събота, 14 май 2022 г.

2/15 май – Памет на светия благоверен и равноапостолен владетел на българите княз Борис, в свето Кръщение Михаил

 
На Великата вечерня, 1-й антифон на 1-ва катизма. На Господи, воззвах: стихири на 8, като пеем първо стихирите от Цветния триод, а после и тези на светията, глас 4, под.: Дал еси знамение:

Със заплахата от Страшния Съд, * Ти уплаши, Господи, * великия сред владетелите Борис, * затова той презря идолите * и престана да им се покланя, * като хвърли себе си и своя народ в Твоите нозе. * Затова прославяме Твоя любящ промисъл, * всемогъщи Иисусе, * Спасителю на нашите души. (2)

Като настави Борис чрез сестра му и преподобния Теодор, Господи, * Ти му даде да стане причастник на Твоята благост и бездна от премъдрост; * вместо на идолската тъма и горчивата сладост на греха. * Затова прославяме Твоя любящ промисъл, * всемогъщи Иисусе, * Спасителю на нашите души.

След светото му кръщение, Господи, * Ти изпрати на княз Борис, * като семена върху разорана земя, * славянските учители на вярата, * които просветиха народа * и го утвърдиха в православното благочестие. * Затова прославяме Твоя любящ промисъл, * всемогъщи Иисусе, * Спасителю на нашите души.

Слава, глас 6: О, благоверни княже Борисе, * като потърси Божията правда, раздаде милостиня на бедните * и просия в дела равноапостолски, * ти получи благодатта да ядеш от Дървото на живота; * вкусвайки от Него, изпълни се с Духа * и получи вечен живот и небесна слава. * Затова моли се на Христа, нашия Бог, да утвърди твоя народ в Православието и да спаси душите ни.

И ныне, от Триода.

Вход. Прокимен на деня и паримии.

На литията – стихири от Цветния триод и на светията, глас 2:

Авраам, приятелят на Бога, * вдигна ръка срещу своя единороден син, * за да го принесе като всеизгаряща жертва Богу; * а заради Божията вяра благоверният Борис не пощади своя първороден син, * който в своето безумие богохулстваше срещу Христа. * Затова той принесе като жертва православното благочестие на целия си народ и съкрушеното си сърдечно покаяние; * а Господ ги прие като угодно Нему благоухание * и възвиси Борис като избраник сред Своя народ.

Глас 4: Великият сред царете Константин * победи тиранина чрез силата на Кръста * и затова обикна Христовата вяра. * А ти, благоверни княже Борисе, *  като утвърди сърцето си в любовта Христова, * със силата на Кръста потуши дръзкото въстание на езическите боили * срещу най-чистата Божия вяра. * Затова, като те облажаваме, горещо ти се молим: * „Чрез твоите молитви опазвай своето отечество * и народа си от вражеските нападения!“.

Слава, глас 5: Като се съедини с Царя на царете чрез Кръщението, * благоверни княже Борисе, * и приведе народа си при Него, * ти израсна до състояние на мъж съвършен чрез благочестието, * и по мярката на своето израстване стана равен на апостолите; * защото, приемайки славянските учители на словото Божие в своята страна, * ти неизменно утвърди Православието в българската земя; * а когато душата ти все жадуваше за живия Бог, * ти остави скиптъра на своето царство * и се засели в пустинята, * живеейки в святост и правда. И достигайки края на земния живот, * премина във вечното блаженство, * където никога не забравяш своя народ, * молейки се непрестанно на Господа *  за спасението на нашите души.

И ныне, от Триода.

Стиховни стихири, глас 2, под.: Егда от Древа:

Когато Бог пожела да изведе славянския род * от мрака на безумното идолопоклонство * към светлината на спасението, * Той те избра за Свой увенчан апостол, * и разпали сърцето ти с огъня на Своята любов, * та да побързаш като елен към извор на жива вода, * и като се напиеш от водата на Кръщението, * да станеш спасителна причина за просветление * на целия си народ.

Стих: Въздигнах избраник отсред Моя народ, намерих Моя раб Давида.

Когато Христовата благодат се изля върху теб, * и вярата на Царството се преумножи у тебе като квас, * а Божията любов плени цялата ти душа, * тогава ти денем ръководеше делата на царството, * облечен в багреница, * но в търпение жадуваше настъпването на нощта, * за да паднеш на колене пред Господа, * облечен във вретище, * и в покаяние да възнасяш молитви * за себе си и за своя народ.

Стих: Затуй Те помаза, Боже, Твоят Бог с елея на радост повече от Твоите причастници.

Когато Бог пожела да промениш служението си * от увенчан апостол в преподобен монах, * Той ти прати тежка болест, * и чрез страха от смъртта те накара * да оставиш царската си власт и да приемеш монашество, * в което като се насищаше с пост и молитва, * и помагаше на Седмочислениците  в преписването на книгите, * ти премина на небето, * и изливаше от мощите си чудеса.

Слава, глас 2: Приемайки при кръщението името на Архангел Михаил, *  благоверни княже Борисе, * подобно на своя съименник ти влезе в битка срещу древната змия * и побеждавайки я със силата на Кръста, * освободи своя народ от тиранията й; * а като се засели в пустинята, заживя като ангел, * и след кончината си се всели сред ангелите. * И понеже имаш дръзновение пред Господа, ние ти се молим: * „Пази народа си и Църквата от нападенията на врага чрез твоите молитви!“.

И ныне, от Триода.

На петохлебието, тропар на светията (2) и от Триода (1).

Тропар, глас 6:

Изпълнен със страх Божи * и просветен със светото Кръщение * ти стана жилище на Светия Дух, * благоверни княже Борисе; * утвърждавайки православната вяра в земята българска * и оставяйки царския жезъл, * ти засели се в пустинята, * където разцъфтя в подвизи * и намери благодат пред Господа. * А сега, застанал пред Престола на Всевишния, моли Го да дарува на нас, които ти се молим, спасение за нашите души.

На Утренята, на Богъ Господь: тропар на светията (2), Слава, и ныне, от Триода.

Първи седален, глас 3, под.: Божественныя веры:

Като прие изповеданието на божествената вяра от всеславния Фотий * и наставен в познанието и деятелността, * ти ни съ-въздигаш към благочестие чрез дръзновените си молитви. * Благоверни княже Борисе, моли Христа Бога, * да ни се дари велика милост.

Слава, и ныне, от Триода.

Втори седален, глас 6, под.: Ангельския предъидите силы:

Получил ангелско име, * ти ангелски живя и в двореца и в пустинята; * затова Бог те възвиси като Свой превъзходен угодник, * равен на апостолите и съ-работник на преподобните и праведните; * и заради теб Той ни подтиква да зовем към Него: „Боже наш, слава Тебе!“

Слава, и ныне, от Триода.

Полиелей и величание:

Величаем те, свети равноапостолни княже Борисе - Михаиле, и почитаме твоята свята памет, защото ти разруши идолите и просвети със светото  Кръщение цялата българска земя.   

Избран псаломски стих: Небесата проповядват славата на Бога и за делата на ръцете Му възвестява небосклонът. 

Седален след полиелея, глас 8, под.: Премудрость и Слово:

След като искрено потърси Божествената мъдрост, * ти я намери при портите на православната Христова Църква; * затова, отвръщайки се от Рим, * и приемайки гонимите славянски учители на благочестието, * ти напои жадната земя на душите на твоите люде с водите на вечния живот. * Благоверни княже Борисе, моли Христа Бога * да ни утвърди на тази непоклатима основа * и да даде прошка на греховете на нас, които с любов почитаме твоята свята памет.

Слава, и ныне, от Триода.

Степенни, 1-ви антифон на 4-ти глас.

Прокимен, глас 4: Въздигнах избраник отсред Моя народ, намерих Моя раб Давида. Стих: Затуй Те помаза, Боже, Твоят Бог с елея на радост повече от Твоите причастници.

Стихира след 50-и псалом, глас 6:

Чрез теб се изпълни пророчеството на твоя сродник * мъченика княз Боян Енравота, * че Христовата вяра ще се умножи в земята българска * и че Кръстното знамение ще бъде издигнато * и много храмове на истинския Бог ще се съградят, * в които почетни свещеници * ще принасят жертва на възхвала и изповедание * на Животворящата Троица. * Затова сега, като свидетелстваме за тези неща и благодарейки на Бога, * ние те облажаваме благоверни княже Борисе, * като избран съсъд на Божиите съдби.

Канон от Цветния триод, и на светията, глас 8, с акростих в оригинала: Като остави царуването, Борис получи Царството.

Песен 1

Ирмос: Като мина през морето като по суша и избягна египетското зло израилтянинът викаше: „Да възпеем нашия Избавител и Бог!”.

Припев: Свети благоверни княже Борисе, моли Бога за нас.

Заедно с твоя народ ти тръгна неотклонно по царския път от Египет на идолопоклонството до Червеното море на Кръщението и с благодарност и вяра възпяваше нашия Избавител и Бог.

Макар че фараонската съпротива на езическите велможи искаше да възпрепятства твоя път и да го насочи обратно към робството на бесовете вместо към свободата в Христа, но ти, вървейки победно, възпяваше нашия Избавител и Бог.

С непоколебим разум ти бързаше към новия закон на благочестието, даден от Бога, о, свети княже, и подобно на Авраам изби всички нечестивци, с умиление възпявайки нашия Избавител и Бог.

Богороодичен: В неизгарящата къпина великият Мойсей предвидя нашето освобождение чрез Твоята Рожба, о, Пречиста. Научú нас, освободените, непрестанно да пеем с радост на нашия Избавител и Бог.

Песен 3

Ирмос: Творче на небесния свод, Господи и Създателю на Църквата, Ти, Който Си край на желанията, опора на верните, утвърди ме в Твоята любов, единствен Човеколюбче.

Припев: Свети благоверни княже Борисе, моли Бога за нас.

Ти прие за основа твърдата скала на вярата, затова портите на ада не можаха да разколебаят твоето сърце, утвърдено в Господа, и възвиси се твоят рог срещу враговете ти.

Онези, които издигнаха глас срещу Бога, паднаха, но ти, като постигна победа с богоугодно смирение и със силата на Кръста, се възвиси като баща на целия ти народ и син на Небесния Отец.

Желаейки благата, обещани на онези, които обичат Бога, ти счете всичко за смет и предприе великия подвиг на равноапостол, борейки се с всички страсти, докато най-накрая спечели победа и угоди на Бога.

Богородичен: Преизобилие на Божиите благодатни дарове се изля върху човешкия род чрез Твоето чудно раждане, Пречиста; защото Този, Който Се роди от Тебе низведе княза на този свят в ада и ни освободи от неговата власт.

Кондак и икос от Цветния триод

Седален на светията, глас 2, под.: Милосердия двери:

Милосърдието на Божиите щедрости се изля върху земята българска чрез Кръщението, както дъждът - върху руното на Гедеон, и не спря докато не напои всичко. Затова семената на Царството поникнаха и принесоха плодове за житниците на Всевишния когато, подобно на баща, който води децата си, благоверният княз Борис покръсти себе си и своя народ.

Слава, и ныне, от Цветния триод.

Песен 4

Ирмос: Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл, разбрах Твоите дела и прославих Твоето Божество.

Припев: Свети благоверни княже Борисе, моли Бога за нас.

След като чу за Господа, Който призовава всички към спасение, ти понесе игото Христово, като прие Кръщение с искрено убеждение; и докато денем с благочестие водеше царските дела, облечен в багреница, нощем във вретище се молеше на Бога.

Твоята добродетел се разнесе по цялата българска земя и те издигна като образец за целия ти народ; затова той с любов се подчиняваше на твоята власт не само от страх, но и по съвест.

Където се умножи грехът на безбожието, там изобилства благодатта, според думите на апостола; и след Кръщението твоята богобоязлива душа засия със светлината на Христа, нашия Бог, Слънцето на правдата, дошло от юг.

Богородичен: Когато настъпи времето на Божието благоволение, Пречиста, Ти прие от архангела радостното известие, че чрез Тебе Бог желае да Се роди: Светлина за езичниците и Слава на Израиля.

Песен 5

Ирмос: От ранна утрин Ти зовем: Господи, спаси ни, защото Ти Си наш Бог, освен Тебе друг бог не познаваме.

Припев: Свети благоверни княже Борисе, моли Бога за нас.

Изпълнявайки всичко необходимо, за да засияе светлината на Божиите заповеди над новопокръстения ти народ, ти прие в земята си славянските учители и им показа благоволението си, като ги подпомогна в апостолското дело.

Изпращайки Климент и Наум в Охрид, а в Преслав имайки Йоан Екзарх с Константин, Тудор Дуксов и Храбър, ти разцъфна в словото като палма и като ливански кедър се разрасна.

Когато богато украсяваше душите на своя народ със славянските книги, давайки благодатта на словото като питие на жадните, тогава онези, които живееха в земята българска, се научиха на праведност и безбожието на идолопоклонството окончателно се прекрати.

Богородичен: Чрез Теб огън погълна враговете, о, Пречиста, защото Ти роди Христа, единствения наш Спасител, Който ни освободи от робството и чрез Своята смърт ни дари живот.

Песен 6

Ирмос: Молитвата си ще излея пред Господа и Нему ще разкажа мъките си, понеже душата ми се преизпълни с нещастия, и животът ми се до ада приближи. Затова и се моля като Йона: от тлението ме, Боже, изведи.

Припев: Свети благоверни княже Борисе, моли Бога за нас.

След като остави помрачения Рим, ти насочи взор на изток към най-сияйното Православие и прие оглашение от светия патриарх Фотий, научи как добре е човек да живее в Божия дом.

В желанието си да утвърдиш българската Църква, ти се обърна към Константинополския събор; и след като получи от там архиепископ, положи твърда основа на автокефалията й за вечни времена.

Наистина Господ сътвори този ден, в който ти завърши най-прекрасно всички твоите дела, благоверни княже Борисе; затова подобава да се зарадваме в Господа, празнувайки твоята памет.

Богородичен: Царице Небесна, Пресвета Дево, като имаш голямо дръзновение пред Твоя Син, с Твоето застъпничество ни освободи от зверовете на преизподнята и ни спаси, както Бог спаси пророк Йона.

Кондак, глас 8, под.: Взбранной Воеводе:

О, избран воеводо на Всевишния Бог, * със силата на Кръста ти победи въстанието на мрака * и насади благочестието в твоята земя; * като имаш дръзновение пред Господа, * чрез твоите молитви запази потомството си, за да ти викаме: * Радвай се, равноапостолни княже Борисе, покръстителю на българската земя!

Икос: Макар Слънцето на правдата да изгря във Витлеем и да настъпи най-светъл ден на земята, народът на България, подобно на работниците от Христовата притча, седеше в мрака на смъртната сянка, лишен от делата на спасението; но по милостта на Своя промисъл Господ го намери в деветия час, и избра княз Борис за Свой домоуправител. Чрез него Той въведе българите в лозето на Своята Църква през дверите на Кръщението и им даде възнаграждение, равно на тези, които се бяха трудили преди тях. Затова, благодарейки на Бога, викаме: Радвай се, равноапостолни княже Борисе, покръстителю на българската земя!

Песен 7

Ирмос: Еврейските момци в пещта смело потъпкаха пламъка, който се превърна в роса, а те запяха: Благословен Си, Господи Боже, во веки. 

Припев: Свети благоверни княже Борисе, моли Бога за нас.

Насаждайки вярата като апостол, ти издигна храмове на истинския Бог в твоята земя, където почитани свещеници можеха да проповядват и да отслужват тайнствата за онези, които викат: Благословен Си, Господи Боже, во веки.

Голяма радост ти дари Бог, когато бяха открити мощите на петнадесетте свети мъченици в Тивериопол; пренесени в Брегалница, те извършиха много чудеса за целия народ, който викаше: Благословен Си, Господи Боже, во веки!

Виждайки изпълнението на твоите въжделения - как благочестието бе насадено от твоите трудове, Църквата - украсена със самовластно управление, а славянският език - осветен чрез богослужбите, ти всесърдечно възблагодари на Бога, като викаше: Благословен Си, Господи Боже, во веки!

Богородичен: Не ни лишавай от Твоята милост, Богородице, заради възлюбения Ти княз Борис, прославил Твоя Син и Теб сред българите, които викат: Благословен Си, Господи Боже, во веки!

Песен 8

Ирмос: Халдейският мъчител седмократно разпали силата на пещта за богопочитателите, но когато ги видя спасени от висшата сила, той викна към Твореца и Избавителя: „Отроци, благославяйте, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Припев: Свети благоверни княже Борисе, моли Бога за нас.

Когато падна в тежка болест, сърцето ти възгоря от желание да угоди съвършено Богу, затова се отказа от царуването си и облече монашеска одежда, та с непрестанна молитва да превъзнасяш Христа във всички векове.

Издигайки манастир на великомъченика Пантелеймон, ти се всели в него и помагайки на учениците на светите Братя, с другите неуморно се потруди в преписването на книгите, превъзнасяйки Христа во веки.

Преславният Господ те дари с духовен напредък и ти стана образец на християнско подвизаване, поучавайки не само с думи, но най-вече с дела своя народ, превъзнасяйки Христа во веки.

Богородичен: О, най-светъл Облак, Който ороси огъня и охлади пламъка, ороси и охлади с благодат и мен, разпаления в грехове, за да мога с благодарност да превъзнасям Твоя Син во веки.

Песен 9

Ирмос: Изуми се небето и ужасиха се краищата на земята от това, че Бог Се яви в плът на човеците и Твоята утроба стана по-широка от небесата; затова, Богородице, ангелските войнства и човешките множества Тебе величаят.

Припев: Свети благоверни княже Борисе, моли Бога за нас.

След като поведе народа си по пътя на спасението и завърши делото си, ти прие блажена кончина на земното житие; и като премина в Царството Небесно, непрестанно се молиш за всички нас.

Облажаваме те, равноапостоле на българската земя, който чрез светото Кръщение и славянските писмена, приведе твоя народ към светлината на вярата Христова, молейки се непрестанно за всички нас.

Ние те прославихме с човешки слова, макар че си достоен за ангелски похвали; но по снизхождение приеми любовта на нашите сърца и бъди за нас ходатай пред Господа, молейки се непрестанно за всички нас.

Богородичен: Избрана измежду всички родове, Богоневесто, смири могъщите в гордостта на техните сърца и въздигни смирените, нахранú гладните с всякакви блага, а богатите проводú празни; защото Ти можеш всичко, което поискаш, Всевъзпявана.

Светилен, глас 2. Подобен: Жени, услышите:

О, братя, нека всички с песни почетем благоверния Борис, сродния нам апостол, който ни съедини с Бога чрез Кръщението и ни настави в Православието, проправяйки ни пътя на спасението, който той сам първи извървя, и така възвежда всички нас, верните, до Царството Небесно.

Слава, и ныне, от Цветния триод.

Хвалитни стихири – 3 от Триода и 3 на светията, глас 8, подобен: О, преславнаго чудесе:

Благоверни княже Борисе, * като видя, че твоята българска земя * е като коза сред овцете на Христа, * ти пожела да я възродиш. * Затова, след като я освети със светото Кръщение, * въведе я в събранието на околните благочестиви народи, * и наставяйки я с Евангелското слово, * доведе я в нозете на Христа Спасителя, * Когото моли да спаси и просвети нашите души.

Благоверни княже Борисе, * вслушвайки се в наставлението на Павел, * който казва: „в Църквата предпочитам да кажа пет думи разбрани, * за да могат слушащите да получат полза“, * ти усърдно търсеше и намери учители за своя народ; * и като ги доведе при теб с пълни почести, * ти им повери делото на апостолството на Христа Спасителя, * Когото моли да спаси и просвети нашите души.

Благоверни княже Борисе, * след като подобно на Соломон изпита суетата на света * и като остави скиптъра на царството си, * ти прие монашество и се подвизаваше в Преславската пустиня, * където разцъфтя в святост и праведност, * поради което премина във вечното блаженство * и с чудесата от твоите мощи, ти прослави Христа, * Когото моли да спаси и просвети нашите души.

Слава, глас 8: Елате, български множества, * да се съберем днес и благоверния княз Борис * с похвални песнопения да облажим така: * Радвай се, ти, който чрез апостолски труд доведе народа си при Христа * и използва земното си царство, за да спечелиш Небесното! * Радвай се, ти, който спомогна проповядването на Божието слово да бъде за народа разбираемо, * и подобно на първовърховния Петър предпочете * бемълвието на Тавор пред царуването! * Радвай се, равноапостолни княже Борисе, * който от земната слава премина към небесната. * Непрестанно се моли за нас да бъдат спасени нашите души!

И ныне, от Цветиня Триод.

Великое славословие и отпуст.

На Литургията, след Апостола:

Алилуя, глас 1: Въздигнах избраник отсред Моя народ, намерих Моя раб Давида. Стих: Господи, с Твоята сила царят се весели и за спасението то Тебе безмерно се радва.

Молитва към равноапостолния княз Борис:

О, велики угодниче Божи, равноапостолни царю Борисе, покровител и просветител на българския народ, а на всички нас застъпник пред Господа! Ти отхвърли езическото зловерие и нечестие и повярва в единия истинен Бог, прие божественото кръщение и просвети цялата българска страна със светлината на благочестието. Ти положи велики трудове за правоверието и напредъка на твоята държава, с молитви, бдения и духовни подвизи измоли от небесния Цар благоволение за народа си. Ти остави тленния венец на земното царство, избра постническото житие и сега, увенчан с нетленен венец от Господа, стоиш пред Неговия престол като усърден застъпник на твоя народ. Към тебе, свети царю Борисе, целият български народ всякога усърдно е прибягвал за помощ във всички трудни обстоятелства и всякога е величаел чрез твоето име Божието благоволение и любов. И сега умилено те молим ­ погледни милостиво от горните жилища на нас и на целия наш народ и моли Господа да умножи човеколюбивата Си милост към нас, Неговите раби, и да ни дарува всичко благопотребно за временния и вечния живот. Отечеството ни да избавя от всяко зло обстоятелство; народа ни да освобождава от робска неволя и от угнетение, да го насочва към напредък в благочестието и истинската просвета, в труда и благоденствието, в мира и съгласието, в единомислието и братската обич; държавата ни да укрепи. И така, като се удостоим, свети царю, чрез твоите молитви с обилието на Божиите щедрости, да прославяме великия Цар на царете Господа Бога во веки веков. Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар