сряда, 12 май 2010 г.

Утреня на Възнесение Господне

Тропар, глас 4:
Възнесъл Си Се в слава, Христе Боже наш, и си зарадвал учениците с обещанието за Светия Дух, след като си ги уверил чрез благословението, че Ти Си Синът Божи, Изкупителят на света.
Първи седален, глас 1:
Когато ангелите се удивяваха на чудното възхождане и учениците се ужасява от хвърлящото в трепет възнесение, Ти възлезе със слава като Бог и вратите се повдигнаха за Теб, Спасителю. Затова силите небесни в удивление зовяха: „Слава на Твоето снизхождане, Спасителю, слава на Твоето царство, слава на Твоето възнесение, единствен Човеколюбче!”. Слава, и ныне, същият.
Втори седален, глас 3:
Предвечният и безначален Бог днес възнесе човешката природа, която възприе и тайнствено обоготвори. Предшестващите ангели показваха на апостолите как Той отива на небесата с велика слава и като Му се покланяха, казваха: „Слава на възнеслия Се Бог!”. Слава, и ныне, същият.
Седален след полиелея, глас 5:
Като слезе от небесата на земята, Ти като Бог възкреси със Себе Си лежащия долу под адова стража Адамов образ и с Твоето възнесение, Христе, го възведе в небесата, давайки му да седне на Твоя Отечески Престол, като Милостив и Човеколюбец. Слава, и ныне, същият.
1-ви антифон на 4-ти глас
Прокимен, глас 4: Бог възлезе при възклицания, Господ възлезе при тръбен звук. Стих: Запляскайте с ръце, всички народи, възкликнете към Бога с радостен глас.
Стихира след 50 псалом, глас 6:
Днес на небесата ангелските сили съзерцаваха нашето естество и се удивяваха на чудния начин на възхождането и в недоумение говореха едни на други: „Кой е Този, Който дойде?”. Но като видяха своя Владика, заповядаха да се вдигнат небесните врати. Заедно с тях и ние непрестанно възпяваме Тебе, Който от небесата пак ще дойдеш в плът, като Съдия на всички и Всесилен Бог.

Канони на празника от преп. Йоан Дамаскин, глас 5, и от преп. Йосиф, глас 4.

Песен 1

Ирмос: На Спасителя Бога, Който по морето преведе народа с неизмокрени нозе и потопи фараона с цялото му войнство, нека да запеем, защото Се прослави.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Елате, всички народи, да възпеем с победна песен Христа, Който Се възнесе със слава върху раменете херувимски и ни постави заедно със Себе Си отдясно на Отца, защото Се прослави.  
Като видяха с плът във висините Ходатая между Бога и човеците – Христа, ангелските ликове се удивляваха, но в един глас възпяваха победна песен, защото Се прослави.
Бога, явил Се на Синай и дал закона на боговидеца Мойсей, и възнесъл Се от планината Елеонска с плът – Него нека всички да възпеем, защото Се прослави.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Пречиста Майко Божия! Моли непрестанно Въплътилия Се от Тебе, без да отстъпи от недрата на Отца Бог да спаси от всякакви беди тия, които е създал.
Ирмос: Ще отворя устата си и ще се изпълни с Дух и ще изрека слово за Царицата Майка! Ще се явя светло тържествуващ и ще възпея с радост Нейните чудеса.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Ти възкръсна на третия ден, бидейки безсмъртен по природа, и се яви на единадесетте и на всички ученици; Ти възлезе към Отца, носен на облак, Христе, Създателю на всичко.
Боговдъхновеният Давид, възпявайки зове: „Възлезе Господ в небесата при възклицания и тръбен звук и достигна при Отца – първоначалната Светлина!”.
Слава: Състарения от много грехове свят Ти обнови чрез Своето страдание и Възкресение, Господи, а носен на облак Ти възлезе в небесата. Слава на Твоята сила!
И ныне: Всенепорочна Владичице, Ти роди Владиката на всичко, Който доброволно прие страдание и възлезе при Своя Отец, от Когото не беше Се отделял, макар и плът да възприе.

Песен 3

Ирмос: Със силата на Твоя Кръст, Христе, утвърди моя помисъл, за да възпявам и прославям спасителното Твое възнесение.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Ти възлезе при Отца, Подателю на живота Христе, и възвиси нашия род по неизказаното Си добросърдечие, Човеколюбче.
Ангелските чинове, виждайки смъртното естество, възхождащо с Тебе, Спасе, удивени непрестанно Те възпяваха.
В трепет ангелските чинове Те съзерцаваха да Се възнасяш с тяло, Христе, и възпяваха светото Твое възнесение.
Човешката природа, паднала чрез тлението, Ти въздигна, Христе, и чрез Своето възнесение Ти ни възвиси и прослави със Себе Си.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Моли непрестанно, Чиста, Този, Който произлезе от Твоята утроба да избави от дяволската измама тия, които Те възпяват като Майка Божия.
Ирмос: Богородице, жив и изобилен Изворе, Твоите певци, събрани в хор, духовно укрепи в божествената Твоя слава и ги удостой с венците на славата.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
 „Вдигнете се, небесни двери, ето, дойде Христос, Цар и Господ, облечен в земно тяло!” – викаха низшите небесни сили към по-горните.
Когато потърси Адам, прелъстен от заблудата на змията, Ти възлезе като облякъл Се в него, Христе, и седна отдясно, като съ-престолен на Отца, а ангелите Те възпяваха.
Слава: Земята ликува и празнува, и небето се радва днес на възнесението на Създателя, Който съедини по своя воля онова, що беше разделено.
И ныне: Родила Разрушителя на смъртта, единствения безсмъртен Бог, всечиста Дево – Майко, непрестанно Го моли да умъртви  умъртвяващите мои страсти и да ме спаси.
Слава, и ныне, същият, глас 8: Възсядайки небесните облаци и оставяйки мир на живеещите на земята, Ти възлезе и седна отдясно на Отца, като единосъщен Нему и на Духа, защото макар да Се яви в плът, Ти остана неизменен. Затова очакваш настъпването на края, за да дойдеш на земята и да съдиш целия свят. Правосъдни Господи, пощади нашите души, дарявайки опрощение на греховете на Своите раби, като Бог Милостив.

Песен 4

Ирмос: Чух за силата на Твоя Кръст, чрез който раят бе отворен, и викнах: „Слава на Твоята сила, Господи!”
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Възнесе Се в слава, Царю на ангелите, за да ни изпратиш Утешител от Отца; затова възгласяме: „Слава, Христе, на Твоето възнесение!”.
Когато Спасителят възлезе с плът при Отца, удивиха се ангелските войнства и завикаха: „Слава, Христе, на Твоето възнесение!”.
Ангелските сили викаха към по-висшите от тях ангели: „Повдигнете портите за Христа, нашия Цар, Когото възпяваме заедно с Отца и Духа!”.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Девата роди, но не изпита присъщите на раждането болки; и все пак Тя наистина е Майка, макар останала Девица. Възпявайки Я викаме: „Радвай се, Богородице!”.
Ирмос: Седящ в славата на божествения престол, на Облак лек дойде Пребожественият Иисус, носен на нетленната Длан – Богородица, и спаси ония, които викат: „Слава на Твоята сила, Христе!”.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Подателят на живота Иисус, като взе тези, които възлюби, възлезе на Елеонската планина, благослови ги и понесен на облаци достигна до недрата на Отца, които никога не бе напускал.
Целият видим и невидим свят празнува; ангели и човеци тържествуват и непрестанно славословят възнесението на Съединилия Се по Своята благост с нас чрез Въплъщението.
Слава: Разрушавайки властта на смъртта, като безсмъртен Господ, Ти всички ни дари с безсмъртие, Човеколюбче и в слава Се възнесе пред очите на светите Твои ученици, Всесилни Иисусе.
И ныне: Блажена е Твоята утроба, Всенепорочна, защото Ти бе удостоена необяснимо да вместиш Този, Който преславно опразни утробата на ада; моли Го да спаси нас, които те възпяваме.

Песен 5

Ирмос: Бодърствайки от зори, викаме към Тебе, Господи: „Спаси ни, защото Ти Си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем!”.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Изпълвайки всичко с веселие, Милостиви, Ти дойде с плът при висшите сили.
Ангелските сили, виждайки Те да Се възнасяш, викаха: „Повдигнете дверите за нашия Цар!”.
Апостолите, виждайки възнасящия Се Спасител, с трепет възгласяха на нашия Цар: „Слава Тебе!”.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Възпявяме Те като Дева след раждането, Богородице, защото Ти роди за света Бога-Слово в плът.
Ирмос: Изуми се всичко от Твоята божествена слава, защото Ти, непознала брак Дево, носи в Твоята утроба Всевишния Бог и роди надвременния Син, Който дарява с мир всички, които Те възпяват.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Господи, Ти, Който умъртви смъртта със Своята смърт, взе тези, които възлюби и се изкачи на светата Маслинова планина и оттам се възнесе към Своя Родител, Христе, носен на облаци.
Чудно е Твоето рождение и възкресение, Христе, чудно и страшно е Твоето божествено възнесение от планината, Подателю на живота. Него предизобрази Илия, възнасяйки се на четириконна колесница, като Те възпяваше, Човеколюбче.
Слава: На гледащите апостоли ангелите казаха: „Мъже галилейски, защо се чудите на възнесението на Животодателя Христа? Той пак ще дойде на земята, за да съди целия свят, като най-праведен Съдия”.
И ныне: Христос, Който Те запази след раждането нетленна Дева, Богородителко, възхожда към Отца, от Когото не Се и отдели, макар да прие от Тебе плът с разумна душа, по неизказаната Своя милост.

Песен 6

Ирмос: Обгърна ме бездната и гроб за мене стана китът, но аз викнах към Тебе, Човеколюбеца, и Твоята десница ме спаси, Господи!
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Виждайки днес Създателя, издигащ Се нагоре, апостолите заликуваха с надежда за приемането на Духа и със страх зовяха: „Слава на Твоето възхождане!”.
Дойдоха ангели и викнаха към Твоите ученици, Христе: „Както видяхте Христа с плът да възлиза, по същия начин Той отново ще дойде като праведен Съдия на всички!”.
Когато Те видяха, Спасителю наш, с тяло да Се въздигаш във висините, небесните сили възгласиха: „Велико е Твоето човеколюбие, Владико!”.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Достойно Те възхваляме като неизгаряща Къпина, Планина, одушевена Стълба и Двер небесна, славна Марийо, на православните похвала.
Ирмос: Като честваме този божествен и всепочитан празник на Богомайката елате, богомъдри, да запляскаме с ръце, славейки Родения от Нея Бог.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Нека облаците ни поръсят с вечното веселие, защото Христос носен на облаци, като на херувими, днес възхожда към Своя Отец.
Явявайки се в подобие на плът, Ти събра разделеното преди в едно, Човеколюбче милосърдни, и Се възнесе в небесата, докато учениците Ти гледаха към Тебе.
Слава: „От какво са обагрени одеждите на Този, Който Се съедини с тварната плът?” – питаха светите ангели, гледайки Христа, украсен с божествените знаци на свещеното страдание.
И ныне: Възпяваме Твоето зачатие, Отроковице, възпяваме неизказаното рождение от Тебе, Чиста, чрез което ние се избавихме от тлението и от беди, и от мрачния затвор на ада.
Кондак, глас 6:
Изпълнявайки промисъла Си за нас и съединявайки земното с небесното, Ти Се възнесе в слава, Христе, Боже наш, без никак да ни оставиш, но пребъдвайки неразлъчно, зовеш към тия, които Те обичат: „Аз Съм с вас и никой не може да бъде против вас!”.
Икос: Като оставим на земята всичко земно и като отдадем на пръстта това, що е пепел, нека в трепет станем и насочим мисли и сърца нагоре, о човеци смъртни, да отправим взор и чувства към небесните врати; нека мислено застанем на Елеонската планина и да съзрем Изкупителя, носен на облаци. Оттам Господ Се възнесе на небесата, там и раздаде щедрите Си дарове на Своите апостоли, утешавайки ги като Отец и укрепявайки ги, настави ги като синове, и им рече: „Не Се разлъчвам от вас; Аз Съм с вас и никой не може да бъде против вас!”.
Песен 7
Ирмос: Този, Който спаси възпяващите отроци в огнената пещ е благословеният Бог на нашите отци.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Този, Който на светъл облак Се възнася и спаси света е благословеният Бог на нашите отци.
Взимайки на рамо заблуденото естество и възнасяйки Се Ти, Христе, го приведе при Бога и Отца.
Този, Който възлезе в плът при безплътния Отец е благословеният Бог на нашите отци!
Взимайки умъртвеното от греха наше естество, Ти го приведе, Спасителю, при Твоя собствен Отец.
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Ти Се роди от Девата, която направи Богородица; благословен Си, Боже, на нашите отци.
Ирмос: Богомъдрите отроци не почетоха творението повече от Твореца, но като потъпкаха мъжествено застрашаващия ги огън, радостно възпяха: „Благословен Си Ти, преславният Господ и Бог на нашите отци!”.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Светъл облак Те поде, Господи – истинска Светлина, за да се въздигнеш непостижимо от земята и небесните множества заедно с апостолите Те възхваляха, зовейки: „Боже, благословен Си!”.
Да запляскаме радостно с ръце заради Възнесението Христово и да викнем: „Възлезе Бог при тръбен звук и седна отдясно на Отца, като съ-престолен Нему во веки!”.
Слава: В древност великият Мойсей възпяваше така: „Нека небесните ангели се поклонят на възлизащия Христос”, като Цар на всичко, Комуто ние пеем: „Господи Боже на отците ни, благословен Си!”.
И ныне: О, преславни чудеса! Как Си вместила, възрадвана от Бога Майко, невместимия Бог, Който Се облече в плът и днес с велика слава се възнася в небесата, правейки човеците богове по благодат?

Песен 8

Ирмос: Роденият от Отца преди вековете Син и Бог, Който в последните времена Се въплъти от Девата Майка, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте във всички векове!
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
Подателя на живота Христа, Който в две естества Се вдигна на небесата със слава и седна заедно с Отца, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте във всички векове!
Спасителю, Който избави цялото творение от робството на идолослужението и го представи освободено на Своя Отец, Тебе ние възпяваме и превъзнасяме във всички векове.
Този, Който със Своето понизяване повали врага, а с възнесението Си въздигна човеците, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте във всички векове!
Припев: Пресветая Богородице, спаси нас.
Ти си по-висша от херувимите, Богородице чиста, понеже в утробата си носи Носения от тях, Когото заедно с безплътните, ние човеците славословим във всички векове.
Ирмос: Благочестивите отроци в пещта бяха спасени от Отрока на Богородица: тогава – предизобразяван, а сега – действителен; Той свиква цялата вселена да Ти пее: „Всички твари, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове!”.
Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.
При възнесението небесните умове се явиха на апостолите и им казаха: „Защо стоите и гледате с учудване? Този, Който възлиза на небесата, ще дойде пак, за да съди земните човеци, като единствен Съдия!”.
Да въздадем на Бога величание, да Му възпеем в един глас хвала, да пеем, да ликуваме и да запляскаме с ръце, защото нашият Бог възлезе от земята на небето, а ангелите и архангелите Го възпяваха, като Владика и Творец на всичко.
Припев: Благославяме Отца и Сина и Светия Дух, Господа.
Падналото в древност наше естество е възнесено по-горе от ангелите и е поставено по непостижим начин на божествения Престол; елате да възтържествуваме и да призовем: „Възпявайте, твари, Господа, Го превъзнасяйте во веки!”.
И ныне: Ето, твоят Син, Богородице, плени чрез Своя Кръст смъртта, възкръсна на третия ден и като Се яви на учениците Си, Се възнесе към небесните; покланяйки Ти се заедно с тях, ние Го възпяваме и славим във всички векове.

Песен 9

Ирмос: Като Майка Божия, която свръхразумно и неизказано роди във времето Надвременния, ние верните единомислено Те величаем.
Припев: Величай, душо моя, възнеслия Се от земята на небето Подател на живота – Христос.
Виждайки Те божествено въздиган, Изкупителю на света, Христе Боже, апостолите със страх ликуваха и Те възпяваха.
Съзерцавайки Твоята обожена плът във висините, ангелите говореха един на друг: „Наистина Този е нашият Бог!”.
Виждайки Те да Се издигаш на облаците, Христе Боже, безплътните чинове възклицаваха: „Вдигнете портите за Царя на славата!”.
Като слязъл в земната преизподня и Спасител на човека, когото възвиси с възнесението Си, ние Тебе величаем.
Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.
Радвай се, Богородице, Майко на Христа Бога! Днес Този, Когото роди, Ти възвеличи заедно с ангелите, съзерцавайки Неговото възнесение.
Ирмос: Нека всеки, роден на земята, да ликува, просвещаван от Духа; да тържествува и естеството на безплътните умове, почитайки свещеното тържество на Богомайката и да зове: „Радвай се, Всеблажена Богородице, чиста Приснодево!”.
Припев: Съзерцавайки възхождането на Владиката ангелите се учудваха с трепет, как със слава Той възлиза от земята към небето.
О, дарове непостижими за ума! О, страшно тайнство! Владиката на всичко, възхождайки от земното към небесното, изпрати на учениците Светия Дух, Който да просвети умовете им и да ги претвори с огъня на благодатта.
На сонма ученици Господ рече: „Стойте в Йерусалим и Аз ще ви изпратя Друг Утешител, съ-престолен на Отца и равночестен на Мене, Когото виждате сега да Се възнасям, носен на светъл облак.”
Слава: Възнесено по-горе от небесата е великолепието на Този, Който Се понизи, приемайки плът и нашето паднало естество е почетено със сядане отдясно на Отца; нека всички да празнуваме, да възкликнем единогласно и да запляскаме радостно с ръце!
И ныне: Възсиялата от Светлината Светлина от Теб изгря, Всенепорочна, прекрати мрака на безбожието и просвети спящите в тъмна нощ; затова както подобава винаги Те величаем.
Светилен, самогласен:
Когато учениците Те съзерцаваха, Ти Се възнесе при Отца, Христе, за да седнеш заедно с Него, а ангелите, бързайки напред, зовяха: „Повдигнете дверите, повдигнете ги, защото Царят влезе при първоначалната Светлина на славата!”.
Хвалитни стихири на 4, глас 1:
Ние – живеещите в света, нека ангелски да тържествуваме, като възгласим на Бога, носен върху престола на славата, такава песен: „Свят Си, Отче небесни, Свят Си, съ-вечни Слове, и Всесвяти Душе!”.
Съзерцавайки необикновеното възхождане, Спасителю, началниците на ангелите недоумяваха и говореха един на друг: „Какво е това видение? Виждаме Го в облик на Човек, но Той с плът възлиза по-горе от небесата като Бог!”.
Гледайки Те възнасящ Се с тяло от Маслиновата планина, Слове, галилейците слушаха ангелите, които викаха към тях: „Защо стоите и гледате? Той ще дойде пак в плът, по същия начин, както Го виждате да Се възнася!”.
Слава, и ныне, глас 2: Роди Се, както Сам пожела, яви Се, както Сам благоволи; пострада по плът, Боже наш; от мъртвите възкръсна, побеждавайки смъртта; възнесе Се в слава, изпълвайки всичко и ни изпрати Божествения Дух, за да възпяваме и славим Твоето Божество.

2 коментара:

  1. Благодарим за канона,беше ни много полезен за случая!Спаси Господи!

    ОтговорИзтриване
  2. imame nyjda ot pomo6t,imame nyjda ot Vac.Blagodarim VI.pi6a na latinitca za6toto ne cam v Dalgaria.mnogo mi pomagate.

    ОтговорИзтриване