събота, 20 юни 2015 г.

Утреня на Трета Неделя след Петдесетница - на всички новомъченици пострадали за православната вяра по време на турското робство


Велика вечерня - тук

Утреня
На Богъ Господъ възкресен тропар, глас 2: Егда снизшелъ еси… (2),
Слава, тропар на новомъчениците, глас 3: Новомъчениците победиха древната заблуда с голяма твърдост и въздигнаха вярата на православните, защото като унижиха беззаконното служение на мохамеданите те дръзновено проповядваха Христа като Бог съвършен и сега непрестанно Го молят да ни дари с велика милост.
И ныне: Тя ходатайстовавшую…
Възкресни седални, глас 2 от Октоиха, полиелей и величание, избран псалом и Ангельский соборъ: Ипакои. Седални на мъчениците, глас 2:
Ново доброславно войнство, от много места и градове събрано от Бога, доблестни мъченици, законно пострадали и увенчани от Христа, молете се да се избавим от всяка страшна беда ние, които с любов почитаме вашата свята памет.
Глас 4: Като  светли слънца посред робската тъма се явихте, свещени страстотерпци, защото като просвещавате верните, ги съгрявате с  Божествена любов и като здрави котви в бурните времена удържате колебаещите се във вярата сърца.
Слава, глас 8: Удивиха се на вашето мъжество, страдалци, ангелските ликове и православните множества: как страдайки в тленните си тела победихте безплътните врагове? И с благодарност за вас възпяват Пресветата Троица – Бога, Който яви мъченици в последните времена.
И ныне, глас 2: Под Твоя покров,  Пречиста  Дево,  прибягваме и като приемаш нашите молби, не  преставай  да молиш Човеколюбеца да спаси Твоите раби. 
Степенни антифони и прокимен възкресни, глас 2 от Октоиха. Всякое дыхaние;
Евангелие възкресно 3–то, Воскресeние Христово...;
Псалом 50 и нататък по реда на възкресната Утреня.
Канони, възкресен, кръстовъзкресен и богородичен на 2 глас от Октоиха и на светиите – глас 8 и глас 4. Катавасии: Отверзу уста моя:
Песен 1
Ирмос: Някога Моисеевият чудотворен жезъл с кръстообразен удар раздели морето и потопи колесниците на фараона, спасявайки беглеца Израил, който пеш премина и възпя с песен Бога.
Припев: Пресветая Троице, Боже наш, слава Тебе.
Единна Троице и Трисветла Единице, просвети помрачения ми ум и уясни моя нечист език, за да възпея достойно и поименно Твоите свещени новомъченици.
Припев: Свети новомъченици, молете Бога за нас.
Като съставим духовен хор, о верни, нека почетем с песни славните страстотерпци, светилници на Църквата, озаряващи сърцата на тия, които с вяра и любов извършват тяхната памет.
Дойде благоприятно време да възхвалим славния Ангел и Божия свещеник Атанасий от Анталия, както и неговия съотечественик другия Атанасий да възпеем заедно с българина Анастасий Струмишки.
Доброхвалното Никейско украшение Атанасий, Атонската похвала Акакий и Солунските цветове Александър и Атанасий, също и украсата на Нафплион Атанасий и Ахмет Калфа нека днес се почетат.
В струите на вашите кърви, о, страдалци, потопете невидимите врагове чрез побеждаващата десница на Христа, Който потопи древния тиранин във водите.
Във времена, когато гасне любовта към Христа, явихте се, храбри страстотерпци, подобни на първомъчениците Стефан и Текла и всички подир тях. Затова молете се и нашите охладнелите сърца да се съгреят от обновяващ огън.
Слава: Заедно с хоровете на древните мъченици озарявани от светлината на Трислънчевото Божество, новомъченици, чрез вашето застъпничество дайте просвещение на тия, които ви възпяват.
И ныне: Благодатна, Ти си изпълнена непосредствено с всички дарове, приемайки ги от Пресветата Троица и раздавайки ги на всички верни; с тях и всехвалната Акилина и пречудната Аргира дори до кръв се подвизаваха.
Песен 3
Ирмос: Творче на небесния свод, Господи и Създателю на Църквата, Ти, Който Си край на желанията, опора на верните, утвърди ме в Твоята любов, единствен Човеколюбче.
Припев:  Свети новомъченици, молете Бога за нас.
Нека се възпее всечестния йерей Анастасий, похвалата на атиняни твърдия Антоний, както и Анастасий от Анкира; да се облажú и новомъченика Авксентий.
Със свещената си кръв ороси българската земя свещеномъченикът Висарион, който бе влачен по улиците на Смолян и мушкан с ножове от злочестивите мохамедани, за което нека го прославим.
Славния предстоятел Гавриил Византийски заедно с Гавриил Сръбски и другия Гавриил преподобномъченик възхвалявам и заедно с тях Георги от Филаделфия.
С песенни похвали почитам Кипърския Георги, както и другия премъдър Георги, пострадал в Магнезия.
Като благовонен цвят в долина и като дърво при водни извори славно разцъфтя в добродетели и страдания новият мъченик Георги от София; затова нека го възхвалим като печат на страдалците и застъпник на верните.
Слава: Напразно беше всичко, с което опитаха да разколебаят стълба на благочестието най-новия Георги, мъченик Софийски – ни железни пръти, ни рани, ни жестокостта на мъчителите, ни страшната тъмница, ни насилствената смърт и повесването на дървото.
И ныне: Тебе славим, възрадваната Дева и Майка Божия, Теб възпяваме, избраната от всички родове Пречиста Светиня, която стана ново Небе, по-високо от небесата, о Всевъзпявана.
Кондак на новомъчениците, глас 1: 
Развесели се тайнствено, Христова Църкво, виждайки около твоята трапеза събрани в сила синовете ти – новите мъченици, като новонасадени маслини и викни към Всесъздателя: Ти Си утвърждение на мъчениците, Христе.
Икос: Винаги и във всичко длъжни сме, братя, да благоговеем пред непостижимите съдби на човеколюбивия за нас Божи промисъл, който ни изпрати дълговременен тирански плен, от който получихме много душевни блага и поради него и от него разцъфтя плод доброславен и угоден на Христа, достоен за небесните житници – новоявените мъченици, които сега прославяме. Тези многотърпеливи и премъдри Божии слуги, като се оградиха с Христовата сила, счетоха за смет сладостите на тоя живот и без да щадят никак плътта, излязоха на попрището на страданията. И като стъпкаха агарянското нечестие, дръзновено проповядваха Христовата вяра, заради която много и различна мъки мъжествено докрай претърпяха и приеха мъченически венци, зовейки към Увенчалия ги Господ: Ти Си утвърждение на мъчениците, Христе.
Седален, глас 5: Вашите свети мощи, Господни вóйни, са дивна лечебница и живо доказателство за нашата права вяра, пребогато съкровище на чудеса, вместилища на небесни аромати, превъзхождащи по благоухание всеки земен аромат. Молете Христа Бога да дари опрощение на прегрешенията за тия, които ви почитат, новомъченици.
Слава, и ныне: Ти си Богоизписан Исаев Свитък, о Марио, одушевена Моисеева Скиния, адамантена Стена Амосова, изкован от злато Захариев Светилник, Даниилова неразсечена Планина и превъзходно пророческо възвестяване, Богородице, изпроси опрощаване на дълговете за нас, които славим Родения от Тебе.
Песен 4
Ирмос: Ти Си моя крепост, Господи, Ти Си и моя сила, Ти Си моя радост и мой Бог, Който без да остави недрата на Отца посети нашата нищета; затова заедно с пророк Авакум Ти викам: „Слава на Твоята сила, Човеколюбче!”.
Припев:  Свети новомъченици, молете Бога за нас.
Свещеномъченикът Дамаскин се радва, подвизавайки се за Христа, и като роза украсила Фи-ладелфия разцъфва тамошният Димитрий, а заедно с него другият Димитър, който пострада в Смирна и извърши много чудеса.
Славният Димитър Сливенски смело викаше пред турското съдилище: няма да се отрека от моя Бог, дори да претърпя всевъзможни мъки и смърт.
Преподобните Дамаскин и Дамян заедно с божественият Дионисий се удостоиха с мъченически венци, а Дука от Лезвос се прослави с търпение заедно с мъченика Димитрий Византийски, и приеха победни почести. 
Раздиран душевно от велика скръб славният патриарх Евтимий предаде навеки своя народ на Пресветата Троица, та по неговите молитви отново да разцъфти благочестието в земята българска.
С песни почитам Атонския възпитаник Евтимий, архипастиря Коринтски Захарий и Зорзис Иверски и с него другия Захарий от Арта и славя Илия Ардунис, всички славни Христови новомъченици.
Слава: Окаяният мъчител предаде на смърт достойната за похвали Злата Мъгленска, но Човеколюбецът Христос я дари с вечен живот и нетленен венец.
И ныне: Като имаш повече от всички светии велико и непостижимо дръзновение към Пресветата Троица, моли се, Богородице, за нас, Твоите раби, които благоговейно Те прославяме, та да се избавим от всякакви беди.
Песен 5
Ирмос: Защо отхвърли ме от Своето лице, о Светлина неугасима, и покри ме – окаяния - чуждата тъма? Но моля се, обърни ме отново в светлината на Твоите заповеди и изправи моите пътища.
Припев:  Свети новомъченици, молете Бога за нас.
Нека всеки език да възхвали украшенията Атонски преподобномъченика Йаков от Костур и неговия съименик и съслужител – дякон, както и Йордан – похвалата на трапезундците, които със своите страдания прославиха Христа.
Осияни от лъчите на духовното Слънце чрез Божествения Дух нека да възхвалим храбрите вóйни на вярата – Игнатий Старозагорски и всички преподобномъченици от Атонската света Гора.
Кой не би облажил прекрасния цвят на Янина божествения Йоан, съименника му от Влахия, както и Търновския мъченик Йоан, като едноименни на благодатта?
Уподобявайки се на кръвожаден вълк, племето на Исмаил връхлетя върху вас, агънца Господни, и изобрети всякакви мъчения, за да ви разлъчи от любовта Христова, о всехвални.
Слава: Вълните на мъченията, повдигани от яростта на злочестивите не можаха да потопят кораба на вашите души, управляван от Духа, о благославни новомъченици, докато не влязохте в тихото пристанище на Царството Небесно.
И ныне: Радвай се, Приснодево, златна Кадилнице с духовни аромати, в която се постави небесния Тамян – Христос, Който прави да благоухаят тия, които към Тебе прибягват, Богородице.
Песен 6
Ирмос: Молитвата си ще излея пред Господа и Нему ще разкажа мъката си, защото душата ми се изпълни с нещастия и животът ми се приближи до преизподнята; затова се моля като Йона: „От тлението ме, Боже, изведи!”.
Припев: Свети новомъченици, молете Бога за нас.
Кормчията Йоан наистина достоен е за много песнопения и твърдия Йоан отрок, чрез Божията благодат станал като нов Макавей, а заедно с тях да се възпее и Йоан, на българите похвала.
Преподобният Йоасаф пострада и законно с него подвиза се Йосиф от Сирия, а божественият проповедник на благодатта - Етолийският Козма се украси с двоен венец.
Всякаква похвала подобава на най-целомъдрената Кирана Солунска, на преподобния Киприян, който претърпя мъчение и на руския свещеноинок Константин, както и на Лазар Български; всички те са достойни за хвала.
Като рози и лилии разцъфтяхте в дворите Господни, о страдалци, и с ароматите на вашите подвизи дарявате с благоухание тия, които с вяра ви призовават.
Като нарциси и зюмбюли посред зимата на робството поникнахте и със своето сладко ухание, богоблажени, веселите душевните сетива на тия, които целуват вашите мощи.
Слава: Чуй молението на Твоите недостойни раби, Отче, Сине и Душе и не лишавай от Твоето всесилно застъпничество нас, които почитаме Твоите новомъченици, избавяйки ни от страстите и изкушенията.
И ныне: Знаем Те като силна Помощница, Всеблага, и от все сърце молитва Ти принасяме: чуй ни, Владичице, и избави от гнева Божий Твоите раби.
Кондак и икос възкресни, глас 2 от Октоиха.
Песен 7
Ирмос: Дошлите някога от Иудея във Вавилон отроци чрез вярата в Светата Троица потъпкаха огъня в пещта пеейки: „Боже на отците ни, благословен Си!”.
Припев: Свети новомъченици, молете Бога за нас.
С песнопения възхвалям преподобномъченика Макарий, Макарий Кийски и Марк Критски, а заедно с тях и Мирон – на същия остров светла звезда.
На Мануил Критски с Михаил от Атина и другия Михаил да запеем похвала, като славни певци на Светата Троица.
Нека се похвалят и Никита Нироски и йереят от Руската обител на Атон Никита, който в Сяр пострада, както и преподобният сред мъчениците Никодим, подвизавал се в Метеора.
Наистина победен накрая бе от вас врага, който се хвалеше, че може земята и морето да обърне, но вие го стъпкахте с нозете си, непобедими новомъченици, имайки в себе си Христа.
Сред огнени мъчения като злато ви изпита Господ Бог и като тучно всесъжение ви прие, явявайки ви съобщници на Своите страдания, всеблажени. Като Го проповядвахте на агаряните за Бог и Господ, всеусърдно приехте за Него мъки; молете Го, страдалци, да ни освободи от адските мъчения.
Слава: Не преставайте да принасяте хвала на Единосъщната Троица, мъченици, просейки за нас сърце чисто и дух прав, та с чиста съвест да пеем: Боже на отците ни, благословен Си.
И ныне: Ти се яви като Дъщеря на Бога Отца и Майка на Сина, Пречиста Приснодево, Невеста на Светия Дух, Обител на Светоначалната Троица, одушевен Храм на цялото Божество.
Песен 8
Ирмос: Халдейският мъчител седмократно разпали силата на пещта за богопочитателите, но когато ги видя спасени от висшата сила, той викна към Твореца и Избавителя: „Отроци, благославяйте, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Припев: Свети новомъченици, молете Бога за нас.
Кой не ще да принесе похвала на Никодим, мъченик и преподобен, носещ в ръцете си жезъл и на израстъка от Кападокия – храбрия Николай, пострадал за Христа в Смирна и на другия Николай от село Метсово?
С песни да прославим истинския поборник на благочестието и непобедимия помощник в беди – божественият Николай Софийски, защото в последните времена той се яви като пресветла звезда, която просвещава сърцата на верните и като стои пред Троицата заедно с ангелите, непрестанно се моли за нашите души.
Нека споменем и Онуфрий Габровски, славата на земята българска и похвалата на остров Хиос, защото в първата се роди и израсна, а в Хиос пострада; затова сега както подобава непрестанно ги закриля и избавя от всякакви беди.
Величая Партений Константинополски, прекрасна клонка от Митилини и заедно с него почитам със свещени песни Павел Руски и възпявам преподобния Пахомий и божествения Панайот от Кесария.
Да поменем и Прокопий Варненски, който заличи агарянското обрязване като мъжествено пострада в Смирна, а преди това смело изобличи богохулствата на Мохамед.
Слава: Претърпявайки посичане на своите глави, о всечестни новомъченици, вие по-тясно се съединихте с Главата на Църквата – Христа, Подателя на живота, Комуто заедно с Отца и Духа зовете: Господа възпявайте, творения, и Го превъзнасяйте во веки.
И ныне: Вместо първия Адам яви се Твоят Син, о Дево, като Нов Адам, а Ти си вместо Ева, Пречиста Майко; вместо Едем, от който праотецът се лиши, небето се отвори; и вместо скръбта на прамайката на Теб благовести се радост, Богородице.
Пеем Честнейшую:
Песен 9
Ирмос: Изуми се небето и ужасиха се краищата на земята от това, че Бог Се яви в плът на човеците и твоята утроба стана по-широка от небесата; затова тебе, Богородице, ангелските войнства и човешките множества величаят.
Припев: Свети новомъченици, молете Бога за нас.
Сред новомъчениците сияе като звезда светоносния Полидор от Кипър и преподобномъченикът Роман украсява лика на страстотерпците, а Роман йерей и мъченик прие двоен венец от Господа.
Сърадват се с новомъчениците Христови мъжественият Сава Нигделин и Серафим, архиерей Фанарски, заедно със Симеон Самоковски, а с тях вечно ликуват трапезундския Симеон и божественият Стаматий от Вола.
Като кедър здрав и непоклатим срещу вятъра на мъките се прояви новият Теодор, украшение на Византия, с него и другия Теодор от Лесбос, заедно с Теофан, похвалата на монасите и Теофил Хиоски.
Числото на новомъчениците допълва и морякът Триандафил Старозагорски, а като угоден на Христа се прояви Христо – райският градинар, похвала на Албания, както и Христовият раб Христодул Нови.
Безплътните ангелски ликове се възвеселиха за вашата мъченическа кончина в Христа, славни страстотерпци, и свещения чин на мъчениците радостно ви срещаше в горните селения.
Слава: Триипостасни Боже наш, Който прие подвизите на Твоите новомъченици и ги увенча преславно, по тяхното застъпничество спаси Твоите раби и ни сподоби вечно да славим Твоята власт.
И ныне: Приведи към Твоя Син, Дево, светите новомъченици, които споменахме по име, както и неспоменатите и с тях се помоли, та да се избавим от вечния огън и да се удостоим с Царството Небесно.
Катавасия: Всякъ земнородный: Святъ Господъ Богъ нaшъ:
Ексапостиларии: трети възкресен.
Слава, на новомъчениците: Приеми, о Троице покланяема, новите мъченици, които Ти принася поробения род като съвършени жертви, благоуханни рози, благовонен тамян и многоценно миро и дай ни освобождение и опрощение на всички прегрешения.
И ныне: Богородичен от Октоиха.
Хвалитни стихири на 8 - 5 възкресни стихири, глас 2 и 3 стихири на светиите, глас 2.
Елате, всички мъчениколюбци, да възпеем Христовите новомъченици, защото в последните времена те станаха слава и утвърждение на Православната вяра, наши горещи застъпници, лекари на страдащите, утешители на скърбящите, които се молят да се спасим.
Елате, безплътни ликове, при нас, които сме в плът и нека заедно празнуваме честната памет на страстотерпците, защото те, макар да носеха немощни тела, като безплътни заради Христа се подвизаваха, пренебрегвайки страшните мъчения; и заедно с тях молете се да се спасим.
Елате, множества на мъчениците, приветствайте се сега едни други: древните с новите, едноименните с едноименните, подобните с подобните, съ-радвайки се заедно всички в неизказаната небесна слава и молете се за нас да се спасим.
Слава на новомъчениците, глас 2: О, новосъбран и трисъставен лик от свещеномъченици, преподобномъченици и мъченици! Кой достойно ще възхвали вашите страдалчески подвизи? Защото всички вие в различни години и от различни места против агарянското нечестие се въоръжихте и заради едното благочестие претърпяхте разнообразни мъки. И сега като ликувате заедно на небесата молете се да се спасим.
И ныне: Преблагословeнна еси Богородице Дево...

Няма коментари:

Публикуване на коментар