петък, 26 януари 2024 г.

15 (28) януари - Служба на преподобния наш отец Гавриил Лесновски *

 На вечернята на Господи, воззвах, стихири на преподобния, глас 1:

Преподобни отче Гаврииле, твоят живот в света се оказа свръхестествен, защото като живя на земята, ти остана безстрастен, възлюби мира и безмълвието, а като последва Христос по тесния и скръбен път, влезе в небесните жилища, където непрестанно се молиш за спасението на всички нас.

Преблажени отче Гаврииле, ти получи достоен ангелски дял и заставайки пред Бога с безплътните сили, не забравяй и нас, които празнуваме твоята свята памет, но погледни от небесата и ни освети с твоята светлина, за да прославим радостно твоите чудеса.

Чудотворче отче Гаврииле, като видя великите ти подвизи и твоите трудове, с които просия на светилника с Христовото сияние, Бог те обогати с дара на чудотворството и те яви на всички да те знаят, заради чудесата на изцеленията, затова и ние те молим: моли се на Христа Бога за всички, които празнуват светата ти памет, и ни избави от греховните страсти.

Други стихири на преподобния, глас 6:

Днес монашеските множества празнуват паметта на преставянето на преподобния наш отец Гавриил, възхвалата на Лесново и наше украшение; макар от земно естество, той бе равноангелен, затова стана наш молитвеник пред престола на Всевишния, за да получим вечни блага в Деня на съда.

Днес по-силно от слънцето на небосвода на вярата засия паметта на нашия богоносен отец Гавриил, който насочи всички верни към добродетелта: едни чрез боговдъхновена наука, а други чрез равноангелски живот, като предивно показа и двете като изключителен водач към богоугодни дела; по неговите молитви, Христе Боже наш, помилвай ни и ни спаси.

Днес се събираме в цялата българска земя и благочестиво възпяваме с псалми и песни преблажения наш отец Гавриил, който остави измамата на този свят, взе на плещите си Христовото иго и смело победи бесовските пълчища, като на дело ни показа чудния път на божествената любов; той се моли непрестанно да бъдат спасени нашите души.

Слава, на преподобния, глас 6: Кой няма да те облажи, преподобни отче? Кой не ще възпее твоя равноангелски живот? Защото ти възсия в святост на земята като ученик на Христа, а Той те прие в царството Си, причисли те към всички светии и въпреки че по естество си човек, роден на земята, Той те направи другар на ангелите и познат на всички поколения. Него моли, преблажени Гаврииле, да се смили над нашите души.

И ныне, Богородичен догматик, глас 6: Кой няма да Те нарече блажена, Пресвета Дево? И кой ли не ще възпее Твоята пречиста Рожба? Защото Единородният Син, възсиял от Отца извън времето, Същият от Тебе, Чиста, произлезе и неизказано Се въплъти; бидейки Бог по естество, Той по естество стана човек заради нас, но не разделян в две лица, а познаван в две неслитни естества; моли Го, Чиста, Всеблажена, за помилването на нашите души.

Вход. Свете тихий: Прокимен и паримии на преподобен

На литиятастихира на храма и следните на преподобнияглас 1:

Настъпи празникът на твоето преставяне, всеславни отче Гаврииле, и ето твоето свято стадо ти пее благочестиво, прославяйки твоите страдания и подвизи, които си претърпял, защото си като красив град в пустинята.

Днес България празнува и всички славянски страни, особено храмът на свети архистратиг Михаил в Лесново, основан от тебе; ние благодарим на Бога, че те даде на нас, като силен застъпник и горещ молитвеник пред Светата Троица, Която ти непрестанно моли за нашите души.

Слава, глас 4: Веселете се, небеса, тържествувайте вие, които обичате благочестието, заиграйте, Лесновски планини, защото ето, предстои пред Христа непобедимият поборник и горещият защитник на нашия народ, който отсече корените на страстите и набезите на бесовете, и ни дава непобедима сила чрез действието на Кръста на Спасителя, пред Когото се покланя, молейки Христа да дарува на душите ни голяма милост.

И нынеБогородичен, същия глас: Пресвета Дево Богородице, милостива Майко, ето прибягваме към Твоята благост, повдигайки очите на сърцата си към Тебе и прекланяйки колене, със сълзи Те молим: не презирай въздишките ни и бъди наша Покровителка и Помощница в Деня на съда.

На стиховните стихири:

Слава, на преподобния, глас 6: Похвална песен в твоя памет поднасяме днес, отче Гаврииле, а ти я приеми и с твоите молитви бързай към Бога; избави ни от лявата страна на съда и ни удостой да застанем от дясната, та всички да те облажаваме достойно като горещ застъпник.

И сега, Богородичен, глас 6: Моят Творец и Избавител Христос Господ произлезе от Твоята утроба, о, Пречиста, и в мен – човека Се облече и от древното проклятие освободи Адам; затова към Теб, Всечиста, като към Божия Майка и истинска Дева „радвай се” непрестанно зовем с ангелския поздрав: „Радвай се, Владичице, защита, покров, и спасение на нашите души!”.

Тропар на преподобния, глас 8:

Усърдно възлюбил Христос повече от всичко и украсил се с кротост, смирение и търпение, ти Му отдаде целия си земен живот, преподобне отче Гаврииле, затова наследи небесните жилища и се удостои с участта на праведните; заедно с тях моли да се спасят нашите души.

На утренята, първи седални, глас 1:

От младини възлюби монашеския живот и от душа последва Христа, богоблажени Гаврииле, просиявайки с добродетели в живота си. Чрез молитви, пост и бдения ти стана образец за монасите, и затова ти викаме: слава на Този, Който ти даде сила, слава на Увенчалия те, слава на Дарувалия чрез тебе изцеление за всички.

Слава, и ныне, Богородичен, същия глас: Пресвета Дево, упование на християните, непрестанно моли Този, Когото роди свръхразумно и неизказано, да дарува опрощение на греховете и поправяне на живота на всички, които винаги Те прославят с вяра и любов.

Втори седални, глас 4:

Твоят живот, блажени отче Гаврииле, стана твърдо правило за монашеството; подражавайки му сега, ние се спасяваме, следвайки благочестивите ти наставления.

Слава, и ныне, Богородичен, същия глас: Желаейки да види неизречената слава на Твоя Син и Бог, Богородице, блаженият Гавриил взе на рамото си честния Му кръст и последва живоносните Му стъпки.

Полиелей и величание. Седален след полиелея, глас 8:

Протягайки ръцете си към небето, преподобни наш отче Гаврииле премъдри, и въздигайки молитвите си към Всевишния, ти ясно видя с ангелите Царя на славата – Христа, и в непроходимите пустини се всели, славейки Господа, Който те запази чрез божествената благодат.

Слава, същият. И ныне, Богородичен: Принасяме Ти песента на Гавриил, Богоблагодатна, като се радваме и казваме: радвай се, осветена Обител; радвай се, Славо на преподобните и на верните Спасение; радвай се, защото чрез Теб се обожѝхме, Богородице Приснодево.

Канон на преподобния, глас 3. Катавасии на Сретение Господне.

Песен 1

Ирмос: Ти Си Бог, Който върши чудни и преславни чудеса, защото превърна морската бездна в суша, удави колесниците (на фараона) и спаси народа, който Те възпява като наш Цар и Бог.

Припев: Преподобни отче Гаврииле, моли Бога за нас!

Ти обикна Господа усърдно и се подвизаваше с желанието да достигнеш Царството Небесно; като просветен с божествената благодат, озари разума ми, за да възпея твоя живот.

Никой не може да изброи всичките ти подвизи и трудове, всенощните бдения, а с тях и множеството твои добродетели, за които получи награда от Бога.

Ти живя на земята дивен живот, молеше се и се трудеше в бдения, затова се пресели в небесните жилища.

Богородичен: Избави душата ми от мрежите на дявола, пречиста Богородице, защото си силна помощница и гореща застъпница за всички на земята.

Песен 3

Ирмос: Укрепи сърцата ни, Господи, и ги насочи към песнопения за Тебе, за да Те славим, Спасителю, во веки.

Озарен от благодатта на Божия промисъл, ти стана като странник между всичките си роднини и познати, присъедини се към небесния род и сега живееш безкраен живот.

Ти знаеше как да замениш всички красоти на този свят, защото не искаше нищо по-голямо от любовта на Христа, като поиска да се наситиш на Неговата слава и вечна радост, в която и ангелите желаят да надникнат.

Като имаше неоскъдна вяра в душата си, трудолюбиво умножи поверения ти талант и получи власт над нечистите духове, така че не забравяй нас, които служим на твоята свята памет.

Богородичен: Владичице и Майко Божия, благословена и непорочна, моля Те, излекувай раните на душата ми, умъртви плътските ми страсти и измий ума ми от всяка вреда и нападение на врага.

Седален на преподобния, глас 2:

Със смирение и велик подвиг си станал син на светлината, преблажени Гаврииле, и сега в царството небесно ясно съзерцаваш Светата Троица, Която моли да даде прошка на греховете на празнуващите с любов твоята свята памет.

Слава, и ныне, Богородичен, същия глас: Пред красотата Ти, възрадвана от Бога, архангел Гавриил застана в почуда и Ти рече: „О, Невесто безмъжна, Девице нетленна! Как да Ти кажа тайната, скрита преди сътворението на света, защото Ти си съединението на небесните със земните. Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе“.

Песен 4

Ирмос: Чудно и неизказано е тайнството на Твоето рождение; чух и се уплаших, но радвайки се Ти зова: „Слава на Твоята сила, Човеколюбче!”.

Ти бе син на послушанието и подчини страстните си помисли на духа на Владиката, като викаше към Христа: слава на Твоята сила, Човеколюбче.

Ти живя в пустинята като в град, преподобни отче Гаврииле, от нищо не се смущаваше, и заради твоите трудове бе увенчан от Христа Бога, Комуто непрестанно пееш: слава на Твоята сила, Човеколюбче.

Намрази греховната тъмнина и възлюби светлината на ангелската чистота, възнесе се към небесата със златни крила, непрестанно пеейки: слава на Твоята сила, Човеколюбче.

Богородичен: Бъди Покров, Застъпница и Прибежище за мене, Твоя раб, Богородице, и ме изцели от безбройните ми злини, за да Ти пея, о, Пречиста: слава на Твоето Детерождение.

Песен 5

Ирмос: С Твоята незалязваща светлина озари смирената ми душа, Христе Боже, и я упътвай към Твоя страх, защото Твоите заповеди са светлина.

Ти разцъфтя като кипарис на Лесновската планина, преподобни отче Гаврииле, и роди плодовете на Духа в голямо търпение, телесни страдания, и злоба от бесове и зли хора, затова си получил вечната утеха.

Призивът към тебе не беше от човеци, а от Бога, премъдри Гаврииле, и като жаден елен ти побърза към изворите на живата вода, като напои душата си с Христовата любов, защото беше укрепен за това от Царят на света.

Просветен от Премъдростта Божия, с духовния огън угаси веществения огън и с чистия си живот се удостои с лика на безплътното войнството.

Богородичен: Навсякъде изливаш реки от изцеление за болните, защото милостивият Господ, непостижимо роден от Тебе, Те направи Източник на милосърдие, Владичице.

Песен 6

Ирмос: Дълбочината на страстите и бурята на насрещните ветрове ме заплашва, но Ти побързай да ме спасиш, Спасителю, и ме избави от погибел, както спаси пророка от кита.

Воден от Божия Дух, богоблажени, ти запази чистотата на естеството си, като живя живот на ангел, затова се моли да се спасим от нашите врагове.

Ти винаги държеше своя ум в Бога, ставайки безчувствен към всичко житейско и разкъса като мрежи всички коварства на лукавия, а сега непрестанно се молиш за всички нас.

Умоляваме те, блажени отче Гаврииле, моли се на Христа, нашия Бог, за нашето православно отечество, и изпросѝ освобождение от греха и спасение за всички верни, и мир за света.

Богородичен: Простри пречистите си ръце, Богородице, и покрий всички, които се надяват на Тебе и зоват към Твоя Син: дай на всички, Христе, Твоята милост.

Кондак на преподобния, глас 6:

Ангелски живя на земята, с живота си изясни Евангелието, насочи ума си към небето и научи хората на благочестие, затова те прославяме: радвай се, преподобни Гаврииле, Лесновска похвала.

ИкосГорко на мене, скверния и многогрешния, защото се осмелих да пея на тебе, чистия и светия, преподобни отче Гаврииле! Но се надявам на твоето милосърдие и помощ и дръзвам да ти пея, защото ти бе земен ангел и човек небесен, от душа последва Христа, на земята отхвърли тленното и с усилия, подвизи и голямо въздържание, много страдания, имайки земята за постеля, с пост, бдения и молитви, ти стана образец за своите ученици, запази непорочен храма на тялото си, като стана дом Божи и жилище на Светия Дух, затова Отец, Син и Свети Дух – Троичният Бог дойде и се всели в тебе, и ти дарува небесното наследство; затова те почитаме с думите: радвай се, преподобни Гаврииле, Лесновска похвало!

Синаксар: В този ден празнуваме паметта на преподобните Гавриил Лесновски (ХІ – ХІІ век), Прохор Пшински (+1067), Павел Тивейски (ок. 341) и Йоан Колибар (V век). По техните молитви, Христе Боже наш, помилвай и ни спаси. Амин.

Песен 7

Ирмос: Младежите угасиха пламъка в пещта и с вяра получиха небесната роса; благословен Си, Боже на нашите отци.

Винаги виждайки деня Господен пред очите си, ти служи на своя Владика с много търпение, пеейки: благословен Си, Боже на нашите отци.

Нито една от красотите на този свят не можа да те отдели от любовта ти към Христа, защото ти повече от всичко възлюби пресладкия Иисус, Когото призоваваш: благословен Си, Боже на нашите отци.

Ти живя безстрастно, благословен от Бога отче, и се показа с душа като твърд диамант, така че сега стоиш пред Христа и викаш: благословен Си, Боже на нашите отци.

Богородичен: Не презирай моята каеща се душа, Всечиста, но скоро се смили и ме спаси от множеството мои извършени злини, и като обновиш Твоята благодат към мен, просвети ме, Дево чиста.

Песен 8

Ирмос: Свещеници, възпявайте Носения на херувимски престол, люде, превъзнасяйте Го през всички векове.

Ти заблестя на светилника с Христовото сияние и Господ Христос те обогати с дара на чудотворството, като те прослави по целия свят, и така сега всички викат с тебе: благословете Господа, всички дела Господни, и Го превъзнасяйте през всички векове.

Ти стана изряден поради много трудове и подвизи, и тайни молитви към Бога, за които хората не знаеха, но са видяни и знайни от Бога, Комуто зовеш: благословете Господа, всички дела Господни, и Го превъзнасяйте през всички векове.

Ти не възлюби нищо светско, потопи ума си в дълбините на смирението, като пожела да се веселиш в Царството Небесно, което и получи, затова зовеш: благословете Господа, всички дела Господни, и Го превъзнасяйте през всички векове.

Богородичен: Благословете, всички дела Господни, Господа, роден от Дева Мария и издигнал пак човечеството до небесната висота, Когото възпяват всички ангели: нека цялото творение благославя Господа и Го превъзнася през всички векове.

Песен 9

Ирмос: Величаем Те като неизгаряща Къпина, Пресвета Дево, като Майка на Светлината и Богородица, надежда на всички нас.

Ти беше син и наследник на Божието Царство, което скри в сърцето си с твоите добродетели, затова те облажаваме като величаем Христа.

Всички български събори, младежи и девойки, старци и старици, немощни и силни, се покланят на твоите свети мощи и те прославят, като величаят Христа.

Като похваляваме светлата ти памет, молим те, преподобни отче: изпълни и нас с радост и духовно веселие.

Богородичен: Нека прославим Майката на нашия Бог, Която възпяват всички небесни сили, светите ангели и архангели, и всички народи и поколения Й се покланят, и Я облажават като казват: радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе.

Светилен, глас 2:

Просветен от Христовата светлина, ти стана светилник за целия ни народ, защото духом гореше за Христовата заповед и всички просвети с Евангелието, а сега, като стоиш в светлината на Светата Троица, моли да се спасим.

Хвалитни стихири, глас 6:

Прилежно служейки на Христ, нашия Бог, ти Му принесе подвизите и делата си, и донесе духовна полза на мнозина, а като сняг избели ризата на душата си, искрено послуша Христа, Когото с дръзновение моли за нашите души.

Презря завинаги плътските желания, изостави всички блага на света, и стана изряден послушник Христов; с търпение, пост и смирение се яви неугасим светилник за всички верни, придоби за себе си Царството Небесно. Моли се за спасението на нашите души.

Кой може да изброи всичките ти дела и подвизи, които претърпя за Христа? Понеже с делата си изпълни всичките Христови учения и след преставянето си, просия светлината на твоето житие, и сега пребъдваш в светлината със светите ангели. Затова сега те молим: моли да се спасят нашите души.

С дълбоките рани на въздържанието ти победи всички телесни страсти и се облече в Христа, подражавайки на безплътните, затова изобличи многото вражески пълчища, преподобни отче Гаврииле; моли да се спасят душите ни.

На Литургията:

Алилуя, глас 6: Блажен е човекът, който се бои от Господа - той крепко ще възлюби Неговите заповеди. Стих: Силно на земята ще бъде потомството му, родът на праведните ще бъде благословен.

* Взето с някои редакции от тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар