понеделник, 11 май 2020 г.

Възкресен Октоих, шести глас


В събота на Великата вечерня, на Господи воззвaхъ - 10 стиха: 3 възкресни и 4 Анатолиеви стихири от Октоиха, а от Минея 3 или 6 (тогава 4 от Октоиха). Слава от Минея, И ныне, Богородичен на гласа.
Възкресни стихири, глас 6.
Удържайки победа над ада, Христе, Ти възлезе на Кръста, за да възкресиш със Себе Си пребъдващите в смъртната тъма; сред мъртвите – свободен и източващ живот от Своята светлина, всесилни Спасителю, помилуй ни!
В този ден Христос победи смъртта, както рече Сам, възкръсна и дари радост на света, за да запеем всички песен и да кажем: „Изтóчниче на живота, непристъпна Светлина, всесилни Спасителю, помилуй ни!”.
От Тебе Господи, Който Си навсякъде, ние – грешните къде ще побегнем? На небето ли? Но Ти Сам там обитаваш. В ада ли? Там Ти победи смъртта. Или в морските дълбини? И там е Твоята ръка, Владико! Към Тебе прибягваме и падайки пред Теб се молим: „Ти, Който възкръсна от мъртвите, помилуй ни!”.
Анатолиеви стихири, същиz глас.
На Твоя всепочитан Кръст се покланяме, Христе, и Твоето възкресение възпяваме и славим, защото Ти Си наш Бог, освен Тебе, другиго не знаем.
Благославяйки винаги Господа, възпяваме Неговото възкресение, защото като претърпя разпятие, Той със смърт смъртта умъртви.
Слава на Твоята сила, Господи, защото Ти унищожи силата на този, у когото е властта на смъртта, обновявайки ни със Своя Кръст и дарявайки ни с живот и нетление.
Твоето погребение, Господи, съкруши адските вериги и ги разкъса, а Твоето възкресение от мъртвите просвети света, Господи, слава Тебе!
Стихири на Пресвета Богородица, които пеем, ако няма в Минея, от Павел Аморейски.
Като виждаш моята телесна немощ, душевно страдание и сърдечно съкрушение, всенепорочна Дево, сподоби ме с божествено посещение и моля Те, спаси ме с Твоите горещи молитви.
Надминах по грехове всички човеци, Владичице; но очисти множеството им и ме удостой, Пречиста, да получа милост на бъдещия Съд на Твоя Син и Бог.
Множеството мои съгрешения очисти, Пречиста, и непрестанните движения на моите чувства посечи с молитвения меч, за да възпявам с вяра и любов Твоето безсеменно Детерождение.
Слава и ныне: Кой няма да Те нарече блажена, Пресвета Дево? И кой ли не ще възпее Твоята пречиста Рожба? Защото Единородният Син, възсиял от Отца извън времето, Същият от Тебе, Чиста, произлезе и неизказано Се въплъти; бидейки Бог по естество, Той по естество стана човек заради нас, но не разделян в две лица, а познаван в две неслитни естества; моли Го, Чиста, Всеблажена, за помилването на нашите души.
На стиховните, възкресни стихири, глас 6:
Възкресението Ти, Христе Спасе, ангелите възпяват в небесата; и нас на земята удостой с чисти сърца Теб да славим.
Вратите медни като разруши и разбивайки ключалките на ада като Бог всесилен, Ти възкреси падналия човешки род; затова и ние в един глас пеем: „Възкръснал от мъртвите, Господи, слава Тебе!”.
Искайки да ни възстанови от древното тление, Христос Се прикова на Кръста и Се положи в гроб; жените-мироносици със сълзи Го търсеха и плачейки говореха: „Горко ни, Спасителю на всички! Как благоволи в гроб да Се вселиш, и как доброволно полагайки Се там, Си бил откраднат? Как са Те пренесли и кое ли място укри живоносното Ти тяло? Но, Владико, яви ни Се както обеща и спри нашите ридания и сълзи.” И докато плачеха, ангелът им рече: „Спрете да плачете и на апостолите възвестете, че възкръсна Господ, дарявайки света с очистване и велика милост!”.
Разпънат по Своя воля, Христе, и пленил смъртта с погребението Си, Ти на третия ден възкръсна като Бог със слава, дарявайки на света безкраен живот и велика милост.
Слава и ныне: Моят Творец и Избавител Христос Господ произлезе от Твоята утроба, о Пречиста, и в мен – човека Се облече и от древното проклятие освободи Адам; затова към Теб, Всечиста, като към Божия Майка и истинска Дева „радвай се” непрестанно зовем с ангелския поздрав: „Радвай се, Владичице, защита, покров, и спасение на нашите души!”.
Възкресен тропар, глас 6:
Ангелските сили бяха на Твоя гроб и стражите паднаха като мъртви, а Мария стоеше при гроба, търсейки пречистото Ти тяло; Ти ада плени, и остана невредим от него; срещна Девата, дарявайки живот; Господи, Който възкръсна от мъртвите, слава Тебе!
Слaва, и ныне, Богородичен: Наричайки благословена Твоята Майка, Ти доброволно прие страдания; възсиявайки на Кръста пожела да потърсиш Адам и на ангелите рече: „Радвайте се с Мене, защото се намери изгубената драхма!”. Ти, Който всичко мъдро Си устроил, Боже наш, слава Тебе!
В Неделя на Утренята
След Богъ Господь, възкресния тропар два пъти, Слава – тропар на светията от минея, И ныне - възкресния Богородичен. Катизма.
След 1-та катизма, възкресни седални, глас 6:
Когато се отвори гроба и адът зарида, Мария викна към скрилите се апостоли: „Излезте, работници на Божието лозе, и проповядвайте словото за възкресението – възкръсна Господ, дарявайки света с велика милост!”.
Стих: Воскресни, Господи Боже мой, да вознесeтся рука Твоя, не забyди убогихъ Твоихъ до конца.
Господи, стоейки при Твоя гроб Мария Магдалина плачеше и питаше, мислейки че Ти Си градинарят: „Къде скри Вечния Живот? Къде положи Този, Който седи на херувимски престол? Та нали пазещите Го от страх са паднали като мъртви? Или ми дайте моя Господ, или заедно с мен извикайте: „Ти, Който бе при мъртвите и ги възкреси, слава Тебе!””.
Слава и ныне: Предизобразява Гедеон зачатието Ти, а Давид предсказва Твоето Детерождение, Богородице, защото Словото слезе в Твоята утроба като роса върху руно и от Тебе, Благодатна Земьо свята, безсеменно израсна Спасението на света – Христос нашия Бог!
След 2-та катизма, възкресни седални, глас 6:
Животът в гроба бе положен и се постави на камъка печат; воините пазеха като спящ Цар Христа, но поразил невидимо враговете Си, Господ възкръсна.
Стих: Исповемся Тебе, Господи, всем сeрдцем моим, повем вся чудеса Твоя.
Йона предизобразява Твоя гроб и Симеон предсказва Твоето божествено възкресение, безсмъртни Господи, защото Ти като мъртъв слезе в гроба, разрушавайки адовите двери, но възкръсна нетленно като Владика за спасението на света, Христе Боже наш,  озарявайки намиращите се в мрак.
Слава и ныне: Богородице Дево, моли Твоя Син, доброволно прикован на Кръста и възкръснал от мъртвите, Христа, нашия Бог, за спасението на нашите души.
118 псалом Блажeни непорочни: и Ангелский соборъ:
Ипакои: Чрез доброволната и животворяща Своя смърт, Христе, Ти като Бог порази адовите двери и ни отвори древния рай, и възкръсвайки от мъртвите, Ти избави живота ни от тлението.
Степенни антифони, глас 6.
Антифон 1: Към небето издигам очите си, към Тебе, Слове, смили Се над мен, за да живея за Тебе.
Помилуй нас - презрените и ни направи пригодни съсъди за Тебе, Слове.
Слава: Светият Дух е причината за спасението на всички, защото, върху когото Той съобразно достойнството му повее, скоро го въздига от земните неща, окриля, укрепява и устремява го нагоре. И ныне: същият.
Антифон 2: Ако Господ не би бил в нас, никой от нас не би могъл в борбата с врага да победи; защото побеждаващите въздигат се от тук.
От вражите зъби да не бъде уловена душата ми като птица, Слове; но горко ми, как ще се избавя от врага, бидейки грехолюбив?
Слава: Светият Дух е обожение за всички, благоволение, разум, мир и благословение; защото Той по действие е равен на Отца и Словото. И ныне: същият.
Антифон 3: Надяващите се на Господа са страшни за враговете и дивни са за всички, защото съзерцават горните неща.
Делът на праведните не простира своите ръце към беззаконие, Спасителю, имайки Тебе за Помощник.
Слава: Светият Дух властва над всичко, Нему се покланят небесните войнства и всяко земно дихание. И ныне: същият.
Прокимен, глас 6: Господи, въздигни силата Си и дойди да ни спасиш. Стих: Пастирю Израилев, послушай Ти, Който водиш като стадо Йосифа.
Всякое дыхaние…; Евангелие възкресно; Воскресeние Христово…; Псалом 50 и нататък по реда на възкресната Утреня.
Канони, глас 6
Песен 1
Възкресен канон 
Ирмос: Когато Израил преминаваше пеша през морето като по суша, виждайки потъващ фараона - своя гонител, извика: „Нека възпеем Бога с победна песен!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Простирайки ръце на Кръста, благи Иисусе, Ти изпълни с благоволението на Отца цялото творение; затова всички Ти пеем победна песен.
Със страх смъртта като робиня подчини се на заповедта и пристъпи към Тебе – Владиката на Живота, Който чрез нея ни дари безкраен живот и възкресение.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Приемайки своя Създател, въплътил Се неизказано в Твоята безсеменна  утроба, както Самият Той пожела, Ти наистина се яви като Владичица на цялото творение, о Пречиста.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Този, Който в древност покри с морските вълни преследващия мъчител, сега е скрит под земята от децата на спасените тогава, а ние като млади девици нека да възпеем Господа, защото славно Се прослави.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Съдията стои доброволно като подсъдим пред съдилището на Пилат по противозаконно обвинение и от беззаконна ръка по лицето удари понася Бог, от Когото треперят земята и небето.
Простря божествените Си ръце, Спасителю, на пречестния и животворящ Твой Кръст и така събра народите, покланящи се на Твоето славно разпятие, откривайки им съвършеното познание за Тебе.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Кръсто-богородичен: При Твоя Кръст, Спасителю, Пренепорочната стоеше и проливаше потоци сълзи и виждайки капките кръв, изтичащи от Твоите ребра, Тя славеше несравнимото Ти милосърдие.
Богородичен канон
Ирмос: Когато Израил преминаваше...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Като вкуси по непослушание храната от райското растение, Ева причини проклятието, което Ти премахна, Чиста, раждайки Христа – Източника на всяко благословение.
О, Чиста, която роди Христа – Пламъка на божествената светлина, разпръсни мъглата на моите страсти и смущението от прегрешенията ми чрез светлината на Твоето сияние.
Бог - Надеждата за всички народи, Когото Йаков провидя, съзерцавайки с духовните си очи въплъщението Му от Тебе – Той ни избави чрез Твоето застъпничество.
Когато не останаха князе от Иудиното коляно, Пречиста, Твоят Син и Бог излезе като Вожд и наистина Се възцари над краищата на земята.
Песен 3
Възкресен канон
Ирмос: Никой не е свят като Тебе, Господи Боже мой, Който въздигаш силата на Твоите верни, Благий, и ни утвърждаваш върху камъка на Твоето изповедание.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Виждайки Бога, разпъван по плът, цялото творение се разтрепери в страх, но бе удържано здраво от крепката ръка на Тоя, Който Се разпъна заради нас.
Смъртта, разорена от Христовата смърт, лежи бездиханна и жалка; силният се умъртвява, защото не можа да понесе докосването до божествения Живот, Който на всички дарява възкресение.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Чудото на Твоето божествено Детерождение, Пречиста, превъзхожда всеки закон на естеството, защото Ти свръхестествено зачена в утробата си Бога и раждайки, пребъдваш Приснодева.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Ти, Който цялата земя постави на водите без опора, сега висиш на Лобното място, а съзерцавайки Те творението, обхванато от трепет, възклицава: „Никой не е свят освен Тебе, Господи!”.
Припев:  Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Оставайки три дни в гроба, с животворното Си възкресение Ти оживотвори мъртвите от века и освободени от осъждането, те тържествуваха с радост, викайки: „Ето, Ти дойде за наше избавление, Господи!”.
Слава на Твоето възкресение, Спасителю наш, защото Ти като всесилен ни избави от ада, тлението и смъртта; и възпявайки Те казваме: „Никой не е свят освен Тебе, Господи Човеколюбче!” .
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Кръсто-богородичен: Когато видя Родения от Теб прободен с копие, о Пресвята и Пренепорочна, прободено бе и Твоето сърце и Ти възкликна в ужас: „Как Ти се отплати, о Чедо, тоя беззаконен род!”.
Богородичен канон
Ирмос: Никой не е свят като Тебе...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Благият Бог непостижимо прие от Твоята утроба моята тленна и смъртна плът, всечестна Богомайко, и правейки я нетленна, свърза я със Себе Си навеки.
Виждайки Бога въплъщаващ Се в Твоята утроба, ангелските ликове се удивяваха в страх и непрестанно с песни Те почитат като Майка Божия.
Пророк Давид се удиви, Богомайко, съзерцавайки Те като духовна Планина, от която без човешка ръка бе отсечен Камък, съкрушил със сила демонските капища.
Човешкият език и слово не могат достойно да Те възхвалят, защото Подателят на живота – Христос благоволи да Се въплъти безсеменно от Теб, Пречиста.
Песен 4
Възкресен канон
Ирмос: „Христос е моята Сила, Бог и Господ!” – така достойно пее светата Църква с разум чист, празнувайки в Господа.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Разцъфтя Дървото на истинския живот, Христе – възвиси се Кръстът и напоен с кръв и вода от Твоите пречисти ребра, той ни дари с живот.
Змията вече не ме подлъгва с обожение, защото Христос – божественият Създател на човешката природа сега за мен безпрепятствено отвори пътя на живота.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Наистина неизразима и непостижима за човеците и ангелите е тайната на Твоето боголепно Детерождение, Богородице Приснодево.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Провиждайки Твоето божествено понизяване на Кръста, Авакум в страх зовеше: „Ти разруши властта на силните, Благий, приобщавайки се към намиращите се в ада, като Всесилен!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Почитаме Твоя всепочитан Кръст и гвоздеите, о Христе, светото копие с тръста и трънения Ти венец, чрез които се избавихме от пагубния ад.
Спасителю, Ти претърпя доброволно смърт заради нас и гробът Те прие, но не можа да Те задържи, Слове, защото Ти възкръсна като Бог, спасявайки нашия род.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Кръсто-богородичен: Богородителко Приснодево, родила Спасителя Христа за човеците, избави от беди и мъки нас, които с вяра прибягваме под Твоя божествен покров.
Богородичен канон
Ирмос: „Христос е моята Сила...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Теб възпяваме, Пречиста и Всенепорочна, и спасени чрез Тебе ние благоговейно пеем: „Благословена си Ти, Приснодево, която Бога роди!”.
О, всеблаженна Дево, за тия, които са потънали в житейската тъма, Ти роди незалязващата Светлина - Христа, сияещ в плът и за възпяващите Те източи радост.
Чрез теб, Всесвята, процъфтя благодатта и се прекрати закона, защото Ти, пречиста Приснодево, роди Господа, Който ни дарява опрощение.
Умъртви ме вкусването от райското дърво, но Дървото на Живота, Което от Тебе произлезе, о Пречиста, ме възкреси и ме направи пак наследник на райската наслада.
Песен 5
Възкресен канон
Ирмос: Моля Те, Благий, да просветиш с божествената Своя светлина душите на тези, които на ранина Те призовават, Слове Божи, за да Те познаят като истински Бог, призоваващ ги от греховния мрак.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Отстъпват сега пред мене херувимите и прибират пламенния меч, Владико, виждайки Тебе - истинският Бог и Слово Божие да проправяш пътя на разбойника към рая.
Не се страхувам вече от връщането ми в земята, Христе Владико, защото поради велико Си милосърдие Ти ме възведе от земята към висотата на нетлението чрез Своето възкресение.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Блага Владичице на света, спаси тези, които от душа Те изповядват за Богородица, защото Тебе придобихме като непобедима застъпница, истинска Майко Божия.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Исая видя незалязващата светлина на Богоявлението, Христе, което стана поради Твоето милосърдие и бодърствайки през нощта той викаше: „Ще възкръснат мъртвите, ще станат намиращите се в гробовете и ще се възрадват всички родени на земята!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Прелъстен от плода на дървото в Едем и като наруши заповедта Ти, преблаги Господи, нашият родоначалник падна в тлението, но чрез Твоя Кръст, Спасителю, бидейки послушен на Отца, Ти отново го въздигна в първоначалното блаженство.
Чрез Твоята смърт, о Благий, се унищожи властта на смъртта и за нас се изля източник на живота, от който извира безсмъртие; затова с вяра се покланяме на Твоето погребение и възкресение, чрез които Ти като Бог просвети целия свят.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Кръсто-богородичен: Господ – Творецът на всичко, Който пребъдва на небесата, неизказано Се всели в Твоята утроба, Всенепорочна, прославяйки Те като по-висока от небесата и по-свята от безплътните сили; затова и ние на земята Тебе облажаваме.
Богородичен канон
Ирмос: Моля Те, Благий...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Възсияла светло в чистота, о Всевъзпявана, Ти стана божествен дом на Владиката, защото наистина Ти единствена си Майка Божия, Която Го носú в обятията си като Младенец.
Изпълнена с духовната красота на Твоята най-прекрасна душа, Ти стана Божия Невеста, запечатана с девството, Пречиста, просвещаваща света със светлината на Твоята чистота.
Нека ридае сборището на нечестивите, които не Те изповядват ясно за пречиста Богомайка; защото Ти стана врата на Божията светлина за нас, прогонваща мрака на прегрешенията.
Песен 6
Възкресен канон
Ирмос: Като гледам морето на живота да се вълнува от бурите на изкушенията, аз прибягвам към Твоето тихо пристанище и Ти викам: „Изведи от тлението моя живот, Многомилостиви!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Разпънат с гвоздеи, Владико, Ти унищожи проклятието, което беше върху нас и прободен с копие в реброто, Ти разкъса присъдата против Адам, освобождавайки света.
Прелъстен, Адам бе свален в адовата бездна, но Ти, Който Си Бог по естество и Си изпълнен с милосърдие слезе, за да го потърсиш и взимайки го на Своето рамо, Ти го възкреси със Себе Си.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Пречиста Владичице, родила за човеците Кормчията Господа, укроти постоянното и страшно бушуване на моите страсти и дари с тишина моето сърце.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Иона бе погълнат, но не и удържан в утробата на кита, защото бидейки предобраз на Теб – пострадалия и погребания, той излезе от звяра като от чертог и викна към стражите на Твоя гроб: „Напразно пазите, защото Самата Милост сте оставили!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
С Христоубийци и пророкоубийци бе изпълнено множеството на евреите, защото както не се побояха да избият в древност пророците, които бяха тайнствени лъчи на истината, така и сега подтиквани от завист, те убиха Господа, Когото в древност проповядваха пророците; но за нас Неговата смърт стана живот.
В гроба бе затворен, Спасителю, но той не можа да Те задържи, защото макар и доброволно вкусил смъртта, Слове, Ти възкръсна като Бог безсмъртен, възкресявайки със Себе Си окованите в ада и вместо предишната печал дари жените с радост.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Кръсто-богородичен: Пречистата Дева възкликна тъй: „Обезчестен и презрян пред човеците стана Твоят телесен образ по време на страданията, макар на Давид да Се бе открил в съвършената красота на божествената Си природа; но съкрушавайки силата на враговете със скиптъра на Твоето Царство, о Сине мой и Боже, Ти от гроба възкръсни!”.
Богородичен канон
Ирмос: Като гледам морето на живота...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Великият сред пророците Мойсей Те предизобрази като Ковчег и Трапеза, Свещник и златна Стомна, описвайки чрез образи въплъщението на Всевишния от Тебе, о Майко и Дево.
Смъртта се умъртви, когато се докосна до Плода на Твоята утроба, тлението престана и Адамовото проклятие се отмени, о Владичице, защото Ти роди Живота, Който избавя от тлението тия, които Те възпяват.
Законът се обезсили и премина неговата сянка, когато свръх-разумно ми се откри благодатта на рождението на Бога и Спасителя от Тебе, всевъзпявана Дево.
Възкресен кондак, глас 6:
Възкресявайки с животворната Си ръка всички мъртви от мрачните дълбини, Подателят на Живота - Христос Бог дари възкресение на целия човешки род; защото Той е Спасител на всички, възкресение и живот и Бог на всичко.
Икос: Ние верните възпяваме и се покланяме на Твоя Кръст и погребение, Подателю на живота, защото Ти, Безсмъртни, свърза ада, като Бог всесилен; и мъртвите съ-възкреси, съкруши дверите на смъртта и повали властта на ада като Бог. Затова ние - земнородните с любов славословим Теб - Възкръсналия и Разрушителя на всепагубната вража власт; Ти възкреси всички, повярвали в Тебе и избави света от змийските стрели и от вражата измама, като Бог на всички.
Песен 7
Възкресен канон
Ирмос: Ангелът направи росоносна пещта за благочестивите отроци, но Божието повеление, изгарящо халдеите, накара мъчителя да вика: „Благословен Си, Боже, на нашите отци!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Оплаквайки Твоите страдания, Владико, слънцето облече се в мрак и посред деня помръкна светлината по цялата земя, която вика: „Благословен Си, Боже, на нашите отци!”.
При Твоето снизхождане, Христе, преизподнята се озари със светлина и праотецът ни Адам се изпълни с веселие и ликувайки викаше с голяма радост: „Благословен Си, Боже, на нашите отци!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Чрез Тебе, Майко и Дево, по цялата вселена възсия сияйна светлина, защото Ти роди Създателя на всичко – Бога; моли Го, Пречиста, да дари нас – верните, със Своята велика милост.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: О, неизказано чудо! Този, Който избави от пламъка благочестивите юноши в пещта сега в гроба мъртъв, бездиханен Се погребва за спасение на нас, които пеем: „Избавителю Боже, благословен Си!”.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
О, неизказано чудо! Този, Който избави израилтяните от робството на фараона сега по Своя воля от тях Се разпъва, разкъсвайки веригите на греха; Нему с вяра пеем: „Избавителю, Боже, благословен Си!”.
Нечестивите потомци на беззаконниците разпнаха на Лобното място Тебе нашия Спасител, Който сломи медните врата и ключалките на ада за спасението на всички нас, които пеем: „Избавителю, Боже, благословен Си!”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: Раждайки, Ти донесе избавление на Ева и избави Адам от древното проклятие, Дево чиста; затова заедно с небесните сили ние възпяваме Теб и Твоя Син: „Избавителю, Боже, благословен Си!”
Богородичен канон
Ирмос: Ангелът направи...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Пещта не изгори тримата юноши, предизобразявайки така Твоето Детерождение; защото божественият огън се всели в Тебе, без да Те изгаря и научи всички да зоват: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Облажават Те краищата на вселената, Пречиста Богомайко, съгласно Твоето пророчество и просвещавани от светозарните сияния на Твоята красота и благодат те пеят: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Най-лукавата змия впи в мен отровните си зъби, но Твоят Син, о Богомайко, ги строши, дарявайки ме със сила, за да призова: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Ти стана омилостивение за нашата природа, единствена Богоблажена, защото носиш в обятията си Този, Когото носят херувимите, и зовеш: „Благословен Си, Боже на нашите отци!”.
Песен 8
Възкресен канон
Ирмос: От пламъка Ти източи роса за благочестивите и с вода изгори жертвата на праведника, защото Ти вършиш всичко по Своя воля, Боже, и Тебе превъзнасяме във всички векове.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Иудеите в древност избиваха пророците, а сега от завист станаха богоубийци, приковавайки на Кръста Тебе, Слове Божи, Когото превъзнасяме през всички векове.
Без да оставиш небесния свод Ти слезе в ада, Христе, и въздигна със Себе Си лежащия на гноището човек, който Те превъзнася във всички векове.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Богородичен: От Светлината Ти зачена Подателя на Светлината – Бог Слово и раждайки Го се прослави неизказано, защото Духът Божи в Тебе Се всели; затова и Те възпяваме във всички векове.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Ужасява се небето в трепет и се разтърсват земните основи, защото към мъртвите Се причислява Този, Който живее във висините и Се затваря в тесен гроб; благославяйте Го, отроци, свещеници, възпявайте, люде, превъзнасяйте във всички векове.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Потръпна всичко, чувайки как по Своя воля Всевишният слезе на земята, за да разруши властта на ада чрез Своя Кръст и погребение и да научи всички да зоват: „Отроци, благославяйте; свещеници, възпявайте; люде, превъзнасяйте Го във всички векове!”.
Прекрати се тиранията на ада и царството му бе унищожено, защото Бог, Който е над всички, прикован на Кръста неговата сила повали. Отроци, благославяйте; свещеници, възпявайте; люде, превъзнасяйте Го във всички векове!
О, неизразимо е Твоето човеколюбие, Христе, и неизказани са Твоите блага! Ти ме видя погиващ в адската тъмница и ме избави, претърпявайки страдания; затова Те благославяме Владико на всичко, и те превъзнасяме във всички векове.
Богородичен канон
Ирмос: От пламъка Ти източи роса...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
В изтъкана от злато одежда – сиянието на Духа, Твоят Син Те украси като Царица и Те постави от дясната Си страна, Пречиста; Него превъзнасяме през всички векове.
Този, Който по Своя воля създаде света, прие плът от Твоята пречиста утроба, желаейки свише да я претвори; Него превъзнасяме през всички векове.
Ти стана божествен дом за съединението на Словото с мен - човека, Пречиста, сияейки в блясъка на девството, затова и Те възпяваме през всички векове.
Златозарният светилник предизобрази Теб, която прие неизказано непристъпната Светлина, озаряваща всичко с богопознание; затова, Пречиста, Те възпяваме во веки.
Песента на Пресвета Богородица: Величитъ душа моя Господа: Честнейшую херувимъ:
Песен 9
Възкресен канон
Ирмос: За човеците е невъзможно да видят Бога, към Когото и ангелските ликове не дръзват да погледнат, но чрез Теб, Всечиста, въплътеното Слово стана видимо за човеците. Като Го величаем заедно с небесните войнства, ние и Тебе облажаваме.
Припев: Слава, Господи, на Твоето свето възкресение.
Ти остана непричастен на страданията, Слове Божи, приобщавайки Се чрез плътта към страданията, но освободи от страстите човека, ставайки Сам поражение на страстите, Спасителю наш; защото Ти единствен пребъдваш безстрастен и всесилен.
Приемайки смъртното тление, Владико, Ти запази Своето тяло непричастно на тлението и не остави Твоята животворяща и божествена душа в ада; но като от сън възкръсна и въздигна със Себе Си и нас.
Припев: Благославяме Отца и Сина и Светия Дух.
Троичен: Ние – целият човешки род, с чисти уста славим и почитаме Бога Отца, съ-безначалния Син и неизречената и преславна сила на Всесветия Дух; защото Ти единствена Си всесилна и неразделна Троица.
Кръсто-възкресен канон
Ирмос: Не плачи за Мене, Майко, гледайки Ме в гроба - Твоя Син, Когото зачена безсеменно в утробата, защото ще възкръсна и ще Се прославя и ще възнеса със слава като Бог тия, които непрестанно с вяра и любов Те величаят.
Припев: Слава, Господи, на Твоя всепочитан Кръст и Възкресение.
Макар да слезе в гроба като смъртен, Подателю на живота, Ти разруши силата на ада и въздигна мъртвите, които бяха там, заедно със Себе Си, Христе; и като Бог дари възкресение на всички, които с вяра и любов Те величаят.
Нека творението се радва и като крин да разцъфти, защото Христос от мъртвите възкръсна като Бог. И нека да възкликнем: „Где ти е, смърте, жилото? Где ти е, аде, победата? Повали те на земята Бог, Който възвиси нашето достойнство, като Милосърден”.
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Кръсто-богородичен: Пречиста Владичице, Ти носиш Този, Който всичко държи и в ръцете си държиш като Младенец Този, Който ни избави от ръцете на ненавистния враг; и виждаш издигнат на Кръстното дърво Оня, Който ни въздигна от бездната на тлението.
Богородичен канон
Ирмос: За човеците е невъзможно...
Припев: Пресвета Богородице, спаси ни.
Чрез Теб, Пречиста, над пребъдващите в мрак изгря Звезда от Йаков, сияеща с божествени зари - Христос Бог, въплътеното Слово; от Нея просветени, ние заедно с небесните войнства Те прославяме.
Укрепен от Твоята сила и благодат, аз от все сърце посветих на Тебе тази песен; приеми я, Дево чиста, отвръщайки ми чрез даряване на Твоята многосветла благодат от нетленните съкровища, Богоблажена.
Ти наистина се яви като стан на Божеството, на който Словото Си изтъка телесна риза, Дево, възсъздавайки божествено моя образ; и като се облече в нея Той спаси всички, които с очистен ум Те величаят.
Възкресение на мъртвите сега е подарено чрез Твоето неизразимо и непостижимо Детерождение, Богородице Всечиста, защото обличайки Се в плът от Тебе Животът възсия за всички и разпръсна тъгата от смъртта.
Последната катавасия, малка ектения. Святъ Господь Богъ нaшъ: и ексапостиларии.
На хвалитните - възкръсни стихири, глас 6:
Твоят Кръст, Господи, е живот и възкресение за Твоя народ и надявайки се на него, Тебе – възкръсналия наш Бог възпяваме: „Помилуй ни!”.
Твоето погребение, Владико, отвори рая за човешкия род и от тлението избавени, ние възпяваме Теб – възкръсналия наш Бог: „Помилуй ни!”.
Заедно с Отца и Духа, нека да възпеем Христа, Който възкръсна от мъртвите и да извикаме към Него: „Ти Си нашият живот и възкресение! Помилуй ни!”.
Ти възкръсна на третия ден от гроба, Христе, както е писано и със Себе Си издигна нашия праотец; затова човешкият род Те слави и възпява Твоето възкресение.
Анатолиеви стихири.
Господи, велика и страшна е тайната на Твоето възкресение! Ти излезе от гроба, като жених от брачен чертог и със смърт смъртта победи, за да освободиш Адам. Затова на небето ангелите ликуват, а на земята човеците славят проявеното към нас Твое добросърдечие, Човеколюбче.
О, пребеззаконни иудеи! Къде са печатите и сребърниците, които дадохте на войниците? Не е откраднато Съкровището - Христос, но възкръсна като всесилен; сами вие се посрамихте, като се отрекохте от Христа - Господа на славата, Който страда, бе погребан и възкръсна от мъртвите; нека Му се поклоним.
При запечатан гроб, как бяхте ограбени, иудеи? Поставихте стража и положихте печати, но как премина Царят през заключени врати? Или Го покажете мъртъв или Му се поклонете като на Бог и с нас запейте: „Слава, Господи, на Твоя Кръст и Възкресение!”.
При живоносния Ти гроб мироносиците достигнаха с ридание, Господи, и носейки миро, искаха пречистото Ти тяло да помажат; но намериха светъл ангел, седнал на камъка, който им проповядваше и казваше: „Защо оплаквате Този, Който от реброто Си източи живот за света? Защо търсите като мъртъв в гроба Безсмъртния? Идете по-добре и разкажете на учениците Му за всемирната радост от Неговото възкресение!”. Просвещавайки с него и нас, Спасителю, дай ни опрощение и велика милост.
Слaва, Утренна евангелска стихира, И ныне: Преблагословeна еси Богородице...
Велико славословие.
Възкресен тропар:
Възкръсвайки от гроба, Ти разкъса адските вериги и разруши смъртната присъда, Господи; Ти избави всички от вражеските мрежи и се яви на Своите апостоли, изпращайки ги на проповед, като чрез тях дарува на вселената Твоя мир, единствен Многомилостиви.
Ектении и отпуст.
На Литургията, блаженства, глас 6:
Помени ме, Боже, Спасителю мой, кога дойдеш в Царството Си и ме спаси като единствен Човеколюбец.
Стих: Блажeни чисти сeрдцемъ…
Чрез Кръстното дърво Ти спаси прелъстения чрез дървото Адам и разбойника, който вика: „Спомни си за мене, Господи, в Твоето Царство!”.
Стих: Блажeни миротворцы…
Съкрушавайки адовите двери и ключалки, Спасителю, Ти възкреси всички, които пеят: „Слава на Твоето възкресение!”.
Стих: Блажeни изгнaни прaвды рaди…
Ти плени смъртта чрез Твоето погребение и с възкресението изпълни всички с радост; помени ме, като Милосърден.
Стих: Блажeни есте, егда поносятъ вaмъ…
Дошли на гроба, мироносиците чуха ангела, който вика: „Христос възкръсна и всичко просвети!”.
Стих: Рaдуйтеся и веселитеся…
Нека всички единогласно да възпеем Христа, Който Се прикова на Кръстното дърво и избави света от заблудата.
Слава: Славословим Отца и Сина и Духа Свети, казвайки: „Троице свята, спаси душите ни!”.
И ныне: В последните дни Ти неизказано зачена и роди Твоя Създател, Дево! Спаси тия, които Те възвеличават.
След Апостола
Алилуя (3): Който живее под покрива на Всевишния, той обитава под сянката на Всемогъщия. Стих: И казва Господу: Ти Си мое прибежище, защита моя, Бог мой, Комуто се уповавам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар