородице, спаси нас.
Бог, Царят на всичко, явява върху Тебе свръхестественото, защото както при раждането Си Той Те запази Девица, така и в гроба тялото Ти нетленно опази и го прослави с божествено преселение, въздавайки Ти чест, като Син на Майка.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Твоята Рожба наистина Те постави в Светая Светих, Дево, като светъл светилник на невеществената Светлина, като златна кадилница на божествения Въглен, като съд с манна и жезъл, като скрижал от Бога написан, като свят ковчег и трапеза на живия Хляб.
Ирмос: Божествения и почитан от всички празник на Богомайката елате да празнуваме, богомъдри, и с ръце да запляскаме, славейки Родения от Нея Бог.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Облаците се уподобиха на ангелски сили и събраха днес апостолите, за да почетат Твоето преставяне, Владичице.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Елате, христолюбци, да съставим хор почетен и единогласно да възпеем пресветата Божия Майка, която днес се преставя в небесата.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Чудо на чудесата става днес – предвечното Слово, безсеменно станало в Тебе плът и запазило Те божествено чиста и нетленна, днес Те преставя в небесата.
Кондак, глас 2: Гробът и смъртта не смогнаха да удържат неуморната в молитви Богородица и неизменната надежда в застъпничествата, защото като Майка на Живота към живота Я пренесе Този, Който Се всели в Нейната вечно девствена утроба.
Икос: Огради моите помисли, Христе мой, защото дръзвам да възпея Стената на света - пречистата Ти Майка; укрепи ме на словесната кула и в чертога на мислите, защото Ти изпълняваш прошенията на тия, които викат и просят с вяра; затова Ти ми дай език безупречен и разум непосрамен, защото всеки съвършен дар идва от Тебе, Който се всели във вечно девствената утроба.

Песен 7

Ирмос: Съпротивлявайки се на жестоката ярост и огъня, божествената любов угаси огъня с роса и се надсмя над яростта, правейки боговдъхновена и духовна триструнна лира от преподобните юноши, които в отговор на музикалните инструменти посред пламъка пееха: „Препрославен Боже наш и на отците ни, благословен Си!”.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Изработените от Бога скрижали, изписани от Божествения Дух, Мойсей строши с гняв; но неговият Владика, запазвайки невредима Своята Родителка, сега Я всели в небесните обители. Тържествувайки с Нея, към Христа зовем: „Препрославен Боже наш и на отците ни, благословен Си!”.
Пресвета Богородице, спаси нас.
С кимвали от чисти уста и с мелодичната лира на сърцето, с благозвучната тръба на възвишения ум, пляскайки усърдно с ръце в този знаменит и избран ден на преставянето на Чистата Дева зовем: „Препрославен Боже наш и на отците ни, благословен Си!”.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Събери се, боговдъхновен народе, защото Обителта на Божията слава от Сион се пренася към небесното жилище, където звучи чистият глас на празнуващите, гласът на неизказаната радост и с веселие всички зоват към Христа: „Препрославен Боже наш и на отците ни, благословен Си!”.
Ирмос: Богомъдрите отроци не почетоха творението повече отколкото Твореца, но мъжествено потъпкаха застрашаващия ги огън и радостно запяха: „ Всехвални Господи и Боже на отците ни, благословен Си!
Пресвета Богородице, спаси нас.
Чудни неща днес удивяват творението, защото ангелите неспирно с несекващи гласове почитат Твоето преставяне, Владичице, и на небето Те възнасят.
Пресвета Богородице, спаси нас.
Събери ни, Владичице, от всички краища, както някога събра апостолите на Твоето преставяне и не си спомняй нашите прегрешения, единствена Премилостива.
Пресвета Богородице, спаси нас .
Приеми, Владичице, молебна песен от устата на грешните, които светло празнуват Твоето преставяне, имайки само Тебе за помощница.

Песен 8

Ирмос: Всемогъщият Божи Ангел яви на юношите огънят, като разхлаждащ светите, но изгарящ злочестивите; Той направи Богородица живоначален извор, от който блика разорение на смъртта и живот за тия, които пеят: „Ние, избавените, възпяваме Едничкия Създател и Го превъзнасяме във всички векове!”.
Пресвета Богородице, спаси нас .
Цялото множество на богословите съпровождаше Божия Ковчег на Сион, зовейки с такива слова: „Къде отиваш сега, Скинио на Живия Бог? Не преставай да се грижиш за тия, които с вяра пеят: „Ние, избавените, възпяваме Едничкия Създател и Го превъзнасяме във всички векове!”.
Пресвета Богородице, спаси нас .
Отивайки си Всенепорочната вдигна ръцете, с които прегръщаше въплътения Бог и като Майка с дръзновение каза на Този, Когото роди: „Тези, които Ми повери, во веки запази, защото те Ти пеят: „Ние, избавените, възпяваме Едничкия Създател и Го превъзнасяме във всички векове!”.
Ирмос: Благочестивите отроци в пещта бяха спасени от Отрока на Богородица; тогава Той бе предизобразен, а сега в действителен вид събира цялата вселена, за да пее: „Господа възпявайте, творения, и Го превъзнасяйте във всички векове!”.
Пресвета Богородице, спаси нас .
Безплътните чинове днес, заедно с апостолите светло тържествено изпращат богоносното тяло на Божията Майка в небесните селения; подобно на тях и ние в един глас Я величаем непрестанно.
Пресвета Богородице, спаси нас .
Песни Ти принасяме, Пречиста, и възхваляваме Твоето преставяне, с което ни очисти от грехове и страсти; покори враговете на нашия владетел, за да Те величаем непрестанно.
Пресвета Богородице, спаси нас .
Имайки само Тебе за покров и застъпница, Пречиста, падаме пред Теб пленени от грехове и просим прошка за безбройните злини, като почитаме днес Твоето преставяне, чрез което се избавихме от всякакви беди.

Песен 9

Припев: Всички родове Те облажаваме, единствена Богородице.
Ирмос: В Тебе, Дево чиста, се превъзмогват пределите на естеството, защото раждането остава девствено и смъртта се сгодява за живота; Дева след раждането и жива след смъртта, Богородице, Ти винаги спасяваш Твоето наследие.
Припев: Всички родове Те облажаваме, единствена Богородице.
Изумяваха се ангелските сили, съзерцавайки на Сион своя Владика, приемащ в ръцете Си женската душа; защото Той, както подобаваше на Син зовеше Тази, която пречисто Го роди: „Ела, Пречиста, и бъди прославена с Твоя Син и Бог!”.
Припев: Всички родове Те облажаваме, единствена Богородице.
Апостолският лик приготви за погребение Твоето приело Бога тяло и гледайки към него в страх, със силен глас зовеше: „Възхождайки в небесните чертози при Твоя Син, винаги спасявай, Богородице, Твоето наследие!”
Припев: Ангелите, виждайки успението на Пречистата, се удивиха как Девата възлиза от земята на небето.
Ирмос: Нека всички родени на земята радостно се веселят, просвещавани от Духа, нека тържествува естеството на безплътните умове, почитайки свещеното преставяне на Богомайката и да зове: „Радвай се, всеблажена Богородице, чиста Приснодево!”.
Припев: Ангелите, виждайки успението на Пречистата, се удивиха как Девата възлиза от земята на небето.
Бог Те показа на законодателя в Синай като къпина, Дево, а Ти безсеменно Го понесе неизгарящо в утробата си, затова Те величаем.
Припев: Ангелите, виждайки успението на Пречистата, се удивиха как Девата възлиза от земята на небето.
Озари ни със светлината на Твоето лице, Пречиста, защото почитаме Твоето свето преставяне, с което Ти премина от смъртта към Живота, безсеменно от Тебе процъфтял.
Припев: Ангелите, виждайки успението на Пречистата, се удивиха как Девата възлиза от земята на небето.
Избави ни, Пречиста, с молитвите си! Ти роди безсеменно Вечния Живот и към Него преминаваш и оставяйки света преселваш се във вечните селения, с които сподоби и нас, които Тебе величаем.
Припев: Ангелите, виждайки успението на Пречистата, се удивиха как Девата възлиза от земята на небето.
Марийо, пречиста Владичице, избави ни с молитвите си от всякакви беди; днес почитаме Твоето пречисто успение, Дево, и подобаващо Те величаем.
Светилен: Апостоли, събрани тук от краищата на земята, погребете тялото Ми в Гетсимания и Ти, Сине и Боже Мой, приеми духа Ми! (3)
Хвалитни стихири на 4, глас 4. 
Небесата се радват на Твоето славно успение, възрадваха се и ангелските войнства, а цялата земя се весели, пеейки Ти надгробна песен, Майко на Владетеля на всичко, непознала брак Всесвята Дево, избавила рода човешки от прародителското осъждане! (2)
От земните предели се събраха по Божествена заповед избраните от апостолите на Твоето погребение и съзерцавайки Те как се въздигаш от земята към небето с Гаврииловите слова радостно викаха към Тебе: „Радвай се, Носителко на цялото Божество! Радвай се, Единствена съединила земното с небесното чрез раждането на Христа!”
Родила Живота, Ти премина към безсмъртния живот в Твоето свещено успение, когато Те съпровождаха копиеносни ангели, началства и сили, апостолите, пророците и цялото творение, а Твоят Син с нетленни ръце приемаше непорочната Ти душа, Дево - Майко, Божия Невесто.
Слава, и ныне, глас 6: При безсмъртното Ти успение, Богородице Майко на Живота, облаци повдигнаха във въздуха пръснатите по света апостоли и заедно ги пренесоха пред пречистото Ти тяло; а те, като го погребаха благоговейно, с Гаврииловия възглас Те възпяха: „Радвай се, Благодатна Дево, Майко непознала брак, Господ е с Тебе!”. Заедно с тях моли Твоя Син и наш Бог за спасението на нашите души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар