събота, 20 ноември 2010 г.

8 / 21 ноември - Събор на св. Архангел Михаил и на всички безплътни сили, Успение на светител Филарет Изповедник, митр. Ню Йоркски



На утренята, на Бог Господ,
Тропар на ангелите, гл.4:
Началници на небесните войнства, ние, недостойните, винаги ви молим с молитвите си да ни оградите под покрова на вашата невеществена слава, като запазвате нас, които коленопреклонно молим и викаме: избавете ни от беди, защото сте чиноначалници на висшите сили.
Тропар на Светител Филарет, глас 2: Защитник на православната вяра, ярък изобличител на древните и новите ереси, стълб на Христовата Църква, боговдъхновено украшение на архиерейството, слава и похвала на монасите, наставник в благочестието на всички верни, милостив помощник на бедните, светителю досточуден Филарете, моли Христа, нашия Бог, да ни утвърди в правата вяра, напътствайки ни винаги по пътя на Своите заповеди, да дари на църквите мир и благосъстояние и да спаси нашите души.
Първи седални, гл. 1, по Гроб Твой Спасе:
Стоящи винаги пред страшния Престол и осияни от трислънчевите зари на Божеството, просветете ни, пресветли молитвеници, като изгоните греховния мрак от нас, които светло празнуваме вашия събор, и прилежно молете да се избавим от беди!
(Ангелският лик се удиви на твоя равноангелски живот, защото ти опази словото Господне и не се отрече от Неговото име през лицето на икуменическото сборище; спазвайки словото за търпението, светителю Филарете, ти се яви като ангел на Филаделфийската църква, непоколебими стълбе на правоверието и застъпниче за тия, които те почитат.)
Слава: Като има за свой военноначалник божествения Михаил, ангелският лик заедно с него принася пение на Светата Троица, защото Създателят на всичко чрез словото Си сътвори от нищо войнствата на огневидните чинове.
И ныне, Богородичен: Упование на християните, пресвета Дево, Която си родила Бога свръхразумно и неизразимо, непрестанно Го моли заедно с горните сили да даде прошка на греховете и изправяне на живота за всички нас, които с вяра и любов винаги Те славим.
Втори седални, гл. 2, по „Егда снизшел еси”:
Сред ангелските полкове си се явил най-старши, Михаиле военноначалниче, затова непрестанно моли Всевишния Цар да сломи гордостта на долните мъчители и като имаш дръзновение пред огневидния Престол, моли се непрестанно за нас, твоите раби!
(Господ те яви пред целия свят като нов Марк, но възсиял не от Ефес, а от китайската земя, достигнал преславно на Запад, просвещавайки цялата вселена със светлината на истината, утвърдил във вярата Руската църква и опазил я от потъване в нечестието; затова всички верни ти зоват: радвай се, свещени Филарете.)
Слава, гл. 4, по „Скоро предвари”: Херувимите и серафимите, заедно с многоочитите войнства на архангелите служители, с властите, престолите, господствата, ангелите, силите и началàта, Те молят, Творче наш, Владико, да не презираш съгрешилите люде, Боже многомилостиви.
И ныне, Богородичен: Всенепорочна Дево, която роди свръхестествения Бог, моли Го заедно с безплътните сили да даде прошка на прегрешенията и изправяне на живота преди края на нас, които с вяра и любов, както подобава Те възпяваме, единстве­на Всевъзпявана.
Полиелей, Величание
Седален след полиелея, гл. 8, по Премудрости:
Наставник на небесните чинове, който си бил достоен служител на божествената слава, по заповед на твоя Творец ти си ходатай за спасението на християните, като с твоята невеществена слава бдиш над земните. Затова и всички, както подобава те възхваляваме, възпявайки божественото твое тържество, архистратиже Михаиле, моли Христа Бога да дарува опрощение на грехо­вете на нас, които празнуваме с любов твоето свято тържество.
(Възцарен над плътските страсти, ти се яви като богоподобен светител и преславно си опасъл твоето стадо, блажени; чрез твоите слова си го просветил и си го научил да вярва в едната, свята, съборна и апостолска Църква и да се гнуси от новата икуменическа ерес; затова и след кончината ти изливаш изцерения за тия, които с вяра пристъпват към светата Божия Църква, светителю отче Филарете, моли Христа Бога да даде опрощение на греховете на тия, които с любов почитат твоята свята памет.)
Слава, гл. 4, по „Скоро предвари”: Ангелските чинове със страх предстоят пред Твоя престол, Христе Боже, и от там винаги просветени със зари, победна песен непрестанно Ти възпяват; по техните свещени молитви дарувай мир на света, а на душите ни велика милост!
И ныне, Богородичен: Чиста и всенепорочна, непознала мъж, Дево Майко, която си родила във времето надвременния Син и Слово Божие, заедно с безплътните почитани небесни сили, моли Го да ни дарува очищение на греховете и велика милост!
Прокимен, глас 4: Ти правиш ангелите Си духове и слугите Си - огнен пламък.  Стих: Благославяй, душо моя, Господа! Господи, Боже мой, Ти си дивно велик.
Стихира лед 50-ти псалом, глас 6:
Твоите ангели, Христе, предстоящи със страх пред величествения Ти Престол, и винаги осиявани от Твоя светлоструй във висините, Твои песнопев­ци и служители на Твоя съвет, пратени от Тебе, дават просвещение на наши­те души.
Канони - тук
Седален на Светителя след 3-та песен на канона, глас 3: По апостолски зовеше ти към своето паство, отче: спасявайте се от тоя развратен род, защото сега не езическият свят се разврати, но вече и християните отстъпиха от Бога; затова нам подобава постоянно към Бога да се стремим и да пазим стриктно православната вяра, та да не се лишим от своя венец.
Кондак, гл.2: Архангели Божии, служители на Божествената слава, началници на ангелите и наставници на човеците, като безплътни сили изпросете за нас полезното и велика милост.
Кондак, гл.2: Светителю богомъдри Филарете, светилник на Христовата Църква, покровител на ревнителите на вярата, просиял като слънце с изповедничеството си, молим те в тези дни, изпълнени с лукавство, да се молиш за всички верни, та да се запазим в твоето добро изповедание.
Икос: Човеколюбче, Ти са казал в Твоите писания: множество ангели се радва на небето за един каещ се човек. Безгрешни, единствен Сърцеведче, затова и ние, които сме потънали в беззакония, винаги дръзваме да Те молим като добросърдечен, да се смилиш и да изпратиш на недостойните разкаяние, Влади­ко, като ни даваш опрощение: защото за всички нас се молят безплътните военачалници.
В месец ноември, в осмия ден празнуваме събора на свети архангел Михаил и другите безплътни сили, както и  успението на светител Филарет Изповедник. По техните молит­ви, Христе Боже наш, помилуй, запази  и спаси нас! Амин.
Светилен, по „Духом во святилищи”:
Военноначалниче Михаиле, ти си приел от Отца на светли­ните предстоятелството на огнените служители, затова и имайки сиянието на Неговата слава, ти стоиш пред пречистия Престол, като пръв от невеществените чинове.
(О, светителю прехвални, даруван ни в последните времена, светилник на божествената светлина, непоколебим стълб на православната вяра, богомъдри и богоблажени Филарете, сега дошлите в тоя храм утвърди в православието.)
Слава, гл. 2, по „Со ученики”: Божествени Архистратиже, постоянен предстоятел пред Бога на невеществените сили, архангели, ангели, господства, престоли, и начала, Михаиле преславни, като предстоиш пред непристъпния Престол, покрий, запази, съхрани, и спаси всички, които с вяра почитат теб, защитника на света!
И ныне, Богородичен: По-почитана си от славните херувими и несравнено по-славна си от страшните серафими, Всевъзпявана, и от всички свети ангели си по-свята, Пречиста, защото неизказано роди по плът Твореца на всички, Богоро­дице. Моли Го да дарува на Твоите раби опрощение на греховете.
Хвалитни стихири, на 8, гл. 1, по „Небесних чинов”:
Като предводител на небесните чинове и на човеците крепък застъп­ник, защитник и избавител те възпяваме с вяра: Михаиле военноначалниче, молим те да ни избавиш от всяка смъртоносна болка.
Като началник на горните божествени сили, ти днес призоваваш човеците да съставят с ангелите единен светъл празник и заедно да запеят на Бога трисветата песен.
Прибягвайки с вяра под покрова на твоите божествени криле, Михаиле, божествени уме, запази и ни предпази през целия ни живот, и в смъртния страшен час, Архангеле, ти се застъпи като най-добър помощник на всички нас.
Глас 4: Осияни от трислънчевите лъчи на Божествената светлина, вие, архистратизи, озарявате невеществените чиноначалия: като белообразна светлина, показваща се от висините, вие отразявате в света огъня на непристъпното Божество. Затова и непрестанно с пламенни уста пеете трисветата песен: „Свят, Свят, Свят Си Боже наш, слава на Тебе!”.
Глас 8: Нека да възпеем великия светител, богомъдрия Филарет и да го увенчаем с песенни цветя, защото той е защитник на православната вяра и могъщ покров за всички нейни ревнители, и осветен храм на Светия Дух.
Когато събратята ти, светителю, забравиха твоите наставления и пътища, погазвайки светите канони, надсмивайки се над твоя завет и гонейки от своята среда верните чеда на Църквата, целувайки се с еретиците, тогава Господ посети Своя народ със скърби и рани: Той скри мироточивия образ на Своята Майка и неговия пазител приведе във вечните обители и Монреалския храм предаде на огън, а останалите – в ръцете на отстъпници; обаче топлохладните не пожелаха да се вразумят.
Стих: Благовестих правдата в голямото събрание и казах истината за Твоето спасение.
Господ, виждайки че не разбират твоите събратя, отче, изпращаните от Него страшни знамения, накрая яви на целия свят твоите свети мощи, та поне като узнаят за твоята слава на небесата, засрамвайки се да се покаят; но те, изпълнени с дързост не пожелаха да се вразумят.
Стих: Какво да въздам на Господа за всичко, което ми е дал?
Тъй вика светител Филарет към свойте братя: „Народе мой, какво ви сторих или с какво ви досадих? Правата вяра у вас насаждах, с ученията на светите отци ви напоих, светиите на Руската земя прославих, нищите, бедните и странниците нахраних, чедата ви с божествените слова просветих. Братя мои, какво ви сторих и какво ми въздадохте? За правата вяра ми се надсмяхте, за изобличението на еретиците ме оклеветихте, вместо да ме почитате, мощите ми закопахте! Затова не търпя повече и отнемам помощта си от вас и се обръщам към ония, за които вярата им е по-ценна от всички суетни блага на тоя свят; и те ще ме прославят заедно с всички светии и аз ще ги закрилям от козните на врага во веки!
Слава, гл. 5: Където сияе твоята благодат, там дяволската сила се прогонва, защото отпадналият Денница не търпи да гледа твоята светлина. Затова угаси с твоето хода­тайство пратените срещу нас негови огненосни стрели, като ни избавяш от съблазните му, молим те, достоен за похвала Михаиле военноначалниче.
И ныне: Ние верните Те облажаваме, Богородице Дево, и Те славим както подобава, като Град непоколебим, Стена неразрушима, твърда Застъпница и Прибежище за нашите души.





Няма коментари:

Публикуване на коментар