вторник, 6 април 2010 г.

Благовещение на Пресвета Богородица


Въплъщение на Словото, Божията Премъдрост Христос

Премъдрост на Отца, Сияние на Славата и Образ на Неговата Ипостас, основала в началото небесата и земята, благослови Твоето наследие, запази в мир нашия цар, Църквата, Твоя град и спаси Твоя народ.

Славословим Те, съ-ипостасна Премъдрост на нашия Бог, премъдро възсияла преди утринната звезда, и като пребиваваме в Твоето светилище дай на Твоите раби слова, за да възпяваме премъдростта на Твоите дела.


Днес е началото на нашето спасение и откриването на предвечната тайна: Синът Божи става Син на Девата и Гавриил благовести благодатта. Затова нека и ние с него да викнем към Богородица: «Радвай се, Благодатна, Господ е с тебе!».

Синаксар

В 25-я ден на месец март празнуваме Благовещението на Пресветата Владичица наша Богородица и Приснодева Мария.

Стих: Ангел възвести на Девата Сина – Великия Ангел на най-великия Отчий Съвет. “Радвай се”, рече ангелът на Девата в 25-я ден.

Милостивият Бог, Който обича човека и винаги се грижи за човешкия род като един любящ Отец, виждайки творението на Своите ръце под робството и тиранията на дявола и човека като роб на унизителните страсти, подвласттен на идолопоклонството, пожела да изпрати Своя Единороден Син, нашия Господ Иисус Христос, за да го спаси и избави от ръцете на дявола. Той приготви за дивното раждане чиста и свята Девица, която да е достойна за такова благословение. Бог повери тайната на един от архангелите – славният Гавриил, който бе пратен в град Назарет да каже на Дева Мария: “Радвай се, благодатна, Господ е с тебе.” Когато тя попита: “Как ще бъде това?”, той й рече: “Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени.” Тогава тя каза: “Ето рабинята Господня; нека ми бъде според думата ти”. И едновременно с тези думи тя свръхестествено зачена в нейната чиста утроба Божия Син, Словото, Божията Премъдрост и Сила, чрез осеняването и слизането на Светия Дух върху нея. Оттогава начена да се изпълнява домостроителната Тайна на Словото Божие за нашето спасение и изкупление.

Нему слава и власт во веки. Амин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар