понеделник, 11 май 2020 г.

Възкресен Октоих, седми глас


В събота на Великата вечерня, на Господи воззвaхъ - 10 стиха: 3 възкресни и 4 Анатолиеви стихири от Октоиха, а от Минея 3 или 6 (тогава 4 от Октоиха). Слава от Минея, И ныне, Богородичен на гласа.
Възкресни стихири, глас 7.
Елате да се възрадваме в Господа, Който съкруши силата на смъртта и просвети човешкия род и заедно с безплътните сили да кажем: „Създателю и Спасителю наш, слава Тебе!”.
Кръст и погребение заради нас претърпя, Спасителю, и като Бог смъртта със смърт умъртви; затова се покланяме на Твоето тридневно възкресение, Господи, слава Тебе!
Като видяха възкресението на Създателя, апостолите удивени пееха ангелска похвала: „Това е славата на Църквата, това е богатството на Царството; Господи, Който пострада за нас, слава Тебе!”
Анатолиеви стихири, същия глас.
Макар и хванат от беззаконни човеци, Христе, Ти Си мой Бог и аз от Теб не се срамувам; по плещите бе удрян, не отричам; на Кръст бе прикован, и това не крия; с Твоето възкресение се хваля, защото Твоята смърт е моят живот; всесилни и човеколюбиви Господи, слава Тебе!
Изпълнявайки пророчеството на Давид, Христос откри на Сион Своето величие на учениците, като показа Себе Си достоен во веки за хвала и прослава заедно с Отца и Дух Свети; отначало – безплътен като Слово, а после заради нас въплътил Се, умъртвен като Човек и възкръснал с божествена власт, като Човеколюбец.
Както Сам пожела, Христе, Ти слезе в ада, където потъпка смъртта като Бог и Владика и възкръсна в третия ден, съ-въздигайки от адските окови и тлението Адам, който вика и казва: „Слава на Твоето възкресение, единствен Човеколюбче!”.
В гроб бе положен сякаш бе заспал, Господи, но в третия ден възкръсна като Могъщ по сила и съ-възкреси Адам от тлението на смъртта като Всесилен.
Стихири на Пресвета Богородица, които пеем, ако няма в Минея, от Павел Аморейски.
Ти си радост за ангелите, Ти си слава за човеците, за верните – надежда, всевъзпявана Владичице, наша Застъпнице; към Тебе прибягваме във всяка нужда, та по Твоите молитви от вражите стрели, от душевна гибел и всяка скръб да се избавим ние, които Те възпяваме, Богоневесто.
Богородице,  Ти си мое упование, моя Застъпница, стена и прибежище, о всевъзпявана Владичице, която безмъжно роди по плът Бога, Спасителя на света; чрез Твоите молитви избави ни от обхваналите ни изкушения, беди и нещастия, единствено Прибежище на християните.
Укроти плътските ми похоти, угаси пламъка на страстите ми, отстрани от мене, Богородице, прелъстителния зной на моето желание и ме отвърни от непреклонния ми навик към всяко бесовско стремление, та в сърдечна тишина и в душевно безстрастие да Те славя с песен, Всевъзпявана.
Слава и ныне, глас 7: Ти свръхестествено се яви като Майка, Богородице, но остана неизказано и необяснимо Девица и езикът не може да изкаже чудото на Твоето Детерождение; защото както дивно бе зачатието, Чиста, непостижим бе и начинът на раждането - понеже там където Бог поиска, отменя се природния закон; затова, почитайки Те като Божия Майка, всички молим Те усърдно: „Моли се за спасението на нашите души!”.
На стиховните, възкресни стихири, глас 7:
Възкръсна Ти от гроба, Спасителю на света, и съ-въздигна човеците заедно с плътта Си; Господи, слава Тебе!
Елате да се поклоним на Този, Който възкръсна от мъртвите и всичко просвети, защото Той ни освободи от адските мъки чрез Своето тридневно възкресение, дарявайки ни живот и велика милост.
Слизайки в ада, Христе, Ти смъртта плени и възкръсвайки тридневен, Ти съ-възкреси нас, които славим Твоето всесилно възкресение, Господи, Човеколюбче!
Страшен беше Твоят вид, Господи, когато Ти легна в гроба сякаш бе заспал, но възкръсвайки тридневен като силен, Ти съ-възкреси Адам, който зове: „Слава на Твоето възкресение, единствен Човеколюбче!”.
Слава и ныне: Прибягвайки под Твоя покров, Владичице, всички родени на земята Ти пеем: „Богородице, упование наше, избави ни от безбройните съгрешения и спаси нашите души!”.
Възкресен тропар, глас 7:
Разрушил Си със Своя Кръст смъртта и отворил Си за разбойника рая; на мироносиците плача Си претворил в радост и на апостолите заповядал Си да проповядват, че възкръснал Си, Христе Боже, дарявайки на света велика милост.
Слава и ныне: Като съкровищница на нашето възкресение, Всевъзпявана, от пропастта и дълбините на прегрешенията изведи нас - надяващите се на Тебе, защото Ти спаси тия, които са под властта на греха, раждайки нашето Спасение; Ти бе Дева преди раждането, Дева в раждането и след раждането пак пребъдваш Дева.
В Неделя на Утренята
След Богъ Господь, възкресния тропар два пъти, Слава – тропар на светията от минея, И ныне - възкресния Богородичен. Катизма.
След 1-та катизма, възкресни седални, глас 7:
В гроба Животът бе положен и бе поставен на камъка печат; войниците пазеха Христа като Цар, Който сякаш бе заспал и ангели Го славеха като безсмъртен Бог, а жените викаха: „Възкръсна Господ, дарявайки на света велика милост!”.
Стих: Воскресни, Господи Боже мой, да вознесeтся рука Твоя, не забyди убогихъ Твоихъ до конца.
С тридневното Си погребение Ти плени смъртта, Христе Боже, и с живоносното Си възкресение Ти въздигна тленния човек, като Човеколюбец, слава Тебе!
Слава и ныне: Богородице Дево, моли непрестанно Христа нашия Бог, Който Се разпна заради нас, възкръсна и победи властта на смъртта, да спаси душите ни.
След 2-та катизма, възкресни седални, глас 7:
Макар да беше запечатан гроба, Ти – Животът, от него възсия, Христе Боже, и при заключени врати застана пред учениците, о Възкресение на всички, обновявайки чрез тях правия Дух в нас по великата Си милост.
Стих: Исповемся Тебе, Господи, всем сeрдцем моим, повем вся чудеса Твоя.
Жените-мироносици бързаха с плач към гроба, където войници пазеха Тебе - Царя на всичко, и една на друга казваха: „Кой ще ни отмести камъка?”. Но възкръсна Ангелът на Великия Съвет, побеждавайки смъртта, всесилни Господи, слава Тебе!
Слава и ныне: Радвай се, благодатна Богородице Дево, Пристанище и Застъпница на човешкия род, защото от Теб се въплъти Избавителят на света; единствена Ти си Майка и Дева, винаги благословена и препрославена. Моли Христа Бога да дари мир на цялата вселена.
118 псалом Блажeни непорочни: и Ангелский соборъ:
Ипакои, глас 7: Ти възприе нашия образ и чрез плътта претърпя Кръст, Христе Боже, спаси ме с Твоето възкресение, като Човеколюбец.
Степенни антифони, глас 7.
Антифон 1: Пленниците от Сион Ти избави от заблудата и мене, Спасе, оживи, избавяйки ме от поробващите страсти.
Оня, който при южен вятър сее в скърби, сиреч в пост със сълзи, той с радост ще пожъне снопите на вечния живот.
Слава: Светият Дух е извор на божествени съкровища, от Него са премъдростта, разумът и страхът Господен; Нему хвала и слава, чест и власт! И ныне: същият.
Антифон 2: Ако Господ не съзида дома на душата, то напразно се трудим; защото без Него ни дело, ни слово се изпълняват.
Светиите, движени от Духа, произрастват отеческите учения за осиновението, правейки ни благоутробни плодове за Бога.
Слава: От Светия Дух всяка твар има битие; защото преди всичко Той е Бог, Господ на вселената, непристъпна Светлина и Живот на всичко. И ныне: същият.
Антифон 3: Боящите се от Господа, намирайки пътя на живота, сега и винаги блаженстват в нетленна слава.
Виждайки своите чеда около трапезата си като клонки, зарадвай се и се развесели, като ги приведеш към Христа – Началника на пастирите.
Слава: В Светия Дух е дълбината на дарованията, богатството на славата и великата тайна на съда; затова Нему подобава да се служи като единославен на Отца и на Сина. И ныне: същият.
Прокимен, глас 7: Възкресни, Господи, Боже мой, да се вдигне ръката Ти, не забравяй Твоите бедни до край. Стих: Ще Те славя, Господи, от все сърце, ще възвестявам всички Твои чудеса.
Всякое дыхaние…; Евангелие възкресно; Воскресeние Христово…; Псалом 50 и нататък по реда на възкресната Утреня.
Канони, глас 7
Песен 1
Възкресен канон
Ирмос: По Твоя заповед естеството на водата, която преди се лееше обилно, се преобрази и стана като суша, Господи; така Израил, преминавайки със сухи нозе, пее Ти победна песен.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Тиранията на смъртта бе осъдена чрез Кръстното дърво, Господи, когато Ти осъден бе на несправедлива смърт и тъй, нямайки над Тебе власт, князът на тъмнината справедливо бе изпъден вън.
Приближи се до Тебе адът и бидейки безсилен да съкруши със зъби тялото Ти, с разбити челюсти остана; затова, Спасителю, премахвайки скръбта от смъртта, Ти възкръсна на третия ден.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Премахна се скръбта на пра-майката ни Ева, защото безмъжно Ти роди без да усетиш родилни болки; и затова, знаейки че наистина си Богородица, всички Те про-славяме.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Господ, Който съкрушава в битки със силна ръка, покри с морето фараона и колесниците му; нека Го възпеем, защото Се прослави.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
От Своето прободено ребро на Кръста, Спасителят изля два животворни извора за нас; нека Го възпяваме, защото Се прослави.
Като слезе в гроб и възкръсна в третия ден, Христос дари на смъртните залога на нетлението; нека Го възпяваме, защото Се прослави.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Единствена Ти се яви като Девица дори след раждането, защото роди по плът Твореца на света; затова и всички Ти зовем: „Радвай се!”.
Богородичен канон
Ирмос: По Твоя заповед...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Родила Бездната на милосърдието – Христа, о Дево, озари душата ми с Твоето светоносно сияние, та достойно да възпея бездната на Твоите чудеса.
Виждайки ни поразени от стрелите на греха, Словото като благодетел Се смили над нас; затова Пребожественият неизказано се съедини с плътта чрез Теб, Всечиста.
Тленното и смъртно човешко естество бе подвластно на смъртта, Владичице; но зачевайки Живота, Ти го възведе от тлението към вечния живот.
Песен 3
Възкресен канон
Ирмос: Господи Спасителю, в началото Ти утвърди небесата и цялото им войнство чрез всесилното Си Слово и чрез вседействащия и божествен Дух; утвърди и мене върху непоклатимия камък на Твоето изповедание.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Възхождайки на Кръстното дърво, милосърдни Спасителю, Ти доброволно мъки претърпя заради нас и понесе рани, които донесоха мир и спасение за верните; затова всички ние чрез тях се примирихме с Твоя Отец.
Ти очисти раните на душата ми, поразена от ухапването на змията, Христе, и показа Твоята светлина на мене, който от древност лежа в тъмнина и тление; защото чрез Кръста Ти слезе в ада и ме възкреси със Себе Си.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: По молитвите на Твоята Майка, която мъж не позна, подай мир на света, Спасителю, дай ни победа над враговете и удостой с Твоята неизказана слава тия, които Те прославят.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Ти, Който утвърди със слово небесата и постави основите на земята върху много води, утвърди и моя ум в Твоята воля, еднички Човеколюбче.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Ти претърпя страдания на Кръста и отвори рая за разбойника, като благодетел и Бог; утвърди моя ум в Твоята воля, единствен Човеколюбче.
Ти възкръсна на третия ден от гроба и живот изля над света като Животодател и Бог; утвърди ме в Твоята воля, единствен Човеколюбче.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: О, Дево, която безсеменно зачена Бога и избави Ева от проклятието, моли въплътилия Се от Тебе Бог, Майко Мариам, да спаси Твоето паство.
Богородичен канон
Ирмос: Господи Спасителю...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Змията, изпълзявайки в Едем, ме прелъсти с желанието за обожение и ме захвърли на земята; но Бог, Който по природа е състрадателен и милостив, Се смили над мене и ме обожи, вселявайки Се в Твоята утроба и ставайки мене подобен, о Майко и Дево.
Благословен е Плодът на Твоята утроба, Богородице Дево, радост за всички; защото Ти роди за целия свят радост и веселие, които наистина разпръскват греховната печал, Богоневесто.
Богородице Дево, Ти ни роди вечния Живот, Светлината и Мира, Който прекрати древната вражда на човеците с Отца и Бога чрез вярата и изповеданието на благодатта.
Песен 4
Възкресен канон
Ирмос: Христе Боже, Ти, без да оставиш недрата на Отца, слезе на земята! Чух тайната на Твоя промисъл и Те прославих, единствен Човеколюбче.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Невинният Владика, Който Се въплъти от Девата, подложи плещите Си на бичуване и прие страдания заради мене - падналия раб, опрощавайки моите съгрешения.
Стоейки пред съдилището на беззаконните съдии, Този Който като Бог сътвори човека и е праведен Съдия на вселената, сега като подсъдим е обвинен и приема плесница от тленна ръка.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Като истинска Божия Майка, Всенепорочна, моли Твоя Син и Творец да ме насочи към спасителното пристанище на Неговата славна воля.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Съзерцавайки Твоето пришествие в последните времена, Христе, пророкът викаше: „Чух за Твоята сила, Господи, че Си дошъл да спасиш всички Свои помазаници!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Без да имаш грях, но заради греха, Господи, стана такъв, какъвто не беше и прие нашия образ, обличайки Се в чуждата природа, за да спасиш света и улавяйки, да умъртвиш мъчителя.
Ти на Кръста бе повесен и прощавайки греха на праотеца ни Адам, изпълни с радост пра-майката ни Ева; защото Ти дойде, за да спасиш всички Свои помазаници.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Роден от Дева, Ти претърпя смърт, но дари с живот Адам, който по своя воля изпадна в заблуда; защото смъртта се уплаши от Твоята сила, виждайки, че Си дошъл да спасиш всички погинали.
Богородичен канон
Ирмос: Христе Боже...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Ти се яви пред Бога като по-ценна от всички твари, избрана и всечестна; с блясъка на Твоята светлост просвети всички, които Те възпяват.
Ти роди Бога като смъртен Човек, Пречиста, въплътен от Твоите пречисти кърви, за да избави от многото съгрешения човеците, които с любов Те славят и почитат, Майко и Дево.
Разумното естество, посветено сега в неизречената тайна на Твоето Детерождение, свещенодейства на Оня, Който възсия от Тебе, Всеблаженна.
Песен 5
Възкресен канон
Ирмос: Нощта е тъмна за неверниците, Христе, а верните се просвещават в сладостта на Твоите слова; затова към Тебе бързам в зори и възпявам Твоето Божество.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Заради Твоите раби, Христе, Ти бе продаден и претърпя плесници, бидейки Ходатай за свободата на тия, които Те възпяват: „Към Тебе бързам в зори и възпявам Твоето Божество!”.
Чрез Своята божествена сила и немощ на плътта, Христе, Ти обезсили силния, Спасителю, и чрез възкресението Си ме направи победител на смъртта.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Пречиста Майко, Ти роди Бога, Който боголепно Се въплъти от Тебе, Всевъзпявана, понеже не си познала мъжки пол, но си заченала от Дух Свети.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Господи, Боже мой, от ранни зори на Тебе се моля: дай ми прошка на съгрешенията и насочи моя път в светлината на Твоите заповеди.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Когато Ти бе причислен към беззаконници и бе издигнат на Голгота, небесните светила се скриха, разтърси се земята и бляскавата храмова завеса се раздра, свидетелствайки за отстъплението на иудеите.
С песни прославяме Тебе, Който разруши цялата мощ на мъчителя чрез непостижимата сила на Своето божество и въздигна мъртвите чрез възкресението Си.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Майко на Царя и Бога, всевъзпявана Богородице, с Твоите молитви дари очистване от греховете на тия, които винаги с вяра и любов и с песни Те възхваляват.
Богородичен канон
Ирмос: Нощта е тъмна...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Като видя стълбата достигаща небето, Йаков проумя в нея Твоя образ, защото чрез Тебе Бог се съедини с човека, пречиста Владичице.
Като получихме сега вечно избавление чрез Тебе, Дево, ние усърдно Ти зовем: „Радвай се, Богоневесто!” и възрадвани от Твоята светлина с песни Те възпяваме.
Женихът Те откри, Всенепорочна Дево, като единствена лилия сред тръни, сияеща със светлината на девствената чистота, затова Той Те избра за Своя Невеста.
Песен 6
Възкресен канон
Ирмос: Като плувам в морето на житейските грижи, греховете ме потапят и ставам плячка на душепагубния звяр, но като Йона Те зова, Христе: „От смъртоносната бездна Ти ме изведи!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Душите на праведните, заключени в ада, си спомняха за Тебе и Те молеха за спасение, което Ти им даде чрез Своя Кръст, когато поради човеколюбието Си слезе в преизподнята.
Съборът на апостолите не се надяваше да види отново одушевения и неръкотворен Храм – Христовото тяло, разрушено от страданията, но покланяйки се на Възкръсналия те започнаха да проповядват навсякъде за Него.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Кой от човеците може да обясни начина на Твоето неизказано Детерождение, станало заради нас, Богоневестна Дево? Защото неописуемият Бог Слово, съединявайки Се с Тебе, стана плът от Тебе.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Йона викаше от утробата на ада: „Изведи от тлението моя живот!”, а ние Ти зовем: „Всесилни Спасителю, помилуй ни!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Доброволно Ти издигна Се на Кръста, Спасе, и така плени силата на врага; защото на това Дърво Ти прикова присъдата за нашите грехове.
Като възкръсна от мъртвите с божествена власт, Спасителю, Ти съ-въздигна човешкия род, дарявайки го с живот и нетление, като Човеколюбец.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Нашият Бог, Когото неизказано роди, Богородице, моли непрестанно да избави от беди тия, които Те възпяват, чиста Приснодево.
Богородичен канон
Ирмос: Като плувам в морето...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Предобразите от закона и словата на пророците ясно предсказаха, че Ти, Пречиста, ще родиш Благодетеля на цялото творение, Който по много и различни начини дарява с блага тия, които с вяра Те възпяват.
Пръвосъздаденият Адам в древност бе прогонен от божествените сладости на рая чрез измамата на човекоубиеца, но Ти, о Дево, която мъж не позна, пак го възвърна, раждайки Този, Който ни избави от престъплението.
Оня, Който по Своята божествена воля и творческа сила създаде вселената от нищо, произлезе от Твоята утроба, Пречиста Дево, и просвети с огъня на божествената Светлина тия, които се намираха в смъртната тъма.
Възкресен кондак, глас 7: Силата на смъртта не може повече да задържи човеците, защото Христос слезе, съкрушавайки и разорявайки нейните сили; адът е свързан и пророците в един глас се радват и казват: „Яви Се Спасителят на пребъдващите във вярата; излезте, верни, за възкресение!”.
Икос: Днес преизподнята, адът и смъртта се разтрепераха пред Единия от Троицата; земята се потресе, ужасиха се вратарите на ада, като Те съзряха; цялото творение заедно с пророците, радвайки се, пее Ти победна песен, Избавителю и наш Боже, Който разруши сега силата на смъртта; да възкликнем и да извикаме към Адам и към произлезлите от него: „Кръстното дърво въведе Адам отново в рая; излезте, верни, за възкресение!”.
Песен 7
Възкресен канон
Ирмос: В древност отроците явиха оросена огнената пещ и възпявайки единия Бог викаха: „Превъзнасян и препрославен е Бог на нашите отци!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Чрез дърво се умъртви Адам, проявявайки непослушание по своя воля, а чрез Христовото послушание той бе възсъздаден; защото заради мен разпъва Се препрославеният Божи Син.
Цялото творение Те възпя, Христе, когато от гроба Ти възкръсна, защото слизайки в ада, Ти подари живот - на мъртвите даде възкресение, а на пребъдващите в тъмнина даде светлина, о Преславни!
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Радвай се, Дъще на погиналия Адам! Радвай се, едничка Божия Невесто! Радвай се, защото поради Теб - заченалата Бога, тлението бе унищожено; моли Го, Чиста, за спасението на всички нас.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Хвърлени в огнената пещ, благочестивите отроци с песен претвориха огъня в роса, пеейки така: „Благословен Си, Господи, Боже на нашите отци!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Ти притъпи жилото на греха на Кръстното дърво и чрез копието в Своето ребро унищожи присъдата за Адамовото престъпление; благословен Си, Господи, Боже на нашите отци.
Прободен в ребрата, Ти очисти с божествените капки кръв земята, осквернена от кръвта на безумното идолослужение; благословен Си, Господи, Боже на нашите отци.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Ти, Която носи в утробата си Бога, роди за света съществуващото преди слънцето Сияние – Христа, Който избави от тъмата и просвети с богопознание всички, които възклицават: „Благословен Си, Боже, на нашите отци!”.
Богородичен канон
Ирмос: В древност отроците...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
О, Дево, Ти си многоцветно украсен златен съсъд, и Теб възлюби Твоят Създател и Господ, превъзнасяният и препрославен Бог на нашите отци.
В древност Исая се очисти, като прие въглена горещ, съзерцавайки под тоя образ Твоя Плод, Отроковице, превъзнасяният и препрославен Бог на нашите отци.
В древност боговдъхновените пророци, съзерцавайки образите на божественото раждане станало чрез Тебе, с радост пееха и възклицаваха: „Превъзнесен и препрославен е Бог на нашите отци!”.
Песен 8
Възкресен канон
Ирмос: Неизгарящата в огъня къпина на Синай яви Бога на трудно говорещия и заекващ Моисей, а ревността Божия показа тримата отроци в огъня като непоколебими певци, които пееха: „Всички творения Господни, Господа възпявайте и превъзнасяйте във всички векове!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Пречистият духовен Агнец, заклан за света, прекрати жертвите, принасяни според Закона и като Бог очисти от съгрешенията този свят, който непрестанно вика: „Всички твари, възпявайте Господа и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Приетата от Твореца наша плът преди страданията не бе нетленна, но след страданията и Неговото възкресение за тлението стана недостъпна и обновява смъртните, които викат: „Всички твари, възпявайте Господа и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Твоята чистота, Дево, и съвършената Ти непорочност очистиха нечистотата и мерзостта във вселената; и Ти, Всечиста, стана причина за примирението ни с Бога, затова всички ние Те благославяме и превъзнасяме във всички векове.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Единственият безначален Цар на славата, Когото благославят силите небесни и пред Когото треперят ангелските чинове, свещеници възпявайте, люде, превъзнасяйте във всички векове!
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Този, Който доброволно претърпя страдания и по Своя воля Се прикова на Кръста – Разрушителя на адовите сили, свещеници възпявайте, люде, превъзнасяйте във всички векове!
Този, Който унищожи силата на смъртта, възкръсна от гроба в слава и спаси човешкия род, свещеници възпявайте, люде, превъзнасяйте във всички векове!
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Едното милосърдно и предвечно Слово, Което в последните времена Се роди от Девата и отмени древното проклятие, свещеници възпявайте, люде, превъзнасяйте във всички векове!
Богородичен канон
Ирмос: Неизгарящата в огъня къпина...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
По чуден начин Ти просвети вселената чрез сиянието на Твоето Детерождение, Богородителко, защото носиш в своите обятия истинския Бог, просвещаващ верните, които непрестанно възклицават: „Всички твари, възпявайте Господа и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Благоговейно възпяваме, Пречиста, Твоята утроба, вместила Бога, необяснимо въплътил Се и осиял с богопознание всички верни, които непрестанно възклицават: „Всички твари, възпявайте Господа и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Чрез блясъка на Своята светлина направú световидни тези, които Те възпяват, Майко на Светлината, Богородице пречиста; защото Ти стана обиталище на Светлината, озаряваща със светлина тия, които непрестанно възклицават: „Всички твари, възпявайте Господа и превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Песента на Пресвета Богородица: Величитъ душа моя Господа: Честнейшую херувимъ:
Песен 9
Възкресен канон
Ирмос: Зачевайки нетленно и дарявайки с плът Словото – Създателя на всичко, Майко непознала мъж, Дево Богородице, вместилище на Невместимия, обител на Твоя безпределен Създател, ние Тебе величаем.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Замлъкнете, вие - всички неправомислещи, които приписвате страдания на Божеството; защото ние величаем Господа на славата, разпнат по плът, но по божествена природа, неподложен на разпъване и го почитаме като Един в две природи.
Вие, които отхвърляте възкресението на телата, елате при Христовия гроб и се убедете, че умъртвена бе, но отново се въздигна плътта на Жизнеподателя, уверявайки ни в последното възкресение, което очакваме.
Припев: Всесвята Троице, Боже наш, слава на Тебе.
Троичен: Почитайки не Троица по Божество, а по Ипостаси, и не едно Лице, а едно Божество, ние отсичаме от общение тия, които Го разсичат и изобличаваме неразличаващите Лицата на Божествената Троица, Която ние величаем.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Майко Божия и Дево, Която роди и остана Девица не по закона на естеството, но поради Божието снизхождане, чрез Теб се удостоихме с Божиите чудеса, затова и непрестанно Те величаем.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Христос е Светлина от Светлина, Сияние на Отеческата слава, Което възсия извън времето! Той озари мрака на човешкия живот и ни избави от покриващата ни тъма; Него ние, верните, непрестанно величаем.
Нека бъдат посрамени мъдруващите за едно сложно естество като виждат страданията на плътта и силата на Божеството в Христа, защото Този, Който умира като Човек, Той и възкръсва като Създател на всичко.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Църквата към Теб, Христе, зове: „Освен Тебе не познавам друг Бог, Който от неверните народи ме избра за Своя Невеста!”. По молитвите на Тази, Която Те роди, о Слове, дарувай на верните спасение, като Милосърден.
Богородичен канон
Ирмос: Майко Божия и Дево...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Ти стана за нас Ходатайка за вечна радост и веселие, Приснодево Отроковице, носейки в утробата си Изкупителя, избавящ всички, които чрез истината и по вдъхновение от Светия Дух Го почитат като Бог.
Възпявайки Те, Твоят предшественик Давид, Пречиста, Те нарича Ковчег на божествената светиня, вместил свръхестествено Бога, Който седи в Отеческите недра; Него ние, верните, непрестанно величаем.
Наистина Ти стана по-висша от всяка твар, Отроковице, защото ни роди по плът Създателя на всичко; затова, като Майка на единствения Владика, Ти изначално превъзхождаш всички.
Последната катавасия, малка ектения. Святъ Господь Богъ нaшъ: и ексапостиларии.
На хвалитните - възкръсни стихири, глас 7:
Възкръсна Христос от мъртвите, разкъсвайки оковите на смъртта; благовести, земьо, великата радост, възпявайте, небеса, Божията слава!
Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на Светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен.
На Христовото възкресение да се покланяме не ще престанем, защото Той ни спаси от нашите беззакония - Светият Господ Иисус, Който яви възкресението.
Какво да въздадем на Господа за всичко, което ни е дал? Заради нас Бог стана Човек, поради повреденото ни естество Словото стана плът и Се всели сред нас; за неблагодарните стана Благодетел, за пленените – Освободител, за пребиваващите в тъмнина – Слънце на правдата; на Кръста - безстрастен, в ада – Светлина, в смъртта – Живот и възкресение за падналите; Нему да възкликнем: „Боже наш, слава Тебе!”.
Анатолиеви стихири, глас 7.
Господи, Ти съкруши адските врати и унищожи властта на смъртта със Своята крепка сила, а като Цар на всички и Бог всесилен чрез божественото и славно Твое възкресение въздигна със Себе Си мъртвите, които от векове спяха в тъмнина.
Елате да се зарадваме в Господа и да се развеселим за възкресението Му, защото Той освободи мъртвите от адовите неразкъсваеми окови и като Бог дари на света живот вечен и велика милост.
Светъл ангел седеше върху камъка на приелия Живота гроб и на жените-мироносици благовестеше, казвайки: „Възкръсна Господ, както по-рано ви предрече, възвестете на учениците Му, че ви преваря в Галилея и дава на света живот вечен и велика милост!”.
Защо отхвърлихте крайъгълния Камък, о пребеззаконни иудеи? Ето, Той е, Когото Бог положи на Сион; Той е, Който в пустинята от камъка източи вода и от ребрата Си източи ни безсмъртие; Той е Камъкът, Който от девствената Планина бе отсечен без мъжко желание, Синът Човешки, идващ на небесните облаци към Стария по дни, както рече Даниил, и вечно е Неговото царство.
Слaва, Утренна евангелска стихира, И ныне: Преблагословeна еси Богородице...
Велико славословие.
Възкресен тропар: Днес стана спасението на света; нека възпеем Възкръсналия от гроба Началник на нашия живот; разрушавайки със смърт смъртта, Той ни дари с победа и велика милост.
Ектении и отпуст.
На Литургията, Блаженните, глас 7:
Красив на вид и приятен за храна бе плодът, който мене умъртви; но Христос е Дървото на живота, от Което като вкусвам не умирам, но викам заедно с разбойника: „Помени ме, Господи, в Своето Царство!”.
Стих: Блажeни чисти сeрдцемъ…
Издигайки Се на Кръста, Милостиви, Ти заличи Адамовото осъждане за древния грях и спаси от заблудата целия човешки род; затова Те и възпявам, благодетелю Господи.
Стих: Блажeни миротворцы…
Ти прикова на Кръста, нашите грехове, милостиви Христе, и с Твоята смърт Ти смъртта умъртви и въздигна мъртвите; затова се покланяме на Твоето свято възкресение.
Стих: Блажeни изгнaни прaвды рaди…
Някога змията сипа отрова в ушите на Ева, а Христос на Кръстното дърво източи сладост за живота на света; затова и зовем: „Помени нас, Господи, в Твоето  Царство!”.
Стих: Блажeни есте егда поносятъ вaмъ…
В гроба бе положен като смъртен, Животе на всички Христе, но Ти сломи ключалките на ада и възкръсна на третия ден в слава като всесилен, просвещавайки всички; слава на Твоето възкресение!
Стих: Рaдуйтеся и веселитеся…
Господ възкръсна тридневен от мъртвите, дарявайки Своя мир на учениците Си и като ги благослови, изпрати ги на проповед и им рече: „Приведете всички в Моето Царство!”.
Слава: Отец е светлина, светлина е Синът и Словото, светлина е и Дух Свети; но Тримата Са една Светлина, защото Бог е един, но в три Лица, един по естество и начало, неразделен и неслитен, предвечно съществуващ.
И ныне: Ти роди по плът заради нас Сина - Отеческото Слово, Богородице; затова ние, чрез Тебе обожени, Ти зовем: „Радвай се, упование на християните!”.
След Апостола
Алилуя (3): Добро е да славим Господа и да възпяваме Твоето име, Всевишни. Стих: Да разгласяме сутрин Твоята милост и Твоята истина през всяка нощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар