събота, 7 ноември 2020 г.

26 октомври/ 8 ноември – Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец и възпоменание на великото и страшно земетресение

На Великата вечерня, 1-ви антифон от 1-вата катизма. На Господи воззвахъ 8 стихири, глас 2, подобен: Егда от древа:

О, славни мъчениче Димитрий, като светла звезда ти винаги просвещаваш твоето отечество, защото непрестанно го защитаваш от вражеските нападения, избавяйки го от разоряване, от всякакви бури и беди. Затова то радостно те възхвалява, празнувайки твоята ежегодна памет, о блажени, като с вяра и любов възпява Господа, Който те прослави. (2)

Свети мъчениче и страстотерпче Христов Димитрие, ти осветяваш света като слънце с твоите чудеса; затова като им се наслаждаваме в деня на твоята памет, о блажени весело празнуваме с вяра. И като имаш дръзновение пред Господа,  моли Го да спаси от падения и скърби твоите раби.

Ти бе прободен с копие в ребрата заради прободения на Кръста Спасител защото с любов пожела да му подражаваш в раните си, страстотерпче Димитрие, явявайки пред всички непобедимото си свидетелство. Затова и падна поразен мъчителят, приемайки чистото злато на твоето изповедничество, страдалче Христов.

Други стихири, глас 8, подобен: О, преславнаго чудесе:

О, преславно чудо! На небето и земята днес радост възсия заради паметта на мъченика Димитрий;  той от ангелите се увенчава с похвали и приема песнопения от людете. О, как пострада! Как добре се подвизава!  Така падна злият враг, победен от Христа. (2)

О, преславно чудо! С лъчи от чудеса, по-светли от слънцето  Димитрий непрестанно осветява краищата на земята, бидейки осияван от незалязващото Слънце  и наслаждавайки се на нетварната Светлина. Неговите лъчи разпръсват варварските облаци,  недъзите прогонват  и демоните побеждават.

О, преславно чудо! Прободен заради Христа, трижди блаженият Димитрий за противниците винаги е като двуостър меч,  който посича надиганията на враговете  и поваля дързостта на бесовете. Нека викнем към него така: О, свети Димитрий, защити нас, които винаги вярно те почитаме с любов.

Слава, глас 6, от имп. Лъв Мъдри: Днес ни свиква всемирното тържество на страстотерпеца; елате, всички любители на църковните празници, радостно да отпразнуваме неговата памет, казвайки: Радвай се, ти, който с вяра разкъса ризата на нечестието и се облече в мъжеството на Духа. Радвай се, ти, който разби козните на чуждия враг със силата, дадена ти от Единия Бог! Радвай се, ти, който с прободените си ръце и нозе духовно изобрази страданията на Христа за нас. Моли Го, о, Димитрие, украшение на мъчениците, да се избавим от видимите и невидимите врагове и да се спасят нашите души.

И ныне, Богородичен догматик, глас 6: Кой няма да Те нарече блажена, Пресвета Дево? И кой ли не ще възпее Твоята пречиста Рожба? Защото Единородният Син, възсиял от Отца извън времето, Същият от Тебе, Чиста, произлезе и неизказано Се въплъти; бидейки Бог по естество, Той по естество стана човек заради нас, но не разделян в две лица, а познаван в две неслитни естества; моли Го, Чиста, Всеблажена, за помилването на нашите души.

Вход. Прокимен на деня. Паримии на мъченика.

На литията, самогласни стихири, глас 1:

От Георги Синкел: Весели се в Господа, граде Солуне! Радвай се и ликувай, светло украсен с вярата, защото имаш като съкровище в недрата си Димитрий, всеславния страдалец  и свидетеля на истината. Наслади се на чудесните му изцеления, виж този, който поваля дързостта на другородците и викни с благодарност към Спасителя: Господи, слава Тебе!

От Анатолий: С хубостта на химните нека украсим настоящия ден и да възвестим подвизите на мъченика, защото великият Димитрий ни подтиква към хваление. Той мъжествено разби демонските нападения и смело влезе на арената, за да отнесе със слава победните венци и да моли Спасителя да се спасят нашите души.

От патр. Герман, глас 2: О, мъдри мъчениче Димитрие, Христос Бог безукорно настани в небесните селения твоя дух, защото ти бе твърд като адамант поборник на Светата Троица и на арената мъжествено пострада; и прободен в нетленните твои ребра, о всепочитани, подражавайки на Този, Който бе прободен на Дървото за спасението на целия свят, ти прие дара на чудотворството, за да раздаваш на човеците изобилни изцеления. Затова, днес празнуваме достойно твоето успение, славейки прославилия те Господ.   

Слава, глас 5, подобен: Вострубимъ: Нека да се съберем с вяра и любов, да викнем и запеем празничните химни, да запляскаме всички с ръце в настоящето тържество на нашия първоначалник. Нека войнствата небесни да се веселят за този, който бе прободен с копие заради Прободения Цар и Господ и който дръзновено срази Лиевата гордост. Нека земята и морето да се удивляват на преславните знамения на светлия светилник. Нека младите да възхваляват както подобава укротителя на младостта, опората в старостта, застъпника в беди, обогатителя на бедните, водача по добрия път, съюзника ни във войни, сподвижника ни в мореплаванията, твоя силен закрилник, граде Солуне, и молейки се да речем: преславни Димитрие, побързай, избави ни от всяка нужда и спаси своите раби чрез твоите молитви.   

И ныне, Богородичен, същия глас, от патр. Герман: Да затръбим прекрасни песнопения, защото свише се яви Всецарицата Майка и Дева, Която с благословения венчава тези, които Я възпяват. Нека да се съберат верните управници и с песни да възхвалят Царицата, родила Царя, Който човеколюбно благоволи да избави тези, които преди бяха държани от смъртта. Пастири и учители, нека заедно похвалим Пречистата Майка на Добрия Пастир – златозарния Свещник, светоносния Облак, По-широката от небесата, одушевения Кивот, огневидния Престол на Владиката, златната Стомна, приела Манната, заключената Двер на Словото, Прибежището на всички християни; и възпявайки Я с добрословесни песни да Й речем така: о, Палате на Словото, удостой с небесното Царство нас, смирените, защото за Твоето ходатайство няма нищо невъзможно.

Стиховни стихири на земетресението, глас 2, от Симеон Дивногорец:   

Когато земята затрепери в страх от Твоя гняв, тресат се планини и хълмове, о Господи; но, погледни ни с окото на Твоето добросърдечие и не се гневи много на нас, но пощади делата на Твоите ръце и ни освободи от ужасната земетръсна заплаха, като благ и Човеколюбец.

Стих: Господ приглежда земята и я прави да се тресе.

Страшен Си Ти, Господи, и кой може да устои на Твоя праведен гняв? Кой може да Те умолява? Или кой може да Те умилостиви към греховните и отчаяни човеци, о Благий? Небесните чинове - ангели, началства, власти, престоли, господства, херувими и серафими викат за нас към Тебе: Свят, Свят, Свят Си Ти, Господи! Не презирай делата на Твоите ръце, Благий, и заради присъщото Ти милосърдие спаси Твоя бедстващ град.

Стих: Ти разтърси земята и я поколеба.

Поради своите престъпления ниневитяните чуха заплахата за унищожително земетресение, но окуражени от възкресението на Йона в утробата на кита, принесоха покайни молитви. И както Си приел вопъла на Твоите люде и Си се смилил над техните младенци и скотове, тъй също пощади и се смили над нас, наказаните, заради Твоето възкресение на третия ден.

Слава, глас 8, от Анатолий: Твоята най-обóжена и непорочна душа, приснопаметни Димитрие, има за свое жилище небесния Йерусалим, чийто стени са изписани и украсени от пречистите  ръце на невидимя Бог. А на земята, този най-прекрасен храм има твоето всепочитано и многострадално тяло като непокътнато съкровище от чудеса и лекарство за недъзите, от което приемаме изцеления. Опази от вражеските удари града, който те величае, о всехвални, защото имаш дръзновение пред прославилия те Христос. 

И ныне, Богородичен, глас 8: Непознала брак Девице, Която неизказано зачена Бога по плът, Майко на всевишния Бог, приеми молбите на Твоите раби, Всенепорочна, и на всички дай очистване от прегрешенията; приемайки сега нашите моления, моли се всички да се спасим.

На петохлебието – тропар на Великомъченика:  

За велик поборник в беди вселената те придоби, страстотерпче, който побеждаваш езичниците; затова, както посрами гордостта на Лий и вдъхнови Нестор за дръзновен подвиг, така, свети Димитрий, моли се на Христа Бога да ни дари с велика милост. (2)

                                                        Богородице Дево – 1

Утреня на празника - тук


Няма коментари:

Публикуване на коментар