събота, 9 май 2020 г.

Възкресен Октоих, втори глас


В събота на Великата вечерня на Господи воззвaхъ - 10 стиха: 3 възкресни и 4 Анатолиеви стихири от Октоиха, а от Минея 3 или 6 (тогава 4 от Октоиха). Слава от Минея, И ныне, Богородичен на гласа.
Възкресни стихири, глас 2.
На предвечно раждащият Се от Отца и въплътил Се от Дева Мария Бог Слово елате да се поклоним, защото Кръст претърпя и прие погребение, както Сам пожела; и като възкръсна от мъртвите спаси мене - заблудения човек.
Христос, нашият Спасител, прикова на Кръста присъдата за греховете ни, заличи я и обезсили властта на смъртта; покланяме се на Неговото тридневно възкресение.
Нека с архангелите да възпеем Възкресението на Христа: Той е Избавител и Спасител на нашите души и в дивна слава и с могъща сила пак ще дойде да съди света, който създаде.
Анатолиеви стихири, същия глас.
Проповядвайки Тебе - разпнатия и погребан Владика, ангелът казваше на жените: „Елате и вижте къде лежеше Господ, защото както и предрече Той възкръсна като всесилен.” Затова на Тебе се покланяме – едничкия Безсмъртен; Подателю на живота, Христе, смили Се над нас.
Чрез Своя Кръст Ти премахна проклятието от дървото, с погребението Си умъртви силата на смъртта, а с възкресението Си просвети човешкия род; затова зовем към Теб: „Благодетелю, Христе Боже наш, слава Тебе!”.
Отвориха се със страх пред Тебе, Господи, дверите на смъртта, а адовите стражи се уплашиха, като Те видяха. Ти съкруши медните врати и строши железните ключалки; изведе ни от тъмницата и от сянката на смъртта и разкъса нашите окови.
Като пеем спасителната песен, нека с една уста да викнем: „Елате всички в дома Господен да се поклоним, казвайки: „Ти, Който на Дърво Се разпна и от мъртвите възкръсна, и пребъдваш неотлъчно в недрата на Отца, очисти греховете ни!””.
Стихири на Пресвета Богородица от Павел Аморейски (пеем ги, ако няма в Минея)
Като знайна надежда и твърдо упование на обезнадеждените и спасение за съгрешаващите, Пречиста Богородице, Марийо всевъзпявана, приеми това мое моление и изпроси за мене чрез Твоите майчини молитви опрощение на всичко, каквото съгреших през моя живот и ме спаси от беди и от бъдещия съд, Владичице, поради Твоята велика милост.
Времето на моя живот е изпълнено с всякакво лукавство и злоба; лукавият сатана люто ме смущава, Богородице пресвята, но Ти ме избави от него, за да не ми навреди и ме изтръгни от неговата паст; защото на Тебе възложих цялото си упование, спаси ме чрез Твоите непрестанни молитви.
Радвай се, непосрамваща Застъпнице, радвай се, преблага Богородице, радвай се Ти, чрез която светът бе очистен. Радвай се, Радост за скърбящите и пристанище за попадналите в буря; радвай се Ти, Която помагаш на всички, изпаднали в нужда; запази и мене, Дево, от всякакви скърби, пренепорочна Владичице.
Слава и ныне: Премина сянката на закона, щом дойде благодатта; както къпината гореше и не изгаряше, така и Ти, Дево, роди и Дева остана. Вместо огнения стълб, възсия праведното Слънце, и вместо Мойсей – дойде Христос, спасението на нашите души.
На стиховните, възкресни стихири, глас 2:
Твоето възкресение, Христе Спасителю, просвети цялата вселена и Ти призова Своето творение; всесилни Господи, слава Тебе!
С Кръстното дърво, Спасителю, Ти обезсили проклятието, което дойде от дървото, с погребението Си Ти умъртви властта на смъртта, а със Своето възкресение просвети човешкия род, затова и Ти зовем: „Животодателю, Христе Боже наш, слава Тебе!”.
Явявайки се прикован на Кръста, Христе, Ти измени красотата на творението; пробождайки с копие ребрата Ти, войниците показаха свойта безчовечност, а евреите, непознали силата Ти, поискаха да запечатат Твоя гроб; но по милосърдието Си Ти прие погребение и на третия ден възкръсна, Господи, слава Тебе!
Животодателю Христе, Ти доброволно претърпя страдания заради смъртните, в ада слезе като всесилен и тия, които очакваха там Твоето пришествие, Ти изтръгна ги от лапите на силния звяр, дарявайки им вместо ада райския живот. Затова и на нас, които славим тридневното Ти възкресение, дарувай очистване на греховете и велика милост.
Слава и ныне: О, ново чудо, по-велико от всички древни чудеса! Защото кой е чувал за Майка родила без мъж, носеща в обятията си Този, Който държи цялото творение? Божие изволение е Той да Се роди, а Ти, Пречиста, Го носиш на ръце като Младенец и имайки пред Него майчинско дръзновение, не преставай да Го молиш за нас, които Те почитаме, да ни помилва и да спаси душите ни.
Възкресен тропар, глас 2:
Когато Се понизи до смърт, безсмъртни Животе, тогава Ти умъртви ада със сиянието на Божеството; когато Ти и мъртвите възкреси от преизподнята, всички сили небесни викнаха: „Подателю, на живота, Христе Боже наш, слава Тебе!”
Слава и ныне: Всички Твои тайни, Богородице, са преславни и превишават ума; с чистота запечатана и със запазено девство, Ти си знайна като Майка, родила истинския Бог: Него моли да се спасят душите ни.
В Неделя на Утренята, на Богъ Господь, възкресния тропар два пъти, Слава – тропар на светията от Минея, И ныне - възкресния Богородичен. Катизма.
След 1-та катизма, възкресни седални, глас 2:
Благообразният Йосиф сне от Кръста пречистото Ти тяло, с плащаница чиста го обви и с благоухания в нов гроб го положи. Но Ти на третия ден възкръсна, Господи, дарявайки света с велика милост.
Стих: Воскресни Господи Боже мой, да вознесeтся рука Твоя, не забyди убогихъ твоихъ до конца.
На жените - мироносици при гроба яви се ангел, кавайки: „Мирото подобава за мъртвите, а Христос на тлението е неподвластен, затова възкликнете: „Възкръсна, Господ, дарявайки света с велика милост!””.
Слава и ныне: Препрославена си, Богородице Дево, ние Те възпяваме, защото чрез Кръста на Твоя Син адът бе унищожен и смъртта - умъртвена, ние - умъртвените възкръснахме и се удостоихме с вечен живот, получавайки рая – древната наслада. Така благодарейки, ние славословим могъщия Христа, нашия Бог, Който е единствен Многомилостив.
След 2-та катизма, възкресни седални, глас 2:
Ти не попречи да се запечата гробния камък, но възкръсвайки, даде на всички камъка на вярата, Господи,  слава Тебе!
Стих: Исповемся Тебе, Господи, всемъ сeрдцемъ моимъ, повемъ вся чудеса Твоя.
Ликът на Твоите ученици заедно с жените - мироносици единодушно се радва; всеобщия празник заедно с тях и ние празнуваме в слава и чест на Твоето възкресение и с техните слова зовем: „Човеколюбче, Господи, дай на Твоите люде велика милост!”.
Слава и ныне: Преблагословена си, Богородице Дево, чрез Въплътилия Се от Тебе адът бе пленен, Адам - избавен, проклятието - унищожено, Ева бе освободена, смъртта - умъртвена и ние оживяхме. Затова възпяваме и викаме: „Благословен Си, Христе Боже, Който тъй благоволи, слава Тебе!”
118 псалом Блажeни непорочнии: и Ангельский соборъ:
Ипакои, глас 2: След Твоите страдания жените отидоха на гроба, за да помажат тялото Ти, Христе Боже; и виждайки ангели в гроба, удивиха се; и чуха от тях, че Господ възкръсна, дарявайки на света велика милост.
Степенни антифони, глас 2.
Антифон 1: Към небето издигам очите на сърцето си - към Тебе, Спасителю, спаси ме с Твоето сияние.
Помилвай нас, които всеки час много грешим пред Тебе, о Христе мой, и преди края дай ни начин на покаяние пред Тебе.
Слава: На Светия Дух подобава да царува, да освещава, да обновява творението, Той е Бог, единосъщен с Отца и Словото. И ныне: същият.
Антифон 2: Ако Господ не беше в нас, кой невредим би се съхранил от врага и човекоубиеца?
Не предавай, Спасителю, Твоя раб на зъбите им: защото като лъвове върху ми се нахвърлят враговете ми.
Слава: На Светия Дух подобава всяка чест като Извор на живота, защото като Бог Той укрепява всички твари, съхранявайки ги чрез Сина в Отца. И ныне: същият.
Антифон 3: Надяващите се на Господа са подобни на свята планина! Те не отстъпват пред нападенията на враговете.
Към беззаконие ръце да не прострат тия, които живеят по Бога, защото Христос не изоставя жезъла на Своя жребий.
Слава: От Светия Дух извира всяка премъдрост – от Него е благодатта на апостолите, страдалческите венци на мъчениците и виденията на пророците. И ныне: същият.
Прокимен, глас втори: Вдигни Се, Господи Боже мой, по повелението, което Си заповядал и множество народ ще се събере при Тебе. Стих: Господи Боже мой, на Теб се уповавах, спаси ме.
Всякое дыхaние...; Евангелие възкресно; Воскресeние Христово...; Псалом 50 и нататък по реда на възкресната Утреня.
Канони, глас 2
Песен 1
Възкресен канон
Ирмос: Съкрушителната Божия сила някога повали в морската дълбина фараонската войска, а сега въплътилото Се Слово унищожи зловредния грях; Той е преславният Господ, Който славно Се прослави.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Князът на този свят, под чиято власт паднахме като не изпълнихме Твоята заповед, о Благий, бе осъден чрез Твоя Кръст. Защото нахвърляйки се срещу Теб като срещу смъртен, той бе поразен от силата на Твоята власт и безсилието му бе изобличено. 
Ти дойде в света като Избавител на човешкия род и Извор на нетленния живот, разкъсвайки пелените на смъртта чрез Твоето възкресение, което всички славословим, защото славно Се прослави. 
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Ти се яви като превъзхождаща всяка видима и невидима твар, о чиста Приснодево, понеже роди Твореца, Който благоволи да Се въплъти в Твоята утроба; с дръзновение моли Го да се спасят нашите души.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: По неутъпкан и непривичен морски път премина без да намокри нозе избраният Израил, зовейки: „Да възпеем Господа, защото Се прослави!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
О, Христе, Ти стана сила за немощните, възкресение за падналите и нетление за мъртвите чрез страданията на Твоята плът; така Се Ти прослави.
Създателят и Обновителят - Бог Се смили над падналия, който носи Неговия образ и възкреси съкрушения, и като бе умъртвен, всички оживи; така Се Той прослави.
Богородичен канон
Ирмос: По неутъпкан и непривичен...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Невеществената стълба и чудодейно изсъхналия път през морето явиха в древност Твоето Детерождение, Пречиста; затова всички пеем: „Така се то прослави!”.
Силата на Всевишния, съвършената Ипостас и Божията Премъдрост Се въплъти от Тебе, о Пречиста, и беседваше с човеците: така Се Той прослави.
Слънцето на правдата премина през затворените двери на Твоята девствена утроба, чиста Дево, и възсия над света: така Се Той прослави.
Песен 3
Възкресен канон
Ирмос: Като лилия разцъфтя пустинята - безплодната църква на езичниците при Твоето пришествие, Господи; в нея се утвърди и моето сърце.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Творението се измени, съзерцавайки страданията на Този, Който всичко създаде с божествена заповед, но сега Се яви в унизен вид, поругаван от беззаконници.
Ти от пръст ме създаде с ръката Си по Свой образ, о Христе, и когато заради греха се измених отново в смъртна пръст, Ти слезе в ада и заедно със Себе Си ме възкреси.   
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Ангелските чинове се удивяваха и в страхопочитание трептяха човешките сърца при Твоето раждане; затова с вяра Те почитаме като Богородица.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Лъкът на силните се строши от Твоята власт, Христе, а немощните се препасаха със сила.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Христос, Който е над всички, Се понизи спрямо ангелското естество чрез страданията на плътта.
Причислен към беззаконници Ти умря, Христе, но на жените Се яви възкръснал, сияейки с венеца на славата.
Богородичен канон
Ирмос: Лъкът на силните...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Този, Който бидейки Творец на времето е отвъд всяко време, по Своя воля като Младенец се роди от Тебе, Дево.
Нека да възпеем утробата, която е по-широка от небесата, защото чрез нея Адам обитава радостно небето.
Песен 4
Възкресен канон
Ирмос: От Девата Се роди не ходатай, ни ангел, но Самият въплътил Се Господ и спаси цялото ми естество; затова и Ти викам: „Слава на Твоята сила, Господи!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Стоейки като подсъдим пред съдилището, Боже мой, Ти не извиси глас, за да произнесеш съд над народите, о Владико, а им дари спасение чрез Твоите страдания, Христе.  
Чрез Твоите страдания, Христе, разбиха се козните на врага, а със слизането Ти в ада градежите на Твоите противници се разрушиха и дързостта на мъчителя бе унизена.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Всички верни те приемат като Пристанище на спасението и непоклатима Стена, Владичице Богородице; защото с молитвите Си Ти избавяш от беди нашите души. 
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Чух, Господи, тайната на Твоя промисъл и прославих непостижимата Ти сила, Човеколюбче.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Виждайки Те прикован на Кръста, Христе, Девата, Която Те роди без болки, претърпя сега майчински страдания.
Победена бе смъртта - Мъртвец плени адските врати; всепоглъщащият дявол бе разкъсан, а аз бях дарен със свръхестественото.
Богородичен канон
Ирмос: Чух, Господи...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Ето, Божията Майка като божествена планина се възвиси дори над ангелските сили в дома Господен.
О, Дево, Която единствена роди не според законите на естеството Владиката на всички твари, Ти се сподоби с божествено призвание.
Песен 5
Възкресен канон
Ирмос: Ходатай между Бога и човеците Си бил, Христе Боже, защото чрез Тебе бяхме приведени от нощта на незнанието към Твоя Отец – Изворът на светлината.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Като кедър, о Христе, Ти съкруши дързостта на враговете, когато по Своето благоволение, Владико, с плътта Си доброволно Се въздигна на кипарис, бор и кедър.  
Положиха Те в най-дълбок ров, Христе, бездиханен, мъртъв; но чрез Твоите рани, Ти съ-възкреси със Себе Си лежащите в гробовете забравени от века мъртъвци. 
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Моли Твоя Син и Господ, Дево чиста, да даде на надяващите се на Тебе мир и на пленените - избавление от вражеските нападения. 
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Яви Се Въгленът Исаиев и Слънцето възсия от девствената утроба, дарявайки светлината на богопознанието на ония, които тънеха в тъмнина.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Първият Адам отхвърли въздържанието на поста и вкуси от смъртоносното дърво; но Вторият Адам, разпъвайки Се, унищожи греха на първия.
По човешкото Си естество подвластен на страдания и смърт Си бил, Христе, бидейки безстрастен по нетварното Си божество; дарявайки на мъртвите нетление, Ти ги възкреси от преизподнята на ада.
 Богородичен канон
Ирмос: Яви Се Въгленът Исаиев...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Облаци, поръсете със сладостта на веселието живеещите на земята, защото Отрок ни се даде – Той е въплътилият Се от Девата наш Бог, Който предвечно съществува.
Моят живот и плътта ми се обляха в светлина и греховният мрак се разпръсна, когато след изпълване на времената Всевишният безсеменно от Девата Се въплъти.
Песен 6
Възкресен канон
Ирмос: Попаднал в греховната бездна, призовавам Твоята неизследима бездна от милосърдие: от тлението ме, Боже, изведи.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Праведникът бе осъден като злодей и с беззаконници бе прикован на дървото, дарявайки чрез Своята кръв на виновниците опрощение. 
В древност, чрез един човек - първия Адам, в света влезе грехът; така и сега чрез Един - Сина Божи, се яви възкресението.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Родила си непознала мъж, о, Дево, и пребъдваш вечно Дева, свидетелствайки за истинното божество на Твоя Син и Бог. 
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Ти чу молитвените слова на моята страдаща душа, Владико, и ме избави от злочестието, защото Ти единствен Си причина за нашето спасение.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Ти постави херувими да пазят Дървото на живота от падналия човек; но когато Те видяха, отвориха вратите, защото Ти дойде, за да въведеш разбойника в рая.
Чрез смъртта на един Човек адът опустя и беше разрушен, понеже голямото богатство, което бе събрал, Христос унищожи заради всички нас.
Богородичен канон
Ирмос: Ти чу молитвените слова...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Поробеното от греха човешко естество чрез Тебе, Владичице чиста, получи освобождение, понеже Твоят Син за всички Се принася в жертва като непорочен Агнец.
Всички викаме към Тебе – истинската Богомайка, да избавиш нас – Твоите раби, които прогневихме Твоя Син, защото Ти едничка имаш дръзновение пред Него.
Възкресен кондак, глас 2: Възкръсна Ти от гроба, всесилни Спасителю, и виждайки това чудо адът се ужаси и мъртвите възкръснаха; а творението, гледайки, се радва с Тебе; Адам се весели и светът, Спасителю мой, вечно Те възпява. 
Икос: Ти Си светлина за намиращите се в мрака, Ти Си възкресението на всички и живот за човеците и всички Си съ-възкресил, побеждавайки силата на смъртта и съкрушавайки адските врати; като видяха това, мъртвите се удивяваха на чудото и всяка твар се радваше на възкресението Ти, Човеколюбче. Затова всички славим и възпяваме Твоето снизхождение и светът Теб винаги възпява, Спасителю мой. 
Песен 7
Възкресен канон
Ирмос: Богопротивната заповед на беззаконния мъчител разпали силен пламък; но Христос поръси благочестивите отроци с росата на Духа, затова Той е благословен и препрославен. 
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Поради Твоето милосърдие, Владико, Ти не изтърпя да гледаш човека, измъчван от смъртта, но ставайки Човек, дойде и го спаси чрез Свойта кръв; Ти Си благословеният и препрославен Бог на нашите отци.
Виждайки Те облечен в дрехата на отмъщението, Христе, пазителите на портите адови се ужасиха; защото Ти бе дошъл да победиш безумния мъчител, Владико; Ти Си благословеният и препрославен Бог на нашите отци.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Признаваме Те за най-свята от всички светии, като единствена родила неизменния Бог, нескверна Дево, Майко непознала брак; чрез Твоето божествено Детерождение Ти стана извор на нетлението за всички верни.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Някога отроците станаха любомъдри витии, защото от богоприятните им души извираше богословие, а от устите им - песен: „Благословен Си, пребожествен и препрославен Боже на нашите отци!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Ти осъди в древност непослушанието на праотеца в Едем, но доброволно Се подложи на осъждане, прощавайки греховете на престъпника, о пребожествен и препрославен Боже на нашите отци.
Ти спаси уязвения от завистливия език на човекоубиеца в Едем и с доброволните страдания го изцери от смъртоносното ухапване, о пребожествен и препрославен Боже на нашите отци.
Мен - блуждаещия в смъртна сянка, Ти призова към светлина като с блясъка на Твоето божество прониза тъмния зрак на ада, пребожествен и препрославен Боже на нашите отци.
Богородичен канон
Ирмос: Някога отроците...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Йаков видя нощем смътно, като в загадка, въплътилия Се Бог, но Той от Тебе Се яви в пълна светлина на тия, които пеят: „О, пребожествен и препрославен Боже на нашите отци!”.
Предвещавайки знаците на неизказаното съединение, станало в Тебе, Чиста, с Йаков Се бори Оня, Който драговолно Се съедини с човека - пребожественият и препрославен Бог на нашите отци.
Нечестив е оня, който не Те изповядва за Син на Девата, Един от всевъзпяваната Троица и не зове с несъмнена вяра и език: „О, пребожествен и препрославен Боже на нашите отци!”.
Песен 8
Възкресен канон
Ирмос: Някога по Божествена заповед огнената пещ във Вавилон прояви различни действия, изгаряйки халдеите и разхлаждайки верните, които пееха: „Благословете Господа, всички Негови дела!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Като гледаха дрехата на Твоята плът, обагрена с кръвта Ти, ангелските чинове в трепет се удивяваха на Твоето велико дълготърпение и викаха: „Благославяйте Господа, всички Негови дела!”.
Чрез Твоето възкресение, о Щедри, моята смъртност Ти облече в безсмъртие; затова, радвайки се, Твоите избрани люде с благодарност Те възпяват, Христе, викайки към Тебе: „Наистина бе погълната смъртта с победа!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Безсеменно си заченала и неизказано си родила Оня, Който макар и неразделен от Отца, живя в Твоята утроба като Бог и Човек, Пречиста Богородице; затова Те признаваме като спасение за всички нас.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Трижди блажените юноши пренебрегнаха златния идол, съзерцавайки образа на живия Бог и сред огъня пееха: „Всяка твар да възпява Господа и да Го превъзнася во веки!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Всички Те видяха прикован на Кръста, о Премилостиви, и доброволната Ти смърт и погре-бение бяха явни за човеците, които чрез Твоето възкресение, Човеколюбче, получиха избавление и сега с вяра пеят: „Всяка твар да възпява Господа и да Го превъзнася во веки!”.
За да избавиш от тлението този, когото създаде с Твоята божествена сила, Ти слезе в преизподнята, Слове Божи, и като го претвори в нетленен, направи го причастник на Твоята вечносъществуваща слава, за да викне към Тебе, Христе: „Всяка твар да възпява Господа и да Го превъзнася во веки!”.
Богородичен канон
Ирмос: Трижди блажените юноши...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Чрез Тебе, Дево, Този, Който е несравним по благост и сила стана видим на земята и живя между човеците; към Него ние – верните, пеейки зовем: „Всяка твар да възпява Господа и да Го превъзнася во веки!”.
Проповядвайки Те като истинска Богородица ние справедливо Те прославяме, о чиста Дево, защото Ти наистина роди в плът Един от Троицата; Нему, заедно с Отца и Духа, всички ние пеем: „Всяка твар да възпява Господа и да Го превъзнася во веки!”.
Песента на Пресвета Богородица: Величитъ душа моя Господа: Чеcтнейшую херувимъ:
Песен 9
Възкресен канон
Ирмос: Синът на безначалния Отец, Бог и Господ, въплъщавайки Се от Девата, ни Се яви, за да просвети помрачените и да събере разпръснатите; затова Те величаем, всевъзпявана Богородице.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
О, Спасителю, подобно на Дървото на живота в рая, сега на Голгота се посади всечестното Дърво на Твоя пречист Кръст и напоявано с божествените кръв и вода от божествения извор на Твоето ребро, Христе, разцъфтя като живот за нас.
Разпъвайки Се, о Всесилний, Ти повали силните и възнасяйки лежащото в адския затвор човешко естество, го постави на престола на Отца; затова, покланяйки се, величаем Тебе, Който с това естество отново ще дойдеш. 
Припев: Всесвята Троице, Боже наш, слава на Тебе.
Троичен: Ние верните православно възпяваме и славим тричислената Единица и единосъщна Троица – неразделното пребожествено Естество, трисветла незалязваща Светлина, единствена нетленна, просветила всички нас. 
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: От Бога - Бог Слово, неизразимата Божия Премъдрост обнови вкусилия тленната храна Адам, като неизказано Се въплъти заради нас от Светата Дева. Затова ние верните единомислено с песни Го възпяваме.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и възкресение.
Ти бе повесен като агне на Кръста посред осъдените на Лобното място, о Христе, и прободен в реброто с копие, като благ Ти дарува живот на нас, сътворените от земна пръст, които с вяра почитаме Твоето божествено възкресение.
Нека всички верни да се поклоним на Бога, Който със Своята смърт разруши силата на смъртта; защото Той съ-възкреси със Себе Си мъртвите от века и на всички дарува живот и възкресение.
Богородичен канон
Ирмос: Ти цял Си желание и сладост, Слове Божий, Сине на Девата, Боже на боговете, Господи, Пресвят сред светиите. Затова Теб и Тази, Която Те роди всички величаем.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Силен жезъл за тленното ни естество бе даден в Твоята утроба, о Пречиста – Бог Слово; Той го възкреси, макар в ада да беше повалено; затова, Пречиста, като Богородица Те величаем.
Тази, Която избра за Своя Майка, Владико, приеми милостиво като молитвеница за нас и нека всичко да се изпълни с Твоята благост, за да можем всички да Те величаем като Благодетел.
Последната катавасия, малка ектения. Свят Господь Богъ нaшъ: и ексапостиларии.
На хвалитните - възкресни стихири, глас 2:
Всяко дихание и всяка твар Те слави, Господи, защото чрез Кръста Ти разруши смъртта, за да покажеш на човеците Своето възкресение от мъртвите, като единствен Човеколюбец.
Нека кажат иудеите как войниците изгубиха Царя, Когото пазеха? Защо камъкът не опази Камъка на живота? Нека или да покажат Погребания или да се поклонят на Възкръсналия, казвайки с нас: „Слава на множеството Твои щедрости, Спасителю наш, слава Тебе!”
Радвайте се, люде, и се веселете; ангелът, стоящ на гробния камък ни благовести, казвайки: „Спасителят на света Христос възкръсна от мъртвите и изпълни всичко с благоухание; радвайте се, люде, и се веселете!”.
Преди Твоето зачеване, Господи, ангел донесе на Благодатната поздрава „Радвай се!”; и пак ангел при възкресението Ти отмести камъка от Твоя славен гроб. Единият вместо печал възвести знаменията на радостта, а другият вместо смъртта ни проповядва Владиката Животодателя; затова Ти пеем: „Благодетелю на всички, Господи, слава Тебе!”
Анатолиеви стихири, глас 2:
Жените поръсиха Твоя гроб с миро, смесено със сълзи, но устата им се изпълниха с радост, когато рекоха: „Възкръсна Господ!”.
Да възхвалят всички народи и люде Христа нашия Бог, Който доброволно заради нас претърпя Кръст и престоя три дни в ада и да се поклонят на Неговото възкресение от мъртвите, чрез което се просветиха краищата на целия свят.
Разпнат и погребан Си бил, Христе, както Сам благоволи, смъртта унищожи и в слава възкръсна като Бог и Владика, дарявайки света с вечен живот и велика милост.
Запечатвайки гроба, беззаконници, вие наистина ни сподобихте с по-голямо чудо; стражите знаят, че днес Христос излезе от гроба, но ги подучихте да казват: „Докато спяхме, дошли учениците Му и Го откраднали.” Но кой краде мъртвец, гол при това? Той възкръсна самовластно като Бог, оставяйки в гроба Своите погребални повивки. Елате и вижте, иудеи, че не е повредил печата Оня, Който разруши смъртта и дарува на човешкия род безкраен живот и велика милост.
Слaва, Утренна евангелска стихира, И ныне: Преблагословeнна еси Богородице
Велико славословие. Възкресен тропар:
Възкръсвайки от гроба, Ти разкъса адските вериги и разруши смъртната присъда, Господи; Ти избави всички от вражеските мрежи и се яви на Своите апостоли, изпращайки ги на проповед, като чрез тях дарува на вселената Твоя мир, единствен Многомилостиви.
Ектении и отпуст
На Литургията, блаженствата, глас 2:
Принасяме Ти словата на разбойника и Те молим: „Помени ни, Спасителю, в Твоето Царство!”.
Стих: Блажeни чисти сeрдцемъ…
Принасяме пред Тебе Кръста, който Ти заради нас прие за прошка на нашите прегрешения, Човеколюбче.
Стих: Блажeни миротворцы…
Покланяме се, Владико, на Твоето погребение и възкресение, чрез които избави света от тлението, Човеколюбче.
Стих: Блажeни изгнaни прaвды рaди…
Чрез Твоята смърт, Господи, погълната бе смъртта; и с Твоето възкресение, Спасителю, Си спасил света.
Стих: Блажeни есте, егда поносятъ вaмъ…
Възкръсвайки от гроба, Ти срещна мироносиците и им каза да известят  учениците за Твоето възкресение.
Стих: Рaдуйтеся и веселитеся…
Виждайки в дълбините на ада Тебе – Светлината, Христе, тия, които спяха в тъмнина, възкръснаха.
Слава: Отца да прославим, на Сина да се поклоним и Светия Дух с вяра да възпеем.
И ныне: Радвай се, огнезрачен Престоле, радвай се, Невесто невкусила брак, радвай се, Дево, Която роди за човеците Бога.
След Апостола
Алилуя (3): Да те чуе Господ в скръбен ден, да те защити името на Бога Йаковов. Стих: Господи, спаси царя и чуй ни в деня когато викаме към Тебе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар