неделя, 10 май 2020 г.

Възкресен Октоих, четвърти глас


В събота на Великата вечерня, на Господи воззвaхъ - 10 стиха: 3 възкресни и 4 Анатолиеви стихири от Октоиха, а от Минея 3 или 6 (тогава 4 от Октоиха). Слава от Минея, И ныне, Богородичен на гласа.
Възкресни стихири, глас 4.
На животворящия Ти Кръст непрестанно се покланяме, Христе Боже, и славим Твоето тридневно възкресение, защото чрез него Ти обнови подложилото се на тление човешко естество, Всесилни, и ни показа пътя към небето, като единствен Благ и Човеколюбец.
Ти отмени наказанието, дошло заради дървото на непослушанието, Спасителю, като доброволно Се прикова на Кръстното дърво и слизайки в ада, Силний, Ти като Бог разкъса оковите на смъртта; затова се покланяме на Твоето възкресение от мъртвите, зовейки с радост: „Всесилни Господи, слава Тебе!”.
Ти съкруши дверите на ада, Господи, и чрез смъртта Си разруши царството на смъртта; Ти избави от тлението човешкия род, дарявайки живот и нетление на света и велика милост.
Анатолиеви стихири, същия глас.
Елате да възпеем, люде, тридневното възкресение на Спасителя, чрез което се избавихме от адовите неразкъсваеми окови и всички получихме нетление и живот, зовейки: „Ти, който Се разпна, погреба и възкръсна, спаси ни чрез Твоето възкресение, единствен Човеколюбче!”.
Ангелите и човеците, Спасителю, възпяват Твоето тридневно възкресение, чрез което се просветиха краищата на вселената и от робството на врага се избавихме всички ние, които зовем: „Животворче, всесилни Спасителю, спаси ни чрез Твоето възкресение, единствен Човеколюбче!”.
Вратите медни Ти строши и ключалките им счупи, Христе Боже, и възкреси падналия род човешки; затова в единомислие зовем: „Възкръснал от мъртвите Господи, слава Тебе!”.
Господи, Твоето раждане от Отца е надвременно и вечно; въплъщението Ти от Девата е неизразимо и необяснимо за човеците; а слизането Ти в ада е страшно за дявола и неговите ангели, защото Ти победи смъртта и в третия ден възкръсна, дарявайки човеците с нетление и велика милост.
Стихири на Пресвета Богородица, от Павел Аморейски (ако няма в Минея)
Въплътилият Се от Твоята утроба Бог на всичко, Богородице всечиста, Те показа като Покров за верните и Застъпница и Поборница за изпадналите в нужди и беди и като тихо Пристанище в бурите; затова спаси от всяка скръб и мъка всички, които прибягват под Твоя божествен покров. 
Нека винаги прославям и почитам, да пея и възпявам Твоето божествено име, преблажена Владичице; не допускай да стана радост на враговете аз, който прибягвам под Твоя покров, но всякога ме пази от всички изкушения под закрилата на Твоите свети молитви.
Радвай се, пречиста Богомайко; радвай се, Надеждо на верните; радвай се, Очистване за света; радвай се Ти, Която избавяш от всички скърби Твоите раби, като Разрушителка на смъртта; радвай се, Живоносна; радвай се, Утешителко; радвай се, Застъпнице; радвай се, Убежище.
Слава и ныне: Божият праотец и пророк Давид с песен провъзгласи за Теб пред Оня, Който Ти стори велико нещо: „Застана Царица Тебе отдясно”, защото Бог Те яви като Майка и Ходатайка на живота, Богородице, благоволявайки да Се въплъти от Тебе без баща, за да обнови в нас отново Своя образ, погубен от страстите; и като намери заблудената овца, Той я взе на раменете Си, за да я приведе при Отца и да я съедини по Своя воля с небесните сили и да спаси света, имайки велика и богата милост.
На стиховните, възкресни стихири, глас 4:
Господи, като Се възвиси на Кръста Ти отмени проклятието, дошло до нас чрез прародителите и слизайки в ада, освободи пребъдващите в окови там от века, дарявайки човешкия род с нетление; затова възпяваме и славим животворното и спасително Твое възкресение.
Висейки на Кръста, едничък Всесилни, Ти разтърси цялото творение и положен в гроб, Ти възкреси пребъдващите в гробовете, дарявайки нетление и живот на човешкия род; затова с песен славим Твоето тридневно възкресение.
Предавайки Те на Пилат и осъждайки Те на разпятие, беззаконният народ се показа неблагодарен към благодеянието, Христе; но Ти доброволно претърпя погребение и самовластно възкръсна в третия ден като Бог, дарявайки ни безкраен живот и велика милост.
Облени в сълзи жените стигнаха до Твоя гроб и Те потърсиха, но като не Те намериха, с плач ридаеха и викаха: „Уви, Спасителю наш и Царю на всичко, как са Те откраднали? Кое ли място крие живоносното Ти тяло?”. Но ангелът им отговори и рече: „Не плачете, но идете и разгласете, че възкръсна Господ, дарявайки ни радост, като единствен Милосърден!”.
Слава и ныне: Вслушай се в молението на Твоите раби, Всенепорочна, и прекрати страшните беди, които връхлитат срещу нас и ни избави от всяка скръб; защото Тебе имаме за единствена твърда и надеждна опора и Твоето застъпничество придобихме; да не се посрамим, Владичице, като Те призоваваме, но побързай да чуеш молбата на викащите с вяра към Теб: „Радвай се, Владичице, Помощница на всички, Радост и Покров, и Спасение на нашите души!”.
Възкресен тропар, глас 4:
Като узнаха от ангела радостната вест за възкресението, жените – Господни ученици, избавени от прародителското осъждане, рекоха радостно на апостолите: „Победена е смъртта, възкръсна Христос Бог, дарявайки света с велика милост!”.
Слава и ныне: От века скритото и непостижимо за ангелите тайнство, чрез Тебе, Богородице, се откри на живеещите на земята – Бог Се въплъти в неслитно съединение на двете естества и прие доброволно Кръст заради нас; така Той възкреси първосъздадения Адам и спаси от смърт нашите души.
В Неделя на Утренята
След Богъ Господь, възкресния тропар два пъти, Слава – тропар на светията от минея, И ныне - възкресния Богородичен. Катизма.
След 1-та катизма, възкресни седални, глас 4:
Като погледнаха към входа на гроба и не устояха на ангелския пламък, мироносиците с трепет и учудване говореха: „Нима е откраднат Този, Който отвори на разбойника рая? Не възкръсна ли Този, Който и преди страданията Си проповядваше за възкресението?”. Наистина възкръсна Христос, дарявайки на пребъдващите в ада живот и възкресение.
Стих: Воскресни, Господи Боже мой, да вознесeтся рука Твоя, не забyди убогихъ Твоихъ до конца.
По Своето доброволно решение Ти Кръст претърпя, Спасителю, и смъртни човеци в нов гроб положиха Теб, Който със слово създаде цялата вселена; после противникът бе свързан, смъртта  бе страшно поразена и всички, пребъдващи в ада, славеха живоносното Ти възкресение: Животодателят Христос възкръсна и пребъдва во веки.
Слава и ныне: Удиви се Йосиф, виждайки Твоето свръхестествено и надвишаващо ума безсеменно зачатие, Богородице, и размисляйки за росата върху руното, за неизгарящата в огъня къпина и за разцъфналия Ааронов жезъл, Твоят обручник и пазител свидетелстваше пред свещениците с думите: „Девата ражда и след раждането пак Дева остава!”.
След 2-та катизма, възкресни седални, глас 4. Подобен: Скоро предвари:
Възкръсна Ти, Спасителю, от гроба като безсмъртен и съ-въздигна Твоя свят чрез възкресението Си, Христе Боже наш; Ти със сила съкруши смъртта, Милостиви, и яви на всички възкресението; затова Те славим, единствен Човеколюбче.
Стих: Исповемся Тебе, Господи, всем сeрдцем моим, повем вся чудеса Твоя.
Като слезе от небесните висини и пристъпи към камъка, където бе Камъкът на живота, Гавриил, облечен в бяло, казваше на плачещите: „Спрете вашите ридания и вопли, вие, които сте изпълнени сега със състрадание; дерзайте, защото Този, Когото търсите с плач, наистина възкръсна; затова кажете на апостолите, че възкръсна Господ!”.
Слава и ныне: Удивиха се, Чиста, всички ангелски ликове на страшното тайнство на Твоето Детерождение; как Този, Който всичко държи, сега като Човек е прегърнат в Твоите обятия? И как приема начало Предвечният и с мляко се храни Този, Който всяко дихание храни с неизказана благост? Затова като истинска Божия Майка Те прославят с хваления.
118 псалом Блажeни непорочни: и Ангелский соборъ:
Ипакои, глас 4: За Твоето преславно възкресение първи мироносиците проповядваха на апостолите, Христе, че Си възкръснал като Бог, дарявайки света с велика милост.
Степенни антифони, глас 4.
Антифон 1: От младини много страсти ме нападат, но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.
Вие, които ненавиждате Сион, засрамете се от Господа, защото като трева в огън ще бъдете изгорени.
Слава: Чрез Светия Дух всяка душа се оживява и с чистота се възвисява, и просвещава се чрез Троическото единство в святата тайна. И ныне: същият.
Антифон 2: Призовах Те, Господи, сърдечно от дълбините на душата си и дано словата ми да стигнат до Твоя божествен слух. 
Всеки, който надежда на Господа възлага, по-горе е от всяка скръб.
Слава: От Дух Свети изтичат благодатни струи, напояващи всяка твар за съживяване. И ныне: същият.
Антифон 3: Сърцето ми към Тебе, Слове, да се възвиси и нищо от земните наслади да не ме привлича.
Както всеки към майка си любов питае, така на Господа дължим още по-гореща обич.
Слава: От Светия Дух е богатството на богопознанието, съзерцанието и премъдростта, чрез Него всички Отечески заповеди Словото открива. И ныне: същият.
Прокимен, глас 4: Възкресни, Господи, помогни ни и избави ни заради Твоето име. Стих: Боже, с ушите си сме чули и нашите отци ни възвестиха.
Всякое дыхaние...; Евангелие възкресно; Воскресeние Христово...; Псалом 50 и нататък по реда на възкресната Утреня. Канони, глас 4
Песен 1
Възкресен канон
Ирмос: По дъното на Червено море в древност премина със сухи стъпала Израил и чрез кръстообразно извисените ръце на Мойсей в пустинята обърна в бягство войнството на Амалик.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Възнесе Се на пречистото Кръстно дърво, изправяйки нашето падение, Владико, и всеобщата ни гибел, дошла чрез дървото на познанието, Ти изцели като Благ и Всесилен.
В гроба по плът, в ада с душата като Бог, в рая с разбойника и на престола бил Си, Христе, с Отца и Духа, изпълвайки всичко, Безпределни.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: По волята на Отца чрез божествения Дух Ти безсеменно зачена Сина Божи и роди в плът Оня, Който Се ражда от Отца без майка и заради нас - от Тебе без баща.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Ще отворя устата си и тя ще се изпълни с Дух и ще изрека слово за Царицата Майка! Ще се явя светло тържествуващ и ще възпея с радост Нейните чудеса.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Ти изцели съкрушеното човешко естество, обновявайки го със Своята божествена кръв, Господи, и със сила съкруши властелина, поробил в древност Твоето създание.
Чрез Своята смърт Ти стана възкресение за мъртвите, понеже се отне силата на мъртвостта щом тя срещна вечния Живот – Владиката на всичко, въплътилият Се Бог.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Прекрасен, по-висш от силите небесни стана Твоя божествен и одушевен храм – Девата, която Те носú в своята утроба, Твоята Свята Планина, Боже наш.
Богородичен канон
Ирмос: Моля Теб, Родения от Девата, да потопиш в дълбините на безстрастието трисъставната ми душа, както потопи египетските колесници с по трима воини, та умъртвявайки телесните страсти да Те възпея като на тимпан с победна песен.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Разтрепериха се народите, смутиха се племената и могъщите царства се разколебаха от страх пред Плода на Твоето раждане, чиста Дево; защото моят Цар дойде, победи мъчителя и избави света от тлението.
Христе, Чието жилище са небесата, Ти слезе при човеците и освети Своето селение, явявайки го неизменно: понеже единствена Онази, която роди Създателя, след раждането остана съкровище на девството.
Песен 3
Възкресен канон
Ирмос: Весели се за Тебе Твоята Църква, Христе, зовейки: Ти Си моя сила, Господи, прибежище и утвърждение!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Дървото на Живота, духовната и истинска Лоза виси на Кръста, източвайки безсмъртие за всички.
Като велик, като страшен, като разрушител на адовата дързост и като нетленен Бог, Христос сега възкръсва с плът.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: За живеещите на земята Ти единствена си Ходатайка за свръхестествени блага, Майко Божия; затова Ти пеем: Радвай се!”.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Богородице, жив и изобилен Изворе, Твоите певци, събрани в хор, духовно укрепи в божествената Твоя слава и ги удостой с венците на славата.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Змията впи в мен изпълнени с отрова зъби, Спасителю, но Ти, Владико Вседържителю, ги счупи с гвоздеите в Твоите ръце; защото сред светиите няма свят като Тебе, Човеколюбче.
Ти доброволно легна мъртъв в гроба, човеколюбиви Животворче, и отвори дверите на ада, освобождавайки душите, намиращи се там от века; защото сред светиите няма свят като Теб, Човеколюбче.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Ти се яви като неорана земя, раждайки житния Клас на живота, Който дава безсмъртие на всички, Нему причастни – Светият, Който в светиите пребъдва.
Богородичен канон
Ирмос: Ти доброволно слезе от висините на земята, бидейки свише всякакво начало и възнесе от преизподния ад унизеното човешко естество, защото няма по-свят от Тебе, Човеколюбче.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Очисти се човешката природа, когато чрез Теб се съчета с непоносимия божествен Огън; като съкровен хляб тя в него се изпече, пречиста Дево, но Ти остана невредима.
Коя е Тази, която наистина е най-близо до Бога, превъзхождайки всички ангелски чинове? Тя е Богородица, която единствена сияе в красотата на девството като Майка на Вседържителя.
Песен 4
Възкресен канон
Ирмос: Виждайки Те издигнат на Кръста, о Слънце на правдата, Църквата застана в благолепие и подобаващо запя: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Ти на Кръста Се разпъна, за да изцелиш страстите ми чрез страданията на Твоята пречиста плът, в която доброволно Се облече; затова и Ти зовем: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Щом смъртта докосна Твоето безгрешно и животворящо тяло, Владико, тя самата справедливо беше умъртвена; затова и Ти зовем: „Слава на Твоята сила, Господи!”
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: О, Дево, безмъжно Ти роди и след раждането остана пак девица; затова непрестанно, с несъмнена вяра Ти зовем: „Радвай се, Владичице!”.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Удивен от неизказания Божи промисъл за въплъщението Ти от Девата, Всевишни, пророк Авакум зовеше: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Получилият Закона Израил не позна в Теб, Христе, Бога и Законодателя; но бидейки недостоен за законодателството, той законопрестъпно Те прикова на Кръста като беззаконник.
Твоята обожена душа, Спасителю, опустошавайки съкровищниците на ада, възкреси душите, пребъдващи от века в него; а живоносното Ти тяло източи нетление за всички.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: О, Приснодево и истинска Богородице, всички ние славим Теб, която на Боговидеца Мойсей бе предизобразена от горящата, но неизгаряща къпина.
Богородичен канон
Ирмос: Седящ в славата на божествения престол, на облак лек дойде Пребожественият Иисус, носен на нетленната длан – Богородица, и спаси ония, които викат: „Слава на Твоята сила, Христе!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Оня, Който е непостижим по божество живя между човеците; Невидимият стана видим и приемайки от Теб, Девице, образ несвойствен Му преди, Той спасява всички, които Те признават за пречиста Богомайка.
Девата прие Нетварния, Който в нея стана причастен на творението и като Младенец Се роди от нея; затова Той е познаваем в две природи: Бог, облечен в плът, и Човек свръх-естествен.
Бог Слово, Който Се всели в Тебе – Девата и Се роди безсеменно, като Владика и Създател на цялото творение, запази Те Девица в раждането Си и след това.
Песен 5
Възкресен канон
Ирмос: Ти, Господи мой, със светлина дойде в света, о свята Светлина, извеждайки от тъмнината на незнанието тия, които с вяра Те възпяват.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Ти, Господи, милостиво слезе на земята и възнесе падналото човешко естество, когато на Кръста беше прикован.
Ти взе върху Си осъждането за моите грехове, Христе; Ти прекрати мъките от смъртта, Щедри, чрез Твоето божествено възкресение.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Тебе имаме като непобедимо оръжие против враговете и Тебе придобихме за основа и надежда на нашето спасение, Богоневесто.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Изуми се всичко от Твоята божествена слава, защото Ти, непознала брак Дево, носи в Твоята утроба Всевишния Бог и роди надвременния Син, Който дарява с мир всички, които Те възпяват.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Безумният ад цял Те прие в своята паст, понеже Те видя на Кръста прикован, прободен с копие и бездиханен; и счете Теб – живия Бог за обикновен човек; но като Те вкуси, той усети силата на Твоето божество.
Разделили помежду си разрушения храм на Твоето тяло, Човеколюбче, гробът и адът неволно получават справедливото възмездие: единият възвръща душите на Твоите светии, а другият – телата им, Безсмъртний.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Ето, сега се изпълни пророческото предсказание: понеже Ти – невкусилата брак Девица, носеше в утробата си Всевишния Бог и роди вечния Син, Който дарява мир на всички, които Те възпяват. 
Богородичен канон
Ирмос: Сега ще възкръсна, пророчески рече Бог, сега ще Се прославя, сега ще Се възнеса, възприемайки падналия човек от Девата и ще го въздигна към духовната светлина на Моето божество.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Божият Син Се всели в Тебе, като Те направи за нас Дом на славата, свята Божия планина, чиста Невеста, Храм на освещението и Рай на вечната сладост.
От девствената кръв, Христе, Ти безсеменно прие плът пречиста, въ-ипостасена, словесна и разумна, одушевена, деятелна и притежаваща воля, свободна и самовластна.
Девствената утроба посрами замисъла на мъчителите; защото Младенецът потърси с ръка душепагубната аспидна язва и поваляйки гордия отстъпник го покори под нозете на верните.
Песен 6
Възкресен канон
Ирмос: „Ще Ти принеса жертва с глас на възхвала” - вика към Тебе Твоята Църква, Господи, очистена от бесовската нечистота чрез кръвта, която милостиво изтече от Твоите ребра.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Препасан в сила Ти издигна Се на Кръста и в битка с мъчителя като Бог го повали, и възкреси Адам с Твоята всепобеждаваща десница.
В ослепителна красота Ти възкръсна от гроба, Христе, и с божествена сила разпръсна всички врагове, изпълвайки с веселие всичко, като Бог.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: О, най-дивно чудо от всички чудеса! Ти си Дева, безмъжно заченала в утробата си Вседържителя без да Го ограничиш.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Потънах в дълбините морски и ме потопи бурята на многото ми прегрешения, но като Бог изведи от бездната душата ми, Многомилостиви!
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Отвори гърлото си адът и ме погълна и възгордя душата си безумният; но слизайки в него, Христос изведе от гибел живота ми, като Човеколюбец.
Чрез смърт пленена бе смъртта, защото Мъртвият възкръсна, дарявайки ме с нетление; и явявайки Се на жените, Безсмъртният възвести им радост.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Твоята пречиста утроба стана Вместилище на неустоимото Божество, Богородице; към нея и небесните войнства не могат да гледат без страх.
Богородичен канон
Ирмос: Потънах в дълбините...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
В древност змията ме прелъсти и ме умъртви чрез моята прамайка Ева, а сега чрез Тебе, Чиста, моят Творец ме спаси от тлението.
Бездната на добросърдечието неизречимо Те показа като избрана бездна от чудеса, Отроковице; защото чрез мълнията на Своето божество, бисерът Христос от Тебе възсия.
Възкресен кондак, глас 4. Моят Спасител и Избавител като Бог възкреси от веригите родените на земята, разруши адските врати и като Владика възкръсна на третия ден.
Икос: Нека всички, родени на земята хвалебно да възпеем възкръсналия в третия ден от мъртвите Подател на живота Христос, Който в този ден разруши вратите на смъртта със Своята сила и ада умъртви, съкруши жилото на смъртта и освободи Адам и Ева; защото Той като единствен могъщ Бог и Владика възкръсна на третия ден.
Песен 7
Възкресен канон
Ирмос: Отроците Авраамови, хвърлени в персийската пещ и разпалвани повече от любовта към благочестието, отколкото от пламъка, викаха: „Благословен Си Ти в храма на Твоята слава, Господи!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Умит в божествената Христова кръв, човекът е призован отново към нетление; затова и благодарно пее: „Благословен Си Ти в храма на Твоята слава, Господи!”.
Като живоносен и най-прекрасен рай, по-светъл от всеки царски чертог бе Твоят гроб, Христе, и стана извор на нашето възкресение.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Радвай се, осветена божествена Скиния на Всевишния; защото чрез Тебе, Богородице, радост се дари на тия, които Ти зоват: „Благословена си Ти между жените, всенепорочна Владичице!”.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Богомъдрите отроци не почетоха творението повече от Твореца, но като потъпкаха мъжествено застрашаващия ги огън, радостно възпяха: „Благословен Си Ти, преславният Господ и Бог на нашите отци!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Висящ на Кръста, Ти смири погледа надменен и низведе към земята превъзнесеното чело, спасявайки човека; възпяван Господи и Боже на отците ни, благословен Си!
Владико, с Твоята сила Ти въздигна достойнството на тия, които Те почитат, възкръсвайки от мъртвите и опустошавайки многолюдното преди адово богатство; възпяван Господи и Боже на отците ни, благословен Си!
Всесвята Троице, Боже наш, слава на Тебе. 
Троичен: Като следваме божествените учения, ние славим едното Божество в три Светлини, неслитно и неразделно, незалязващо сияние, просвещаващо цялото творение, което вика: „Боже, благословен Си!”.
Богородичен канон
Ирмос: Тримата момци във Вавилон счетоха заповедта на мъчителя за празнословие и сред пламъците викаха: „Благословен Си, Господи, Боже на отците ни!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Сърдечна топлота ме влече към песнопение в чест на девическата любов, за да викна към Майката и Девата: „Благословена, Господ на силите е с Тебе!”.
Най-висша от всички твари се показа Ти, която роди Твореца и Господа; затова към Тебе викам, Богородице: „Благословена, Господ на силите е с Тебе!”.
Припев: Всесвята Троице, Боже наш, слава на Тебе. 
Троичен: Почитайки Те като едно неразделно Господство, в трисвяти песни Те възпявам: „Триипостасен Боже, Който владееш над всичко, благословен Си!”.
Песен 8
Възкресен канон
Ирмос: Простирайки ръце, Даниил затвори челюстите на лъвовете в рова; а препасани с добродетели отроците-подвижници на благочестието, угасиха огнената сила и викаха: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Простирайки ръце на Кръста, Ти събра всички народи, Владико, и разкри една прославяща Те Църква, която единодушно Те възпява на небето и земята: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа!”.
Яви се на жените ангел в светъл образ, сияещ в светлината на Възкресението и им рече: „Защо търсите Живия като смъртен в гроба? Наистина възкръсна Христос, Комуто пеем: „Всички творения Господни, възпявайте Господа!””.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Единствена от всички родове, Пречиста, Ти се яви като Майка Божия; Ти стана жилище на Божеството, Всенепорочна, и не изгоря в огъня на непристъпната светлина; затова и всички Те благославяме, Марийо Богоневесто.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Благочестивите отроци в пещта бяха спасени от Отрока на Богородица; тогава в предобраз, а сега в действителен вид Той събира цялата вселена да Ти пее: „Възпявайте Господа, творения, и Го превъзнасяйте във всички векове!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Виждайки Твоето неправедно заколение, цялото творение се съкруши в мъка; защото земята се разтресе, а слънцето в мрак като в одежда черна се облече; ние пък непрестанно Те възпяваме и превъзнасяме, Христе, во веки. 
Като слезе при мене чак в ада и откри на всички път към възкресение, Ти пак възлезе, носейки ме на Своето рамо и ме приведе към Отца; затова Ти викам: „Възпявайте Господа, творения, и Го превъзнасяйте  во веки!”.
Припев: Благославяме Отца и Сина и Светия Дух. 
Троичен: Ние славим Първия Ум и Причината на всичко, единия безпричинен Отец, безначалното Слово и Духа Утешител – единия Бог и Господ, Творец на всичко; на неразделната Троица се покланяме, превъзнасяйки Я во веки.
Богородичен канон
Ирмос: Всесилни Изкупителю на всички, Ти слезе сред пламъка при благочествите юноши и ги научи да пеят: „Всички творения Господни, благославяйте и възпявайте Господа!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Този, Който Те създаде от реброто на Адам, Се въплъти от Твоето девство; Той е Господ на всичко и Него възпявайки викаме: „Всички творения Господни, благославяйте и възпявайте Господа!”.
В шатрата Авраам прозря станалото в Тебе тайнство, Богородице, приемайки още невъплътен Твоя Син с песен: „Всички творения Господни, благославяйте и възпявайте Господа!”.
Предобразът на Твоето девство спаси равночислените на Троицата отроци; защото със своите девствени тела те потъпкаха огъня, Отроковице, пеейки: „Благославяйте и възпя-вайте Господа!”.
Песента на Пресвета Богородица: Величитъ душа моя Господа: Честнейшую херувимъ:
Песен 9
Възкресен канон
Ирмос: Крайъгълен камък Се отсече от Теб не с човешка ръка, Дево, девствена Планино; Той бе Христос, Който събра разделените естества; затова с радост, Богородице, Те величаем.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Ти целия ме възприе в неслитно съединение, дарявайки ми пълнотата на спасението чрез Твоите страдания, които телесно претърпя на Кръста, Боже мой, по великата Си милост.
Виждайки отворения гроб и празните богоносни повивки след Твоето възкресение, учениците Ти отговориха на ангела: „Наистина възкръсна Господ!”.
Припев: Всесвята Троице, Боже наш, слава на Тебе. 
Троичен: На една божествена Същност, но Троица по Лица всички верни се покланяме, равносилна и равночестна в неслитни Ипостаси, Която сега благочестно величаем.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Нека всеки, роден на земята да ликува, просвещаван от Духа; да тържествува и естеството на безплътните умове, почитайки свещеното тържество на Богомайката и да зове: „Радвай се, Всеблажена Богородице, чиста Приснодево!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
С измама пропълзя змията в Едем и ме плени; но в могъщия Голготски камък Вседържителят Господ разби я като младенец и ми откри отново път към насладата чрез Кръстното дърво.
Ти сега предаде на запустение вражеските укрепления, Христе, и чрез Своята всесилна ръка разпиля богатството на ада, възкресявайки ме от неговите дълбини и дяволът, който в древност безмерно се хвалеше, направи достоен за осмиване и поругание.
Ела и посети в угнетението Твоя беден народ и с милостивата Си мощна десница подкрепи украсения с Твоя Кръст цар против богохулните врагове, Христе, за да избави Твоето избрано наследие, понеже Си Човеколюбец.
Богородичен канон
Ирмос: Като Майка Божия, която свръхразумно и неизказано роди във времето Надвременния, ние верните единомислено Те величаем.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Виждаме Те като лилия, украсена с божествената багреница на Духа, Пречиста, сияеща сред тръните и изпълваща с благоухание тези, които искрено Те величаят.
Приемайки в Самия Себе Си изменяемото човешко естество от Твоята утроба, Всене-порочна, Нетленният го направи неподвластно на промяна, поради Своето милосърдие; затова Те величаем като Богородица.
О, Владичице над всяка твар! Дай на Твоите люде победа, примирявайки враговете с Църквата, за да Те величаем като Богородица.
Последната катавасия, малка ектения. Святъ Господь Богъ нaшъ: и ексапостиларии.
На хвалитните - възкръсни стихири, глас 4:
Кръст и смърт претърпя и възкръсна от мъртвите, Всесилни Господи, ние славим Твоето възкресение.
Чрез Своя Кръст, Христе, от древното проклятие ни освободи и със Своята смърт Ти обезсили дявола, измъчващ нашето естество, а с възкресението Си изпълни всичко с радост; затова Ти и зовем: „Господи, Който възкръсна от мъртвите, слава Тебе!”.
Със Своя Кръст, Христе Спасителю, ни научи на Твоята истина и ни избави от вражеските мрежи; възкреси нас - падналите в грехове, подавайки ни Своята ръка, Човеколюбче Господи, по молитвите на Твоите светии.
Без да се отделяш от недрата на Отца, Единородни Слове Божи, Ти дойде на земята поради Своето човеколюбие, ставайки Човек неизменен; и макар безстрастен по божество, Ти по плът претърпя Кръст и смърт; а възкръсвайки от мъртвите подари безсмъртие на човешкия род, като едничък Всесилен.
Анатолиеви стихири, глас 4.
Смърт прие по плът, за да ни дариш с безсмъртие, Спасителю, и в гроба влезе, за да ни освободиш от ада, възкресявайки ни със Себе Си; Ти пострада като човек, но възкръсна като Бог, затова викаме: „Слава на Тебе, Подателю на живота, Господи, единствен Човеколюбче!”.
Камъните се разцепиха, Спасителю, когато на Голгота се издигна Твоят Кръст и разтрепериха се стражите на ада, когато в гроба като смъртен бе положен, защото наистина Ти разруши властта на смъртта, дарявайки нетление на всички мъртви чрез Твоето възкресение, Спасителю. Подателю на живота, Господи, слава Тебе!
Копнееха жените да видят Твоето възкресение, Христе Боже; преди всички дойде Мария Магдалина и намери камъка отместен от гроба и седящия на него ангел, който й каза: „Защо търсите Живия сред мъртвите? Той възкръсна като Бог, та всички да спаси!”.
Къде е Иисус, Когото смятахте да охранявате, кажете, иудеи? Къде е Този, Когото положихте в гроб и запечатахте камъка? Дайте Мъртвия, вие, които от Живота се отрекохте; покажете Погребания или повярвайте във Възкръсналия; ако вие премълчите за възкресението на Господа, камъните ще завикат и най-вече - отместеният от гроба. Велика е Твоята милост, велико е тайнството на Твоя промисъл, Спасителю наш, слава Тебе!
Слaва, Утренна евангелска стихира, И ныне: Преблагословeна еси Богородице
Велико славословие.
Възкресен тропар: Възкръсвайки от гроба, Ти разкъса адските вериги и разруши смъртната присъда, Господи; Ти избави всички от вражеските мрежи и се яви на Своите апостоли, изпращайки ги на проповед, като чрез тях дарува на вселената Твоя мир, единствен Многомилостиви.
Ектении и отпуст.
На Литургията: блаженства, глас 4:
Заради дървото изгонен бе Адам от рая, а чрез Кръстното дърво разбойникът в рая се посели; единият, вкусвайки плода, отхвърли заповедта на Твореца, а другият, разпънат заедно с Теб, изповяда Те за Бог съкровен, викайки: „Помени ме в Твоето Царство!”.
Стих: Блажeни чистии сeрдцемъ…
Въздигнат на Кръста и унищожил силата на смъртта, Господи, Ти като Бог заличи нашата присъда; с покаянието на разбойника, единствен Човеколюбче, дари и нас, които с вяра Ти служим, Христе Боже наш, и зовем: „Помени и нас в Твоето Царство!”.
Стих: Блажeни миротв0рцы…
На Кръста Ти разкъса с копието нашата присъдата и причислен към мъртвите свърза тамошния мъчител, избавяйки всички от оковите на ада чрез Твоето възкресение, в което се просветихме, човеколюбиви Господи, и зовем към Тебе: „Помени и нас в Твоето Царство!”.
Стих: Блажeни изгнaни прaвды рaди…
Разпнат, но в третия ден възкръснал като всесилен от гроба, Ти възкреси първосъздадения Адам, еднички Безсмъртни; сподоби и мене да се обърна от все сърце към покаяние, Господи, и с гореща вяра винаги да пея: „Помени и мене, Спасе, в Твоето Царство!”.
Стих: Блажeни есте егда поносятъ вaмъ…
Заради нас Безстрастният стана Човек, подвластен на страдания и доброволно прикован на Кръста, със Себе Си ни възкреси; затова и ние заедно с Кръста славим страданията и възкресението, чрез които бяхме възсъздадени и чрез които се спасяваме, викайки: „Помени и нас в Твоето Царство!”.
Стих: Рaдуйтеся и веселитеся…
На Този, Който възкръсна от мъртвите, разрушавайки могъществото на ада и Се яви на жените - мироносици, казвайки им: „Радвайте се!”, нека се помолим, верни, да избави от гибел нашите души, като непрестанно викаме към него с гласа на благоразумния разбойник: „Помени и нас в Твоето Царство!”.
Слава, Троичен: Единодушно нека се помолим, верни, да можем достойно да славословим Отца и Сина и Светия Дух, едно Божество, съществуващо в три Лица, пребъдващо неслит-но, просто, неразделно и непристъпно, чрез Което се избавяме от огненото наказание.
И ныне, Богородичен: Принасяме Ти в ходатайство Твоята Майка, Която по плът Те роди безсеменно и наистина и след раждането пребъдва нетленна Дева, Многомилостиви Владико Христе; дари с опрощение на съгрешенията тия, които непрестанно Те призовават: „Помени и нас в Твоето Царство!”.
След Апостола:

Алилуя (3): Разкраси се и процъфти, и възцари се заради истината, кротостта, и правдата. Стих: Ти възлюби правдата и намрази беззаконието.


Няма коментари:

Публикуване на коментар