събота, 7 януари 2023 г.

Рождественско послание на Синода на Истинно-православната църква в Америка

В името на Отца, Сина и Светия Дух. Амин!

До възлюбените архипастири, пастири, йеромонаси, свещеници, йеродякони и дякони, иподякони и четци; до верните и клириците, разпръснати по целия европейски континент: в Италия, България, Румъния, Франция и Обединеното кралство; до верните, населяващи огромния африкански континент: в Уганда, Конго, Нигерия и нашата възлюбена община в Ангола; до аванпоста в Коста Рика; до всички верни мъже и жени, до всички бащи и майки, до младоженците и до всички младежи, юноши и девойки и до всички възлюбени дечица в Христа,

Вашите верни йерарси единодушно ви поздравяват с радостното възклицание: 

Христос Се роди! Славете Го!

Благодарим на въплътения Господ, нашия Спасител, Иисус Христос, за великия Му дар за човечеството, проявен в единството на Църквата. Представяйки си огромното множество верни, събрани от толкова много народи, обитаващи на толкова различни места, ние свеждаме глави в дълбока благодарност към Бога за любовта и верността на всеки един от вас и на всички нас заедно, които Бог е призовал в единството на Църквата.

От краищата на земята, ние сега се събираме заедно по тайнствен начин във Витлеемската пещера, за да съзрем една тайна, която надхвърля човешката мисъл - дар, който никой език не може да опише, чудо, което е докоснало живота на всеки един от нас: Бог стана човек, за да може човекът да стане бог.

Този, Който държи цялото творение в дланта Си, сега суче от гърдите на Майка - Девица. Безграничният Бог Се ограничи в пределите на човешко тяло. Онзи, Който облича небесата в облаци, сега е обвит в пелени. В тишината на тъмната нощ ,Той тихо идва, незабелязан от сътворения от Него свят, явен само на малцина безценни достойни души. Множествата не успяха да забележат Неговото идване, мнозинството не разбра звездата, явила се на влъхвите. И все пак всеки, който има очи, можеше да види тази пътеводна светлина, водила ги цели девет месеца. Всеки, който има уши, можеше да чуе тържествуващия поздрав към пастирите, които пазеха стадата си през нощта. Но преди много години славният пророк Исая предсказа на евреите: „Волът познава стопанина си, и магарето – яслите на господаря си, но Израил не Ме познава!“ .

Това, което се случи тогава, продължава да се случва и до днес. Светлината на истината свети в мрака, но светът я подминава, неспособен да чуе, неспособен да види, неспособен да възприеме по какъвто и да е начин космическото преобразяване, предизвикано от дара на Бога, дошъл на земята. И все пак, за тези, които стояха около и в пещерата, съзерцавайки Хляба на живота (Христа), почиващ в яслите в града на дома на хляба (Витлеем), мракът на околния свят по никакъв начин не успя да намали радостта и истинското удивление, които изпълваха сърцата им с трепетно преклонение пред Младенеца Христос. По същия начин, в тази свята нощ, и ние принасяме своите молитви, прослава и благодарност на нашия Спасител,  Когото светът не позна и не може да познае, „защото ако Го познаваше, никога не би разпнал Господа на славата.“

Толкова много аспекти на Христовото Рождество са опорочени от безполезните човешки традиции, които изобилстват в нашия съвременен свят. Толкова богохулни неща са се изписали, че днес умовете на много хора са отровени с вражда срещу Господа. Това, което те знаят, или по-скоро - което си въобразяват, че знаят, е толкова далеч от истината и реалността на нещата, че е чудно, че някой все още е способен да има някаква вярна представа за Христа.

Жалкият образ на Дядо Коледа, който носи играчки на децата, извратената представа за "Светото семейство", в което Йосиф Обручник е красив млад мъж, прегърнал Девата и Младенеца, безсмислените коледни и новогодишни украси и почти всички светски коледни песни само разпалват плътските желания за удоволствията на този свят. Всички тези неща, които характеризират "най-прекрасното време на годината", никога не могат да приведат човека към Христа, а точно обратното. Дори популярното изображение на Рождество Христово в плевня, сред събрани наоколо симпатични животни, е просто още едно изопачаване на историческата реалност.

Но такова е морето, през което плава корабът на Църквата. Това е бурята, която се опитва да потопи Ковчега на спасението. Малцината верни, намерили време да дойдат до пещерата и оказали се достойни първи да посрещнат новородения Христос, ни представят съвършен пример за подражание: като оставим грижите на този свят и безсмисления блясък на мигащите светлини, да побързаме с пречистени сърца да прославим Бога, Който Се откри на Църквата.

Четиридесет дни преди празника Рождество Христово започнахме да постим, за да подготвим духовно себе си за посрещането на новородения Христос с вниманието, любовта и почитта, които заслужава това изключително събитие. Замисляли ли сме се обаче, че от момента, в който Адам и Ева били изгонени от райската градина, човечеството е живяло с надеждата и очакването на идването на Христа? Замисляли ли сме се колко поколения хора са се родили, живели и накрая умрели в очакване на изкуплението, което Бог е обещал? За нас четиридесетте дни изглеждат дълъг период, а за тях са минали хилядолетия... И все пак те останали верни, вярвайки в Божиите думи, предадени им от праведниците и пророците. Старозаветните праведници носеха факела на Божията истина сред онова нечестиво и извратено поколение и можем да бъдем сигурни, без всякакво съмнение, че те се зарадваха с голяма радост, когато видяха всяко едно слово на устата им, пророчески вдъхновено от Светия Дух, да се изпълнява в словата и делата на Господ Иисус Христос. Те бяха оправдани чрез вярата. Сега ние сме наследници на всичко, което те предвидяха в Божия Дух и разкриха на дома Израилев чрез своите пророчески слова.

Това наистина е голямо съкровище, възлюбени верни чеда в Господа, съкровище, което трябва да пазим и съхраняваме в пълнота, знаейки че при великото Второ пришествие на Господа ще даваме отчет за таланта, който Той е поверил на всеки един от нас.

Нека благодатта на нашия Господ Иисус Христос, любовта на Бога Отца и общението на Светия Дух да бъдат с всички вас. Амин.

Христос Се ражда! Славете Го!

+Архиеп. Григорий, +Еп. Йоан и +Еп. Нектарий

Няма коментари:

Публикуване на коментар