понеделник, 6 април 2015 г.

25 март / 7 април - Св. Благовещение

Празнична вечерня - тук
Празнична утреня
Тропар, глас 4: 
Днес е началото на нашето спасение и откриването на предвечната тайна: Синът Божи става Син на Девата и Гавриил благовести благодатта. Затова и ние с него към Богородица да викнем: „Радвай се, Благодатна, Господ е с тебе!”.
Тропари на Божията Премъдрост, глас 8:
Премъдрост на Отца, Сияние на Славата и Образ на Неговата Ипостас, основал в началото небесата и земята, благослови Твоето наследие, запази в мир нашия цар, Църквата, Твоя град и спаси Твоя народ.
Славословим Те, съ-ипостасна Премъдрост на нашия Бог, премъдро възсияла преди утринната звезда, и като пребиваваме в Твоето светилище дай на Твоите раби слово, за да възпяваме премъдростта на Твоите дела.
Първи седален, глас 1:
Великият воевода на безплътните ангели се явява в град Назарет и Ти възвестява, Пречиста, идването на Царя на вековете и Господа, казвайки: „Радвай се, благословена Марийо, непостижимо и необяснимо Чудо, обновление на човеците!”. Слава, и ныне, същият.
Втори седален, глас 3:
Днес цялото творение се радва, защото архангелът Ти казва: „Радвай се, Благословена, всечестна и пречиста Майко на Христа Бога!”. Днес помръква змиината дързост и се разкъсват оковите на прародителското проклятие. Затова и непрестанно Ти зовем: „Радвай се, Възрадвана!”.  Слава, и ныне, същият.

Седални след полиелея, глас 4:
Пратеният от небето Гавриил викна към светата Девица: „Радвай се, защото ще заченеш в утробата предвечния Бог, Който със слово основа краищата на земята!”. Когато Мариам отвърна: „Мъж не познавам, как ще родя Син? Кой е виждал безсеменно рождение?”, тогава ангелът каза на Девата Богородица: „Дух Свети ще слезе върху Ти и силата на Всевишния ще Те осени.”
Слава, и ныне: Изпратен бе Гавриил при Дева Мария и възвести Й неизказаната радост, че ще зачене безсеменно и ще остане нетленна. „Ще родиш Син, предвечния Бог, и Той ще спаси Своите люде от беззаконията им. И свидетелства Оня, Който ме прати да Ти кажа: „Благословена, радвай се!”; о Дево, ще родиш и след раждането пак ще пребъдеш девица!”.
Прокимен, глас 4: Благовестете от ден на ден спасението на нашия Бог. Стих: Възпейте Господа с нова песен, възпявай Господа, цяла земьо.
Самогласна стихира, глас 2: 
Днес благовести Гавриил на Благодатната: „Радвай се, Майко непознала мъж и невкусила брак! Не се чуди на моя странен вид, нито се смущавай, защото аз съм архангелът. Някога змията прелъсти Ева, а сега аз Ти благовестя радост: ще пребъдеш нетленна и ще родиш Господа, Пречиста.
Песен 1
Ирмос: Ще отворя уста и тя ще се изпълни с Дух Свети, ще изрека слово за Царицата Майка и с радост тържествувайки ще възпея Нейните чудеса.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Твоят праотец Давид, Владичице, нека Те възпява с духовна лира: чуй, Дъще, радостния глас на ангела, защото той Ти възвестява неизразима радост.
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „Викам към Тебе с веселие, наклони ухо и обърни ми внимание, защото възвестявам Божието безсеменно зачатие; Ти придоби благодат пред Бога, каквато никоя друга не получи, Пречиста!”.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Изясни ми, ангеле, смисъла на твоите слова. Как ще стане това, което казваш? Как ще зачена Аз, Която съм млада девица? И как ще стана Майка на Моя Създател?”
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „Неверни Ти се струват моите слова, но се радвам, виждайки Твоето основание в предпазливостта; дерзай, Владичице, защото щом Бог иска, лесно стават и най-преславните неща!”.
Песен 3
Ирмос: Богородице, жив и изобилен Изворе, Твоите певци, събрани в хор духовно утвърди и в Твоята божествена слава ги удостой с венците на славата.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Наистина оскъдня владичеството от Иуда и дойде време да се яви Надеждата за всички народи – Христос. Но кажи как Аз ще Го родя, бидейки девица?”
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „Желаеш от мене да научиш, Дево, начина на Твоето зачеване, но то е необяснимо; ще го стори Дух Светий, осенявайки Те с творческа сила.”
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Моята пра-майка Ева, приемайки съвета на змията, се лиши от божествената храна; затова и Аз от твоя странен поздрав се боя, да не падна в същата съблазън.”
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „Аз, който предстоя пред Бога, съм пратен да Ти разкрия Божието определение; защо се боиш, Всенепорочна, от мене, който със страх стоя пред Тебе? Защо, Владичице, благоговееш пред мене, като самият аз Те почитам в благоговение?”.
Седални, глас 8:
Словото Божие сега слезе на земята и яви се ангелът пред Девата с думите: „Радвай се, Благословена, защото Ти единствена опазваш печата на чистотата, приемайки в утробата си предвечното Слово и Господа, та като Бог да спаси човешкия род от заблудата.”
Слава, и ныне: Пратен от Бога, слезе от небето архистратиг Гавриил и застана пред духовния Град – Пресветата Дева, открито казвайки Й: „Ще приемеш Създателя в утробата си, Дево, и ще Го родиш неизменно в плът. Затова съм пратен да Ти възвестя чудното рождение, Непорочна, и стоя пред Тебе, викайки: Радвай се, Невесто неневестна!”.
Песен 4
Ирмос: Седящият в славата на Престола на Божеството свръх-божествен Иисус дойде на Облак лек, носен от нетленна ръка и спаси зовящите: „Слава, Христе, на Твоята сила!”.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Слушала съм словата на древния пророк Исая за светата Дева, Която ще роди Емануил; но желая да разбера как човешкото естество ще изтърпи смесването с Божеството.”
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „Горящата, но неизгаряща къпина показа явно Твоята преславна тайна, всевъзпявана Майко, защото след раждането ще останеш чиста Приснодева!”.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Осветен със сиянието на Бога Вседържителя, проповедниче на истината, кажи Ми, Гаврииле, истинно: как ще родя в плът безплътното Слово, оставайки недокосната в Моето девство?”
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „Със страх пред Тебе, както роб пред свойта господарка, предстоя и не смея да Те гледам, Девице; защото Словото на Отца благоволи като дъжд на руно да слезе върху Тебе!”.
Песен 5
Ирмос: Всички твари се изумиха от Твоята божествена слава, защото Ти, невкусилата брак Девица, в утробата си носеше Всевишния Бог и роди неподвластния на времето Син, дарявайки мир на всички, които Те възпяват.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Не мога смисъла на твоите слова да разбера; много чудеса са ставали чрез Божията чудотворна сила, бидейки знамения и образи в Закона и Писанията, но да роди девица без мъж никога не е било.”
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „Дивно е, Всенепорочна, Твоето странно чудо, защото Ти единствена ще приемеш Царя на всичко, Който ще Се въплъти в Твоята утроба; Теб предричат словата и тайнствените видения на пророците и предобразите в Закона.”
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Как Невместимият и Невидимият може да Се всели в девическа утроба, която Сам е сътворил? И как ще зачена Бог Слово, Съ-безначалния на Отца и Духа?”
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „Онзи, Който обеща на Твоя праотец Давид да постави от плода на Твоята утроба Син на престола на Своето Царство, Теб единствена избра, о украшение на Йаков, за Свое разумно обиталище!”.
Песен 6
Ирмос: Предизобразявайки тридневното Христово погребение, като се молеше в утробата на кита пророк Йона викна: „Избави ме от гибел, Иисусе, Царю на силите!”.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Приемам радостния глас на твоите слова, Гаврииле, и се изпълвам с божествено ликуване; защото ти възвестяваш безкрайна радост и веселие!”.
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „На Теб се даде божествената радост, Богомайко; на Тебе пее „Радвай се!” цялото творение, Богоневесто; понеже Ти едничка си определена за Майка на Божия Син!”.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Нека днес чрез Мен да се премахне присъдата на Ева и дългът й нека Аз да изплатя; нека взетото навремето в дълг, чрез Мен напълно да се върне!”.
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „Бог обеща на праотеца Авраам, че от неговото семе ще се благословят всички народи, о чиста Дево; и днес чрез Теб започва изпълнението на обещанието.”
Кондак, глас 8: 
На тебе, Богородице, Поборница-воевода, ние, Твоите раби избавени от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да Ти пеем: „Радвай се, Невесто неневестна!”.
Икос: Първият Ангел бе пратен от небето да каже на Богородица: “Радвай се!” и като видя, че Ти, Господи, едновременно при тоя безплътен глас, се въплъщаваш, стоеше ужасен и викаше към Нея така: „Радвай се Ти, чрез Която ще изгрее радостта; радвай се Ти, чрез Която клетвата ще изчезне! Радвай се Ти, чрез Която падналият Адам бе възвърнат; радвай се Ти, чрез Която Ева се избави от сълзи! Радвай се, Висота, трудно достижима с човешки по-мисли; радвай се, Глъбино, в която мъчно се прониква и с ангелски очи! Радвай се, защото Ти си Царев престол; радвай се, защото носиш Онзи, Който всичко държи! Радвай се, Звездо, Която явяваш Слънцето; радвай се, Утробо на Божественото въплъщение! Радвай се Ти, чрез Която се обновяват тварите; радвай се Ти, чрез Която се прекланяме на Твореца! Радвай се, Невесто неневестна!
Синаксар
В 25-я ден на месец март празнуваме Благовещението на Пресветата Владичица наша Богородица и Приснодева  Мария.
Стих: Ангел възвести на Девата Сина – Великия Ангел на най-великия Отчий Съвет. „Радвай се!” рече ангелът на Девата в 25-я ден.
Милостивият Бог, Който обича човека и винаги се грижи за човешкия род като един любящ Отец, виждайки творението на Своите ръце под робството и тиранията на дявола и човека като роб на унизителните страсти, подвласттен на идолопоклонството, пожела да изпрати Своя Единороден Син, нашия Господ Иисус Христос, за да го спаси и избави от ръцете на дявола. Той приготви за дивното раждане чиста и свята Девица, Която да е достойна за такова благословение. Бог повери тайната на един от архангелите – славният Гавриил, който бе пратен в град Назарет да каже на Дева Мария: „Радвай се, Благодатна, Господ е с тебе!”. Когато Тя попита: „Как ще бъде това?”, той Й рече: „Дух Светий ще слезе върху Ти, и силата на Всевишния ще Те осени.” Тогава Тя каза: „Ето рабинята Господня; нека Ми бъде според думата ти”. И едновременно с тези думи Тя свръхестествено зачена в своята чиста утроба Божия Син, Словото, Божията Премъдрост и Сила, чрез осеняването и слизането на Светия Дух върху Нея. Оттогава начена да се изпълнява домостроителната Тайна на Словото Божие за нашето спасение и изкупление. Нему слава и власт во веки. Амин.
Песен 7
Ирмос: Богомъдрите отроци не почетоха творението повече отколкото Твореца, но мъжествено потъпкаха застрашаващия ги огън и радостно запяха: „Всехвални Господи и Боже на отците ни, благословен Си!”.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „В светлото Благовещение сега ми възвестяваш невеществената Светлина, съчетана с телесно естество поради велика милост и викаш към Мене с божествено известие: „Благословен е, Пречиста, Плодът на твоята утроба!”.
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „Радвай се, Владичице Дево, радвай се, Пречиста, радвай се, Божие Вместилище; радвай се, Свещниче на Светлината, Адамово Обновление и Евино Избавление, радвай се, свята Планина, радвай се сияйно Светилище и Чертог на безсмъртието!”.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Със слизането Си Пресветият Дух очисти душата Ми, освети тялото Ми, направи Ме одушевен Храм - Вместилище на Бога, Богоукрасена Скиния и всечиста Майка на Живота!”.
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „Съзерцавам Те като многосветла Свещ и богосътворен Чертог, и сега като Кивот от злато, Богоневесто, приеми Законодателя, Който благоволи чрез Тебе да избави тленното човешко естество!”.
Песен 8
Ирмос: Чуй, Отроковице, Дево Чиста, нека каже Гавриил изначалния истински промисъл на Всевишния: „Бъди готова да приемеш Бога, защото чрез Тебе Невместимият ще заживее сред човеците; затова и радостно зова: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Отстъпва всеки земен ум, който иска да схване чудната вест, която Ми благовестиш - рече Девата - чух твоите слова, но се смущавам и боя се да не Ме отдалечиш от Бога със измама, както Ева някога се прелъсти. Но все пак викам: „Благославяйте, всички дела Господни, Господа и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „Ето, свърши Твоето недоумение, Ти право нарече със словата на устата си това трудно за разбиране; приеми го сега и не се съмнявай повече в измама, а повярвай, че е истина; аз пък, радвайки се, викам: „Благославяйте, всички дела Господни, Господа и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Има за човеците такъв закон, от Бога даден – отново рече Непорочната – от взаимната любов и съчетание на мъж с жена произлиза раждането; но Аз съпружеска наслада изобщо не познавам. Как тогава казваш, ще зачена? Страхувам се да не би измамно да говориш. Но все пак викам: „Благославяйте, всички дела Господни, Господа и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Свети архангеле Гаврииле, моли Бога за нас.
Рече ангелът: „С Твоите слова, Пречиста, Ти описваш вярно рождението на смъртните човеци; но аз Ти известявам, че истинският Бог от Теб приема плът свръхразумно и неизразимо, по начин известен само Нему; затова радвайки се, викам: „Благославяйте, всички дела Господни, Господа и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Пресветая Богородице, спаси нас.
Рече Богородица: „Явяваш се пред Мен като вестител на истината, защото си благовестник на общата за всички радост; и ето, очистих душата и тялото си и нека Ми бъде по думите ти - да се всели в Мене Бог; към Него викам заедно с теб: „Благославяйте, всички дела Господни, Господа и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Песен 9
Ирмос: Нека до одушевения Божи Ковчег отсега нататък да не се докосва ръка на непосветени, но устите на верните да не замлъкват, пеейки ангелския възглас и в радост да зоват: „Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!”.
Припев: Благовести, земьо, велика радост, хвалете, небеса, Божията слава.
Неизказано заченала си Бога, Девице, и си превъзмогнала закона на плътта; защото раждайки Ти избегна онова, що е свойствено за майките; затова достойно е да чуеш: „Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!”.
Как кърмиш, Дево чиста, не може земният език да изрече; понеже Ти показваш нещо непривично за естеството, издигайки се над закона на човешкото рождение; затова достойно е да чуеш: „Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!”.
За Тебе тайнствено се говори в свещените писания, Майко на Всевишния; когато в древност Йаков видя стълбата, която Те предизобразяваше, той рече: „Това е Дом Божи!”. Затова достойно е да чуеш: „Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!”.
За тайновидеца Мойсей горящата къпина бе дивно предзнаменование; търсейки неговото изпълнение в последващото време, той рече: „Ще я видя в чистата Девица, която като Богородица нека се възпее: „Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!”.
Даниил Те нарече духовна Планина, а Исая – Божия Родителка; Гедеон видя Те като Руно, Давид Те назова Светилище, а друг - Врата; Гавриил към Тебе викна: „Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!”.
Светилни, глас 2: 
Началникът на ангелските сили бе пратен от Бога Вседържителя при чистата Дева, за да благовести странното и тайнствено чудо: понеже Бог като човек безсеменно от Нея се явява като Младенец, възстановявайки целия човешки род; благовестете, люде, обновлението на света.
Слава, и ныне: Скритата от века Божия тайна се открива днес: Бог-Слово става Син на Дева Мария по милосърдието Си и Гавриил провъзгласява радостното благовестие. С него нека да Я призовем: „Радвай се, Майко Господня!”.
Хвалитни стихири, глас 1:
От небесния свод долетя Гавриил в Назарет и се яви пред Дева Мария, казвайки: „Радвай се, понеже ще заченеш Син по-древен от Адам, Твореца на вековете и Избавителя на тия, които Ти зоват: „Радвай се, Всечиста!”.
Вечносъществуващото Слово на пре-безначаналния Отец, без да се разлъчи от небето сега слезе на земята поради великото Си добросърдечие, смилявайки се над нашето падение; Той възприе в Себе Си Адамовата нищета, обличайки се в човешки образ.
От небето Гавриил донесе благовестие на Девата, казвайки: „Радвай се, ще заченеш в утробата си Оня, Който Се вместява в Тебе, но Когото и целият свят не може да вмести; и ще родиш Този, Който от Отца възсия преди утринната звезда!”.
Словото, Което надвишава всяка същност, Се облече в плът от Тебе по волята на Отца и обнови целия човешки род, паднал под древното проклятие; затова заедно с ангела на Тебе всички пеем: „Радвай се, Христова Майко!”.
Слава, и ныне, глас 2: Днес се открива от века скритата тайна и Синът Божи става Син Човешки; приемайки по-долното Той ме дарява с по-доброто. Излъга се в древност Адам и не можа да стане бог, макар да беше пожелал това; сега Бог става Човек, за да направи бог Адам. Нека творението се весели и естеството да се радва, защото в страх архангелът стои пред Девата и Й принася поздрав: „Радвай се!”, в замяна на тъгата; Боже наш, Който поради Своето велико милосърдие стана Човек, слава Тебе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар