събота, 9 май 2020 г.

Възкресен Октоих, първи глас


В събота на Великата вечерня на Господи воззвaхъ стихири на 10: 3 възкресни и 4 Анатолиеви стихири от Октоиха, а от Минея 3 или 6 (тогава 4 от Октоиха). Слава от Минея: И ныне, Богородичен на гласа.
Възкресни стихири, глас 1.
Вечерните наши молитви приеми, Светий Господи, и дай ни опрощение на греховете, защото Ти Единствен яви в света възкресението.
Съберете се, народи, около Сион и го обкръжете и въздайте слава на Оня, Който там възкръсна от мъртвите, защото Той е нашият Бог, избавящ ни от нашите беззакония.
Елате, народи, да възпеем Христа и да Му се поклоним, славейки Неговото възкресение от мъртвите, защото Той е нашият Бог, Който избавя света от измамата на врага.
Анатолиеви стихири, същия глас.
Веселете се, небеса; затръбете, основи на земята; възкликнете, планини, с веселие: ето, Емануил прикова греховете ни на Кръста и дарявайки живот, смъртта умъртви и възкреси Адам, като Човеколюбец.
Нека да възпеем Този, Който доброволно Се разпъна по плът заради нас, пострада и бе погребан и възкръсна от мъртвите и да кажем: „Утвърди чрез православието Своята Църква, Христе, и умири живота ни, като Благ и Човеколюбец!”.
Пред живоносния Ти гроб ние недостойните заставаме и славословие принасяме на неизказаното Ти добросърдечие, Христе Боже наш, защото Кръст и смърт прие, Безгрешни, за да дариш света с възкресение, като Човеколюбец.
Този, Който е съ-безначалното и съ-вечно Слово на Отца и произлезе неизказано от девическа утроба, прие доброволно Кръст и смърт заради нас и възкръсна в слава, нека Го възпеем с такива слова: „Подателю на живота, Господи, слава Тебе, Спасителю на нашите души!”.
Други стихири на Пресвета Богородица, които пеем, ако няма в минея. Творение на Павел Аморейски, глас 1.
По-свята си от всички свети сили и по-почитана от всички твари, Богородице, Владичице на света; Ти, Която роди Спасителя на света, спаси ни от всички прегрешения, страдания и беди, чрез Твоите молитви.
Теб, Която си врата на добросърдечието, моля с вяра да не отхвърляш моята смирена душа, Отроковице; но скоро се смили и я спаси от мрежата на моите съгрешения и като обновиш Твоята благодат върху ми, просвети ме, Дево чиста.
Ти съедини Бога с човеците, Владичице; Ти единствена възведе смъртното естество към божествено нетление; Ти източи за човеците спасение; Ти, Богородице, ни освободи от всички мъки.
Слава и ныне, глас 1: Нека да възпеем Тази, Която е слава за целия свят, просияла от човеците и родила Владиката, небесната Врата - Дева Мария, Песен на безплътните сили и Украшение на верните, защото Тя стана Небе и Храм на Божеството. Разрушавайки преградата на враждата, Тя донесе мир и отвори Царството; имайки Я за основа на вярата, ние имаме за наш Помощник Родения от Нея Господ. И тъй, дерзайте, люде Божии, дерзайте, защото Той ще победи враговете, като Всесилен.
На стиховните, възкресни стихири, глас 1:
Чрез Твоето страдание, Христе, ние се освободихме от страстите и чрез възкресението Ти се избавихме от тлението. Господи, слава Тебе!
Нека творението се радва, небесата да се веселят и да запляскат радостно народите, защото Христос, нашият Спасител, прикова на Кръста греховете ни и умъртвявайки смъртта дари ни с живот и възкреси от мъртвите падналия прародител Адам, като Човеколюбец.
Бидейки Цар на небето и земята, Непостижими, Ти доброволно Се разпъна поради Своето човеколюбие; и като Те срещна долу, адът ужаси се и щом Те прие, душите на праведниците се възрадваха; а виждайки Теб - Създателя в преизподнята, Адам възкръсна; о, чудо! Как Този, Който е Животът на всичко вкуси смърт? Вкуси я, понеже пожела да просвети света, който зове и казва: „Възкръснал от мъртвите, Господи, слава Тебе!”.
Жените - мироносици, носейки мирото, в ридание бързаха към Твоя гроб и като стигнаха не намериха пречистото Ти тяло, но от ангела научиха за новото и преславно чудо и на апостолите известиха: „Възкръсна Господ, дарявайки света с велика милост!”.
Слава и ныне: Ето, изпълни се пророчеството на Исая: Ти роди, бидейки Девица и след раждането остана Дева, каквато бе преди това; защото Родилият Се беше Бог и така претвори наново естеството; о, Богомайко, не отхвърляй молитвите на Твоите раби, които Ти се принасят в Твоя храм, но носейки в обятията си Добросърдечния, смили се над Твоите раби и се моли да се спасят душите ни.
Възкресен тропар, глас 1:
Макар камъкът да бе запечатан от иудеите и войници да пазеха Твоето пречисто тяло, Ти възкръсна на третия ден, Спасителю, дарявайки света с живот; затова силите небесни викаха към Теб, Подателю на живота: „Слава на възкресението Ти, Христе; слава на Царството Ти; слава на Твоя промисъл, единствен Човеколюбче!”
Слава и ныне: Когато Гавриил Ти възвестяваше, Дево, „радвай се”, тогава Владиката на всичко Се въплъщаваше в Теб, светий Кивоте, както предрече праведният Давид. Ти се яви като по-необятна от небесата, носейки своя Създател; слава на Вселилия Се в Тебе! Слава на Произлезлия от Тебе! Слава на Освободилия ни, чрез Твоето Детерождение!
В Неделя на Утренята, на Богъ Господъ, възкресен тропар (2), Слава – тропар на светията от Минея, И ныне - възкресен Богородичен. Катизма.
След 1-та катизма, възкресни седални, глас 1:
Войниците, които пазеха Твоя гроб, Спасителю, паднаха като мъртви от блясъка на явилия се ангел, който възвести на жените Възкресението. Славим Тебе – Разрушителя на тлението! Падаме пред Тебе, Възкръсналия от гроба и наш едничък Бог.
Стих: Воскресни Господи Боже мой, да вознесется рука Твоя, не забуди убогих Твоих до конца.
На Кръста, приковавайки Се доброволно, Щедри, Ти бе положен в гроба като мъртъв, Подателю на живота; но чрез Своята смърт Ти съкруши силата на смъртта, Всесилни, от Теб се разтрепериха стражите на адските врати и Ти съ-възкреси мъртвите от века, като единствен Човеколюбец!
Слава и ныне: Всички Те знаем като Майка Божия, останала истинска Дева и след раждането, затова с любов прибягваме към Твоята благост; защото ние грешните имаме Тебе за застъпница, Теб придобихме за спасение в беди, единствена Всенепорочна!
След 2-та катизма, възкресни седални, глас 1:
Жените дойдоха рано на гроба и като видяха ангелското явяване, трепет ги обзе; от гроба възсия Живот и удивявайки се на чудото, те отидоха да благовестят на учениците за възкресението. Христос плени ада, като Единствен могъщ и силен и всички погинали съ-възкреси, унищожавайки чрез Своя Кръст страха от осъждането.
Стих: Исповемся Тебе, Господи, всем сердцем моим, повем вся чудеса Твоя.
На Кръст Се прикова, Животе на всичко, и към мъртвите Се причисли, безсмъртни Господи, но в третия ден възкръсна, Спасителю, като съ-възкреси Адам от тлението; затова, силите небесни викаха към Тебе, Животодателю Христе: „Слава на възкресението Ти; слава на Твоето снизхождение, единствен Човеколюбче!”.
Слава и ныне: О, Марийо, пречиста Обител на Владиката, възкреси нас падналите в пропастта на страшното отчаяние, на греховете и скърбите, защото Ти си за грешните спасение, помощ и крепка застъпница и Ти спасяваш своите раби.
118 псалом Блажeни непор0чни: и Ангелский соб0ръ:
Ипакои, глас 1: Покаянието на разбойника рая завладя, а плачът на мироносиците възвести радостта, че Ти възкръсна, Христе Боже, дарявайки на света велика милост.
Степенни антифони, глас 1.
Антифон 1: Когато скърбя, чуй моята мъка, Господи, към Тебе зова!
Пустинниците непрестанно копнеят по Бога, защото те далеч са от суетата на света.
Слава: На Светия Дух подобава чест и слава, както на Отца и на Сина; затова да възпеем единовластието на Троицата. И ныне: същият.
Антифон 2: Ти ме въздигна на планините на Твоите заповеди, просвети ме и с добродетелите, Боже, за да Те възпявам.
В Твоята десница приеми ме, Слове, съхрани ме, запази ме, за да не ме изгори огънят на греховете.
Слава: Чрез Светия Дух всяка твар се обновява и се възвежда отново към първоначалното достойнство; защото Той е равносилен с Отца и Словото. И ныне: същият.
Антифон 3: За тия, които ми казаха: „Да влезем в дворите Господни”, духът ми се развесели и се зарадва сърцето ми.
В Давидовия дом е страх велик: там е престол поставен и се съдят всички земни племена и народи.
Слава: На Светия Дух подобава да отдаваме чест, поклонение, слава и власт, каквито са достойни за Отца и Сина: една е Троицата по естество, но не и по Лица. И ныне: същият.
Прокимен, глас първи: Ще възкръсна сега, казва Господ, ще Се положа в жертва за спасение, не ще Се поколебая. Стих: Словата на Господа са слова чисти.
Всякое дыхaние; възкресно Евангелие; Воскресeние Христово; Псалом 50 и нататък по реда на възкресната Утреня.
Канони, глас 1
Песен 1
Възкресен канон
Ирмос: Твоята крепка десница боголепно в сила се прослави, Безсмъртни, защото всемогъщо сломи противника и за израилтяните проправи нов път по морското дъно.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Ти, Който в началото с пречисти ръце ме създаде от пръст, сега разпростря ръцете Си на Кръста, призовавайки от земята тленното ми тяло, което Сам прие от Девата.
Заради мен бе умъртвен и душата Си на смърт предаде Този, Който чрез божественото вдъхване душа ми даде; а сега, като я освободи от вечните окови и я съ-възкреси, Той я прослави с нетление.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Радвай се Ти, която си Извор на благодатта; радвай се, Стълбице и Двер небесна; радвай се, Свещниче и Златна стомно, Девствена Планино, която роди за света Подателя на живота Христа.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Христос Се ражда, славете Го! Христос слиза от небесата, посрещнете Го! Христос е на земята, възвисете се! Пей на Господа, цяла земьо, възпейте Го, народи, защото Се прослави!
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Бог, въплъщавайки Се, ме обожва; Бог, смирявайки Се, ме въздига и претърпявайки страдания по плът Христос - Подателят на живота ме дарява с безстрастие; и аз Му пея благодарствена песен, защото Се прослави.
Христос, разпъвайки Се, ме въздига; Христос, умирайки ме съ-възкресява и ме дарява с живот; затова пляскам радостно с ръце, пеейки победна песен на Спасителя, защото Се прослави.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: О, Дево, Ти зачена Бога и в девство роди въплътилия Се от Теб Христос, Пречиста - Единородният Син един по Ипостас, но познаван в две природи, Който Се прослави.
Богородичен канон
Ирмос: Твоята крепка десница...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Каква достойна за Тебе песен може да Ти принесе нашата немощ, освен радостния химн, който научихме от Гавриил: „Радвай се, Богородице Дево, Майко непознала брак!”.
Към Приснодевата и Майката на Царя на висшите сили, нека, верни, от чисти сърца да призовем: „Радвай се, Богородице Дево, Майко непознала брак!”.
Безкрайна е бездната на Твоята непразна утроба, Пречиста; затова с несъмнена вяра Ти принасяме нашата песен: „Радвай се, Богородице Дево, Майко непознала брак!”.
Песен 3
Възкресен канон
Ирмос: Ти единствен знаеш слабостта на човешката природа и милостиво в нея Се облече; препаши ме със сила от горе, за да мога да въззова към Тебе: „Свят е одушевеният Храм на Твоята неизказана слава, Човеколюбче!”
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Бидейки мой Бог, Благий, Ти Се смили над мене - падналия и благоволи да снизходиш към мен и да ме въздигнеш чрез Своето Разпятие, за да въззова към Тебе: „Свят Си Ти, Господи на славата, несравним по благост!”.
Христе, като ипостасен Живот и милосърден Бог Ти Се облече в мене – тленния, слизайки в смъртната прах; Ти разруши властта на смъртта, Владико, и възкръсна в третия ден, като ме облече в нетление.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Зачевайки от Пресветия Дух в утробата си Бога, Дево, Ти остана неопалима, подобно на къпината, която пред законодателя Мойсей гореше, без да изгаря, разкривайки Теб - приелата непоносимия Огън.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Към Родения нетленно преди вековете от Отца Син, Който в последните дни Се въплъти безсеменно от Девата – Христа Бога, нека призовем: „Свят Си Ти, Господи, Който възстанови нашето достойнство!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Към Христа Бога, Който взе на Своето рамо заблудената овца – падналия човек и чрез Кръстното дърво унищожи греха му, нека да възкликнем: „Свят Си, Ти Господи, Който възстанови нашето достойнство!”.
Нека, верни, в истина и чрез божествения Дух да възхвалим Този, Който възведе от ада Христа - великия Пастир, повел премъдро, в Своето свещеноначалие чрез апостолите, всички народи.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Към Сина, Който безсеменно Се въплъти от Девата и чрез Своята божествена сила Я запази и след рождението чиста Девица и Който е Бог над всички, нека викнем: „Свят Си Ти, Господи!”
Богородичен канон
Ирмос: Ти единствен знаеш...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Лек Облак, Дево, правдиво Те наричаме, следвайки пророческото слово; защото Господ дойде от Тебе, за да повали египетските ръкотворни идоли и да просвети тия, които им служеха.
Пророческият лик вярно Те нарече запечатан Извор и заключена Врата, Всевъзпявана, описвайки явно знаменията на Твоето девство, което Ти запази и след Детерождението.
Като се сподоби да познае божествения Ум, доколкото му бе по силите, Гавриил Ти принесе радостен глас, възвестяващ ясно зачатието на Словото и проповядващ неизказаното Рождество.
Песен 4
Възкресен канон
Ирмос: С прозорливи очи Авакум Те видя като планина, осенена с Божията благодат, от Която Светият Израилев ще произлезе за нашето спасение и обновление.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Кой е Този Спасител, Който излиза от Едом, носейки венец от тръни, с обагрени одежди и повесен на дърво? Той е Светият Израилев, дошъл за нашето спасение и обновление.
Вижте, непокорни люде, и се засрамете, защото Този, Когото безумно поискахте Пилат да прикове на Кръста като злодей, Той разруши силата на смъртта и боголепно възкръсна от гроба.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Знаем Те като дърво на Живота, Дево, защото Плодът, Който израсна от Теб за човеците не бе като смъртоносния в древност, но е насладата от вечния живот и спасение за нас, които Те възпяваме.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Като Жезъл от Йесеевия корен и негов Цвят Си разцъфтял от Девата, Христе, и Си дошъл от прекрасната планина, покрита с гори, за да Се въплътиш от Тази, която мъж не позна, невеществен Боже, слава на Твоята сила, Господи.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Кой е този Прекрасен от Едом, Чиито одежди са обагрени с вино от Восорската лоза? Той е прекрасен като Бог, а като Човек носи одежда от плът, обагрена с кръв; ние верните за Него пеем: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Явявайки Се като Първосвещеник на бъдещите блага, Христос унищожи нашия грях и като показа чуден път, чрез Своята кръв влезе в по-добрата и съвършена Скиния, ставайки за нас Предтеча на светостта.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Ти изплати древния дълг на Ева, Всевъзпявана, чрез явилия Се за нас Нов Адам, защото като съедини Себе Си с разумна и одушевена плът чрез пречистото зачатие, Христос от Тебе произлезе като един Господ в две природи.
Богородичен канон
Ирмос: С прозорливи очи Авакум...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Чуйте, небе и земя, и вижте великото чудо, защото Дъщерята на сътворения от пръст и паднал Адам бе наречена Майка на Бога, своя Създател, за нашето спасение и обновление.
Възпяваме великото и страшно Твое тайнство, защото Тоя, Който е непостижим и за чиноначалниците на висшите сили, слезе върху Тебе като роса на руно, Всевъзпявана, за нашето спасение и обновление.
По-свята от всички светии, всевъзпявана Богородице, надежда за народите и спасение за верните, от Тебе възсия Избавителят - Подател на живота и Господ; моли Го да се спасят Твоите раби.
Песен 5
Възкресен канон
Ирмос: О, Христе, Ти просвети краищата на вселената със сиянието на Твоето пришествие и светлината на Твоя Кръст; просвети със светлината на Твоето богопознание и сърцата на тия, които православно Те възпяват.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Иудеите умъртвиха на Кръстното дърво Господа, Великия Пастир на овците; но Той като овци изведе погребаните в ада мъртъвци, избавяйки ги от властта на смъртта.
Когато Ти благовести мир чрез Твоя Кръст и провъзгласи освобождение на пленниците, Спасителю мой, тогава Ти посрами този, който ги имаше в своя власт, Христе, показвайки го обезоръжен и обезсилен чрез Твоето божествено възкресение.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: О, Всевъзпявана, не презирай молитвите на тия, които с вяра Те призовават, но приеми и принеси ги на Своя Син – нашия единствен Бог и благодетел; защото Тебе едничка придобихме за застъпница.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Боже на мира, Отче на благодеянията, Ти ни изпрати Ангела на Твоя велик Съвет, Който дарява мир. Затова приведени към светлината на богопознанието, ние бодърстваме през нощта и Тебе славословим, Човеколюбче.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
О, какво богатство и дълбина на Божията премъдрост! Господ, Който посрамва мъдрите, ни избави от тяхното лукавство, защото като пострада доброволно в немощта на плътта, Той възкръсна от мъртвите чрез Своята сила на Животодател.
Вечносъществуващият Бог Христос Се съединява с плътта заради нас, разпъва Се, умира и Се погребва; но пак възкръсва и сияещ възхожда с плътта Си към Отца, с която ще дойде отново да спаси тия, които Му служат благочестиво.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: По-свята от всички светии, Дево чиста, Ти роди Този, Който единствен е Свят – освещаващият всички Избавител Христос; затова Те проповядваме като Царица и Владичица на всички, понеже си Майка на Създателя.
Богородичен канон
Ирмос: О, Христе, Ти просвети ...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Веселят се силите небесни, като Те съзерцават; с тях се радва и човешкото множество, защото небесните и земните се събраха чрез рождението на Твоя Син, Богородице Дево, което ние достойно славим.
Нека всеки човешки език и ум да се раздвижат за похвала на истинското Украшение на човешкия род; Девата предстои открито и прославя тия, които с вяра възпяват Нейните чудеса.
Славна е всяка песен и похвала на премъдрите, която се принася на Девата и Божията Майка; защото Тя стана Храм на свръх-божествената слава, Която ние достойно славим.
Песен 6
Възкресен канон
Ирмос: Най-дълбока бездна ни погълна и няма кой да ни избави, станахме като овци на за-коление; спаси Твоите люде, Боже наш, защото Ти Си сила и обновление на немощните.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Чрез грехопадението на първия човек ние бяхме смъртно ранени, Господи, но се изцелихме чрез Твоите рани, които Ти прие заради нас, Христе, защото Ти Си сила и обновление на немощните.
Ти ни изведе от ада, Господи, убивайки всепоглъщащия кит, Всесилний, и чрез Твоята власт унищожи неговата сила, защото Ти Си животът, светлината и възкресението.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: За Теб, пречиста Дево, се радват праотците на нашия род; те чрез Теб придобиха отново Едем, изгубен поради древното престъпление; Ти си чиста преди Детерождението и оставаш чиста след като роди.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: От утробата си морският звяр изхвърли като младенец Йона цял, какъвто го погълна, а Словото, вселявайки Се в Девата и възприемайки плът, мина през Нея, опазвайки Я нетленна, защото бидейки Сам неподвластен на изтление, Той и Родилата Го съхрани невредима.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Христос Бог, бидейки безстрастен и невеществен Ум Се приобщава с човешкия ум, който е по средата между божественото естество и веществената плът; и така неизменно Той цял Се съединява с всичко в мен, за да ме дари чрез Разпятието със спасение.
В древност падна прелъстен Адам и препъвайки се легна поразен, измамен в надаждата за обожение; но той възкръсва обожен чрез съединението със Словото и чрез Неговите страдания придобива безстрастие и се прославя като Сина, Който седи на Престола с Отца и Духа.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Без да отстъпи от недрата на безначалния Родител, Бог и Царят на правдата Се вселява в недрата на чистата Отроковица; и тъй Този, Който на Отца предвечно е Син без майка, сега Се въплъщава без баща; без родословие е страшното Му и неизказано рождение.
Богородичен канон
Ирмос: Най-дълбока бездна...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Небесните чинове рабски предстоят пред Рожбата Ти, Приснодево, с подобаващо удивление пред Твоето безсеменно зачатие; Ти си чиста преди Детерождението и оставаш чиста след като роди.
От Теб, Пречиста, Се въплъти Бог - Слово, Който от века е безплътен и сътвори вселената по Своя воля и приведе от небитие в битие безплътните ангелски войнства като Всесилен.
Врагът бе умъртвен от Твоя живоносен Плод, Богоблагодатна, и адът беше разрушен, а ние - окованите се освободихме; затова зова: „Разруши страстите на моето сърце!”.
Възкресен кондак, глас 1: Ти възкръсна от гроба в слава като Бог и света съ-възкреси; човешкото естество Те възпява като Бог и смъртта изчезна; Адам ликува, Владико, Ева от веригите избавена сега се радва, зовейки: „Ти на всички даде възкресение, Христе!”.
Икос: Нека да възпеем като Бог всесилен Този, Който възкръсна на третия ден; Той срина адовите двери и въздигна от гробовете мъртвите от века и на мироносиците Се яви, като благоизволи първи на тях да каже „Радвайте се!”, а на апостолите радост възвести, като единствен Подател на живота. Затова жените с вяра благовестят на учениците знаменията на победата, адът стене и смъртта ридае; светът се весели и всички с него се радват, защото Ти, Христе, Си дарувал на всички възкресение.
Песен 7
Възкресен канон
Ирмос: Ние верните Те приемаме за духовна пещ, Богородице, защото както Всевишният Бог спаси тримата отроци, така в Твоята утроба Той целия ме обнови - всехвалният и препрославен Бог на нашите отци.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Разтрепери се земята, слънцето се скри и помръкна светлината, раздра се свещената храмова завеса и камъните се разцепиха, защото на Кръста виси Праведникът - всехвалният и препрославен Бог на нашите отци.
Когато Ти, Всевишни, доброволно стана заради нас безпомощен и наранен до смърт, тогава Ти всички ни освободи и с Твоята могъща ръка ни съ-възкреси, всехвални и препрославен Боже на нашите отци.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Радвай се, Изворе на даруващата вечен живот вода; радвай се, Раю на сладостите; радвай се, Стена на верните; радвай се, Девице, невкусила брак; радвай се, Радост за целия свят, от Която възсия за нас всехвалният и препрославен Бог на нашите отци.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Отроците, възпитани в благочестието, пренебрегвайки нечестивата заповед, не се уплашиха от огненото наказание, но посред пламъка пееха: „Боже на отците ни, благословен Си!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
В древност прокълната бе земята, обагрена с кръвта на Авел, пролята от братоубийствена ръка; но оросявайки се с божествената Твоя кръв, тя прие благословение и с радост вика: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Нека богопротивното иудейско племе да оплаква дързостта на Христовото убийство, а народите да се възрадват, да запляскат с ръце и да завикат: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”
Ето, сияещият ангел викаше към мироносиците: „Елате да видите знаменията на Възкресението Христово - плащаницата и гроба, и възкликнете: „Благословен Си, Боже на нашите отци!””.
Богородичен канон
Ирмос: Ние верните Те приемаме...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Йаков пророчески Те разпозна като Стълба, защото чрез Теб Всевишният благоволи да слезе на земята и сред човеците да Се посели всехвалният и препрославен Бог на нашите отци.
Радвай се, Пречиста, защото от Тебе произлезе Пастирът, Който наистина Се облече в Адамовата плът по Своето неизказано добросърдечие; Той е всехвалният и препрославен Бог на нашите отци.
Предвечният Бог наистина стана Нов Адам от Твоите пречисти кърви; помоли Го сега да обнови мене овехтелия, който викам: „Всехвални и препрославен Боже на нашите отци!”.
Песен 8
Възкресен канон
Ирмос: В пещта като в горнило отроците Израилеви блестяха по-чисти от злато с красотата на благочестието, пеейки: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа, пейте и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
О, Слове Божий, Който по Своя воля твориш и претворяваш всичко, чрез Твоите страдания Ти превърна смъртната сянка във вечен живот; ние – всичките творения Господни непрестанно Теб възпяваме като Господ и превъзнасяме във всички векове.
Възкръсвайки на третия ден от гроба, Ти разруши злочестината и окаянството, царящи зад дверите на ада и сред неговите укрепления; затова всички творения Господни Те възпяват като Господ и Те превъзнасят във всички векове.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Нека да възпеем Тази, Която чрез божественото озарение безсеменно и свръхестествено роди Христа – многоценния Бисер: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа, пейте и Го превъзнасяйте във всички векове!”.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Окъпаната в роса пещ яви образа на свръхестественото чудо, защото не изгори юношите, които прие в себе си, както и огънят на Божеството не изпепели утробата на Девата, в Която се всели. Затова нека да възпеем с песен: „Нека всяка твар да благославя Господа и да Го превъзнася през всички векове!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Елате, люде, да се поклоним на мястото, където стояха пречистите Христови нозе и където бяха разпрострени божествените Му животворящи ръце за спасението на всички човеци и да обиколим гроба на Живота, пеейки: „Нека всяка твар да благославя Господа и да Го превъзнася през всички векове!”.
Престъпната клевета на богоубийците иудеи бе изобличена, защото Този, Когото нарекоха измамник, възкръсна като Всесилен, превръщайки в посмешище печатите на безумците; затова да възпеем с радост: „Нека всяка твар да благославя Господа и да Го превъзнася през всички векове!”.
Припев: Всесветая Троице, Боже наш, слава Тебе.
Троичен: Серафимите пречисти богословстват за славата на единното Господство с трисветата песен и със страх като слуги достойно славят триипостасното Божество; заедно с тях и ние благочестиво да възпеем: „Нека всяка твар да благославя Господа и да Го превъзнася през всички векове!”.
Богородичен канон
Ирмос: В пещта като в горнило...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Нека да възпеем сияйния брачен Чертог, от Който като Жених излезе Христос – Владиката на всичко и да викнем: „Всички творения Господни, възпявайте Господа и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Радвай се, славен Божи Престоле; радвай се, Стена на верните; чрез Тебе Светлината – Христос възсия за намиращите се в тъмнина, които Те облажават и викат: „Всички творения Господни, възпявайте Господа и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Дево всевъзпявана, родила Причината за нашето спасение, моли се за всички, които усърдно пеят: „Благославяйте, всички творения Господни, Господа, пейте и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Песента на Пресвета Богородица: Величитъ душа моя Господа: Чеcтнейшую херувимъ…
Песен 9
Възкресен канон
Ирмос: Горящата, но неизгарящата къпина бе предобраз на Твоето пречисто Детерождение; затова сега се молим да угасиш яростната пещ на изкушенията, та да Те славим непрестанно, Богородице.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
О, как беззаконният и непокорен род заговорничи лукаво и оправдава гордия и нечестив злодей, а Праведника – Господа на славата, осъжда на дървото? Него ние достойно величаем.
Тебе славим, Спасителю, непорочни Агънче, Който взе греховете на света и на третия ден възкръсна и Който заедно с Отца и божествения Твой Дух приемаме като Бог и Господ на славата, Тебе ние величаем.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: По молитвите на Богородица, Господи, спаси Твоите люде, които Си придобил с Твоята пречиста кръв, дарявайки мир на Твоите Църкви, Човеколюбче.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Тайнство необикновено и преславно виждам: пещерата е Небе, Девата е херувимски Престол, яслите - вместилище, където легна невместимият Христос Бог, Когото с песни величаем.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Твоят Кръст, Господи, се прослави с неизказана сила, защото Твоята немощ превъзхожда всяка сила; чрез Кръста силните се повалят на земята, а нищите се възвеждат към небето.
Умъртви се жестоката ни смърт чрез Твоето възкресение от мъртвите, Христе, защото Ти се яви на намиращите се в ада и ги дари с живот; затова като Живот и Възкресение и ипостасна Светлина Те величаем с песен.
Припев: Всесвята Троице, Боже наш, слава Тебе.
Троичен: Безначалното и безпределно Естество се познава в три единствени и богоначални Ипостаси като едно Божество в Отца и Сина и Духа, на Което уповавайки се, ние богопросветени се спасяваме.
Богородичен канон
Ирмос: Горящата, но неизгарящата къпина...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
О, Дево, сбъдвайки пророческото слово, Ти израсна от Давидовия корен и прослави наистина богоотеца Давид, защото роди пророкувания от него Господ на славата, Когото достойно величаем.
Недостойна е всяка похвална песен за величието на Твоята слава, пречиста Владичице, но приеми от Твоите недостойни раби с любов и усърдие принасяното Ти похвално пение, Богородице.
Твоите чудеса превъзхождат всеки ум, защото Ти, Която си единствена Дева по-сияйна от слънцето, на всички даде да съзерцават най-новото чудо на Твоето непостижимо раждане, Всечиста; затова всички Те величаем.
Последната катавасия, малка ектения. Святъ Господь Богъ нaшъ: и ексапостиларии.
Хвалитни възкресни стихири, глас 1:
Възпяваме Твоите спасителни страдания, Христе, и славим Твоето възкресение.
Ти, Който Кръст претърпя, обезсили смъртта и възкръсна от мъртвите, умири нашия живот, Господи, като едничък Всесилен.
Като плени ада и възкреси човека чрез Своето възкресение, Христе, сподоби ни с чисти сърца да Те възпяваме и славим.
Като славим боголепното Ти снизхождение, ние Те възпяваме, Христе; Ти Се роди от Девата, оставайки неразлъчен от Отца, пострада като Човек и доброволно претърпя Кръст, възкръсна от гроба и излезе сякаш от чертог, за да спасиш света, Господи, слава Тебе!
Анатолиеви стихири, глас 1.
Когато Ти Се прикова на Кръстното дърво, умъртви се властта на врага: творението се разтресе от страх пред Тебе и адът бе пленен чрез Твоята власт; Ти възкреси мъртвите от гроба и за разбойника отвори рая, Христе Боже наш, слава Тебе!
Светите жени с ридание бързаха да дойдат до Твоя гроб, но го намериха отворен и узнавайки от ангела новото и преславно чудо, възвестиха на апостолите, че възкръсна Господ, дарявайки на света велика милост.
Покланяме се на божествените рани от Твоите страдания, Христе Боже, и на Твоето свещенодействие като Владика в Сион, което Ти извърши в последните времена на Своето Богоявление, защото Ти - Слънце на правдата, просвети спящите в тъма, напътствайки ги към незалязващата светлина, Господи, слава Тебе!
О, чуй, непокорни еврейски роде! Къде са тия, които дойдоха при Пилат? Нека кажат стражите къде са печатите на гроба? Къде преместен бе Погребаният? Как бе продаден Непродаваемият? Как бе откраднато Съкровището? Защо клеветите възкресението на Спасителя, пребеззаконни иудеи? Възкръсна Този, Който е свободен сред мъртвите и дарява на света велика милост.
Слaва, Утренна евангелска стихира, И ныне: Преблагословeнна еси Богородице
Велико славословие.
Възкресен тропар: Днес стана спасението на света; нека възпеем Възкръсналия от гроба Началник на нашия живот; разрушавайки със смърт смъртта, Той ни дари с победа и велика милост.
Ектении и отпуст.
На Литургията, блаженствата, глас 1:
Чрез храна врагът изведе Адам от рая, но чрез Кръста Христос въведе в него разбойника, който вика: „Спомни Си за мене, Господи, кога дойдеш в Царството Си!”.
Стих: Блажени чисти сeрдцемъ…
Покланям се на Твоите страдания, славословя Твоето възкресение, и заедно с Адам и с разбойника Ти викам с надежда: „Спомни Си за мене, Господи, кога дойдеш в Царството Си!”.
Стих: Блажeни миротв0рци…
Разпъна Се, Безгрешни, и доброволно Се положи в гроба, но Ти възкръсна като Бог, въздигайки със Себе Си Адам, който вика: „Спомни Си за мене, кога дойдеш в Царството Си!”.
Стих: Блажeни изгнaни прaвды рaди…
Възкресявайки Твоя телесен храм след тридневното Ти погребение, Христе Боже, Ти възкреси Адам и нас – неговото потомство, които зовем: „Спомни Си за нас, кога дойдеш в царството Си!”.
Стих: Блажeни есте егда поносятъ вaмъ…
Мироносиците дойдоха с плач на Твоя гроб, Христе Боже, много рано; и намериха ангел в бели дрехи, който им рече: „Какво търсите? Възкръсна Христос, затова не плачете повече!”.
Стих: Рaдуйтеся и веселитеся…
Твоите апостоли, Господи, отидоха на планината, както им заповяда и като Те видяха, поклониха Ти се; и тях Ти изпрати сред народите да ги учат и да ги кръщават.
Слава, троичен: На Отца да се поклоним и Сина да славословим и заедно с Тях да възпеем Светия Дух, като викнем и кажем: „Всесвята Троице, спаси всички нас!”.
И ныне: Твоите люде, Христе, за молитвена помощ довеждат пред Тебе Твоята Майка; по Нейните молитви дай ни Твоите милости, Благий, за да прославяме Тебе, Който възсия от гроба за нас.
След Апостола: 
Алилуя (3) Бог е, Който мъсти за мене и Който ми покорява народите. Стих: Ти Си, Който величествено спасяваш царя и правиш милост на Твоя помазаник Давида и на потомството му навеки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар