четвъртък, 19 май 2022 г.

9/22 май - Възпоменание пренасянето на светите мощи на светия наш отец Николай Чудотворец от Мúра в Бари, Италия

 На Великата вечерня, първи антифон на 1-ва катизма. На Господи, воззвахъ, 3 стихири от Цветния триод и 5 на светията, глас 8, под.: На небо текущее...:

Достигнал до небето на възвишените добродетели, ти се яви като чудотворец в Мúра, о, преславни. И макар да почиваш телесно в Бари, духом посещаваш вярващите навсякъде, спасявайки всички от нещастия и приемайки достойни почести, славни сред йерарсите, блажени угодниче Христов. И сега молитвено те призоваваме, казвайки: „Светителю Николае, измоли от Спасителя на всички да даде омиротворение на света и да спаси душите ни!“ (2)

Събирайки се, любители на празниците, нека с молебни песнопения радостно възхвалим почетното пренасяне на нашия защитник, който просвещава всички страни с чудеса, божествено утешава скърбящите и избавя потиснатите; който взе назаем от Божията милост, умножи я и за това получи стократно въздаяние. Към него всички да възкликнем: „Светителю Николае, измоли от Спасителя на всички да даде омиротворение на света и да спаси душите ни!“  (2)

Достигнал ангелските обители чрез твоите добродетели, стоиш пред Христа, твоя Владика, Комуто бил си раб послушен, и като източваш миро от твоя кивот, помагаш на верните с чудесата си и водиш благочестивите към Бога. Не от Бари те призоваваме сега, а от небесния Йерусалим, където радостно ликуваш с апостолите, пророците и йерарсите. Богоносни Николае, измоли от Спасителя на всички да даде омиротворение на света и да спаси душите ни! 

Слава, глас 6: Съберете се, любители на празниците, да възпеем с песенни похвали украшението на светителите и славата на отците, извора на чудесата и великия застъпник на верните, казвайки: „Радвай се, пазителю на Мúра, почитан първойерарх и неподвижни стълбе на църквата й! Радвай се, светилниче многосветли, който просвещаваш с чудеса краищата на света! Радвай се ти, който си божествена радост за скърбящите, и на обидените горещ застъпниче“. А сега, всеблажени Николае, не преставай да се молиш на Христа Бога за тези, които с вяра и любов винаги почитат твоята всерадостна и всепразнична памет.

И ныне, от Цветния триод.

Вход. Прокимен на деня. Паримии.

На литията, самогласни стихири:

Глас 2: Отче Николае, макар Мúра да мълчи, но пък целия свят, просветен от тебе и облагоухаван от твоето миро и множество чудеса възнася хвалебни песни; ние, заедно със спасените от теб осъдени и с твоите съграждани от Мúра, възпявайки те молим: моли да се спасят нашите души. 

Глас 4: Отче Николае, като стъкленица на Пресветия Дух благоухаеш с божествени аромати в Мúра, защото стана подобен на Христовите апостоли и целия свят обхождаш с разказите за твоите чудеса; затова и на далечните като близък се явяваш в сън и избавяш от смърт осъдените от несправедлив съд, спасявайки преславно от беди мнозина, които те призовават. И нас, които се намираме в нещастия, освободи по твоите молитви, защото винаги те възхваляваме.

Глас 8: Плодът на твоите доблестни дела, преподобни отче, просвети сърцата на верните; защото кой, чувайки за твоето безгранично смирение, не се удиви на търпението ти, на грижата ти за нищите и на утехата ти за скърбящите? Ти всички божествено поучи, светителю Николае, и сега увенчан с неувяхващ венец, моли се за нашите души.

В този скоропреходен живот ти побърза да възхвалиш Господа, Николае, а Той те прослави в небесния, истински живот. Затова, като имаш дръзновение пред Него, моли Го да се спасят нашите души.

Слава, глас 6: Добри и верни рабе, стопанино на Христовото лозе, ти понесе теготата на ежедневните трудове, умножи таланта, който ти бе даден и не завидя на тези, които са работили по-малко от тебе. Затова портите на небето се отвориха за теб и сега влез в радостта на твоя Господ, свети Николае, и се моли за нас!

И ныне, от Цветния триод.

Стиховни стихири, глас 4, под.: Яко добля:

Да облажим Николай, * преславния йерарх, * незалязващата звезда на най-сияйното Слънце, * духовното небе, * което проповядва спасителната Божия слава, * божествения проповедник, * просветителя на езичниците, * реката, която тече с изобилните води на разума * и напоява сърцата на верните.

Стих: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии.

Ти пое по морския път, светителю, * и премина от изток на запад, * от Мúра в Ликия до град Бари, * защото по волята на Владиката на всички * твоят ковчег бе взет от един монах, * който благочестиво служеше на гроба ти * и оказваше ти почит; *  преславни Николае.

Стих: Твоите свещеници ще се облекат в правда и Твоите светии ще се възрадват.

Като освети морските води * с пътуването си до град Бари, * ти източваше миро, славни, * изцелявайки неизлечими страдания, * и превърна се в негово прибежище, * защитник и спасител, * светителю Николае, * моли се на Спасителя и Царя на всички.

Слава, глас 6, от монах Йоан: Човече Божи, верни рабе и слуга Господен, мъжо на божествените желания, избран съсъд, стълб и основа на Църквата, наследниче на Царството, не преставай да зовеш към Господа за нас.

И ныне, от Цветния триод.

Тропар, глас 4:

Настъпи ден на светло тържество * и град Бари се радва, * и заедно с него ликува цялата вселена * с песни и духовни химни; * защото днес празнуваме свещения празник * на пренасянето на скъпоценните и многолековити мощи * на светителя и чудотвореца Николай, * защото подобно на незалязващо слънце, * той възсия със светозарни лъчи, * разпръсвайки мрака на изкушенията и бедите * от онези, които с вяра викат на висок глас: * „Спаси ни, Николае, * защото ти си нашият застъпник!“.

Слава , и ныне, от Цветния триод.

На Утренята, на Богъ Господь, тропар на празника и на светителя.

Първи седални – от Цветния триод.

Втори седални, на светителя, глас 4, под.: Удивися Иосиф:

Ти направи Своя йерарх чуден сред народите, Владико, като го дари с благодатта на чудесата и му даде да прогонва различни болести от човеците, да освобождава окованите и да избавя угнетените от тежките беди. Към него викаме с молба: „Свети Николае, избави ни от нашите врагове!“. (2)

Слава, и ныне, от Цветния триод. Или следния Богородичен: Кой може да опише множеството на моите нечисти помисли и бурите на нечестивите ми прищявки, Всенепорочна? Кой може да разкаже за нападенията на безплътните ми врагове и тяхната злоба? И все пак чрез Твоите молитви избави ме от всички тях, о, Блага.

Полиелей и величание. Седален след полиелея, глас 1, под.: Гроб твой:

Освещавайки се със съвършен живот, ти се показа като светител на Бога Всевишни и, укрепен от Него, затвори устата на еретиците; затова възвеличавайки Христа Бога, ние радостно празнуваме пренасянето на твоите мощи. (2)

Слава, и ныне, от Цветния триод. Или следния Богородичен: Пречиста Дево, Богородице непознала брак, Ти единствената си закрила и покров на верните; от изпитания, скърби и люти беди избави всички, които се уповават на Теб, Девице, и спаси душите ни чрез Твоите божествени молитви.

Степенни, 1-ви антифон на глас 4.

Прокимен, глас 4: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. Стих: Какво да въздам Господу за всичко, което ми е дал?

Стихира след 50-ти псалом, глас 6:

Наследниче Божий, съпричастник на Христа, служителю Господен, свети Николае, каквото е името ти, такова е и житието ти, защото сиянието на лицето ти свидетелстваше за твоя разум, блестящ в невинност на духа, а омиротвореността ти  бе засвидетелствана с кротостта на твоите слова. Славен бе животът ти и успението ти - със светиите, затова се моли за нашите души!

Канони – от Цветния триод, и два на светията, на глас 8 и на глас 4. Катавасии – според Цветния триод.

Песен 1

Ирмос: Да въздигнем глас, о, люде, към нашия пречуден Бог, Който освободи Израиля от робството, запявайки високо победна песен: „На Тебе пеем, Едничкия Владика!“.

Припев: Светителю отче Николае, моли Бога за нас.

Приеми песента на устните ми, Благодетелю Христе, и развържи езика ми, като не си спомняш многобройните ми грехове, за да мога да възхвалявам с песен честития живот на Твоя светител, в памет на пренасянето на неговите мощи.

Като получи дара на чудотворството и венците на търпението, украсен с епископството, Богу се моли, отче, да даде прошка на прегрешенията на нас, които прославяме пренасянето на твоите мощи.

Отче, пастирю на Христовото стадо, ти бе изпратен при други овце - от латинските народи, та да удивиш всички с чудесата си и да ги приведеш при Христа, блажени; непрестанно се моли за нас.

Богородичен: Езическите народи, които преди бяхме далеч, се приближихме към Бога чрез Твоето Детерождение, Богородице, защото Ти роди Този, Който ме обожи и освободи от древното проклятие чрез Своята кръв.

Ирмос: Ще отворя устата си и тя ще се изпълни с Дух и ще изрека слово за Царицата Майка! Ще се явя светло тържествуващ и ще възпея с радост Нейните чудеса.

Просвети душата и сърцето ми, моля те, Подателю на светлината и Създателю на цялото творение; дай ми дарба да възхвалявам с песни Твоя всепочитан угодник, чрез когото избавяш света от скърби.

Придобил небесната премъдрост, ти я умножи като поверен на тебе талант; защото, чрез нея унищожи коварството на богоборците и просвети човеците с божествени наставления.

Богородичен: От Девица Се зачева и ражда Младенецът, предвечен и съхранен в съвършенство, Когото си проповядвал в две природи и една Ипостас, богоблажени.

Песен 3

Ирмос: Творче на небесния свод, Господи и Създателю на Църквата, Ти, Който Си край на желанията, опора на верните, утвърди ме в Твоята любов, единствен Човеколюбче.

Безхитростен по нрав и пример за кротост, притежаващ ангелски живот, облажаван от Бога Николае, не преставай да се молиш за нас на едничкия Човеколюбец.

Кой град не те има за помощник, о, блажени? Коя душа не призовава твоето име? И кое ли място не посещаваш духом, удивлявайки всички с твоите чудеса, Николае?

Макар Бари да прие тялото ти, духът ти живее в Небесния Йерусалим, където ликуваш заедно с пророците, апостолите и светите йерарси, молейки за нас Едничкия Човеколюбец.

Богородичен: Измоли просветление за мен, помрачения от много грехове, Пречиста Владичице, родила Светлината на целия свят и прогони далеч от мен мъглата на страстите, едничка Богоблажена.

Ирмос: Богородице, жив и изобилен Изворе, Твоите певци, събрани в хор, духовно укрепи в божествената Твоя слава и ги удостой с венците на славата.

Ние, скърбящите, те намерихме като голямо утешение; за помрачените ти стана светлина, а изпадналите в беди получиха чрез тебе избавление от злините, най-свещени отче.

Светителю Николае, бидейки Божии уста ти избави всички от устата на духовния вълк, о, славни, и ги приведе при Създателя като дар, дарявайки изцеление на всички.

Богородичен: Пречиста Божия Майко, Словото, Което пожела да Се роди от Тебе в плът по неописуем начин, избра за Свой раб йерарха Николай, като учител на църковния народ.

Кондак и икос от Цветния триод.

Седален, глас 1, под.: Гроб Твой, Спасе…:

Пренасянето на твоите свети мощи е за нас повод за светъл празник, прехвални светителю Господен, който благочестиво възхваляваме, радостно почитайки теб, като светлина от незалязващото Слънце, украшение на верните, Николае. (2)

Слава, и ныне, седален или ипакои от Цветния триод.

Песен 4

Ирмос: Ти възседна като силни коне Твоите апостоли, Господи, взимайки в ръце юздите им и Твоята езда стана спасение за тия, които с вяра пеят: „Слава на Твоята сила, Господи!”.

Просвети сърцето ми и разпръсни от него мрака на греха, светителю, озарен от светлината на Всевишния, за да мога с радост да възпявам пренасянето на светите ти мощи.

След като се изкачи по стълбата на добродетелите, о, блажени, ти се откри на цялата земя като чудотворец, Николае; затова народът на Бари приема от Мúра светите ти мощи.

Верните свещеници с теб се хвалят, христолюбивите князе те призовават като помощник в битките, а ние, макар и недостойни, те увещаваме да се молиш на Бога за нас, Николае.

Богородичен: Дълбината на Твоите тайни поразява ангелските чинове, Богородице, а Твоята икона хвърля бесовете в смут; почитайки Те като Майка Божия, ние се прекланяме пред нея.

Ирмос: Удивен от неизказания Божи промисъл за въплъщението Ти от Девата, Всевишни, пророк Авакум зовеше: „Слава на Твоята сила, Господи!”.

Боговестителю, чрез причастието на първичната Божия светлина ти се показа като вторично светило, просветляващо с блясъка си помрачените, защото си любител на добродетелта, извисен в слава.

Избави стадото си от греховните бури, от вълните на скърбите и от враговете, като ни водиш винаги към тихото пристанище чрез спасителните ти молитви.

Богородичен: Този, Когото роди по неизразим начин, по природа е неизказаната Светлина на Всевишния, Който заради Своето пребогато милосърдие обогати нас, обеднелите, с Божиите дарове, Пречиста.

Песен 5

Ирмос: Разпръсни тъмнината на моята душа, Подателю на светлината Христе Боже, както прогони първичния мрак на бездната, и дари ми светлината на Твоите заповеди, Слове, за да Те славя от зори.

Катедрата ти беше в Мúра, но тялото ти бе пренесено в Бари, а духом пребъдваш с апостолите в небесата, като техен приемник, светителю Николае; заедно с тях моли се за нас, които възпяваме пренасянето на твоите мощи.

О, надежда на всички християни и велик застъпник на угнетените, изцелител на страдащите, утеха на скърбящите и ходатай за човеците пред Господа, измоли мир за нашето отечество и ни спасявай от набезите на враговете.

Чрез твоите молитви, Николае, оживи душата ми, потънала в много страсти и умъртвена от грехопадения; и я насочи към покаяние, за да мога заедно с всички верни да прославя пренасянето на твоите мощи.

Богородичен: О, Дево, Ти отхрани като младенец Този, от Когото мириади ангели и множества серафими се боят, и пред Когото всички надарени с разум същества треперят; виждайки Го в Твоите ръце, ние винаги Му се покланяме, както подобава.

Ирмос: Изуми се всичко от Твоята божествена слава, защото Ти, непознала брак Дево, носи в Твоята утроба Всевишния Бог и роди надвременния Син, Който дарява с мир всички, които Те възпяват.

Украсил нозете си чрез вършенето на много чудеса, ти благовести добрини на всички и освобождавайки ни от древната вражда чрез своето божествено учение, спаси ни, свещеноначалниче.

По Божието благоволение ти отплава по гребена на морските вълни и пристигна в град Бари, след като прекоси дълбините заедно с голямо множество благоговейни мъже, о, блажени Николае.

Богородичен: Ние наистина Те славим, Богомайко и Дево, като щит на верните, викайки към Тебе с ангелските думи: „Радвай се, Благословена и пълна с благодат, вестта и словата за Която привеждат в изумление, дивен Покой на Господаря на всяко творение!“.

Песен 6

Ирмос: Моля Те, Христе Боже, както избави пророка от най-дълбоката бездна, така и мене избави от греховете ми, като Човеколюбец, и изправи живота ми.

Като от пълна чаша почерпихме в изобилие телесно здраве и душевно очищение от твоя божествен храм, светителю Николае; защото чрез благодатта изливаш чудеса върху онези, които с несъмнена вяра се уповават на тебе.

Като най-славен угодник на Христа, отче, избави твоите раби, почитащи пренасянето на светите ти мощи, от всякакви опасности, от тежки скърби и беди, които ни връхлитат.

Измръзнал от греховния студ и брулен от житейските ветрове, нека да се стопля от твоите молитви, съзерцавайки подобието на твоя божествен образ, защото наистина ти си като второ слънце на небето, служителю Христов Николае.

Богородичен: Земният ум не може да разбере небесните тайни, нито тварното същество може да постигне разума на Твореца, защото раждането на Господа от Девата надхвърля човешкото разбиране; но молейки Я с вяра, ще получим прошка на греховете.

Ирмос: Божествения и почитан от всички празник на Богомайката елате да празнуваме, богомъдри, и с ръце да запляскаме, славейки родения от Нея Бог.

Спаси ни с твоите наставления, Николае, проповедниче и учителю на народите, както приведе към спасение Божия народ, явявайки се често в плът за полза на мнозина.

Ти, който имаше морето за свой път и водите за свои пътеки, моли Господа да преплуваме през житейското море невредими и да достигнем Царството Небесно чрез водите на нашите сълзи.

Богородичен: Ти си Двер на Царя Небесен и Храм на Неговата слава, Всевъзпявана Дево; отвори за нас дверите на милосърдието и ни въведи в обителите на небесната слава чрез Твоите молитви.

Кондак, глас 3, под.: Дева днесъ...:

Твоите мощи преминаха като звезда от изток на запад, светителю Николае, и морето се освети чрез твоето пренасяне, а град Бари приема благодат чрез теб, защото ти се прояви за нас като чудотворец превъзходен, предивен и премилостив.

Икос: С песни да възпеем днес светителя, пастиря и учителя на жителите на Мúра, та по неговите молитви да се просветим: защото той целият яви се чист, нетленен духом, на Христа принасяйки жертва непорочна, чиста, Богу благоприятна: като светител очистен по душа и тяло, истинен застъпник на Църквата и неин поборник, и като чудотворец превъзходен, предивен и премилостив.

Песен 7

Ирмос: Някога на поле Деир мъчителят постави пещ за мъчение на богоносците; в нея тримата отроци в песни славеха Единия Бог и възпявайки Го троично зовяха: „Боже на отците ни, благословен Си!”.

Днес Божиите ангели се радват, а множеството демони ридаят, защото ти избави людете от изкушенията и прогони духовете на мрака; затова, Николае, достойно се наричаш победител, поради което пеем на Господа: „Боже на отците ни, благословен Си!“.

Обхванатите от скърбите на немощите и обременените с различни недъзи сега с вяра бързат към твоя ковчег и получавайки твоята милост, с радост си тръгват, възпявайки Господа: „Боже на отците ни, благословен Си!“.

Пред теб, блажени, престоят събранията на православните и за теб се радват учителите на Църквата; царете те прославят като свой защитник, а ние ти се молим: спаси ни, Николае, та да пеем Господу: „Боже на отците ни, благословен Си!“.

Богородичен: О, как да възпея моя Спасител, Когото дори ангелите възхваляват с трепет? Но Ти, Майко, научи ме и чрез Твоето състрадание призови милосърдието на Твоя Син, за да Се смили над нас, които на Теб се уповаваме. Защото като Го молиш за нас, ти ни избавяш от мъките.

Ирмос: Богомъдрите отроци не почетоха творението повече от Твореца, но като потъпкаха мъжествено застрашаващия ги огън, радостно възпяха: „Благословен Си Ти, преславният Господ и Бог на нашите отци!”.

Чрез Твоето слово дай изцеление на цялата човешка душа, която като обезсолена сол е загубила вкуса си поради суетата на временните неща; и ни научи да пеем Господу: „Благословен Си Ти, преславният Господ и Бог на нашите отци!”.

О, преславни са чудесата, които си извършил! Защото изцеляваш немощите и избавяш от беди, заповядвайки на всички да пеят Господу: „Благословен Си Ти, преславният Господ и Бог на нашите отци!”.

Богородичен: Ти си Застъпница и Стена на нашето смирение, пречиста Богородителко, и ние, като Твои раби, винаги викаме към Господа: „Благословен Си Ти, преславният Господ и Бог на нашите отци!”.

Песен 8

Ирмос: О, ангели и небеса, Този, Който седи на престола на славата и е прославян непрестанно като Бог, благославяйте, възпявайте и превъзнасяйте Го във всички векове!

Ангелите на небесата те приемат като съ-служител, пророците и апостолите те посрещат като един от тях, Самият Господ те прегръща, а ние, грешните, от тебе просим милост.

Голяма е властта, която ти е дадена от Бога, Николае: морето и ветровете ти се подчиняват, и народите, виждайки твоите най-славни чудеса, ти се покоряват.

Ти показа Твоя светител Николай като по-славен от Мойсей, Спасителю, избавящ от всякаква скръб Новия Израил - християнския народ.

Богородичен: Като Майка Божия изпроси за нас прошка на греховете, Владичице, и протегни ръка към мен, потъналия в бездната на отчаянието, за да мога, въздигнат от надеждата, да Те възвеличавам през всички векове.

Ирмос: Благочестивите отроци в пещта бяха спасени от Отрока на Богородица; тогава в предобраз, а сега в действителен вид Той събира цялата вселена да Ти пее: „Възпявайте Господа, творения, и Го превъзнасяйте във всички векове!”.

Ти израсна като благоуханно цвете в пределите на Мúра, славни, разнасяйки благоуханни дарове на изцеление за всички, които те възпяват, пеейки: „Възпявайте Господа, творения, и Го превъзнасяйте във всички векове!”.

След като изля сладостта на Божията благодат като елей от планината Елеонска, ти прекоси морето по безопасен път, проправен от благодатта на Господа, Комуто сладко викаме: „Възпявайте Господа, творения, и Го превъзнасяйте във всички векове!”.

Богородичен: Небесните хорове се удивляваха как раждаш, а оставаш винаги Дева, защото Ти роди Словото, Което, макар и Човек, остана непроменен по божество; на Него пеем: „Възпявайте Господа, творения, и Го превъзнасяйте във всички векове!”.

Песен 9

Ирмос: Благословен е Господ, Бог Израилев, Който въздигна силата Си за нашето спасение и ни яви в дома Давидов Своя Отрок; Той е Изток свише, Който ни посети и ни настави по пътя на мира.

Благословен да бъде Господ, нашият Бог, задето прослави Своя светител, който излива потоци от чудеса и изцелява по всички краища – и в Мúра, и на запад, и в Русия, като ни посещава с велика милост.

Упокоил се в блажено успение, ти позволи тялото ти да отиде в Бари за всеобща полза, защото чрез твоите молитви ти си вечно бдящ застъпник на всички които те призовават с вяра, Николае.

Богородичен: Не ми достигат думи и не успявам да възхваля подобаващо Теб, по-висшата от небесните войнства и най-почитаната от цялото творение, Която роди Бога и Твореца в плът. Моли Го, Богородице, да се смили над нас в деня на Страшния съд.

Ирмос: Нека всеки, роден на земята да ликува, просвещаван от Духа; да тържествува и естеството на безплътните умове, почитайки свещеното тържество на Богомайката и да зове: „Радвай се, Всеблажена Богородице, чиста Приснодево!”.

Твоята памет днес е повод за празнуване за нас; хорът на апостолите, събранието на мъчениците и духовете на праведните се радват, а ние, верните, те прославяме с песни, викайки със силен глас: „От всички скърби избави ни, светителю Христов!“.

Твоята преславна памет възсия над нас, озарявайки бляскаво верните, мъдри Николае, светителю Христов; затова те молим: спомни си за всички нас и с твоите молитви ни избави от всички вражески нападения.

Богородичен: Умъртвявай нашите плътски страсти и похоти, Богородителко пречиста, укроти бурята на нашите страсти и успокой вълненията на нашите помисли; укрепи сърцата на онези, които Те почитат като своя Застъпница, Пречиста и Благословена.

Светилен, подобен: Жены услышите…:

Велики са твоите чудеса, пресвети Николае, защото ти се яви насън на богомъдрия Константин и така спаси тримата воеводи, които макар и невинни, бяха осъдени на смърт. Така и нас спасявай от внезапна и вечна смърт, пресвети Николае, светителю Господен. (2)

Слава, и ныне, от Цветния триод.

Хвалитни стихири на 4, глас 1, самогласни:

Устремил неотклонно поглед към висотата на разума и виждайки невидимото чрез бездната на премъдростта, отче, с твоите учения ти обо­га­ти света, затова винаги се моли на Христа за нас, светителю Николае.

Като божествено съкровище Църквата в Мúра в почуда те прие, човече Божий, верни угодниче, строителю на Божиите тайни, мъж на духовните желания, стълп одушевен, вдъхновен образ и молитвеник за нашите души.

Глас 2: Правило на вярата и образец на кротостта, учител на въздържанието те показа на твоето стадо Христос Бог, светителю Николае, защото благоухаейки в Мúра ти осияваш целия свят със своите наставления, защитниче на сираците и вдовиците. Затова непрестанно се моли да се спасят нашите души. 

Отче Николае, ковчегът с твоите мощи като стъкленица обогатява Мúра с ароматно миро; и като се яви във видение насън на царя, ти освободи от окови, затвор и смърт несправедливо осъдените. Както и тогава, и сега и винаги явявай се във видения като се молиш за нашите души.

Слава, глас 5: С тръба да засвирим празнични химни, да заиграем и радостно да славим в молебно тържество богоносния отец! Царе и князе да се стекат да възпеят този, който с явяването в страшен сън на царя го убеди да пусне трима­та невинно задържани воеводи. Пастири и учители на Пастиря, да се събе­рем да възхвалим подражателя на Пастиря! На болните - лекаря, на бед­стващите - избавителя, на грешните - застъпника, на бедните - съкровището, на скърбящите - утешителя, на пътуващите - спътника, на плаващите в морето - кормчията и на всички и навсякъде - горещия предварящ застъпник, великия светител да възхвалим, като му речем: пресвети Николае, побързай и ни избави от насто­я­щи­те беди и спаси своето стадо с твоите молитви!

И ныне, от Цветния триод.

Велико славословие

На Литургията, блаженствата на 8 – 3-та песен от канона в Триода и 3-та песен на светителя от първия канон.

След Апостола:

Алилуя, глас 4: Твоите свещеници ще се облекат в правда и Твоите светии ще се възрадват. Стих: Господ избра Сион, благоволи да го направи Свое жилище. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар