четвъртък, 3 декември 2020 г.

25 ноември/8 декември - Отдание на Въведение Богородично и памет на светия наш отец Климент, архиепископ Охридски, просветител български, Чудотворец

 

На Вечернята, 1-ви антифон от 1-ва катизма, стихири на Господи, воззвах на 8, на празника 4, глас 1, подобен: О, дивнаго чудесе:

Днес ликуваме, о верни, * пеейки псалми и песни Господу * и почитаме Неговата свещена Скиния, * одушевения Ковчег * – Тази, Която вмести невместимото Слово; * защото Тя се довежда при Господа, * като необикновено Дете по плът * и великият първосвещеник Захарий * Я приема с радост, * като Божия Обител. (2)

Днес одушевеният Храм * на светата слава на Христа, нашия Бог, * Единствената благословена сред жените, Пречистата, * се привежда в храма на Закона, * за да заживее в светилището; * и радват се с нея духом Йоаким и Анна, *  и хоровете на девиците пеят Господу, * почитайки и възпявайки с псалми Неговата Майка.

Ти си проповядваната от пророците, * Ти си слава на апостолите, похвала на мъчениците * и обновление на всички родени на земята, * Дево, Майко Божия, *  защото чрез Тебе ние се примирихме с Бога. * Затова почитаме Твоето въвеждане в храма Господен * и спасявани чрез Твоите молитви заедно с ангелите * ние всички Ти зовем: „Радвай се, Пречиста!”.

На свети Климент Охридски, глас 2, подобен: Киими похвальными:

С какви похвални венци * днес да увенчаем Климент, * който чрез Божието слово властно покори вълненията на плътта, *  намрази срамните страсти, * изпълни заповедите на Евангелието, * с проповедите си настави всички с божествени учения, * с песнопения и благолепни образи Църквата обогати * и към съвършено спасение ръководú народа * чрез силата на Христа нашия Бог, * Който има велика милост. (2)

С какви вдъхновени песни * днес да възпеем Климент, * вейка от истинската Лоза, *  поникнала високо чрез добродетелен живот * и отгледана от Земеделеца Бога, * за да даде обилни плодове, * родени от дарованията на Духа * – боговдъхновени слова като благоуханни райски цветя * и подвизи нетленни, веселящи сърцата като гроздово вино, * чрез благодатта на Христа нашия Бог, * Който има велика милост.

С какви благозвучни слова * днес Климента да почетем? * Небесният човек, живеещ на земята в плът, * събрал преблажено съкровище от добродетели, * а сега духом пребиваващ с ангелите; * който, преди смътно, като през огледало, * виждаше мъдростта Божия, * а сега непосредствено – лице в лице * блажено съзерцава Божествената Светлина, * на Христа нашия Бог, * Който има велика милост.

Слава, глас 6: Откърмен с млякото на добродетелите, * ти достигна върха на съвършенството, * защото като възгоря в себе си огъня на любовта * и докрай изпепели злосмрадните страсти, * стана пример за въздържание и кротост, * извор на милосърдието и бездна на състраданието. * Но, о бърз помощник и винаги готов застъпник * на всички, които те призовават с вяра, *  Клименте, светейши отче, * духом застани пред нас сега * и избави ни от измъчващия ни грях, * имайки голямо дръзновение към Господа.

И ныне, на празника, глас 8: След рождението си, Богоневесто Владичице, * Ти дойде като осветена в храма Господен, * за да бъдеш възпитана в Светая Светих. * Тогава и Гавриил бе пратен при Теб, * за да Ти носи храна, Всенепорочна. * Всичко небесно изуми се, като видя Светия Дух да Се вселява в Тебе. * Затова, Пречиста и Нескверна, * прославяна на небето и земята, * Майко Божия, спасявай нашия род.

Вход. Прокимен на деня и паримии (от 11/24 май)

Стихири на литията, глас 1:

Великата тръба на истината, чудният светител Климент днес свиква за веселие всички любители на празниците; и като извършим това светло тържество на добрия пастир, о верни, прославяйки с песни неговите свещени трудове, по неговите молитви нека да приемем от Христа велика милост.

Глас 2: Чрез излялата се като миро върху тебе благодат, която те превърна в Христово благоухание, ти бе помазан свещенодействено да проповядваш Евангелието на Царството Небесно и да изпълниш с благовонието на неговото разбиране цялата българска земя; затова като добросърдечно приемаш молитвените гласове на твоите раби, вечнопаметни Клименте, проси да ни се даде велика милост.

Глас 5: Облечен в одеждата на свещенството, най-велики поборниче на Духа, ти застана смело пред престола на мъчителя и в тъмница бе затворен, понасяйки бедствия заради проповядването на Евангелието Христово и проявявайки мъченическа твърдост. А като получи свобода от Бога, побърза при новопокръстените българи и чрез твоето слово безукорно пося семето на Сеяча, Който има велика и богата милост.

Слава, глас 6: Като прие свише благодат за чудеса и просвети славянските народи с Евангелското слово, ти стана слава и похвала на светителството и велик проповедник и апостол на цяла България, Клименте, отче всеблажени; затова като имаш дръзновение към Господа, моли Го да се спасят нашите души.

И ныне, на празника, глас 5: Възсия радостен ден и празник всепочитан, защото днес в храма се довежда Тази, Която и преди и след раждането пребъдва Девица. И радва се старецът Захарий, бащата на Предтечата, и радостно зове: „Светата Застъпница на скърбящите дойде да се освети в светия храм, за да стане Обител на Царя на всичко!”. Нека да се весели праотецът Йоаким и Анна да се радва, защото те принесоха на Бога като тригодишна телица непорочната Владичица. Зарадвайте се с тях, майки; заиграйте, деви; ликувайте, безплодни, защото предизбраната Всецарица ни отвори Небесното Царство. Радвайте се, люде, и се веселете!

Стиховни стихири, глас 6,  подобен: Все отложше:

От младини цял отдаден на Владиката, * Богомъдри Клименте, * ти стана като безплътен и отхвърли всичко светско, * попивайки с гъбата на добродетелите потока на страстите, * а ума, освободен от земните пристрастия * насочи към духовните селения, където сега пристъпвайки към Престола на Христа нашия Бог, * с дръзновение моли се за нашите души.

Стих: Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се възрадват.

Като възприе доброволното въздържание и труда на подвизаването, * Богомъдри Клименте, * ти на земята прояви равноангелен и безплътен живот; * затова и получи награда, съответна на такива трудове, * като чрез дарованията на Духа стана пастир на разумното стадо, * и неизчерпаемо море от чудеса, * съвършенство на свещенството и правило на монашеството, * истинен пророк на бъдещите неща * и за славяните апостол на Христа нашия Бог, * Когото усърдно моли за нашите души.

Стих: Моисей и Аарон са сред свещениците Му и Самуил – сред призоваващите името Му.

Следвайки Кирил, славянския просветител, * Богомъдри Клименте, * и вървейки по стъпките на светителя Методий, * като скрижал на добродетелта, * ти вярно подражава на живота им. * А като имаше за сподвижник в равноапостолските си трудове * съсъда на Духа Наум и целия лик на светите ученици, * българите утвърди в чистата вяра на Христа нашия Бог, * Когото с дръзновение моли за нашите души.

Слава, глас 6: Ти живя живот божествен, * и кончината ти беше свята, * светителю Клименте блажени; * тогава се събра цялото Охридско множество, * и като те видя да лежиш бездиханен, * с жални слова викаше и думаше: * Кажи последно слово на твоите раби, * незамлъкващ проповедниче на славяните! * Къде оставяш своите чеда, * които толкова обогати като баща добросърдечен? * Но макар сега да те полагаме в гроб, * придобиваме те като застъпник в небесата * и молитвеник пред Бога * ние, които те почитаме с любов.

И ныне, на празника, глас 6: Събирайки се днес, о събрания на верните, * нека духовно тържествуваме * и благочестиво да възхвалим Богоотроковицата, * Дева и Богородица, довеждана в храма Господен * - предизбраната от всички родове * за Обител на Христа, Царя и Бога на всичко. * Девици, носещи свещи, вървете напред, * почитайки светото шествие на Приснодевата! * Майки, оставете всяка печал и радостно съпроводете Майката Божия * и Подателката на радост за света! * Нека всички радостно да викнем заедно с ангела: * „Радвай се, Възрадвана, * Която винаги се молиш за нашите души!”.

На благославянето на хлябовете - тропар на светията (2) и на празника (1)

Тропар на св. Климент, глас 4:

Със слова поучи езичниците на вярата Божия, а с делата си се възвиси, преблажени, до божествения и безпечален живот; с чудеса просия пред пристъпващите към теб с вяра и със знамения преславно озари западните ни земи. Затова, божествената твоя памет, Клименте, славим.

Тропар на празника, глас 4:

Днес е предзнаменованието на Божието благоволение и проповядването на човешкото спасение - в храма Божи Девата тържествено се явява и Христа на всички предвъзвестява; към Нея и ние нека велегласно призовем: „Радвай се Ти, Която си изпълнение на промисъла на Създателя!”.

На Утренята, на Бог Господь, тропар на празника, Слава, тропар на светителя, И ныне – пак на празника.

След първата катизма, седален на светителя, глас 3, подобен: Божественныя веры:

Възпитан в божествените догмати, ти научи на божествената вяра българските родове и като ги приведе към кръщение, правейки ги народ избран, от различни страсти ги избави, отче преподобни; Христа Бога моли да ни се дари велика милост.

Слава и ныне, на празника, глас 1, подобен: Лик ангельский: Плодът на праведните Йоаким и Анна се принася Богу в светото свети­ли­ще; макар Дете по плът, Тя е пазителка на нашия живот; нека всички ние да прославим като Майка Божия Тази, Която свещеникът Захарий благослови.

 След втората катизма, седален на светителя, глас 4, подобен: Удивися Иосиф:

От детска възраст научен изобилно на Божия закон, ти народа утвърди с твоите богословесни учения и чрез своя свят живот научи всички да презират плътта и хубостите на този свят, но да се стремят винаги към Небесата и божествените сладости, които по твоите молитви да получим и ние, вярно почитащите твоята свята памет.

Слава, и ныне, на празника, същия глас: Преди да си зачената, о Чиста, Ти на Бога беше посветена, и раждайки се на земята, сега в дар на Него се принесе, изпълнявайки обещанието към праотците; в божествения храм със запалени свещи бе заведена Ти, Която сама си Храм на Бога, пребъдвайки от детинство в чистота и се прояви като обиталище на непристъпната божествена светлина; наистина велико е Твоето влизане в храма, единствена Богоневесто и Приснодево.

Полиелей. Величание:

Величаем те, светителю отче Клименте, който с твоите учения си просветил българските родове и към Христа си ги привел. 

Избран псалом. Седални след полиелея, глас 8, подобен: Премудрость и Слово:

Като възприе ревността на Христовите апостоли, със сърце обгърна цялата българска земя, проповядвайки на хората Христовото Евангелие и извеждайки от заблудата безбройни множества; и както пише Павел, пътя си завърши, вярата опази и прие достоен венец за своите трудове, светителю блажени. Моли Христа Бога да дари опрощение на греховете на тези, които с любов празнуват твоята свята памет.

Слава, и ныне, на празника, глас 8, подобен: Повеленное тайно: Нека да се радва песнописецът Давид и Йоаким да ликува заедно с Анна, защото от тях произлезе свят Плод - Мария, светоносната божествена Свещ, Която се радва, влизайки в храма; и като Я видя Варахиевият син, благослови Я и радостно извика: „Радвай се, всемирно Чудо!”.

Степенни, 1-ви антифон, глас 4.

Прокимен, глас 4: Устата ми ще заговорят премъдрост и размислите на сърцето ми – разумност. Стих: Чуйте това, всички народи; отворете слух всички, които живеете по вселената.

Всякое дыхание… Евангелски чин. След 50 псалом, самогласна стихира, глас 6:

Възприемайки небесното любомъдрие и вниквайки в дълбините на премъдростта, ти се съедини с Царя на всичко, светителю Клименте, и като в чисто огледало ярко изобрази в себе си богатството на Божествените Писания; затова, като изясни на славяните гръцкия език и просвети народа с благочестие, от Бога прие блаженна кончина, та сега да се молиш за нас, които с вяра и любов те славим.

Канони – на Въведение, втория канон (съкратен), творение Василиево, глас 1, и на светителя – древен, глас 8 и втори, творение на Охридския архиепископ Димитрий Хоматиан, глас 4

Катавасии: Христос раждается…

Песен 1

Ирмос: Победна песен да запеем всички за Бога, Който сътвори дивни чудеса със силна ръка и спаси Израиля, защото се прослави.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Нека днес се съберем, за да почетем с песни Богородица, празнувайки с духовно тържество, защото Тя в храма в дар на Бога се принася.

С песни да възпеем славното шествие на Богородица; защото Тя, Която е Божи Храм, днес се въвежда в храма като многоценен дар, изпълнявайки пророчествата.

Слава: Троица Единосъщна – Отец, Слово и Дух Свети! Славим Те вярно като Творец на всичко и с благоговение зовем към Тебе: „Спаси ни, Боже!”.

И ныне: О, Пречиста! Царят – Бог премина през Тебе и Се облече в пурпур от Твоите кърви, за да обнови целия човешки род по Своето добросърдечие.

Ирмос: Като премина през морето като по суша и избягна египетското зло, израилтянинът викаше: „Да възпеем нашия Избавител и Бог!”.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Елате с духовни песни да възхвалим светата памет на светителя Климент, от когото просветена цялата Църква слави Христа.

Сияейки като слънце в света, светителю Клименте, просвещаваш вселената с твоето житие, чрез което моля се и мен да просветиш.

Настъпи твоята светозарна памет, светителю Клименте, която озарява всички верни, събрани в твоята свята църква, за да те прославят.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Нека, както подобава, с песни да възвеличим Небесната Двер, за Която проповядваха пророците – Девата, родила Христа.

Ирмос: Моля Теб, Родения от Девата, да потопиш в дълбините на безстрастието трисъставната ми душа, както потопи египетските колесници с по трима воини, та умъртвявайки телесните страсти да Те възпея като на тимпан с победна песен.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Освещаван с невеществено сияние и пожелал да водиш чист живот, изпълнен с добродетели, ти стана събеседник на ангелите и светлина за верните, блажени.

Показал си тесния път на народа, блуждаещ по гибелните пътища на сатанинската заблуда; затова като богословесен и Господен апостол с песни те прославяме, приснопаметни отче.

Ти стана подражател на Тимотей, който вярно следваше Павел, просветителя на цялата земя; тъй и ти последва проповедниците на вярата Методий и Кирил, затова се и прослави заедно с тях, богомъдри.

От цялото си сърце ти възлюби Господа и отхвърли всецяло светските красоти, затова те моля да ме избавиш от робуването на плътта, което против Бога поражда вражда.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

С Твоите горещи ходатайства укрепи ме да спазвам светите заповеди на Спасителя, Пречиста, та да прославям с любов Теб, Която и в раждането съхрани невредимо Твоето девство.  

Песен 3

Ирмос: Нека сърцето ми се утвърди в Твоята воля, всесилни Христе Боже, утвърдил над водите второ небе и земята основал на водите.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Нека тържествуваме всички, които обичаме празниците и да се възрадваме духом, приемайки днес угощение на светия празник на царската Дъщеря и Майка на нашия Бог.

Радвай се днес, Йоакиме, и весели се духом, Анно, привеждайки при Господа родилата се от вас свята и непорочна тригодишна Отроковица.

Слава: Отец е светлина, светлина е и Неговият Син, светлина е и Духът Утешител, защото като от едно Слънце сияе Троицата и божествено озарява и запазва нашите души.

И ныне: За тебе, Чиста, пророците проповядваха като за Ковчег на светинята, златна Кадилница, Свещник, Трапеза, и ние Те възпяваме като боговместима Скиния.

Ирмос: Творче на небесния свод, Господи и Създателю на Църквата, Ти, Който Си край на желанията, опора на верните, утвърди ме в Твоята любов, единствен Човеколюбче.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Елате всички да почетем Климент, църковния строител, и да го молим непрестанно да изпраща мир на своето стадо и милост за нашите души.

Падайки пред твоята светиня, блажени, със съкрушени гласове викаме към тебе: молим те, дай ни милост с твоите молитви.

Напоявайки с лъчите на книжовното учение целия славянски свят, ти сияеш като слънце със златозарни словеса, с които молим те да озариш и нас.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Неизказано родила Сиянието на Отца, Всесъздателя на цялото творение и Спасителя на нашите души, утвърди ни в Твоята любов, Пречиста. 

Ирмос: Не с мъдрост, сила и богатство се хвалим, но с Тебе, ипостасната Премъдрост на Отца, Христе, защото няма по-свят от Тебе, Човеколюбче.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

С мъдростта на твоите слова ти вярата изясни и научи отклонилия се в заблудата на многобожието народ да почита Едната Троица.

Чрез силата на Духа Утешител ти запуши хулещите Го уста, посрами водачите на ересите и силно ги бичува.

Подобно на древния Аарон, и ти принесе Богу жертва като Му послужи със своя непорочен живот, молейки се за своето стадо.

Нямам потоци сълзи, които умиват душевните скверноти, затова умий ме с твоите молитви, източвайки ми струите на покаянието.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Планино млечнотучна, Която Давид духом предвидя, Владичице, усърдно Те моля да обърнеш мен, заблудения и лутащия се из планините на отчаянието.

Кондак на светителя, глас 3, подобен: Дева днесь:

Твоят храм, светий, * като духовно лекарство * преславно се яви * за пристъпващите с вяра, *  защото избавя всички от различни болести * и приспива всякакви душевни страсти. * Затова, всеблажени, * наричаме те наш горещ застъпник.

Икос: Да възпеем всички днес йерарха на българския род, благоговейно пристъпвайки в неговия храм и като целуваме божествения кивот с неговите мощи, да му кажем: отче богомъдри, ти си наш пастир и учител, не преставай да пазиш своя град и народ, защото като се уповаваме на твоите усърдни молитви, всеблажени, наричаме те наш горещ застъпник.

Седален на светителя, глас 8, подобен: Премудрость и Слово:

В един глас да почетем с похвали *  великия светител, *  който всички напои с книжовни слова *  и просвети целия славянски свят със зари духовни. *  И така достойно събрани да прославим свещените му подвизи *  и да извикаме към него: *  Клименте славни, *  моли Христа Бога, *  да дари опрощение на греховете *  на тези, които почитат с любов твоята свята памет.   

Слава и ныне, глас 4, подобен: Удивися Иосиф: Непорочната Агница и неоскверненият Чертог Богородица Мария с веселие преславно се въвежда в Божия дом; копиеносни ангели Я окръжават вярно, всички верни Я облажават непрестанно и с благодарност Й пеят велегласно: „Ти си наша слава и спасение, Всенепорочна!”.

Песен 4

Ирмос: Провиждайки духом въплъщението на Словото, пророче Авакуме, ти проповядваше с думите: „Когато наближат годините, ще бъдеш разпознат; когато дойде времето, ще Се явиш; слава на Твоята сила, Господи!”.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Пророче Исаия, проречи ни: „Кой е Този, Който е в утробата на Девата?”. Това е Израсналият от Иудиния корен и Родилият Се от цар Давид славен Плод от свято семе.

Започнете да пеете песни, девици, държейки в ръце свещи, възхвалявайте и заедно с нас празнувайте шествието на чистата Богородица, Която сега отива в храма Божий.

Слава: Благоговейно да прославим Троичния по лица и Единия по естество истинен Бог, Когото като Владика на творенията вярно възпяват ангелските и архангелските чиноначалия и Комуто людете винаги се кланят.

И ныне: Моли непрестанно, Пресвета Чиста, Твоя Син и Бог, Когото Ти роди по плът, да избави всички Твои раби от разнообразните дяволски мрежи и от всички изкушения.

Ирмос: Ти Си моя крепост, Господи, Ти Си и моя сила, Ти Си моя радост и мой Бог, Който без да остави недрата на Отца посети нашата нищета; затова заедно с пророк Авакум Ти викам: „Слава на Твоята сила, Човеколюбче!”.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Христос те прати за пастир в света, връчвайки ти Своето избрано стадо, о блажени; затова сияеш като слънце, озарявайки тези, които ти се молят.

Очиствайки душата, тялото и своя ум, премъдри Клименте, ти на земята като злато заблестя, ставайки достоен съсъд на Пресветия Дух.

Цялото творение днес прославя твоите трудове, Клименте светителю, затова просвети и нас и дай ни опрощение на греховете по твоите молитви.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Безсеменно заченала Твореца на всички, Пренепорочна, издигайки пречистите Си ръце, покрий ни в този свят с Твоите криле и ни избави от бъдещия гняв.

Ирмос: Седящ в славата на божествения престол, на облак лек дойде Пребожественият Иисус, носен на нетленната длан – Богородица, и спаси ония, които викат: „Слава на Твоята сила, Христе!”.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Драгоценното мирохранилище на твоите свети мощи демоните гони, неизцелимите страсти изцелява и от многообразни несгоди избавя пристъпващите към него; затова с вяра те славим.

Макар и бездиханен, почитаме те като жив, блажени, защото носиш в себе си безсмъртния живот, приемайки благодат за чудотворство; затова зовем: слава на Този, Който те облагодати!

В целебния извор Витезда ставаше по едно чудо на година, а Климентовият кивот винаги прогонва неизчетно множество всякакви недъзи.

С помисли, думи и дела постоянно съгрешавам и затова отдалечих се от Твоето лице, Господи, но като ме обърнеш, спаси ме като блудния син по непрестанните молитви на Твоя светител.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Ти по плът роди Владиката, Който пожела да спаси човека, неизменна Дево; затова чрез Твоето застъпничество обърни ме в покаяние, за да се отвърна от блудния живот.

Песен 5

Ирмос: С ярката вечна светлина осияй нас, които от ранина следваме Твоите заповеди, Владико Човеколюбче Христе, Боже наш.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Да се облечем в светли одежди, православни, събирайки се всички и славейки Богомайката, защото при Господа в този ден Тя се довежда, като приятна жертва.

Да се веселят днес праотците, Владичице, и да се радва родилата Те заедно с Твоя баща, че техния плод Богу се принася.

Слава: Прославяйки по-висшето от всяко начало и вечното единно Божество, да Му се поклоним в три Лица, неразделни по естество и равнопочитани по слава.

И ныне: Като тихо пристанище и неразрушима стена придобихме Твоето ходатайство във време на беди, Божия Родителко, като винаги чрез Тебе се избавяме от напасти и скърби.

Ирмос: Защо отхвърли ме от Своето лице, о Светлина неугасима, и покри ме – окаяния - чуждата тъма? Но моля се, обърни ме отново в светлината на Твоите заповеди и изправи моите пътища.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Падаме пред твоята светиня, Клименте, светителю Христов, и плачейки с умилни слова зовем: не забравяй тези, които ти се молят!

Имайки ангелско житие на земята, приемаш равна чест с ангелите; и като стоиш сега заедно с тях пред Владиката, моли се за твоето паство.

Възнасяйки винаги свещена служба Богу, към благочестието всички си привеждал чрез духовните слова; с тях моля те и мен да озариш!

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Като имаш майчинско дръзновение към Твоя Син, роден за спасението на човеците, не отхвърляй нашите молитви, о Пречиста, защото Тебе след Бога имаме за едничка Помощница.

Ирмос: Нечестивите не ще видят Твоята слава, Христе Еднородни, но ние дори нощем непрестанно Те възпяваме като Сияние на Божеството и Слава на Отца, Човеколюбче.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Чрез силата на Духа ти пося твоята проповед в ушите на любещите суетата и събра многоплоден клас на благочестието.

Пожелавайки винаги да носиш в плътта си мъртвостта на Христа, имал си Го, както пише Павел, жив в тебе, а Той пък те всели в земята на живите.

Като приемаш словата на своите раби, пребогатий, избави ни от всякакви болки и беди и от бъдещото осъждане, чрез твоите молитви.  

Ти си река от изцеления, о дивний, затова чрез твоите молитви пресуши потока на пагубните мои страсти и с потоци сълзи очисти моята душа.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Майчиният поздрав у Тебе с девството се съчета, о Чиста, защото Ти роди Създателя по начин, надвишаващ всеки ум; затова като Те приемаме за Майка и Дева, ние Те прославяме.

Песен 6

Ирмос: Подражавайки на пророка Йона аз зова: „Живота ми, Благий, от гибел избави, Спасителю на света, и спаси мене, който Ти викам: „Слава Тебе!”.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Да празнуваме, верни, духовния празник, възпявайки благоговейно Божията Майка, защото Тя е по-свята от небесните ангели.

В песни духовни да възхвалим, верни, Майката на Светлината, защото Тя в този ден ни се яви влизаща в дома Господен.

Слава: Отче, Сине и правий Душе, Единство в три Лица и неразделна Троице, помилуй покланящите се на Твоята божествена власт.

И ныне: Този, Който и целият свят не може да вмести, се вмести в Твоята утроба, Богомайко, и от Тебе произлезе, Всенепорочна, в две природи - Бог и Човек.

Ирмос: Очисти ме, Спасе, защото много са беззаконията ми и ме изведи от греховната дълбина; към Тебе викнах, чуй ме, Боже на моето спасение.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Ти стана като дъждоносен облак за всички църкви, свети Клименте; и сега моли се на Владиката да излее духовна роса над нас, които те възпяваме.

Радва се Охридската Църква, почитаща твоите трудове; съхрани от беди събраните в нея, които честват твоята свята памет.

Като гръм гръмовно проповядваше с гръмогласен език небесното учение и като кимвал звънко огласи със златозарни устни цялата земя, блажени и богогласни Клименте.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Непрестанно се моли за нас, Богородице Дево, защото Ти си утвърждение и божествена сила за верните.

Ирмос: „Ще Ти принеса жертва с глас на възхвала” - вика към Тебе Твоята Църква, Господи, очистена от бесовската нечистота чрез кръвта, която милостиво изтече от Твоите ребра.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Изгрял си като звезда, осиявайки българските краища и си привел към светлината на богопознанието спящите в тъмнината на незнанието.

Помажи с елея на твоите ходатайства главите на събралите се около кивота със светите ти мощи, които почитат твоите свети подвизи.

Ти потъпка надигналото рог против висините еретическо злочестие, хулещо Духа, и утвърди силата на православните догмати.

Имайки дръзновение пред Владиката, покажи ме победител над злодеянията на зломислещите, светителю велики, и бъди ми най-крепко убежище.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Богомайко, умилостиви Твоя Син към нас, които благочестиво Те изповядваме за Богородица и дай ни твоите пребогати милости.

Кондак на празника, глас 4:

Пречистият Храм на Спасителя, драгоценният Чертог и Дева, свещеното Съкровище на Божията слава, днес се въвежда в дома Господен, като въвежда със себе си благодатта, която е в Божествения Дух; Нея Божиите ангели възпяват: „Тя е Небесната Обител!”.

Икос: Като гледам неизречените и Божествени тайни, които видимо и явно изпълват Девата, се радвам и недоумявам да разбера странният и неизказан образ: как Пречистата се яви единствена избрана от всички видими и разумни твари? Затова искайки да Я възхваля, твърде много се смущавам за своя ум и слово, но като дръзвам, проповядвам Я и величая: „Тя е Небесната Обител!”.

В месец ноември, в двадесет и петия ден празнуваме Отданието на празника Въведение на Божията Майка в Йерусалимския храм и паметта на светия наш отец Климент Охридски Чудотворец. По неговите свети молитви, Христе Боже наш, озари ни с разум, помилвай ни и ни спаси. Амин.

Песен 7

Ирмос: Пещта се ороси, Спасителю, и отроците ликувайки запяха: „Боже на отците ни, благословен Си!”.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Да се възрадваме в този ден всички, които обичаме духовното празнуване и да възпеем всечистата Владичица, почитайки достойно Йоаким и Анна.

Пророчествай, Давиде, говорейки чрез Духа: ще се поведат девици след Тебе и ще се доведат в храма на Царицата Майка.

Слава: Да прославим неразделната Троица и да възпеем единното Божество, заедно с Отца и Словото и Всесветия Дух.

И ныне: Божия Родителко, моли Господа, Когото роди, като Милосърден по природа, да спаси душите на тия, които Те възпяват.

Ирмос: Дошлите някога от Иудея във Вавилон отроци чрез вярата в Светата Троица потъпкаха огъня в пещта пеейки: „Боже на отците ни, благословен Си!”.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Стоейки с благоговение около твоя свят гроб, светителю, викаме към тебе с умиление, просейки избавление от греховете.

Не отвръщай лицето си, блажени Клименте, но моли се на Избавителя Христа Бога да ни удостои със Своята милост.

Простри молитвено своите ръце, Клименте светий, и защити ни от всякакви злини като укрепваш и освещаваш всички нас.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Безсеменно вместила в утробата си и родила неизказано Твореца, умолявай Го като Негова Майка да спаси душите ни.

Ирмос: Ти спаси в огъня Авраамовите отроци и уби халдеите, които бяха праведно застигнати от този съд; о, всевъзпяван Господи, Боже на отците ни, благословен Си!

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Ти отърси дрямката от веждите си, бодърствайки в молитви, и като незаспиващ страж прогони развратителите далеч от своето паство, зовейки: „Боже на отците ни, благословен Си!“.

Лика на апостолите украсяваш като сияен богопроповедник, множеството на страстотерпците възпълваш като безкръвен мъченик, събора на свещениците утвърждаваш като светител - знаменосец, зовейки: „Боже на отците ни, благословен Си!“.

Ти не странеше и от обучаването на децата, но и тях чрез буквите учеше да викат: „Боже на отците ни, благословен Си!“

Безумстващата в люти страсти моя душа, трижди блажен отче, превърни чрез добри дела в лоза с хубави вейки, принасяща обилни плодове, за да викна: „Боже на отците ни, благословен Си!“.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Отроковицата роди Ангела на Великия Съвет, Когото като Творец на ангелите и Спасител на човеците славим, казвайки: „Боже на отците ни, благословен Си!“.

Песен 8

Ирмос: Този, от Когото се ужасяват ангелите и всички войнства, като Творец и Господ, възпейте свещеници, прославете отроци, благословете люде и превъзнесете Го във всички векове.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Весели се днес светло Йоаким и непорочната Анна на Господа Бога принася в жертва дадената й съгласно обещанието свята Дъщеря.

Хвалят се светите Давид и Иесей, и се превъзнася Иуда, защото от техния корен израсна Плод - чистата Дева, от Която Се роди предвечният Бог.

Слава: Нека се възпява Трисветият Бог: Отец, Син и Дух Свети, неразделното Единство, едното Божество, държащо на длан цялото творение във всички векове.

И ныне: Безначалното Слово по плът приема начало, раждайки се както Сам благоволи, Бог и заедно с това Човек от Девата - Отроковица, възсъздавайки нас – падналите, по Своето крайно милосърдие.

Ирмос: Халдейският мъчител седмократно разпали силата на пещта за богопочитателите, но когато ги видя спасени от висшата сила, той викна към Твореца и Избавителя: „Отроци, благославяйте, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Заселвайки се при безплътните сили и стоейки заедно с тях пред Христа Бога, помоли се за тези, които извършват твоята свята памет, пеейки: „Отроци, благославяйте, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Погледни към пиленцата, които отгледа под твоите криле и отхрáни със сладостта на медоточните си слова, и като простреш ръце, благослови своите ученици, които пеят: „Отроци, благославяйте, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Заедно с блажения Кирил и светозарния Методий ти разцъфтя като планинска лилия; винаги се молете заедно за вашето паство, което пее: „Отроци, благославяйте, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Майко Божия, родила по плът Спасителя, разкъсай връзките на нашите страсти и моли се да се спасим ние, които викаме: „Отроци, благославяйте, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Ирмос: Простирайки ръце, Даниил затвори челюстите на лъвовете в рова; а препасани с добродетели отроците - подвижници на благочестието, угасиха огнената сила и викаха: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Приковавайки ума си към свръх-разумните блага и презирайки материалните неща, ти опази чистотата на живота си свръх всяка сила и се прояви като свят съсъд на Духа, възпявайки: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

Като жаден елен жадуваше за животворните води и обилно напоен с тях, превърна се в неизчерпаем извор на божествените догмати и на велики чудеса за тия, които викат: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

Бъди пристанище за мен, потъващия в житейската дълбина и укроти вълните на свирепите изкушения, за да те призовавам като застъпник и да пея: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

С блясъка на Твоите горещи молитви просвети потъмнялата от страсти моя душа, Благодатна, и чрез светлината на покаянието покажи ме като син на духовната Светлина, който вика: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

Песен 9

Ирмос: Светоносният Облак, върху Който Владиката на всичко слезе от небето като дъжд на руно и чрез Който Безначалният се въплъти, ставайки Човек заради нас, всички ние величаем, като пречиста Майка на нашия Бог.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

От праведните Йоаким и Анна произлезе плодът на обещанието - Мария Божията Отроковица; и като благоуханен тамян Тя, още като малко Дете по плът, се привежда в светия храм, за да обитава в светилището като свята.

Нека да възхвалим с песни Детето по естество и свръхестествено явилата се като Майка Божия, защото Тя в този ден в храма подзаконен при Господа се води като благоухание приятно и като духовен плод на праведните.

Припев: Пресвета Троице, Боже наш, слава на Тебе.

Едно Естество в три Лица и неразделна Слава, непрестанно възпявана на небето и земята в единството на Божеството - Троица неразлъчна; заедно със Сина, Отца и Духа да прославим, покланяйки се с благоговение.

Ирмос: Изуми се небето и ужасиха се краищата на земята от това, че Бог Се яви в плът на човеците и Твоята утроба стана по-широка от небесата; затова, Богородице, ангелските войнства и човешките множества Тебе величаят.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

Не спомняй безчислените ми грехове, светителю блажени, но като протегнеш свише пречистите си ръце, вдигни мен, лежащия в гибелни пороци.

Тебе моля, Клименте светителю, ръце към теб протягам, сълзи проливам и колена прекланям, просейки опрощение на безчислените ми прегрешения чрез твоите молитви.

Изпроси от небесата победа над противните врагове за благочестивите царе и христолюбивото войнство, блажени, а православния народ избави от всякакви злини, та достойно да те облажаваме.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Като зачена безсеменно Твореца на ангелите и роди по плът нашия Спасител, моли Го усърдно, Богородице, да ни даде опрощение на греховете, та достойно да Те величаем.

Ирмос: Крайъгълен камък Се отсече от Теб не с човешка ръка, Дево, девствена Планино; Той бе Христос, Който събра разделените естества; затова с радост, Богородице, Те величаем.

Припев: Светителю Клименте равноапостолни, моли Бога за нас.

С думи за вечен живот отхрáни твоето осветено паство, трижди блажени отче, и усъвършенствайки го с догматите на благочестието, забърза към небесните селения.

За да се удостоиш с по-добрата слава във висините, на земята ти показа житие свободно от всякакво робуване на страстите; затова получи наследство в свободния и царстващ Град.

Горе в небесата Църквата на първородните за теб се радва, трижди блажени отче, а долу те прославя благодатта за чудотворство, която ти дарува Бог, винаги прославян в Своите светии.

Почитайки те като Христов йерарх и църковен светилник, богоносни Клименте, с напевни гласове те молим: не презирай молитвите на твоите раби, преподобни.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Избави от беди и всяка скръб тези, които с усти, души и сърца Те изповядват за Богородица, Дево, като имаща дръзновение пред родилия Се от Тебе Господ.

Светилен, глас 3. Подобен: Небо звездами:

Като слънце, което осветява твоята Църква, о премъдри, ти правиш чудеса по цяла вселена, свещени Клименте, славо на архиереите.

Слава, и ныне, на празника, глас 2, подобен: Жены, услышите: Да възхвалим с вяра Мария, Божието Дете, Която в древност бе предвъзвестена от пророческото съслови­е като Стомна и Жезъл, Скрижал и неразломима Планина, защото днес Тя се въвежда в Святая Святих, за да се възпитава в Господа.

Хвалитни стихири - 6: 3 на празника, глас 1, подобен: Небесних чинов:

Свещоносиците деви съпровождат радостно Приснодевата и пророчестват чрез Духа за бъдещето: макар самата Богородица да е Божи Храм, Тя се въвежда в храма като малко Дете със славата на девството.

Богородица наистина се яви на света като обещание на Светия и като благославен Плод, който превъзхожда всички; Тя благочестно се привежда в храма Божий, изпълнявайки молитвеното обещание на родителите си, опазвана от Божествения Дух.

Отхранена наистина с небесен хляб в храма Господен, Дево, Ти роди за света Хляба на живота – Словото, за Когото като храм избран и всенепорочен тайнствено си предизбрана от Духа, сгодена от Бога и Отца.

И 3 стихири на светителя, глас 8, подобен: О, преславнаго чудесе:

Клименте богомъдри, отче наш, чрез въздържание от плътските страсти и усилен пост в твоя живот, ти окрили ума си с небесната любов към Божествената незалязваща Светлина и превъжделеното небесно блаженство, на чиито сладости винаги си бил съобщник, стоейки духом пред Престола на Царя на всичко Христа, Когото моли да спаси душите ни като Милосърден.

Клименте богомъдри, отче наш, като прие светителската одежда от Бога, ти стана добър пастир на град Охрид и добре пасеше народа Господен, привеждайки цяла България към благочестието с божествени слова и поучения, потвърждавани с преславни чудеса. Затова те почитаме, славейки Христа, Когото моли да спаси душите ни като Милосърден.

Клименте богомъдри, отче наш, ти възсия като светозарно слънце от запад, изпускайки лъчите на твоите слова и просвещавайки краищата на вселената. Явявайки се като непоколебим темел на Църквата и непоклатим стълб на благочестието, ти обърна в бяг мрачните ереси и православно прослави Христа, Когото моли да спаси душите ни като Милосърден.

Слава, на светителя, глас 8: Нека всички да възхвалим Христовия светител Климент, славянската похвала и утвърждението на православните, славата на българите и неуморния застъпник на вселената, и непрестанно към него да зовем така: радвай се, Клименте, най-свят сред отците; радвай се, изворе на чудеса и неоскъдняващо съкровище на изцеления; радвай се, славо на архиереите и похвало на монасите. Изпроси сега за нас, които радостно празнуваме твоята свята памет, опрощение на съгрешенията и спасение за нашите души.

И ныне, на празника, глас 2: Днес в храма се привежда всенепорочната Дева, в дома на Царя на всичко – Бога и Хранителя на целия наш живот: днес най-чистата Светиня, като тригодишна Телица се въвежда в Святая Святих; нека Я възпеем като ангела: „Радвай се, едничка Благословена между жените!”.

Велико славословие. Тропари на светителя и на празника

На Литургията – антифони на празника

След Апостола:

Алилуя на празника, глас 8: Чуй, дъще, и виж и наклони ухото си. Стих: Пред лицето Ти ще се молят люде богати.

Алилуя на светителя, глас 2: Устата на праведника изказват премъдрост, и езикът му изговаря правда. 

Задостойник на празника

Няма коментари:

Публикуване на коментар