понеделник, 26 септември 2011 г.

14/27 септември - Всемирно Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен




На Великата вечерня 

На „Господи воззвах” стихири на 8, глас 6. 

Въздигнатият Кръст повелява на цялото творение да възпява пречистото страдание на Разпнатия върху него, защото Този, Който на него умъртви нашия убиец, Той мъртвите оживи и ги украси и ги удостои да живеят на небесата като Милосърден, поради премного Си щедрости. Затова, радвайки се, нека Името Му да прославим и да възвеличим крайното Му снизхождение. (3) 

Мойсей те предизобрази, като издигна високо ръцете си и победи мъчителя Амалик, Кръсте скъпоценен, който си похвала за верните, твърдина за страдалците, украшение за апостолите, защитник на праведните и спасение за всички преподобни. Затова, виждайки те възвисен, цялото творение се радва и тържествува, славейки Христа, Който чрез теб разделеното събра по Своята велика благост. (3) 

Пречестен Кръсте, когото радостно окръжават ангелските чинове, днес възвеличаван, ти по божествена заповед въздигаш всички прогонени поради похищението на забранената храна и предали се на смъртта; затова ние верните, целувайки те със сърца и устни, черпим освещение, зовейки: „Превъзнасяйте, Христа, преблагия Бог, и се покланяйте на Неговото божествено подножие!” (2) 

Слава, и ныне, глас 2: Елате, всички народи, да се поклоним на благословеното Дърво, чрез което настана вечната правда; защото този, който чрез дървото прелъсти праотеца ни Адам, чрез Кръста се излъга; и низвергнат падна с неудържимо падение завладелият с насилие царското здание. Чрез Кръвта Божия змиината отрова се отмива и унищожава се проклятието от праведното осъждане, когато Праведникът бе осъден от неправедния съд. Защото на Кръстното Дърво подобаваше да изцери дървото и страданието на Безстрастния на Дървото да унищожи страстите на осъдения. Но слава, Христе Царю, на Твоя премъдър промисъл за нас, чрез който Ти спаси всички, като благ и Човеколюбец. 

Стихири на литията самогласни от Андрей Йерусалимски, глас 1: 

Днес светозвучното слово на Давид наистина прие изпълнение, защото ето, ние явно се покланяме на подножието на Твоите пречисти нозе и надявайки се на осенението на Твоите криле, Всещедрий, викаме към Тебе: „Да се отпечата върху нас светлината на Твоето лице! Възнеси силата на Твоите православни люде чрез прославлението на Твоя Кръст, Христе многомилостиви!”. 

Насаденото на Лобното място Дърво на истинския живот, на който Царят на вековете извърши спасение посред земята, днес се въздига и освещава нейните краища и се обновява храмът на Възкресението. Радват се ангелите на небесата и веселят се човеците на земята, зовейки като Давид така: „Превъзнасяйте Господа нашия Бог и се покланяйте на подножието на нозете Му, понеже свят е Този, Който дава на света велика милост!”. 

Предизобразявайки Твоя Кръст, Христе, когато на внуците си даваше благословение, патриарх Йаков кръстоса ръцете си върху главите им. Ние пък днес, въздигайки Кръста, зовем: „Дай на христолюбивите царе победи, както даде някога на Константин!” 

От Теофан Начертани, глас 2: Божественото съкровище, скрито в земята – Живоносният Кръст, в небесата се яви на благочестивия цар и победата над враговете ясно за разума изобрази. Той пък, радвайки се с вяра и любов и стремейки се към възвишени съзерцания, с най-голямо усърдие го извади от земните недра за избавление на света и спасение на нашите души. 

От Киприан Студит: Кръстосаните ръце на патриарх Йаков при благославянето на чедата предизобразяваха могъщото знамение на Твоя Кръст. И ние, имайки го за несъкрушим пазител, всесилно прогонваме демонските пълчища; и съкрушавайки гордостта на Велиара, обръщаме в бягство всегубителната сила на най-големия ни враг Амалик. И сега същия Кръст, въздиган с благочестиви мисли, ние верните принасяме на Твоята благост като умилостивение за греховете, зовейки с многократен възглас: „Господи, помилуй!” Ти, Който Се въплъти от Девата, смили Се над разумното създание на Твоите ръце, Благий! 

От Лъв Мъдри: Ти си мой могъщ покров, тричастен Кръст Христов, освети ме с твоята сила, та с вяра и любов да ти се покланям и славя. 

Глас 4: Да запляскаме днес на песенното тържество и с радостни лица и ясен език да възкликнем: „Христе, Който заради нас прие осъждане, оплюване и рани, и в багреница се облече, и на Кръста Се въздигна, и виждайки това слънцето и луната скриха светлината си и земята от страх се тресеше, и храмовата завеса се раздра на две! Ти и сега ни дарувай Твоя всепочитан Кръст за пазител и хранител и прогонител на демоните, та всички, като го целуваме да му зовем: „Спаси ни, Кръсте, с твоята сила! Освети ни с твоята светлина, свещени Кръсте и укрепи ни с твоето въздигане, защото си ни даруван като светлина и спасение за нашите души!”. 

От Анатолий: Искрящият в звезди твой образ, Кръсте, предвъзвести победата на славния благочестив цар, а майка му Елена, откривайки те, те яви на целия свят; и въздигайки те днес ние – хоровете на верните зовем: „Просвети ни с твоята светлина, живоносен Кръсте! Освети ни с твоята сила, всесвещен Кръсте! Укрепи ни с твоето въздигане, въздиган против опълченията на враговете!” 

Слава, и ныне, глас 4: Мойсей, предначертавайки действието на светия Кръст, Христе, обърна в бягство враждебния Амалик в Синайската пустиня, защото когато протягайки ръце, той изобрази образа на Кръста, тогава народът се укрепи; а сега над нас се сбъдна това пророческо действие – днес Кръстът се въздига и демоните бягат; днес цялото творение се освободи от тлението, защото чрез Кръста за нас възсияха всички дарования; затова, радвайки се, всички ние падаме пред Тебе, казвайки: „Колко са величествени Твоите дела, Господи! Слава Тебе!”. 

Стиховни стихири, самоподобни, глас 5: 

Радвай се, живоносен Кръсте, непобедима победа за благочестието, райска двер, утвърждение на верните, ограда на Църквата, чрез който се премахна и унищожи проклятието, победена бе силата на смъртта и ние се възнесохме от земята към небето; ти си оръжие непобедимо против бесовете, слава на мъчениците, истинско украшение на преподобните, пристанище на спасението; ти даваш на света велика милост. 

Стих: Превъзнасяйте Господа, нашия Бог, и се покланяйте в подножието на нозете Му, защото то е свято. 

Радвай се, всепочитан Господен Кръсте, чрез който човечеството се освободи от проклятието, истинско знамение на радостта, което при своето въздигане прогонваш враговете; помощ наша, царско могъщество, сила на праведните, благолепие на свещениците; като те изобразяваме, ти от бедствията ни избавяш; силен жезъл, чрез който сме опасвани; оръжие на мира, което със страх окръжават ангелите; божествена слава на Христа, Който дава на света велика милост. 

Стих: Ала Бог е нашият Цар преди вековете, Той извърши нашето спасение посред земята. 

Радвай се, наставниче на слепите, лекарю на немощните, възкресение на всички починали, който въздигна нас – падналите в тлението, скъпоценен Кръсте, чрез който се унищожи проклятието и процъфтя нетлението и ние, земните се обожихме; и дяволът окончателно бе низвергнат! Като те виждаме днес, издиган от архиерейски ръце, ние превъзнасяме Този, Който на теб бе въздигнат и ти се покланяме, черпейки обилно велика милост. 

Слава, и ныне, глас 8, от Йоан Дамаскин: Ние грешните днес се покланяме на честния Твой Кръст, Христе Боже, който в древност Мойсей сам предизобрази и поваляйки Амалик, обърна го в бягство и на който певецът Давид, наричайки го Твое подножие, повеляваше да се покланяме, и с недостойни усти възпяваме Тебе, Който благоволи да се приковеш на него и Ти се молим: „Господи, заедно с разбойника удостой ни с Твоето царство!”. 

Тропар, глас 1: 

Спаси, Господи, Твоя народ и благослови наследството Си, като даруваш на православните християни победи над враговете и запазваш с Кръста Си Твоя народ. (3)

Утреня на празника - тук 

Няма коментари:

Публикуване на коментар