неделя, 7 ноември 2010 г.

26 октомври / 8 ноември - Утреня за св. Вмчк Димитрий Мироточиви, Солунски Чудотворец

Вечерня - тук

На Утренята, на Бог Господ, тропар на земетресението, глас 8:

О, Христе Боже, Който поглеждаш към земята и я разтърсваш, избави ни от заплахата на страшния трус и ни дари с Твоите богати милости по молитвите на Богородица и ни спаси.

Слава... тропар на св. Вмчк Димитрий, глас 3:

За велик поборник в беди вселената те придоби, страстотерпче, който побеждаваш езичниците; затова, както посрами гордостта на Лий и вдъхнови Нестор за дръзновен подвиг, така, свети Димитрий, моли се на Христа Бога да ни дари с велика милост.

И ныне..., на земетресението, гл. 8.

Първи седални, глас 4, подобен: Явился еси днесь:

Днес благочестиво празнуваме празника на мъченик Димитрий, който непрестанно се моли на Христа да даде на всички мир и велика милост. (2)

Слава, и ныне, Богородичен: Нека, верни, да облажаваме Богородица - горещата Застъпница на намиращите се в беди, и наша Помощница, чрез Която се избавихме от тлението.

Втори седален, глас 4, подобен: Скоро предвари:

Славни мъчениче Димитрие, Църквата Христова почита твоята памет и всички събира с песни достойни да те възхваляват, богомъдри, като истински войн и унищожител на враговете. Затова избави ни от изкушенията с твоите молитви. (2)

Слава, и ныне, Богородичен: Възпяваме Те, Богоневесто, Майко на Христа Бога, като славим непостижимия Ти Плод, чрез Който се избавихме от измамата на дявола и от всякакви беди, Владичице Богородице, и с вяра зовем: помилуй Твоето стадо, едничка Всевъзпявана.

Седален след полиелея, глас 8, подобен: Премудрости:

Като лъчи блестят сиянията на твоите чудеса и като пресветла звезда просвещаваш всички краища на света; весело благоухаеш като втори рай, душите веселиш и болестите лекуваш; затова, всеблажени, възпяваме те както подобава и с любов почитаме твоята всепочитана памет. Страстотерпче Димитрие, моли Христа Бога да дарува опрощение на греховете на тези, които почитат с любов твоята свята памет. (2)

Слава, и ныне, Богородичен: Целият човешки род Те слави като Дева и единствена между жените, която безсеменно роди Бога по плът: защото в Тебе се всели огънят на Божеството и като Младенец кърмиш Твореца и Господа. Затова ангелските и човешки родове достойно славим Твоя Плод пресвят и заедно Те молим: моли Христа Бога да дарува прошка на греховете на тия, които с вяра се покланят на Твоя пресвят Плод.

Степенни, 1-ви антифон на 4-ти глас

Прокимен, глас 4: Дивен е Бог в Своите светии, Бог Израилев. Стих: В светиите, които обитават Неговата земя – в тях Господ яви дивно всички Свои желания.

Стихира след 50-ти псалом, глас 6:

Днес ни свиква всемирното тържество на страстотерпеца; елате, всички любители на църков-ните празници, радостно да отпразнуваме неговата памет, казвайки: Радвай се, ти, който с вяра разкъса ризата на нечестието и се облече в мъжеството на Духа. Радвай се,  ти, който разби козните на чуждия враг със силата, дадена ти от Единия Бог! Радвай се, ти, който с прободените си ръце и нозе духовно изобрази страданията на Христа за нас. Моли Го, о Димитрие, украшение на мъчениците, да се избавим от видимите и невидимите врагове и да се спасят нашите души.

Канони – на земетресението, от Йосиф Песнописец, на глас 6 и на Великомъченика – два: от преп. Теофан Изповедник, глас 4 с акростих в оригинала: Обръщам се към великия победител Димитрий; и от Георги Скилица, глас 8 с акростих в оригинала: Празнувам благодатното миро на Димитрий. Катавайсии: Отверзу уста моя…

Песен 1

Ирмос: Когато Израил преминаваше пеша през морето като по суша, виждайки потъващ фараона - своя гонител, извика: „Нека възпеем Бога с победна песен!”.

Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Страшен е Твоят гняв, Господи, но Ти избáви ни от него, като не погреба цялото ни величие в земята; затова винаги Те славим.

Радвайки се винаги за изправлението на всеки, Ти като нищожен лист цялата земя тресеш, Владико, утвърждавайки нас верните в Твоя страх.

Избави от страшното земетресение всички нас и не допускай, Господи, да погине окончателно наследието Ти, което с много злини прогневи Твоето дълготърпение.

Богородичен: Към Теб зовем като раби, Майко Божия, Която състрадателно проявяваш своите обичайни милости към Града и народа и казваме: „Избави ни от страшния трус, да не погинем!“.

Ирмос: По дъното на Червено море в древност премина със сухи стъпала Израил и чрез кръстообразно извисените ръце на Мойсей в пустинята обърна в бягство войнството на Амалик.

Припев: Свети великомъчениче Димитрие, моли Бога за нас.

Увенчан с божествения мъченически венец, при Бога ти ликуваш и сияеш озарен с тамошната светлина, изпълван с просветления, великомъчениче досточуден.

Владиката Господ те прие като верен свидетел на Истината, о блажени,  търпеливо сражавал се дори до кръв и твърдост проявил против мъчителите.

Блажени Димитре, ти низвергна на земята изобретателя на злото и го уби с твоето мъченическо копие, укрепяван за това от превишаващата ума сила на Божествената благост.

Богородичен: Този, Който като Бог бе преди без майка, сега без баща стана подобен нам чрез Тебе, Богородице Всехвална, приемайки плътта в съединение със Себе Си по неописуем и надвишаващ разума начин.

Ирмос: Някога Моисеевият чудотворен жезъл с кръстообразен удар раздели морето и потопи колесниците на фараона, спасявайки беглеца Израил, който пеш премина и възпя с песен Бога.

Като изобилен извор на свято и благоуханно миро, измий скверните страсти на моето сърце, Димитрие, и с делата на добродетелите направи ме благовоние Христово и облагодати ума ми, за да възпея твоята божествена благодат.

Реки от жива вода ще потекат от утробата на верните, казва Словото Божие, затова от тебе се изливат непресъхващи извори на миро, чийто потоци веселят Божия град, славещ мъченическото твое дръзновение.

В древност жезълът на Мойсей удари камъка в пустинната земя и рукнаха струи като пълноводни реки; а твоето тяло, Димитрие, пронизано с копие, стана извор на миро, което разхлажда новия Израил.

За мъченическите си рани, Димитрие, ти получи награда, която око не е виждало и ухо не е чувало, а сега изливаш като дар на чистотата море от миро по краищата на земята, което очиства страстите на нашите души.

Богородичен: Словото Божие Те намери като най-чиста обител, Всечиста, и Се всели в Твоята утроба; и като помаза със Своето Божество човешкото естество, което прие от Тебе, Сам произлезе от Теб в две естества и Се нарече излято Миро, защото Христос е Бог и Човек.

Песен 3

Ирмос: Никой не е свят като Тебе, Господи Боже мой, Който въздигаш силата на Твоите верни, Благий, и ни утвърждаваш върху камъка на Твоето изповедание.

Земята се терзае, когато ние скланяме към злото и постоянно възбуждаме Твоя гняв към нас, Щедри Царю на всичко, но пощади Твоите раби, Владико.

Разлюля Ти, Господи, земята и пак я утвърди, вразумявайки и обръщайки нашата немощ с желание да се утвърждаваме в Твоя страх, Преблагий.

Да избягваме греха, който ражда горка смърт, страшни трусове и нетърпими язви, братя, и да угодим на Бога с покаяние.

Богородичен: Ти, Богородице Пречиста, Която единствена наистина си блага, моли прилежно Преблагото Слово всички да се избавят от настоящия трус и гнева.

Ирмос: Весели се за Тебе Твоята Църква, Христе, зовейки: „Ти Си моя сила, Господи, прибежище и утвърждение!”.

Ти счете за нищо заповедта на мъчителите, страстотерпче, защото пред всичко предпочете Божието Слово.

Ти стана световиден свещник в скинията на свидетелството, сияещ с божествена светлина, мъчениче и страстотерпче Димитрие.

Твоят град Солун те придоби като свещен и дивен извор на изцеления и неизчерпаемо съкровище и се обогати с божествено веселие.

Богородичен: Лекувайки подложилия се на тление човешки образ, о Пречиста, Бог чрез Тебе в него се облече, оставайки какъвто бе – Човеколюбец. 

Ирмос: Творче на небесния свод, Господи и Създателю на Църквата, Ти, Който Си край на желанията, опора на верните, утвърди ме в Твоята любов, единствен Човеколюбче.

Роден свише от Бога, ти стана наследник на божествените блага, нарече се син и съ-наследник на Христа, царувайки с Него, а мирото свидетелства за това, Димитрие.

Вкоренен като дърво край водни потоци, както пее Давид, славни, ти даде велик мъченически плод и сега стана извор на миро, което достига до краищата на земята.

Като почерпи от благодатта на Христа, от Чийто ребра се изляха кръв и вода, ти бе прободен заради Него и проля своята кръв; и сега като вода изливаш върху сърцата благовонно миро, Димитрие.

Богородичен: Твоите свети съсъди на душата, Пречиста, са пълни с аромата и мирото на Божествения Дух, Който Те осени, защото Ти роди Бога, и верните освободи от зловонията на страстите.

Кондак на земетресението, глас 6:

Избави от страшното земетресение всички нас и от нетърпимите наказания заради нашите грехове, Господи; пощади твоя православен народ, когото придоби с Твоята кръв, Владико Господи; и не предавай града на гибел от страшния трус, защото друг Бог освен Тебе не зна-ем; и викни към тия, които Те възпяват: „Аз Съм с вас и никой не може да бъде против вас!“.

Седален на великомъченика, глас 4:

Като към доблестен страдалец и крепък воин на Всецаря Христа ние викаме с песен: „Радвай се, украшение и красота на мъчениците! Радвай се, светла звезда на Църквата, стена и пристанище на прибягващите към тебе, великомъчениче, славни Димитрие! От всяка вреда на противника и беди спасявай всички, които те възпяват. (2)

Слава, и ныне, на земетресението, глас 4: Ти не презря тези, които много съгрешаваха пред Тебе, но като ги наказа, милостиво ги поправи; с божествен взор земята потресе, дълготърпеливи Владико, но по Своето велико милосърдие не навреди на Твоите раби. Затова с благодарни гласове Те славословим и със страх Те славим. 

Песен 4

Ирмос: „Христос е моята Сила, Бог и Господ!” – така достойно пее светата Църква с разум чист, празнувайки в Господа.

Ти, Господи, тресеш земята, желаейки да се утвърждаваме в истинския страх пред Теб, Владико, ние, които сме разтърсвани от нападенията на коварния враг.

С божествено повеление разтърсваш всичко и ужасяваш сърцата на живеещите на земята, Владико, но отслаби вълните на Твоя праведен гняв, Господи.

Ти плашиш с движенето на цялата земя тези, които не носят в ума си Твоя страх, Еднички Многомилостиви, но както обикновено яви на нас Твоите дивни милости.  

Богородичен: Знаейки Те като Храм Божи, Владичице, в Твоя свят храм с умиление вдигаме ръце в молитва – виж нашата беда и дай ни Твоята помощ!

Ирмос: Виждайки Те издигнат на Кръста, о Слънце на правдата, Църквата застана в благолепие и подобаващо запя: „Слава на Твоята сила, Господи!”.

Виждайки как ти победи лъжата на нечестието, превишаващото всичко Слово Божие те увенча със слава, Димитрие, а ти пееш: „Слава на Твоята сила, Господи!“.

Като постигна победа над заблудата ти прие победния венец на правдата, Димитрие, зовейки към своя Творец: „Слава на Твоята сила, Господи!“.

Направляван от божествената живоносна длан, Димитрие, ти достигна до най-тихото пристанище, където сега радвайки се викаш: „Слава на Твоята сила, Господи!“.

Богородичен: Като най-свята от всички творения Ти едничка се удостои да бъдеш Майка Божия, защото раждайки Бога просвети света с благодатта на богопознанието.

Ирмос: Ти Си моя крепост, Господи, Ти Си и моя сила, Ти Си моя радост и мой Бог, Който без да остави недрата на Отца посети нашата нищета; затова заедно с пророк Авакум Ти викам: „Слава на Твоята сила, Човеколюбче!”.

Умил всяка родилна сквернота в банята на обновлението, ти запази чистотата си до края, затова Христос превръща телесната ти влага в миро, Димитрие, както някога водата във вино претвори.

Както естеството на огъня се предава на всичко, като запазва силата си, така твоето миро, страдалче, от всички се взема, но не намалява. Затова сега, покланяйки се благочестиво, възпяваме Бога, надарил те с благодат.

Кой ще разгласи похвалите за Тебе, Христе Слове, като види благодатта Ти, която си дал на Твоите страдалци; защото ето, от мъченика Димитрий се излива миро като от извор, разнася благоухание и разпръсва мрака на нечестието.

Извор, който излиза от земята, първо напоява нейното лице, а ти, мъчениче Димитрие, скрит под земята, стана извор на благовонно миро, защото копието, с което бе прободен, отвори много жили и сега напояваш краищата на света.

Богородичен: Знаем Те, Богородице, като Невеста Божия и Майка, защото Словото Божие Те намери като ухаеща на миро Роза, Която цъфти в опустошената долина на човечеството, и пожела Твоята красота, защото Облеклия Се в плът, като излезе от Тебе, напои верните с аромат.

Песен 5

Ирмос: Моля Те, Благий, да просветиш с божествената Своя светлина душите на тези, които на ранина Те призовават, Слове Божи, за да Те познаят като истински Бог, призоваващ ги от греховния мрак.

Припев: Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

И ти, сърце, затреперú сега, виждайки надигащата се Божия заплаха и викни: „Пощади Твоя народ, Владико Господи, и укроти Своя праведен гняв, Добросърдечни!“.

Народа и града, които придоби с Твоята кръв, Иисусе, не предавай на гибел при смущението на земята от страшното земетресение – така Те моли апостолският лик.

Като се отклонихме с развратен нрав от Твоите прави пътища, Владико, предизвикахме негодуванието на Тебе, Милостивия и Непомнещия злото, но бъди милостив и щедър към Твоите раби.

Богородичен: Сега дойде време за помощ, сега сме в нужда от примирение с Твоя Син и Господ, о Пречиста,  за да пожали нас съгрешилите и да ни избави от надигащия се гняв. 

Ирмос: Ти, Господи мой, със светлина дойде в света, о свята Светлина, извеждайки от тъмнината на незнанието тези, които с вяра Те възпяват.

Като прие в сърцето си огъня на божествената любов, ти угаси огъня на безбожното идолослужение, славни Димитрие.

Избавяйки ни от беди, яви ни се, Димитрие, и покрий с твоите молитви тези, които с вяра и любов те възхваляват.

Всички, които с вяра усърдно идват в твоя храм, Димитрие, скоро се избавят от недъзите и душепагубните страсти.

Богородичен: Единосъщното на Отца Слово Божие свръх разумно и неизразимо става Твой Син, единосъщен на Тебе, Богомайко.

Ирмос: Защо отхвърли ме от Своето лице, о Светлина неугасима, и покри ме – окаяния – чуждата тъма? Но моля се, обърни ме отново в светлината на Твоите заповеди и изправи моите пътища.

Ти стана вместилище, което събира милостта на Слезлия от небесата като капки дъжд или роса и бликна с тайнствени дарове, а сега от твоя гроб, Димитрие, източваш извор с миро.

Следвайки закона на страдалците, ти съблече от себе си всяка земна любов, мъчениче, и се помаза с елея на благодатта. А след като победи княза на тъмнината, получи в награда да изливаш благоуханно миро, о, Димитрие.

Ти се показа като роза, разцъфнала сред ливадата Господня, о, Димитрие, обагрен с кръвта на твоите мъчения и раните от пробожданията, със страдалческите болки и разпалването на пещта, и сега източваш вечнотечащо миро. 

Ето, храмът на мъченика отново е като божествен ковчег, в който свети запален светилник - неговата гробница, в която се съхраняват миро и елей; нека заиграем и ликуваме около нея духом и да възхвалим великия Димитрий.

Уязвен от ревнителство към любовта Христова, като нов Илия ти изобличи царя и се предаде на смърт. И все пак си жив и показа своя гроб като извор на миро, подобен на неизчерпаемия съд с масло.

Богородичен: В древност Твоят праотец, пеейки, описа Твоята тайна и всичката слава на Царската Дъщеря, прославяйки Те като най-облажаваната сред човеците. Радвай се, Ти, Която възстановяваш целия свят.

Песен 6

Ирмос: Като гледам морето на живота да се вълнува от бурите на изкушенията, аз прибягвам към Твоето тихо пристанище и Ти викам: „Изведи от тлението моя живот, Многомилостиви!”.

Като нямаме дръзновение да въздигаме молитви към Твоята висота, Владико, ние смирените подканяме към горещо моление Твоите избрани ангели; заради тях избави ни от Твоя гняв.

Сега познахме, че си поискал да ни спасиш, Господи, и не засипа съвсем под земята нас, които много Ти съгрешихме със страшни грехове; затова Те славим с благодарност.

Заповядваш да се разклатят земните основи, Слове, та да престанем да се колебаем в добродетелите и да се утвърдим в Твоя страх.

Богородичен: Свята Божия Невесто, съжали се сега над недоумяващия народ и с Твоите майчински молитви Те молим скоро да прекратиш Божието негодувание против нас.

Ирмос: „Ще Ти принеса жертва с глас на възхвала” - вика към Тебе Твоята Църква, Господи, очистена от бесовската нечистота чрез кръвта, която милостиво изтече от Твоите ребра.

Събрани заедно възпяваме славната ти и светоносна памет, всеблажени, пълна с чудеса и с дарования на Светия и всепочитан Дух.

Разкъсай веригите на моите съгрешения, защото като мъченик непобедим ти имаш дръзновение пред Владиката, Димитрие, и бъди ми покров и прибежище.

Богородичен: Като най-чиста лилия и непорочен цвят сред тръни Те намери, Богомайко, Женихът – Словото и в Твоята утроба Се всели. 

Ирмос: Очисти ме, Спасе, защото много са беззаконията ми и ме изведи от греховната дълбина; към Тебе викнах, чуй ме, Боже на моето спасение.

Ти разцъфтя духовно като плодовита маслина, която бе насилствено разтерзана от копиеносни ръце, но сега утешаваш верните, Димитрие, изливайки миро от твоя божествен гроб.

Подобно на пчела, ти се показа като работник на всички богосъздадени добродетели, блажени, пазейки непорочната си душа като пчелна пита; а сега изливаш миро, наслада на душите.

Ти обикна Христа с цялата си душа и Го последва докрай, ставайки Нему причастен в пълно и най-добро единение, което се изяви в благоуханното ти мироточене; и сега източваш безкрайни потоци от миро, Димитрие.

Капките от твоята страдалческа кръв, падайки върху земята, я направиха извор на благоуханно миро; и сега непрестанно го изливаш за онези, които го искат, Димитрие.

Облян от потока на твоята кръв, о, мъдри, като от нов речен извор ти богато изливаш своето миро за изцеление на онези, които го искат и се обръщат усърдно към тебе, блажени.

Богородичен: Като съзерцаваме неугасимия златен Свещник на Светлината, ние, помрачилите душите си с множество грехове, пристъпваме към Нея, защото Тя ни дава просветление и прогонва всяка тъмнина.

Кондак на Великомъченика, глас 2:

Чрез струите на твоята кръв, Димитрий, Бог обагри Църквата, като ти даде непобедима сила, и да пазиш твоя град невредим, защото ти си негова опора.

Икос: Нека всички, които с вяра сме се събрали да възпеем този велик мъченик Димитрий като Христово оръжие и заедно с него с песни да помолим Владиката и Твореца на вселената: избави ни от трусове и от всяка нужда, Човеколюбче, по молитвите на Богородица и всички Твои свети мъченици. Защото на Тебе всички се надяваме да се избавим от беди и скърби, тъй като Ти си нашата опора.

Синаксар: В този ден, в двадесет и шестия ден на месец октомври по църковния календар, празнуваме паметта на светия славен великомъченик Димитрий Мироточив, Солунски Чудотворец. По неговите молитви, Христе Боже наш, помилуй и спаси нас! Амин.

Песен 7

Ирмос: Ангелът направи росоносна пещта за благочестивите отроци, но Божието повеление, изгарящо халдеите, накара мъчителя да вика: „Благословен Си, Боже, на нашите отци!”.

Всевъзпяван Си, Дълготърпеливи Господи, задето не умъртви с труса и страшното тресене на земята Своите раби, но ни уплаши, искайки да прекратим злините и желаейки живот за всички нас.

Нека се откъсне от сърцата ни стенание сърдечно и нека сълзи да пролеем, за да умилостивим Владиката Христа, Който страшно заплашва да ни съкруши с труса заради нашите грехове.

„Горко!“ да викнем и да прострем ръце към Бога, надвишаващ всичко, и да престанем занапред да вършим зло; ето, Спасителят в негодувание разтърсва цялата земя, искайки нас да утвърди.

Богородичен: Погледни, Пречиста, и спаси всички, които Те възпяват, но погиват от Божия гняв и ни избави от великата ярост и страшната заплаха надвиснала сега, заради многото ни прегрешения.

Ирмос: Отроците Авраамови, хвърлени в персийската пещ и разпалвани повече от любовта към благочестието, отколкото от пламъка, викаха: „Благословен Си в храма на Твоята слава, Господи!”. 

Украсен от божествената слава и благодатта, мъчениче и страстотерпче, световидно сияеш и просвещаваш тия, които викат: „Благословен Си в храма на Твоята слава, Господи!”. 

Като с багреница украсен със своята кръв и понесъл вместо скиптър кръста, славни мъчениче Димитрие, ти сега с Христа царуваш, зовейки: „Благословен Си в храма на Твоята слава, Господи!”. 

Богородичен: Препрославена, осветена Майко и Дево, защити всички, които Те почитат като истинска Богородица; благословена си Ти сред жените, Всенепорочна Владичице.

Ирмос: Еврейските момци в пещта смело потъпкаха пламъка, който се превърна в роса, а те запяха: Благословен Си, Господи Боже, во веки. 

В пророчеството си Исая заповядва на жадния да черпи вода и да пие, Димитрие, и ако беше видял твоя гроб, сигурно щеше да извика: „Елате при извора на мирото и почерпете спасение!“.

Роден на земята, ти се засели в земята на кротките, където текат водите на сладостта; и като се напи от тях до насита, сега изливаш вечно течащ извор на миро, о, Димитрие.

Ти израсна като неотсекаема клонка от Божията лоза и изпълнен с несравнимия й сок, ти сега изливаш потоци миро върху всички, о, Димитрие.

О, нечувани са твоите борби! О, удивителни са мъченическите ти страдания! Защото, приемайки капките пот, които проля за Него, Христос те показа като извор на миро, о, блажени.

Изливайки потоците на твоето миро, Димитрие, ти изпълни велика бездна с чудеса, потапяйки в нея немощите на нашите души и тела, и укротяваш всяка буря на изкушенията.

Богородичен: С мляко си хранила Твоя Бог, Който се роди от Тебе въплътен, за да облекчи страданията на Адам в ада, който я1де от дървото на познанието и престъпи Божията заповед.

Песен 8

Ирмос: От пламъка Ти източи роса за благочестивите и с вода изгори жертвата на праведника, защото вършиш всичко по Своя воля, Боже, и Тебе превъзнасяме във всички векове.

Смутихме се от праведния Ти гняв, Човеколюбче, и бяхме обзети от пълно отчаяние, виждайки как негодуваш против нас.

Да прострем ръце и взор, о верни, към Едничкия Владика, Който може да спасява и да викнем: „Христе, скоро отклони яростта Си от нас, понеже Си Човеколюбец!“

Хиляди ангели, събранието на мъчениците и ликовете на пророците, апостолите, преподобните и йерарсите Те молят, о Владико – пощади Твоя унижен народ!

Като знаеш нашата немощ, Милостиви, и склонността на всички към падения, ослаби гнева, успокой смущението и по Твоята милост пожали света.

Богородичен: Милостива Богородице, Която роди Милостивия Спасител, погледни бедствието и стенанието на Твоя народ и побързай да ни измолиш милост.

Ирмос: Простирайки ръце, Даниил затвори челюстите на лъвовете в рова; а препасани с добродетели отроците – подвижници на благочестието, угасиха огнената сила и викаха: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

Ти помрачи гнева и нападението на врага, бидейки облечен в несъкрушимата Христова сила и ставайки победоносец, славни мъчениче Димитрие, си зовял: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

Като прояви добрата твърдост на мъчениците, ти наследи и мъченическата слава, мъчениче, и като се уми в светия купел, който не може да се оскверни от нови греховни помисли, пронизан с копие зовеше: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

Множеството твои чудеса и превъзхождащите ума дарове, дадени ти от Христа, са  явни пред всички, о, славни, и изцеряващата благодат, която надвишава всяко слово, ясно проповядва твоята благодат пред всички нас, които зовем: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

Богородичен: Единствената във всички родове Майка и Дева и Пречиста Богородица прославяме с песни, защото Тя е ходатайка за нашето спасение, като родила Избавителя на света, Комуто пеем: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.

Ирмос: Халдейският мъчител седмократно разпали силата на пещта за богопочитателите, но когато ги видя спасени от висшата сила, той викна към Твореца и Избавителя: „Отроци, благославяйте, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте Го във всички векове!”.

Нека Бог да те открие на живеещите в този свят, Димитрие, като човек, съхранил светилника на своята душа запален, винаги изпълнен с маслото на добрите дела. Дверите на Чертога се отвориха за тебе и Господ те показа като вечно преливащ извор на божествено миро, давайки ти благодат като награда за твоята чистота.

Не от кръв, ни от похот плътска, но от Бога се роди, Димитрие, както е речено в Евангелието; защото почиташ въплътения Бог и ревностно изтощавайки себе си заради Него, получи чудна благодат отгоре да изливаш божествено миро и да облагоухаваш душите.

Ти се яви като одушевена стълба, здраво закрепена за земята чрез нозе от плът, но стигаща до небесата, защото се обогати от Бога, Който Се посели в тебе, мъчениче. И проявявайки се като стълб, помазан с елей от мъченическите подвизи, ти сега изливаш извор на божествено миро за онези, които пристъпват с вяра.

Давид, пеейки пророчески, Димитрие, те описа като пълноводна Божия река, защото, ето, потокът на твоето миро е несекващ. Затова водното множество на реките издига глас и пляска с вълни за слава на Бога, Който те прослави чрез всички тези неща.

Припев: Благославяме Отца, и Сина, и Светия Дух – Господа.

Троичен: Ти Си Един Трисвят Господ, Всемогъщи Боже, за Когото богословстваше страдалецът Димитрий, докато бе затворен в тъмницата, и като уби духовната змия с осезаем камшик и повали дързостта на Лий чрез божествения Нестор, той бе прободен с копие и сега източва миро от своя гроб.

Богородичен: Вместо Адам - Господ; вместо Ева - Ти, Всечиста; вместо измамната змия - Гавриил; вместо дървото - Кръстът; вместо Едем - градината на гроба; вместо скръб - „Радвай се!“; копие - вместо огнения меч и багреница - вместо смокиновите листа. Затова Те възпяваме, Отроковице, като причина за всички тези неща.

Песен 9

Ирмос: За човеците е невъзможно да видят Бога, към Когото и ангелските ликове не дръзват да погледнат, но чрез Теб, Всечиста, въплътеното Слово стана видимо за човеците. Като Го величаем заедно с небесните войнства, ние и Тебе облажаваме.

Ето, всички ние съгрешихме, а земята, която в нищо не е съгрешила, страшно се измъчва, защото вразумявайки ни Човеколюбецът я разтърсва цялата; нека дойдем на себе си и да се погрижим за спасението си.

Бидейки Господ на часовете и годините, Ти поиска в миг един да съкрушиш Твоите раби, но по Своето велико добросърдечие се въздържа, Владико; благодарим Ти, Едничък Човеколюбче, ние, които нямаме оправдание.

Избави от трус, меч, ужасен плен и езически нашествия, от глад и мор и всякакви беди, Милосърдни Христе, Твоя град и всяка страна, която вярно Те възпява.

Безсловесно стене земята и вика: „Защо, човеци, ме осквернявате с множество злини? Защо-то вас щади Владиката, а само мен ранява! Елате на себе си и умилостивете Бога с покаяние!“.

Богородичен: Като неизпитала родилни болки, Дево, избави ни от страданието и скърбите на тежкото земетресение, като прекратиш негодуванието на Владиката с Твоите майчински ходатайства, зарадвана от Бога Владичице.

Ирмос: Крайъгълен камък Се отсече от Теб не с човешка ръка, Дево, девствена Планино; Той бе Христос, Който събра разделените естества; затова с радост, Богородице, Те величаем.

Разкъсай оковите на прегрешенията на тия, които те възпяват, страстотерпче, прекрати нападенията на страстите, укроти вълните на ересите и накарай да утихне бурята на изкушенията чрез твоите молитви.

Насочи по правите пътеки на Царството Небесно твоето свещено паство, венценосче мъчениче Димитрий, към спасителното пасище и вечното упокоение.

Моли Подателя на Живота Господа и Царя на силите да получим венците на славата и като достигнем Небесното Царство да те възпяваме, мъчениче Димитрие.

Богородичен: Като корен, извор и причина на нетлението всички верни уверено Те почитаме с хваления, защото Ти ни източи Ипостасното Безсмъртие, Богомайко.

Ирмос: Изуми се небето и ужасиха се краищата на земята от това, че Бог Се яви в плът на човеците и Твоята утроба стана по-широка от небесата; затова, Богородице, ангелските войнства и човешките множества Тебе величаят.

Като прие своята душа, подобна на алабастрен съд, пълен с божественото миро на добродетелите, и имайки Христа, Който преклони главата ти, о, мъчениче, животът ти бе омиротворен от блясъка на чистотата. Затова си облажаван, бидейки изпълнен с благодат да източваш миро по краищата на земята.

Погледни сияйните образи на неизразимите награди, които те очакват! Ето изворът на вечно течащо миро, о, страдалче! Затова, заставайки пред Бога с дръзновението на мъченик, измоли победа за православните християни над техните противници и дай им траен мир.

Със знака на Кръста на Победителя ти победи жестокостта на Лий и постави над него като победител твоя съ-страдалец Нестор. И сега, подчини всеки варварски народ на светото Православие, Димитрие, като съдействаш, воюваш рамо до рамо с нас и ни укрепяваш, бидейки възвеличаван по краищата на земята.

От дълбините на сърцата си прибягваме с пламенна любов към кивота с твоите мощи, от който текат реки от миро, мъчениче Христов, затова чрез твоите молитви избави ни от душегубните дела и от потопа на зловонните страсти, и ни покажи като сладки благоухания пред Господа.

Празнуваме ден на духовна радост, о, Димитрие, съзерцавайки извора на твоето миро, което тече непрестанно. Прогонвайки мрака на страстите и изпълнен с божествена светлина, дай ни да вървим благообразно в светлината на деня, за да можем да съзерцаваме недостъпната Божествена светлина.

Богородичен: Ти, Всечиста, си златна гълъбица, понесла Словото Божие като маслиново клонче, помазвайки плътта си с елея на божествеността. И страдалецът го прие в сърцето си като в ковчеже, затова източва миро от своя гроб и помазва лицата на верните.

Светилен, подобен: Свете неизменний:

Ти въоръжи Нестор с Кръста, чрез който той на арената разруши гордостта на Лий, а по време на твоите страдания ребрата ти бяха разтворени с копие, подобно на Христа, Димитрие; затова опазвай твоето стадо. (2)

Слава, и ныне, Богородичен: Господи, Който поглеждаш към земята от небето, и я караш цялата да се тресе, избави ни от земетресения, по молитвите на Богородица, Която си дарил на християните като Ходатайка.

Хвалитни стихири, на 6, глас 4, подобен: Яко добля:

Бидейки прободен, ти строши копията на борещия се с теб противник и го умъртви. Избави ни от неговата злоба и когато ни измъчват страсти винаги ни укрепявай чрез твоите свещени молитви, като с божествен страх умиляваш нашите сърца и души, свети Димитрие.

Знаем те, светий, като река пълна с духовни води, затова те молим: изнемогващите ни от престъпни страсти души ороси с твоята голяма милост, умий пребъдващите в сквернота и ни избави от премногото беди и вечните мъки.

Със сияйни чудеса си се показал по-светъл от звезда на земята, просвещавайки я непрестанно, славни Димитрие, като с твоите молитви премахваш мъглата на помрачението от нашите души. Ти, който си слава и похвала на мъчениците, изцели недъзите на тези, които с любов извършват твоята памет.

Други стихири, глас 5, подобен: Радуйся постников:

Ела при нас, които търсим твоето милостиво посещение, мъчениче Христов, и ни избави от злобните заплахи на мъчителите и от лютото еретическо нечестие, от което и ние като плен-ници сме гонени, и често от място на място ходим, лутайки се по пещери и планини. Затова се смили, прехвални, и дай ни облекчение, възпри бурята и изгаси негодуванието против нас, като молиш Бога, Който дава на света велика милост.

Ти си ни даден като твърда стена да не се боим от вражеския плен, да отслабваш варварските нашествия и да облекчаваш болестите, бидейки неразрушима стена и основа непоклатима, и градоначалник, жител и поборник на твоя град, Димитрие. Затова и сега, всеблажени, с твоите молитви спаси твоя град, който измъчен и окаян люто бедства, като молиш Христа, Който дава на света велика милост.

Като възприе всяка добродетел, ти се причисли към лика на мъчениците и достойно наследи нетлението и наслаждението на блажения живот, в който си чудесно украсен и почитан като подражател на Христа, Димитрие; прилежно моли се за нас, които те почитаме, като топло молиш Подателя на велика милост да ни избави от страсти и люти нещастия.

Слава, глас 4: Почитаме Димитрий наследил чрез копията благодатта, изтекла от прободените с копие ребра на Спасителя, от които Той източва за нас живот и нетленни води; като премъдър в ученията и венценосец измежду мъчениците, завършил с кръв потока на страданията и с чудеса просиял по цялата вселена, ревнител Господен, милостив приятел на бедните, той много пъти в люти беди е бил защитник на солунците. Затова го и почитаме, като славим Христа Бога, Който действа в него за изцеление на всички.

И ныне: Избавяй ни от нашите нужди, Майко на Христа Бога, Която си родила Твореца на всичко, та всички да Те призоваваме: радвай се, единствена Ходатайка за нашите души.

Велико славословие. Тропар на великомъченика.

На Литургията – блаженства на 8, от канона на земетресението, песен 3 и от канона на великомъченика, песен 6. След Апостола:

Алилуя, глас 6: Ти ни отхвърли, Боже, и ни събори; Ти ни се разгневи и се смили над нас. Стих: Ти разтърси земята и я поколеба.

На Вмчка: Праведникът като палма ще разцъфне, като кедър ливански ще се разрасне.


Похвално слово за свети Димитър

от св. Климент Охридски

Братя,
Настана светлият празник на Христовия воин и мъченик Димитър, който с вярата си светло озарява всичко и с любовта си подбужда към вечния живот.
Този преблажен мъченик за Христа, Димитър, от млада възраст придоби знания и израсна като доброплодна лоза, напоявайки всички с духовна сладост, а разумът му разцъфтя като лилия (по Ос. 14:6). С благоуханната си обич той привличаше всички към Христовата вяра. Украсен беше с добротата на Христа и с красотата на лицето си блестеше като ангел. От него бликаше мъдрост — като съкровище, което носи живот. Той беше далеч от всяка нечистота и плътска похот. Като насочваше твърдо ума си към възвишеното, той търсеше прародителското място и достойнство, от което отпадна прародителят Адам. От ранни зори той отдаваше цялото си сърце на молитва към въплътилото се Божие Слово, назидавайки се винаги с псалми, славословия и духовни песни, казвайки: "Ще те възлюбя, Господи, крепост моя! Господ е моя твърдина и мое прибежище, мой Избавител (Пс. 17:2-3). "Нему се уповаваше сърцето ми, и Той ми помогна, и сърцето ми се зарадва; аз ще Го прославя с моята песен." (Пс. 27:7).
А всички, като се учудваха на особената светлост на лицето му, пламтяха от обич, желаейки да се приближат до него и да се приобщят към животворните слова, които като мед течаха от устата му. Той пък с радост ги поучавате, казвайки:
"Вие, мои възлюбени братя, не се съблазнявайте, гледайки тези омразни на Бога царе, които се помрачиха от бесовската измама, отстъпиха и се отвърнаха от Бога, който сътвори небето, земята и морето и създаде всичко от нищо. От него се отвърнаха и се прелъстиха, и се поробиха като обикновените човеци, и си направиха идоли. Вижте, прочее — [идолите] имат уста, но не говорят; имат очи, но не виждат; имат уши, но не чуват; нозе имат, но не ходят. Подобни на тях да бъдат ония, които ги правят, и всички, които се надяват на тях (Пс. 113:13-16). А вие, братя, познайте Бога, който не живее в ръкотворни храмове, нито приема служение от човешки ръце и е неизразим в своята божественост и сила. Той не можа да гледа как човешкият род се е поробил на бесовете и поради това, като сведе ниско небесата, слезе, приемайки плът от светата Дева, и обновявайки човешката природа, уподоби се на нас. Въплъщавайки се безсеменно, той стана едновременно и Бог, и човек, за да ни изтръгне незасегнати от сатанинската измама. Той благоволи да претърпи разпятие и смърт заради нас, като умъртви нашите прегрешения. Но понеже той е безсмъртен по природа, възкръсна от мъртвите, възнесе се на небесата и седна отдясно на Отца. Той е установил и определил ден, в който ще дойде да съди живите и мъртвите, за да въздаде на всекиго според делата му."
С такива поуки като наставляваше всички във вярата, свети Димитър ставаше още по-светъл и сияеше с духовната си сила повече от слънцето. Такива са поуките на този богогласен език! Такава е и неизразимата му отзивчива душа! Затова и Господ сложи върху него привлекателна красота, като пожела да украси пречистата му глава с двоен венец. Той му каза: "Добри и верни рабе... над много ще те поставя; влез в радостта на своя господар" (Мат. 25:21).
Настъпи времето на пресветлото му венчание [с мъченически венец]. Максимилиан Еркулий победи готите и савроматите и слезе при римляните в град Солун. Бидейки почитател на бесовете и богохулник, той започна да принуждава всички да принасят жертви на скверните бесове. Съобщиха му за блажения Димитър и му казаха: "Той не само хули нашите богове, но и постоянно бунтува целия град; почита друг Бог — Иисуса." Идолопоклонникът Максимилиан се разгневи, заповяда да доведат Димитра и му рече: "Твоята красота и изразът на лицето ти ме карат да те обичам; ако принесеш заедно с мен жертва на моите богове, на които всички боляри служат, то ти ще бъдеш пръв в палата ми и ще получиш най-висок сан." А блаженият Димитър му отговорил: "Царю, писано е — тези богове не са сътворили небето и земята, да погинат! (Иер. 10:11) Защото те са идоли, дело на човешки ръце. Имат очи, но не виждат; имат уши, но не чуват, те не издават глас с устата си; подобни на тях станаха ония, които ги почитат" (по Пс. 113:12-16). Като промени израза на лицето си, царят заповяда да затворят Димитра в тъмница. И там той бе увенчан с победния венец.
Като завърши доброто изповядане [на вярата] и подвига, той утвърди чрез победата на кръста Христовия воин и светлозарния свой спътник Нестор. Десницата на Всевишния увенча тях двамата със силата на Пресветия Дух, а с чудесата им духовно възвесели света.
Като се събрахме сега за тяхно възпоминание, нека радостно изречем едногласно похвала за тях, казвайки:
Радвай се, Димитре, светлозарно слънце, ти, който прогонваш греховния мрак от тия, които с топла обич те почитат!
Радвай се, незалязваща заря, ти, който просвещаваш всички с благочестието си!
Радвай се, пресветли мъчениче Димитре, ти, който с доброто изповядване [на вярата] извърши тоя пресветъл подвиг и се украси заслужено с нетленния венец! (по 1 Тим. 6:12-13; 1 Кор. 9:25).
Радвай се, всечестни богоугодниче Христов Димитре, славен с изповеданието си [на вярата], ти, който поради пробождането в ребрата се уподоби на прободения заради целия свят Христос!
Радвай се ти, който си горещ застъпник на всички скръбни, прибягващи под твоя закрила!
Радвай се ти, вечно бликащ извор, разливащ струи на изцерения за всички, които са обхванати от душевни страдания!
Радвай се ти, твърда основа на твоето отечество, който като истински пастир полагаш [душата си] за Христовото стадо, казвайки: "Или заедно със спасяваните ще бъда спасен, или заедно с погиващите ще погина!" Защото такова беше твоето пресвято желание — да спазиш Христовото слово, подвизавайкя се с любов, както е казал Господ: "Не бойте се от ония, които убиват тялото, а не могат нищо лошо да сторят на душата; а бойте се повече от оня, който може и душата, и тялото да хвърли в геената; от него се бойте" (по Мат. 10:28; Лук. 12:4-5).
И така, ти, пречестни страдалецо за Христа, Димитре, помоли се усърдно за нас, които чествуваме твоята смърт с вяра и любов, като измолиш милост и прощение за греховете ни. Защити ни от всички страдания и беди, та запазвани здрави чрез твоите молитви, да прославяме името на пречистата и светата, и животворяща Троица — Отца и Сина, и Светия Дух сега и всякога, и във всички векове. Амин!




Няма коментари:

Публикуване на коментар