петък, 24 февруари 2023 г.

Синаксар в събота на Сирната седмица - памет на всички преподобни отци и майки, просияли в постнически подвиг

Стих: Вечна да бъде паметта на душите на праведните! Като непоклатим скъпоценен камък, в дар принасям тези слова.

В този ден празнуваме паметта на всички светии, мъже и жени, просияли в пост, защото богоносните отци, след като ни научиха чрез предишните празници и постепенно ни подготвиха за предстоящето пътуване, отклониха ни от пиршествата и преяждането, напътиха ни чрез страха от бъдещия Съд, и като ни очистиха подобаващо през сирната седмица, своевременно предлагайки ни двата еднодневни поста – в срядата и петъка, когато уставът на църковната служба напълно съответства на великопостния, като например не се извършва Божествената Литургия, а единствената трапеза, макар и не постна, се разрешава едва след вечернята – така напълно ни насърчават и за самия Велик пост.

И ето, те ни представят всички преподобни мъже и жени, живели многострадално и в големи трудове, с надеждата да ни утвърдят в паметта за тях и техните борби, така че ние, имайки техния пример и ръководство, да се укрепим в предстоящото поприще и, примейки от тях помощ и съдействие, да предприемем духовни подвизи, помнейки, че и те са били човеци със същото естество като нашето. Както военачалниците, когато армията е вече построена и разгърната в бойна готовност, вдъхновяват войниците си с речи, примери и спомени за древните мъже, които храбро са се сражавали и са проявявали мъжество, та те, укрепени от надеждата за победа, да се подготвят всеотдайно за битката, - така и сега нашите богоносни отци постъпват мъдро по същия начин. Защото чрез примера на живелите в святост, окуражавайки мъжкия и женския пол за духовни подвизи, те привеждат и единия и другия до  попрището на Поста, та и ние, гледайки на техния похвален и свят живот, като на първообраз, да се упражняваме, колкото имаме сили, в многобройните и разнообразни добродетели - най-вече в любовта и в разумното въздържание от безчестни дела и постъпки. Защото и самият пост е не само избягване на храна, но и укротяване на езика, гнева, очите, или просто казано - отказ и отчуждаване от всякакъв вид зло.

Поради тази причина светите отци установиха тук настоящето възпоменание на всички светии, като насочват вниманието ни към онези, които угодили на Бога с въздържание, както и с други добри и благородни дела, насърчавайки и нас по техния пример да навлезем в полето на добродетелите и да се въоръжим смело срещу страстите и бесовете. Така те ни учат, че ако проявим същото усърдие като тях, то няма да има пречка да постигнем същото, което и те са постигнали, и да получим еднаква награда с тях, защото и те са част от нашето естество.

За самата сирна седмица някои казват, че е въведена от император Ираклий, а преди това в нея се ядяло месо. След шестгодишна война с цар Хозрой и персийците, той дал обет на Бога, че ако надделее над тях, ще установи тази седмица и ще я направи междинна между Поста и изобилието от храна, както и направил.

Но дори и така да е станало, мисля, че тя е замислена от отците като вид пречистване, така че ние, лишени изведнъж от месото и многото ядене и приведени към крайно въздържание, да не се отегчим твърде много, а и телесното ни състояние да не бъде увредено, а бавно и постепенно, лишавайки се от мазните и приятни храни, да приемем юздата на поста, подобно на непокорни коне, с постепенно намаляване на дажбата. Защото както въздействаха на душата чрез притчи, така отците замислиха и това, което е необходимо по отношение на тялото, постепенно премахвайки всички пречки пред поста.

По молитвите на всички преподобни отци, Христе Боже наш, помилуй ни. Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар