вторник, 22 февруари 2022 г.

10/23 февруари – памет на свещеномъченик Харалампий Магнезийски, Чудотворец *

 

На Великата вечерня, 1-ви антифон на първа катизма. Стихири на Господи воззвахъ - 8, глас 6, под.: Всю отложивше:

От младини изцяло се отдаде на Владиката и Го пожела, следвайки по стъпките Му; очистен от всички скверности на страстите, обогати се чрез божествената благодат да вършиш изцеления и преславни чудеса; и стана мъченик, пребъдвайки непреклонен пред всякакви мъчения чрез силата на Пожертвалият Се на Кръста Христос. Моли Го усърдно за нашите души. (2)

Твоето блажено, непобедимо и търпеливо тяло, страдалче Харалампие, претърпя да бъде заковано с гвоздеи, но ти опази душата си неизменна и ума си цял; защото божественото желание в теб гореше силно и те подбуждаше към търпение да понесеш всякакъв вид мъчения, мъчениче страдалче, съобщник на Христовите страдания. Моли Го с дръзновение да спаси душите ни.

Като пострада, ти наследи пресветла радост, най-почетна слава и вечна наслада, преподобни свещениче, почитан страдалецо, доблестен воине; чрез благодатта ти напълно потопи змийските войнства и пълчища в реката от твоите кърви, а чрез божествена молитва наистина мъртви възкресяваше. И сега с дръзновение се моли за нашите души. 

Други стихири, глас 4, под.: Далъ еси знамение…:

Ти предаде тялото си на мъчение, приснопаметни, а душата съхрани непорочна и чиста от всякакъв грях и от злочестието на беззаконните мъчители; и въздигайки ума си нависоко, богат във всичко Харалампие, ти се сподоби да живееш при твоя Владика и Създател в небесния Чертог. (2)

Господи, Ти даде на Своите раби Твоя угодник славния Харалампий като сигурно лекарство за много и различни недъзи, като утешение в бедите и скърбите и като най-велик изкоренител на измамата; затова славим Твоя човеколюбив промисъл, добросърдечни Господи и Спасителю на нашите души.

Благодатта, която свръхразумно прие от Бога, свети  страдалче Харалампие, явява на всички благодатта на изцеленията, а безчисленото множество от чудеса свидетелства за твоите дарования, които наистина възприе от Христа, нашия Бог, по начин надвишаващ ума и словото, о, украшение на мъчениците.

Слава, глас 4: Ти принасяше на Бога хвалебна жертва, когато като най-законен свещеник служеше на своя Владика и Създател, на чиито страдания подражаваше, богомъдри Харалампие, защото се принесе като приятна жертва на Този, Който заради тебе Се принесе в жертва на Бога Отца. Затова сега се радваш с Него в небесните жилища, в Църквата на първородните. Моли Му се непрестанно да бъдем избавени от гняв и скръб, ние, които почитаме твоята всепочитана памет и с пламенен копнеж се покланяме на твоята глава, която излива безброй чудеса и далеч прогонва смъртоносната болест и ни дарява със спасение и изцеление.

И ныне, Богородичен догматик, глас 4: Божият праотец и пророк Давид с песен провъзгласи за Теб пред Оня, Който Ти стори велико нещо: „Застана Царица Тебе отдясно”, защото Бог Те яви като Майка и Ходатайка на живота, Богородице, благоволявайки да Се въплъти от Тебе без баща, за да обнови в нас отново Своя образ, погубен от страстите; и като намери заблудената овца, Той я взе на раменете Си, за да я приведе при Отца и да я съедини по Своя воля с небесните сили и да спаси света, имайки велика и богата милост.

Вход, прокимен на деня и паримии. Стихири на литията, глас 1:

Мъчениче Харалампие, с пламенна вяра и горещ копнеж към твоя Владика ти използва мъченичеството за Христа като стълба за изкачване към небесните висини; и сега от небето, по дадената ти от Бога благодат, ти бдиш над нас, които празнуваме свещената ти памет и почитаме твоя мъченически подвиг, като целуваме всечестните ти мощи.

Свети отче, с твърдата съпротива на твоя подвиг ти притъпи острите стрели на лукавия и опозори змията, причинила злото, и нейното оръдие – най-безбожния Септимий Севѐр; ти с твърда решителност стоеше на скалата на вярата и остана непоклатим, а противодействието на безбожниците не успя да отклони твоята твърда вяра. Затова сега ликуваш от радост с ангелите в небесата и непрестанно се молиш за нас, които с вяра и надежда почитаме в свещени песни твоите всечестни мощи.

Доблестни поборниче Христов, великомъчениче Харалампие, ти със смела решителност гръмко изповяда на стадиона истинския Бог, като презря всичко в този живот като мимолетно. И сега, радвайки се с ангелските множества на небесата, непрестанно моли Христа, Когото безстрашно изповяда като Божи Син, да дава мир на света, да премахне от хората всепагубните заразни болести, да избавя винаги от всякакви опасности нас, които с вяра и надежда целуваме твоите свети мощи и празнуваме свещената ти памет.

Боговдъхновени, ограден със силата на ума, ти пренебрегна мъченията на безбожниците и мъжествено тръгна към мъченичество, като с просветлен от Светия Дух разум изобличи пребеззаконния цар и защити православната вяра. И сега на небето, получил наградата за усилията си, непрестанно прославяш Светата Троица и се молиш за нас, които с вяра и любов почитаме твоите свети мощи.

Славаглас 5: Почитатели на мъчениците, елате да се развеселим за всесвещения празник на победоносеца и духовно да празнуваме, защото днес ни събра всепочитаният празник на свещеномъченик Харалампий; приготвена ни е духовна трапеза от прекрасните му мъченически подвизи и от всехвалните му мощи, от които се излива река от изцеления за всички, които се приближават с вяра и черпят от нея лекове за душите и в телата си, освобождаване от страданията и голяма милост.

И ныне, Богородичен, глас 5: Умоляваме те като Божията Майка, Благословена, застъпи се за нашето спасение.

Стиховни стихири, глас 1:

Всехвални мъчениче Христов, страдалче Харалампие, ти изповяда Христа за Бог и Човек пред езическите събрания и укрепен срещу противниците чрез силата на Духа получи венеца на победата; затова всички ние вярно те почитаме с любов.

Стих: Праведникът като палма ще разцъфне, като кедър ливански ще се разрасне.

Днес се радва цяла християнска Елада, че има твоята глава като извор, от който изтичат изцеления, и като несвършващо богатство и неизчерпаем дар на благодатта, прогонваща болестите и гибелния мор от човеците, които те ублажават.

Стих: В светиите, които обитават Неговата земя - в тях Господ яви дивно всички Свои желания.

Ти възкреси мъртвец с молитвата си, уплаши нечестивците и мнозина от тях доведе при Христа, пребогати, а като изцели веднага бесноватия, ти избави царската дъщеря Галина от бесовската измама и я доведе при Христа, увенчана като дева и мъченица.

Славаглас 4: Нека да възхвалим, братя, духовния диамант на търпението Харалампий, най-храбрия поборник, най-великия сред мъчениците, увенчан от десницата на Всецаря Бога с две корони – на свещенството и на мъченичеството, защото той победи нечестивеца и издигна знаме срещу заблудата. И сега на небесата измолва от Бога прошка на греховете и освобождение от всички болести за нас, които горещо прибягваме към него и благоговейно целуваме светите му мощи, чествайки с любов ежегодната му памет и чрез него молим от Бога очистване и велика милост.

И ныне, Богородичен, глас 4: Вслушай се в молението на Твоите раби, Всенепорочна, и прекрати страшните беди, които връхлитат срещу нас и ни избави от всяка скръб; защото Тебе имаме за единствена твърда и надеждна опора и Твоето застъпничество придобихме; да не се посрамим, Владичице, като Те призоваваме, но побързай да чуеш молбата на викащите с вяра към Теб: „Радвай се, Владичице, Помощница на всички, Радост и Покров, и Спасение на нашите души!”.

Тропар, глас 4:

Като непоколебим стълб на Църквата Христова и неугасим светилник на вселената се прояви ти, премъдри Харалампие, защото със страданията си просвети света и разруши идолския мрак, блажени. Затова с дръзновение се моли на Христа да се спасят нашите души.

На Утренята, на Богъ  Господь: тропар на свещеномъченика  (2), Слава, и ныне, Богородичен, глас 4: Еже от века…

Първи седални, глас 3, под.: Божественыя веры…:

Ти се яви като непоколебим стълб на Църквата и неугасим светилник на вселената, Харалампие, и като просия по-силно от слънцето, прогони идолската тъма; мъчениче славни, моли Христа Бога да ни дари велика милост.

Слава: Ти просия с твоите благочестиви дела, блажени Харалампие, и като Христов воин победи заблудата на езичеството, засрами редиците на беззаконниците и стана победоносец, славни мъчениче; моли сега Христа Бога да ни дари велика милост.

И ныне: Какво велико чудо, Дево-Майко! Ти си носила в обятията си Този, Който в дланта Си държи целия свят, и от гърдите си с мляко си хранила Създателя и Хранителя на цялото творение, всечиста Отроковице, моли Го усърдно да ни дари велика милост.

Втори седални, глас 4, под:  Явился еси…:

Като слънце просияло от изток, ти озари верните с лъчите на твоите чудеса,  свещеномъчениче Харалампие, затова почитаме божествените твои мощи.

Слава: Пресвещени и мъдри свещеномъчениче, Светият Дух те яви като свещена жертва принесла се на Божественото Слово, с Което божествено се ти прослави.

И сега: Мойсей Те видя в огненосната къпина, Всенепорочна, да носиш просветяващия душите Огън без да изгаряш, но изпълнена с росата на благодатта.

Полиелей и величание. Седални след полиелея, глас 3, под. Красоте девства…:

Свидетелю на божествената чистота, удивена от твоя живот и пресветлото ти страдание, Елада към тебе радостно зове: „Днес почитаме твоята всепочитана глава; съкруши дързостта на нашите врагове и избави от беди и недъзи нас, които те възпяваме, свети Харалампие!“. (2)

Слава, и ныне, Богородичен: Невкусилата брак Богородителка, вместила в утробата си Невместимия и хранила с мляко Хранещия всички, Единствената, Която можа да избави от проклятието човешкия род, Пречистата Владичица да възпеем в един глас, викайки: „Радвай се, Благодатна!“. 

Степенни, 1-ви антифон на 4-ти глас.

Прокимен, глас 4: Праведникът като палма ще разцъфне, като кедър ливански ще се разрасне. Стих: Насадените в дома Господен ще разцъфтят в дворите на нашия Бог.

Стихира след 50 псалом, глас 6:

Елате, почитатели на мъчениците, да почетем воденото от световидния мъченик боговенчано множество – с готовност пожертвалата се за Христос избрана и свята дружина на свещеномъченика Харалампий. Като честваме духовно всесвещената му памет, нека да го призовем: „Избави твоите благочестиви люде от заплахата на заразата и ни спаси от всякакви беди.“

Канони: молебен канон на Богородица, глас 8: Воду прошедъ…; молебен канон на свещеномъченика, на същия глас **; и друг канон на свещеномъченика, глас 6. Катавасии: Отверзу уста моя.

Песен 1

Ирмос: Като мина през морето като по суша и избягна египетското зло, израилтянинът викаше: да възпеем нашия Избавител и Бог.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Като виждаме, че сполетялата ни заразна болест побеждава всяко лекарство и превъзхожда всяко лекарско изкуство, ние, твоите раби, с гореща вяра прибягваме под твоето свещено покровителство, свещеномъчениче Харалампие; запази ни, защото страдаме.

Като втори Аарон, ти, свещеномъчениче Харалампие застани между мъртвите и живите и запрети безспирното нападение на страшната смърт. С молитвите си, отче, принеси тамян и укроти Божия гняв.

В страшното заразително изтребление, като виждаш истинско човекоубийство, Божий светилниче, славний Харалампие, умилостиви добросърдечието на Милостивия Бог, Когото разгневихме против себе си.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Дойде нещастно време! Време на гняв постигна нас, окаяните, защото заразната болест ни коси като трева. Майко, Дево Марийо, побързай и по-скоро умилостиви Твоя Син към нас, които безмерно съгрешихме.

Глас 6. Ирмос: Когато Израил преминаваше пеша през морето като по суша, виждайки потъващ фараона - своя гонител, извика: „Нека възпеем Бога с победна песен!”.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

С ангелските ликове шестваш радостно в небесните духовни селения и сияеш с незалязващата светлина; избави ме от страстите с твоето застъпничество, мъдри, за да те възпявам.

Твоята светоносна памет сияе със слънчева благодат и с истински пресветла радост просвещава почитащите я вярно, едноименни мъчениче.

Слава: С твоите капки кръв си потопил соленото море на неверието, станал си река на благочестието и наистина вечно напояваш Христовата църква.

И ныне: Буря от грехове, силни вълни на помислите и нападения на страстите ме връхлетяха, но по твоето могъщо застъпничество, Богородице, спаси ме!

Песен 3

Ирмос: Творче на небесния свод, Господи и Творче на Църквата, Ти, Който Си край на желанията, опора на верните, утвърди ме в Твоята любов, еднички Човеколюбче.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Светителю, с животворното си дихание, което излиза от твоите молитви, разпръсни заразителния въздух,  тъй щото, ония, които дишат и живеят по земята да се не заразяват.

Като острия сърп, що жъне класовете, така и заразителната болест покосява всички люде, но ти, мъчениче Харалампие, пресечи това изтребление и избави от смърт тия, които пребягват при тебе.

Тежко ни е, защото погубителния мор ни разпръсна; срещите и събранията си спряхме, но ти, Светителю, премахни го из средата ни и с молитвите си пак ни събери.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Владичице на света, погледни злостраданието на людете, които са изкупени със скъпоценната Кръв на Твоя Син. Като милостива Майка, умилостиви Го да ни запази от изтребителния мор.

Ирмос: Никой не е свят като Тебе, Господи Боже мой, Който въздигаш силата на Твоите верни, Благий, и ни утвърждаваш върху камъка на Твоето изповедание.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Няма как да се изкажат множеството чудеса, които си извършил още приживе и след като си отишъл при Бога, страстотерпче мъчениче досточудни.

Като силен войн, страдалче Харалампие, ти се укрепи с божествената сила и надви немощната наглост на беззаконниците, защото си войник на божественото опълчение.

Слава: Изтеклите от твоето тяло струи кръв угасиха всички пламъци на нечестието и лютия огън, като ти донесоха поток от наслаждения.

И ныне: Родила си, Всесвета, Бога, Най-светия от светите, като си се показала чист Храм на светостта и Врата, през Която единствен Христос премина, за да спаси човечеството.

Кондак, глас 6, под.: Предстaтельство християнь:

Светителю Христов и законен служителю, утвърждение на пострадалите и доблестен мъчениче, свещени Харалампие, моли Христа Бога да прекрати тежките болести и изпитания, които ни изнуряват, защото с мъчителните си страдания, които за Него радостно си претърпял, много можеш да Го умолиш.

Седален, глас 1, под.: Гроб Твой… :

Събрания на верните, като се съберем благочестиво нека достойно да възхвалим великия Христов мъченик Харалампий, твърдия поборник на благочестието и унищожител на злочестивите, който проповядва Бога на целия свят – Христа Богочовека.   

Слава и ныне, Богородичен: О, Марийо, пречиста Обител на Владиката, възкреси нас падналите в пропастта на страшното отчаяние, на греховете и скърбите, защото Ти си за грешните спасение, помощ и крепка застъпница и Ти спасяваш своите раби.

Или Кръстобогородичен, глас 1: Нескверната Агница на Словото, нетленната Майка и Дева, като гледаше на Кръста да виси Родилия Се безболезнено от Нея, майчински ридаеше и казваше: „Горко ми, Чедо Мое, терзая се като Те гледам как доброволно страдаш, за да избавиш човека от безчестието на страстите!“.

Песен 4

Ирмос: Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл, разбрах делата Ти и прославих Твоето Божество.           

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Ти си предсказал, отче: гдето твоята божествена благодат осенява и гдето твоето почитано име се призовава, там ще изчезне всяка смъртоносна болест. Затова те молим, въздействай с твоята благодат да се прогони тази язва и от нас, които призоваваме твоето име.

Погледни, страдалче, над нас, които до един пострадахме, и се покажи милостив, защото морът ни направи всички скитници, бездомници и бежанци. Смърт по къщите, в градовете и селата, смърт навсякъде.

В старо време Давид като съгледа Ангела, че изтребва многохилядния му народ, с кръвна жертва го умилостиви, но ти, страдалче, като виждаш, че разни болести поразяват многобройните християни, с духовна жертва от молитви, умилостиви нашия Бог.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Божия Майко, послушай риданията на Твоите раби, които скърбят над своите умрели, защото мъртвите тела стоят непогребани. Смили се, Владичице, над тяхното нещастие.

Ирмос: „Христос е моята Сила, Бог и Господ!” – така достойно пее светата Църква с разум чист, празнувайки в Господа.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Разкрасил си се, помазан с кръвта на свещеното мъченичество и украсен с неговите достойнства, Харалампие, ти си украшение и подкрепа на страдалците.

С твоето мъжество си съкрушил демонските капища, мъчениче, станал си храм на Светия Дух, показал си се стълб и образец на истинското търпение.

Слава: Вдигнали ръце, защитниците на тъмнината стъргаха ребрата ти с железни нокти, славни, и така ти спечелиха истинско вечно наслаждение.

И ныне: Всечиста, наша крепост и похвала е Христос Бог, Който изгря от Тебе поради изобилната Си благост и ни избави от древното престъпление.

Песен 5

Ирмос: Просвети ни с Твоите повеления, Господи, и чрез Твоята висока мишца, Човеколюбче, дай ни Твоя мир.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Пламналият от лятната горещина мор, като Вавилонската пещ, всичко живо опожарява, но ти го угаси, страдалче.

Десетото фараоново наказание ни постигна, защото погубителя днес във всички къщи обитава. Но ти, Божий светилниче, покажи своята пролята кръв пред Бога и смъртта незабавно ще престане.

Морът посече божественото Христово стадо и като лют звяр го разкъса и изпояде. Но ти, мъчениче Харалампие, с молитвите си, като с железен жезъл, порази го и от смърт ни избави.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Нашите злодейства, Дево, станаха като лесно запалимо вещество, от което се разнесе заразителния мор и всичко се изпепели, но Ти, като вместилище на Невеществения Огън, изгори веществото на нашите грехове и изгарящия мор ще се угаси.

Ирмос: Моля Те, Благий, да просветиш с божествената Своя светлина душите на тези, които на ранина Те призовават, Слове Божи, за да Те познаят като истински Бог, призоваващ ги от греховния мрак.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Подражавайки с твърдост на божественото страдание на Христа заради нас, славни мъчениче, ти най-търпеливо претърпя приковаване с гвоздеи по цялото тяло.

Събезначалното Слово на Отца изправя безумието на гонителите, премъдри, като явно дава разум на безсловесните и заповядва да те освободят от веригите.

Слава: Пронизан с остриета, ти с копието на твоето мъжество и търпение рани сърцето на лютия борец против човеците, богомъдри досточудни мъчениче.

И ныне: С Твоето божествено сияние, Блага, просвети омрачената ми от сласти душа и ме настави в пътеките на спасението, понеже роди едничкия Спасител – Христос.

Песен 6

Ирмос: Молитвата си ще излея пред Господа и Нему ще разкажа мъките си, понеже душата ми се преизпълни с нещастия и животът ми се до ада приближи. За това и се моля като Йона: от тлението ме, Боже, изведи.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Доброплодната Божия Лоза – светата Църква, която Христос изведе от духовния Египет, от страната на мрачното безбожие и заблудата, сега морът я прояде като някой див звяр, но ти, мъчениче Харалампие, по-скоро строши зъбите му.

Наистина сред другите светии, на тебе, светителю, се даде особена благодат, за да смириш смъртоносния недъг. Прочее, изпълни сега това на дело, като прогониш болестта от нас, които вярно те почитаме.

Както Даниил с божествената си мъдрост разкъса вавилонската змия, така и ти, свещеномъчениче Харалампие, с целебните си молитви разкъсай „египетския“ мор, който безпощадно изтребва Божиите люде.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Да паднем на колене, братя, и да заплачем с душевно и сърдечно покаяние; и всички да извикаме към Бога: „Пощади, Човеколюбиви Господи, Твоите люде и с молитвите на Пречистата Си Майка, прекрати изтребителната язва!“.

Ирмос: Като гледам морето на живота да се вълнува от бурите на изкушенията, аз прибягвам към Твоето тихо пристанище и Ти викам: „Изведи от тлението моя живот, Многомилостиви!”.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Чрез светлината на твоите страдания ти стана светилник, който просвещава краищата на света, изповядвайки името Христово пред мъчителите, преславни Христов мъчениче.

Разпален от огъня на божествената любов, дивни, ти с росата на вярата угаси огъня на нечестивите, като показа на неверниците Христовите чудеса.

Слава: Жадувайки безсмъртен живот, Харалампие, умъртвил си страстните пориви на плътта и с молитвата си възкресявал мъртъвци, възпявайки  Този, Който пред всички те прослави.

И ныне: Утвърди мен, който се огъвам пред нападенията на противника, Майко Божия, родила Извора на безстрастието, затова и към Тебе прибягнах като велико прибежище на човеците.

Кондак, глас 8, под. Яко начатки:

Както подобаваше на благодатта на свещенството ти, славни Харалампие, ти светло украси Църквата с божественото си страдание, което с радост храбро прие заради Христа, почитан всемирен светилниче, осиял като непобедим краищата на света.

Икос: Подражавайки на Пастиря Христос, нашия Бог, Който благоволи да дойде на земята като Агнец, да поеме греховете ни и да понесе недъзите на всички, мъчениче светий, ти положи душата си за овците като проповядваше Неговите страдания, затова днес всички те възпяваме с песни като непобедим.

Синаксар: В десетия ден на месец февруари празнуваме паметта на свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец. По неговите молитви, Христе Боже, помилвай ни и ни спаси. Амин.

Песен 7

Ирмос: Дошлите някога от Иудея във Вавилон момци чрез вярата в Светата Троица потъпкаха пламъка на пещта, като пееха: благословен си, Боже на нашите отци!

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

За да те прославяме и постоянно да възпяваме твоето име, най-блажени Харалампие, освободи ни от тези смъртоносни напасти чрез твоите молитви пред Бога.

Облак от горчива смърт ни покри, но ти, блажени, с въздишките на твоите молитви разпръсни го и със светла яснота освети живота на твоите раби.

Като някой вихър смъртоносната язва ненадейно ни нападна и грозно смути живота ни, но ти, страдалче, обърни го в тихо спокойствие.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Богородице, Освободителко от скърбите, пространно Вместилище и Радост на света, освободи от горчивата печал нас, Твоите раби, които пострадахме, и развесели сърцата на всички, които Те възпяват.

Ирмос: Юношите във Вавилон не се уплашиха от пламъка на пещта, но хвърлени сред пламъците, оросявани зовяха: „Благословен Си, Господи, Боже на отците ни!”.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Подложен на мъки и горен с огън, мъчениче Христов, станал си чист като злато и свещено Христово възношение.

От росата на твоите молитви угасна пещта на беззаконниците, мъдри, и ти се избави, като пееше на Създателя: благословен си, Господи, Боже на нашите отци.

Слава: Показа се като високорасло дърво на мъченическото опълчение, като разхлаждаш от пламъка на греха верните, които казват: благословен си, Господи, Боже на нашите отци.

И ныне: Приела радост в пречистата си утроба, Богородице, изпълни сърцето ми с веселие, като прогониш печалните страсти, чиста Приснодево.

Песен 8

Ирмос: Небесния Цар, Когото възпяват ангелските войнства, хвалете и превъзнасяйте през всички векове.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Като непристойни раби, за наше изправление Бог ни наказва с болести, но ако се покажем достойни, Той, като милостив Бог, по молитвите на свещеномъченика Харалампий, ще премахне наказанието от нас.

Пощади, пощади, страдалче, Христоименитите люде, и нека Божият меч, който днес посича всичко, бъде прибран в ножницата, по твоите благодатни молитви.

От страх пред поразата целият ни град запустя, всички градове заприличаха на села и всички жилища се опразниха, но ти, всеблажени, с молитвите си прогони от нас тази беда.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Дево, Ти си Христова Майка и Майка на християните, за това по-скоро помилвай нас, Твоите чеда по благодат, които пострадахме от болестното наказание.

Ирмос: От пламъка Ти източи роса за благочестивите и с вода изгори жертвата на праведника, защото Ти вършиш всичко по Своя воля, Боже, и Тебе превъзнасяме във всички векове.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Още докато е текла кръвта ти, мъчениче, си застанал пред Бога с благолепен венец на победител, украсен с раните от мъченията.

Множеството мъки не надвиха твоето мъжество и доблест, мъчениче, и грубостта на гонителите не съкруши блестящото ти търпение, богомъдри.

Слава: Ти наистина се показа свещеник и мъченик непобедим, доблестен войн и стълб непоколебим, опора за верните, противник на нечестието, богомъдри страстотерпче.

И ныне: Този, Който всичко сътвори с божествената Си воля, пожела да Се всели в Твоята утроба, Чиста, като искаше да обнови нас, покварените; превъзнасяме Го през всички векове.

Песен 9

Ирмос: Ние, спасените чрез Тебе, Дево чиста, признаваме Те, че си наистина Богородица, като Те величаем с безплътните ликове.         

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Да престанем веч да тровим душите си с пагубни постъпки и един друг да се надпреварваме в злодеяния; да не седим на седалището на губителите, за да престане смъртната зараза на телата, която поразява всичко, до което се допре.

Като престъпихме Божиите заповеди, даващи живот на тези, които ги изпълняват, сега всички получихме справедливо наказание, защото, както казва и божествения Павел: „отплатата, що дава грехът, е смърт“.

Ние нямаме дар, който да принесем, нито можем с някоя друга добродетел да умилостивим напълно Бога, но тия слаби горчиви сълзи и стенания, които принасяме на тебе, отче Харалампие, принеси ги ти на Бога и ни запази от бъдещите скърби.

Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.

Събери, Дево, всичките духовни ликове: ангелите и светиите, и стори усърдна молитва към Твоя Син. Покажи ни Своите ръце и гърдите, от които е сукал, покажи Кръста, гъбата, копието, и с всичко това, Дево, прекрати всепогубващата язва.

Ирмос: За човеците е невъзможно да видят Бога, към Когото и ангелските ликове не дръзват да погледнат, но чрез Теб, Всечиста, въплътеното Слово стана видимо за човеците. Като Го величаем заедно с небесните войнства, ние и Тебе облажаваме.

Припев: Свети свещеномъчениче Харалампие, моли Бога за нас.

Нито огън, ни меч, нито пък смърт, нито гонение, ни скръб, ни глад, ни беда, нито каквото и да е друго мъчение можа наистина да те отлъчи от любовта към Твореца, страдалче многочудни.

Стърган с нокти, съблякъл си ризата на мъртвостта, с одежди от кръв си се украсил, страстотерпче, затова с дръзновение, непобедими мъчениче, предстоиш с радост пред Владиката и Бога на всички.

Слава: Пълна с радост и истинска божествена светлина, твоята памет озари света, Харалампие, и прогонвайки зимата на страстите, просвещава всички; като я празнуваме, нека чрез твоите молитви намерим милост за греховете си.

И ныне: Бурята на страстите ме смущава и вълнението на злините ме дави, Пренепорочна, родила Кормчията – Христа; простри ми ръка за помощ и ме спаси, единствено спасение за тия, които вярно Те облажават.

Светилен, под.: Жены услышите…:

Божествено разпален от любов към Царя на всичко, блажени отче, ти смело порази гордата змия и изобличи безчовечния и безумен тиранин Севѐр, Харалампие, затова получи венец от Владиката на всичко. (2)

Слава, и ныне, Богородичен: Марийо, Прибежище и Похвала на християните, пази и защитавай Своите раби от всякакви беди, и пази невредими от различни опасности нас, които с любов Те възхваляваме и се възползваме от молитвите Ти към Твоя Син и наш Бог.

Хвалитни стихири, глас 1, под: Небесныхъ чиновъ…:

Елате сега всички жители еладски, съберете се и целувайте светата глава на божествения Харалампий, който проповядваше на всички, че Христос е Бог и Творец, и изобличи измамата на нечестивите. (2)

Към небесните ангели сега си причислен, трижди блажен отче, и стоиш пред Светата Троица, на Която се молиш за нас – почитащите с вяра твоята всечестна глава и просещи избавление от всякакви беди.

По цяла Елада и в цялата Христова Църква възсия светлата памет на божествения Харалампий, защото имайки честната му глава, тя радостно почита този, който проповядваше Христа като Богочовек.

Славаглас 5: Като пълен алабастрен съд, твоята честна глава, славни, излива многоценно миро на изцеления и изпълва с благоухание верните, пречудни, а тези, които пристъпват към нея с вяра, избавя от страшните недъзи и от зловонната заблуда; и като прекратява всепогубващия мор, дарява на всички здраве, мир и велика милост.

И сега, Богородичен: Облажаваме Те, Богородице Дево, и като верни, по дълг Те славим; Ти си Град непоклатим, Стена неразрушима, твърда Защита и Прибежище за нашите души.

Велико Славословие

На Литургията, след Апостола:

Алилуя, глас 4: Праведникът като палма ще разцъфне, като кедър ливански ще се разрасне. Стих: Насадените в дома Господен ще разцъфтят в дворите на нашия Бог.

 

 * Взето от тук, редактирано и допълнено 

** Взет от Параклиса на свщмчк Харалампий - от тук


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар